فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 59 (بهار 1398)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 59 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • فرهاد دیناری، محمدرضا موحدی* صفحات 13-42

    خرد و عقل از مهم ترین عناصر مفهومی و واژگانی پهنه ادب فارسی است که دامنه کاربرد آن از آثار نخستین شعرای فارسی دری که بیشتر رویکردی آفاقی و حکمی داشتند تا آثار شعرای قرن پنجم تا هشتم که رویکرد آنها به تدریج انفسی و عرفانی شد گسترده شده و جایگاه آن در این سیر زمانی تغییرات عمیقی یافته است. این برداشت های متناقض در آثار این دو دسته از شعرا، که می توان از آنها به حکما و عرفا یا صوفیان یاد کرد، می تواند موضوع تحقیقات زیادی باشد (و بوده است) و در این تحقیق به سیر تدریجی این دگرگونی (که حاصل عوامل و شرایط گوناگون سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و حتی زبانی بوده است) از آثار نخستین شعرا که بیشتر صبغه ای حکیمانه داشتند تا آثار شعرای قرن هفتم و هشتم که بیشتر سبغه و رنگ عرفانی و صوفیانه داشتند پرداخته شده. هم شعرای حکیم و هم شعرای عارف اشعار متعددی با مضمون عقل یا خرد داشته اند اما ازآنجاکه دیدگاه و نگرش کلی آنها به سایر پدیده های مادی و معنوی کاملا متفاوت و گاه متضاد است با وجود استفاده تقریبا یکسان از این واژگان، محصول کار آنها متفاوت و متباین و گاه متناقض است. دلیل این امر آن است که دیدگاه این دو دسته از شاعران از منابع و مشرب های فکری کاملا متضادی درباره پدیده های عالم هستی سرچشمه می گیرد.

    کلیدواژگان: خرد، عقل، حکیم، عارف، صوفی، شعر فارسی، فلسفه و عرفان
  • بیتا نوریان، علی محمد سجادی* صفحات 43-66

    از جمله شیوه های موثر ارتباط با ناخودآگاه مخاطب در متون عرفانی به منظور القای بهتر آموزه های عارفانه، استفاده از تمثیل و استعاره است که در این ساحت، می توان با ابعاد ژرف تری از روان آدمی ارتباط برقرار کرد و به شکلی غیرمستقیم تاثیر فراوانی در امر آموزش افراد گذاشت.
    این روش، از جمله روش های مشترک میان تکنیک های روانشناسانه مدرن و متون تعلیمی صوفیانه ادب فارسی است. تمثیل، استعاره و کهن الگوها که بخش مهمی از ژرف ساخت متن های ادبی عارفانه را تشکیل می دهد، باوجود تعاریف کمابیش مشخصی که از آنها، از سوی یونگ و برخی روانشناسان دیگر ارائه شده است، برای مخاطبان آشناست، اما هنوز ماهیت این بخش از روان آدمی و ارتباط آن با پیش زمینه های فرهنگی و قومی و عصبی انسان جای بحث فراوانی دارد و بکارگیری آن ها در قصه های عرفانی و آثار کلاسیک ادبی و تشریح و واکاوی آن ها می تواند این شگردها را تفسیر کند.
    مثنوی، مهم ترین متن ادب فارسی در استفاده از این شگردهاست که مولانا عمیق ترین موضوعات حکمی و عارفانه را در قالب تمثیل های ساده و پیچیده طرح و ارائه می کند. شرح سروری، یکی از شروح مفصل بر مثنوی است که شارح خود نیز به آوردن حکایاتی در ایضاح و اثبات آموزه های مثنوی می پردازد. در این پژوهش با تحلیل برخی از تمثیلات مثنوی و حکایت های شرح سروری به معرفی و تبیین زوایایی از تفکرات و حوزه های تعلیمی مولانا از این منظر پرداخته و دریافته می شود که بسیاری از فنون روش های روان درمانگرانه امروزین در قصه ها و تمثیل های مثنوی جریان دارد.

    کلیدواژگان: عرفان، مثنوی معنوی، شرح سروری، تمثیل، تعلیم ناخودآگاه
  • کتایون مرادی، علی محمد موذنی* صفحات 67-84

    بدیهی است که تصوف و عرفان از موضوعات بسیار مهم در تحولات شعر فارسی در قرن ششم بوده و سنائی نخستین کسی است که به ایجاد منظومه های بزرگ عرفانی (چون حدیقه الحقیقه و طریق التحقیق) توجه کرده است. علاوه بر این، بسیاری از قصائد او به موضوع اخیر اختصاص داده شده است. بررسی احوال و آثار مولانا و سنایی درنظر ادیبان و محققان فارسی زبان - اعم از ایرانی و غیرایرانی- بسیار مهم بوده است. نگارنده در این جستار برآنست که با روش تحلیلی- توصیفی مبتنی بر مطالعه بینامتنی، به بررسی تاثیرات سنایی بر مولوی بپردازد. برآیند تحقیق نشان می دهد که مولوی با همه عظمت و بزرگی، عمیقا متاثر از اندیشه و آثار شاعر غزنه است. مولوی هرگاه به مسائل عارفانه و عشق و ایمان صادقانه می پردازد، خود را به سنایی بیش از دیگران نزدیک می بیند. به تعبیر محققان، مولوی بیشترین اقتباس را از آثار و اشعار سنایی داشته است و این اقتدا تا آن جا پیش می رود که برخی مولوی را متهم به پیروی بیش از حد از سنائی می کنند. این تاثیر با هنرنمایی های مولوی در زمینه ذهن و زبان و تصاویر و حکایات با زیبایی بیشترخودنمایی می کند.

    کلیدواژگان: سنایی، مولانا، بینامتنیت، حدیقه الحقیقه، مثنوی مولوی
  • علی اکبر افراسیاب پور*، امیر جوان آراسته، مرآت امین الرعایا صفحات 85-100

    در فلسفه تعلیم و تربیت معاصر به تربیت عرفانی جایگاه اندکی داده شده است و یکی از نظریه پردازان آن علامه طباطبایی (1360-1281 ش) در رساله لب اللباب و آثار دیگر خود به معرفی تعلیم و تربیت عرفانی می پردازد و در رساله الولایه این تربیت را در قالب سیر و سلوک علمی و عملی به صورت تطبیقی مطرح می نماید. در طرح نظر خود از عرفان نظری و هستی شناسی عرفانی و آشنایی با حقایق دین آغاز می کند و در عرفان عملی به تاثیر دعاها، مراقبه، ذکر و فکر، خلوت و طهارت، نیت و ارادات و مانند آن می پردازد و کلیدهای تربیت عرفانی را در منازل و مقامات سلوکی دنبال می کند و طرحی جامع برای برنامه ریزی در تدوین یک الگوی تربیتی ارائه می دهد که در این مقاله تلاش می گردد عناصر اصلی آن شناسایی و معرفی شوند.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، سیروسلوک، علامه طباطبایی، تزکیه، تربیت عرفانی
  • زهرا زرعی، اسماعیل آذر*، رقیه صدرایی صفحات 101-122

