فهرست مطالب

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 81 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • گودرز افتخار جهرمی، هیوا عبدالکریمی* صفحات 11-33
    قرارداد پیش فروش ساختمان یکی از پدیده های حقوقی است که درباره ماهیت آن، نظرات مختلفی ارائه شده است. بیع با اقسام مختلف خود مشتمل بر بیع سلم یا سلف، بیع معلق، بیع منجز، استصناع (سفارش ساخت)، قرارداد خصوصی و نامعین و عقد معین و بانام، مشهور ترین قالب هایی هستند که برای این قرارداد، توسط صاحب نظران حقوقی مطرح شده است. با تصویب قانون در سال 1389، اگرچه نظریه خصوصی و نامعین بودن قرارداد از اعتبار و قوت افتاد اما نظریه های مبنی بر بیع بودن (اقسام مختلف آن) و نیز نظریه معین و با نام بودن قرارداد پیش فروش ساختمان، نظریه هایی هستند که می توان از انها به عنوان ماهیت قرارداد پیش فروش ساختمان نام برد.در این نوشتار، ضمن بیان نظریات مطروحه و تحلیل و نقد دلایل هر کدام از آنها، نظر مبنی بر استقلال و با نام بودن قرارداد پیش فروش ساختمان با ارائه دلایلی تقویت خواهد شد.
    کلیدواژگان: ماهیت قرارداد پیش فروش ساختمان، بیع استصناع، قرارداد خصوصی، بیع معلق، عقد با نام
  • ایجان مکای، علی برجیان* صفحات 35-64
    واژه تورم حقوق، مفهومی کلی به نظرمی رسد که تمام گستره حقوق را دربرمی گیرد، از کثرت قانونگذازی گرفته تا سایر منابع هنجاری حقوق، و  ناظر بر افزایش بی رویه و نامتناسب تعداد و حجم و اندازه قوانین است. فراوانی مقررات همانند تورم پولی، خطردرمعرض کارکرد معکوس یافتن؛ یعنی کاهش ارزش آن را به همراه دارد. آیا این پدیده یکی بیماری خوش خیم است یا از جمله علایم آسیب شناسی نظام های حقوقی دولتی ؟ آیا پدیده ای منحصر به دوره ماست یا اینکه در زمان های قبل نیز وجودداشته؟ آیا آثار آن تمام حقوق را تحت تاثیر قرارمی دهد و یا بخشهای خاصی از آن را؟ چنانچه تورم حقوقی مساله ای تا به این حد زیانبار است که نیاز به توجه ویژه دارد، شایسته است که منشا و دلایل آن را شناخت و در صدد یافتن راه حل هایی که از قبل برای آن ارائه شده و یا می توان ارائه داد، برآمد. این مقاله، تورم حقوق را در چهار کشور کانادا، فرانسه، انگلستان و آمریکا با نگاهی اجمالی به وضعیت مشابه آن در ایران مورد مطالعات آماری قرار داده  و با دیدی نسبتا متاثر از مکتب تحلیل اقتصادی حقوق به ارزیابی ابعاد قضیه؛ از جمله نقد و بررسی دلایل، آثار و راهکارهای موجود پرداخته است.
    کلیدواژگان: تورم قانونگذاری، دسترسی به حقوق و دادرسی عادلانه، اعتماد به حقوق، امنیت حقوقی و قضایی
  • محمدعلی اردبیلی، فاطمه وحیددستجردی* صفحات 65-87
    با شکل گیری و توسعه حقوق کیفری بین المللی در پرتو تاسیس محاکم نظامی بعد از جنگ جهانی دوم، تشکیل دیوان های موقت کیفری برای یوگسلاوی سابق و رواندا و بعدها ایجاد دیوان کیفری بین المللی، اهداف مختلفی برای نظام عدالت کیفری بین المللی بیان شده است که فراتر از اهداف و کارکردهای سنتی برای مجازات هستند. به علاوه مفهوم جدیدی از اهداف سنتی در سطح بین المللی مدنظر است. بنابراین شناخت این اهداف حائز اهمیت است زیرا منجر به شناخت بهتر سازوکارهای نظام کیفری بین المللی و نحوه عملکرد آن ها می گردد. هم چنین روشن خواهد شد که در طی این سال ها، شیوه محاکم کیفری بین المللی تا چه میزان در تحقق اهداف موفق بوده است. مقاله پیش رو، با بررسی اهداف حقوق کیفری بین المللی در اسناد تاسیس و رویه دادگاه های کیفری بین المللی به این نتیجه می رسد که در نظام عدالت کیفری بین المللی همچنان اهداف سنتی مجازات نسبت به سایر اهداف همچون ایجاد سابقه تاریخی و صلح پس از مخاصمه از اولویت برخوردار هستند اما میزان اهمیت هر یک در مراحل مختلف فرآیند کیفری متفاوت است به نحوی که سزاگرایی و بازدارندگی در تعیین مجازات و بازپروری در اجرای مجازات نقش بارزتری دارن.د
    کلیدواژگان: سزادهی، بازدارندگی، بازپروری، سابقه تاریخی، صلح پس از مخاصمه
  • محسن محبی*، ایمان شفیعی صفحات 89-113
    تروریسم از جدی ترین تهدیدات علیه صلح است و داعش نیز به تعبیر قطعنامه های شورای امنیت تهدیدی جهانی و بی سابقه علیه صلح و امنیت بین المللی معرفی شده است. تاکنون در زمینه داعش یازده قطعنامه از سوی شورای امنیت صادر شده است. درباره مشروعیت توسل به زور درباره بازیگران غیردولتی مانند داعش که حقوق بشر و حقوق بشردوستانه را به طور جدی نقض کرده، موضع حقوق بین الملل در حال تحول است و مستقر نشده، چرا که رویکرد دیوان بین المللی دادگستری و نظرات جداگانه قضات دیوان، با رویکرد قطعنامه های شورای امنیت، بعض از اصحاب دکترین و با عملکرد برخی دولت ها متفاوت است. با اینهمه، حوادث بعد از 11 سپتامبر و نیز حوادث عراق و سوریه و جنایات هولناک داعش و سایر گروه های تروریستی، رفته رفته شورای امنیت ملل متحد را قانع می کند که از ظرفیت های حقوق بین الملل استفاده کند و دفاع مشروع (توسل به زور) در مقابل اقدامات تروریستی گروه های غیردولتی از قبیل داعش را مجاز بداند.
