فهرست مطالب

امامت پژوهی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

نشریه امامت پژوهی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی قندی، منصور پهلوان* صفحات 7-43
    در آموزه های کتاب و سنت، نجات و رستگاری اخروی، به ایمنی از آتش دوزخ و ورود به بهشت تعریف می شود. انحصارگرایان، نجات از دوزخ و ورود به بهشت را تنها نصیب پیروان مذهب حق می دانند، اما ائمه طاهرین (ع) دامنه رحمت الهی را وسیع تر معرفی می کنند و در باب نجات و گستره آن، به دو موضوع مهم در کنار هم توجه می دهند: نخست، ارزش انحصاری دین حق و نتیجه دین داری بر پایه آن، که «نجات تضمینی» است؛ دوم، وسعت رحمت و مغفرت خداوند که به شکلی غیرحتمی و تعلیقی به نجات آنان که در اعتقاد یا عملشان خللی وجود دارد و خدا را چنا ن که او می پسندد، نمی پرستند و در عین حال، با او و اولیای او سر ستیز ندارند، منجر می شود. بدین ترتیب، امامان شیعه به تبع کتاب خدا و سنت نبوی، هر دو باب نجات یعنی «نجات تضمینی» و «نجات تعلیقی» را در آخرت گشوده می دانند و ایده انحصار نجات در مومنان درستکار و پیروان راستین خود را نفی می کنند. در این مقاله مسئله شمول تعلیقی نجات برای کثیری از بندگان خداوند از منظر آیات و روایات بررسی شده و نشان داده می شود که «منحصربودن راه حق در پیروی از امامان الهی» با «وسعت رحمت الهی و شمول آن برای غیرشیعیان» تعارضی ندارد و مطابق مکتب اهل بیت(ع)، هر دو موضوع از صحت و استواری کامل برخوردارند.
    کلیدواژگان: نجات، انحصارگرایی، شمول گرایی، شمول گرایی تعلیقی، نجات تضمینی، نجات تعلیقی، مستضعفان، ضالین
  • محمد قندهاری، علی راد* صفحات 45-82
    یک از فضائل امیرالمومنین(ع) که در گذشته معروف بوده اما اکنون مغفول واقع شده است، مشابهت ایشان با حضرت عیسی(ع) است. طبق حدیثی که در منابع شیعه و اهل سنت از ابوصادق ازدی نقل شده است، پیامبر اکرم(ص) از خوف آن که مردم نسبت به امیرالمومنین(ع) مشابه رفتار غلوآمیز مسیحیان نسبت به عیسی بن مریم(ع)، برخورد کنند، از بیان فضائل ممتاز و والای ایشان خودداری کرده اند. این حدیث در سیر انتقال میان روات مختلف اهل سنت، علاوه بر آن که مانند دیگر احادیث، گاه مورد قبول و گاه مورد کتمان واقع شده، دچار تطوراتی نیز شده است که نتیجه آن، رواج نقل خاصی از حدیث، به عنوان یک متن ضدرافضی بوده است: «یا علی، فیک مثل من عیسی، ابغضته یهود حتی بهتوا امه، و احبته النصاری حتی انزلوه المنزل الذی لیس له». در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل متن-اسناد، به بررسی قدمت، سندها و نحوه انتقال این حدیث در شیعه و اهل سنت می پردازیم و تلاش می کنیم علاوه بر شناسایی متن اصیل حدیث، طرق اصلی نقل روایت را نیز بازسازی کنیم؛ در کنار آن به دلایل رواج متن تحریف یافته هم خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: فضیلت مشابهت با عیسی بن مریم(ع)، ابوصادق ازدی، سلیم بن قیس هلالی، تطور فضائل امام علی(ع)
  • محسن برزمند، بی بی زینب حسینی* صفحات 83-115
