فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 26 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهاره بخشی*، صدیقه ببران، مریم طاهریان صفحات 9-18
    در دنیای امروز که به عصر ارتباطات معروف شده و تغییرات و نوآوری های تکنولوژیکی، ارتباطات و اطلاع رسانی و ارائه خدمات سرعت بالایی پیدا کرده، کشورها و سازمان هایی موفق اند که هم سو و هم پای تغییرات محیطی حضوری قدرتمند و موثر در این چرخه داشته باشند و با شناخت مخاطبان سیاست های القایی خود را به روی آنها گسترش دهند.
    تکنولوژی های نوین ارتباطی در روابط عمومی الکترونیک جایگاه ویژه ای دارند و می توانند ماموریت و رسالت روابط عمومی را با سرعت بیشتری خارج از محدوده زمان و مکان به انجام برساند. بنابراین با توجه به شرایط موجود و نیاز جامعه به استفاده از این تکنولوژی های نوین، این نیاز در سطح روابط عمومی های ادارات شهرستان دماوند حس گردید. به همین منظور در این پژوهش 3 فرضیه مرتبط با نحوه میزان استفاده و شناخت از تکنولوژی های نوین ارتباطی در روابط عمومی الکترونیک دستگاه های اجرایی شهرستان دماوند در نظر گرفته شد و 40 نفر از مدیران و کارکنان شاغل در روابط عمومی دستگاه های اجرایی شهرستان با توجه به جدول مورگان جهت تکمیل پرسشنامه مد نظر قرار گرفتند. سپس توسط نرم افزار spss  و با بهره گیری از آزمون های ناپارامتریک و پارامتریک مورد سنجش قرار گرفت.
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان شناخت از تکنولوژی های نوین ارتباطی در سطح ادارات شهرستان دماوند در حد متوسط اما میزان به کارگیری این تکنولوژی ها در این ادارات درحد زیاد است. در این راستا مدیران و کارکنان می توانند با افزایش شناخت و آگاهی خود از تکنولوژی ها و به روز نمودن سواد دیجیتالی خود استفاده موثر وکارآمدی از تکنولوژی های نوین و روز دنیا داشته باشند.
    کلیدواژگان: روابط عمومی الکترونیک، تکنولوژی های نوین ارتباطی، ادارات دماوند
  • الهام سادات بلبلی*، سروناز تربتی صفحات 19-28
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه میزان استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی و سواد رسانه ای است. روش پژوهش پیمایشی بوده و جامعه آماری آن کلیه افراد منطقه یک تهران بوده است. حجم نمونه 200 نفر و روش نمونه گیری غیرتصادفی خوشه ای بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. روایی توسط تعدادی از اساتید رشته ارتباطات و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ بالای 70درصد بدست آمده است.یافته هانشان داد 56 درصد پاسخگویان زن و 44 درصد مرد و میانگین میزان استفاده از تکنولوژی های ارتباطی 74/28 درصد و میانگین سواد رسانه ای آنان 81/28 درصد می باشد.همچنین بر اساسیافته هابین میزان استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی و سواد رسانه ای رابطه معناداری وجود دارد و شدت رابطه قوی و جهت آن مثبت است یعنی هرچه میزان استفاده از تکنولوژی های ارتباطی بیشتر شود سطح سواد رسانه ای افراد هم بالاتر می رود. براساس نتایج به دست آمده می توان گفت ابزارهای تکنولوژی ارتباطی مورد مطالعه در این تحقیق که شامل ماهواره و اینترنت بودند به واسطه امکاناتی که برای مخاطب خود فراهم نمودند از جمله امکان دستیابی و سرعت دسترسی فرد به اطلاعات باعث رشد سواد رسانه ای فرد شده اند به طوری که مخاطب به واسطه بهره مندی از این تکنولوژی ها و از آنجا که سریع تر از گذشته می تواند به حجم عظیمی از اطلاعات دسترسی پیدا می کند به همان نسبت هم راحت تر می تواند به گزینش اطلاعات پرداخته و به صحت و سقم یک موضوع پی برده و از اعمال سانسور در یک موضوع اطلاع یافته و به لحاظ در دسترس قرار گرفتن پیام ها و اطلاعات متنوع از طریق ماهواره و اینترنت توانمندی او هم در تحلیل و تفسیر پیام های ارتباطی بیشتر شده و نهایتا سواد رسانه ای وی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، رسانه، تکنولوژی های ارتباطی، سواد رسانه ای، مک لوهان
  • مژگان لطیفی مهر*، بی بی السادات میراسماعیلی، حمیدرضا حسینی دانا صفحات 29-40
    قدرت نرم درسیاست خارجی غرب بویژه امریکا با توجه به اینکه رئیس جمهور از کدام حزب (دموکرات یا جمهوری خواه) باشد و به کدام مکتب علاقمند باشد، شرایط داخلی امریکا و نظام بین الملل و موقعیت کشور هدف (کشوری که سیاست خارجی در مورد آن تدوین و اعمال می شود) متفاوت بوده است. ایران بعد از انقلاب اسلامی مورد خوبی برای اثبات این فرضیه است که نقش قدرت نرم در سیاست خارجی امریکا در برابر آن دردوره های مختلف به طورقابل ملاحظه ای تغیر کرده است. قدرت نرم بازی در اذهان و قلب ها است که سلاح ها و تجهیزات مخصوص خود را دارد و این امکانات روز به روز پیشرفته تر و عملیاتی تر می شود و در قرن بیست و یکم کسانی از بازی قدرت برنده بیرون می آیند که بتوانند قلب ها را بیشتر و بهتر تصرف کنند. در جنگ نرم اگر رسانه، نقش زبان، قلم یا هر وسیله وابزاری در حفظ فرهنگ، آرمان وارزش های اخلاقی جامعه خود بکوشد، توطئه های دشمن را خنثی کرده و اگر برخلاف آن باشد، یعنی ارزش ها و باورهای غیرملی و فرهنگی غربی را تبلیغ و ترویج کند، ناخواسته سرباز دشمن شده است مهم ترین عامل انتقال پیام به عموم مردم و واسطه تاثیر رسانه های همگانی بر مردم، نخبگان می باشد، لذا می توان نخبگان را در هر جامعه ای شمشیر دولبه ای دانست که هم می توانند نقش فرماندهی جنگ نرم علیه کشور را ایفا کنند و هم در صف فرماندهان، برای دفاع از کشور و مقابله دراین ستیز قرارگیرند. از این رو شناسایی آنها و به کارگیری توانمندی هایشان در صف ستیز با دشمن بسیار مهم و ضروری است.