    نجم الدین رازی (573-654ق) نویسنده برجسته، صوفی و صاحب آثار معروفی چون مرصادالعباد، مرموزات اسدی و منارات السائرین، در مشهورترین اثر خود (مرصادالعباد من المبدا الی المعاد) دوره ای از اصول و مباحث نظری تصوف مکتب خراسان را به زبانی زیبا و موثر، تقریر و تدوین کرده است. این کتاب که اساسا مبتنی بر آموزه های تصوف خراسان و بی هیچ تاثیرپذیری از مکتب عرفان نظری ابن عربی در پنج باب و چهل فصل تالیف و تنظیم شده، شامل مباحث عمده ای همچون آفرینش جهان و انسان، معاش خلق، اصول عقاید عرفانی، معاد نفوس و سلوک طوایف مختلف از پادشاهان تا طبقات پیشه وران، کشاورزان است. و به مقاله حاضر با رویکرد تحلیل محتوا و به شیوه کیفی، موضوع «معرفت الهی» در مرصادالعباد، با نگاهی به پیشینه این بحث درد و اثر دیگر وی، مرموزات اسدی و منارات السائرین، بررسی شده است نتایج پژوهش نشان می دهد، که از نظر وی، «معرفت عقلی» از آن عوام، «معرفت نظری» مخصوص خواص و «معرفت شهودی» از آن اولیای خاص الخواص است

    کلیدواژگان: تصوف، تصوف خراسانی، معرفت الهی، نجم الدین رازی، مرصادالعباد، مرموزات اسدی، منارات السائرین
  • سودابه سلیمی خراشاد، احمدرضا کیخای فرزانه* صفحات 123-146

    عرفان و مضامین عرفانی از دیر باز با ادبیات پیوندی عمیق داشته است. آموزه های عرفانی نه تنها در اشعار شاعر ان برجسته عرفانگرا و عارف گذشته، بلکه در شعر شاعران معاصر نیز از جایگاه ویژه ای بر خوردار است. از آنجاکه درونمایه شعر شاعران معاصر بیشتر مسائل اجتماعی و فرهنگی است، در گام اول به نظر می رسد که این شاعران از مضامین عرفانی کمتر بهره برده اند، لذا انجام این تحقیق به منظور بررسی مضامین عرفانی و جایگاه عرفان در شعر احمد عزیزی، یکی از شاعران شاخص معاصر ضروری به نظر می رسد. بدین جهت، تحقیق پیش رو به روش کتابخانه ای و محدوده پژوهش بیشتر پیرامون کتاب های «قوس غزل» و «کفش های مکاشفه» احمد عزیزی صورت پذیرفته است. احمد عزیزی به عنوان یک شاعر عرفانگرا از فرهنگ عرفانی در اشعارش به طور کامل بهره برده است. علاوه بر این در بیان اندیشه های عرفانی خویش از مولوی و حافظ الهام گرفته است. اهمیت دادن به قطع تعلقات نفسانی و دنیوی، دوری از خلق و خلوت گزینی برای دریافت تجلی حق و مضامینی مانند عشق، وحدت وجود، فنا و بقا، تجلی، حیرت و رموز عرفانی چون ساقی، می، میکده، خرابات، در اشعارش موج می زند.

    کلیدواژگان: مضامین عرفانی، احمد عزیزی، شعر معاصر
  • شهلا رحمانی، میترا (زهرا) پورسینا* صفحات 147-168

    مساله خلافت الهی از مسائل غامض و بحث انگیز در حوزه علوم قرآنی، کلام و عرفان است. تنها آیه ای از قرآن کریم که به صورت صریح و مطلق بحث خلافت الهی را مطرح کرده آیه 30 سوره بقره است؛ با این حال اهمیت این مقام به حدی است که گویا ارسال پیامبران و انزال کتب آسمانی، همه در جهت تربیت خلیفه الهی صورت گرفته است. عموما پژوهش های محققان در رابطه با «خلافت الهی» حول مسائلی چون: تفسیر آیه خلافت، ارتباط خلافت الهی با انسان کامل و دامنه خلافت انجام یافته است؛ لکن مقاله حاضر در نظر دارد با استفاده از آیات الهی، تاملی در راستای دامنه خلافت الهی زن داشته باشد و در عین حال، به نقد دیدگاه برخی عرفای مسلمان نیز در این حوزه بپردازد. هدف دیگر که فرع هدف اصلی محسوب می شود، بررسی اجمالی برخی از مولفه هایی است که با توجه به ویژگی های شخصیتی زن دامنه خلافت الهی او را گسترش می دهد. «مادری» و «دیگرخواهی» از مولفه های موثر برای افزایش دامنه خلافت الهی زن است که مسیری تا حدی متمایز نسبت به مرد برای وی پدید می آورد. از سویی، مطالعه آثار عرفانی ما را با دو دیدگاه متفاوت در رابطه با دامنه خلافت الهی زن مواجه می سازد. گروهی از عرفا تفاوت های تکوینی موجود در آفرینش زن را تحدید کننده دامنه خلافت الهی زن نسبت به مرد می دانند و برخی دیگر، این مقام را امری مرتبط با روح انسان می دانند و بر این باورند که زن و مرد در دستیابی به مراتب بالای آن تفاوتی با یکدیگر ندارند.

    کلیدواژگان: آیه خلافت، مقام خلافت اللهی، دامنه، زن، قرآن، عرفای مسلمان
  • عیسی صمدی، اللهیار خلعتبری*، مهدی انصاری صفحات 169-206

    حج از نخستین فرائض الهی است که قدمتی به درازای آفرینش دارد و طبق روایات و احادیث، نه تنها انسان، بلکه جن و انس و پرندگان نیز آن را به جای می آورند و آثار و برکات مادی و معنوی آن شامل همه است. حج پس از اسلام از فروعات مهم آن واقع شد که به شرط استطاعت بر مسلمان واجب می شود و همواره مورد توجه خاص مسلمانان بوده است. از سوی دیگر، عرفان نیز به عنوان یک جریان مهم فکری در حیات بشر-که صبغه ای طولانی به قدمت فطرت بشر داشته و از آغاز اسلام در کنار سایر فرقه های آن به رشد و بالندگی خود ادامه داد و از آن تاثیر گرفت- یکی از احکام موثر حج بود. اغلب عرفا، مکرر حج گزارده و همیشه به آن به عنوان فرصتی برای تهذیب، تزکیه ی نفس و خودسازی بیشتر و معبری جهت رسیدن به مقام قرب و فنا نگریسته اند. حج به دو دلیل واضح تقدم زمانی و وسعت بر وجوه مختلف زندگی بشر تاثیرگذار بوده و عرفان نیز از این اثرپذیری مستثنی نبوده است. اما سئوال اینجاست که کمیت و کیفیت این تاثیرگذاری چگونه است؟ مقاله حاضر، در پی این سوال، با نگاهی به حج از دید عرفای نامی قرون 1 تا 13 ه ق و بهره گیری از آثار و گفتار ایشان در این مقوله، کوشیده میزان و چگونگی تاثیر حج بر عرفان در دوره مذکور را بررسی نماید. یافته ها نشان می دهد عرفان از دو جهت مشخص؛ بیداری عرفا و شگل گیری مراحل سلوک از حج تاثیر عمده گرفته است و در سایر ابعاد، به سبب ویژگی های منحصر به فرد خود، یا کاملا از اثرپذیری برکنار بوده یا مثل بعد اجتماعی، تاثیری ضعیف و یکسویه گرفته است

