فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 48 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس باقری*، پریوش میرزاییان صفحات 9-34

    این مقاله با نگاهی بر پژوهشهای ادبی از سال 1313تا1391، که به هر نحو و یا دیدگاهی، زن را محور اصلی خود قرار داده اند ضمن اینکه چگونگی و بسامد آنها را نشان می دهد، تکرارها، غیابها و جاهای خالی و بررسی نشده را نیز مشخص می کند. همچنین تلاش شده است نمودارها و جدولها خوانش و تحلیل شود. بررسی پژوهشها سیر صعودی آنها را نشان می دهد. پژوهشگران زن بیش از مردان در پی بررسی و تحلیل زن در ادبیات ایران بوده اند، همچنین آمار بیانگر این است که در حوزه آثار کلاسیک نظم بر شاهنامه بیشترین میزان پژوهش انجام گرفته است. همچنین خلا پژوهش زن محور به طور علمی در مورد شعر کلاسیک زنان  (رابعه و مهستی گنجه ای) به چشم می خورد. بین متون نثر، هزارویکشب بیشترین میزان پژوهش را به خود اختصاص داده، همچنین حوزه ادبیات داستانی برای پژوهش زن محور بیشترین استقبال را داشته است. سیمین دانشور به عنوان اولین نویسنده زن ایرانی بیشترین پژوهشها را در این بخش به خود اختصاص داده است. در شعر معاصر خلا پژوهشی که در مورد شعر زنان کلاسیک بود، احساس نمی شود و بیشتر شعرهای زنان معاصر مشهور، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و شعر پروین به عنوان پیونددهنده شعر کلاسیک و معاصر بیشترین آمار را داشته است.

    کلیدواژگان: پژوهشهای ادبی زنان، فمینیسم در پژوهشهای معاصر، نقد ادبی و زنان
  • فهیمه خراسانی*، غلامحسین غلامحسین زاده، حمیدرضا شعیری صفحات 35-54

    در نظام گفتمانی شوشی، گفتمان بیشتر تابع شرایط عاطفی و احساسی است که شوش گران از آن پیروی می کنند. به این معنا که این نظام گفتمانی مبتنی بر کنش کنشگران نبوده و معنای متن با توجه به رابطه شوشگران با عناصر پیرامون متن شکل می گیرد. دو نظام گفتمانی حسی-ادراکی و تنشی-عاطفی، به عنوان دو زیرمجموعه از نظام گفتمانی شوشی محسوب می شوند. در این دو نظام، احساس و ادراک و تنشهای عاطفی شوشگران، بیشترین سهم را در خلق معنای متن داشته و به این ترتیب اثر ادبی را از حیطه یک گفتمان صرفا کنشی و ساختاری فراتر برده و روابط درونی آن را به چالش می کشند. نظام گفتمانی حسی-ادارکی بیانگر حضور فعال حواس پنجگانه انسان در شکل گیری معنا است و نظام تنشی-عاطفی نیز به بررسی تنشهای روحی و عاطفی شوشگران پرداخته، تا نقش آنها را در ایجاد شرایط متفاوت معنایی، تبیین کند. در این پژوهش با بررسی داستان سیاوش در شاهنامه، به تبیین این نکته پرداخته خواهد شد که شخصیتهای این داستان از مرز یک کنشگر عبور کرده و بسیاری از اعمال و رفتار آنها در حیطه گفتمان شوشی جای می گیرد. به این نحو که احساسات بیرونی آنها در قالب گفتمان حسی-ادراکی و از طریق حواس پنجگانه نمود می یابد و تنش ها و احساسات درونی آنها نیز از طریق گفتمان تنشی-عاطفی مشخص می شود. به این ترتیب گفتمان شوشی باعث عبور از ساختارگرایی محض می شود؛ به گونه ای که تحلیل از حد یک طبقه بندی صوری و خوانشی ابژکتیو فراتر می رود وبه این ترتیب معنا با توجه به نظامهای گفتمانی موجود در متن پدید می آید که لزوما کنشی نیستند، لذا با نظامی حسی - ادراکی، زنده، سیال و پویا مواجه خواهیم بود.

