فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یدالله عدالت پناه *، سعید رضایی زارچی، فریبا عنایتی پرور، سوسن رستم پور، لیلا مرادی جافری صفحات 11-17
    چکیده     دیابت از اختلالات متابولیکی شایع می باشد که عوارض ناشی از آن مشکلات بهداشتی درمانی فراوانی برای جامعه به همراه دارد. کاهش سطح گلوکز خون در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت بالینی زیادی برخوردار می باشد. در مطالعه حاضر اثر مکملی عصاره الکلی سدرو انسولین بر روی هیپوگلیسمی در رت های آزمایشگاهی نر دیابتی نژاد ویستار توسط استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه تعداد 40 رت آزمایشگاهی نژاد ویستار دارای وزن 300-250 گرم انتخاب و به پنج گروه هشت تایی تقسیم بندی شدند. میزان گلوکز خون به روش گلوکز اکسیداز سنجش گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS23 و تست آماری t مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند، نمودارها به وسیله نرم افزار Excel رسم گردیدند. نتایج نشان داد میانگین گلوکز خون موش های دیابتی که با انسولین و عصاره الکلی شده سدر تیمار گردیدند نسبت به تیمار انسولین و تیمار سدر کاهش معنی داری داشته است (01/0P
    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، انسولین، دیابت، عصاره بوتانلی سدر، هیپوگلیسمی
  • سهیل ایگدری *، فاطمه مشیدی، منوچهر نصر صفحات 19-28
    چکیده مطالعه حاضر به منظور بررسی تنوع ریختی چهار جمعیت شاه کولی ارومیه (Alburnus atropatenae)، با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی انجام شد. برای این منظور تعداد 163 نمونه از چهار رودخانه حوضه ارومیه شامل رودخانه های بانه، سقزچای، سیمینه رود و زرینه رود با استفاده از الکتروشوکر نمونه برداری شدند. برای استخراج داده های شکل از سمت چپ نمونه تصاویر دوبعدی تهیه گردید. سپس تعداد 15 لندمارک هم ساخت تعریف و با استفاده از نرم افزار TpsDig2 بر روی نمونه ها رقومی شدند. داده های لندمارک پس از روی هم گذاری بر اساس آنالیز پروکراست با استفاده از تحلیل های PCA، CVA با ارزش P حاصل از Permutation test و Cluster Analysis موردبررسی قرار گرفتند. میانگین شکل بدن هر جمعیت نسبت به شکل میانگین کل مصورسازی گردید. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری ازنظر شکل بدن بین جمعیت های موردمطالعه وجود دارد. بر اساس تجزیه وتحلیل خوشه ای، جمعیت های موردمطالعه بر اساس شکل بدن به دو خوشه شامل خوشه رودخانه بانه و خوشه رودخانه های سقزچای، سیمینه رود و زرینه رود تقسیم شدند. بر این اساس جمعیت های بانه، سیمینه رود و سقزچای با بدنی پهن و به ترتیب به واسطه سر کوچک تر، موقعیت عقبی چشم ها و طول قاعده باله پشتی کمتر و جمعیت زرینه رود به واسطه بدنی دوکی شکل با عمق کمتر قابل تفکیک باشند. این تفاوت های ریختی می تواند بیانگر تکامل در حال پیشرفت جمعیت های این گونه تحت تاثیر شرایط محیطی رودخانه های محل زیست و جدایی جغرافیایی باشد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری ریختی، حوضه ارومیه، ریخت سنجی هندسی، شاه کولی ارومیه
  • عیسی کمالی، تورج ولی نسب*، رضا دهقانی، حجت الله فروغی فرد صفحات 29-38
    چکیده تعیین سن و رشد ماهی در مدیریت و بیولوژی شیلاتی اصلی بنیادی است وپارامترهای به دست آمده ازتعیین سن نظیر نرخ مرگ ومیر و رشد، زیربنای مدل های پویایی جمعیت آبزی می باشد. در این تحقیق گونه شوریده (Otolithes ruber) از شهریور 1387 تا آذرماه 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. در طی 15 ماه بررسی، جمعا 540 عدد ماهی شوریده از مناطق تخلیه صید جمع آوری و سن و پارامترهای رشد آن بررسی شد. در مجموع  سنگ گوش 520 ماهی شوریده استخراج و نگهداری شد که از این تعداد 238 نمونه در این تحقیق برای برش انتخاب و مقاطع عرضی از آن تهیه گشت. تعیین سن ماهی با استفاده برش سنگ گوش انجام شد. معادله رشد برای شوریده  (( 369/1 + t )151/0 -  e - 1 )72 = Lt بدست آمد. در این تحقیق کوچکترین نمونه به طول 18 سانتی متر بود که 25/0 سال سن داشت و بزرگترین طول 54 سانتی متر که سن 8 سال برای آن تخمین زده شد. رابطه طول و وزن برای شوریده برابر با 1268/3 L 0064/0 = W برآورد گردید.  ضریب مرگ ومیر کل برای شوریده به مقدار 4606/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، رشد، سن، شوریده، هرمزگان
  • وحید حسن وند، نام دار یوسف وند* صفحات 39-46