    سوال اصلی این تحقیق نقش شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران است.
    در پژوهش حاضر جامعه آماری 50 نفر از صاحب نظران علوم ارتباطات وعلوم سیاسی می باشند که به روش نمونه گیری اتفاقی انتخاب گردیده اند. استخراج نتایج با استفاده از برنامه کامپیوتری کوانل صورت گرفته است و چون این برنامه امکان توزیع نرمال را فراهم می کند گویه ها به صورت پرسشنامه (حاوی 33 سوال) در اختیار پاسخگویان قرار گرفت. نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین نقش شبکه های اجتماعی مجازی در جنگ نرم علیه کشورمان وجود دارد که البته کشورمان نیز در مقابله با این تهدید دارای ضعف است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، اینترنت، شبکه های اجتماعی مجازی (فیس بوک، یوتیوپ، توئیتر)، جنگ سایبری، اینترنت
  • عزیزالله تاجیک اسماعیلی، سمیه تاجیک اسماعیلی *، محمد جواد محراب بیگی صفحات 41-52
    امروزه نقش و جایگاه رسانه های ارتباطی و اینترنت در حدی است که نمی توان زندگی را بدون حضور آنها قابل تصور دانست و اینترنت به عنوان یک رسانه در کنار نهادهای دیگری که طرز تفکر افراد جامعه را می سازند، نقش عمده ای را ایفاء می کند. هویت ملی به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های زندگی اجتماعی یکی از عواملی است که به شدت تحت تاثیر دنیای مجازی اینترنت قرار دارد. هدف این پژوهش نقش اینترنت بر هویت ملی در ایران می باشد. که فرضیات و نظریات آن از تئوری های تاثیر رسانه بر هویت و الگوهای رفتاری استخراج و مورد آزمون قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای همراه با روش پیمایشی می باشد و ابزار آن پرسشنامه می باشد.در بررسی میدان 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران شمال، جنوب، شرق، غرب، مرکز و علوم تحقیقات که در نیم سال دوم 93-1392 در حال تحصیل می باشند و با استفاده از پرسشنامه به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده اند. فرضیه های تحقیق با آزمون کروسکال والیس، انحراف استاندارد و فریدمن و ضرایب همبستگی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از پردازش داده ها توسط نرم افزار Spss نشان داد که استفاده زیاد از اینترنت می تواند با نقایصی در برخی جنبه های هویت ملی از بعد سیاسی، زبانی و اجتماعی مرتبط باشد. این وضعیت با نظریات نظریه پردازانی که تاکید دارند فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی زمینه تقویت هویت های فروملی و تضعیف هویت های ملی را فراهم می کند، همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، اینترنت، ابعاد هویت ملی، شبکه های اجتماعی
  • مریم درستانی*، مهدی روحانی صفحات 53-68

    هدف تحقیق روبه رو بررسی دیدگاه کارشناسان و متخصصان علوم ارتباطات در مورد مشارکت مردم ایران در فضای مجازی است. در این تحقیق از روش دلفی استفاده شده است. اساتید، متخصصان ارتباطات و مدیران در حوزه ی ارتباطات و فن آوری اطلاعات کشور جامعه ی آماری مورد بررسی در این پژوهش هستند. برای انتخاب حجم نمونه در این پژوهش از شیوه ی نمونه گیری متخصصان در روش دلفی استفاده گردید. در این روش ابتدا با کسب نظر و آراء تعداد محدودی از متخصصان، در نهایت 30 کارشناس انتخاب شدند. از مهم ترین نتایج حاصل از این پژوهش عبارتند از:ü  فضای مجازی واقعیتی انکار ناپذیر در جهت رفاه و ارتقا سطح مادی و معنوی مردم ایران است که با هوشمندی مسئولان متخصص و سیاست گزاری صحیح این فضا برای تبلیغ رسالت موحدان بیشتر از تهدیدات سلطه گران خواهد بود به همین دلیل آن را فضایی واقعی نیز می نامند.

    • فضای مجازی در ایران به لحاظ نشات گرفتن از اندیشه ناب محمدی(ص) و معجزات قرآنی، در مقابل اندیشه های خرافی و تحجرگرانه و انحرافی سلطه جهانی یک فرصت طلایی به حساب می آید.
    • یکی از راهکارهای اصلی برای جلوگیری از آسیب های جامعه مجازی شفاف سازی، و تقویت حوزه های نظارتی است.
    • با گسترش روز افزون کاربرد تکنولوژی ها وسعت دسترسی به اینترنت نامحدود می شود و لذا موقتی شدن کاربرد هر گونه اعمال محدودیتی باید به آگاه سازی و مصون سازی کاربران اقدام کرد تا خودشان به گزینشگران خلاق فعال تبدیل شوند.
    • فضای مجازی در ایران فرصت ها و تهدیداتی دارد، ولی با برنامه ریزی و سیاست گذاری صحیح می توان تهدیدات این فضا را به فرصت تبدیل نمود.
