فهرست مطالب

Medicinal Herbs - Volume:3 Issue: 2, 2012

Journal of Medicinal Herbs
Volume:3 Issue: 2, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین بتولی *، عبدالحمید بامنیری، عبدالرسول حقیر ابراهیم آبادی، جواد صفایی قمی صفحات 57-65
    مقدمه و هدف
    اکالیپتوس(Eucalyptus L'Her.) یکی از جنس های اسانس دار خانواده مورد (Myrtaceae) محسوب می شود که بومی استرالیا بوده و گونه های مختلف آن در سایر نواحی گرمسیری جهان کاشته شده است. هدف از این تحقیق، استخراج و شناسائی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس چهار گونه از جنس اکالیپتوس کاشته شده در باغ گیاه شناسی کاشان می باشد.
    روش تحقیق
    برگ های چهار گونه E. largiflorens، E. intertexta، E. torquata و E. loxophleba، از عرصه باغ گیاه شناسی کاشان جمع آوری شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر انجام شد. اجزای اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS تجزیه و شناسائی شد.
    نتایج و بحث
    بازدهی اسانس برگ های E. largiflorens، 85/1% (حجمی/وزنی) به دست آمد. تعداد 19 ترکیب اسانس شناسائی شد که، 1،8-سینئول (71/58%)، پارا-سیمن (42/12%)، آلفا-پینن (61/5%)، کریپتون (54/4%) و ترپینن-4-ال (53/4%) ترکیب های عمده اسانس بودند. بازدهی اسانس E. intertexta، 5/1% (حجمی/وزنی) به دست آمد. تعداد 16 ترکیب در اسانس شناسائی شد که بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، 1،8-سینئول (45/69%)، آلفا–پینن (26/14%)، گلوبولول (02/4%) و لدول (36/2%) بودند. بازدهی اسانس E. torquata، 2/1% (حجمی/وزنی) به دست آمد. تعداد 20 ترکیب در اسانس شناسائی شد که ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس عبارتند از 1،8-سینئول (86/33%)، آلفا-پینن (14/26%)، آرومادندرن (99/8%) و گلوبولول (28/7%) بودند. بازدهی اسانس E. loxophleba، 54/1% (حجمی/وزنی) بدست آمد. تعداد 8 ترکیب در اسانس شناسائی شد که بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، 1،8-سینئول (71/25%)، گلوبولول (63/21%)، آرومادندرن (43/20%)، 4-متیل-2-پنتیل استات (98/14%) و بتا-اودسمول (92/5%) می باشند. قسمت اعظم ترپن های تشکیل دهنده اسانس برگ های E. torquata،E. intertexta و E. largiflorens مونوترپن ها بودند، در حالی که بیشترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس برگ های E. loxophleba ، سزکوئی ترپن ها بود.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و به لحاظ ارزش داروئی اسانس گونه های مختلف اکالیپتوس (به ویژه درصد بالای ترکیب 8،1-سینئول)، گونه E. intertexta جهت کشت و بهره برداری از اسانس آن در صنایع داروئی در منطقه کاشان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، 1-8 سینئول، اسانس، گیاهان داروئی، آلفا-پینن
  • مریم پاس *، مرضیه رشیدی پور، غلام رضا طالعی، بهروز دوستی صفحات 67-74
    مقدمه و هدف
    خوشاریزه با نام علمی Echinophora cinerea گیاهی است از خانواده چتریان که ارتفاع آن به 30 تا 100 سانتی متر می رسد. اسانس خوشاریزه حاوی ترکیباتی از جمله آلکالوئیدها و فلاونوئیدها و غیره است. یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان های طبیعی، ترکیبات فنلی موجود در اسانس های گیاهی از جمله این گیاه است. هدف بررسی ترکیبات شیمیایی، خاصیت آنتی باکتریال و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس گیاه خوشاریزه با نام علمی Echinophora cinerea است.
    روش تحقیق
    تهیه اسانس به روش تقطیر با آب و شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی کوپل شده با طیف سنج جرمی (GC-MS) انجام گرفت. ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس با استفاده از روش DPPH ارزیابی و با آنتی اکسیدان استاندارد BHT مقایسه شد. آزمون ضدباکتریایی به روش رقت سازی (محیط کشت براث) و انتشار دیسک انجام گرفت و حداقل غلظت مهار کنندگی MIC و کشندگی MBC باکتریایی اسانس ها پس از 24 و 48 ساعت مشخص و با گروه آنتی بیوتیک علیه استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز، سودوموناس ایروژینوزا، اشرشیاکولی و MRSA مقایسه گردید.
