فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 23 (بهار 1397)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 23 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا نصری، امین رستم نیا، فریبا جمشیدی صفحه 7

    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر توانمند‌سازی مهارتی زنان (کارآموزان مرکز شماره 7 خواهران ایلام) می‌باشد. نوع تحقیق توصیفی و کاربردی است و ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه بود که پس از طراحی روایی صوری آن (بر اساس دیدگاه صاحب‌نظران) و پایایی آن(با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94%) سنجیده و در اختیار نمونه‌های جامعه آماری تحقیق قرار داده شد. جامعه آماری تحقیق 100 نفر از کارآموزان 8 رشته آموزشی مرکز را شامل و نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 86 نفر تعیین گردید. پرسش‌نامه‌های دو‌گانه شامل 15 گویه جهت سنجش توانمندی و 18 گویه جهت سنجش ویژگی‌های شغلی و مهارتی کارآموزان زن تهیه، تکمیل و مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله دوره‌های آموزشی در تمامی نشانگرهای توانمندی در حد متوسطی نقش داشته‌اند. تحلیل عاملی نیز برای ویژگی‌های دوره‌های آموزشی مهارتی مرکز خواهران 3 عامل: اثرات روانی، اثرات شغلی و مهارتی، شایستگی و خودباوری با واریانس 74/63 معرفی نمود. بر اساس نتایج رگرسیون گام‌به‌گام 6 متغیر مستقل به مدل واردشده‌اند که توانسته‌اند 2/94 درصد تغییرات توانمندی مهارتی کارآموزان زن مرکز خواهران ایلام را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای ایلام، توانمندی مهارتی، زنان
  • آرش اخوان طبسی، اعظم امینی تهرانی، بهزاد توکل صفحه 27

    در رقابتی که مابین سازمان‌ها در دنیای امروز وجود دارد، عوامل زیادی می‌تواند در سازمان، به کار گرفته‌شده وبرتری یک آن را تامین کند. داشتن منابع انسانی کیفی با توان بهره‌وری بالا و صلاحیت‌های حرفه‌ای، شاخص‌های استاندارد جایگاه ملت‌ها را در سلسله‌مراتب رقابتی مشخص می‌نماید. پژوهش حاضر باهدف شناسایی صلاحیت‌های حرفه‌ای شاغلین صنایع و ارایه چارچوب و مدل اولیه صلاحیت حرفه‌ای در راستای تحقق اهداف استراتژیک شرکت ذوب‌آهن و مجتمع  فولاد مبارکه و ارتقاء مهارت شاغلین می‌باشد.
    روش تحقیق توصیفی اکتشافی است که نخست بر اساس مطالعه دستورالعمل‌های موجود و مبانی نظری، الگوها و مدل‌های مختلف و انجام مصاحبه با خبرگان فهرستی از صلاحیت‌ها و مولفه‌های آن شناسایی گردید. در ادامه برای تایید و تعیین میزان اهمیت هریک از شایستگی‌ها با استفاده از پرسش‌نامه محقق ساخته صلاحیت‌های اصلی تایید و با استفاده از روش تحلیل عاملی، شایستگی‌ها در قالب 5 عامل اصلی دانش، مهارت، نگرش، ویژگی و انگیزه دسته‌بندی گردیدند و میزان اهمیت هریک از عوامل و شاخص‌ها نسبت به یکدیگر مشخص گردید. در نهایت شایستگی‌ها با استفاده از مدل کوه یخ تفسیر گردید.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، شایستگی، کارکنان شرکت های بزرگ فولاد
  • بهادر فرشاد، ساناز فخیمی رضایی، آزاده سبزواری صفحه 43