    چکیده تاثیر مثبت سیر بر دیابت و کاهش عوارض آن شناخته شده است. عنصر روی نیز تاثیرات درمانی سودمندی درحیوانات دیابتی و انسان دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر درمانی ترکیب عصاره گل سیر و سولفات روی بر مقدار هماتوکریت در دیابت القاشده با استرپتوزوتوسین (STZ) در موش های صحرایی نر بود. تعداد 21 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 3 گروه تقسیم شدند (7n=). گروه شاهد (شم)، که درطول 45 روز از آب و غذای معمولی استفاده کردند و در آغاز دوره به آنها نرمال سالین تزریق شد، کنترل مثبت (دیابتی شده به وسیله STZ با دوز mg/kg40 در شروع دوره) و گروه درمانی عصاره گل سیر+ سولفات روی، این گروه بلافاصله بعد از این که STZ دریافت کردند و از دیابتی شدن آنها اطمینان حاصل شد تحت درمان با عصاره گل سیر با غلظت mg/Lit 360 و سولفات روی با غلظت mg/Lit 36 در آب آشامیدنی تا پایان دوره (45) قرارگرفتند. هماتوکریت خون با استفاده از دستگاه Diatron مدل ABACUS-c (ساخت اتریش) به صورت خودکار اندازه گیری شد. هماتوکریت در گروه تحت تیمار که عصاره هیدروالکلی گل سیر و سولفات روی را به صورت ترکیب دریافت کرده بودند نسبت به کنترل افزایش معناداری را نشان داد (001/0>p). نتایج به دست آمده بیان گر آن است که ترکیب عصاره گل سیر و سولفات روی در آب آشامیدنی باعث افزایش میزان هماتوکریت در موش صحرایی با دیابت القایی می گردد.
    کلیدواژگان: سولفات روی، گل سیر، موش دیابتی شده، هماتوکریت
  • رامین محمدی آلوچه *، حاج قلی کمی، اسدالله اسدی، سارا حکیم پور، محمدحسن آستان صفحات 47-57
    چکیده دوزیستان بوم های مشترکی با انسان دارند به همین دلیل شناخت و شناسایی تاکسونومی این جانداران دارای اهمیت می باشند. هدف از این تحقیق شناسایی تنوع فون دوزیستان شمال استان اردبیل می باشد. استان اردبیل دارای 1/1 درصد از مساحت کل کشور است و در شمال فلات ایران واقع شده است. 48 نمونه دوزیست، از 33 ایستگاه جمع آوری و از طریق آنالیز صفات مورفولوژیک و با استفاده از کلید شناسایی معتبر تشخیص داده شد. علاوه بر این، ایستگاه های جمع آوری و نمودار فراوانی نمونه های شناسایی شده ارائه شده است. این نمونه ها شامل چهارگونه از دوزیستان راسته بی دم و متعلق به خانواده های  Ranidae، Bufonidae و Hylidae است. گونه Hyla savignyi برای اولین بار از این منطقه صید و گزارش می شود. این گونه تنها نماینده گونه های درخت زی در ایران است. در میان این دوزیستان، بیشترین تعداد نمونه متعلق به Pelophylax ridibunda ridibunda و کمترین تعداد نمونه مربوط به قورباغه درختی Hyla savignyi می باشد. در نهایت، نمونه های جمع آوری شده شامل: قورباغه مردابی، قورباغه مردابی راه راه، وزغ سبز و قورباغه درختی به ترتیب با فراوانی 42، 27، 19 و 12 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: فونستیک، دوزیستان، شمال استان اردبیل
  • ابراهیم کاظمی *، غلام رضا نیک نام صفحات 59-67
    چکیده نماتدهای dorylaimid بیش ترین تعداد نماتدهای خاک را به خود اختصاص داده و از جنبه های مختلف در اکوسیستم خاک نقش بازی می کنند. به همین دلیل و برای بررسی فون نماتدهای dorylaimid طی فصول بهار، تابستان و پاییز سال های 1393 و 1394 تعداد 70 نمونه خاک از منطقه کهق واقع در شمال شهرستان مراغه جمع آوری گردید. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، نماتدهای موجود در آن ها با استفاده از روش تلفیق الک و سانتریفیوژ استخراج و بعد از تثبیت به روش دگریسه به گلیسیرین خالص انتقال داده شدند. از نماتد ها اسلاید های میکروسکوپی دائمی تهیه و سپس به وسیله میکروسکوپ نوری و لوله ترسیم، خصوصیات ریخت شناختی و ریخت سنجی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی جنس ها و گونه های نماتدها با استفاده از منابع معتبر و کلیدهای موجود انجام و گونه های Aulolaimoides elegans، Crassolabium cylindricum، C. rhopalocercum، Diphtherophora communis، D. tenera، Dorylaimoides elegans، D. limophilus، Ischiodorylaimus cognatus، I. paraugandanus، Margollus bokanicus، Mesodorylaimus potus، Metaxonchium persicum، Opisthodorylaimus sylphoides، Oxydirus oxycephaloides، Paravulvus microdontus، Pungentus engadiensis، Syncheilaxonchium nairi، Thornia propinqua، T. parathermophila و Tylenchilaimus minimus تشخیص داده شد. گونه M. potus و جنس Thornia  برای فون نماتدهای ایران جدید می باشند.