    نتایج و بحث
    مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس خوشاریزه α- فلاندرن (09/32)، لیمونن (28/16%)، پارا-سیمن (75/10%)، α-پینن(79/9%)، کارواکرول (79/3%)، β-میرسن(65/2%) بود. IC50 برای اسانس خوشاریزه (mg/ml) 74/0 تعیین شد در صورتی که این پارامتر برای BHT (µg/ml) 63/50 بود. اثر ضد باکتریایی قوی اسانس خوشاریزه بر باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس استاندارد مشاهده گردید؛ بطوری که در mg/ml 16/0 MIC اثر مهار کنندگی و در رقت mg/ml 63/0 MBC= اثرکشندگی بر این باکتری داشت. این اثر بر استافیلوکک مقاوم MRSA و اشرشیا کلی ضعیف تر بود. سودوموناس آئروژینوزا نسبت به این اسانس مقاوم بود.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    با توجه به خاصیت ضدباکتریایی و آنتی اکسیدان اسانس این گیاه می توان از آن در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی- بهداشتی و همچنین معطر سازی و طعم دهی مواد غذایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: Echinophora cinerea، خوشاریزه، اسانس، ضدباکتریایی، آنتی اکسیدان
  • محمد اشرافی، عبدالله قاسمی پیربلوطی *، مهدی رحیم ملک، بهزاد حامدی صفحات 75-80
    مقدمه و هدف
    امروزه تحقیقات زیادی در خصوص اثرات تنظیم کننده های رشد بر رشد و تولید گیاهان مختلف زراعی و باغی انجام گرفته است که نتایج آن حاکی از تاثیرگذاری اغلب این هورمون ها بر رشد کمی و کیفی گیاهان می باشد. کاربرد تنظیم کننده ها و بازدارنده های رشد در گیاهان دارویی علاوه بر رشد نیز ممکن است باعث تحریک تولید متابولیت های ثانویه شود. دراین پژوهش اثر محلول پاشی اسید جاسمونیک روی گونه آویشن دنایی(Thymus daenensis Celak.) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق
    آزمایش به صورت گلدانی در سال زراعی 90-89 با تعداد 6 تیمار و 7 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل آب مقطر (شاهد)، آب مقطر و حلال هورمون(استون)، غلظت های مختلف شامل 50، 100، 200 و 400 میکرومول اسید جاسمونیک بودند. اعمال تیمار در مرحله قبل از گلدهی و اواسط تابستان به صورت محلول پاشی روی گیاه مورد مطالعه انجام شد. نمونه های اندام هوایی با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب اسانس گیری گردید. اسانس به دست آمده جهت شناسایی ترکیبات به دستگاه کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تزریق شد.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد که غلظت های مختلف اسید جاسمونیک بر میزان ترکیبات اصلی آویشن دنایی اثرات معنی داری دارد؛ به طوری که غلظت های مختلف به کار رفته سبب کاهش یا افزایش تعدادی از ترکیبات ثانویه شدند. اختلاف معنی داری بین مقدار تیمول و کارواکرول با کاربرد غلظت 100 میکرومول جاسمونیک اسید در مقایسه با سایر تیمارهای مورد مطالعه مشاهده شد. همچنین کاربرد حلال استون به همراه آب مقطر نیز موجب افزایش برخی از ترکیبات اسانس شد.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    در زراعت متابولیک اگر تولید یک متابولیت یا متابولیت های خاص مورد هدف باشند باید با مدیریت های مهم زراعی و فرآوری آن (روش های خشک کردن، اسانس گیری و غیره) به این هدف مهم یعنی افزایش میزان اسانس در قدم اول و میزان متابولیت (ها) در گام دوم دست یافت. با توجه به نتایج این مطالعه برخی متابولیت های ثانویه به خصوص ترکیبات فنولی مهم در اسانس آویشن دنایی به محلول پاشی اسید جاسمونیک تا حدودی واکنش نشان دادند.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، متابولیت های ثانویه، اسید جاسمونیک، GC-MS
  • سهیلا دخانی *، فروغ مرتضایی نژاد، سعید دوازده امامی صفحات 81-88
    مقدمه و هدف
    زمین هایی که با مشکلات شوری آب مواجه هستند می توانند از طریق کشت گیاهان داروئی بومی متحمل به شوری مورد بهره برداری قرار گیرند. کمیت و کیفیت گیاهان دارویی، طی فصل های مختلف متغیر است. لذا، این مطالعه به منظور بررسی اثر فصل کشت بهاره و تابستانه بر صفات رویشی و ترکیبات اسانس زنیان (Carum capticum L.) تحت ننش شوری آب آبیاری انجام شد.