    کلیدواژگان: تروریسم، داعش، بازیگران غیردولتی، مسئولیت حمایت، حمایت مسئولانه
  • عباس قاسمی حامد، شهرزاد حدادی*، شیوا عبدالله زاده ثانی صفحات 115-138
    در دهه های اخیر تولید و عرضه کالا و خدمات رقابتی شده است. در این میدان رقابتی نقش تضمین سلامت کالا به سرعت در حال افزایش است. این نقش چه از جهت اقتصادی (ترغیب مشتری برای خرید کالا) و چه از بعد حقوقی (حمایت از مصرف کنندگان) دارای اهمیت است. شکل گارانتی ارائه شده از سوی تولیدکنندگان به عوامل متعددی وابسته است. با این توجه گارانتی محصولات تولیدی در شکل های گوناگون ارائه می گردد. در مواردی نیز نوع کالا در انتخاب شکل گارانتی موثر است. در مواردی اصطلاح «گارانتی» با اصطلاح «وارانتی» بصورت مترادف بکار برده می شود؛ درحالیکه این دو مفهوم علی رغم هم پوشانی دارای تفاوت هایی نیز می باشند. وجود گارانتی می تواند در کارآیی یک بنگاه اقتصادی تاثیر گذار باشد. بنابراین گارانتی نه تنها برای حمایت از مصرف کنندگان دارای اهمیت است؛ بلکه در تحلیل های اقتصادی نیز دارای اهمیت زاید الوصفی است. با این توجه، پیش بینی چگونگی استفاده از گارانتی در بنگاه های اقتصادی نقش مهمی در افزایش کارآیی آنها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تئوری های مبنایی گارانتی، کارایی اقتصادی گارانتی، وارانتی
  • محمدعلی سعیدی*، مهدی مفتخری صفحات 139-162
    طبق ماده 38 قانون اصلاح و تسری آیین نامه معاملات شهرداری تهران به کلان شهرها، اختلافات ناشی از معاملات موضوع آن در هیات حل اختلافی متشکل از نمایندگان شورای شهر، فرمانداری، طرف قرارداد و یک نفر قاضی دادگستری رسیدگی می شود و حکم صادره از طرف قاضی لازم الاجراست. تصمیم صادره توسط هیات مقرر در مقررات سابق در حکم الحاقیه قرارداد محسوب می شد. این در حالی است که هیات مقرر در مقررات جدید یک مرجع اداری محسوب می شود و تصمیم صادره از آن رای تلقی می گردد و قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. اختلافات مربوط به سایر معاملات شهرداری ها که موضوع آیین نامه قرار نگرفته و نیز اختلافات مربوط به اعتبار و یا آثار پس از فسخ، اقاله قرارداد نیز قابل طرح در هیات مزبور نیست و در صلاحیت محاکم عام حقوقی قرار می گیرد. با ملاحظه متن ماده 38 اصلاحی و در شمول عنوان « اختلافات قراردادی» در وضعیتی که تحقق و صحت قرارداد، مورد اتفاق نظر طرفین است و اختلاف مربوط به حقوق و تعهدات قراردادی آنهاست، نباید تردید کرد. با این حال در فرضی که اختلاف طرفین مربوط به صحت، بطلان یا اعتبار قرارداد است، در تحقق مفهوم « اختلافات قراردادی» می توان تردید نمود.