    کلیدواژگان: حج، کعبه، عرفان، عرفا، اسرار، تاثیر و تاثر
  • رضا رمضانی* صفحات 207-222

    مقاله حاضر، در پی بررسی شاخصه های تفسیر انفسی عرفانی قرآن است. عرفان؛ یعنی شناختی که از دریافت های باطنی، بر اثر سیر و سلوک و مجاهدت با نفس بدست می آید. در این روش عرفانی در عین توجه به معانی باطنی معانی ظاهری نیز همزمان قصد می شود. سوال اصلی پژوهش، چیستی و ویژگی های روش شناسی این نوع تفسیر است، این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای، به بررسی این موضوع از دیدگاه قرآن و حدیث می پردازد. مدعای مقاله این است که این روش تفسیری، به فهم تازه ای از قرآن ما را رهنمون می کند که متفاوت از روش های دیگر است. این فهم عمیق، با تاکید بر بطن قرآن و روایات، اهداف و مقاصد قرآن، هدایت عمیق برگرفته از آیات و روایات را دنبال می کند، طبق این نظر، فهم قرآن، تنها محصول فعالیت فکری حصولی نیست و صرفا با ابزارهای‏‎ ‎‏معرفتی- از قبیل صرف و نحو و ادبیات و غیره- حاصل نمی شود؛ این علوم تنها‏‎ ‎‏برای رسیدن به مرتبه ظاهر و پوسته قرآن بسنده می کنند. فهم معانی عمیق قرآن و جان علم وتوحید احدی صمدی، مستلزم درک حضوری و شهودی حضرت حق و طی مراحل سیر و سلوک انفسی روحانی به واسطه ریاضت های شرعی و عبادات‏‎ ‎‏خاص است.‏ ایمان قلبی تنها از راه شهود و نه ادراک عقلی حاصل می شود. در صورتی که‏‎ ‎‏حقایق قرآنی به قلب وارد شوند، ایمان و اطمینان قلبی دست خواهد داد. بالاتر از مرتبه‏‎ ‎‏ایمان هم، شهود غیبی انبیاء می باشد.

    کلیدواژگان: انفسی، شهود، قلب، خودشناسی، طهارت، توحید احدی
  • حمیدرضا ثنایی*، فاطمه زارع حسینی، مهدی مجتهدی صفحات 223-246

    نخستین رجال خاندان سهروردی از سهرورد، شهر کوچکی میان زنجان و همدان، برخاستند و با کوچ به بغداد به انگیزه قدم در راه تهذیب و تحصیل علم، این خاندان در سده 5ق در این شهر ظهور یافت و به تدریج به تصوف و علم شناخته شد. خاندان مذکور تا اوایل سده 9ق در عراق و جزیره دوام یافت و بیشترین اخلاف خاندان در این جا ظهور یافتند. با پراکنده شدن تدریجی برخی از رجال خاندان در سرزمین های اسلامی، از نیمه دوم سده 7ق تا سده 14ق اخلافی از این خاندان در ایران، مصر و شام، ماوراءالنهر و به ویژه هند نیز ظاهر شدند. منابع سلسله نسب همه اخلاف را به طور کامل بیان نکرده اند. درباره منتسبان با سلسله نسب ناقص اجمالا می دانیم که از نسل شیخ شهاب الدین عمر سهروردی(د.632ق) بوده اند. از این رو، می توان گفت برخی از اخلاف شیخ و تبعا خاندان تا سده اخیر نسب خویش را حفظ کرده یا از نسب بردن خویش از شیخ آگاهی داشته اند؛ با این همه، احتمال نسب سازی برخی از منسوبان متاخر برای خویش بسیار است. این پژوهش می کوشد پس از معرفی خاندان سهروردی، با استقصای نام اعضا و اخلاف آن، شجره نامه ایشان را بر پایه منابع موجود ترسیم و مدعیان انتساب به شیخ را نیز معرفی کند.

    کلیدواژگان: خاندان سهروردی، سلسله نسب، صوفی، عالم، شیخ شهاب الدین سهروردی
  • حسین صفره* صفحات 247-278

    منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری، متنی عرفانی است که در آن معارف بسیار، در قالب عباراتی موجز به رشته تحریر در آمده است. این کتاب همواره مورد توجه علاقه‏مندان عرفان و سیر و سلوک بوده است. با ملاحظه عناوین و ابواب کتاب معلوم می شود که مصنف، نام منزل ها را از آیات قرآن برگرفته است و در بیشتر موارد، تناسب میان عنوان باب ها و آیه های انتخابی ابتدای هر باب از نگاه عرفانی عمیق او به آیات قرآن حکایت می کند، چنان که می توان گفت که وی مبانی تعیین منازل را در آیات کتاب خدا یافته است. نگارنده در این مقاله با مراجعه به تفاسیر عرفانی، ضمن بررسی آیات موجود در بخش بدایات این کتاب و تامل در مطالب هر باب، رویکرد عرفانی خواجه به آیات قرآن را نشان داده و پیوند میان دستورات خدای متعال در قرآن و آداب سیر و سلوک عارفان اصیل را نمودار ساخته است

    کلیدواژگان: قرآن، خواجه عبدالله انصاری، منازل السائرین، عرفان، سیر و سلوک
  • نزهت نوحی* صفحات 279-300

    تعالی هوش معنوی که از آن به عرفان فردی نیز تعبیر می شود به عنوان زیربنای باورهای فردی و ارتقا قدرت تفکر مستقل, نیاز و کشش همواره انسان برای دستیابی به زندگی سالم روانی بوده اند. آهنگ سریع تغییر و تحول در عرصه ارتباط اجتماعی، ناپایداری اطلاعات و بالاخره ماهیت پیچیده زندگی مدرن ایجاب می کند که از همان کودکی به پرورش این بعد از زندگی و معنویت پرداخت تا در سایه رشد تفکر و تقویت کیفیت فلسفیدن و اندیشه ورزی رابطه خلاق و فعال اجتماعی و تصمیم گیری درست در موقعیت های مختلف،نیز نایل شد. P4C یا فلسفه برای کودک با محوریت ابزاری «داستان» اساسا برای این مهم به وجود آمده است و با توجه به اهمیت مولفه «فرهنگ وابستگی» در آن، مثنوی معنوی مرجعی است که به دلیل تنوع و حجم بالای حکایات، نیز احتواء به مباحث متعدد فلسفی _ عرفانی اعم از هستی شناسی، معرفت شناسی،... به عنوان یکی از مناسب ترین منابع موجود برای طرح و بحث در حلقه کندوکاو فلسفی کودک ایرانی پیشنهاد می شود، لذا مقاله حاضر ضمن تاکید بر مولفه فرهنگ وابستگی قوی حکایات مثنوی و دریافت های عرفانی پی آیند آن به بررسی مباحث نه گانه شناختی- فلسفی مناسب کودکان از هستی شناسی تا فلسفه سیاست در خلال آن ها می پردازد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودک، هوش معنوی، عرفان، مثنوی، حکایت
  • احمد هاشمی، علی محمد سجادی* صفحات 301-332