    کلیدواژگان: فون، ریخت شناسی، Mesodorylaimus -Thornia
  • محمد فروهر واجارگاه *، حامد غفاری فارسانی، سعید شهبازی ناصرآباد، سیدعلی اکبر هدایتی صفحات 69-81
    چکیده موجودات مختلف از جمله آبزیان همواره در معرض آلودگی با سموم کشاورزی هستند، این مطالعه به ارزیابی کلی تغییرات پاتوبیولوژیکی آبشش و کبد سیاه ماهی در مواجهه با غلظت های تحت کشنده سم بوتاکلر پرداخته است. در ابتدا غلظت کشنده 96 ساعته این سم 46/2 میلی گرم بر لیتر تعیین شد. سپس 96 قطعه ماهی به چهار گروه شامل یک گروه شاهد و سه گروه تجربی (با غلظت های تحت کشنده 2/0، 4/0 و 8/0 میلی گرم بر لیتر) تقسیم گردیدند و به مدت دو هفته در معرض این غلظت ها قرار گرفتند. در پایان دوره آزمایش، مقاطع بافتی تهیه و به روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی و تغییرات بافتی با میکروسکوپ نوری مطالعه شد. غلظت کشنده سم بوتاکلر برای سیاه ماهی 46/2 میلی گرم بر لیتر به دست آمد که نشان دهنده سمیت نسبی آن برای این ماهی می باشد، تغییرات شدید بافت شناسی در آبشش شامل هیپرپلازی، کوتاه شدگی لاملای ثانویه، ادم، فیوژن، هموراژ و آتروفی نسبت به گروه شاهد دیده شد. همچنین آسیب های بافت کبد توسط بوتاکلر موجب بروز انسداد، گرانول تیره، نکروز، صفرا و سینوزوئید در سیاه ماهی شد. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که، با افزایش غلظت سم، آسیب های بافتی شدیدتری در اندام های مورد مطالعه مشاهده شد، بنابراین دو بافت آبشش و کبد سیاه ماهی می توانند به عنوان یک بیومارکر مناسب جهت سنجش آلودگی به کار روند.
    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، علف کش، بوتاکلر، سیاه ماهی، بافت
  • فاطمه قندالی، ندا خردپیر *، سیامک یوسفی سیاه کلرودی صفحات 83-90
    چکیده شپش سر انسان Pediculus humanus capitis De Geer متعلق به حشرات راسته Phthiraptera با دگردیسی ناقص از آفات بهداشتی عمومی است که سالانه میلیون ها انسان را در سراسر دنیا آلوده می کند. مطالعه ای درباره صفات مورفومتریک پنج جمعیت  این آفت در مناطق شهری جنوب شرق استان تهران انجام شد. نمونه شپش ها از مدارس متوسطه دخترانه طی پاییز 1393 تا بهار 1394 جمع آوری و در اتانول 70 درصد نگهداری شدند. پانزده صفت مورفولوژیک برای افراد نر و ماده شپش از هر منطقه اندازه گیری شد. داده ها با آزمون واریانس یک طرفه و مقایسه میانگین ها با روش دانکن در سطح احتمال 99 درصد مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد از نظر برخی صفات ریخت شناسی بین جمعیت شپش های نر و ماده موجود در شهرهای جنوب شرق استان تهران اختلاف معنی دار وجود دارد، در عین حال می توان این تفاوت ها را ناشی از تنوع ژنتیکی بسیار زیاد در جمعیت های شپش سر دانست.