    کلیدواژگان: گفتمان حسی ادراکی، گفتمان تنشی عاطفی، کنش، شوش، شاهنامه، سیاوش
  • فرشته رستمی* صفحات 55-88

    زاویه دید، دریچه ای است که نویسنده پیش روی خواننده می گشاید تا از رهگذر آن رخدادهای داستان نگریسته شود. راوی و بازتابنده تا زمانی ارزشمندند که بتوانند صدای خود را داشته باشند؛ زمانی که در تله راوی خودمختار گرفتار گردند، روایت به «آسیب صدا » دچار آمده و داستان به «تک صدایی» می انجامد. گزارش پیش رو در چارچوب بخش بندی «ژرار ژنت» انجام پذیرفته و پنج گونه از زاویه دید در داستانهای «سیمین دانشور» سنجیده شده اند.خواست این جستار آن است که دریابد زاویه دید در داستانهای دانشور تا چه اندازه بر سازوکار راوی و بازتابنده تاثیر گذاشته اند و دخالت نویسنده در کدام زاویه دید نادر بوده است. این گفتار در کندوکاوهای خویش دریافته است که در داستانهای دانشور دو گونه «صدا» وجود دارد. نخست صدای شخصیت، راوی یا بازتابنده است که صداهای «درون متن» را می سازند و دوم، صداهای «فرامتن» است که افزون بر متن قرار گرفته اند. در بخشی از زاویه دیدها صداهای فرامتن بیشتر وجود دارد و در پاره ای دیگر، صداهای درون متن، بایستگی خود را دارا هستند. گردآوری داده ها به پشتیبانی فن کتابخآنهای و فیش برداری انجام یافته که با روش «توصیفی- تحلیلی» سنجیده شده اند. در  پایان نمودار آماری، چشم انداز زاویه دید و پراکندگی صدای فرامتن در داستانها را نشان خواهد داد.

    کلیدواژگان: دانشور، ژنت، داستان، زاویه دید، راوی، صدای فرامتن
  • احمد رضایی* صفحات 89-118

    در این پژوهش ضمن توجه به معانی لغوی، اصطلاحی رویا و برشمردن کارکردها و نظریات برجسته درباره آن، ویژگی های رویا در دو نوع ادبی حماسی و عرفانی-تعلیمی بر شمرده، و تمایزات و تشابهات (احتمالی) آن بررسی شده است. از نتیجه  پژوهش چنین برمی آید که در متون حماسی به دلیل زمینه متن، رویا از نظر زمان، عوامل محرک، عناصر، رویابین و... انسجام و پیوند  بیشتری با متن دارد و در نتیجه در چنین متونی رویا بیش از نوع ادبی عرفانی - تعلیمی، در روند روایت و پیشبرد آن موثر و دخیل است به گونه ای که  جدا کردن آن از متن ممکن نیست. علاوه بر اینکه پیام یا درونمایه رویا در حماسه آشکار است یا پس از کمک گرفتن از خواب بین آشکار می شود و ابهامی در آن باقی نمی ماند.

    کلیدواژگان: مقایسه خواب و رویا در متون ادبی، خواب و رویا در متون حماسی، خواب و رویا در متون عرفانی
  • ناصر علیزاده*، فرهاد محمدی صفحات 119-146

    در این نوشتار نخست توضیح مختصری درباره روابط بین فردی و ویژگی های حاکم بر آنها و تاثیری که بر زبان دارند، داده می شود؛ سپس گفتارهای دیوانگان با توجه به رابطه آنان با مخاطب در دو بخش مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش اول با ذکر حکایاتی بیان می شود که چگونه دیوانگان در گفتگو با حاکمان نسبت به رعایت شرایطی که لازمه تعامل با آنهاست، بی اعتنا هستند. گفتارهای آنان به دلیل اینکه هیچ گونه تناسب و سنخیتی با پایگاه اجتماعی حاکمان ندارد، نوعی «سلب ارزش» و «قدرت زدایی» از پادشاهان و صاحبان قدرت به شمار می رود. در بخش دوم سخنان بیباکانه دیوانگان با خداوند، که «زبان مستقل» و «نشانه هویت و شخصیت» آنها به شمار می رود و بر رابطه نزدیک و دوستانه آنها با خداوند دلالت دارد، مورد مطالعه قرار می گیرد. بنابراین زبان خاص دیوانگان در گفتگو با مخاطب بویژه گفتارهای دوستانه آنها با خداوند کاملا با شخصیت و عنوانی که دارند، در تناسب است.