    روش تحقیق
    تیمارهای شوری با هدای الکتریکی شامل 3/0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر از مرحله قبل از گلدهی زنیان در میکروپلات های مستقر در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان (اصفهان) اعمال شد. صفات رویشی گیاه و هم چنین ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه زنیان با استفاده از GC-MS مورد تجزیه قرار گرفتند.
    نتایج و بحث
    با افزایش شوری میانگین ارتفاع گیاه در کشت بهاره کاهش و میانگین تعداد انشعاب در کشت تابستانه افزایش یافت. متوسط ارتفاع گیاه، تعداد چتر، تعداد گل چتر اصلی و تعداد گلچه چتر اصلی در کشت تابستانه بیش از کشت بهاره بود. اثرات متقابل شوری و فصل کاشت بر صفات رویشی زنیان نشان داد که بیشترین میزان ارتفاع در شوری dS/m 4 در کشت تابستانه و کمترین میزان در شوری dS/m 12 در کشت بهاره به دست آمد. بیشترین تعداد گل چتر اصلی در کشت تابستانه و شوری dS/m 12 و کمترین آن در کشت بهاره در همان شوری حاصل شد. در کشت بهاره تعداد 10 و در کشت تابستانه تعداد 13 ترکیب مختلف در اسانس میوه شناسایی شد که مهمترین جزء آن ها به ترتیب تیمول و گاماترپینن بود.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    با توجه به کاربرد وسیع ترکیب تیمول در داروسازی و صنایع غذایی و نتایج حاصل از تحقیق حاضر به نظر می رسد که امکان کشت گیاه زنیان در خاک های با درجه شوری نسبتا بالا (12 EC= دسی زیمنس بر متر) جهت زراعت متابولیک تیمول در فصل بهار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسانس زنیان، شوری آب آبیاری، فصل کشت، اسانس
  • مهدی رحیم ملک *، شکوفه آزاد، مهراب یادگاری، عبدالله قاسمی پیربلوطی صفحات 89-94
    مقدمه و هدف
    مریم گلی (officinalis L. Salvia) گیاهی است چند ساله و علفی، این گیاه از تیره نعنائیان است. هم چنین این گیاه تا چهار سال بازدهی اقتصادی دارد. امروزه استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی نقش مهمی در افزایش ترکیبات ثانویه گیاهان به خصوص اسانس ها دارد از مهمترین تنظیم کننده های رشد گیاهی که کاربرد وسیعی در گیاهان دارویی دارند می توان به اسید جاسمونیک و سالیسیلیک اشاره نمود.
    روش تحقیق
    به منظور بررسی اثرات مقادیر مختلف سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر خاصیت فیتوشیمیایی برگ مریم گلی آزمایشی در شرایط گلدانی در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه هرمزگان انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و در 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای سالیسیلیک اسید در چهار سطح (1، 10، 20 و 40 مول بر لیتر) و جاسمونیک اسید در چهار سطح (50، 100، 200 و 400 میکرولیتر) بر روی گیاه مریم گلی محلول پاشی شد. نمونه های اندام هوایی با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری گردید سپس جهت شناسایی ترکیبات به دستگاه کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تزریق شد.