    سوره مائده یکی از سوره های بلند قرآن، و آخرین سوره نازل شده بر رسول خدا(ص) است. در این سوره آیاتی ازجمله آیات ولایت، تبلیغ و اکمال وجود دارد که مفسران شیعه برای اثبات ولایت امیرالمومنین(ع)، به آنها استناد می کنند. ناسازگاری سیاق پیشین و پسین آیه سوم این سوره (آیه اکمال)- که مربوط به گوشت های حرام است- با مسئله اکمال دین، مفسران را بر آن داشته که راهکارهایی برای حل این معضل تفسیری ارائه دهند؛ راهکارهایی مانند: عدم پیوستگی در صدور، پراکندگی در نزول، و یا معترضه بودن عبارت «الیوم اکملت لکم دینکم». در این پژوهش، با استفاده از روش «تفسیر ساختاری» و ابزارهای آن، راهکار علمی جدیدی در حل این معضل تفسیری ارائه می شود؛ راهکاری که نه تنها مسئله ناسازگاری ظاهری سیاق را در آیه اکمال، برای نخستین بار می گشاید، بلکه نمای جدیدی از سوره مائده ارائه می کند، که ارتباط بین آیات با مسئله ولایت روشن تر خواهد شد. در این سوره خداوند بر مسئله ولایت به عنوان مهم ترین نعمت برای جامعه انسانی تاکید کرده است، که سایر نعمات مادی و معنوی در پرتو آن قابلیت بهره برداری پیدا می کنند. خداوند در سوره مائده، ویژگی های حاکم شایسته و وظایف مردم در برابر او را بیان می کند؛ تطبیق این ویژگی ها با گزاره های تاریخی به جا مانده از سده نخست هجری، خود مبین حقانیت ولایت امیرالمومنین(ع) است؛ هرچند نامی از آن حضرت در این سوره ذکر نشده است.
    کلیدواژگان: تفسیر ساختاری، تحلیل محتوا، سیاق، آیه اکمال، نعمت
  • محمدرضا هدایت پناه صفحات 117-146
    صلح امام حسن(ع) نقطه عطفی در تاریخ تشیع، بلکه در تاریخ مسلمین است که از زوایای مختلف، مورد بررسی اندیشمندان قرار گرفته است. از سوالات بنیادین راجع به این واقعه این است که، آیا امام حسن(ع)برای صلح پیش دستی کرد یا معاویه؟ پاسخ های مختلفی برای این سوال ارائه شده است. پاسخ نخست خواهان اثبات پیش دستی امام حسن(ع)برای صلح، از روی مخالفتشان نسبت به جنگ با معاویه و به طور کلی، مخالفت با سیاست های امام علی(ع) است. پاسخ دوم بیانگر این است که جهاد با معاویه، برنامه اصلی و اساسی امام مجتبی(ع)بوده و پذیرش صلح، نه در ابتدای خلافت، بلکه موضوعی ناخواسته و تصمیمی برآمده از حوادث پیش آمده بوده است. در این تحلیل، نوعی غافلگیری و عدم تحلیل جامع و عمیق از اوضاع عراق نهفته است. به نظر می رسد هر دو پاسخ، متاثر از پیش فرض های کلامی ارائه کنندگان است و با اشکالاتی روبه رو می باشد. می توان این موضوع را به گونه سومی تحلیل کرد که مشکلات دو پاسخ پیشین را نداشته باشد و آن، براساس روش تبیین تاریخی واقعیت گرا خواهد بود. پاسخ سوم بیان می کند که روبه رو شدن با صلح، برآمده از غافگیری در برابر حوادث پیش آمده نبوده است؛ بلکه درخواست صلح، هر چند موضوعی پسینی است، اما با تحلیل عمیق و درست امام حسن(ع)از اوضاع و شرایط پیشین عراق، همراه بوده است و این تحلیل، آن حضرت را به یک راهبرد و استراتژی جامعی از ابتدای خلافت سوق داد که عبارت بود از پیش بینی عدم موفقیت جبهه نظامی عراق در برابر شام و در عین حال، ضرورت تحرک نظامی (مانور نظامی) برای جلوگیری از شکستی کامل و غیر قابل جبران و دستیابی به اهداف سیاسی بلند مدت. این پاسخ، کاملا با پاسخ نخست در تضاد است و پاسخ دوم را تکمیل و اصلاح می کند.