    دیوان حافظ به عنوان هنری ترین غزل فارسی، تاکنون از رویکردهای متفاوت بررسی شده است. نگارنده در این مکتوب به معرفی برخی ظرافت های هنری و شگردهای حافظانه در آفرینش طنز پرداخته و با نگاهی متفاوت نسبت به طنز، آن را به عنوان یکی از جدی ترین، تاثیرگذارترین و هنرمندانه ترین عناصر آرایه کلام ناب معرفی کرده است. سوال اصلی این پژوهش این است که: طنز در عاشقانه - عارفانه های حافظ چه جایگاهی دارد و آیا از خصوصیات سبکی شعر وی به شمار می رود؟ روش تحقیق در اینجا توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهد که حافظ برای انتقال مفاهیم عاشقانه و عارفانه، از طنز بهره گرفته است و طنز از برجسته ترین خصوصیات سبکی شعر وی به شمار می رود. طنز حافظ در بسیاری موارد، لطیف و نهانی است و به شدت نیازمند شرح و تحلیل و توضیح است. شگردهای به کار رفته در طنز حافظ، از عالی ترین نمونه های زیباشناسی ادبیات ایران زمین هستند و حوزه وسیعی از بلاغت و ظرافت ادبی را شامل می شود.

    کلیدواژگان: طنزپردازی، اشعار حافظ، درک تناقض، شگردهای شاعرانه
  • حسن شعبانی آزاد* صفحات 333-352

    «جوع» یکی از نمایه های اخلاقی و عرفانی ماست که همواره در دو حوزه ادبیات تعلیمی و ادبیات عرفانی مورد توجه بوده است. همه فرق صوفیه در ضرورت «جوع»، به‏عنوان یکی از ارکان اساسی سیر و سلوک اتفاق نظر دارند. در چیستی معنای جوع، گروهی «جوع» را به معنای «به اندازه خوردن» و گروهی آن را معادل «روزه» دانسته‏اند و برخی نیز آن را تا حد «سد جوع» (نخوردن مگر به ضرورت) معنا کرده‏اند. جوع در قرآن کریم وسیله ای برای آزمایش صابران است. با توجه به اینکه به این مسئله در جوع در قرآن کریم و سخنان بزرگان دین اشاره شده است؛ از دیرباز عرفا جوع را فضیلت اخلاقی می دانستند و در آثار خود به این مهم پرداخته اند. یافته های پژوهش حاکی از این است که همه عرفا جوع را وسیله تقرب الهی دانسته و از این جهت بدان اهمیت داده اند وگرنه گرسنگی صرف برای آنها ارزش خاصی ندارد، بلکه جوع را مقدمه قرب الهی و به تبع آن مشاهده حق دانسته اند. در واقع هدف اصلی آنان از تاکید بر این موضوع کمک به سالک برای رسیدن به حق‏تعالی و درجات خاص عرفانی بود. با توجه به اهمیت جوع از دیدگاه عرفا و نگرش خاص آنها به این مساله، مقاله حاضر بر آن است تا دیدگاه عرفا را از ابتدا تا قرن هفتم هجری قمری درباره این مهم بررسی کند و وجوه اشتراک و افتراق دیدگاه های آنها را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: جوع، گرسنگی، عرفان، روزه
  • فاطمه کعب اصل، نواز الله فرهادی*، رقیه ابراهیمی زاد جویمی صفحات 353-374

    داستان کوتاه در سرآغاز ظهور خود در ایران همراه با سادگی بوده و رویکرد آن واقع گرایی است. نویسندگان مطرح این دوره بر اساس ویژگی های اشخاص عادی و کلیت حاکم بر جامعه و حکومت داستان می نویسند و انتقادات خود را مستقیم یا غیر مستقیم بیان می کنند. علوی، جمال زاده و آل احمد سه نویسنده ای هستند که داستان های کوتاه زیادی نوشته اند که هر یک در نوع خود گوشه ای از کمبودهای جامعه ایرانی را نشان می دهد. در این پژوهش با انتخاب داستان های ستاره دنباله دار، درد دل ملا قربانعلی و سه تار، به بررسی پیرنگ این داستان ها با توجه به عناصر معنویت، عشق و اخلاق پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم که علوی نویسنده ای سیاسی نویس است و با معنویت از نوع مذهبی کاری ندارد و معنویت و عشق و اخلاق در داستان او بر اساس اعتقاداتی است که برای او و سایر مبارزان با حکومت پهلوی پذیرفته شده است. در داستان جمال زاده نیز هر سه عنصر روی نموده است. معنویت در این داستان از نوع مذهبی است و عشق مجازی و غیر اخلاقی نیز در آن پر رنگ است که مورد انتقاد نویسنده است. در داستان آل احمد نیز جلال با توصیف شخصیت اصلی و علایق وی، معنویت خرافی را که در شخصیت مقابل نشان می دهد نفی نموده است. عمل این شخصیت از نظر نویسنده غیراخلاقی است و در عوض عشق شخصیت اصلی به ساز قابل تقدیر است.

    کلیدواژگان: پیرنگ، عشق، اخلاق و معنویت، داستان، علوی، جمال زاده، آل احمد
  • فریده محسنی هنجنی* صفحات 375-394

    بسیاری از متون عرفانی علاوه بر جنبه های عرفانی و صوفیانه از وجوهی از جمله علم کلام قابل بررسی اند؛ اماعرفای برجسته اسلامی گاهی دیدگاه های کلامی و حتی فلسفی خود را نیز با تاویلات و مشرب عرفانی در آثار خود بازگو کرده اند که دست یابی به آنها، ارزیابی دقیق آراء عرفانی را کامل تر خواهد کرد. از عرفای تاثیرگذاری که بسیاری از آراء کلامی و فلسفی را در آثار خویش بانگاهی عرفانی تعبیر کرده، عین القضات همدانی (525-492) بوده است. نگارنده درمقاله حاضر، در صدد است با روش توصیفی- تحلیلی پس از مباحث مقدماتی، به بعضی از دیدگاه های کلامی عین القضات در کتاب تمهیدات در ضمن مقایسه متکلمان اسلامی، جایگاه اندیشه های کلامی او را در عرفان نشان دهد و حتی المقدور به این سوال پاسخ دهد که عین القضات برکدام مذهب کلامی بوده وکدام آراء و اندیشه های کلامی او با تاویلات عرفانی آمیخته است؟ و به این نتیجه دست یابد که در عرفان اسلامی در بسیاری از موارد کلام و عرفان نه تنها متمایز از هم قابل تفسیر نیستند بلکه تآویلات عرفانی چاشنی تازه ای به کلام داده است.