    نتایج و بحث
    بر اساس نتایج به دست آمده نشان داد اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک در افزایش میزان آلفا-پینن، کامفن، بتا-پینن، 1،8-سینئول، سیس- توژان، ترانس- توژان، بورنئول، بورنئول-استات و کامفور تاثیر داشته؛ به طوری که با اعمال تیمار اسید جاسمونیک 50 میکرولیتر باعث افزایش بتا-پنین و تیمول شد.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر توصیه می شود مطالعات بیشتری در خصوص اثرات تنظیم کننده های رشد جدید مانند اسید جاسمونیک و سالیسیلیک در غلظت های مختلف از این آزمایش بر ماده موثره گیاهان دارویی انجام شود.
    کلیدواژگان: مریم گلی، اسید جاسمونیک، اسید سالیسیلیک، اسانس
  • امین نیک خواه *، حسن علی نقدی بادی، محمدحسن شیرزادی، علی مهر آفرین، نیلوفر طاهریان صفحات 95-104
    مقدمه و هدف
    کودهای زیستی در کشاورزی پایدار به عنوان یک جایگزین برای ‏کودهای شیمیایی مطرح هستند و در تولید ارگانیک گیاهان دارویی از اهمیت خاصی برخوردارند. .هدف از تحقیق حاضر مطالعه اثرات کودهای زیستی بر رشد و عملکرد کمی گیاه دارویی سنا (Cassia angustifolia Vahl.‎) در ‏شرایط آب و هوایی جیرفت بود.
    روش تحقیق
    این پژوهش در منطقه جیرفت-کرمان در سال های 1388 تا ‏‏1389 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و 13 تیمار ‏‏کودی اجرا شد. تیمارهای کودی مختلف به تنهایی یا تلفیقی از کودهای مختلف بود.
    نتایج و بحث
    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تیمارهای مختلف کودی بر ارتفاع بوته، عرض برگ، تعداد ‏شاخه فرعی، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، وزن تر اندام هوایی و وزن ‏خشک اندام ‏هوایی ‏‎(p<0.01)‎ و هم چنین طول برگ ‏‎(p<0.05)‎‏ اثرات معنی داری داشتند. اگرچه ‏بالاترین میزان برخی صفات از تیمار کود کامل شیمیایی (200 کیلوگرم در ‏هکتار) به دست آمد، با این حال تیمارهای تلفیقی کود زیستی‎‏ ‏اگرچه عملکردی حدود 70% کود شیمیایی کامل را داشتند با توجه به اثرات مطلوب و بلند مدت آن ها بر حاصلخیزی خاک مناسب به نظر می رسند.‏
    توصیه کاربردی / صنعتی
    در شرایط محیطی منطقه مورد مطالعه ‎کاربرد تلفیقی‎ ‎کودهای‎ ‎زیستی حاوی نیتروژن تا حدودی ‎سبب بهبود عملکرد‎ ‎کمی‎ ‎گیاه‎ ‎سنای هندی‎ شد. بنابراین‎ ‎با‎ ‎مصرف‎ ‎کود زیستی‎ ‎علاوه بر کاهش ‎ ‎مصرف‎ ‎کود‎ ‎‎شیمیایی‎ ‎می توان گام های موثری را در کشاورزی پایدار و تولید ارگانیک گیاهان دارویی برداشت.
    کلیدواژگان: کودهای ارگانیک، سنای ‏هندی، گیاه دارویی، اقلیم گرم و خشک
  • فاطمه فروهی *، منصور امرایی، هادی زمانی صفحات 105-110
    مقدمه و هدف
    پلی کوزانول ترکیبی از الکل های اصلی با زنجیره بلند است که از نیشکر استخراج می شود. در پژوهش حاضر، تاثیر پلی کوزانول بر کاهش میزان متابولیت های چربی در خون موش های هایپرکلسترولمیک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق
    32 سر موش صحرائی نر بالغ نژاد ویستار با میانگین وزنی 250 گرم که به چهار گروه شامل شاهد (دریافت تنها رژیم غذایی معمولی)؛ کنترل ( رژیم پر کلسترول 2%)؛ گروه تجربی1 و 2 (رژیم پر کلسترول 2% و دریافت پلی کوزانول با دوز 25/0 و 5/0 میلی گرم در روز) تقسیم شدند. پس از چهار هفته تیمار، و عمل خون گیری صفات بیوشیمیایی نظیر کلسترول، تری گلیسرید،LDL-C وHDL-C اندازه گیری شدند.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد که در گروه تجربی1، کاهش معنی داری (p<0.05) در میزان کلسترول و LDL-C و تری گلیسرید و افزایش معنی داری (p<0.05) در میزان HDL-C در مقایسه با گروه کنترل (Sham) به وجود آمد. هم چنین در گروه تجربی2، کاهش معنی داری (p<0.01) در میزان کلسترول و LDL-C وتری گلیسرید و افزایش معنی داری (p<0.01) در میزان HDL-C در مقایسه با گروه کنترل (Sham) به وجود آمد.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    پلی کوزانول احتمالا می تواند یک ترکیب موثر در کاهش میزان کلسترول، LDL-C و تری گلیسرید و افزایش HDL-C باشد.