    کلیدواژگان: دنیای مجازی، فرهنگ مجازی، اینترنت، پدیده های جدید در فضای مجازی
  • هادی عباسی کسبی*، ایرج سلطانی صفحات 69-80
    مقاله حاضر با هدف بررسی و الویت بندی عوامل موثر برکاهش شکاف دیجیتالی در ایران با تاکید بر نقش دفاتر  ICTروستائی با مقایسه روستاهای استان قم تنظیم شده است. روش این پژوهش پیمایشی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات مبتنی بر پرسش نامه از طریق کسب نظر از خبرگان موضوع می باشد. نمونه آماری شامل 200 نفر از کاربران دفاتر ICT روستایی بوده که با روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند.
    یافته های توصیفی نشان دهنده آن است که میزان شکاف دیجیتالی درحد متوسط (5/59) می باشد. مطابق یافته های تبینی بین شکاف دیجیتالی و متغیرهای آموزش (446/0- r = )، عملکرد دفاتر ICT روستایی (440/0-r =)، آگاهی (651/0-r = )، میزان استفاده روستاییان از خدمات ارتباطی (553/0- r = )، از خدمات بانکی (269/0 -r =)، از خدمات پستی (236/0-r = ) و میزان تبلیغات دفاترICT روستایی (420/0-r = ) رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. به عبارتی با افزایش میزان آگاهی، آموزش، تبلیغات، عملکرد دفاتر ICT روستایی و انواع خدمات آن میزان شکاف دیجیتالی کاهش می یابد و بالعکس.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، شکاف دیجیتالی، دفاتر ICT روستایی، آموزش، تبلیغات، خدمات پستی، خدمات ارتباطی، خدمات بانکی، آگاهی
  • حمید مسعودی*، حسین بهروان صفحات 81-95
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل مرتبط با میزان بازدید از محتویات پیام در گروه های اینترنتی غیراخلاقی یا پورنوگرافی می پردازد. این هدف با توجه به ورود اینترنت به دنیای ارتباطی جوانان و در نتیجه دسترسی سریع، آسان و متنوع آنان به تصاویر، فیلم ها و داستان های پورنوگرافی در نظر گرفته شده است. روش پژوهش پیمایش و ابزار آن پرسشنامه بسته پاسخ اینترنتی بود. جامعه آماری را کلیه کاربران عضو اینترنتی غیراخلاقی تشکیل داده و پس از ارسال پرسشنامه به رایانامه این کاربران، تعداد 115 کاربر پاسخ های خود را برای پژوهشگران ارسال نمودند. یافته ها نشان می دهد، بیشتر کاربران عضو این گروه غیر اخلاقی، مردان مجرد با میانگین سنی 26 سال بوده و بیشتر دارای مدرک کارشناسی و شغل آزاد هستند. 82 درصد کاربران کمتر از یک سال عضو گروه بوده و 80 درصد از طریق جستجو در اینترنت با این گروه آشنا شده اند. 57 درصدکاربران عضویت در این گروه را به دیگران پیشنهاد می دهند و 81 درصد نیز تمایل دارند به عضویت خود ادامه دهند. میانگین بازدید هفتگی کاربران از پیام های ارسالی گروه 7.13 بار است. 80 درصد به موضوعات پورنوگرافی علاقه داشته و 82 درصد از مطالب پورنو رضایت مندند. 60 درصد کاربران از طرف اطرافیان نظارت نمی شدند. همچنین نتایج نشان داد کاربرانی که به موضوعات پورنوگرافی بیشتر علاقه مند هستند، بیشترین بازدید از محتویات غیراخلاقی را دارند. سن، تحصیلات و رضایت از گروه اینترنتی با میزان بازدید از محتویات غیراخلاقی گروه رابطه مستقیم و معنادار داشت. میانگین بازدید از محتویات غیراخلاقی گروه در مردان بیشتر از زنان، و مجردین بیشتر از متاهلین، در بیکاران بیشتر از شاغلین بود. در نهایت بین میزان رضایت از محتویات پیام های گروه، میزان نظارت اطرافیان و میزان عضویت افراد در سایر گروه ها با میزان بازدید آنها از پیام های این گروه نیز رابطه وجود داشته است.
    کلیدواژگان: گروه های اینترنتی، پورنوگرافی، پرسشنامه اینترنتی، اخلاق در فضای مجازی
  • آنی میرزاخانیان، محمد جعفری * صفحات 97-109
    انتخاب و پذیریش شغل روزنامه نگاری حرفه ای است که، تمام ابعاد زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد ورضایت شغلی یکی از عوامل مهم در موفقیت شغلی است. رضایت شغلی ناشی از عواملی مانند نیازها، علایق، انگیزه‏ها، نگرش و شخصیت افراد از یک سو و مختصات شغلی نظیر محیط کار،جو سازمانی، فرهنگ سازمانی و نیز مدیریت از سوی دیگر می‏باشد. در صورتی که این عوامل موید یکدیگر باشند موجب حالتی می‏شود که فرد در خود احساس رضایت می‏کند. این تحقیق درصدد شناسایی عوامل موثر بر رضایت شغلی روزنامه نگاران بخش حوادث و اجتماعی شهر تهران می باشد. چارچوب نظری تحقیق مبتنی بر نظریه دو عاملی هرزبرگ و نظریه انتظارات بروفی می باشد. روش تحقیق پیمایشی وابزار پژوهش پرسشنامه می باشد که بر روی 260 نفر از روزنامه نگاران بخش حوادث و اجتماعی از طریق نمونه گیری تصادفی احتمالی انتخاب شده اند، صورت گرفته است. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آماری استنباطی و آزمون های (رگرسیون خطی، ضریب پیرسون،...) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. طبق آمار توصیفی؛ 25 درصد از پاسخگویان از شغل خویش به میزان کم، 55 درصد به میزان متوسط و 20 درصد به میزان زیادی رضایت دارند. به طور کلی از دیدگاه اکثر پاسخگویان، میزان احساس مسئولیت (3/67 درصد)، برخورداری از عوامل انگیزشی (6/49 درصد)، احساس موفقیت (5/73 درصد)، میزان رضایت ازحقوق و مزایای دریافتی (6/49 درصد) و نگرش مخاطبان (6/69 درصد) درشغل روزنامه نگاری در سطح متوسطی است ولی احساس امنیت شغلی شان (8/48 درصد) در سطح پایینی ارزیابی شده است. مطابق یافته های تبیینی؛ بین رضایت شغلی و متغیرهای؛ عوامل انگیزشی (36/0 =r) احساس موفقیت در کار(44/0 =r)، احساس مسئولیت (54/0 =r)، رضایت حقوق و دستمزد دریافتی (37/0 =r )، میزان سابقه کاری (21/0 =r )، نوع نگرش به کار(32/0 =r)، ماهیت شغلی (19/0 =r)، امنیت شغلی(42/0 =r)،رابطه معناداری رابطه وجود دارد.به عبارتی با افزایش عوامل انگیزشی،حقوق و مزایا،موفقیت،احساس مسئولیت،سابقه کار و نگرش مثبت، میزان رضایت شغلی پاسخگویان هم افزایش می یابد. براساس ضرایب بتا 38/0 B = متغیر احساس مسئولیت (38 درصد) از تغییرات و نوسانات گرایش به رضایت شغلی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، احساس مسئولیت، عوامل انگیزشی، احساس موفقیت، نگرش، حقوق و مزایای دریافتی، امنیت شغلی، سابقه کاری، ماهیت شغلی
  • اکبر نصراللهی، محمدرضا حقیقی، فرزانه شریفی * صفحات 111-117
    در دنیای امروز که از آن به عصر ارتباطات و اطلاعات یاد می شود، هیچ حوزه ای بدون بهره برداری ازپتانسیل وسایل ارتباط جمعی و هم سو شدن با تحولات آن، نمی تواند راه پویایی و توسعه در اقتصاد پر رقابت جهانی و حتی محلی را بپیماید و ارتباطات سیاسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. تحولات عظیم در حوزه فناوری های نوین ارتباطی و صنایع اطلاعاتی، پیامدهای سیاسی خاصی را در پی داشته و دارد. تکنولوژی های نوین ارتباطی با بسط و گسترش بزرگراه های اطلاعاتی و استفاده از امکانات ماهواره ای و کامپیوتری در جهان، اثرات قابل توجهی بر رفتارهای کنشگران سیاسی گذاشته که این اثرات را می توان در بخش های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بسیاری دیگر مورد بررسی قرار داد. فضای مجازی از آن جا که حاصل و مولود تکنولوژی شبکه جهانی اینترنت است، به خودی خود از ویژگی های جذاب و مهمی برخوردار است که از مهم ترین آن ها می توان به تحولاتی که بر عرصه سیاست و ارتباطات میان دولت ها و ملت ها گذاشته است، اشاره کرد. در این پژوهش سعی داریم به بررسی تاثیر و نقش فضای مجازی به عنوان یک بستر بالفعل برای شکل گیری و شکل دهی ارتباطات سیاسی بپردازیم.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، ارتباطات، ارتباطات سیاسی
  • لیلا نیرومند*، شایسته ذهابی صفحات 119-126
    رسانه ‏های نوین اطلاعاتی و در راس آن اینترنت، موجب نوسازی فرآیندهای اجتماعی است. زنان نیز به عنوان گروهی بزرگ از جامعه از این فرایند ها به دور نمانده و ازجمله مصرف کنندگان این تکنولوژی ها محسوب می شوند.
    لذا هدف کلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر حضور زنان در شبکه های اجتماعی مجازی می باشد. عواملی همچون؛ نوع رابطه ایجاد شده (با اعتماد صمیمی - محافظه کارانه)، استفاده از مزیت ها، نوع فعالیت (منفعل و فعال)، تعدد کاربردهای مورد نظر از استفاده و تعدد شبکه های اجتماعی مورد استفاده بر حضور زنان در شبکه های اجتماعی، موثر است.
    این تحقیق از نظر ماهیت از نوع کمی محسوب می شود واز نوع پیمایشی می باشد و از نظر هدف از جمله تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش زنان ساکن شهر تهران می باشند. حجم نمونه آماری 400 نفر تعیین شده و به منظور گردآوری اطلاعات با رویکرد میدانی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته پس از تایید روایی و پایایی بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، زنان، خودابرازی، آگاهی
  • نسترن پاشنک*، مسعود تارانتاش صفحات 127-137
    دعاوی اصول حرفه ای[1] در برابر اصول اخلاقی[2] در عمل اقناع[3] پیشینه ای به اندازه کشمکش های میان سوفیست ها و ارسطو[4] دارد. هر چند اصول حرفه ای و اخلاقی هر دو ناظر بر صحیح و ناصحیح[5] (درست و غلط) هستند، اما منشا ارزشی متفاوتی دارند. اصول حرفه ای از منابع قراردادی و بیرونی از قبیل اصول کسب و کار تغذیه می شوند، در حالی که اصول اخلاقی به منویات درونی انسانی مراجعه می کند. اگر اقناع فرایندی تعریف شود که در آن اقناع کننده[6] با توسل به تعقل و احساس در قالب مهارت های کلامی و غیرکلامی، ذهنیت اقناع شونده[7] را غالبا جهت تغییر رفتار و وادار کردن او به عمل معینی، تحت تاثیر قرار می دهد[8]؛ آنگاه فهم این دعاوی (حرفه ای در برابر اخلاقی) برای تعیین اهداف و اولویت های عاملین اقناع، از جمله رسانه های ارتباط جمعی، موضوعی اجتناب ناپذیر است. تجارب مختلفی در زمینه ساختن و بکارگیری مدل های ارزیابی کیفیت اصول اخلاقی در اقناع وجود دارد. از جمله مدل های سنتی اخلاق همچون مدل اخلاق وظیفه گرا[9]، مدل حجاب جهل[10] و مدل نسبیت اخلاق[11] و همچنین مدل [12]TARES. این مدل ها کیفیت اصول حرفه ای و اخلاقی از جمله کیفیت صداقت پیامی که منتقل می شود، اصالت اقناع کننده، احترام به اقناع شونده، برابری و مسئولیت پذیری اجتماعی، را