    کلیدواژگان: Pediculus humanus capitis de Geer، شپش بالغ، مورفومتریک
  • جلال ولی الهی صفحات 91-98
    چکیده   تعیین دقیق گونه ها و هیبریدهای (دورگه های) باربوس ماهیان  به سبب این که ماهیان بزرگ جثه اقتصادی ایران هستند و بسیاری از گونه های آنها در معرض انقراض یا نابودی ذخایر است از اهیمت زیادی دارد در بازنگری از ماهیان ایران در سال 1380 در موزه تاریخ طبیعی کانادا و تحقیقات از آن زمان تاکنون تمام اسناد موجود به دو گونه از این ماهیان گردآوری شد سال 1842 هگل (Heckel) یکی از گونه های باربوس ماهیان را Lebeobarbus kotschyi نامید. این نام گذاری به احترام جمع آوری کننده این نمونه ها یعنی تئودور کاتاشی   Theodor Kotschyi صورت گرفت . در طول زمان نام این گونه به Barbus kotschi  بدل شد و توسط محققین متعدد با B. gripus مترادف اعلام شد. و توسط محقین دیگر به عنوان گونه مستقل قلمداد شد. هدف این تحقیق معرفی باربوس کاتاشی به عنوان یک گونه مستقل از طریق نشان دادن اختلاف های بین این گونه و گونه ماهی شیربت است. روش کار در شناسایی و تفکیک این ماهی به عنوان گونه مستقل، مقایسه بیست و یک ویژگی مورفومتریک و مریستیک تمام نمونه های موجود در موزه تاریخ طبیعی و تمام نمونه های صید شده اخیر می باشد. نتیجه این تحقیق این است که در نمونه های مشاهده شده اختلاف شکل و اندازه زائده میانی زیر لب تحتانی و اختلاف اندازه نسبی سر فراتر از آن است   که بتوان   Barbus kotschyi رابا Barbus grypus مترداف دانست . طول نسبی سر در اولی بزرگ تر و زائده میانی زیر لب تحتانی فراخ تر و بزرگ تر است و این ویژگی قابل تشخیص برای جدایی این دو گونه کفایت می کند. در جستجوی این ماهی در میان دو هزار ماهی گیر حرفه ای آنها این ماهی را در سال های اخیر صید و شناسایی کرده اند و آن را ماهی شیربت شب کار می دانند.
    کلیدواژگان: ایران، تاکسونومی، Barbus grypus، B، kotschyi
  • وحید ملیانیان، الهام مقتدایی خوراسگانی* صفحات 99-106
    چکیده امروزه آسیب های سیستم اسکلتی- عضلانی انسان و روند ترمیم آنها از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. ماده ای که بتواند از عفونت در شکستگی های باز جلوگیری، مدت زمان درمان را کاهش و ترمیم بافت استخوان را تسریع کند، مقرون به صرفه بوده و از اولویت استفاده برخوردار خواهد بود. غشای داخلی پوسته تخم مرغ به عنوان ترکیب کاملا طبیعی، باعث افزایش جذب کلسیم شده و روند ترمیم بافت استخوان را تسریع می بخشد. در این مطالعه که بر روی استخوان درشت نی 8 قلاده سگ انجام گرفت برشی به طول 10 سانتی متر در استخوان درشت نی ایجاد و با کنار زدن عروق و اعصاب و برش در پرده ضریع با استفاده از دریل و مته حفرات به قطر 8 میلی متر در ناحیه میانی استخوان درشت نی ایجاد کردیم. بیومتریال مورد نظر توسط پنس دندان موشی از محیط استریل خارج و در استخوان جاسازی شد. مقاطع بافتی در دوره های صفر، 30 و 60 روز پس از جراحی از نظر هیستوپاتولوژیک مورد ارزیابی واقع شدند.نتایج حاصل از میزان تغییرات استئوپلازی نیز نشان داد هر دو گروه کنترل و تیمار از روز صفر تا 60 یک روند استخوان سازی روبه افزایش را داشته اند که این میزان در گروه تیمار در همه روزها سطح آن بالاتر از گروه کنترل بود. میزان استخوان سازی نیز در گروه تیمار نسبت به گروه کنترل رو به افزایش بود. نتایج حاصل از میزان تغییرات کندروپلازی نیز بیانگر آن بود که در هردو گروه یک روند روبه کاهش را در میزان کندرو پلازی شاهد بودیم.
