فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 37، خرداد و تیر 1398)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 37، خرداد و تیر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزاده احمدی دشتیان*، ایروان مسعودی اصل، لیلا ریاحی، محمود محمودی صفحات 1-9
    مقدمه
    پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی به عنوان اولین خط مراقبت و درمان اهمیت زیادی در نظام بهداشت و درمان دارد. هدف از انجام این پژوهش اولویت بندی معیارهای مرتبط با استقرار پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از سوالات نیمه ساختار یافته در مصاحبه با افراد صاحب نظر این حوزه و مطالعه تطبیقی روی پنج کشور جهان معیارهای مرتبط با استقرار جمع آوری شد. سپس 57 زیرمعیار مرتبط با استقرار پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی طراحی شد که 30 معیار توسط خبرگان حوزه مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور ایران تایید شد. سپس برای رتبه بندی بین معیارها و زیرمعیارها، "پرسشنامه مقایسات زوجی"، (Pairwise Comparison Questionnaire) استفاه شد. روایی محتوای پرسشنامه با نظرات 10 نفر از متخصصین و پایایی آن نیز با ناسازگاری قابل قبول کمتر از 10 درصد برای تک تک زیرمعیارها تایید شد. تحلیل داده ها و اولویت بندی معیارها و زیرمعیارها با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه (ANP: Analytic Network Process) انجام شد. پس از تکمیل ماتریس مقایسات زوجی توسط 10 نفر از خبرگان این حوزه، وزن هرکدام از زیرمعیارها مشخص شد و در نهایت رتبه بندی به وسیله نرم افزار سوپر دسیژن نسخه 22 انجام گرفت.
    یافته ها
     30 زیرمعیار در قالب 5 معیار اصلی برای استقرار مشخص شد. در 5 معیار اصلی، به ترتیب برنامه ریزی با وزن 0/295 رتبه اول، سرعت خدمت رسانی با وزن 0/244 رتبه دوم، ارتباطات و اطلاعات با وزن 0/181 رتبه سوم، نیروی انسانی با وزن 0/157 رتبه چهارم و سازماندهی با وزن 0/122 رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    استقرار پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی بستگی به معیارهای متعددی مانند نیروی انسانی، سیستم ارتباطات و اطلاعات، سازماندهی، برنامه ریزی و سرعت خدمت رسانی دارد. پیشنهاد می گردد در استقرار پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی به معیارهای برنامه ریزی، نیروی انسانی، سرعت خدمت رسانی، سیستم ارتباطات و اطلاعات و سازماندهی توجه ویژه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پایگاه، اورژانس پیش بیمارستانی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • مژگان ابراهیمی فر، سیمین حسینیان*، محمدرضا عابدی، محمدرضا صفاریان صفحات 10-18
    مقدمه
    ناباروری و سیر درمان طبی آن تاثیرات مخربی بر سلامت روانی و جسمانی برخی از افراد نابارور، به ویژه زنان بر جای می گذارد. مداخلات حمایتی - روانشناختی منجر به ارتقای سلامت زنان نابارور می گردد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش درمان پذیرش و تعهد (ACT: Acceptance and Commitment Therapy) و درمان متمرکز بر شفقت (CFT: Compassion-Focused Therapy) بر خودکارآمدی، کیفیت روابط و معنای زندگی در زنان نابارور بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز خصوصی درمان ناباروری مهر شهر رشت در تابستان سال 1396 بود. تعداد 45 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و سپس با جایگزینی تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از "مقیاس خودکارآمدی ناباروری" (Infertility Self- Efficacy Scale)، "سیاهه کیفیت روابط"(Quality of Relationship Inventory) و "پرسشنامه معنای زندگی" (Meaning in Life Questionnaire) استفاده شد. روایی ابزارها در مطالعات قبلی بررسی و تایید قرار گرفت. در پژوهش حاضر نیز پایایی ابزارها به روش آلفای کرونباخ تایید شد. یکی از گروه های آزمایشی طی هشت جلسه، تحت آموزش بر اساس درمان پذیرش و تعهد و گروه دیگر به مدت هشت جلسه تحت آموزش بر اساس درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفتند. گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. تحلیل داده ها با استفاده از اس پی اس اس نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
