فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال هفتم شماره 26 (تابستان 1398)

  • 0 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین مزینی* صفحات 7-29

    متغیرهای سرمایه گذاری و موجودی سرمایه از مهم ترین داده های مورد نیاز جهت سیاست گذاری اقتصادی به حساب می آیند. در این راستا در اختیار داشتن آمار و اطلاعات عملکردی از این متغیرها از الزامات برنامه ریزی اقتصادی محسوب می شود. به ویژه در سطوحی فراتر از سطح ملی همچون سطح استانی که توسط نهادهای مسئول آمار اقتصادی کشور تولید می شوند. در راستای پاسخگویی به این نیاز در مقاله حاضر تلاش شده در چارچوب روش های برآورد موجودی سرمایه، نسبت به محاسبه شاخص موجودی سرمایه استانی و معرفی متغیرهای جایگزین آن اقدام شود. بدین منظور با تاکید بر مبانی نظری تابع تولید، روشی جهت محاسبه متغیر موجودی سرمایه به صورت استانی معرفی و عملیاتی شده و از سوی دیگر دو متغیر جانشین نیز در این رابطه پیشنهاد و داده های مربوط به هر یک به صورت نمونه برای دوره 91-1385 ارائه شده است. نتایج به دست آمده جدا از میسر کردن مقایسات استانی می توانند در مطالعات کمی در حوزه هایی چون بهره وری و کارایی، رشد اقتصادی، پس انداز و سرمایه گذاری و تحلیل های داده- ستانده به کار آیند.

    کلیدواژگان: موجودی سرمایه، سرمایه گذاری، داده های استانی، ایران
  • علی مصطفوی ثانی*، محمد نعمتی صفحات 31-69

    اگرچه برنامه ریزی توسعه در ایران از دهه 1320 مورد توجه قرار گرفت، اما همچنان از منظر توسعه متوازن و توجه به مسئله عدالت منطقه ای در توسعه پیشرفت چندانی ایجاد نشده است و حجم عظیم منابع انسانی، مالی و طبیعی مصرف شده با دستاوردهای به دست آمده تناسبی ندارد از این رو، ضرورت دارد تا رویکرد حاکم بر نظام برنامه ریزی کشور با تمرکز بر مسئله توسعه متوازن مورد کنکاش و بررسی تحلیلی و انتقادی قرار گیرد و نقاط ضعف و قوت برنامه های توسعه و چالش های آن شناسایی شود. اگرچه تاکنون مطالعات مختلفی در این زمینه انجام گرفته ولی ضروری است تا آسیب شناسی جامعی از چالش ها و نقاط ضعف برنامه ریزی توسعه از منظر توسعه متوازن و منطقه ای انجام گیرد و پژوهش های انجام گرفته در این زمینه در قالب منظمی ارائه شود کما اینکه پژوهش های انجام شده تاکنون، اغلب با دامنه محدود و عدم توجه به جمیع ابعاد این مسئله انجام گرفته است. در این مقاله، ابتدا تجربه نزدیک به 70 سال برنامه ریزی توسعه در ایران از حیث توجه به مسئله توسعه متوازن و منطقه ای مورد بررسی قرارگرفته است و به بررسی نقاط ضعف و قوت برنامه های توسعه بعد از انقلاب در مورد توسعه متوازن و منطقه ای پرداخته است. این مقاله سپس به آسیب شناسی جامعی از چالش های موجود در راه توسعه متوازن منطقه ای در کشور برحسب درجه اهمیت و اثرگذاری پرداخته و سعی کرده است با جمع آوری و ترکیب اطلاعات از پژوهش های پیشین و با نظم دهی به ابعاد مختلف چالش ها و نقاط ضعف در سه سطح پیش نیازهای برنامه ریزی، فرایند برنامه ریزی و محتوای برنامه ها، مخاطبان را در درک و رفع آن ها یاری کند. دسته بندی منظم چالش ها نشان می دهد که وجود چالش مفهومی نسبت به توسعه متوازن، مشکل تعریف منطقه، تخصیص منابع مالی و نظام برنامه ریزی متمرکز از جمله مهم ترین نقاط ضعف در فرایند توسعه متوازن در کشور است.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، توسعه متوازن، آمایش سرزمین، برنامه های توسعه
  • عبدالمحمد کاشیان*، زهرا بهرامی، فهیمه قلی پور گودرزی، زهرا شهروی صفحات 71-103

