فهرست مطالب

مجله دانش امنیتی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/17
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد پناهی* صفحات 5-38
    با وقوع انقلاب اسلامی، هویت گرایی مذهبی به ویژگی اصلی نظام جمهوری اسلامی تبدیل شد. پویش هویت طلبی منطقه ای نیز تقویت شد و درنتیجه ایران به مثابه بازیگر معارض غرب در منطقه تعین ویژه ای یافت. بر پایه چنین نگرشی، تعارض و تقابل میان آمریکا و ایران در دوران بعد از انقلاب اسلامی، با سیر تصاعدی در سطوح عمودی و افقی گسترش یافت. با عنایت به ناکامی و درماندگی آمریکا در رویارویی با نظام اسلامی ایران، درزمینه قدرت و نفوذ روزافزون ج.ا.ا، آمریکا تلاش کرد تا با فشارها و تشویق های خارجی، بر تغییر سیاسی در ایران پافشاری کند و هم اینک نیز پروژه نفوذ را در دستور کار خود قرار داده است؛ به طوری که گزاره «نفوذ» پس از توافق جمع بندی مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 به عنوان یکی از دغدغه های مهم مقام معظم رهبری مطرح شده است. مقاله حاضر با نگاه به تهدیدات روزافزون آمریکا علیه ج.ا.ا و تاکیدات مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای مدظله العالی تلاش دارد جهت گیری ها، نقاط تاکید و تحلیل معظم له در مورد پروژه نفوذ را موردبررسی قرار دهد. نوع تحقیق توصیفی و از روش تحلیل محتوا با استناد به فرمایش ها، تدابیر و فرمان های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به ویژه در دوران پسابرجام استفاده شده است. نتایج بررسی نشانگر آن است که در شرایط کنونی و به ویژه بعد از توافق هسته ای، کشور به لحاظ سیاسی در شرایط ویژه ای قرار دارد که در این میان، تبیین دیدگاه های رهبری در جهت آگاهی مردم و نسل جوان برای خنثی سازی تهدیدها و توطئه های دشمن، گویای این مهم است که آمریکا پس از برجام، با اقدامات خصمانه خود به شدت به دنبال نفوذ در ارکان سیاسی و اقتصادی کشور بوده است؛ به طوری که «نفوذ دشمن» محوری ترین کلیدواژه در بیانات اخیر رهبری تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، قدرت نرم، نفوذ، استحاله
  • مهدی توسلی* صفحات 39-64
    فرقه های کاذب یکی از مهم ترین مباحثی است که به دلیل داشتن بعضی از ناهنجاری ها، تعدادی از مردم به آن گرایش پیدا کرده و مشکلات عدیده ای برای کشور، جامعه، خانواده و حتی خود فرد به وجود می آورند. در حال حاضر در کشور ما فرقه های نوظهور روزبه روز افزایش یافته و به طور جدی مشغول فعالیت و عضوگیری هستند. فرقه ها فعالیت های خود را به صورت پنهان، نیمه پنهان و با استفاده از تبلیغات گسترده در فضای حقیقی، شبکه های اجتماعی، وبگاه ها و... انجام می دهند. ایجاد فرقه های نوظهور و کاذب از راه های جدیدی است که درصدد ایجاد تفرقه و آشوب در کشور ایران می باشند. با توجه به شکل گیری عرفان حلقه و گرایش عده ای به این فرقه بعد از دهه 80، شناخت بیشتر در باب این فرقه، ساختار، ایدئولوژی و روش های جذب آن و نیز بررسی ماهیت چنین فرقه ای دارای اهمیت بود؛ ازاین رو تحقیق حاضر با طرح این سوال که علل و عوامل ظهور این فرقه چه بوده است؟ متاثر از نظریه کپنهاک این فرضیه را مطرح نموده است که برای انجام این تحقیق، پرسش نامه ای با 32 سوال بسته تنظیم و بین 50 نفر از خبرگان، کارشناسان علمی و عملی در این حوزه توزیع شد که تعداد 44 پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اس‎پی‎اس‎اس تجزیه وتحلیل آماری گردید که می توان مهم ترین علل را ریشه های اعتقادی، بسترهای فرهنگی، علل اجتماعی، بسترهای فردی، ریشه های سیاسی و علل اقتصادی نام برد که سبب شکل گیری و تداوم عرفان حلقه گردیدند.