     بین میانگین های خودکارآمدی، کیفیت روابط و زیر مقیاس های آن و معنای زندگی و ابعاد آن در گروه های آزمایشی و گروه کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری (p<0/01) وجود داشت. اما بین دو گروه آزمایشی تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    دو روش درمانی موثر در ارتقای خودکارآمدی، بهبود کیفیت روابط و ارتقای معنای زندگی در زنان نابارور محسوب می شوند. لذا آموزش بر اساس هر دو روش درمانی به عنوان روش مداخله ای موثر جهت توانمندسازی و ارتقای سلامت زنان نابارور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، خودکارآمدی، کیفیت روابط، معنای زندگی
  • انور میری* صفحات 19-26
    مقدمه
    تندرستی اجتماعی و سلامت عمومی نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر تندرستی اجتماعی و سلامت عمومی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان استان کردستان است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان استان کردستان در سال تحصیلی 1398- 1397 بودند. از میان آن ها 30 تفر با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه مداخله در 12 جلسه 90 دقیقه ای مهارت های زندگی به آن ها آموزش داده شد. جمع آوری داده ها به وسیله "پرسشنامه سلامت عمومی" (General Health Questionnaire) و تندرستی اجتماعی کییز (Social Well-Being Questionnaire Keyes) بود. روایی و پایایی پرسشنامه ها در مطالعات قبلی اثبات شده است. هر دو گروه پرسشنامه ها را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از اس پی اس اس نسخه 24 نحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره پیش آزمون در دو گروه مداخله و کنترل به ترتیب سلامت عمومی (85/30، 82/72) و تندرستی اجتماعی (34/25، 70/68) و تفاوت معناداری بین آن ها وجود نداشت. همچنین در مرحله پس آزمون بین گروه های مداخله و کنترل در سلامت عمومی (p<0/01,F=149/73)، تندرستی اجتماعی (P<0/01,F=128/455) تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی مهارت های زندگی می تواند در افزایش تندرستی اجتماعی و سلامت عمومی دانشجویان اثربخش باشد. بنابراین، مشاوران و درمان گران در کنار سایر روش ها می توانند از روش مذکور برای افزایش تندرستی اجتماعی و سلامت عمومی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، تندرستی اجتماعی، سلامت عمومی، دانشجویان
  • اکبر بهمنی*، مهران الماسی، سید مهدی موسوی صفحات 27-34
    مقدمه
    نیروی انسانی یکی از منابع مهم سازمان هاست که در صورت مدیریت و هدایت صحیح، مزیت رقابتی پایداری را برای سازمان به ارمغان خواهد آورد.  هدف از این پژوهش تعیین همبستگی بین رهبری معنوی، انگیزش شغلی و اعتماد سازمانی پرستاران و کارکنان بیمارستان دولتی دکتر حشمت رشت می باشد.
    روش کار
    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری 540 نفر از پرستاران و کارکنان بیمارستان دکتر حشمت در سال 1396 می باشد که از این تعداد 224 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با سه پرسشنامه شامل "پرسشنامه رهبری معنوی" (Spiritual Leadership Questionnaire)، "پرسشنامه انگیزش شغلی"  (Job Motivation Questionnaire)، و "پرسشنامه اعتماد سازمانی" (Organizational Trust Questionnaire) جمع اوری شد. روایی محتوای ابزار ها توسط 5 نفر از مدرسین دانشگاه پیام نور وپاپایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اساس نسخه 19 انجام شده است.
    یافته ها
    رهبری معنوی و انگیزش شغلی (0/769=r) و رهبری معنوی و اعتماد سازمانی به میزان (0/709=r) با هم همبستگی دارند. همچنین اعتماد سازمانی و انگیزش شغلی (0/976=r) با هم همبستگی دارند.
    نتیجه گیری
    رهبری معنوی و انگیرش شغلی و اعتماد سازمانی به هم همبستگی مثبت و معناداری دارند. پیشنهاد می شود که مدیران بیمارستان با توجه به رهبری معنوی ، انگیرش شغلی و اعتماد سازمانی کارکنان را در بیمارستان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: رهبری، انگیزش، اعتماد، بیمارستان
  • فاطمه یاوری، اصغر آقایی*، محسن گل پرور صفحات 35-45
    مقدمه
    بیش فعالی کودکان می تواند موجب به وجود آمدن مشکلاتی برای زوج ها گشته و سلامت روان آن ها را تهدید کند. با توجه به نکته مورد اشاره، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سرمایه روان شناختی زوج های دارای فرزند بیش فعال اجرا شد.