    یک بررسی سه‌ساله در سنگاپور نشان داده است که 17 درصد شرکت‌های نوپای این کشور ورشکست شده‌اند درحالی‌که این نسبت در مورد شرکت‌هایی که برنامه‌ آموزش نیروی انسانی را انجام داده‌اند کمتر از یک درصد بوده است. در ایران نیز پیش‌بینی می‌شود که با توجه به لحاظ شدن لایحه 1000 میلیارد تومانی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در بودجه سال 1390، بر توسعه و رونق این بخش از اقتصاد بیش‌ازپیش افزوده شود. باید توجه نمود که فرآیند تجاری کردن نوآوری نیازمند توسعه و انتظار برای دریافت حمایت‌های مالی و دولتی و صرف وقت و زمان بسیار است. بنابراین فرایند تجاری‌سازی ایده‌ها و نوآوری‌ها با مشکلات و معضلات فراوانی روبروست به‌طوری‌که امروزه تنها یک ایده و نوآوری از 3000 ایده منجر به موفقیت و تجاری‌سازی موفق می‌شود (Rajshree,2011). لذا هدف از تحقیق حاضر آن است که مهارت‌های تاثیرگذار در موفقیت شرکت‌های دانش‌بنیان شناسایی و اولویت‌بندی شود و همچنین فرآیند کسب مهارت تجاری این نوع بنگاه‌ها، موردبررسی قرارگرفته و مدلی بر مبنای وضعیت موجود این شرکت‌ها در مسیر موفقیت تجاری‌سازی دستاورد‌های خود ارایه شود.

    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، کسب وکار دانش بنیان، تجاری سازی یافته های پژوهشی، پارک های فناوری
  • سمیه قائد امینی هارونی، اباصلت خراسانی صفحه 55

    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آموزش‌های ضمن خدمت بر توانمندسازی کارکنان آموزش فنی و حرفه‌ای استان چهارمحال و بختیاری می‌باشد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی – پیمایشی هست که دیدگاه کارکنان و مدیران آموزش فنی حرفه‌ای استان چهارمحال و بختیاری در ارتباط با تاثیر دوره‌های آموزش ضمن خدمت بر توانمندسازی کارکنان را ارزیابی می‌کند. که با اجرای پرسش‌نامه و نظر‌سنجی از مدیران و کارکنان نتایج به‌دست‌آمده بدون دخل و تصرف بیان‌شده است. بنابراین، این پژوهش ازنظر هدف، تحقیق کاربردی بوده و ازنظر گردآوری و تحلیل داده‌ها روش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت‌کننده در دوره‌های آموزشی سال92- 91 آموزش فنی و حرفه‌ای استان چهارمحال و بختیاری به تعداد 110 نفر می‌باشد که از این تعداد با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، 86 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از دو روش مطالعه کتابخانه‌ای و پرسش‌نامه استفاده شد. پرسش‌نامه برای سنجش پنج مولفه توانمندسازی شامل خود اثربخشی، خودسامانی، معناداری، تاثیر و اعتماد با 20 گویه بر مبنای طیف لیکرت از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی، طراحی و در اختیار نمونه‌های پژوهش قرار گرفت. بر اساس یافته‌های این پژوهش، دوره‌های آموزش ضمن خدمت تاثیر معنی‌داری بر توانمندسازی کارکنان این سازمان داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، توانمندسازی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای، منابع انسانی
  • نعمت الله عزیزی، مژگان امرایی نیا صفحه 73

    هدف از پژوهش حاضر مطالعه تجربه زیسته زنان زندانی شهر سنندج از آموزش‌ فنی و حرفه‌ای در زندان است. در این پژوهش از رویکرد کیفی، استراتژی پدیدارشناسی و ابزار مصاحبه عمیق با مشارکت‌کنندگان، به‌منظور پاسخگویی به سوالات پژوهش و دستیابی به هدف پژوهش استفاده شد. در این پژوهش تلاش شد تا درک مشارکت‌کنندگان از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در زندان و همچنین ارزیابی آنان از اثربخشی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در زندان تحلیل شود. مشارکت‌کنندگان در پژوهش 9 نفر از زنان زندانی کانون اصلاح و تربیت شهر سنندج بودند که در دوره‌های مهارت‌آموزی سازمان فنی و حرفه‌ای که در زندان شرکت داشتند که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و دیدگاه آنان با استفاده روش مصاحبه عمیق جمع آوری و با بهره گیری از استراتژی تحلیل مضمونی، تحلیل شد. در تحلیل داده‌ها چهار بعد زمینه‌های قبل از زندان، زندان، آموزش در زندان و انگیزه مددجویان برای حضور در دوره‌های آموزشی و اثرات این دوره‌ها در توانمندسازی مددجویان موردبررسی قرار گرفت. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که زنان زندانی با زمینه‌های جرم متفاوت، انگیزه‌ی زیادی برای شرکت در کلاس‌های مهارت‌آموزی دارند. همچنین بررسی تجارب مددجویان نشان داد که حضور در این کلاس‌ها نقش مثبتی درباز توانمندسازی همه‌جانبه مددجویان داشته و در اکثر موارد با توانمندسازی شغلی و اقتصادی و فراهم نمودن فضای بازسازی مددجویان ازلحاظ روحی، روانی و تربیتی زمینه‌ی ارتکاب مجدد جرم در  بین مددجویان را کاهش می‌دهد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان زندانی، مهارت آموزی، اثربخشی آموزشی، آموزش های فنی و حرفه ای، شهر سنندج
  • سعید هداوند، پریوش جعفری صفحه 95