    کلیدواژگان: دیوانگان در مثنویهای عطار، زبان و رابطه و شخصیت دیوانگان عطار، مناسبات و ارتباط اجتماعی در بیان دیوانگان
  • هاله کیانی*، یدالله جلالی پندری صفحات 147-168

    بیژن نجدی (1376-1320) از جمله پیشگامان نگارش داستانهایی به شیوه پست مدرن در ایران به شمار می آید. در این مقاله جایگاه خواننده در داستانهای پست مدرنی از بیژن نجدی همچون «آرنایرمان، دشنه و کلمات در بازوی من»، «دوباره از همان خیابانها»، «روز اسبریزی»، «بیگناهان» و «سرخپوستی در آستارا» بررسی شده است. نجدی در داستانهای خود، با به کارگیری شیوه هایی همچون مخاطب قرار دادن خواننده و ابهام سازی در تشخیص مخاطب داستان برای خواننده، تکثر راوی و تغییرات مداوم و بدون قرینه زاویه دید و در نتیجه عدم انسجام متن، تصویر دنیاهایی متناقض و ارائه انتخابهای متفاوت در مسیر داستان به خواننده، نگارش اثر به شیوه فراداستان و خودارجاع و معلق گذاشتن خواننده میان فضای تخیلی و واقعیت داستانی، تغییرات بدون قرینه کانونهای روایت و در نتیجه ایجاد فضاهایی چندبعدی و نگارش پایانی باز و یا فرجامهایی چندگانه برای داستانها، نشان می دهد که در نگارش داستانهایش نقشی محوری برای خواننده در نظر داشته اس؛ شیوه هایی که در جهت ایجاد زمینه های تعامل مستقیم خواننده با متن و به مشارکت طلبیدن او در ساختن معنای متن در داستانهای نجدی به کار رفته است.

    کلیدواژگان: بیژن نجدی، داستانهای پست مدرن فارسی، نقد خواننده محور، خواننده داستان و نویسنده آن
|
  • Narges Baqeri, Parivash Mirzaian* Pages 9-34

    This article pays a glance at literary studies carried out between 1934 to 2012, which have revolved round women; manifesting these studies’ terms, frequencies, repetitions, absences, and neglected aspects. Moreover, efforts have been made to readout and analyze graphs and tables. The consideration of these studies has experienced a rising trend. Female researchers have carried out the majority of studies on women in Iran’s literature. Also, based on figures, the majority of studies have been conducted on classical poems, mainly the collection of Ferdowsi’s poems, Shahnameh. Meanwhile, a shortage of scientific studies on women is evident in the classical poems of women. Among the prose texts, One Thousand and One Nights has allocated the highest number of studies, and researchers revolving round women have been warmly welcomed in the domain of tales. Simin Daneshvar, as the first Iranian female author has contributed the majority of studies in this realm. In the contemporary poetry, the shortage of studies on the classical poems composed by women is not sensed, and the majority of such contemporary poems have been criticized and studied. The poems of Parvin Etesami have achieved the highest figures, as poems which bond classical and contemporary poetry.

    Keywords: literary studied on women, Feminism in contemporary studies, literary criticism, women
  • Fahimeh Khorasani*, gholam Hussein Gholam Husseinzadeh, Hamid Reza Shabari Pages 35-54

    In Shavashi dialog, the dialog is mainly a function of emotional conditions. This means that this dialog system is not based on acts, and the connotation of the text is shaped upon the relationship of the supporters of this dialog system with the elements surrounding the text. Two sub-groups of perceptive and emotional dialogs go under the heading of Shavashi dialog system. In these two dialog sub groups, senses, perception, and emotional tensions of the Shavashi dialog followers maintain the highest contribution to creation of the text’s connotation. In this manner, the literary work goes beyond a solely structural dialog and its inner relations are challenged. The perceptive dialog manifests the active presence of five senses of mankind in formation of meaning and the emotional system has also studied the spiritual and emotional tensions of the followers of Shavashi dialog in a bid to elaborate their role in formation of different connotative conditions. In this research, the story of Siavash in Shahnameh is studied and it will be stated that the characters of this story have gone beyond acting and the majority of their acts and behaviors are considered within the framework of Shavashi dialog. In this manner, their outward sentiments are observed within the framework of perceptive dialog and via five senses, while their inner tensions and sentiments are specified via emotional dialog. Shavashi dialog puts behind pure structuralism and goes beyond an apparent categorization and an objective readout, creating the text’s connotation with due regard to dialog systems. Thus, we will encounter a live and dynamic perceptive system.