    کلیدواژگان: امام حسن(ع)، صلح، معاویه، خلافت
  • محمد عشائری*، حامد دژآباد، معین معروفی صفحات 147-172

    کمتر گزارشی در طول تاریخ می توان یافت که نقل آن به اندازه فراز اصلی حدیث غدیر (من کنت مولاه...) یقینی و غیرقابل انکار باشد. از همین رو، بیشتر کسانی که در پی انکار آن هستند، دلالت این حدیث بر امامت امیرالمومنین(ع) را مورد اشکال قرار می دهند. یکی از این اشکالات، ادعای اجمال و ابهام در این حدیث به سبب تعدد معنای واژه «مولا» است. این نوشتار، نخست با تحلیل لغوی واژه «مولا» در حدیث غدیر، درپی اثبات آن است که با وجود قرائن فراوان، دلالت واژه «مولا» بر معنای «سرپرستی» آشکار است. سپس با فرض ناکافی بودن آن دلائل، و حمل واژه بر معانی دیگر، به اثبات امامت خواهد پرداخت. در پایان، با فرض باقی ماندن اجمال و ابهام حدیث، با ارائه دو راه حل مورد پذیرش طرف مقابل، که عبارت است از حمل واژه بر هر دو معنا و اجرای اصول عملیه، ثابت می کند که هیچ راهی برای نپذیرفتن دلالت حدیث غدیر بر امامت امیرمومنان(ع) وجود ندارد. با توجه به این که مخالفان سعی در مخدوش نمودن قرائن تاریخی دارند، این روش استدلال، از استحکام بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: حدیث غدیر، معنای مولا، امامت، مجمل، نص در امامت، استعمال لفظ در اکثر از معنا، وجوب احتیاط
  • رسول چگینی، مهدی فرمانیان* صفحات 173-203
    در مقاله ای که با هدف پاسخ به ادعای اجحاف و تقصیر ابن تیمیه نسبت به جایگاه و فضائل اهل بیت(ع) منتشر شده، قرائتی متفاوت و غیرواقعی از شخصیت ابن تیمیه ارائه شده است. در آن مقاله، ابن تیمیه چنین معرفی شده است که دارای نگاه اجلالی و تثبیتی به فضائل اهل بیت(ع) بوده و بر موالات، مرجعیت علمی، طهارت و نزاهت انحصاری ایشان، باور داشته است. با توجه به این که بازشناخت یک شخصیت جز با جامع نگری به اقوال و کردار آن شخص محقق نمی شود، برای آشنایی با ابن تیمیه باید همه تالیفات او را از زیرچشم گذراند. تصریحات فراوانی که در کتاب های ابن تیمیه وجود دارند، با ادعای نویسنده مقاله مزبور در تعارض است. یک جانبه نگری، جامع و مانع نبودن برداشت نویسنده، استنادات ناقص و چشم پوشی نسبت به فهم اندیشمندان اهل سنت از سخنان ابن تیمیه، مهم ترین نقدهایی است که این مقاله را به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: ابن تیمیه، تنقیص، ناصبی، اهل بیت(ع) حضرت علی(ع)
|
  • Mehdi Ghandi, Mansoor Pahlevan* Pages 7-43
    In the holy book of Quran and sunni resources, salvation in hereafter is defined as being shielded against hellfire and entrance into the paradise.Monopolists regard the staunch Sunni believers the only group qualified to be shielded against hellfire and to enter into paradise. However,the Infallible Imams regard the expanse of Allah’s bounty and favour as vaster. Regarding the issue of salvation and its extent, Imams call attention to two issues simultaneously. First: the monopoly value of Shia Imams and steadfastedly following themyields“guaranteed salvation”. Second is the vastness of Allah’s bounty and forgiveness that leadsto“suspended salvation” (salvation with no guarantee). Almighty Allah grants salvation to people that areerroneous in their beliefs and deeds and don’t worship Allah as he desires so, however, they show no enmity or ill will to Allah’s successors on earth and never fight them. Thus, Imams hold that according to the holy book of Quran and the tradition of prophet both doors are open in hereafter : the door for guranteed salvation and the door for suspended salvation. The current paper seeks to explore the issue of suspended inclusiveness of salvation to many amuslim according to Quranic verses and hadiths. The current paper seeks to show that there is no paradox between holding only steadfast believers and followers of Shia Imams will reach salvation and the vastness and inclusiveness of Allah’s salvation for non-Shias. According to the Shia school of thought both of these lines of reasoning are truthful and plausible.