    کلیدواژگان: بررسی آسیب شناختی، غشای داخلی تخم مرغ، استخوان درشت نی، استئوپلازی
  • محمود بنی مسنی، یزدان کیوانی *، عیسی ابراهیمی صفحات 107-116
    چکیده
    کمی سازی ویژگی های ریختی شکل بدن جمعیت های مختلف ماهیان سبب شناسایی بهتر آنها می شود و درک بهتری از تاریخچه تکاملی جمعیت های گوناگون آن را ارایه می کند. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی ویژگی ریخت شناسی جمعیت های سیاه ماهی (Capoeta fusca) در آب های داخلی ایران با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا در آمد. برای این منظور تعداد 122 نمونه سیاه ماهی از سه رودخانه امیرآباد، کال شور و تبارک نمونه برداری شد. از نیم رخ چپ بدن ماهی ها عکس برداری شد و روی تصاویر دو بعدی حاصل به منظور استخراج داده های شکل بدن روش ریخت سنجی هندسی، با استفاده از نرم افزار TpsDig2 تعداد 15 لندمارک تعریف و رقومی شد. داده های لندمارک پس از تحلیل پروکراست با استفاده از روش های آماری چندمتغیره تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، آنالیز متغیرهای کانونی (CVA) و آنالیز خوشه ای(CA) تحلیل شدند و الگوهای تغییر شکل هر جمعیت نسبت به شکل میانگین کل جمعیت ها در شبکه تغییر شکل مصورسازی شد. مطابق نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، شش مولفه اول بالاتر از نقطه برش جولیف قرار داشتند و در مجموع 37/79 درصد واریانس را به خود اختصاص دادند. بیشترین واریانس مربوط به تغییرات اندازه سر، ارتفاع بدن، جایگاه باله پشتی و مخرجی، طول قاعده باله پشتی و اندازه طول ساقه دمی بود. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی و کلیه نتایج تحلیل همبستگی کانونی صفات شمارشی نشان داد که جمعیت ها با یکدیگر اختلاف معنی دار دارند (0001/0>P). تحلیل خوشه اینیز جمعیت رودخانه کال شور را در گروهی جداگانه نسبت به دو جمعیت رودخانه های امیرآباد و تبارک قرار داد.
    کلیدواژگان: امیرآباد، تبارک، تحلیل چند متغیره، ریخت-سنجی، سیاه ماهی، کال شور
  • سجاد رجبی، فاطمه شهبازی *، علی نوری، راضیه کارشناس صفحات 117-123
    چکیده
    ازآنجایی که نانوذرات مس یکی از اولین نانوذرات برنامه ریزی شده در صنایع هستند، تحقیقات اخیر، سمیت پاتولوژیکی این نانوذرات را در بافت ها و اندام های مختلف نشان داده است. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیر سمیت نانوذرات اکسید مس بر بافت گناد در جنس نر موش صحرایی می باشد. در این تحقیق مجموعا از 40 سر موش نر استفاده گردید که در 4 گروه، یک گروه کنترل سالم و گروه های تیمار (که به ترتیب 10، 20، 30 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذره اکسید مس به روش درون صفاقی دریافت کردند. تزریقات به مدت10 روز و به صورت یک روز در میان انجام گرفت. برای مطالعه هیستوپاتولوژیکی، از هر گروه به صورت تصادفی 4 موش به عنوان نمونه انتخاب شدند و بعد از تهیه نمونه های بافتی بیضه، ایبن نمونه ها با هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شدند. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS Ver.17 و آنالیز واریانس یک طرفه و به دنبال آن از تست دانکن استفاده شد. از نظر هیستوپاتولوژی، میزان سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه و اسپرماتید به صورت وابسته به دوز کاهش یافت و در بیضه اختلالاتی مانند ناهنجاری و بدشکلی شدید با مورفولوژی متفاوت در لوله های اسپرم ساز و تخریب سلول های سرتولی دیده شد. نتایج مطالعات نشان داد که نانوذرات اکسید مس، با استرس اکسیداتیو و تخریب سلولی در ساختار و فرآیند اسپرماتوژنز گنادی اختلال ایجاد کردند، هر چند مرگ و میری در موش ها رخ نداد.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، ساختار بافتی، موش نر، نانوذره اکسید مس
|
  • Yadolah Edalatpanah*, Saied Rezaei Zarchi, Fariba Enayati Parvar, Susan Rostam Pour, Leila Moradi Jafari Pages 11-17
    Abstract Diabetes mellitus is a common metabolic disorder, with complications caused by many health problems in society. Reducing blood glucose levels in diabetic patients with medicinal herbs is of great clinical importance. This study was performed to investigate the effects of Cedar Butanlite Extract on insulin-induced hypoglycemia in Streptozotocin Wistar male diabetic rats. In this study, 40 Wistar rats with a weight range of 250-300 gr were selected and divided into 5 groups. Blood glucose levels were measured by glucose oxidase assay. Data were analyzed by SPSS-24 software and t-test. Charts were prepared using Excel software. The results showed that the mean glucose level of diabetic rats treated with insulin and alcoholic extract of cedar showed a significant decrease compared to insulin treatment and cedar treatment (P
    Keywords: Cedar butanal extract, Diabetes, Hypoglycemia, Insulin, Streptozotocin
  • Soheil Eagderi*, Fatemeh Moshaiedi, Manoochehr Nasri Pages 19-28