    کلیدواژگان: پلی کوزانول، LDL-C، HDL-C، کلسترول، تری گلیسرید
  • شاهین مردانی نژاد *، منصوره وزیرپور صفحات 111-126
    مقدمه و هدف
    از گذشته های دور طب سنتی با فرهنگ مردم آمیخته است و جنبه های مختلفی از درمان را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر میزان استفاده از این شیوه بستگی به شناخت و باور مردم دارد.
    روش تحقیق
    این تحقیق در این راستا به جهت آگاهی از اولویت های کاربرد گیاهان دارویی در منطقه مبارکه انجام شد.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد بیشترین کاربرد این گیاهان در زمینه رفع مشکلات گوارشی با فراوانی 17 درصد بود. به طوری که از 26 کاربرد در این زمینه، 53 گونه استفاده می گردید که 20 گونه جهت رفع اسهال استفاده می شد. فراوانی کاربرد گیاهان موثر بر پوست و مو در حدود 14درصد بود، به طوری که از 22 کاربرد در این زمینه، 32 گونه استفاده می شد که 8 گونه جهت رفع جوشهای صورت استفاده می گردید. فراوانی کاربرد به عنوان ضد التهاب و عفونت در حدود 11 درصد بود. به طوری که از 22 کاربرد در این زمینه، 35 گونه استفاده می گردید که 12 گونه جهت سرماخوردگی استفاده می شد. فراوانی کاربرد موثر بر دستگاه گردش خون 9 درصد بود. از 15 کاربرد در این زمینه، 33 گونه استفاده می گردید که 8 گونه جهت کاهش چربی خون استفاده می شد. فراوانی کاربرد گیاهان موثر بر تسکین درد و سیستم کلیه و ادراری به ترتیب 8 درصد بود. از 13 کاربرد در زمینه سیستم ادراری، 32 گونه استفاده می شد که 12 گونه جهت دفع سنگ کلیه استفاده می شد. فراوانی کاربرد گیاهان موثر بر رفع مشکلات غدد و متابولیسم، مشکلات عصبی و مشکلات تنفسی به ترتیب 7، 6 و 5 درصد بود. همچنین گیاهان دارویی موثر بر رفع مشکلات دهان و دندان و مشکلات عضلانی به ترتیب 3 و 2 درصد بود.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    بررسی ها نشان داد، بیشترین کاربرد گیاهان دارویی در منطقه در زمینه رفع مشکلات گوارشی می باشد که علت این مسئله قابل تامل و پیگیری است. همچنین آگاهی از این کاربردها می تواند خط مشی برای دست یابی به کاربردهای دارویی جدید این گیاهان که در منابع موجود گزارش نشده نیز باشد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، گیاهان دارویی، طب سنتی
|
  • Hossien Batooli *, Abdolhamid Bamoniri, Abdolrasol Haghir Ebrahimabadi, Javad Safaei, Ghomi Pages 57-65
    Background & Aim
    Eucalyptus L'Her. [an aromatic genera of the family (Myrtaceae)] is native to Australia and other tropical species is planted worldwide. The purpose of this study is to extract and identify the essential oils components of four species of Eucalyptus L'Her. cultivated in botanical garden of Kashan, Central Iran.
    Experimental
    Leaves of E. largiflorens, E. intertexta, E. torquata and E. loxophleba, were collected from the botanical garden in Kashan. Extracting was done by hydro-distillation method and Clevenger approach. Components of essential oils were identified using GC and GC/MS analysis.