    عقب ماندن قانون گذاری از پیشرفت های فناورانه به عنوان یکی از عوامل مهم شکل گیری بحران های اقتصادی و اجتماعی شناخته شده است. پیشرفت های فناورانه گاهی به حدی سریع رخ داده که امکان نظارت و قانون گذاری بر آن ها به راحتی ممکن نبوده و همین موضوع به گسترش تنش ها و برخوردهای اجتماعی منجر شده است. از آنجا که نمی توان مانع رشد پیشرفت های تکنولوژیکی شد، لازم است قانون گذاران با درک ماهیت تحولات فناورانه، رویکرد صحیحی در قبال آن داشته باشند و امکان نوآوری و خلاقیت در کنار منع سوءاستفاده را فراهم آورند. یکی از این پیشرفت های فناورانه مربوط به پول های رمزپایه است که درواقع نسل جدیدی از پول های رایج است و با استفاده از فناوری نظیر به نظیر و بدون یک واسطه مرکزی به صورت کاملا الکترونیک به انجام مبادلات اقتصادی کمک کرده و به دلیل جذابیت های زیادی که داشته اند بسیار موردتوجه قرارگرفته اند. تمامی فعالیت ها مانند انتشار، پردازش و اعتبارسنجی معاملات توسط شبکه انجام می شود و هیچ واسطه یا مرجع مرکزی برای سرکشی و دخالت در فرایند وجود ندارد و همین موضوع سبب شده است بانک های مرکزی و نهادهای نظارتی در نظارت بر این پول ها ناتوان باشند. قانون گذاری در این خصوص مستلزم بررسی اقتصادی و فقهی این ابزارهاست. بعد فقهی مسئله از این جهت حائز اهمیت است که بازارهای مالی و پولی ایران از قوانین اسلامی پیروی می کند و نیازمند تایید فقهی برای مجوز رسمی فعالیت هستند. نتایج تحقیق دلالت بر آن دارد که بهره گیری از این ارزها مستلزم آن است که حداقل قوانینی برای جلوگیری از خلق پول در فرایند نشر پول های رمزپایه (داخلی) وضع شود، پشتوانه لازم برای این پول ها تدارک دیده شود، مکانیسمی برای جلوگیری از نوسانات قیمتی آن اتخاذ شود، در سطح داخلی به منظور جلوگیری گسترش اقتصاد سایه، قوانینی برای انتقال، خرید و دریافت نقدی ایجاد شود، امکان دریافت نقدی و تبدیل به پول های رایج فراهم آید.

    کلیدواژگان: رمز پایه، پول، مجازی، فقه، اقتصاد، خلق پول
  • زهره ندیم*، محمد جواد محقق نیا، اویس محرم اغلی صفحات 105-133

    نظام مالی هر کشور نقش بسیار مهمی در سلامت، رشد و موفقیت کشور دارد. نهادهای مالی شامل بازار و موسسات مالی به عنوان نهادهای واسطه ای نقش موثری در تامین، تجهیز و تخصیص منابع مالی ایفا می کنند. بحران های اخیر فراروی نظام بانکی کشور به دلیل افزایش مطالبات معوق و کمبود نقدینگی به یک چالش ملی مبدل شده است. بانک ها و موسسات مالی به دنبال هر سرمایه گذاری و اعطای وام ناچار به پذیرش ریسک هایی هستند که بازپرداخت وام ها یا سپرده ها را تحت تاثیر قرار می دهد. برای اکثر بانک ها بزرگ ترین و بدیهی ترین منشا ایجاد ریسک اعتباری، وام ها هستند.هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر کارایی و نقدینگی بر ریسک اعتباری بانک های توسعه ای طی سال های 1382 تا 1396 است. در این راستا با استفاده از روش داده های تابلویی فرضیات تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج برآورد مدل نشان داد که نقدینگی، نسبت سپرده ها و اندازه بانک تاثیر مثبت و معنی داری بر ریسک اعتباری بانک های توسعه ای دارند. همچنین کارایی، حاشیه سود و نرخ بازده دارایی ها تاثیر منفی و معنی داری بر ریسک اعتباری بانک های توسعه ای داشته اند. در مجموع می توان گفت که بهبود شرایط اقتصاد کلان تاثیر معنی داری بر جذب سپرده های بانک ها دارد. اندازه بانک  تاثیر مثبت و معنی داری بر ریسک اعتباری دارد. بانک های متمرکزتر و بزرگ تر دارای پیچیدگی بوده و مشتریان گسترده با ویژگی های متفاوتی دارند، لذا نظارت بر آن ها سخت تر است. به همین جهت بانک ها در وام دهی خود احتیاط کمتری دارند و در وام دهی سلیقه ای عمل می نمایند و دقت کمتری در پرداخت وام ها صرف می کنند و این امید را دارند که در صورت بروز مشکل، دولت ها از بیم وقوع بحران در کشور به حمایت آن ها می پردازند درنتیجه عوامل یادشده باعث افزایش تسهیلات و کاهش ثبات مالی و ورشکستگی می شوند. به همین منظور، پیشنهاد می شود مسئولین بانکی شرایط رقابتی بازار را فراهم آورند و از تمرکز بیشتر در این صنعت جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، کارایی، نقدینگی، بانک های توسعه ای
  • فاطمه نمازی، زهرا کریمی تکانلو، طیبه پورمندبخشایش* صفحات 135-161