    Keywords: Key terms: Perceptive dialog, emotional dialog, action, Shavash, Shahnameh, Siavash
  • Fereshteh Rostami* Pages 55-88

    The point of view is a window which is opened by the author for the reader for the latter to pay a glance at the events unfolding throughout the tale. The narrator is valued and treasured as long as he maintains his own voice. Whenever the narrator turns autonomous, the narration is harmed and the tale becomes unilateral. This report has been carried out within the framework of categorization made by George Genette, within which five points of view in the stories authored by Daneshvar have been assessed. This article intends to realize that up to what extent the point of view in these tales has impacted the means used by the narrator and in regard to which point of view, the author has rarely interfered in the story. This article has come to realize that there are two types of voice in the said tales. Firstly, it is the voice of character or narrator which builds up the inner-text voices, and secondly there are the trans-contextual voices which are added to the text. In some points of view, there exist trans-contextual voices, and in other parts, inner-contextual voices are maintained. The collection of data has taken place upon the assistance of library techniques. This process has been assessed with the descriptive-analytical methodology. At the end, the statistical graph will display the point of view and the scattered trans-contextual voice in texts.

    Keywords: Daneshvar, Genette, tale, point of view, narrator, trans-contextual voice
  • Ahmad Rezai* Pages 89-118

    In this study, attention has been made to the denotation and connotation of dreams and the related functions and theories have been enumerated. The features of dreams in the epical and mystic-educational genres have been named and their possible differences and similarities have been researched. The result of this study shows in epical texts, dreams are more bonded with the text in regard to time, driving force, and elements. Hence, in these texts, dreams are more effective and involved in the process of narration, compared to the mystical literary genre, such that dream is an integral part of the related text. Additionally, the message or theme of the dream is more transparent in epical texts or is revealed upon the assistance of the dream reader, removing all existing ambiguities.

    Keywords: Comparison of dream in literary texts, dream in epical texts, dream in mystical texts
  • Naser Alizadeh, Farhad Mohammadi* Pages 119-146

    This article initially summarizes inter-personal relations; their governing features, and impact on language. Later on, the dialogs of mentally deranged characters are studied based on their relationship with the addressee, in two sections. In the first section, anecdotes are stated which show how the madmen remain indifferent toward the conditions which they should comply with in their dialog with rulers. Their dialogs do not match the social status of rulers and are considered as a sort of devaluation and disempowerment of kings and the powerful. In the second section, the remarks of them with God, which maintains an independent language and marks their identity and character, showing their close bond with God, are researched. Hence, their character in their dialog with the addressee, especially their friendly dialogs with God matches their character.

    Keywords: mentally deranged in Attar’s elegies, language, relationship, and character of mentally deranged in Attar’s works, social relations in the view of mentally deranged
  • Halleh Kiani *, Yadolllah Jalali Pendari Pages 147-168

    Bijan Najdi (1941-1997) is one of the pioneers of post-modern stories in Iran. In this article, the status of reader in his post-modern stories has been researched. In his stories, he has used a number of approaches such as addressing the reader, and obscuring the introduction of the addressee of the story for the reader; the severalty of narrators; constant and non-identical changes of the point of view and the resulting lack of coherence in the text, depiction of paradoxical worlds, and presentation of different choices to the reader throughout the story in the form of meta-fiction, self-reference, and suspension of the reader amid the imaginative and factual atmosphere of the story, non-identical changes in the focal points of the narration, and thereby establishment of a multilateral atmosphere, an open ending, and/or multiple conclusions, for stories. All and all, these show that in the preparation of the stories,  a pivotal role has been taken into consideration for the reader, and methodologies have been applied in Najdi’s stories for establishment of the ground for direct interaction of the reader and the text, and participation of the reader in development of the denotation of the texts.

    Keywords: Bijan Najdi, Farsi post-modern stories, criticisms that revolve round the reader, reader, author of the text