    Keywords: salvation, Monopoly, inclusiveness, suspended inclusiveness, guaranteed salvation, suspended salvation, the oppressed, the strayed
  • Ali Rad, Mohammad Ghandehari Pages 45-82
    A virtue of Imam Ali will-known in the past but veiled in the current era is his similarity to jesus christ. According to a quote referenced in Shia and Sunni writings from Abu Sadiq Azodi,
    Prophet deliberately refrained from explaining the high virtues, lofty qualities and elevated status of Imam Ali to public fearing that lay Muslims would – as chritians did in the era of christ- would show exaggration in their reactions towards Imam Ali. In the process of historically quoting and requoting, ideas fluctuated between accepting or rejecting the veracity of current hadith, just like any other hadith in sunni writings. This hadith had some degrees of evolutions in the course of history too. As a result, a new text which carries anti-Rafezi implications. It is as follows
    " یا علی، فیک مثل من عیسی، ابغضته یهود حتی بهتوا امه، و احبته النصاری حتی انزلوه المنزل الذی لیس له"
    The current study adopts a text-proof analytical method and investigates the age, evidences and the method of transferrencefor this Hadith in the course of history in sunni and Shia writings. The current study then seeks to identify the truthful factual quote and reconstruct the real mathods of requoting. It will also cast some useful insight on the reasons behind the prevelance of distorted hadith.
    Keywords: the virtue of similarity to Christ, Abu Sadiq Azodi, Salim Ben Gheis Helali, evolution of Imam Alli’s virtues
  • Mohsen Borzmand, Bibi Zeinab Hosseini* Pages 83-115
    Surat al Maede is among the longest ones revealed to the prophet of islam. it is also known as the last of revelations to the prophet of Islam.This Surat is repelete with multiple veses on authority and leadership, preaching and perfectness. Shia interpretation scholars bring these verses as proofs and quote them frequently to prove the rightousness of Imam Ali as the successor of prophet and the just leader of Muslims. However, there exists an incongruence between the verses prior to verse three and the verses following it. The verse prior to verse three is about consumption of un-Halal meat, the following verses talk about perfection of Islam as a religion. Interpretors attempted to address this seemingly incongruent placement of verse. Some scholars offered their solutions for these seemingly incongruent verse, such as discontinuity of revelation to prophet, scatteredness in revelation, irrelevance of the phrase “This day I have perfected for you your religion and completed My favor upon you”. The current study adopts a constructive interpretation method and taps on the tools offered by this method seeking to solve this interpretation riddle. This study sets two gols: First, unveiling the seemingly incongruent parts of the verse on perfection of Islam, second presenting a new horizon on Surat al Maede depicting clearly the relationship between the verses and the issue of authority and leadership after prophet. Almighty Allah sought to emphasize on authority and leadership as the most imprortant blessing for the humankind. A blessing that overshadows all other blessings and is the key that unlocks the door to use other blessings. Almighty allah outlines the features of a qualified leader and defines the responsibilities of people towards a just leader. Although, no direct reference is made to the name of Imam Ali in these verse, one clearly understands that Juxtaposing these features and historical propositions remaining from the first century after Hijra clearly exhibits the rightousness of Imam Ali’s authority and leadership on Muslims of that era as the successor of prophet.