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر هزینه عملیاتی بانک های منتخب خصوصی و دولتی ایران است. متغیرهای توضیحی تحقیق شامل، اندازه بانک، هزینه منابع انسانی، شبکه و امکانات ارتباطی، پایگاه داده، سخت افزار و نرم افزار ارتباطی است. این تحلیل با استفاده از داده های تابلویی متوازن، 9 بانک منتخب کشور (ملی، ملت، سپه، صادرات، سینا، پاسارگاد، کارآفرین، سامان و رفاه) در قالب یک مدل اقتصادسنجی پانلی با اثرات ثابت طی دوره 1394-1388 انجام شده است. نتایج به دست آمده بیانگر تاثیر مثبت فناوری اطلاعات به عنوان متغیر مهم تحقیق بر کاهش هزینه های عملیاتی بانک ها طی دوره مورد نظر است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، بانکداری، هزینه ی عملیاتی
  • ذبیح الله خانی، حسین رجب دری*، سیدعلی موسوی زاده صفحات 163-183

    نفت خام مهم ترین نیاز ورودی در تولید است و شوک های قیمت آن به دلیل تاثیر قابل توجه آن بر اقتصاد واقعی قابل توجه است. نفت در فعالیت های اقتصادی و بازارهای مالی اهمیت زیادی دارد. شوک قیمت نفت ممکن است با تاثیرات نامطلوبی که بر روی کل اقتصاد کلان مانند مصرف و سرمایه گذاری دارد، بر عملکرد بانک ها نیز تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر شوک های قیمتی نفت بر عملکرد بانک ها در ایران طی سال های 1385 تا 1395 است. برای محاسبه شوک های قیمت نفت از مدل  استفاده شد. نمونه آماری پژوهش نیز شامل بانک های پاسارگاد، انصار، تجارت، خاورمیانه، سینا، صادرات ایران، کارآفرین، ملت، اقتصاد نوین و پارسیان است. برای بررسی عملکرد بانک نیز شاخص های کملز (کفایت سرمایه، کیفیت دارایی، کارایی مدیریت، درآمد و نقدینگی) در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد که شوک های قیمت نفت تاثیر قابل توجهی در عملکرد بانکداری دارد، به گونه ای که افزایش قیمت نفت باعث کاهش در عملکرد بانک با توجه به الگوی کملز می شود.

    کلیدواژگان: شوک قیمت نفت، عملکرد بانکی، کملز، EGARCH
  • اسمعیل ابونوری*، نسرین دلفان صفحات 185-211

    هدف اساسی در این تحقیق بررسی اثر اجرای هدفمندی یارانه ها بر نابرابری مصرف برق خانوارهای استان سمنان در ایران است. برای این منظور، نخست با استفاده از ریزداده های هزینه و درآمد خانوار، ضریب جینی هزینه مصرف برق خانوارهای استان سمنان به تفکیک مناطق شهری و روستایی طی سال های 1363-1393 برآورد شده است. سپس با استفاده از مدل رگرسیون خطی داده های ترکیبی، اثر اجرای هدفمندی یارانه بر شاخص ضریب جینی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که اجرای هدفمندی یارانه بر نابرابری مصرف برق اثر افزایشی داشته است. اجرای سیاست هدفمندی یارانه ها (آزادسازی نسبی قیمت ها)، نابرابری در مصرف برق خانوارها را افزایش داده است. گروه های درآمدی پایین تر با آزادسازی نسبی قیمت ها یا واقعی تر شدن قیمت ها، کمتر از برق استفاده کرده اند. با توجه به نتایج حاصل شده، سیاست های قیمتی و راهکارهای غیرقیمتی موجب تعدیل الگوی مصرف برق می شود.
     

