فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 34-35 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 34-35 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بابک فربودنیا، علی اکبر فرهنگی*، محمد سلطانی فر صفحات 7-19
    هدف از مقاله حاضر بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر روی ارزش ویژه برند می باشد؛ برای تعیین شاخص های موجود در شبکه های اجتماعی از مدل کندوی عسل مطرح شده از طرف اسمیت که دارای هفت مولفه: هویت، حضور، به اشتراک گذاری، شهرت، گروه، روابط و گفتگو می باشد و برای بررسی ارزش ویژه برند از مدل ارزش ویژه برند آکر استفاده گردیده است. انجام این پژوهش منجر به ارائه یک مدل ساختار یافته جدید بر اساس نظریه های فوق گردید؛ که درک ما را از رابطه ی بین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و ارزش ویژه ی برند افزایش خواهد داد. جمع آوری داده ها به سه
    روش
    مصاحبه ساختار یافته، مشاهده مستقیم چند شبکه اجتماعی و پرسش نامه انجام پذیرفت. روش تحقیق ترکیبی (کیفی / کمی) جهت انجام روند تحقیق انتخاب گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای شبکه های اجتماعی فیسبوک که بصورت فعال به برند نایک واکنش نشان می دهند. و نمونه گیری به صورت خوشه ای در دسترس و با انتخاب تصادفی چند نمایندگی از کل نمایندگی های این برند و توزیع پرسشنامه ای با 33 پرسش میان 384 نفر از خریداران این فروشگا ه ها انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات مدل تحقیق از نرم افزارهای SPSS, LISREL و SMARTPLS با به کارگیری آزمو ن های مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل عاملی تائیدی (CFA) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان از تاثیر گذار بودن متغیرهای "هویت"، "به اشتراک گذاری"، "شهرت"،"روابط"، "گفتگو"و"گروه" بر ارزش ویژه برند دارد. لازم به ذکر است که متغیر "حضور" اثر معنی داری بر روی ارزش ویژه برند نداشته است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، مدل کندوی عسل، ارزش ویژه برند، معادلات ساختاری
  • تژا میرفخرایی* صفحات 21-38
    اگر چهارچوب نظری مقاله "خبر به مثابه گفتمان " فرض شود، دیگر نمی توان به تحلیل گفتمان به عنوان ابزاری برای تحلیل متن نگاه کرد بلکه به خبر به عنوان گونه خاصی از ارتباطات و گفتمان در رابطه با مفاهیم فرامتنی در بر گیرنده آن که ماهیتی اجتماعی و ایدئولوژیک دارند، برخورد می شود. ون دایک اعتقاد دارد که "خبر در عین پایبندی به سبک های رایج خبری، اهداف اقناعی خاصی را نیز می تواند پیگیری نماید". چرا که در یک رویداد ارتباطی روزمره با آن که همه مباحث سبکی رعایت می گردد و دو سوی ارتباط سعی می کنند مناسب با شرایط سخن گویند یعنی سبک سخن گفتن مرسوم در آن شرایط را بکار گیرند، آنها اهداف مشخصی را نیز دنبال می کنند و بدنبال دست یابی به نتایج معینی می باشند. روزنامه نگاران هم از این قاعده مستثنی نیستند و از یک سو مجبور از بکارگیری سبک مرسوم و زبان خبری بی طرفانه هستند تا مخاطب را به واقعی