    کلیدواژگان: فرقه های نوظهور، عرفان حلقه، کیهانی، مستر، انرژی درمانی
  • جعفر فینی ازده بیدگلی*، امید حاتمی صفحات 65-94
    اقتدار به مفهوم قدرت مشروع و اقتدار اقتصادی از پایه های قدرت ملی محسوب می شود. نبرد همه جانبه استکبار جهانی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی و شرایط ناشی از تحریم های اقتصادی، استفاده صرف از الگوهای رایج پیشرفت و توسعه اقتصادی مبتنی بر عواملی همچون رشد تولید داخلی، رشد صادرات و کاهش واردات را ناکارآمد نموده و لزوم طرحی نو در حفظ و اعتلای اقتدار اقتصادی را ایجاب می نماید. تحلیل دیدگاه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بیانگر این مهم است که الگوی خاصی از اقتصاد بایستی به عنوان زیربنای الگوی اقتدار اقتصادی جمهوری اسلامی ایران موردتوجه قرار گیرد که مبتنی بر نگرش انقلابی و نگاه به توانمندی های داخل در حوزه اقتدار اقتصادی و شامل پارادایم و مولفه هایی متفاوت از مولفه های رشد و توسعه اقتصادی متداول است. این تحقیق با هدف تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های امنیتی اقتدار اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با نگاه اقتصاد مقاومتی، از نوع کاربردی – توسعه ای و با روش تحلیل محتوا و به شیوه جمع آوری کتابخانه ای و اسنادی و میدانی به بررسی مبانی نظری موجود در حوزه اقتدار اقتصادی، فرمایش های مقام معظم رهبری و سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی پرداخته که درنتیجه ابعاد اقتدار اقتصادی را متشکل از ابعاد اعتقادی، فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی دربرگیرنده 15 مولفه و 57 شاخص دسته بندی می کند که از مولفه های مذکور چهار مولفه در دو بعد اقتصادی و مدیریتی نگاه سلبی دارند و بر ترک رویه های غلط موجود همانند خام فروشی نفت تاکید داشته و 11 مولفه دیگر ایجابی و نیازمند فرهنگ سازی و ایجاد بستر اجرایی هستند. بیشترین فراوانی مربوط به مولفه های اقتصادی با 29 شاخص است.
    کلیدواژگان: اقتصاد، قدرت، اقتدار، اقتداری اقتصادی، امنیت اقتصادی
  • احمد جانسیز*، محمدباقر علی تبار صفحات 95-116
    روابط سوریه و ایران را می توان از قدیمی ترین روابط بین ایران و یک کشور عربی نام برد. این رابطه اگرچه هرگز به سطح روابط استراتژیک ارتقای کامل نیافت، اما عمدتا در سطح روابط نسبتا خوب باقی مانده است. اصل و سطح این روابط در برهه های متفاوت تاریخی، همواره موجب دلخوری دولت های عربی و غربی بوده، اما هرگز تاکنون منجر به قطع این روابط نگردیده است. سوریه چرا به جمهوری اسلامی ایران نزدیک تر شده است؟ فرضیه مقاله نشان می دهد که سوریه به منظور ایجاد موازنه در برابر تهدیدات رژیم اسرائیل، توازن قدرت در جهان اسلام و تثبیت اوضاع داخلی به روابط نزدیک تر با جمهوری اسلامی ایران گرایش پیدا کرده و نقش متحد را ایفا می کند. هدف پژوهش، تبیین ریشه ها، دلایل، چرایی و چگونگی روابط نزدیک دو کشور است. در این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و با نوآوری درآمیختن سه سطح ملی، منطقه ای و فرامنطقه ای، نسبت به سایر تحقیقات با موضوع مشابه صورت گرفته، درنهایت این نتیجه به دست آمده است که سوریه با تقویت بیش ازپیش ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، بین سه موضوع تثبیت اوضاع داخلی (وجه ثبات)، مقابله با تهدید اسرائیل (وجه امنیت ملی) و توازن قدرت در جهان اسلام (وجه منافع ملی) بر محور موازنه تهدید، پل زده است.