    کلیدواژگان: ماده 38 قانون اصلاح و تسری آیین نامه معاملات شهرداری تهران به کلان شهرها، اختلافات ناشی از قرارداد، مرجع اداری
  • رحیم نوبهار*، سید محمدرضا آیتی، سید حسین علی زاده طباطبایی صفحات 163-190
    در نظام بین المللی حقوق بشر ممنوعیت شکنجه، مطلق و استثناناپذیر است. حرمت شکنجه از بدیهیات فقه اسلامی است؛ با این حال برخی برآنند که این حکم در فرض تزاحم با امر اهم، محکوم دلیل امر اهم می شود و بنا بر این شکنجه در شرایط خاصی جایز می شود. در سطح بین المللی نیز برخی دولت ها به بهانه مبارزه با تروریسم برای توجیه نظری شکنجه در شرایط خاص کوشیده اند. این مقاله با تکیه بر استثناناپذیری ادله ای مانند اصل کرامت انسان، قاعده احترام، اطلاق ادله ممنوعیت تنبیه، آزار و شکنجه دیگری، اصل برائت و بی اعتباری مطلق اقرار ناشی از شکنجه کوشیده است برای اثبات ممنوعیت مطلق شکنجه استدلال کند. مقاله همچنین ادله نظریه تجویز محدود شکنجه را بررسی و نقد نموده و آن ها را کافی ندانسته است. در نظام بین المللی حقوق بشر ممنوعیت شکنجه، مطلق و استثناناپذیر است. حرمت شکنجه از بدیهیات فقه اسلامی است؛ با این حال برخی برآنند که این حکم در فرض تزاحم با امر اهم، محکوم دلیل امر اهم می شود و بنا بر این شکنجه در شرایط خاصی جایز می شود.
    کلیدواژگان: فقه، شکنجه، کرامت انسان، اقرار اجباری
  • مهدی موحدی محب* صفحات 191-209
    مقوله نکاح و پیوند مشروع میان زن و مرد در تمامی جوامع بشری با همه تنوع فرهنگی، امری پذیرفته شده است. حقیقت یاد شده در هر نظام حقوقی بر پایه اصول و قواعدی است که اخلال بدانها پیوند مزبور را نامشروع ساخته موجب تحقق سفاح در برابر نکاح می گردد؛ در این جستجو برآنیم تا با تحلیل نگاه شارع به نهاد حقوقی نکاح و قاعده فقهی «لکل قوم نکاح»، دو عنصر:" چارچوب منضبط در آثار و احکام" و "رسمیت بخشیدن به آن، به دلیل هم سویی با هنجارهای عقلایی "- به گونه ای که در نگاه عرف آن جامعه، صریحا دال بر نکاح تلقی شود- را دو رکن اصلی نکاح بدانیم که- متناسب با فرهنگ ملل مختلف و با انضباط و اسباب ویژه هر قوم و آیین- به این رابطه، مشروعیت می بخشند و اسلام نیز آن را معتبر می داند؛ چه، اهمیت امر نکاح در اسلام، به معنای سخت گیری در اسباب ایجاد رابطه زوجیت نیست و تنها تحقق این دو عنصر، موجب اعتبار آن، به عنوان نکاح در میان تمامی اقوام و آیین ها، از جمله آیین اسلام، می گردد.
    کلیدواژگان: : انضباط، زوجیت، رسمیت، تسهیل، اقوام
  • امیر نیک پی*، هادی صالحی صفحات 211-235
    اگر مهمترین فاعل شناسایی حقوقی گروه های اقلیت را در جامعه سیاسی همانا دولت مرکزی فرض کنیم و گروه های اقلیت را موضوع مطالعات چندفرهنگ گرایی از منظر حقوقی بدانیم، ممکن است از دیگر بازیگران عرصه ی چندفرهنگ گرایی که حامل هویت های چندگانه ی فرهنگی و دارای مطالبات متنوع حقوقی هستند، غافل شویم. آیلیت شاشار با بیان نظریه ای در خصوص بایسته های درونی شناسایی گروه های اقلیت، در مقام آن است که از هویت های چندگانه ی گروه های درون گروه های اقلیت در برابر رهبران گروه محافظت کند. لذا محافظت های بیرونی گروه های اقلیت اگر در مسیر شناسایی حقوقی، هویت های افراد درون این گروه ها را نادیده بگیرد، چیزی جز شناسایی ناقص حقوقی هویت های فرهنگی نتیجه نمی دهد که در نهایت به بازتولید و تقویت ساختارهای هویتی غیر دموکراتیک درون این گروه ها منجر می شود. نظریه ی شاشار در پی آن است که شناسایی همزمان هویت های فرهنگی را از جانب فاعلین متنوع شناسایی حقوقی مطالبه کند . در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به صورت کتابخانه ای بدنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که آیا شناسایی حقوقی گروه های درون اقلیت می تواند مولفه ای برای شناسایی خود گروه های اقلیت باشد که ظاهرا نه تنها پاسخ مثبت است بلکه یکی از بایسته های شناسایی حقوقی اقلیت ها به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شناسایی حقوقی، گروه های اقلیت، اقلیت های درون اقلیت، نظریه ی تقاطع گرا، آیلیت شاشار