بودن خبر قانع سازند و برای خبر مشروعیت ایجاد کنند اما از طرف دیگر آنها مجبور به پیگیری اهداف اقناعی خاصی نیز هستند که این اهداف منطبق است با نگرشی که مبتنی است بر نقشه ها و مدل های غالب بازنمایی اجتماعی و ایدئولوژی غالب. مقاله حاضر چنین استدلال می کند که در شرایطی که بازیگران خبری یاکنش گران خبری در تعامل کامل با یکدیگر باشند، نگرش خبرنگار که در انطباق است با "نقشه های بازنمایی غالب اجتماعی" با نگرش کنش گران خبری کاملا منطبق می گردد به نوعی که کنشگران قطعه خبری را کاملا بی طرفانه محسوب می دارند و قطعه لزومی در بکارگیری راهکارهای اقناعی ندارد مگر انعکاس خبر با همان نگرش غالب که مماس است با نگرش همه کنش گران خبری که در تعامل اجتماعی با یکدیگر قرار دارند. اما در شرایطی که تنش های اجتماعی تشدید می گردند به نوعی که نقشه های بازنمایی دو سوی کنش خبری بر یکدیگر منطبق نباشند، خبر و موسسسات رسانه ای غالب در عین پایبندی به سبک متعادل مجبور می شوند تا بعضی اهداف اقناعی را بطور ضمنی از طریق راهکارهای نحوی در سطح متن طرح کنند تا در عمق معانی اقناعی خاصی رمزگذاری شود. در پایگاهی اطلاعاتی مقاله موارد مشخصی در انطباق با "شرایط اجتماعی پرتنش" قابل ملاحظه است. تحلیل مقاله نشان خواهد داد که در شرایط اجتماعی و بین المللی پرتنش، در عین استفاده از سبک مرسوم خبری متعادل، از راهکارهای اقناعی برای بیان بعضی اهداف خاص بهره برداری شده است.
    کلیدواژگان: خبر به مثابه گفتمان، سبک، ساختارهای اقناعی، تعادل خبری، زبان نسبی خبری، ساختارهای معنایی، ساختارهای نحوی
  • علیرضا تلخابی علیشاه، حمید رضا حسینی دانا*، داود شعبانی صابر صفحات 39-48
    هدف کلی از این پژوهش بررسی مدیریت امنیت مجازی خدمات بانکی اینترنتی و تاثیر آن بر جذب مشتریان بانک تجارتمی باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مشتریان بانک تجارت در شهر تهران در سال 1394 تشکیل می دهند. جهت برآورد با استفاده از فرمول کوکران، 143 نفرمشتریانبه صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه ها بر روی آنان اجرا شد. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شده است و ابزار اندازه گیری این پژوهش را، پرسشنامه محقق ساخته 35 سوالی که بر اساس نظریات مربوطه تنظیم شده تشکیل می دهد. اعتبار پرسشنامه بر پایه روش آلفای کرونباخ برای تمامی مواد پرسشنامه(30 سوال) پرسشنامه امنیت مجازی بانکداری  0/933 و (5 سوال)جذب مشتریان 0/741 به دست آمد. که این میزان بیانگر هماهنگی درونی پرسشنامه در حد مطلوب است. همچنین در برآورد روایی پرسشنامه ها مشخص گردید که تمامی سوال ها و مولفه ها، همبستگی معناداری با کل پرسشنامه دارند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جدول فراوانی، همبستگی پیرسون و رگرسیونتحت نرم افزار Spss استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که، همبستگی مثبت و معناداری بین کنترل امنیت عملیات و ارتباطات، کنترل دسترسی به اطلاعات و کنترل دست یابی به اطلاعات و جذب مشتریان بانک تجارت وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت مجازی، کنترل امنیت عملیات و ارتباطات، کنترل دسترسی به اطلاعات، کنترل دستیابی به اطلاعات، جذب مشتریان