    Results & Discussion
    The essential oil yield of E. largiflorens was 1.85% (v/w) and, nineteen compounds were identified. The major components in the essential oil were 1,8-cineol (58.71%), p-cymene (12.42%), α–pinene (5.61%) and terpinen-4-ol (4.53%). Yield of the essential oil of E. intertexta was 1.5% (v/w) and, sixteen components were identified which the major components were 1,8-cineol (69.45%), α–pinene (14.26%), globulol (4.02%) and terpinen-4-ol (1.79%). Yield of the essential oil of E. torquata was 1.2% (v/w) and, twenty components were identified which the main compounds were 1,8-cineol (33.86%), α–pinene (26.14%), aromadendrene (8.99%) and globulol (7.28%).  The essential oil yield of E. loxophleba was 1.54% (v/w) which the major components were identified including 1,8-cineol (25.71%), globulol (21.63%), aromadendrene (20.43%) and 4-metyl-2-pentyl acetate (14/98%). The highest amount of terpenoides in essential oil of leaves E. largiflorens, E. intertexta, and E. torquata were monoterpenes, while the highest amount of terpenoides in essential oil of E. loxophleba were sesquiterpenes.
    Industrial and practical recommendations
    According to the results of this research and the value of different species of medicinal Eucalyptus L'Her essential oils (in particular, the combination of 1,8-cineol), cultivation and exploitation of E. intertexta for pharmaceutical industry is recommended.
    Keywords: Eucalyptus L'Her, 1-8 cineol, Essential, oil Medicinal, plants ?–pinene
  • Maryam Pass *, Marzieh Rashidipour, Gholamreza Talei, Behrouz Doosty Pages 67-74
    Background & Aim
    Echinophora cinerea is a plant of the Apiaceae family, which reaches to a height of 30 to 100 cm. The essential oil of Echinophora cinerea contains alkaloids and flavonoids etc. Phenolic composition is one of the best sources of natural antioxidants. The goal of this study is to examine the antibacterial and antioxidant activities of the essential oil of E. cinerea.
    Experimental
    In order preparation and identification of chemical compounds of essential oils, hydrodistillation approach and gas chromatography coupling with a mass spectrometer (GC, GC-MS) were used. Antioxidant capacity of the essential oil was determined by DPPH assay and, compared with standard antioxidants (BHT). Antibacterial test had done by broth microdilution and disk diffusion methods, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of these oils after 24 and 48 h were determined and compared to antibiotic standards against food-borne pathogens including Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and MRSA.
    Results & discussion
    Results of GC and GC-MS showed that the major components of essential oil of E. cinerea were α-phellandrene (32.09%), limonene (16.28%), p-cymene (10.75%), α-pinene (9.79%), carvacrol (3.79%) and β-myrcene (2.65%). Results of antioxidant test indicated that IC50 for oil of Echinophora cinerea was 740 μg/ml while for BHT was 50.6 μg/ml. The highest antibacterial effects of essential oil were observed on standard bacteria of Staphylococcus aureus with MIC= 0.16 μg/ml and MBC= 0.63 μg/ml. This effect on MRSA-resistant Staphylococcus and E. coli was weaker. Pseudomonas aeruginosa was resistant to essential oil.
    Industrial and practical recommendations
    According to results of present study, the essential oil E. cinerea can be used in the food, pharmaceutical, cosmetic and health industry and flavoring.
    Keywords: Echinophoracinerea, Antioxidant, Antibacterial, GCM, SDPPH
  • Mohammad Ashrafi, Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Mehdi Rahimmalek, Behzad Hamedi Pages 75-80
    Background & aim
    Recent researches have been done on effects of plant growth regulators (PGR) on growth and production of different crops whose results indicate the effectiveness of most of these hormones on qualitative and quantitative growth of herbs. The application of regulators and inhibitors of growth on herbs may, in addition to growth, also lead to secondary metabolites stimulation. Jasmonic acid (JA) and its volatile methyl ester (MJ) collectively termed jasmonates, are regarded as endogenous regulators that play important roles in regulating stress responses, plant growth and development. This study was carried out to survey the effect of spraying of jasmonic acid (JA) on T. daenensis Celak in Shahrekord, Southwest Iran at 2010-2011.
    Experimental
    A pot experiment was conducted in a CRD with six treatments and seven replications. The treatments including I: distilled water (control), II: distilled water and solution (acetone), III-VI: JA in various concentrations (50, 100, 200 and 400 µM). The treatments were applied before flowering stage. The aerial parts were characterized by Clevenger approach and Gas Chromatography–Mass Spectrometry.