    روش کار
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، سه گروهی دو مرحله ای (پیش آزمون و پس آزمون) بود. از میان زوجین دارای فرزند بیش فعال در مقطع دبستان در شهر اصفهان در تابستان و پائیز 1397، 45 زوج بر مبنای ملاک های ورود و خروج به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) و هر گروه 15 زوج گمارده شدند. "پرسشنامه سرمایه روان شناختی" (Psychological Capital Questionnaire) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. به دلیل سنجش روایی و پایایی ابزار گردآوری داده ها در داخل و خارج کشور به ارائه یافته های آن اکتفا شد. دو گروه زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی طی 15 جلسه و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت 10 جلسه، تحت درمان قرارگرفتند و گروه گواه هیچگونه درمانی دریافت نکردند. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.
    یافته ها
     در مرحله پس آزمون پس از حذف اثر پیش آزمون، گروه زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی با گروه کنترل در هر چهار مولفه خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی دارای تفاوت معنادار هستند (0/01>P). ولی بین اثربخشی دو گروه، در بهبود خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<P).
    نتیجه گیری
    دو مداخله زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود هر چهار مولفه خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی در زوج های دارای فرزند بیش فعال، دارای اثرات ماندگار هستند. بنابراین، برگزاری کارگاه هایی جهت ارائه دو مداخله برای زوج های دارای فرزند بیش فعال توصیه می شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار-فراشناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سرمایه روان شناختی، کودک بیش فعال
  • سید محمد صادق حسینی، محسن سرحدی، سحر نورانی قرابرقع* صفحات 46-52
    مقدمه
    مدت زمان اختصاص یافته به هر یک از کارها در طول روز در بین دانشجویان، می تواند نقش موثری بر سلامت، رفاه و کیفیت زندگی آن ها داشته باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی استفاده از زمان با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی همدان بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-همبستگی تعداد 178 نفر از دانشجویان دختر خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی همدان به روش نمونه گیری غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان "ثبت وقایع استفاده از زمان"(Time-Use Diary) که روایی آن بوسیله مدرسین گروه کاردرمانی تایید و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ اندازه گیری شد و "فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت" (SF-36: Health-Related Quality of Life Short Form) را که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفته است، برای یک روز عادی و یک روز تعطیل تکمیل نمودند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها
     بین فعالیت های روزانه زندگی با حیطه های اختلال نقش مرتبط با سلامت جسمی (0/030 = P)، کارکرد اجتماعی (0/009 = P)، انرژی/خستگی (0/015 = P) و بهزیستی هیجانی (0/002 = P) همبستگی معنادار وجود دارد. همچنین بین فعالیت های روزانه زندگی ابزاری با حیطه اختلال نقش مرتبط با سلامت جسمی (0/035 = P) همبستگی معنادار وجود دارد. بعلاوه، بین آموزش با حیطه های درد (0/038 = P) و انرژی/خستگی (0/050 = P) همبستگی معنادار وجود دارد. بین اوقات فراغت و حیطه های سلامت عمومی (0/043 = P) و بهزیستی هیجانی (0/005 = P) و بین خواب و استراحت و حیطه بهزیستی هیجانی (004/0 = P) همبستگی معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تخصیص زمان بین حوزه های مختلف کارهای روزمره در دانشجویان وجود ندارد. این امر می تواند در برخی از جنبه های سلامت و کیفیت زندگی این افراد تاثیر منفی بر جای بگذارد. بنابراین، پیشنهاد می شود با آموزش به دانشجویان، می توان بین حوزه های کار و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دانشجویان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: زمان، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • رویا ملک زاده، قهرمان محمودی*، قاسم عابدی صفحات 53-58
    مقدمه
    الگوی کارت امتیازی متوازن یک روش ارزیابی عملکرد می باشد که چشم انداز وسیعی در شناسایی نقاط ضعف و قوت فعالیت های سازمان ارائه می دهد. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد بیمارستان با استفاده از کارت امتیازی متوازن و الگوی زنجیره ای برنامه بود.