  • حسین معدنی پور*، احمد اصلی زاده صفحات 49-64
    پژوهش حاضر به بررسی اثر توسعه سیستم عامل بر بکارگیری برنامه های کاربردی تلفن همراه هوشمند که یکی از جدیدترین رسانه های حاضر و کانال های بازاریابی به شمار می روند؛ پرداخته است. به همین منظور برای فرموله کردن این اثر، با توجه به قرابت موضوع پژوهش با مفاهیم پذیرش نوآوری و فناوری، از تئوری انتشار نوآوری راجرز استفاده شده است. مطابق این مدل، ویژگی هایی که موجب می شوند تا یک نوآوری و فناوری مورد پذیرش قرار بگیرد، شامل درک مزیت نسبت به شرایط پیشین، تطابق با نیاز فرد، کاهش پیچیدگی در استفاده، آزمون پذیری و مشاهده پذیری پدیده مورد نظر می شود. هم چنین به جهت آشنایی با سیستم عامل های مختلف، پژوهش به معرفی اجمالی توسعه سیستم های عامل تلفن همراه هوشمند و تاریخچه شکل گیری آنها پرداخته و شرایط حال حاضر نیز تبیین شده است. این پژوهش از نظر هدف در میان پژهش های کاربردی قرار می گیرد و از نظر ماهیت و زمینه،از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. با جمع آوری اطلاعات از یک نمونه آماری 377 نفری از کاربران یک برنامه کاربردی تعاملی و انجام آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون بر روی این داده ها، اثر مورد نظر بررسی شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که با توسعه سیستم عامل شرایطی بوجود می آید که بر میزان بکارگیری و استفاده از تلفن همراه و برنامه های کاربردی آن اثر مثبت می گذارد. همبستگی مشاهده شده میان توسعه سیستم عامل و بکارگیری برنامه های کاربردی پیش بینی می کند هم چنان که سیستم های عامل پیشرفت می کنند، افراد پذیرنده برنامه های کاربردی و میزان استفاده کاربران حاضر این برنامه ها افزایش می یابند.
    کلیدواژگان: بازاریابی موبایلی، برنامه کاربردی، تلفن همراه هوشمند، پذیرش، رسانه دیجیتال، تئوری انتشار نوآوری
  • نسترن خواجه نوری، حامد اسلامی راد* صفحات 65-76
    این تحقیق با هدف شناخت نقش سامانه ارتباطی 137 به عنوان یک رسانه نوین و پل ارتباطی میان شهروندان تهرانی و مسئولان شهرداری تهران در افزایش رضایت مندی شهروندان نسبت به عملکرد شهرداری تهران انجام شده است. روش این تحقیق پیمایش از نوع کاربردی است. جامعه آماری شامل تمام شهروندان مناطق 22 گانه شهر تهران می شود که بالای 20 سال سن دارند و حداقل یک مرتبه تمام مراحل برقراری ارتباط با سامانه 137 را تجربه کرده اند. در این تحقیق به علت عدم دسترسی به کل شهروندان تهرانی، ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای شهر تهران از روی نقشه به 4 قسمت شمال شرق، جنوب شرق، شمال غرب و جنوب غرب تقسیم شد و از هر یک از این قسمت ها به صورت تصادفی ساده یک منطقه به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد که در کل پرسشنامه ها میان 402 نفر از شهروندان مناطق 3 ، 5 ، 10 و 16 که به صورت تصادفی منتخب گردیده اند توزیع شد.
    اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0.885 محاسبه شده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss به صورت توصیفی و استنباطی صورت پذیرفته که بر اساس نتایج بدست آمده سامانه ارتباطی 137 در افزایش رضایت مندی شهروندان تهرانی نسبت به عملکرد شهرداری تهران نقش دارد. نقش این سامانه علاوه بر کارکردهای آن شامل انجام شدن پیام شهروندان، فرایند ثبت خبر و فرایند بازخورد سنجی می شود. مشخص شد میان میزان برقراری ارتباط شهروندان تهرانی با سامانه 137 و افزایش رضایت مندی ایشان نسبت به عملکرد شهرداری تهران رابطه معناداری وجود ندارد. میزان رضایت مندی شهروندان تهرانی نسبت به عملکرد شهرداری تهران متوسط و کم ارزیابی می شود. بیشرین فراوانی موضوع برقراری ارتباط شهروندان تهرانی با سامانه 137 به ترتیب به موضوعات پارک و فضای سبز، توسعه فضاهای فرهنگی و جمع آوری کارتن خواب ها و طعمه گذاری موش اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: سامانه 137، رضایت مندی، شهروندان تهرانی، عملکرد شهرداری تهران
  • مهرداد متانی* صفحات 77-90
    مطبوعات به عنوان یکی از اجزای قدرتمند جامعه مدنی و تاثیرگذار بر افکار عمومی نقش بسیار مهمی در واداشتن حکومت به پاسخ گویی بر عهده دارند. به همین منظور هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت کارکردهای مطبوعات در گسترش فرهنگ پاسخ گویی عمومی است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرنگاران و شهروندان استان مازندران بوده که از بین خبرنگاران، تعداد 66 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده، و384 نفراز شهروندان به روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی است و به لحاظ ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. برای اندازه گیری کارکردهای مطبوعاتاز پرسشنامه محقق ساخته با طیف 5 گزینه ای لیکرت استفاده شد. به منظور روایی ابزار سنجش، سوالات متناسبی برای هر یک از متغیرهای تحقیق از مبانی نظر استخراج که مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. و پایایی پرسشنامه نیز با روش آلفای کرونباخ در هر دو جامعه از ضریب قابل قبولی برخوردار بوده است. و برای آزمون فرضیه ها با توجه به نرمال بودن داده ها از تی تک نمونه ای استفاده شد و نتایج نشان داد که مطبوعات در وضعیت جاریبخوبی نتوانسته اند در گسترش فرهنگ پاسخ گویی عمومی موثر واقع شوند ، در خصوص بررسی مقایسه دیدگاه های خبرنگاران و سایر اقشار جامعه مورد بررسی در زمینه کارکردهای مطبوعات،یافته ها نشان داد که بین دیدگاه این دو جامعه تفاوت اندکی وجود دارد به گونه ای که از نگاه خبرنگاران ،مطبوعات تا حدودی توانسته اند در گسترش فرهنگ پاسخ گویی عمومی موثر واقع شوند، در حالیکه از نگاه سایر اقشار جامعه که به مطالعه مطبوعات می پردازند کارکردهای مطبوعات ضعیف بوده است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، پاسخ گویی عمومی، خبرنگاران
  • افسانه مظفری*، علی مهرگان صفحات 91-106
    سلامتی اصلی ترین محور توسعه پایدار هر کشور محسوب می شود و همه افراد جامعه نیازمند آموزش مداوم در حیطه های مختلف سلامتی می باشند. آموزش مستمر با افزایش اطلاعات و آگاهی، زمینه تغییر نگرش را برای همه اعضای جامعه فراهم می آورد. تلویزیون به عنوان رسانه ای گسترده و پر مخاطب، ابزار قدرتمند و مرجع اصلی اطلاع رسانی در اکثر کشورها، نقش برجسته ای در توسعه سلامت جامعه ایفا می کند و ضروری است برنامه های آموزشی آن در راستای اهداف توسعه هر کشور تهیه و تولید گردد. در این مقاله، به بررسی نقش برنامه های سلامت محور تلویزیونی بر توسعه سلامت جامعه پرداخته ایم؛ و نقش تلویزیون به عنوان پر مخاطب ترین رسانه جمعی در توسعه سلامت مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه، سلامت، آموزش، تلویزیون
|
  • Babak Farbodnia, Ali Akbar Farhangi *, Mohammad Soltanifar Pages 7-19
    The purpose of this paper is to examine the role of virtual social networks based on brand equity is, to determine the social network of the beehive raised by Smith, who has seven components: identity, presence, sharing, standing, group relations and to review and discuss brand equity model of Aaker's brand equity is used. This research led to a structured model was based on the above theory, that our understanding of the relationship between the use of virtual social networks and increase brand equity. Data were collected in three ways: structured interviews, direct observation and questionnaires carried out several social networks. Combined research methods (qualitative / quantitative) were selected for the study. The population of this study included members of the social network Facebook, which actively react to the Nike brand. And random cluster sampling available with a choice of several behalf of the representatives of the brand and distribute a questionnaire with 33 questions was conducted among 384 of our customers. For data analysis and hypothesis testing research version of the software SPSS, LISREL and SMARTPLS tests using structural equation modeling (SEM) and confirmatory factor analysis (CFA) was used. The results show the influence of variables "identity", "share", "Fame", "relationships", "dialogue" and "Group" on brand equity. It should be noted that the variable "presence" had no significant effect on brand equity.