    کلیدواژگان: علم کلام، تمهیدات، عین القضات، تاویلات عرفانی
  • حسن عیوض زاده*، پوریا پرندوش صفحات 395-416

    این مقاله با مفروض گرفتن و استخراج عناصر اساسی توسعه لیبرالی به مثابه یک الگوواره (پارادایم) درصدد سنجش میزان اشتراک و یا افتراق اندیشه آمارتیا سن با جریان اصلی توسعه سیاسی لیبرالی به مثابه پارادایم غالب می باشد. وجود تمایز وی بر ابعاد ارزش شناختی و زیبایی شناختی با اندیشه های جریان اصلی توسعه لیبرال و تاکید بر سوژه و توانمندسازی فردی به جای تاکید بر ساخت این پرسش را به پیش می کشد که آیا اندیشه آمارتیا سن را می توان تحولی پارادایمی در نظر گرفت و یا تحولی است در درون پارادایم موجود توسعه لیبرال؟ همچنین آیا می توان شباهت های پارادایمی بین اندیشه آمارتیاسن با نظریه صلح کل عرفانی یافت به گونه ای که به منزله بدیل و یا مکمل نظریه توسعه او به عنوان الگویی باشد که فراهم کننده زمینه توانمندسازی سوژه انسانی با برقراری عدالت هویتی در جوامعی تحت توتالیتاریسم هویتی تمرکز گرا است؟ نوشتار کنونی با استفاده از مقالات و کتاب های آمارتیا سن و با روش گردآوری داده های کتابخانه ای و روش تحلیل محتوا/ پارادایم ابتدا به توصیف و استخراج عناصر توسعه ای اندیشه سن و امهات کلان نظریه صلح کل عرفانی پرداخته و با عطف تمرکز اصلی بر اندیشه سن بر آن است تا تا تحول پارادایمی/درون پارادایمی را با جریان اصلی توسعه از یک سو به مثابه صورت نوعی توسعه لیبرالی و نظریه صلح کل عرفانی از سوی دیگر با رویکردی پارادایمی/مقایسه ای دریابد.

    کلیدواژگان: آمارتیا سن، توسعه، توسعه سیاسی، پارادایم، رویکرد توانایی (توانمندسازی)، توسعه اقتصادی
  • امیر اکبری*، آمنه سادات فتاحی معصوم صفحات 417-438

    در ساحت عرفان، معماری قدسی نوعی طی طریق است که در این سیر، هنرمند معمار با الهامی معنوی به قرب الهی رهنمون می شود. او برای جاودانه ساختن ارزش های الهی و فطری، همواره از هنر بهره برده و به وسیله آن معانی عرفانی و حکمت الهی را بیان داشته است. وی با کمک آموخته های دینی و درآمیختن آن با اندیشه متعالی اسلام، سعی داشت تا صفات ذات اقدس الهی و رابطه معنوی با بنده اش را در کالبد بنا تعین بخشد. نقش هدایت گری عرفان در مسجد، بزرگترین جایگاه بندگی، بیش از هر مکان دیگری قابل مشاهده است. در واقع معمار عارف به یاری تجسم بخشی مادی به مضامین روحانی و عرفانی، آنها را در نظر فرد متجلی و روح او را برای پیوستن به پروردگار آماده می سازد.این مقاله سعی دارد با روش تحلیل محتوا و متکی بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهده میدانی، حضور عرفان، در کالبد مسجد جامع گوهرشاد مشهد را مورد کنکاش قرار دهد و از این رهگذر دریابد که اندیشه های عرفانی در شکل گیری بنای مسجد، معماری، تزئینات و نقشمایه های آن به چه میزان تاثیر گذار بوده و به چه نحو بروز کالبدی یافته اند. بررسی معماری مسجد گوهرشاد و آرایه های آن نشان می دهد، همگرایی تصوف و اعتقادات شیعی که به طور خاص در این دوره ظهور یافته است، در جای جای مسجد حضور دارد و آن را از این لحاظ خاص نموده که فضایی برای کشف و شهود عرفانی فراهم می آورد و بنده را از این طریق به سر منزل مقصود سوق می دهد. سیر از کثرت به وحدت از اصلی ترین نمود های اندیشه عرفانی، نیز در این بنا به کمال نمایان گشته است

    کلیدواژگان: عرفان، مسجد گوهرشاد، معماری اسلامی، اصل کثرت به وحدت
  • صدیقه سلیمانی* صفحات 439-457

    در این مقاله، ابتدا معراج پیامبر به شیوه روایت نظامی گنجوی بحث و تحلیل می شود. معراج از وقایعی شگرفی است که برای شخص پیامبر اتفاق افتاد. هریک از مفسران، اهل حدیث و روایت و تحلیل گران دینی براساس مشرب عرفانی یا دینی خود (تسنن یا تشیع) گزارش های جالبی داده اند.محتوای گزارش هایی که از نحوه معراج پیامبر شده است با بسیاری از آموزه ها و تجربیات عرفانی همسو است؛ یعنی عارفان و صوفیان سعی کرده اند برخی از مبانی عرفانی و پیکره آن را با سیر روحانی و جسمانی پیامبر همسو کنند. مبانی و مفاهیمی مانند «تجلی حق»، «ستر»، «حجاب»، «مشاهده»، «دل» و مانند اینها از این دسته اند.هدف عمده پژوهش، بازخوانی، نقد و تفسر معراج پیامبر و هم خوانی برخی از مفاهیم پرورش یافته عرفانی، مطابق با آن است.

    کلیدواژگان: حضرت محمد (ص)، معراج، نظامی گنجوی، تجلی، مشاهده
|
  • Farhad Dinary, Mohammadreza Movahhedi* Pages 13-42

    Wisdom and rationality are the most important conceptual elements and vocabularies in the vast Persian literature the scope of which has been extended from the early works of Dari Persian poets which had a horizontal and philosophical approach to the works of fifth and sixth century poets whose approach turned into something personal and mystical gradually and its status has deeply changed during this time frame. The opposing implications of these two types of poets, who are known as philosophers and mystics or Sufis, could be the subject of vast number of researches, as have been, and this paper deals with the gradual survey of the evolution, as the outcome of the various cultural, social, and political, and even lingual, causes and circumstances, from the primary works of poets who had the most philosophical variety to the works of those poets in the seventh and eighth with the highest mystical and Sufi colors and variety. Both philosophical and mystical poets have had numerous poems with rational and wisdom themes, nevertheless, since their general attitude and viewpoints toward other materialistic and spiritual phenomena are entirely different and sometimes opposing, despite the nearly equal use of these vocabularies, their products are different, explanatory, and sometimes contradictory. The reason is that the attitude of these two categories of poets stems from the totally opposite sources and intellectual resources about the phenomena of existence.