ارزیابی می کنند. نتایج این ارزیابی ها می تواند راهنمای توقف، تغییر یا ادامه رویه های اتخاذ شده توسط عاملین و نهادهای متولی ارتباطات عمومی باشد. مشکل مطرح در مقاله حاضر، ماهیت کمتر شناخته شده چنین مدل هایی در علوم رسانه و ارتباطات در کشور ایران است. با توجه به ماهیت وارداتی بودن چنین فنونی، شناخت دقیق عناصر و کارکردهای آن، مرور نظریه ها و دانش زیر کار، و تجارب مرتبط با کاربست آن؛ به منظور درک بهتر و مناسب سازی این مدل برای استفاده در شرایط خاص زمینه ای ارتباطات عمومی در کشور ایران ضروری است. از این رو دستاورد اصلی مقاله حاضر شناسایی و تبیین ماهیت و عناصر کارکردی این مدل ها، با تاکید ویژه بر مدل TARES، خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارتباطات اقناعی، اصول اخلاقی، اخلاق حرفه ای، اقناع، مدل TARES، ارتباطات عمومی
  • اسماعیل کاوسی*، سید محمود هاشمی صفحات 139-151
    در این تحقیق در راستای شناخت رابطه هوش فرهنگی و توسعه فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق، رویکردها و مدل های مختلف مطرح و بررسی شده و سپس ضمن بررسی نظرات کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق، از دیدگاه های ارائه شده از سوی آنها، استفاده شده است. روش به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق می باشند. روش نمونه گیری در این تحقیق، تصادفی ساده بود. روایی و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از دیدگاه خبرگان و نیز آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته و تایید شدند.
    در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش، سوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفت. در بخش آمارتوصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیرهای زمینه ای و متغیرهای اصلی با استفاده از شاخص های فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین، انحراف معیار و واریانس در جداول ارائه گردیده و در بخش آماراستنباطی از آزمون های همبستگی و رگرسیون چند متغیره و آزمون فیشر استفاده شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هوش فرهنگی، توسعه فعالیت های فرهنگی و اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق
  • بهاره نصیری، جلیل سلطانی * صفحات 153-164
    در این پژوهش عوامل موثر بر گرایش ساکنین شهر شهریار به تماشای برنامه های ماهواره ای سنجیده شده است. جامعه آماری ما در این پژوهش کلیه ساکنین شهرشهریار می باشند که مخاطب ماهواره هستند و نمونه آماری در این تحقیق384 نفر است.
    از روش پیمایشی در این تحقیق بهره گرفته شده است و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه است.
    داده های بدست آمده در پرسش نامه با نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    در این پژوهش 4 فرضیه مطرح شده است، نتایج تحقیق در خصوص فرضیه اول، رابطه ی بین پخش برنامه-های ماهواره ای دارای  جاذبه های جنسی با میزان تماشای ماهواره بدین گونه شد، با توجه به نتایج بدست آمده از آن جا که sig بدست آمده 0.035 می باشد و این عدد از 0.05 کمتر می باشد پس بین میزان تماشای ماهواره و جاذبه های جنسی رابطه معناداری وجود دارد و باتوجه به این که ضریب پیرسون 0.09- بدست آمده است این رابطه معکوس است و شدت آن هم خیلی ضعیف است.
    با توجه به نتایج بدست آمده در رابطه با فرضیه رابطه ی بین پخش برنامه های خبری وتحلیلی ماهواره ها باتماشای ماهواره، پس از آزمون فرضیه فوق فرضیه مورد نظر تایید شد.
    پس از آزمون فرضیه سوم (به نظر می رسد بین پخش سریال ها و فیلم های ماهواره باتماشای ماهواره رابطه معناداری وجود داشته باشد) فرضیه مورد نظر تایید می شود و این فرضیه با توجه به ضریب پیرسون که معادل 0.7 می باشد و نزدیک به یک و مثبت می باشد این رابطه مستقیم و قوی می باشد.
    فرضیه آخر این پژوهش (به نظرمی رسد بین پخش برنامه های مفرح و سرگرم کننده ماهواره ای با تماشای ماهواره رابطه معناداری وجود داشته باشد) با توجه به sig بدست آمده که 0.2 می باشد، این فرضیه رد می شود و مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: برنامه های ماهواره ای، مخاطبان، جاذبه های جنسی
  • وحیده ترزمی نژاد*، شهرام جمشیدی صفحات 165-175
    دادگستری و قوه قضائیه به عنوان مرجع رسیدگی به دعاوی و تظلمات مردم و مرجع رسیدگی به شکایات و اختلافات حقوقی و کیفری مردم، از جایگاهی بس مهم در نظام حقوقی ایران به مانند بیشتر کشورها برخوردار است که بهره مندی از نظام دادرسی عادلانه، مستقل و دادگستری شایسته، همسو با معیارها و هنجارهای حقوق بشری در رسیدگی به دعاوی، موجب تحقق دادرسی عادلانه وعدالت قضایی می شود،که در این راستاهدف اصلی قوه قضائیه حفظ استقلال قضایی و توجه به مبانی و اصول حقوقی در آئین دادرسی مبتنی بر اصل بی طرفی می باشد که گاهی در مقام مجری عدالت درتوجیه عملکرد، اقدامات، طرحها و برنامه های خویش و همچنین اجرای احکام متهمین، در فضاسازی های رسانه ای دچار مشکل می شود.