    روش کار
    : این مطالعه توصیفی در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ساری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه "کارت امتیازی متوازن"(Balanced Scorecard) بود و به صورت سرشماری توسط کلیه مدیران و سرپرستاران تکمیل شد. با پانل تخصصی گویه های پرسشنامه "کارت امتیازی متوازن" در قالب الگوی زنجیره ای برنامه و به ابعاد ساختار، فرایند، نتیجه، کنترل و زمینه ای دسته بندی شد. روایی صوری، محتوا و سازه با استفاده از تحلیل عامل تاییدی انجام شد. پایایی به روش ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 استفاده گردید.
    یافته ها
     بیمارستان مورد مطالعه در محور فرایندهای داخلی با میانگین (0/42±3/43) بیشترین نمره را دربین ابعاد کارت امتیازی متوازن کسب کرد و بعد مالی با میانگین (0/56±3/17) و بعد مشتری با میانگین (1/07±2/97) و بعد رشد و یادگیری با میانگین (0/89±2/93) دارای کمترین نمره بودند. بیشترین توزیع و نمرات مکتسبه در الگوی زنجیره ای برنامه به ترتیب در بعد فرایند (58/8 درصد) و بعد کنترل (56056±3/62) بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معناداری میان ابعاد مدل کارت امتیازی متوازن و الگوی زنجیره ای برنامه وجود دارد (0/001 > P-value).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که بیشترین بعد مورد توجه کارت امتیازی متوازن، فرایندی می باشد. توجه به تمامی ابعاد موثر در عملکرد بویژه ابعاد نتیجه ای، ساختاری و زمینه ای در کنار ابعاد فرایندی و کنترلی برای ارزیابی عملکرد بیمارستان ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کارت امتیازی متوازن، الگوی زنجیره ای برنامه، بیمارستان
|
  • Azadeh Ahmadi Dashtiyan*, Iravan Masoudi Asl, Leila Riahi, Mahmood Mahmoodi Pages 1-9
    Introduction
    Pre-hospital emergency center, is the first line of care and treatment in the health care system. The purpose of this research is to prioritizing related factors in the implementation of pre-hospital emergency medicine using Analytical Network Process (ANP) method.
    Methods
    This research is descriptive. First, library studies and semi-structured questions were gathered in interviews with experts in this field and comparative study on five countries in the world. Then, 57 sub-criteria related to the Implementation of pre-hospital emergency were designed, with 30 criteria approved by the experts in the area of medical emergency management and emergency management in Iran. A “Pairwise Comparison Questionnaire” was used to rank the criteria and sub-criteria. The content validity of the questionnaire was approved by 10 experts and its reliability was confirmed by acceptable incompatibility less than 10% for each single sub-criterion. To analyze the data and prioritize the criteria and sub-criteria, Analytical Network Process (ANP) was used. After completing the paired comparison matrix by 10 experts in this area, the weight of each of the sub-criteria was determined. Finally, the ranking was performed by Super Decision software. 22.
    Results
    30 sub-criteria were identified in the form of 5 main criteria for implementing Pre-hospital emergency. In 5 main criteria, the planning with the weight of 0.295 ranked first, the speed of service with the weight of 0/244 second rank, the communication and information with a weight of 0.181 third rank, human forces with weight 0.157 rank 4 and organization of weight 0.122 ranked fifth.
    Conclusions
    Implementing of pre-hospital emergency bases depends on several factors, such as human resources, the communication and information system, organization, planning and service speed. It is suggested that special attention should be paid to the establishment of pre-hospital emergency centers for planning, human resources, service speed, communication and information system and organizing special attention.
    Keywords: Center, Pre-hospital Emergency, Analytical Network Process
  • Mojgan Ebrahimifar, Simin Hosseinian*, Mohammad Reza Abedi, Mohammad Reza Saffariyan Pages 10-18
    Introduction
    Infertility and the therapeutic course of therapies have devastating effects on the mental and physical health of some infertile people, especially women. Supportive-psychological interventions will promote the health of infertile women. The purpose of this study was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Compassion-Focused Therapy (CFT) therapy on self-efficacy, quality of relationships and meaning of life in infertile women.
    Methods
    This study was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of infertile women referred to the Mehr private infertility treatment clinic in summer of 2017 in Rasht. A total of 45 people were selected through purposive sampling method and then randomly assigned to three groups. Data were collected from the “Infertility Self-Efficacy Scale”, “Quality of Relationship Inventory” and the “Meaning in Life Questionnaire”. The validity of the instruments was reviewed and approved in previous studies. In the present study, reliability of the instruments was confirmed by Cronbach's alpha. One of the experimental groups received training on the basis of “Acceptance and Commitment Therapy during the eight sessions, and the other group received training based on “Compassion Focused Therapy” for eight sessions. The control group did not receive any training. Data analysis was performed using SPSS.21.