    Results & discussion
    Results of analysis of variance of the experiment showed that different levels of the foliar application of JA do have significant impacts on chemical constitutes in the essential oil of T. daenensis. Various concentrations of foliar application of JA caused decrease or increase some of secondary metabolites in essential oil. In comparison with other treatments, there is a significant difference between amount of thymol and carvacrol, as two main compounds in essential oil of T. daenensis, having 100 µM JA. The application of acetone solvent with distilled water also caused the increase in some of constitutes of the essential oil.
    Industrial and practical recommendations
    In metabolic cultivation, for producing a special metabolite, the main agronomic and processing management should be regarded in order to increase the rate of essence and metabolites. Finally, some of secondary metabolite production in Thymus daenensis Celak could be partially changed by supplementation of different elicitors such as JA.
    Keywords: Thymus daenensis, Jasmonic acid, Essential oil, GCMS, ThymolCarvacrol
  • Soheila Dokhani *, Forogh MortezaeiNejhad, Saied DavazdahEmami Pages 81-88
    Background & aim
    Saline lands can be utilized by planting native medicinal plants tolerant to salinity. The quantity and quality these plants are changed during various seasons in agriculture systems. Thus, this study carried out under salinity stress in order to examine the effect of sowing in two seasons on growth characteristics and essential oil  components of ajowan (Carum capticum L.),
    Experimental
    Different salinity treatments (EC= 0.3, 4, 8 and 12 dS/m) were used before flowering stage of ajowan in pot experimental at Khorasgan (Isfahan), Iran. Growth characteristics were measured and, the essential oil analyzed by GC/MS apparatus.
    Results & discussion
    Results showed that increasing salinity caused decrease plant height in spring planting and increase in number of branching in summer planting. The amounts of plant height, number of umbel, number of flower in main umbel and number of floret in main umbel in summer sowing was higher than spring sowing. Interaction effects of salinity and sowing season on growth characteristics showed that the highest plant height was obtained from summer sowing under salinity 4 dS/m treatment and the lowest amount of plant height obtained from spring sowing under salinity 12 dS/m treatment. In spring and summer sowing, ten and thirteen components were identified in the essential oil of C. capticum, respectively. The major compounds in the essential oil of C. capticum were of thymol and γ-terpinene.
    Industrial and practical recommendations
    According to results of this study, It seems that sowing of C. capticum under saline soils (~EC=12 dS/m) for metabolic agronomy (especially thymol) in spring sowing could be is suitable.
    Keywords: Carum capticum L, Salinity stress, Essential oil, GCMS
  • Mehdi Rahimmalek *, Shekoofe Azad, Mehrab Yadegari, Abdollah Ghasemi Pirbalouti Pages 89-94
    Background & aim
    Sage (Salvia officinalis L.) is a perennial medicinal herb which belongs to Lamiales order and Lamiaceae family. This plant has economical value for four years. Nowadays the use of plant growth regulators (PGR) has an important role for increasing the secondary metabolites in plants. Among PGRs Jasmonic (JA) and salicylic acid (SA) have many applications in medicinal plants.
    Experimental
    This study was carried out to survey the effect of spraying of various concentrations JA and SA on S. officinalis L. in field experiment of Hormozgan, South Iran at 2010-2011. A pot experiment was conducted in a CRD with ten treatments with three replicates. The treatments including I: distilled water (control), II: distilled water and solution (acetone), III-VI: SA in different concentrations (1, 10, 20 and 40 mol/l, VII-X: JA in various concentrations including 50, 100, 200 and 400 µM. The leaves were harvested at before flowering and, the essential oil extracted by Clevenger approach then the compounds were characterized using Gas Chromatography–Mass Spectrometry (GC-MS).
    Results & Discussion
    Results showed that various concentrations of foliar application of JA and SA lead to decrease or increasing of some secondary metabolites in essential oil of S. officinalis L. Compounds such as a-pinene, camphene, b-pinene, 1,8-cineole, cis-thujane, trans-thujane, borneol, bornyl acetate and camphor were affected from JA and SA treatments.
    Industrial and practical recommendations
    According to the results of present study it suggests to increase the major compounds of essential oil of Salvia officinalis L.using SA and JA.