    کلیدواژگان: رئالیسم تدافعی، موازنه تهدید، توازن منطقه ای، ایران، سوریه
  • سید حسن عبدالهی* صفحات 117-141
    در حال حاضر از طریق فرآیند جهانی شدن، بهتر می توان تحولات و تغییرات ملی، منطقه ای و بین المللی را توصیف و تحلیل نمود. فرآیندی که کمابیش تمام قلمروهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی را در سطوح مختلف در بر گرفته و همه کشورهای کوچک و بزرگ از پیامدهای آن متاثر هستند. این فرآیند نه تنها زمینه ساز همانند شدن جهانی بلکه از عوامل تشدیدکننده هویت های قومی و ملی نیز محسوب می شود. از سوی دیگر، پیامدهای متعارض جهانی شدن، باعث چالش های اساسی در فرهنگ، اقتصاد، سیاست و امنیت ملی کشورها گردیده و فرصت های نوینی را نیز برای بازشناسی ارزش ها، هویت ها، مرزها و امنیت ملی فراهم نموده است. در عصری که انفجار اطلاعات، رایانه، اینترنت و جهانی شدن از مختصات آن است، مطالعه امنیت ملی بدون لحاظ فرآیندها و وضعیت های موجود، امکان پذیر نیست. باید اذعان کرد، جهانی شدن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی تاثیرگذار است. این تاثیرات بستگی به ایفای نقش بازیگران و نخبگان جمهوری اسلامی و سیستم مدیریتی کلان کشور دارد و از طرفی با توجه به زمینه های مناسب و امکانات فرهنگی، سیاسی، ژئوپلیتیکی ایران، جهانی شدن می تواند فرصت های جدید ازجمله اقتصاد پویا، وجهه جهانی مناسب و...که تضمینی است بر امنیت ملی را برای کشور فراهم کند. در غیر این صورت به حذف فرصت ها و تهدید امنیت ملی جمهوری اسلامی منجر خواهد شد. در این تحقیق در نظر است به این سوال پاسخ داده شود که تاثیر جهانی شدن بر امنیت ملی کشورها و به ویژه ایران چه می باشد و در ادامه این فرضیه طرح شده است که جهانی شدن، با توجه به وضعیت و نوع نگاه دولت ها و نحوه استفاده از این پتانسیل، تاثیر مثبت و برخی اوقات نیز منفی بر روی موضوعات مختلف ازجمله امنیت ملی کشورها دارد. در این تحقیق از روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه ای) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، جهانی شدن، استعمار فرانو، تهدید نرم
|
  • Mohammad Panahi * Pages 5-38
    With the advent of the Islamic Revolution, searching for religious identity became the main feature of the Islamic Republic of Iran’s system. Searching for regional identity was also strengthened, and as a result, Iran was identified certainly as an actor struggling against the western governments in the region. Based on this viewpoint, the conflict and opposition between the United States and Iran were progressively expanded in the post-Islamic era in both vertical and horizontal levels. In the light of America’s frustration against Islamic Republic of Iran, the United States has sought to persuade Iran over the political shift through foreign encouragements and pressures, and now it has put influence project on its agenda, so that the “influence” category has been raised as one of the most important concerns of the Supreme Leader after agreeing on 5+1 and nuclear negotiations. Regarding growing threats of the United States against the Islamic Republic of Iran and the emphasis put by Iran’s Supreme Leader, Ali Khamenei, the present research makes an attempt to investigate the orientations, points of emphasis and analysis presented by the Supreme Leader in regard with influence project. This research is descriptive and a content analysis methodology based on the Supreme Leader’s declarations, measures and commands, especially after Joint Comprehensive Plan of Action (Barjam), has been applied. The research results show that at the present and especially after the nuclear deal, the country is politically placed in a special situation. Meanwhile, the explanation of leadership perspectives to raise awareness of the public and the young generation and consequently to neutralize the threats and plots of the enemy indicates that the United States has been actively seeking to influence the political and economic bases through its hostile actions, so that “enemy infiltration” has become one of the most significant key words used in recent statements of the leadership .
    Keywords: Content Analysis, Soft Power, Influence, Transformation
  • Mehdi Tavasoli * Pages 39-64
    False sects are among the most important issues that due to some abnormalities, some people have tended towards and caused many problems for the country, society, family and even themselves. Currently, emerging sects are increasing day by day and are actively engaged in attracting new members. The sects propagate their activities secretly and in a half-hidden way using massive advertising in the real world, social networks, websites, etc. The creation of emerging and false sects is one of the new ways leading to divisions and riots in Iran. Due to the formation of Erfan Halgheh (Iranian mysticism) and the tendency of people to this sect since the 80’s, it was important to study and get further knowledge of this sect, its structure, ideology, nature and methods of attracting members to this sect. Therefore, this research aims to answer this question that for what reasons this sect has been created. Based on Copenhagen theory, the research hypotheses have been presented. To do this research, a questionnaire with 32 closed-ended questions was prepared and distributed among 50 practical and scientific experts in this field. A number of 44 questionnaires was collected and analyzed using SPSS. The most important factors leading to the creation and continuation of this mysticism are religious, cultural, social, individual, political and economic.