    Abstract This study was conducted to survey the morphological variation in four populations of the Urmia kingfish (Alburnus atropatenae) using geometric morphometric technique. A total number of 163 specimens were collected from four rivers of the Urmia Lake basin including the Baneh, Saghezchai, Siminehrood and Zarinehrood by electrofishing. The left side of specimens were photographed using a digital camera. Then fifteen homologous landmark points were selected and digitized on 2D pictures using tpsDig2 software. Landmark data after GPA, analyzed using PCA, CVA with obtained P-value from permutation test and cluster analysis. The patterns of population’s body shape were illustrated in relation to consensus configuration of all specimens. The results showed a significant differences between the body shapes of studied populations. Based on cluster analysis, the studied populations according to their body shape were divided into Baneh clad and Saghezchai, Siminehrood and Zarinehrood clade. The Baneh, Saghezchai, and Siminehrood populations have deeper body and are distinguishable due to smaller head, posterior position of eye and shorter base of dorsal fin, respectively and Zarinehrood population was differentiable due to a more fusiform body shape and less body depth. These morphological differences can display ongoing evolutionary trends of studied populations as result of environmental conditions of their habitats and geographical isolation.
    Keywords: Geometric morphometrics, Phenotypic plasticity, Urmia Lake Basin, Urmia Kingfish
  • Eassa Kamali, Tooraj Valinassab*, Reza Dehghani, Hojjatollah Fourooghifard Pages 29-38
    Abstract The study of age and growth of aquatics is basic and necessary information for further fisheries management. By aging the fishes, we can estimate the population dynamics parameters such as growth and mortality rates. In this study the Otolithes ruber (Tiger toothed croaker) was selected as one of the most important and commercial species for aging from September 2008 to November 2009. During 15 months, a total of 540 specimens were collected and 238 sagitta otoliths were extracted and then were sectioned in laboratory using microtome cutter. The sectioned otoliths were aged by reading the increment rings. The overall Von-Bertalanffy growth equation was estimated as L(t)= 72(1-e -0.151(t+1.369)). The smallest fish was 18 cm total length and with an estimated age of 0.25 yrs; and the biggest size was 54 cm with the age of 8 yrs. The Length-weight relationship was found as W=0.0064 TL3.1268. The natural mortality of croaker was estimated 0.4604 per year.
    Keywords: Aging, growth, Hormuzgan, Persian Gulf, Tiger toothed croaker
  • Vahid Hasanvand, Namdar Yousofvand* Pages 39-46
    Abstract The positive effects of garlic on diabetes and its complications are known. Zinc also has beneficial therapeutic effects on diabetes in diabetic animals and humans. The aim of this study was to evaluate the therapeutic effect of combination of garlic flower extract and zinc sulfate on hematocrit in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. Twenty-one adult male Wistar rats were divided into 3 groups (n=7). Which include: Sham group that received usual water and food for 45 days and were injected normal saline on first day of beginning of this time period Positive control group (diabetic) which they received usual food and water during 45 days and they were injected streptozotocin (STZ) at a dose 40mg/kg (intraperitoneal injection) on first day of beginning of this time period. The treated group with garlic flower extract + zinc sulfate, immediately after receiving STZ and ensuring of their diabetes they were treated with garlic extract of 360 mg/Lit and zinc sulfate at a concentration of 36 mg/Lit in drinking water during 45-day period. The hematocrits were measured automatically, using Diatron device, model ABACUS-c (Austria). Hematocrit in the treated group, which received the hydroalcoholic extract of garlic flower and zinc sulfate in combination, showed a significant increase compared to control (p
    Keywords: Diabetic rats, Garlic flowers, Hematocrit, Zinc sulphate
  • Ramin Mohammadi, Alouche*, Haj Gholi Kami, Asadollah Asadi, Sara Hakimpoor, Mohammad HasSan Astan Pages 47-57
    Abstract Amphibians have common ecosystems with humans. Therefore, the identification of taxonomy of these organisms is important. The purpose of this research is to identify the fauna diversity of amphibians in northern Ardebil province. This province has 1.1% of the total area of ​​the country and is located in north of the Iranian plateau. A total of 48 amphibians were collected from 33 stations and identified by analyzing morphological traits using valid authentication keys. In addition, the collection stations and frequency charts of the identified samples are presented. These samples consist of four amphibian species belonging to the families such as: Ranidae, Bufonidae and Hylidae. Furthermore, Hyla savignyi species is reported for the first time in this area. This species is the only tree species living in Iran. Among these amphibians, the highest number of specimens belong to Pelophylax ridibunda ridibunda and the lowest number of specimens belong to the Hyla savignyi. Finally, the collected samples include marsh frog, frog banded, green toad, tree frog with a frequency of 42, 27, 19 and 12%, respectively.