    درهمین ارتباط، اساسا، این سئوال مطرح است که «آیا رسانه ومطبوعات بر استقلال قوه قضائیه واجرای احکام مبتنی برعدالت تاثیر گذار است» که برای تبیین آن گردآوری مطالب به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای به شکل فیش برداری انجام شد و نتایج منتج به این امر شد که خدشه دار شدن استقلال قضایی و قضاوت امر قضا در مواردی از سوی فضاسازی های رسانه ای صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: رسانه، بی طرفی، قوه قضائیه، استقلال قضایی، استقلال قاضی، اسناد بین المللی
|
  • Bahareh Bakhshi *, Sedigheh Babran, Maryam Taherian Pages 9-18
    In today's world, which has known as a communication age and technological changes and innovations, communication , information and services has a high rate, The countries and organizations is successful that has powerful presence in this era, and expanding New communication technologies have a special place in public relations and can accomplish the mission of public relations outside the confines of time and space.
    So according to this circumstances and needs of community to use these new technologies, the need for public relations agencies has felt in the city of Damavand.
    In this research three related hypothesis was considered by knowing how to use the new technologies in electronic public relations in Damavand’s executive organization and 100 managers and employees working in the public relations executive were selected according to Morgan to complete the questionnaire. Then it was measured by spss software and nonparametric and parametric tests.
    Analysis of the data showed that the recognition of new communications technologies in Damavand’s public relations is in the medium level but they use it more. In this context, managers and employees can increase their knowledge of technology, digital literacy and they can use these technologies more effectively.
    Keywords: Public relations, electronic communication new technology, Damavand’s organization
  • Elham Sadat Bolboli *, Sarvenaz Torbati Pages 19-28
    The main objective of this study was to investigate the relationship between the use of new communication technologies and media literacy. The study approach has been surveying and the statistical society were all the individuals of Tehran province one. The sample size was 200 and the sampling approach was non probable clustering, and the data collection tool was the researcher’s questionnaire. The validity has been achieved by some of the instructors of communication field and the reliability of tool, by Cronbach's alpha more than seventy percent. The results showed that 56% of respondents were female and 44% male and the average amount of using the communication technologies was 28/74 % and the average media literacy was 28/81 %. Also, according to the findings, there is a significant relationship between the use of new communication technologies and the media literacy and the intensity of the relationship is strong and the direction is positive, meaning that whatever the use of communication technologies rises, the individuals’ media literacy increases. According to the results it can be said that, the studied communication technology tools in this survey, including satellite and internet, because of their facilities for their audiences, such as individual access and individual access speed, have grown the media literacy of each individual, so the audience can reach a huge amount of data due to use of these technologies and faster access compared to past, so he (she) can select the data easier and confirm the validity of a subject and identify censoring in a subject and because of accessing to messages and various information by means of satellite and internet, his (her) ability to interpret the communication messages rises and ultimately his (her) media literacy increases.
    Keywords: communication, media, Communication Technologies, Media Literacy, Mc Luhan
  • Mozhgan Latifimehr *, Bibisadat Miresmaeili, Hamid Reza Hosenidana Pages 29-40
    The role of soft war is different in the west foreign policy specialy USA and country. Softwar is play with though and hearts. That has special weapons and equipment and these facilities are developing on and on. In soft war, if media, tounqe, pen,.will effort inkeeping of moral values, could ruines of conspiracies of enemy. Othere wise, is soldier of enemy. Elites are the most important of factor in delivering massage to public. So they can support their country and can compte them. So that knowing their ability and using them, are so necessery. In getting the conclusion is used the kovanelplan that statistics show that there is a relationship between the role of social networks and their effects on republic of Iran soft war.
    Keywords: Softwar, Socialenetworks, Facebook, Twitter, Youtube
  • A. Tajik Esmaeili, Somayeh Tajik Esmaeili *, Mohammad Javad Mehrab Beygi Pages 41-52
    Today, the role of communication media and the Internet is such that we can not imagine life without them knowing And the Internet as a medium alongside other institutions that make up the mentality of the population, will play a major role. National identity as one of the most important components of social life is one of the factors that are strongly influenced by the virtual world of the Internet.The purpose of this study is the role of the Internet on national identity in Iran. Assumptions and theories of media influence theories on identity and behavior patterns are extracted and analyzed. Library with the research method of questionnaire survey is a tool that is.Field survey of 400 university students in Tehran units in North, South, East, West and center in the second half of the year 93-1392 are studying using a questionnaire to a random sample of clusters have been selected. Research hypothesis test, Kruskal-Wallis and Friedman standard deviations and correlation coefficients were tested. Results of data processing by Spss software that excessive use of the Internet may deficits in some aspects of the politics of national identity, language and society is related. The situation with the ideas of theorists who insist that the field of information and communication technologies to strengthen Frvmly identities and undermine national identities provides the matches.
    Keywords: Identity, national identity, Internet, Dimensions of national identity, Social Network
  • Maryam Dorestani *, Mahdi Rohani Pages 53-68

    The main purpose of the present study is to review the view points of the scholars and experts in the field of “Communication Sciences” on the “Cyber/Virtual Space” in Iran. The method used in the study is the “Delphi Method” and the “Statistical Population” consists of the “Communication Experts” and the managers involved in the field of “Communication & Information Technology in Iran”. The process of the “Sample Selection” has been based on “Delphi’s Method”. In using the said method, a sample of 30 expert were selected and the study was done by interviews and related produses. The main findings of the Study are: The Cyber/Virtual Space is a reality with undisputable role it plays in the Economical and Spiritual Wellbeing of the Iranians. The benefits enjoyed by the People of Faith in broadcasting and communicating their points of view, by far surpasses the dangers and threats imposed by Global Domination. Setting realistic policies along with proper planning and supervision by the experts and authorities will be very crucial in this process. Using the Cyber Space will be a Golden Opportunity in Iran when paying due Consideration to the high and humanistic values set in and professed in the Holly Profit Mohammad’s Pure Islamic Values and those of the Holly Quran against the perverted, superstitious and radical ideas and school of thoughts professed by the Global Domination and dominant power houses. One of the most important and crucial ways in preventing the threats to the Iranian society by the Cyber Space is “Transparency” and strengthening the field of “Supervision” in this area. The Technological advances and the ever expanding uses of technology in the daily lives of the people necessitate the expansion of Internet uses and applications. Limiting access to Internet by Users should therefore be through Proper Information and Education of the Users so that they become a “Conscientious Users” in the face of the dangers and threats inherent in the field. The “Cyber/Virtual Space” presents its own Opportunities and Threats in Iran. By setting Proper Policies and Appropriate Planning, the Threats can be turned into Opportunities.