    Keywords: Wisdom, rationality, philosopher, mystic, Sufi, Persian poetry, Philosophy, mysticism
  • Bita Nourian, Ali Mohammad Sajad* Pages 43-66

    By using unconscious language in figurative/allegorical and metaphor, we can communicate with deeper dimensions of human mind and affect individuals' education indirectly. It should be noted that, the plan of this topic and use of this method is totally familiar in Iranian culture and Persian literature and even in universal literature; it is not far- reaching that understanding the effective role of hidden metaphors and allegories in depth of tales, the planners of this theory have got the main plan of their theory from these sources.Thus, displaying ,describing and explaining these techniques in these texts, while showing the value of the texts , lead to more explanation, introduction of the capacities of figurative texts and finally use of these texts in perception dimensions and individual, social skills. Among the psychological methods and Persian literature teaching texts, using allegories, metaphors and archetypes About which Yung and other psychologies have offered more or less specific definitions; yet, the essence of this part of human's soul and its relation to human's cultural, ethnic, and neurologic background should be discussed controversially and applying them in folkloric tales and literature classic works and explaining about them indicate this association and relationship. The Sururi’s interpretation is one of spacious interpretations on Masnavi in which Sururi mentions some tales for affirmation of mysticism teaching. This research analyzing some of Masnavi's allegories and some tales of Sururi’s interpretation introduces and explains about aspects of Mevlana's thoughts and teaching areas and it can be understood that most of psyche therapical techniques run in Masnavi’s allegories and tales.

    Keywords: Masnavi, Sururi’s interpretation, Allegory, Teaching, Unconsciousness, psyche therapy
  • Katayoun Moraadi, Alimohammad Moazzeni* Pages 67-84

    Of the issues, especially in the sixth century, was Sufism and mysticism that strongly crept persian poem and Sanai is the first person that notice the great mystical systems. Hadight Alhaghigheh and Tarigh Altahghigh systems, are two works on Sufism and mysticism And moreover many of his odes is dedicated to the latter.Examine the life and works of Rumi and Sanai in persian language scholars and researchers - both Iranian and non-Iranian - is very important. The aim of this study is that with descriptive analytical method on base of intertextuality study, to examine the impact of Sanai on Rumi deal.The result proves that Rumi with all greatness is deeply influenced by the ideas and work of the poet Ghazni. If the issues Rumi's mystical love and a sincere faith see himself more than others close to him. According to researchers Rumi most have borrowed from Sanai and the follow so far is that some accuse Rumi to follow too of Sanai.The effect on the mind and language and images and anecdotes is very clear and undeniable.

    Keywords: Sanai, Rumi, Intertextuality, Hadight Alhaghigheh, RumisMathnavi
  • Ali Akbar Afrasiyabpour*, Amir Javan Arasteh, Meraat Aminorruayah Pages 85-100

    In the philosophy of contemporary education, little has been given to the mystical education, and one of its theorists, Allameh Tabatabai (1821- 1161), introduces the teachings of al-Balab in his treatise on Al-Balab and his other works, and in the treatise, In the form of scientific and practical crossover, it presents a comparative approach. In his plan, he begins with mystical mysticism and mystical ontology and familiarity with the truths of religion, and in practical mysticism he deals with the effects of prayers, meditation, remembrance and thought, privacy and purity, intentions, and so on, and provides the keys to mystical education in the home And authoritative followers and provides a comprehensive plan for planning in the formulation of a training model that seeks to identify and introduce its main elements in this paper.

    Keywords: Education, Spiritual journey, Allame Tabatabai, cultivation, nature
  • Zahra Zar'ee, Amir Esmaeil Azar*, Roghayeh Sadraaei Pages 101-122

    Najmuddin Raazi (795-876 AH), an outstanding author, Sufi, and holder of well-known works such as Mersaadul Ebaad, Marmouzaat Asadi, and Menaaratul Saaereen, in his most famous work, Mersaadul Ebaad minal Mabda elal Maad, prepared and wrote a round of the principles and theoretical discussions on Sufi school of Khorasan in a beautiful and impressive language. This book which was prepared on the basis of teachings by Khorasan Sufism with no influence from Theoretical school of mysticism of Ibn Arabi, is written and composed of five sections and four chapters including major debates such as genesis of the world and human being, subsistence of the public, mystical doctrine, souls' resurrection, and the conducts of various tribes from kings to craftsmen and farmers. The approach used in this paper is content analysis with a qualitative method, the subject of Manifestation of “Mysticism in the Mind of Najmuddin Raazi in Mersadul Ebad” and a glimpse of the background of the discussion in the other two works of him, namely Marmouzaat Asadi and Menaaratelsaaereen. The results of the research reveals that in his opinion, 'rational knowledge' belongs to the public, 'theoretical knowledge' is for special people, and 'intuitive knowledge' belongs to very special saints.

    Keywords: Sufism, Khorasani Sufism, Divine Knowledge, Najmuddin Raazi, Mersaadul Ebaad, Marmouzaat Asadi, Menaaratulsaaereen
  • Sudabeh Salimi Khorashad, Ahmad reza Keikhaye farzaneh* Pages 123-146

    Mysticism and mystical themes have long been deeply linked to literature. Mystical teachings not only in the poems of the most mystical past poets, But also in contemporary poetry enjoys a special place. Since the themes of poetry of contemporary poets are the most social and cultural issues, it seems in the first step that these poets have used less mystical themes, so doing this research to study the mystical themes and the position of mysticism in the poem of Ahmad Azizi, one of Contemporary contemporary poets appear to be necessary. In this regard, the research was carried out by the library method and mostly around the scope of the research of "Qoes Ghazal" and "Kafshhaye Mokashefe" Ahmad Azizi. Ahmad Azizi, as a mystic poet, has completely used the mystical culture in his poems. In addition, he is inspired by Molavi and Hafez in expressing his mystical thoughts. The importance of the separation of the sensual and worldly affiliation, Seclusion to receive manifestation of the divine essence and themes such as love, unity of being, perdition and perpetuity, manifestation, perplexity and the mystical secrets, such as the cup-bearer, the wine, the wine tavern, is a lot in his poems.

    Keywords: Mystical themes, Ahmad Azizi, Contemporary poetry
  • Shahla Rahmani, Mitra Poursina* Pages 147-168

    The idea of divine succession is among the obscure and debatable issues in the field of the Quranic Science, Islamic scholastic theology (Kalam), and mysticism. The only verse in the Quran that clearly and absolutely raise the issue of divine succession is the verse 03 titled Baqarah Sura. Nevertheless, the importance of this position is to the extent that as if the disclosure of prophets and divine reference books was thoroughly directed towards breeding divine succession. Generally speaking, the research conducted by scientists in association with 'divine succession' revolve around issues such as interpretation of the succession verse, relationship between divine succession and perfect man, and scope of succession. Thus, this paper endeavors to reflect upon the scope of divine succession through divine verses, and at the same time, try to criticize the perspectives of some Muslim mystics respectively. Another objective of the main purpose is a skim through some components that according to the personality traits of women may expand her divine succession. "Motherhood" and "selflessness" are effective components to expand the scope of women's divine succession which brings about a rather distinct route for women than men. On the one hand, the study of mystical works exposes us with two different viewpoints in terms of the scope of divine succession for women. Some mystics believe that difference in creation of women restricts the scope of divine succession for women than men, while some others assume it to be something related to the soul of human being believing that men and women have no differences to achieve higher positions respectively.