    Keywords: Emerging Sects, Erfan Halgheh (Iranian Mysticism), Keyhani (Cosmic), Master, Energy Therapy
  • Jafar Finizadeh Bidgoli *, Omid Hatami Pages 65-94
    Authority is a concept of legitimate power, and economic authority is considered as one of the bases of national power. The comprehensive struggle of global arrogance against the holy system of the Islamic Republic of Iran, and the conditions resulted from economic sanctions, mere use of common patterns of progress and economic development based on factors such as domestic production growth have made export growth and import reduction ineffective and a new plan is required to maintain and enhance economic authority. The analysis of the Supreme Leader’s views indicates that a specific pattern of economy should be considered as the basis for the Islamic Republic of Iran’s Economic authority model, which is based on a revolutionary attitude and perspectives on internal capacities in the field of economic authority, and includes different paradigms and factors of growth and common economic development. This research aims to explain security dimensions, components and indicators of the Islamic Republic of Iran’s economic authority, with a perspective on resistance economy. This is an applied-developmental study which investigates theoretical foundations in economic authority, the Supreme Leader’s sayings and approved policies of resistance economy using content analysis and library, documentary and field methods. Consequently, the dimensions of economic authority consist of religious, cultural, scientific, political and managerial dimensions, including 15 components and 57 indicators, among which four components have a negative perspective regarding two economic and managerial dimensions and put an emphasis on the abandonment of existing wrong practices like sale of crude oil, and other 11 components are positive and require a culture and creation of a platform for implementation. The highest frequency is related to economic components with 29 indicators.
    Keywords: Economy, Power, Authority, Economic Authority, Economic Security
  • Ahmad Jansiz *, Mohammad Bagher Tabar Pages 95-116
    Relations between Syria and Iran can be considered as the oldest ones between Iran and an Arab state. Although this relationship has never been fully upgraded to strategic relations, mostly, it has been relatively good. The nature and level of these relations at different times of history have always annoyed the Arab and Western governments; however, it has never led to the termination of these relations. Why has Syria been closer to the Islamic Republic of Iran? The research hypothesis shows that Syria tends to have a closer relationship with the Islamic Republic of Iran, and it plays the role of an allied party in order to create balance against the threats of the Israeli regime, balance the power in the Islamic world and stabilize the domestic situation. The purpose of this research is to explain the roots, reasons, why and how close the two countries are. This research method is descriptive-analytical and has been done through the integration of three national, regional and transnational levels innovatively compared to other similar studies. Finally, it has been concluded that Syria has made an effort to bridge the gaps among three issues of stabilizing the internal situation (stability), confronting Israel’s threat (national security) and the balance of power in the Islamic world (national interest) by strengthening more relationship with the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Defensive Realism, Balance of Threat, Regional Balance, Iran, Syria
  • Seyed Hassan Abdollahi * Pages 117-141
    National, regional and international changes can be better described and analyzed through the process of globalization; a process that overcomes all political, cultural, economic and security domains at various levels, and all small and large countries are affected by it. Not only is this process the basis of world affiliation, but it is also a factor exacerbating ethnic and national identities. On the other hand, the conflicting consequences of globalization have led to major challenges in the culture, economy, politics and national security of the countries, and provided new opportunities for the recognition of values, identities, borders and national security. In an era with the characteristics of information explosion, enjoying computer and Internet and globalization, the study of national security is not possible without regarding processes and statuses available. It must be remembered that globalization affects the national security of the Islamic Republic of Iran. These influences depend on the roles played by the Islamic Republic of Iran’s players and elites and macroeconomic system. On the other hand, regarding the appropriate fields of Iran’s cultural, political and geopolitical capabilities, globalization can provide new opportunities, including dynamic economics and a global reputation, which guarantees the national security of the country; otherwise, it will lead to the removal of opportunities and threats to the national security of the Islamic Republic of Iran. This study aims to answer this question that what impact the globalization has on the national security of nations, especially Iran. The research hypothesis states that globalization, with regard to governments’ status and perspective and how this potential is used, has a positive and sometimes negative impact on a variety of issues, including national security. This is a descriptive-analytical research conducted using library and field (interviews) methods.
    Keywords: National Security, Globalization, Post-neo-colonialism, Soft Threat