    Keywords: Cyber, Virtual world, Internet, Virtual culture, Virtual new phenomenon space
  • Hadi Abbasi Kasbi *, Iraj Soltani Pages 69-80
    The current article is set to study and prioritize effective elements on reducing digital gap in Iran with emphasizing on role of rural ICT offices comparing villages of Qom Province. The method of the survey was measuring and questioner-based information was collected by asking opinions of experts of the subject. Statistical samples include 200 persons of users of rural ICT offices chosen with cluster multi-phase method.
    Descriptive findings indicate that level of digital gap is average (59.5). According to manifested findings there is meaningful and opposite relation between digital gap and educational variables (r =  -0/446), function of rural ICT offices (r = -0/440), knowledge (r = - o/651), level of villagers’ use of telecommunication services (r = -0/553), bank services (r = -0/269), postal services (r = -0/236) and level of adverts of rural ICT offices (r = -0/420).In other words, with increase of knowledge, education, advert, function of rural ICT offices and kinds of its services, digital gap level decreases and vice versa.
    Keywords: Telecommunication, information technology, digital gap, rural ICT offices, Education, advert, postal services, telecommunication services, bank services, Knowledge
  • Hamid Massoudi *, Hossein Beravan Pages 81-95
    This study examines the factors associated with the contents of immoral or pornographic message in Internet groups. The research method is survey and the tool was Internet questionnaire. All Internet users have formed the statistical community. The questionnaire sent to email users and 115 users have submitted their answers to the researchers. The findings show the most members of this unethical group are single men with a mean age of 26 years, bachelor's degree and employed. 82 percent less than a year and 80 percent of the search in internet are familiar with this group. 57% of users in this group to offer others and 81 percent also tend to continue their membership. Average weekly visit of Members of the posts is 7.13 times. They have 80 percent interest in issues of pornography and 82% are satisfied with pornographic content and 60% of users were not supervised by relatives. The results showed that subjects are more interested in pornography, most views are pornographic content. Age, education and satisfaction with the visit of pornographic content’s Internet groups had a significant direct relationship. Average visit of pornographic content’s Internet groups of men more than women and Singles more than married and in workers was more than unemployed. Finally, the satisfaction of the pornographic contents of messages, the supervised by relatives and join with other groups had relationship with visit of pornographic content’s Internet group.
    Keywords: Internet groups, pornography, online questionnaire
  • Ani Mirzakhanian, Mohammad Jafari * Pages 97-109
    Selection and admission of professional journalism career that has affected all aspects of life, job satisfaction is an important factor in career success.Job satisfaction resulting from factors such as needs, interests, motivations, attitudes and personality on the one hand and job characteristics, such as working environment, organizational climate, organizational culture and management on the other hand is. If this is an indication of another condition that causes a person to feel happy This study sought to identify influential factors of the satisfaction of the incidents and journalists are Bashd.charchvb in Tehran, Iran Theoretically, the paper on the theory of Social Factor Herzberg's theory is expected Brophy.This questionnaire is a survey on 260 cases of journalists and social events were selected by random sampling, and inferential statistics been achieved using methods The information (regression linear Pearson coefficient, ..) were analyzed.According to descriptive statistics, 25 percent of respondents from their jobs as low as 55% to 20% average rate greatly satisfied.of responsibility (67.3%), a motivational factors (49.6%), the sense of accomplishment (73.5%), the satisfaction of the rights and benefits (6/49 percent) and attitudes of respondents (69.6%) in the average level jobs in journalism but feel their job security (48.8%) in the lower assessment findings Ast.According explanatory,variables and job satisfaction, motivation factors (r=0.36), the feeling of success at work (r=0.44), the sense of responsibility (r=0.54), satisfaction with salary received (r=0.37), work experience (r=0.21), the kind of attitude to work (r=0.32), the nature of the job (r=0.19), job security (r=0.42), there is a significant relationship. n other words, the increase of motivation, reward, achievement, responsibility, experience and positive attitude, job satisfaction increases accountability Yabd.br B=0.38 variable defined by the beta coefficients (38%) of the changes and fluctuations the trend in job satisfaction explained.
    Keywords: Job Satisfaction, Sense of responsibility, Motivational factors, Sense of ccomplishment, Audience attitudes, Rights, benefits, Job security, Work Experience, Nature of job
  • Akbar Nasrollahi, Mohammad Reza Haghigh, Farzaneh Sharifi * Pages 111-117
    In today's world, which is called the “age of communication and information”, mass media has an important role in development of the dynamic and competitive economy in the world and the political communication is not an exception in this era. The huge evolution of new technologies of communication and information industries has led certain political consequences. These new communication technologies with developing the information highway and the use of satellite and computer facilities in the world have significant effects on the behavior of political actors that these effects can be found in the social sectors, economic, cultural and many others studies. While cyberspace is the result of the World Wide Web technology, it contains many attractive features that one of the most important of them is the development of the political arena and the relationships between states and nations. In this study we have attempted to assess the impact and the role of cyberspace as a potential platform in the formation and shaping of the political connections.
    Keywords: Cyber space, Social Networks, communication, Political communication
  • Leila Niroomand *, Shayesteh Zohabi Pages 119-126
    Public access to virtual social networks and the exponential increase of Internet penetration in Iran and along with increasing several women sites, blogs, and information data base, on this World Wide, result in a special consideration of users to thess networks. The purpose of research on factors affecting women's participation in social networks is virtual.