  • حسن محسنی*، مهدی صاحبی صفحات 237-264
    وکلای دادگستری به عنوان صاحبان شغل آزاد مکلف بودند سالانه مالیات درآمد خود را بپردازند، تا سال 1334 که پیش بینی شد علی الحساب مالیاتی را پرداخت و تمبر مربوط را بر روی به وکالتنامه یا صورتمجلس مربوط به وکالت خود الصاق نمایند. از زمانی که این تکلیف مقرر شد، مسئله عدم رعایت تکلیف مالیاتی بر وکالت وکیل نیز مطرح گردید و راه حل آیین دادرسی آن مورد سوال قرار گرفت. قانون مالیاتهای مستقیم سال 1366، با آوردن عبارت «با رعایت مقررات قانون آیین دادرسی مدنی» در کنار نپذیرفتن وکالت وکیل، تلاش کرد راهکار نقض تعهد مالیاتی را به قانون آیین دادرسی مدنی ارجاع دهد اما، هم قبل از سال 1366 و هم بعد از آن همواره در دادگاه ها در مورد شیوه عدم پذیرش وکالت وکیل اختلاف هست و نظرات مشورتی نیز پیرامون آن چندگانه است. به نظر میرسد تحلیل شایسته مسئله مطرح شده در این مقاله نیازمند بررسی این امر است که عدم رعایت تکلیف مالیاتی چه تاثیری بر اعمال آیین دادرسی وکیل دارد. به هر روی، مطالعات این مقاله نشان میدهد که مقوله تمبر مالیاتی و تاثیر آن بر آیین دادرسی و حقوق اصحاب دعوا و وکلا تا چه حد با مفاهیم بنیادینی همچون بیطرفی دادرس، حق نظارت قضایی، آزادی دفاع و جلوگیری از یکجانبه گرایی قضایی مرتبط است و نگارندگان در این نوشته از مبنای استقلال حقوق دادرسی از حقوق مالیاتی دفاع میکنند.
    کلیدواژگان: تمبر مالیاتی، وکالتنامه، عدم پذیرش وکالت، اعمال آیین دادرسی، استقلال
  • حسین سیمایی صراف*، جواد معتمدی صفحات 265-287
    پراگماتیسم، دیدگاهی است که فارغ از آغاز و ذات اشیاء به دست آورد و نتایج و واقعیت های عملی آن چیز می اندیشد. از این تعریف می توان تاثیر گسترده پراگماتیسم بر همه علوم اجتماعی را درک کرد. در عرصه حقوق نیز در آغازین سالهای قرن بیستم، تاملات پراگماتیستی جولان دادند. در مقاله حاضر به تاثیر این نگرش بر تفسیر قضایی پرداخته ایم. بدین منظور، چهارچوب و ارکان تفسیر کلاسیک را برشمرده ایم و در برابر، تاثیر پراگماتیسم را بر هر یک از ابعاد مطالعه نموده ایم. هدف منطق کلاسیک حقوق، تمایز نگاه صواب از ناصواب است. اما از نگاه پراگماتیست ها همه رویکردها، حتی آنها که کاملا در برابر هم صف میکشیدند می توانند درست باشند. در بعد تفسیری، رویکرد کلاسیک، متن گرا و نظام مند است. نظام مندی تفسیر سنتی در چند بعد تجلی می یابد: ماهیت شناسی، اصول محور بودن و تفسیر منطقی. در برابر، پراگماتیسم حقوقی بافتار گرا و فاقد انسجام تفسیری، ماهیت گریز و استقرا گراست.
    کلیدواژگان: پراگماتیسم، تفسیر قضایی، نظام مندی، متن گرایی، قیاس حقوقی
  • مهدی حدادی*، سیامک کریمی صفحات 289-313
    موضوع منابع حقوق بین الملل یکی از پر بحث ترین موضوع ها در حقوق بین الملل محسوب می شود. ماده 38 اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری، منابع حقوق بین الملل را برشمرده است. اعمال یکجانبه دولت ها در میان این منابع وجود ندارد اما دولت ها در رویه بین المللی خود به کرات نشان داده اند که از طریق این اعمال، تعهداتی را پذیرفته و همچنین خود را نسبت به اعمال یکجانبه دولت های دیگر ذی نفع می دانند. وضعیت مشابهی نیز در مورد رویه قضایی قابل مشاهده است. این وضعیت، سبب شده تا اعمال و اعلامیه های یکجانبه را واجد آثار الزام آور بدانند و به عنوان یکی از منابع تعهد بین المللی نام برده شود. اما همه اعمال یکجانبه چنین نیستند. دکترین، رویه دولت ها و به ویژه رویه قضایی، شرایطی را برای اعتبار و الزام آوری اعمال یکجانبه برشمرده اند تا به مدد آن ها، اعمال حقوقی از اعمال سیاسی تفکیک شوند. بنابراین، به نظر می رسد که اعمال یکجانبه دولت ها، تحت شرایطی، دارای آثار حقوقی الزام آور می باشند.