    Results
    Two effective treatments are self-efficacy, improving the quality of relationships, and promoting the meaning of life in infertile women. Therefore, education based on both therapeutic methods as an effective intervention method is recommended for empowerment and promotion of infertile women's health. There was a significant difference between the mean of self-efficacy, the quality of relationships and its sub-scales, and the meaning of life and its dimensions in the experimental and control groups in the post-test (P≤0.01). However, there was no significant difference between the two experimental groups.
    Conclusions
    Two effective treatments are self-efficacy, improving the quality of relationships, and promoting the meaning of life in infertile women. Therefore, education based on both therapeutic methods as an effective intervention method is recommended for empowerment and promotion of infertile women's health.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-Focused Therapy, Self-Efficacy, Quality of Relations, Meaning in Life
  • Anvar Miri* Pages 19-26
    Introduction
    Social well-being and general health play an important role in preventing social harm. The purpose of this study was determine the Effectiveness of Life Skills Training on Social Wellbeing and General Health Students Teachers of Farhang University in Kurdistan Province.
    Methods
    This research was experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study was all male students of Farhangian University of Kurdistan province during the academic year 2018-2019. Among them, 30 students were selected by random sampling method and randomly assigned to two groups of intervention (15 people) and control (15 people). The intervention group was trained in 12 sessions of 90 minutes of life skills. Data were collected by “General Health Questionnaire” and “Social Well Being Questionnaire Keyes”. Validity and reliability of questionnaires have been proved in previous studies. Both groups completed questionnaires in pretest and post-test. The data was generated using SPSS.24.
    Results
    The mean score of the pretest test in both intervention and control groups was not general health (70.34, 11. 98) and social well- being (68.25, 11.12) respectively and there was no significant difference between them. Also, there was a significant difference in the level of post-test between intervention and control groups in general health (F = 149.73, P < 0.01), social well-being (F = 128.445, P < 0.01).
    Conclusions
    Lifestyle group training can be effective in increasing social well-being and general health of students. Therefore, counselors and therapists, along with other methods, can use this method to increase social well-being and general health.
    Keywords: Life Skills, General Health, Social Well-being, Student
  • Akbar Bahmani*, Mehran Almasi, Seyed Mehdi Mousavi Pages 27-34
    Introduction
    Human resources are one of the important sources of organizations that, in the event of proper management and management, will provide a sustainable competitive advantage to the organization. The purpose of this study was to determine the correlation between spiritual leadership, job motivation and organizational trust of nurses and employees of the Dr Heshmat Hospital in Rasht.
    Methods
    The research method is descriptive-correlational. The statistical population is 540 nurses and staff of Dr. Heshmat Hospital in 2017. Of these, 224 were selected by random sampling method. Data were collected using three questionnaires including the "Spiritual Leadership Questionnaire", the "Job Motivation Questionnaire", and the "Organizational Trust Questionnaire".The content validity and of the instruments were confirmed by 5 lectures from the Payam Noor University and the reliability was measured through the Cronbach alpha coefficient. Data analysis was performed with software based on version 19.
    Results
    Spiritual leadership and job motivation (r= 0.769), and spiritual leadership and organizational trust (r = 0.709) are correlated. Also, organizational trust and job motivation (r = 0.976) are correlated.
    Conclusions
    Spiritual leadership and job engagement and organizational trust have a positive and significant correlation. It is suggested that hospital managers increase their staffing levels in the hospital, taking into account their spiritual leadership, job engagement, and organizational trust.
    Keywords: Leadership, Motivation Trust, Hospital
  • Fatemeh Yavari, Asghar Aghayei*, Mohsen Gholparvar Pages 35-45
    Introduction
    Hyperactivity of children can cause problems for couples and threaten their mental health. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotionally focused-meta cognitive couple therapy and mindfulness-based cognitive therapy on psychological capital among couples with hyperactive children.
    Methods
    The research method was semi-experimental, and research design was three groups with two stages (pre-test and post-test). Among couples with hyperactive children in primary school in Isfahan, in the summer and autumn of 2018, 45 couples were selected purposefully and divided into three groups (two experimental and one control group) and each group was 15 pairs. "Psychological Capital Questionnaire" was used in the pre-test and post-test phases to measure the dependent variable. The emotionally focused-meta cognitive couple therapy group for 15 sessions and mindfulness-based cognitive therapy for 10 sessions was treated and the control group did not receive any treatment.