    Keywords: Succession verse, divine succession position, scope, women, the Quran, Muslim mystics
  • Eisa Samadi, Allahyar Khalatbari*, Mehdi Ansari Pages 169-206

    Hajj is the first divine duty that goes back to the genesis long. In addition, according to the relations and hadiths, not only human being, but also genie and birds conduct it, whose effects and materialistic and spiritualistic virtues encompasses everything. After the emergence of Islam, hajj became a significant obligation whereby if the condition allows it becomes something obligatory to Muslims. It has always been paid attention by Muslims with special care. On the other hand, mysticism, too, has been a very significant flow of mind in the lives of human being, has had a long time color as old as the human instinct, and since the genesis of Islam, along with other faiths, it has continued its development and growth and inspired by that. One of the influential order was hajj. Most often, mystics have frequently performed their hajj and have always take it as a great opportunity for refining, purifying, and further self-growth as well as a path to upheaval toward the proximity to God and fatality. For two clear-cut reasons, that is chronological order and extent, has been influential over the lives of human beings, and mystics are not exception to this influence. However, the question remains as to how the quality and quantity of this impact have been. The present paper, seeking this question, takes a glimpse at hajj through the perspective of well known mystics during 1 though 11 A.H. with enjoying their works and speeches, makes an endeavor to figure out about how the impact of hajj on mysticism during the above mentioned period has been. The result shows that by two designated aspects , i.e. mystic awareness and formation of spititual journey have been influenced by hajj. In other aspects, though, due to the unique features , it has been either off the influence or in terms of social aspects it has been influenced weakly and unilateral.

    Keywords: Hajj, Kaaba, mysticism, mystic, mysteries, influence, impacted
  • Reza Ramazani Pages 207-222

    This paper is seeking the features of mystical and spiritual interpretation of the Koran. Mysticism means an understanding of the internal implications stemmed from spiritual journey and fighting with one's soul. In this mystical practice, in addition to attention to the internal meanings, the external meanings are also intended. The main question of the research herein is the what and the features of the methodology of this type of interpretation. The paper has used descriptive analytic method through library research to investigate the subject matter from the standpoint of the Koran and hadith. This paper is claimed that through the mentioned interpretive method one can have a novel comprehension of the Koran which is different from other methods. This profound comprehension, emphasizing the core of the Koran and relations, the objective and purpose of the Koran, follows the unfathomable guidance resulted from the verses and the relations. Accordingly, understanding the Koran is not merely the outcome of the mental activity, nor is obtained only through knowledgeable instruments including conjugation and literature, and the like. These kinds of sciences are adequate to only achieve the superficial and the outer cover of the Koran. Understanding the profound meanings of the Koran and the gist of science, and the monotheism of the Almighty necessitates the existing and intuitive understanding of the Almighty and going through spiritual journey through sharia austerity and pure praying. Heartfelt faith is obtained merely through intuition rather than rational understanding. Once the Koranic truth enters into one's heart, the heartfelt faith and trust is achieved. Higher than the faith position is the secret intuition of the prophets.

    Keywords: Spiritual, intuition, heart, self-recognition, purity, monotheism
  • Hamidreza Sanaei*, Fatemeh Zare, Mehdi Mojtahedi Pages 223-246

    The primary dignitaries in Sohrevardi dynasty came from Sohrevard, a small city located between Zanjan and Hamedan cities, and after immigrating to Baghdad with the motivation to involve in science education and refinement; this dynasty emerged during 5 th century A.H. at the city, gradually gaining fame for Sufism and science. The above mentioned dynasty lasted up to the early 9 th century A.H. in Iraq and the Island where the descendants of the dynasty emerged. With the gradual spread of some of dignitaries throughout Islamic territories, there were descendants of the dynasty seen in Iran, Egypt, Syria, Transoxiana, and specifically India. The sources used for lineage have not mentioned the whole descendants in general. As for the attributed lineage, we are slightly aware that they were later generations of Sheikh Shahabuddin Omar Sohrevardi (236 A.H.). Thus, it can be stated that some of the Sheikh's descendants and the subsequent dynasty members could sustain their lineage up to the latest century or at least were aware of their descent; nevertheless, the likelihood of the fake descent making of some of the late descendants is possible largely. The paper tries to investigate the names of the members and their descendants after an introduction of the dynasty, and then draw their family tree on the basis of the existing resources, and finally reveal the names of those claiming their descent from Sheikh.

    Keywords: Sohrevardi Dynasty, lineage, Sufism, Universe, SheikhShahabuddin Sohrevardi
  • Hossein Safareh* Pages 247-278

    Manazil ALsayerin of Khwaja Abdullah Ansari is a mystical text in which most of recognitions, in terms succinctly written. This book always was favorited by those interested in mysticism and spiritual journey. Considering the titles and chapters of the book it is clear that the author has gotten the name of the houses (Manazil) from the Quran. And in most cases, the fit between the titel of chapters and chosen verses at the beginning of each chapter speaks of his deep mystical look on the verses of Quran, as can be said that he has found the foundations of houses in the verses of Gods book. The author of this article by visiting the mystical interpretation, meanwhile reviewing of verses in this chapter (bedayat) and thinking on the content of each chapter showed Mystical approach of Khwaja to Qur'anic verses. And indicated the link between the commands of God in the Qur'an and costoms of spiritual journey of authentic mystics.

    Keywords: Quran, Khwaja Abdullah Ansari, Manazil Alsayerin, mysticism
  • Nozhat Noohi*, Assistant Professor, Persian Language, Literature, Islamic Pages 279-300

    Increasing spiritual intelligence (SQ) -as the basis of man’s beliefs- and raising the independent thinking ability are necessary for a life of spiritual safety. Because of changeable social communication, instable information and complex nature of modern life, SQ, philosophizing and decision- making should be developed from childhood. P4C is intended to do that by using “tale” as the device. Since Mathnawi has many tales with various philosophical themes, it is one of the most suitable references for P4C in Iran. This essay will consider nine philosophical topics from Ontology to Political philosophy through the tales of Mathnawi.

    Keywords: P4C, SQ, Mysticism, Mathnawi, tale
  • Ahmad Hashemi, Alimohammad Sajad* Pages 301-332

    This study entitled "Satire in Romances of Hafez" tries to introduce some artistic subtleties and techniques in the creation of romantic comedy and satire with a different view to comedy. It has introduced comedy as one of the most serious, the most influential and the purest word array elements. The main research questions are what place the satire has in romantic works of Hafez and if it is one of his poetry characteristic. Does humor apparent in Hafez Romances or it is subtle and secret and is in need of explanation and analysis? What are the techniques used in Hafez humor? Possible answers and hypotheses Hafez uses humor to convey romantic concepts and humor is the most outstanding characteristics of his poetry. Comic by Hafez, in many cases, is subtle and secret and in desperate need of description, analysis and explanation.Technics used in humor of Hafez is among excellent samples of aesthetical examples of Iranian literature and includes broad literary area of eloquence and elegance.