    کلیدواژگان: منابع حقوق بین الملل، اعمال یکجانبه دولت ها، اعلامیه های یکجانبه، رویه قضایی، قصد الزام آور
  • وحید بذار*، میر شه بیز شافع صفحات 315-336
    با توجه به ماهیت شخصی عمل متخلفانه، هر فعل متخلفانه بین المللی دولت موجب مسوولیت بین المللی همان دولت است. این اصل در موارد جانشینی دولت ها، در خصوص مسوولیت بین المللی دولت سابق، پاسخ مناسبی ارایه نمی دهد. اگر به واسطه ی نبود دولت مرتکب، مسوولیت بین المللی آن نیز فراموش شود، عمل متخلفانه بین المللی بدون جبران رها خواهد شد و حق دولت زیان دیده نسبت به جبران، نادیده گرفته خواهد شد. رویه کنونی دولت ها نشان می دهد که دایره اعمال دکترین عدم جانشینی دولت ها در مسولیت بین المللی، جز در برخی موارد از جمله موجودیت دولت مرتکب (دولت سابق)، بسیار محدود گردیده است و حتی در فرض وجود دولت سابق نیز می توان با احراز رضایت دولت جانشین، ماهیت سرزمینی بودن عمل متخلفانه و توسل به اصل دارا شدن ناعادلانه بحث جانشینی دولت ها در مسولیت بین المللی را مطرح نمود. این مقاله سعی دارد تا با استفاده از قواعد حقوقی و بررسی رویه دولت ها در انواع مختلف جانشینی دولت ها به این چالش اصلی پاسخ دهد که آیا مسوولیت بین المللی که قبل از تاریخ جانشینی برای دولت سابق ایجاد شده است، به دولت جانشین منتقل می گردد؟
    کلیدواژگان: جانشینی، مسوولیت بین المللی، رویه دولت ها، عمل متخلفانه بین المللی، تعهد به جبران
  • مجتبی اشراقی آرانی*، میلاد صادقی صفحات 337-362
    پرسش درباره چیستی مفهوم حقوق هوایی یا انکار مغرضانه اصالت و استقلال این رشته در کشورهایی که هنوز تمامی نیازها و ضرورت های یک جامعه صنعتی بزرگ را درک نکرده اند، چیزی عجیب نیست. شناخت مفهوم و اوصاف حقوق هوایی و ضرورت توجه به این رشته از دانش حقوق در ایران مساله ای است که موضوع مقاله حاضر قرار گرفته است. به منظور ارایه مفهومی مناسب از این رشته، چهارده وصف و ویژگی برای حقوق هوایی، احصا و به لطف این اوصاف و ویژگی ها، مفهوم حقوق هوایی که بارها پرسش مربوط به چیستی و ماهیت آن مطرح شده، تبیین گردیده است. ابتدا در نه وصف ایجابی، نشانه های اصالت، استقلال و تاز‎گی حقوق هوایی، ترسیم گشته و سپس با نقد یا رد پنج دیدگاه‎ مرسوم نسبت به حقوق هوایی، نشانه های پیش گفته بیش از پیش نمایان شده‎اند. . . . . . . . . . . . . .
    کلیدواژگان: امنیت، ایمنی، حقوق هوایی، فضای هوایی، هواپیما
  • سید هادی محمودی*، عارفه راستگو افخم صفحات 363-387
    آزمایشهای متعدد هسته ای و موشکی کره شمالی در دو دهه اخیر میلادی، نه تنها موجب نگرانی دولتهای منطقه شده، بلکه کل جامعه بین المللی را با وضعیت نگران کننده علیه صلح و امنیت بین المللی رو به رو کرده است. کره شمالی اولین آزمایش هسته ای را در سال 2006 انجام داد و از آن زمان تا امروز پنج آزمایش هسته ای دیگر را با موفقیت به انجام رسانده است. در کنار آن، کره ای ها با وجود دست اندازهای فراوان، برنامه موشکی خود را نیز پیش بردند که طبیعتا هدف غایی آن ساخت موشک هایی با توانایی حمل کلاهک های هسته ای بود. قطعنامه های تحریمی شورای امنیت نیز آن طور که انتظار می رفت، نتوانستند جلوی پیشرفت برنامه هسته ای و موشکی کره شمالی را بگیرند. برنامه هسته ای کره شمالی، به طور آشکار کمبودها و ضعف های رژیم آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت را نشان می دهد و اقدامات پیونگ یانگ را شاید بتوان آغازی در شکل گیری رویه ای دانست که رژیم عدم اشاعه هسته ای را خنثی می کند. آن چه در این نوشتار بدان پرداخته می شود، بررسی مشروعیت آزمایش های هسته ای و موشکی کره شمالی مطابق با حقوق بین الملل است. در عین حال مشروعیت قطعنامه های شورای امنیت از نظر محتوایی علیه کره شمالی نیز مورد نقد و بررسی حقوقی قرار می گیرد. در نهایت، چشم اندازی از نحوه تعامل با کره شمالی و بحران هسته ای موجود مورد تحلیل و بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کره شمالی، حقوق بین الملل، بازدارندگی، منع اشاعه هسته ای
  • حمیدرضا میرزاجانی، مجید نجات زادگان* صفحات 389-411
    چکیدهبا توجه به آثار زیان بار پولشویی بر اوضاع اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی ایران و لزوم مبارزه ی بیش ازپیش با این پدیده ی شوم، مخصوصا در بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی به عنوان یکی از اصلی ترین دروازه های شستشوی پول های کثیف و نقش موثر بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی به عنوان هسته اصلی حفاظت از سیستم مالی، مقاله ی حاضر در پی آن است تا با بررسی مفهوم، شرایط و ویژگی های اعتبار سنجی نقش آن را در مبارزه با پولشویی در بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی ایران موردبررسی و تدقیق قرار داده و از این ابزار کم تر شناخته شده در جهت پیشگیری از پولشویی نیز بهره گیرد.با توجه به آثار زیان بار پولشویی بر اوضاع اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی ایران و لزوم مبارزه ی بیش ازپیش با این پدیده ی شوم، مخصوصا در بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی به عنوان یکی از اصلی ترین دروازه های شستشوی پول های کثیف و نقشپول های کثیف و نقشو نقشپول های کثیف و نقش
    کلیدواژگان: پولشویی، پیشگیری، اعتبار سنجی، بانک
|
  • Goodarz Eftekhar Jahromi, Hiva Abdolkarimi * Pages 11-33
    building's pre _ sale contract is one of the legal phenomena that have been provided different opinions about it . various type of Sale including Forward sale , conditional sale , unconditional sale , sale in the form of a manufacturing contract , innominate contract and nominate contract are the most famous templates for this contract that raised by legal experts . Although when the Building Pre _ sale Act in 2011 enacted , the » innominate contract « was discredited but the » contract of sale « theory and the » nominate contract « theory are the most famous templates for nature of building's pre - sale contracts .in this article , While addressing the mentioned theories and analysis and critique the reasons each of them , Will be reinforced the theory of independence and being nominate pre - sale of building's contract with reasons . . .