    Keywords: Amphibians, Ardabil province, Faunistic
  • Ebrahim Kazemi*, Gholamreza Nikn Pages 59-67
    Abstract Dorylaimids contain the most number of nematodes and take part in various aspects of ecosystem. For this reason and for study on dorylaimid fauna, 70 soil samples were collected from the rhizosphere of different vegetations in Kahaq region, Maragheh, East Azarbaijan province during 2014 and 2015. Then sampels were transfered to laboratory. Nematodes were extracted by centrifugal flotation technique and transferred to glycerin according to the modified De Grisse (1969) method. The permanent slides were prepared from the extracted nematodes. The nematodes were identified under light microscope. The morphometric data were taken using a drawing tube attached to the microscope. For identification of nematode speciments, species keys and references were used. As the results, Aulolaimoides elegans, Crassolabium cylindricum, C. rhopalocercum, Diphtherophora tenera, D. communis, Dorylaimoides elegans, D. limophilus, Ischiodorylaimus cognatus, I. paraugandanus, Margollus bokanicus, Mesodorylaimus potus, Metaxonchium persicum, Opisthodorylaimus sylphoides, Oxydirus oxycephaloides, Paravulvus microdontus, Pungentus engadiensis, Syncheilaxonchium nairi, Thornia propinqua, T. parathermophila and Tylenchilaimus minimus were identified. M. potus and the genus Thornia are new records for Iran nematode fauna.
    Keywords: Fauna, Morphology, Mesodorylaimus, Thornia
  • Mohammad Forouhar Vajargah*, Hamed Ghafari Farsani, Saeid Shahbazi NaserabadAliakbar Hedayati Pages 69-81
    Abstract Different organisms like aquatics are constantly exposed to pesticide residues, this study's overall assessment patho-biological changes in gills and livers of Capoeta capoeta gracilis during exposure to butachlor pollutant. First of all the 96-hour lethal concentration of the toxin was calculated as 46.2 mg per liter. Then, 96 fish were divided into four groups: one control group and three experimental groups (with concentrations of 0.2, 0.4, and 0.8 mg l-1) and were exposed for 2 weeks. In the end point, histological changes were studied by hematoxylin and eosin staining method in light microscopy. Lethal concentration of this toxin was 2.46 mg/l that means moderate toxicity of this species. There was many histological changes in the gills of fish treated with butachlor include: hyperplasia, shortening the secondary lamella, edema, fusion, hemorrhage and atrophy in compared to the control group. Treatment with liver butachlor cause obstruction, dark granules, necrosis, and bile stagnation and sinusoid dilution in studied fish. The results of this study showed that in both studied organs with increase of toxin concentration, more severe tissue damage was observed, so gill and liver tissues of this fish could be used as an appropriate biomarker for pollutant measurement.
    Keywords: Butachlor, Capoeta capoeta gracilis, Herbicide, Histopathology, Tissue
  • Fatemeh Ghandali, Neda Kheradpir, Siamak Yousefi Siahkalroudi Pages 83-90
    Abstract Head lice Pediculus humanus capitis De Geer belongs to heterometablian insects of Phthiraptera and is known as a very serious environmental health pest throughout the world that infests millions of people annually. This study was designed to investigate the morphometric characteristics of different populations of head lice in five countryside’s in south-east of Tehran province. Head lices were sampled from high school girls through autumn 2014 to spring 2015 and preserved in ethanol 70%. Fifteen characteristics were measured for males and females and data were analyzed by ANOVA under 99% confidence level. The means were compared by Duncan mean comparison tool. The results showed that there is high level of variations among the studied populations of head lice in the area and this variation would be due to the high level of genetic variations.