    این پژوهش باهدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر در اثربخشی آموزش های فنی و مهارتی دریکی از سازمان های نظامی و در سه سطح عوامل فردی، آموزشی و سازمانی انجام‌شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که به روش توصیفی-همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل 283 نفر از سرپرستان خطوط تولیدی سازمان موردمطالعه است که در سال 1397 تحت پوشش آموزش های فنی و مهارتی بوده‌اند.
    حجم نمونه بر اساس جدول مورگان-کرجسی،150 نفر تعیین گردیده و آزمودنی ها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی انتخاب‌شده‌اند. ابزار گردآوری داده ها پرسش‌نامه محقق ساخته است که در طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم‌شده است. برای آزمون پایایی پرسشنامه از آلفای کرون باخ بهره گرفته‌شده که مقدار آن 86/. است.
    برای روایی محتوایی هم از روش توافق متخصصان استفاده‌شده است. در تحلیل داده‌ها از آماره های توصیفی نظیر میانگین، نما، فراوانی، درصد، انحراف معیار و تحلیل عاملی استفاده‌شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل فردی، آموزشی و سازمانی درمجموع، 69% از کل واریانس به‌دست‌آمده را تبیین کرده اند که بیانگر تاثیرگذاری بالای آن‌ها در اثربخش نمودن آموزش های فنی و مهارتی است.

    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزشی، آموزش فنی و مهارتی، آموزش ضمن خدمت
|
  • Amin Rostamnia Page 7

    The overall objective of the study was to investigate the effects of refresher courses at ITC in Karaj on professional(job) empowerment of instructors in ILAM Technical and Vocational training Head Office in 1994-95(2015-2016). The research type was descriptive and applied. The data gathering tool was a questionnaire which after designing, its formal validity (according to the scholars’ viewpoints), and its reliability (using Cronbach's alpha coefficient 83%) was measured. The statistical population of the study included 145 instructors who participated in refresher courses at ITC and a sample of 103 were selected based on Morgan's table. Dual questionnaires containing 29 items for measuring empowerment(capability) and 19 items for evaluation of training content were completed and analyzed. Based on the results, it can be said that the training courses have played a moderate role in all indicators of empowerment(capability). In the factor analysis, the 5 factors of: Instructors’ skills and competency, creativity enhancement and self-learning, enhancement of learners’ participation, training environment(equipment) and teaching methods showed the variance of 74/62 for ITC refresher courses. Based on the results of step by step regression, 6 independent variables include: enhancement of self-learning in learners, teachers’ mastery to teaching methods, the use of training aids, thinking evoking methods in learners, attention to the latest innovations, the proper relationship between instructors and learners showed 81.4% of the instructors’ professional empowerment changes.

    Keywords: : professional (Job) empowerment(capability), training Content, training instructors
  • Arash Akhavan Page 27

    Today in the competition between organizations in the world, there are many factors that can be applied to organizations and their excellence. Having qualified (competent) human resources with high productivity and professional qualifications determine the standard indicators of the status of nations in a competitive hierarchy. The purpose of this study is to identify the professional qualifications of the industrial workers and provide the framework and initial model of professional competence in pursuit of strategic objectives of Zob Ahan Steel Company and Mobarakeh Steel Complex and to improve the skills of the workers.
    The research method is exploratory descriptive which based on the study of existing practices(instructions) and theoretical fundamentals, different models and patterns and interviewing with experts, a list of competencies and its’ components was determined. In order to confirm and determine the significance of each competency, a researcher-made questionnaire was used and the main competencies were confirmed and by using factor analysis, competencies were classified into five main factors of: knowledge, skill, attitude, attributes and motivation. The importance of each of the factors and indices has been determined and finally the competencies were interpreted by using the iceberg model.