    Keywords: nature of building's pre-sale contract_sale in the form of a manufacturing contract_innominate contract_conditional sale_nominate contract
  • Ejan Mackaay, Ali Borjian * Pages 35-64
    The term norm inflation appears to be a generalization, towards all sources of law, of legislative inflation, defined as a disproportionate increase in the volume and length of legislation. As with monetary inflation, the overabundance of sings risk causing their devaluation (Carbonnier). Is this a benign illness or the symptom of systemic pathology of the legal system? Is it specific to our time or has it been known before? Are the effects visible throughout the law or confined to particular areas of it? If norm inflation produces undesirable effects that deserve our attention, we should look at this scope, now and in the past, its foreseeable effects, its possible causes and remedies that might counter it. This article looks at the phenomenon of norm inflation, with reference mostly to Canada, France, the UK and the USA, and with a glance at the Iranian situation. The article demonstrates how economic analysis can be used to broach the matter.
    Keywords: legislative inflation, access to law, confidence in law, compliance, legal certainty
  • Mohammad Ali Ardebili, Fatemeh Vahid Dastjerdi * Pages 65-87
    With the development of international criminal law in the light of the establishment of military courts after World War II, international criminal tribunals for the former Yugoslavia and Rwanda, and subsequently the International Criminal court, various objectives were stated for the international criminal justice system that are beyond the traditional goals of punishment. In addition, a new concept of traditional goals is considered in international level. Recognition of these objectives is important because it will lead to better understanding of the system mechanisms and how they operate. It will also be clear that over the years, how international criminal tribunals have succeeded in achieving the stated objectives. Through investigating the aims of international criminal law in instruments and practice of international criminal tribunals, this paper has come up with the conclusion that traditional punishment goals have priority over other goals, such as recording history and post-conflict reconciliation, in the international criminal justice system, but the importance of them depends on stages of the criminal processes so that retribution and deterrence play a more significant role in sentencing as well as in the rehabilitation in the enforcement of punishment.
    Keywords: retribution, Deterrence, Rehabilitation, historical record, reconciliation
  • Mohsen Mohebbi *, Iman Shafiee Pages 89-113
    Terrorism is one of the most serious threats to peace, and ISIS (The Islamic State of Iraq and the Levant) has been introduced as a global and serious threat to international peace and security, as determined by Security Council. The legitimacy of use of force against non-state actors such as The Islamic State of Iraq and the Levant (Known as ISIL) which has seriously violated human rights and humanitarian rights is evolving and not yet well established. In fact, the position of ICJ (International court of justice) and individual opinion of ICJ judges is different from the resolution of Security Council, doctrines and state practice. However developments after 9/11 ( 2001 ) and also the situation in Iraq and Syria and serious crimes by ISIS and other terrorist groups has gradually convinced the Security Council to consider the legitimacy of use of force and self-defense against terrorist activities of non-state actors such as ISIS.
    Keywords: Terrorism, ISIS, Non-state actors, Responsibility to Protect, Responsibility While Protecting
  • Abbas Ghasemi Hamed, Shiva Abdollah Zade Sani Pages 115-138
    In the recent decades, the production and the supply of goods and services are competitive issues. In this circumstance the role of ensuring the safety of goods is rapidly and completely growing. This role has great importance from an economic (encouraging customers to purchase goods) aspect and legal perspective (protecting the rights of the consumers).Considering this reality warranty is offered in many very different kinds. Sometimes some sort of good is important for choosing warrantee by producer. In some cases the expression " Warrantee" is used instead of "Guarantee" while these two distinctive concepts do overlap with each other in some other ways, they have some differences.Guarantee can also affect the efficiency of the economic institution so not only it is important to protect consumers, but also it has great importance for economic analysis there fore it's function has significant and specific role in increasing the efficiency of the selected type.