    Keywords: satirist, love-mysteries of Hafez, understanding thecontradiction, poetic techniques, Rendy
  • Hasan Shabaniazad* Pages 333-352

    "Joya" is one of our moral and mystical profiles, which has always been considered in two areas of educational literature and mystical literature. All the differences between Sophia in the necessity of 'Joya' are one of the essential pillars of paths. In the meaning of existential, a group of "jhāa" means "as much as eating" and a group it is equivalent to "fasting," and some also mean it to the "barrier of joy" (do not eat unless necessary). The Qur'an is a tool for testing the patient. Considering the fact that this issue is mentioned in the Qur'anic verses and the words of the elders of religion; from ancient times, mystics have considered Jayalah as moral virtue and they have addressed this issue in their works. The findings of the research indicate that all the mystics have considered Jayal as a means of approaching the divine, and therefore they are of importance. Otherwise, hunger alone does not have any value to them, but it is a prelude to Divine Implication and as a consequence of observing it rightly. Is In fact, their main purpose was to help the seeker to achieve the right to excellence and certain mystical degrees. Considering the importance of the diverse view of the mystics and their particular attitude towards this issue, the present article seeks to examine the mystic view from the beginning to the 7th century AH on this issue and discuss the ways of sharing and differentiating their views.

    Keywords: Joya, Hunger, Sufism, Fasting
  • Fatemeh Ka'b Asl, Navazullah Farhad*, Roghayeh Ebrahimizad Joveymi Pages 353-374

    The short story at the onset of its emergence in Iran is with simplicity and its approach is realism. The authors of the course write the story based on the characteristics of ordinary people and the general rule governing society and government and express their criticisms directly or indirectly. Alavi, Jamal Zadeh and Al-Ahmad are three writers who have written a lot of short stories, each of which shows one of the cornerstones of the deficiencies of Iranian society. In this study, by selecting the stories of the comet, Del Molla Ghorbanali and Three Tar, we studied the narrations of these stories with respect to the elements of spirituality, love and ethics, and we concluded that Alavi is a political writer and spiritualist Religious type has nothing to do and spirituality, love and ethics in his story are based on the beliefs that he and other fighters have accepted with the Pahlavi government. In the story of Jamalzadeh, all three elements have also been introduced. Spirituality in this story is of a religious nature, and virtual and immoral love is also full of color criticized by the author. In the story of al-Ahmad, too, Jalal denied the supernatural spirituality that characterizes the opposite person by describing his main character and his interests. The act of the character is unethical to the author and, instead, the main character's love for the instrument is commendable.

    Keywords: Story, plot, love, great Alavi, Mohammad Ali Jamalzadeh, Jalal Al Ahmad
  • Farideh Mohseni Hanjani Pages 375-394

    A large number of mystical texts could be dealt with in various aspects including Ilm-al-Kalam (Science of Discourse in Islamic Scholastic Theology) in addition to mystical and Sufi aspects. However, the outstanding Islamic mystics have sometimes retold their Kalam and even philosophical viewpoints through mystical paraphrases in their works whereby access to them will complement the accurate evaluation of their mystical thoughts. One of the effective mystics who has interpreted a lot of Kalam and philosophical viewpoints in his works mystically is Ayn alqozat Hamedani (294-545). The writer has endeavored to demonstrate the status of Ayn al-quzat's Kalam viewpoints in the book titled Tamhidat and his Kalam thoughts through the descriptive analytic method after introductory discussions, while comparing it with Islamic Mutekallem (kalam scholar), and at least try to find an answer to this question that where he belongs concerning Kalam religion and which one of his thoughts and Kalam ideas are mingled with mystical paraphrases. The result shows that in Islamic mysticism, in many cases Kalam and mysticism are not only distinguished in interpretation but also mystical paraphrases have provided fresh taste to Kalam.

    Keywords: Kalam science, Tamhidat, Ayn al-Quzat, mystical paraphrases
  • Hassan Eyvazzadeh*, Pourya Parandvash Pages 395-416

    Assuming and extracting the fundamental elements of liberal development as a paradigm, this paper tries to measure the comparison or contrast of Amartya Sen's idea in terms of the main stream of liberal political development as a dominant paradigm. The existence of his distinction made between the aspects of axiology and aestheticism and the main stream ideas of liberal development, and the emphasis on the subject and personal empowerment instead of emphasis on construction leads us to this question whether Amartya Sen's idea could be taken as a paradigmatic evolution or an evolution within the existing paradigm in liberal development. Also, can anyone find a paradigmatic similarity between Amartya Sen's ideas and general peace in mysticism so that it can serve as the juxtaposition or complement to the theory of development as a paradigm that sets up the ground for empowerment of human subject through establishing identity justice in communities under the centralistic identity totalitarianism? This paper first describes and extracts the development elements in Sen's ideas through the articles and books published by Amartya Sen as well as library research data gathering method and content / paradigmatic analysis, and the most important aspects of general peace in mysticism, and then by focusing on Sen's notions it tries to make a comparison between the paradigmatic or inner paradigm evolution and the main stream of development on the one hand as a typical liberal development and the theory of general peace in mysticism, on the other, with a comparative paradigmatic approach.

    Keywords: Amartya Sen, development, political development, paradigm, competency (empowerment) approach, economic development
  • Amir Akbari*, Ameneh Sadat Fattahi Masoum Pages 417-438

    In the area of mysticism, sacred architecture is a way of journey in which the artistic architecture is directed toward the Almighty through divine inspiration. To make divine values everlasting and instinctive, the artist enjoys art and by means of which he or she expresses the meaning of mysticism and divine philosophy. By means of religious learnings and mingling it with polished Islamic thoughts he or she tries to make the sacred divine identity of creator and the spiritual relationship with the creatures visible in the configuration of the building. The leading role of mysticism in the mosque, the highest status of servitude, is more visible than any other places. In fact, the mystical architect by means of materialistic embodiment of spiritual and mystical themes manifests them before the eyes of an individual and prepares the person's soul to join the creator. This paper endeavors to investigate the presence of mysticism in the configuration of Goharshad Mosque in Mashhad through content analysis method based on library research and field studies, trying to figure out to what extent the mystical thoughts are effective in shaping the mosque's building, architecture, decorations, and motifs, and how they have been emerged. The study of architecture and decorations in Goharshad Mosque reveals that the convergence of Sufism with Shiite beliefs that are specifically manifested in that era are visible in every part of the mosque whereby they have made it special so that there is a room created for mystical discovery and intuition, leading the creatures toward the final destination. The journey from polytheism toward monotheism is the major most sign of mystical thought completely visible in the building.

    Keywords: Mysticism, Goharshd Mosque, Islamic architecture, principleof polytheism to monotheism
  • Seddigheh Soleimani* Pages 439-457

    This paper analyzes the ascent of the Prophet through the narration by Nezami Ganjavi at first. Ascent is a remarkable happening that occurred to the Prophet. Any of the interpreters, hadith and relations followers, and religious analysts have made interesting reports according to their own mystical or religious intuitions (Sunni or Shiite). The content of the reports concerning the way the Prophet ascended is aligned with a host of mystical education and experience. In other words, mystics and Sufis have attempted to make some of the mystical principles and their structures align with the spiritual and physical ascent of the Prophet. The fundamentals and concepts such as "manifestation of the Almighty", "coverage", "veil", "observation"," heart" and the like are of these types. The major purpose of this paper is to reread, interpret, and criticize the Prophet's ascent as well as to match some mystically bred concepts respectively.

    Keywords: Mohammad the Prophet, ascent, Nezami Ganjavi, Manifestation, observation