    Keywords: Salvia officinalis L., Jasmonic acid, Essential oil, GCMSSalicylic acid
  • Amin Nickhah *, Hassanali Naghdi Badi, Mohammad Hasan Shirzadi, Ali Mehrafarin, Niloufar Taherian Pages 95-104
    Background & aim
    In sustainable agriculture, organic fertilizers are considered as important alternatives for chemical ones and are of great importance in organic producing of medicinal plants. This study was conducted to study the effects of organic fertilizers on Cassia angustifolia Vahl in dry and subtropical climate. 
    Experimental
    This study was carried out in Jiroft region, Kerman (Iran), at 2009-2010 in a randomized complete block design with three replications and thirteen fertilizer treatments.
    Results & discussion
    The results of analysis of variance showed that treatments had significant effects on plant height, leaf width, number of branches, fresh weight of leaves, dry weight of leaves, fresh weight of shoot and dry weight of shoot.
    ppIndustrial and practical recommendations
    In environmental conditions of the studied region, the integrated application of organic fertilizers containing nitrogen can improve quantitative yield of Cassia angustifolia Vahl. Therefore application of organic fertilizers can improve sustainable agriculture and organic production of medicinal plants in addition to decrease of chemical fertilizers application.
    Keywords: Cassia angustifolia, Vahl Organic, fertilizerDry, climateMedicinal herbs
  • Fatemeh Foroohi *, Mansor Amraei, Hadi Zamani Pages 105-110
    Background & Aim
    Policosanol is a component from main alcohol groups with long-chain that extracted from cane sugar. In the present research, the effect of policosanol was investigated on decrease of lipid metabolite levels in blood of hypercholesterolemia rats.
    Experimental
    A number of 32 male Wistar rats race with average weight of 250 g was divided into four groups including negative control group (n=8) that had normal diet, positive control and experimental groups I and II (n=8) with high cholesterol diet of 2% cholestroled, and respectively they received placebo and policosanol with concentrations 0.25 and 0.5 mg/day. After four weeks, following the treatment of animals and bloodletting, the biochemical traits such as cholesterol biochemical, triglyceride, and LDL-C and HDL-C factors were measured.
    Results & Discussion
    The results showed that in experimental group (I) there was a significant decrease (p<0.05) in the rate of cholesterol, LDL-C and triglyceride, and significant increase (p<0.05) in HDL-C compared with control group. In experimental group II, there also was a significant decrease (p<0.01) in the rate of cholesterol, LDL-C and triglyceride, and significant increase (p<0.01) in HDL-C compared with control group.
    Industrial and practical recommendations
    Policosanol can be an effective component in decreasing the rate of cholesterol, LDL-C and triglyceride and increasing HDL-C.
    Keywords: Policosanal, LDLC, HDLC, Cholesterol, Triglyceride
  • Shaahin MardaniNejhad *, Mansoureh Vazirpour Pages 111-126
    Background and aim
    From long time ago, traditional medicine was integrated with popular culture and various aspects of treatment have been allocated to it. At the present time, the use rate of this method depends on people’s belief and recognition.
    Experimental
    The research was conducted in the region Mobarakeh, Iran, in order to identify the priorities for application of medicinal plants by indigenous people.
    Results & Discussion
    The results showed the more use of plants is in the field of gastrointestinal problems with frequency 17% and 53 used plant species. About 20 plant species were used for relieving diarrhea by indigenous people. Application frequency of effective plants on skin and hair was about 14% which eight plant species from 32 species were used for removing facial burble. Frequency of use as anti-inflammatory and anti-infection was about 11 % with 12 plant species. Frequency of effective application on circulatory system was 9% (eight medicinal plants).  Frequency of use as urinary tract and kidneys was about 8% with 12 herb species. Effective applications of plants on endocrine problems, neurological problems and respiratory problems were seven, six and five percent. Medicinal plants also the effect on oral, dental and muscle problems respectively were three and two percent respectively.
    Industrial and practical recommendations
    Examinations showed that most use of medicinal plants in the area is to remove ​​digestive problems. Also, awareness of these applications can be a policy for obtaining the new drug applications of these plants which has never been reported in available sources.
    Keywords: Medicinal plants, Traditional medicine, Ethnobotany