    Keywords: Social Networks, virtual model of the beehive, Brand Equity, structural equation
  • Teja Mirfakhraiee * Pages 21-38
    The theoretical framework of this article is taken from Teun A. Van Dijk; News as Discourse, where analysis discourse is not seen as simply a method for news analysis but rather news texts are studied as a specific type of communicative and discursive act, in a wider social and ideological contexts. Van Dijk believes that while news texts use the conventional news style and language, they follow certain persuasive intentions by employing specific rhetorical devices. In social interactions also conventional and appropriate style is used along rhetorical devices to gain specific persuasive intentions. Journalists also have to comply with conventional news style and language to gain legitimacy and persuade their readers about their professional integrity and "news objectivity". But at the same time according to major dominant social and political perceptions journalists use certain rhetorical devices to gain specific persuasive intentions. Therefore some kind of balanced presentation and the usual news language is employed while persuasive intentions are also fulfilled by using implicit textual devices. This article argues that if social agreement in a given society or social situation is very high, the perception of journalist coincides that of all social actors involved in such interactions or news events. But if the situation, as it is the case, most of the time, involve certain conflicting interests and perceptions, journalist are forced to in code specific persuasive intentions that are of ideological origin, while maintaining their journalistic codes of language use and news reporting style. Article by studying a situation of political conflict (just before before it was raised to such antagonistic level of war situations), shows that while France Press used conventional news style, not demonizing Sadam at that time or portraying any kind of image of enemy, delegitimized him and discursively "overthought" him by repeatedly and intentionally avoiding to mention his official credential as the "president of Iraq".
    Keywords: News as discourse, Style, Rhetorical structures, Balance of presentation, News language, semantically structures, Syntactical structures
  • Alireza Talkhabi Ali Shah, Hamidreza Hossieni Dana *, Davood Shabani Saber Pages 39-48
    The main goal of this research is evaluation of virtual security management of internet banking service and its effect on absorption of Tejarat Bank customers. Statistical universe of this research includes all of Tejarat Bank's Tehran customer in year 1394. For estimation by Cochran’s formula, 143 persons have been chosen randomly and the questionnaire have been done for them. In this research the survey descriptive research method have been used  and the measurement tools of this research is a research made questionnaire including 35 questions, that have been formed based on relative theories. The validity of questionnaire have been obtained based on cron Bach alpha method for all subject of questionnaires (30 questions) questionnaire of banking virtual security 0/933 and (5 questions)   customer absorption 0/741. And this amount demonstrate the internal accordance of questionnaire is optimum. Also in validity estimation it has been determined that all questions and components have correlation with the whole questionnaire. For data analysis by the frequency table, the Pearson and Regression's correlation have been used under SPSS software. The data research demonstrate that there is a meaningful and positive correlation between security controlling of operation and communication, controlling of a information achievement and customer absorption.