    Keywords: Professional competence, competence, large steel companies’ staff
  • Bahador Farshad Page 43

    A three-year survey in Singapore has shown that 17 percent of this country's startups are bankrupt, While this ratio was less than 1 percent for companies that have completed the human resource training program. In Iran, it is anticipated that, given the inclusion of the 10,000 billion Rials bill, the support of knowledge-based companies in the budget of 2011 will further increase the prosperity of this sector of the economy. It should be noted that the process of commercialization of innovation requires development and the expectation of obtaining financial and public support and spending a lot of time and energy. Therefore, the process of commercializing innovative ideas faces many problems so that today just only one innovative idea succeeds out of 3,000 innovative ideas and can be commercialized (Rajshree, 2011). Therefore, the purpose of this study is to identify and prioritize the effective skills in success of the knowledge-based companies, as well as the process of business skill of these types of firms(enterprises), and to present a model based on the existing situation of these companies on the way of success in commercialization of their achievements.

    Keywords: Small, Medium Enterprises, Knowledge Based Business, Commercialization Research Findings, Technology Parks
  • Somayeh Ghayed Page 55

    The aim of this study was to investigate the effect of in-service (on the job) training on empowering the technical and vocational training’s staff in Chaharmahal and Bakhtiari province. The research is descriptive – survey which assess the managers and staff viewpoints  of  Chaharmahal and Bakhtiari province toward the impact of in-service training on empowering the staff  conducted by a questionnaire survey distributed among the managers and employees and the results have been obtained without any interference. Therefore, this research is an applied research in terms of purpose, and in terms of collecting and analyzing data, is a descriptive-survey method. The total statistical population consisted of all the employees(110 people) participating in training courses in 1391-1392(2012-2013) in technical and vocational training of Chaharmahal and Bakhtiari province which by using Morgan table and random simple sampling method, just 86 people were selected out of them as a sample.
    Two methods of library study and questionnaire were used to collect information. A questionnaire was designed to measure the five empowerment components including self-efficacy, self-awareness, meaningfulness, impact, and trust with 20 items based on Likerts’ range from very high to very low grade and distributed among the research samle. According to the findings of this research, in-service training courses have a significant effect on the empowerment of the staff of this organization.

    Keywords: in-service(on the job) training, Empowerment, Technical, vocational training organization, Human resources
  • Neimatollah Azizi Page 73

    The purpose of study is assumed to investigate the experience of women prisoners in Sanandaj prison from professional and technical education. It has been used qualitative approach, phenomenology strategy, interview as methodology. In this research, it was attempted to analyze the participants' understanding of professional and technical training in prison as well as its effectiveness. this study investigate 9 female prisoners at the Sanandaj Center for Rehabilitation and Development who were in VET training course, they were selected through targeted sampling, while they being interviewed based on thematic analysis. In data analysis there were dimensions to be surveyed to empower prisoners before prison including training in jail, client interest to attend in training courses. The findings of the present study indicate that women with different crime grounds have a great incentive to attend classes. Also, studying the experiences of clients showed that attending these classes has a positive role in the comprehensive empowerment of clients. In most cases, job empowerment and providing rehabilitation for prisoners could decrease crimes.

    Keywords: Empowering female Prisoner, Learning Skills, Educational Effectiveness, Technical, vocational Education, Sanandaj
  • Saeed Hodavand Page 95

    The purpose of this study was to identify and analyze effective factors on the effectiveness of Technical and Vocational training in one of the military organizations and at the three levels of individual, educational and organizational factors. The present study is an applied research that has been done by descriptive - correlation method. The statistical population of the study consisted of 283 supervisors of the production lines of an organization which were trained by Technical and Vocational training organization in 1397(2018).
    Based on Morgan-Krejcy table, sample size was 150 students, which were selected based on random sampling method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire that was prepared based on Likert's five-point range. For the final test questionnaire, Krone Bach Alpha was used which is 0.86.
    For content validity, the expert agreement has been used. For data analysis, descriptive statistics such as mean, mode, frequency, percentage, standard deviation and factor analysis were used. Research findings show that the 3 individual, educational and organizational factors have affected the 69% of the total variance, which indicates the high impact of technical and vocational training.

    Keywords: Training effectiveness, Technical, Vocational training, in – service (on the job) training