    Keywords: constructive interpretation, content interpretation, method, the verse on perfetion of Islam, blessing
  • Mohammad Reza Hedayat Panah Pages 117-146
    Imam Hasan’s prophecy of reconciliation with Moavie: a revisit of Imam Hasan’s strategic policies towards Moavie it emenated from a deep and thorough understanding of Imam from the circumstances of Iraq in that era. This comprehensive undestanding pushed Imam to adopt a wholistic policy package from the beginning of his reign. Imam Hasan could well prophesy the defeat of Iraqi Muslims supporting him to the front opened in Sham (damascus) supporting Moavie. Aslo, Imam Hasan could discern the need to show military activity(military maneuver) to achieve long-term political purposes and to avoid a complete and irrepairable defeat later on. The view offered in the current study flatly contradicts the first view and compelements and reforms the first one.
    Keywords: Imam hasan’s reconciliation, prognostication of reconciliation, the history of caliphate, opposition of Imam Hasan with Imam Ali
  • Hamed Dejabad, Moein Maroofi, Mohammad Ashaeri* Pages 147-172

    Few quotations are found in the course of history whose evidence is as strongly documented as the main part of Ghadir Hadith (…من کنت مولاه).The Hadith is a truthful, undeniable quote from the holy Prophet. Those who undermine the veracity of this hadith argue that it does not carry implications to the righteousness of Imam Ali as the successor of prophet. One of the arguments put forward is about the brevity and ambiguity of the term “movla”used in this hadith to refer to Imam Ali. The current study aims to explore multiple meanings of the above-mentioned term and seeks to prove that on the basis of definite evidence, the term abosulutely and without an iota of doubt denotes guardianship and authority to lead. Then, the current research assumes that the evidences presented are insufficient and attempts to attribute other meanings to the term and prove righteousness of Imam Ali as the successor of prophet based on the other denotations and connotations of the term. This research moves on to argue, should there still remain brevity and ambiguity, two solutions need to be accepted. First attributing two meanings to the term and second performing practical principles. It is hereby proved that Ghadir Hadith specifically implies the righteousness of Imam Ali as the successor of prophet beyond any reasonable doubt, and there is no way to bring it under question. Although there has been some vain attempts to distort the historical evidences of the hadith, the line of reasoning for the opposite camp has more ground and solidity.

    Keywords: Ghadir hadith, meaning of the term Mowla, Imamate, brevity, text on Imamate, use of term more frequently than meaning, the necessity of caution
  • Rasool Chegini, Mehdi Farmanian* Pages 173-203
    An article was earlier published to counter the argument that Ibn Teimie was rather prejudiced and erroneous towards Ahl-ul-Beit and their virtues, wherein a different and rather unrealistic interpretation of his character was presented. In that article, Ibn-Teimie was depicted as a scholar possessing an insightful and confirmatory look towards the virtues of Ahl-Ul-Beit. He is also presented as believing in Ahl ul Beit’s nobility, scientific and religious authority, immaculateness, sole integrity and honesty. With due regard to the fact that a thorough understanding of a person’s character is only possible through a comprehensive look at the quotes and deeds he left behind, the same truth holds for ibn teimie. To understand his character all of his writings and works must be brought under careful scrutiny. There are direct quotes from ibn temie that stand in sharp contrast to what the researcher of the mentioned article argued. Prejudice, lack of comprehensiveness of the author’s understanding, incomplete and erroneous references and ignorance of the stance of the sunni scholars towards the ideas of ibn temie are but some of the critical issues that bring the article under question and undermine its line of reasoning.
    Keywords: ibn teimie, error, prejudice, ahl ul beit, Imam Ali