    Results
    In the post-test, after eliminating the effect of pre-test, there was a significant difference between the emotionally focused-meta cognitive couple therapy, and mindfulness-based cognitive therapy group with the control group in all four components of self-efficacy, hope, resilience and optimism (P<0.01). However, there was no significant difference between the effectiveness of two groups of therapy” in improving self-efficacy, hope, resiliency and optimism (P<0.05).
    Conclusions
    Two interventions emotionally focused-meta cognitive couple therapy and mindfulness-based cognitive therapy group on the improvement of all four components of self-efficacy, hope, vitality and optimism in couples with over-active children have enduring effects. Therefore, it is recommended to organize workshops to provide two interventions for couples with hyperactive children.
    Keywords: Emotionally Focused-meta Cognitive Couple Therapy, Mindfulness-based Cognitive Therapy, Psychological Capital, Hyperactive Children
  • Seyed Mohammad Sadegh Hosseini, Mohsen Sarhady, Sahar Nuranigharaborghe* Pages 46-52
    Introduction
    The amount of time allocated to each day activities among students can have an effective role in their health and quality of life. The purpose of this study was to determine the correlation of time Use with health-related quality of life in dormitory students of Hamedan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 178 dormitory girl students from Hamedan University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method. The participants the “Time-Use Diary”, whose validity was confirmed by the teaching staff of the occupational therapy group, and reliability was measured using Cronbach's alpha, and the "Short form of the Health-Related Quality of Life Questionnaire Form (SF-36)), whose validity and reliability were confirmed in previous studies, for a normal day and one day off completed. Data were analyzed in SPSS. 16.
    Results
    There is significant correlation activities of daily living and physical health problems, (P = 0.030), social function (P = 0.009), energy / fatigue (P = 0.015) and emotional well-being (P = 0.002). Also, there is a significant correlation between instrumental activities of daily living and physical health problems (P = 0.035). In addition, there is a significant correlation between education with pain domains (P = 0.038) and energy / fatigue (P = 0/050). There is a significant correlation between leisure time and general health (P = 0.043) and emotional well-being (P = 0.005), and also between sleep and rest and the emotional well-being domain (P = 0.004).
    Conclusions
    There is no time allocation between different areas of daily work in students. This can have a negative impact on some aspects of the health and quality of life of these people. Therefore, it is suggested that by educating the students, it is possible to increase the work-related areas and the quality of life associated with the health of students.
    Keywords: Time, Quality of Life, Students
  • Roya Malekzadeh, Ghahraman Mahmoodi*, Ghasem Abedi Pages 53-58
    Introduction
    A Balanced Scorecard model is a performance evaluation methodology that provides a broad perspective on identifying the weaknesses and strengths of an organization's activities. The purpose of this study was to assess the performance of the hospital using a Balanced Scorecard Model and a Program Chain Pattern.
    Methods
    This descriptive study was conducted at Imam Khomeini Educational Center in Sari. The data collection instrument was a "Balanced Scorecard Questionnaire” and completed by census of all managers and head nurses. The specialized panel of "Balanced Scorecard" questionnaires was categorized in the form of a Program Chain Pattern into dimensions of Input, process, outcome, control and Context. The content and face and structure validity were performed using confirmatory factor analysis. Reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient and composite stability. To analyze the data, SPSS. 21 was used.
    Results
    The hospital with the mean of internal processes (3.43 ± 0.42) scored the highest scores in the dimensions of the scorecard, and the financial dimension with the average (3.57 ± 0.56) and the client dimension the mean (2.97 ± 1.07) and learning with the mean (2.93 ± 0.89) had the lowest score. The highest distribution and scores in the Program Chain Pattern were in the process dimension (58.8%) and control dimension (3.62 ± 0.56), respectively. There was a significant difference between the dimensions of the Balanced Scorecard Model and the Program Chain Pattern (P value < 0.0001).
    Conclusions
    The most important aspect of the Balanced Scorecard is a process. Considering all the effective dimensions in performance, especially the dimensions of the Output, Input and context along with the process and control dimensions for assessing the performance of the hospitals is recommended.
    Keywords: Assessment, Balanced Scorecard, Program Chain Pattern, Hospital