    Keywords: Guarantee, Warrantee, Economic efficiency, Underlying Theories of Guarantee
  • محمدعلي سعيدي *, Mahdi Moftakhari Pages 139-162
    Conformément à l’article 38 de la modificative et étendant le règlement des contrats municipalité de tehran aux métropoles , les litiges provoqués des contrats , sujet de ce règlement , se posent devant le conseil d’administrative composé de représentant du conseil municipal , de maire, de gouverneur, de contractant et d’un juge .le jugement prononcé par le juge est obligatoire. selon de l’ancienne disposition, la décision rendues du conseil municipal, considéré comme une pièce jointé au contrat « annexe », tandis que le conseil municipal selon des nouveaux règlements considéré comme une juridiction administrative de laquelle la décision prise s’appelle le jugement et sera susceptibles de pourvoi devant la cour justice administrative. La compétence du conseil ne relève pas des litiges relatives à d’autre contrat, ansi que de litiges relatives à la validité ou l’effet après la résiliation, l’annulation, la remise volontaire. Ces sujets sont susceptible d’attribuer devant les juridictions judiciaires.
    Keywords: Article 38 de la loi modificative et étendant le règlement des contrats de municipalité de tehran aux métropoles, Litige provoqué de contrat, Juridictions administrative
  • Rahim Nobahar *, Seyed Hosein Alizadeh Tabatabaei, Seyedmohammadreza Ayati Pages 163-190
    In the international Human Rights, the prohibition of torture is categorical and unexceptional. In Islamic jurisprudence, prohibition of torture is a well-known axiom. The undconditionality of the rule, however, is under doubt and controversy. According to some jurists, in case of conflict between prohibition of torture and a more important precept, the prohibition of torture may be overridden, and therefore torture might be permissible under certain circumstances. Likewise, at the international level, some states have tried to justify torture in certain circumstances under the pretext of fighting terrorism. This paper, based on some jurisprudential principles such as the principle of human dignity, the principle of necessity of respect to all human beings, the lack of any evidence in hadiths related to torture suggesting exceptionability of prohibition of torture, the presumption of innocence and incredibility of any confession induced by torture, argues for unconditionality of prohibition of torture. In addition, the article criticizes arguments suggested to allow torture in certain cases, and concludes that they are not sufficient
    Keywords: Fiqh, Torture, Human dignity, Forced confessions
  • Mahdi Movahedi Moheb * Pages 191-209
    Marriage as the lawful relationship between men and women is an acceptable social event in all human societies even though there are vast differences in how it is usually realized. It is based, in every society, on some principles which make it legal and if they are ignored the relationship changes to adultery. They present study seeks to explore Sharia laws in this relation and considering the famous tradition " There is marriage for all nations" explain the systematic framework considered for it in Islam. Two basic principles are discussed: a) systematic framework for marriage as the lawful relationship between men and women and for its rules and consequences and b) Formalizing marriage as the lawful relationship between men and women to make it in line with reasonable social norms. The study aims to show that Islamic rules are not strict inhibitors of marriage but actually conform to the basic principles acceptable in all other nations and ideologies.
    Keywords: Regularity, Formality, To facilitate, Nations
  • Amir Nikpey *, Hadi Salehi Pages 211-235
    Within the context of legal recognition of minorities, there are several critical views concerned with different aspects of minority rights. Aylete Shachar who is considered as a feminist law scholar presents an intersectionism theory according to which one must not ignore different aspects of people’s identities in the context of Legal Multiculturalism. According to Intersectionism theory, comprehensive recognition of minorities might lead to the violation of different minorities within those minorities which were formerly recognized. The reason for this could be the notion that legal recognition instruments usually do not consider various internal frames in the minority group. Therefore, leaders of minority might have urged the group identity in order to ignore other aspects of the minority members’ identities. For example, regulations of minority membership might deny the membership of a woman who marries a man outside the group. However, for a man who marries a foreigner woman new membership of his wife would be considered.
    Keywords: Legal Recognition, Minority Groups, Minorities within Minorities, Intersectionism, Ayelet Shachar
  • Hassan Mohseni *, Mehdi Sahebi Pages 237-264
    Lawyers as a free profession ought to pay their tax annually and before 1956 had not any obligation to pay tax in part payment by buying timber and attaching it on their act of attorneys or court’s process verbal. After stipulating this obligation, the question of nonobservant of this duty and its sanction posed on lawyer’s attorney power. Law of Direct Tax, 1988, article 103 of that Law added a phrase to its prior laws that the attorney will not accepted in courts ‘’under Civil Procedure Rules” and referred the sanction to our Law of Civil Procedure but, before this year as after that, we see many conflicts between consultative views and judgments. Some courts have held that nonpayment of on account payment is equivalent to non-representation and some others have held that the act of action is incomplete and the other courts have held that the representation is not exist but lawyer’s act is admissible. In this article we have essayed to analyze and finding a solution about the nonobservance of duty of in part payment.