    Keywords: Adult lice, morphometric, Pediculus humanuc capitis de Geer
  • Jalal Vali, ollahi Pages 91-98
    Abstract Precise identifying of a Barbus fish species and the hybrids is very important because these fishes are large freshwaters fishes of Iran and the stock of them are going to vanished. In 2000 the Barbus species of Iran was revised at CMN and from that time all document of these species were reviewed, this is a part of this studies. In 1842 Heckel described Lebeobarbus kotschyi and named it in respect to Theodor Kotschyi. During the time this name has changed to Barbus kotschyi. Barbus kotschyi (Heckle, 1843) was synonymized with Barbus grypus Heckle, 1843 by several authors. The samples was examined In my projects the morphological differences between these two related species is enough to separate them, but for conceding them as two identical species more recherché has to be done and more samples must be collected. In this paper the more outstanding features and differences between these two species are outlined. The difference between this species and Barbus grypus, to which it is deceptively similar, lies mainly in the relative head length, the mouth, and the fleshy lobe below the symphysis of the lower jaw. In querying among 2000 professional angler, they states that have caught this fish and named it as a night touring fish.
    Keywords: Cyprinidae, Barbus grypus, Barbus kotschyi, taxonomy, Iran
  • Vahid Molianian, Elham Moghtadaiee Khorasgani* Pages 99-106
    Abstract Nowadays the damages of the human musculoskeletal system and its healing process are crucially important. The material with the capability of prevention from infection in open fractures, reduction of treatment duration, and repair of bone tissue is economical, and it would be prioritized in usage. The egg internal membrane as a completely natural compound causes an increase in calcium absorption and accelerates the bone tissue repair process. The current study was conducted on the tibia bone of eight dogs. A cut of 10 cm length was developed in the tibia bone. 8 mm diameter cavities were developed in the mid area of the tibia bone by removing the vessels and nerves and cutting in Periosteum using the drill. The respective biomaterial was removed out of the sterile environment by Mouse-tooth forceps, and it was inserted into the bone. The tissue sections were evaluated in terms of histopathology at 0, 30, and 60 days after surgery. The results of osteoplastic changes also indicated that both control and treatment groups had an ascending bone formation process from day 0 to 60, which it was higher in all days in the treatment group compared to the control group. The bone formation level was increasing in the treatment group compared to the control group. The results obtained from Chondroplasic changes also indicated that in both groups there was a decreasing trend in Achondroplasia.
    Keywords: Egg internal membrane, Histopathological examination, tibia bone, osteoplasia
  • Mahmood Banimasani, Yazdan Keivany*, Eisa Ebrahimi Pages 107-116
    Abstract
    Quantifying morphological characteristics of body shape in fishes can help their correct identification as well as understanding of evolutionary history of their different populations. Hence, this study was aimed to compare the morphological characteristics of different population of siahmahi (Capoeta fusca) in inland-water of Iran using geometric morphometric method (GM). In total 122 specimens of Capoeta fusca were collected from three rivers Amirabad, Kalshur, Tabarak. Then, the lateral surface of their left side photographed and seventeen landmark-points defined and digitized using TpsDig2 software to extract body shape data in geometric morphometry. The coordinate data after GPA superimposing, analyzed using principal component analysis (PCA), canonical variate analysis (CVA) and cluster analysis (CA) and body shape pattern of every population was visualized in relation to consensus shape of total populations. Based on the PCA, six factors were above the Joliff line and accounted for more than 79.37% of the variance. The highest variances were related to the head size, body depth, dorsal and anal fin position, dorsal fin base length and caudal peduncle length. The CVA and PCA morphometric of Capoeta fusca indicated that the three populations of Kalshur, Amirabad and Tabarak have meaningful differences and they are separated from each other (p<0.0001). The cluster analysis has also isolated the population of Kalshur from the populations of Amirabad and Tabarak.
    Keywords: Amirabad, Kalshur, Siahmahi, Tabarak
  • Sajjad Rajabi, Fatemeh Shahbazi*, Ali Noori, Raziye Karshenas Pages 117-123

    Since copper nanoparticles are one of the first nanoparticles planned in the industry, recent research has shown the pathological toxicity of these nanoparticles in different tissues and organs. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of copper oxide nanoparticles on gonadal tissues in male rats. In this study, 40 Wistar rats were divided in four groups respectivelycontrol group and 10, 20, 30 (mg/ kg) of copper oxide nanoparticles, 5 Times, received for one day in a row for 10 days. In order to histopathologic studies, the testicular tissue samples were stained with hematoxylin-eosin.the data were analyzed in the spss software, one –way anova and duncan's test. The results showed that the amount of spermatogonial cells, primary spermatocyte, spermatid cells were decreased in dose-dependent manner. In the testicle, disorders such as abnormality and severe deformity with different morphology in the spermicidal tubes and destruction of sertoli cells were observed. The results of the studies showed that copper oxide nanoparticles with oxidative stress and cellular degradation disrupted the structure and process of gonadal spermatogenesis which due to the absence of mortality in mice may eventually overcome disturbances in normal conditions.
    Keywords: Copper oxide nanoparticle, male mice, spermatogenesis, tissue structure