    The study of the quiddity of quantitative research is the purpose of the application. The statistical population of the present study is consisting of Tehran Resident women. The statistical sample is consisting of 400 individuals. To data collection a self-constructed questionnaire after confirming the validity and reliability was used.
    Keywords: Virtual Social Networks, women, self- presentation, awareness
  • Nastaran Pashank *, Masoud Tarantash Pages 127-137
    Professional principles against moral principles claims in connection with persuasion practice, has a long historical background since conflicts between Sophists and Aristotle. Both of professional and ethical principles are observer over the true and false (right and wrong), but have different origin of value judgment. Professional principles shaped by contracts and external resources like business principles, while ethical principles to comply with human inner refer. If persuasion process defined in which persuader with the resort to reason and feeling in the form of rhetoric skills, affect persuadee mentality often to change behavior and force him to practice certain impressed; then follow up these claims(Professional principles against moral principles) to determine priorities and orientation persuasion agents, including mass media, is inevitable. There are many different experiences and techniques for assessing quality of moral principles. The traditional models like duty based ethics model, the veil of ignorance and moral relativity model; and also TARES. This assessment models explain the professional qualities and moral principles for agents and institutions responsible for public communications. Quality of Truthfulness of the message, Authenticity of the persuader, Respect for the persuadee, Equity of the persuasive appeal, and Social Responsibility for the common good; are assessment by TARES and guiding agents and institutions to stop, change or continuing public communications common policies. The problem raised in this paper, the less known the nature of such models in the media and communications in Iran. Due to the nature of the importance of such techniques, a detailed understanding of its functions, following its review of theory and knowledge, and experience, to better understand this model for use in specific circumstances underlying public communications needed in Iran. The main achievement of this paper identifies and explains the main elements and measures related to the use of this model.
    Keywords: persuasive communication, moral principles, professional ethics, persuasion, TARES model, public communications
  • Esmaeil Kavousy *, Seyyed Mahmood Hashemi Pages 139-151
    In this study, in order to find out The Relationship  Between Cultural Inteligence & Development Of Social & Cultural Activities Among  Emplooyees In Islamic Azad University, East Tehran Branch, some different intellectuals’ opinions have been brought up and investigated. And also some different opinions among Emplooyees Of  Islamic Azad University, East Tehran Branch were gathered and analyzed and then the presented opinions by them have been used. The method conducted in this study is field research and library literature one. In terms of the way of conducting, it will be correlational research and in terms of the research purpose, it will be among applied researches
    The statistical population of this study is whole Emplooyees In Islamic Azad University, East Tehran Branch. To accomplish the purpose of the study and because of the vast numbers of customer at Islamic Azad University, East Tehran Branch., random selecting has been used. So non-probability method was available to be used. Based on Cronbach’s alpha, the validity of the questionnaire mentioned above was estimated 0.74 that shows its high validity. the researcher has analyzed and interpreted the data gathered. Both descriptive and inferential statistics have been used to analyze the data of this study. Description of data has been presented in table representing different indices such as absolute and relative frequency, mean, standard deviation and variance in background and main variables. Correlational tests, multiple regression and F-test were used to get into the proper conclusion and test hypotheses
    Keywords: culture_Cultural Inteligence_Development On Social & Cultural Activities_Islamic Azad University_East Tehran Branch
  • Bahareh Nasiri, Jalil Soltani * Pages 153-164
    In this study, factors affecting propensity residents watch satellite shahriyar city measured . The population in this study, all residents are shahriyar satellite audience Cochran according to our sample of 384 samples were obtained.
    The method of survey and sampling is random , questionnaire was used to collect data.Data from the questionnaire were analyzed with spss software.
    The research hypothesis has been proposed 4 The satellite broadcasts ,The results of the theory of the relationship between satellite broadcasting has a sexual attraction to watch the satellite was thus Considering the results obtained since the sig is 0.035 , and this number is less than 0.05 then there is a significant relationship between watching satellite and sexual attraction And according to the Pearson coefficient obtained 0.09- This inverse relationship and its intensity is too weak .
    According to the results obtained in relation to the theory of the relationship between watching satellite broadcasts of news and analysis of satellite data , then test the hypothesis, the hypothesis was confirmed.
    After third hypothesis testing ( seems the broadcast series and movies to watch satellite satellite is a significant relationship ) the hypothesis is confirmed This hypothesis according to Pearson coefficient of 0.7 is equivalent to a positive close . The relationship is strong and direct .
    The hypothesis of the study ( between broadcasts seem fun and entertaining to watch satellite TV there is a significant relationship ) with respect to sig 0.2 is obtained , the hypothesis is rejected or not approved .
    Keywords: Satellite Applications, Contact, Sexual attraction
  • Vahideh Tarzaminezhad *, Shahram Jamshidi Pages 165-175
    The Judiciary and Justice Administration as authority dealing with litigations and complaints (against justice) of people and authority for dealing with people’s legal and criminal complaints and disputes has a very important position in Iranian legal system similar to the most countries and benefitting from justly, independent proceeding system and competent justice along with criteria and norms of human rights for dealing with litigations will realize justly proceeding and judicial justice. For this purpose, main object of the judiciary is preserving the judicial independence and attention to legal fundamentals and principles in procedural law based on impartiality principle that sometimes faces problems as executor of justice for justifying its performance, actions, plans and programs as well as execution of judgments of accused, in media space-makings.
    In this connection, essentially, this question is propounded that “if media and press affects independence of the judiciary and enforcement of judgments based on justice?” For its prediction, data was collected based on descriptive-analytical method using library references as noting. Results indicated that damaging the judicial independence and judging in some cases is made by media space-makings.
    Keywords: media, Impartiality, The Judiciary, Judicial Independence, Independence of Judge, International Documents