    Keywords: Timber of Tax, Act of attorney, unacceptance of attorney, act of procedure, Autonomy
  • Hosein Simaee Sarraf *, Javad Motamedi Pages 265-287
    Pragmatism is an approach which focuses on satisfaction of consequences instead of essential elements of a phenomena. The definition guide us that pragmatism effects a widespread influence on social sciences. The pragmatic movement on law began in fist twenty centuries and have raised until today. This article is seeking to study the effects of pragmatism on judicial interpretation. For this aim, we list the elements of classic interpretation and compare or adjust them to new approach. In classic view, the judge must find truth but a pragmatic person does not believe in a given result as true one; all approaches, even some conflicting approaches may be true. Classic interpretation trends to textual interpretation and systemic analogy. Systemic analogy make these dimensions: essentialism, sovereignty of legal principles and logical interpretation. On the contrary, legal pragmatism is guided to contextualism, antiessentialism and induction. this comparison guide us to a novel nethod of interpretation
    Keywords: Pragmatism, legal interpretation, systemic interpretation, textualism, deduction
  • Mahdi Haddadi *, Siamak Karimi Pages 289-313
    The subject of international law’s sources is one of the most debateful subjects in international law. Article 38 of International Court of Justice statute has been enumerated the international law’s sources. Unilateral acts of states haven’t any status between these sources but the states have shown repeatedly that they accepted some obligations through these acts and know themselves beneficiary in related to unilateral acts of other states. There are similar positions about international case law. This situation has led to be mentioned the unilateral acts and declarations of the states as one of the international obligations. But, all unilateral acts are not as such. The doctrine, states practice and case law have explained some conditions for the validity and the binding of unilateral acts, then with help of these conditions is separated legal acts from political ones. Thus, it seems the unilateral acts of states, under certain circumstances, have binding effects.
    Keywords: International law’s sources, Unilateral Acts of States, Unilateral Declaration, Case Law, Binding’s Intention
  • Mirshahbiz Shafe, Vahid Bazzar * Pages 315-336
    On the basis of a personal nature of wrongful act, every internationally wrongful act of a State entails the international responsibility of that State. This principle does not provide an appropriate response on the succession of States as to the international responsibility of the predecessor state. If the international responsibility to be forgotten because of absence of doer state, internationally wrongful act will be released without reparation and the right to reparation of injured state will be ignored. Current practice of states show that has been very limited application of the doctrine of non-succession in International Responsibility, but in some cases including existence of doer state (predecessor state) and even on the assumption that there is predecessor state, it is could also raised the subject of succession of States in international responsibility by the consent of the successor state, the nature of territoriality of wrongful act and the principle of unjust enrichment. with using norms of law and state practice in different types of succession of states, this Article is to Endeavour to Responses this main challenge whether international responsibility of predecessor state before the date of the succession has been transferred to the successor state?
    Keywords: Succession, international responsibility, State Practice, Internationally Wrongful Act, Obligation to Reparation
  • Milad Sadeghi Pages 337-362
    In countries, which have not yet realized all the needs and necessities of large industrial societies, it is not uncommon to find people who question the nature of Air Law or deny its originality and independence. Helping to understand the concept and features of Air Law and the need to pay more attention to this branch of law in Iran, is the subject of this research paper. To this end, 14 features of Air Law, were reviewed and the recurrent questions about its nature have been clarified and answered. In Study of the nine features (positive features), the originality and independence of this branch of law has been verified and then by the criticism and rejecting of the five common points of view regarding the Air Law, the originality and independence of this field has been further verified. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Keywords: Aircraft, Air Law, Airspace, safety, Security
  • S. Hadi Mahmoudi *, Arefeh Rastgoo Afkham Pages 363-387
    North Korea's numerous nuclear and missile tests in the past two decades have not only raised concern for regional states, but also the entire international community, with a worrying situation against international peace and security.North Korea conducted its first nuclear test in 2006, and has since successfully completed five other nuclear tests. Moreover, despite many obstacles, Koreans also advanced their missile program which naturally followed the ultimate goal to build missiles capable of carrying nuclear warheads. Moreover, despite expectations, the SC Resolutions could not stop the progress of North Korea's nuclear and missile programs. North Korean nuclear program is clearly indicating the weaknesses of the IAEA regime and the SC, and in this regard, Pyongyang's actions may well be the beginning of a procedural formation of a Nuclear Non-Proliferation neutralizer. What is to be addressed in the present paper is to verify the legality of North Korea's nuclear and missile tests in accordance with international law. At the same time, the legitimacy of SC Resolutions is also criticized and reviewed in terms of content against the DPRK. Finally, a perspective on how to deal with North Korea and the current nuclear crisis will be discussed in the conclusion.
    Keywords: North Korea, International Law, Deterrence, Nuclear non-Proliferation
  • Hamidreza Mirzajani, Majid Nejatzadegan * Pages 389-411