    Keywords: Virtual security, security controlling of operation, communication, controlling of information achievement, customer absorption
  • Hossein Maadanipour *, Ahmad Aslizadeh Pages 49-64
    Current study has done to investigate the effect of smartphone operation systems development on application usage rate as a new media and new marketing channel. For this purpose, the effect has been formulated by diffusion innovation theory of Rogers considering innovation and technology acceptance context. According to the model, features that cause an innovation and a technology adoption; are relative advantage, compatibility, complexity, trial ability, and visibility of the discussed phenomena. For more acquaintance of different operation systems, the history of creation and development in this field has been explained. Base on data that covered 377 users of an interactive application, correlation has been found. By regression analysis, the effect and coefficient has been proved. Results show that smartphone operation systems development has a positive effect on application usage rate. As a result, acceptor increase and growth rate of actual application users by OS development are more likely predictable.
    Keywords: Adoption, application, Diffusion innovation theory, Digital media, Mobile marketing, Smartphone
  • Nastaran Khajehnoori, Hamed Eslami Rad * Pages 65-76
    This study aimed to identifying the role of communication system 137 as a new media and a bridge between the citizens of Tehran and officials of Tehran Municipality in increasing satisfaction of the citizens with the performance of the municipality of Tehran. This study is an applied survey. The statistical population includes all citizens of 22 districts of Tehran who are above 20 years old and have experienced at least once all the processes of communicating with the communication system 137. In this study due to lack of access to all the citizens residing in Tehran, the city of Tehran was divided into  4 parts according to the map using cluster sampling method- North East, South East, North West and South West- and one region was chosen as the statistical sample by simple random method. The sample size determined by Cochrane formula consisted of 384 subjects and the questionnaires were generally distributed among 402 residents of districts 3, 5, 10, and 16 who were randomly selected.
    The data were collected using a questionnaire. Validity of research was confirmed by the advising professors and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.885. Descriptive and inferential analysis of data was made by SPSS software. According to the results, the communication system 137 plays a role in increasing the satisfaction of citizens of Tehran with the performance of municipality of Tehran. In addition to its functions, this system receives the messages sent by citizens, completion of the process of news recording and feedback survey. It was found that there is no significant relationship between contacting of citizens of Tehran with the communication system 137 and increasing their satisfaction with the performance of Tehran Municipality. The satisfaction of the citizens of Tehran with performance of Tehran municipality is evaluated average and low. The most frequent subjects for which the citizens of Tehran contact with the communication system 137 are parks and green spaces, development of cultural spaces, collection of the homeless, and putting mousetraps in the city.
    Keywords: system137, Satisfaction, residents of Tehran, the Tehran Municipality
  • Mehrdad Matani * Pages 77-90
    Press, one of the powerful elements of civil society and effectual on public thought, plays an important role in making the government responsive. To achieve this goal, the present study the functions status of the press in promoting of the public accountability. The statistical society of this research includes The population of the investigation, including journalists province and a city that generally upright citizens are reading newspapers. Selected through purposive sampling method by using Kerjesy and Morgan table. Applied research method is used in this survey. A researcher-made questionnaire was user to collect the required data. In order to validate the instrument, appropriate questions related to each variable were extracted from valid sources and finally approved by authorities. In order to calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha was calculated to be 85% of journalists in society and ordinary people in society was determined 77%. Since the distribution of the data was normal, parametric statistical tests were used to testify the hypotheses. Test results showed that the functions status of the press in promoting of the public accountability agencies was poor and The study of results showed that compared the views of journalists and the general public that The population in the press between the two functions are different So that the eyes of the press, journalists have been somewhat Promote effective accountability in government agencies, However, from the perspective of ordinary people has been weakened functions of the press.
    Keywords: press, Public Accountability, journalists
  • Afsaneh Mozaffari *, Ali Mehregan Pages 91-106
    Health is the main axis of the sustainable development of each country and all people need to receive training in different aspects of their health. Ongoing training and information to raise awareness, change attitudes provides for all members of society. Television as a medium broad and full contact, powerful tool and source of information in most countries, plays a prominent role in the development of public health and it is essential educational programs in line with the development objectives of each country's production. In this paper, the role of health-oriented TV programs have focused on the development of public health and the role of television as the most popular mass media in health development is analyzed.
    Keywords: development, Health, Education, TV