    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه، نابرابری مصرف برق، استان سمنان
  • یاسمن علی اصفهانی، رویا دارابی* صفحات 213-234

    هزینه حقوق صاحبان سهام در تصمیمات تامین مالی و سرمایه گذاری، نقش اساسی ایفا می کند. سرمایه گذاران تمایل دارند در سهام شرکت هایی سرمایه گذاری کنند که هزینه حقوق صاحبان سهام در آن کم باشد. از همین رو عواملی که بر هزینه حقوق صاحبان سهام اثرگذار است از جنبه تئوری و عملی اهمیت دارد. فعالیت های مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها می تواند باعث کاهش هزینه های حقوق صاحبان سهام شود؛ اما این مهم در چارچوب سازوکار محافظت از سرمایه گذاران امکان پذیر است. در این تحقیق تلاش شده است به بررسی رابطه فعالیت های مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و محافظت از سرمایه گذاران با هزینه های حقوق صاحبان سهام پرداخته شود. برای این منظور در این تحقیق از یک مدل رگرسیون چند متغیره در قالب داده های تابلویی استفاده شده است. داده های مورد استفاده در این تحقیق از 116 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 تا 1396 استخراج شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد فعالیت های مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها در شرکت هایی که محافظت از سرمایه گذار در آن ها در سطح بالایی قرار دارد، منجر به کاهش هزینه های حقوق صاحبان سهام می شود.

    کلیدواژگان: هزینه های حقوق صاحبان سهام، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها، محافظت از سرمایه گذاران
|
  • Amir H. Mozayani* Pages 7-29

    Investment and capital stock variables are considered as critical data requirements in economic policy making. In this context, having access to the statistics and performance of these variables is regarded as one of the requirements in economic planning. It will be more important especially at levels beyond the national level such as provincial level at which the data are not produced by national institutions responsible for economic statistics. In order to meet this need, in this paper we have tried to calculate the provincial capital stock index and its alternative variables using the capital stock estimation methods. To do that, an approach is introduced and applied to estimate the capital stock variable at provincial level by reviewing the literature of production function,. Also two alternative variables and their related data are suggested for a sample period 2006-2012. The results could be applicable not only in comparative studies and policy making at provincial and regional levels but in quantitative studies in the field of productivity and efficiency, economic growth ,saving and investment and input – output analysis.</span>

    Keywords: Capital Stock, investment, Provincial Data, Iran
  • Ali Mostafavisani*, Mohammad Nematy Pages 31-69

    Even though the development planning in Iran has been applied since the 1940s, it has not still made much progress in terms of balanced development as well as the regional justice in development and a huge amount of human capital, financial and natural resources which are consumed, have obtained few achievements. Therefore, it seems necessary to examine and analyze critically the dominant approach in the country’s planning regime, focusing on the issue of balanced development, and identify the strengths, weaknesses and challenges of development plans. Although many studies have been done to undertake this issue, it is necessary to study a comprehensive pathology of challenges and weaknesses of development planning in terms of balanced and regional development. As the studies have been done so far, often have covered limited scope with little attention to all aspects of development planning, it is necessary to put them in an order. Therefore, in this paper, at first Iran development plans with respect to regional balanced development are reviewed for almost seven decades and after that, the strengths and weaknesses of development plans after the Islamic Revolution have been analyzed in terms of regional balanced development. This article then provides a comprehensive pathology for the challenges of regional balanced development based on its significance and impacts. As a result, this paper tries to explain the related challenges and help to resolve them through categorizing previous studies and organizing different aspects of the challenges and weaknesses at three levels of pre-planning, planning and post-planning. The categorization of challenges shows the most important weaknesses in the process of balanced development in Iran which included a conceptual challenge toward balanced development, the problem of defining the region, allocating the financial resources and centralised planning system.

    Keywords: Balanced regional development, Land use planning, development programs
  • Saemeh Kashian*, Zahra Bahrami, Fahimeh Qolipoor Goodarzi, Zahra Shahravi Pages 71-103

    The lag between legislation and technological advances is known as one of the key factors of economic and social crises. Technological advances have sometimes occurred so quickly that it has not been possible to be monitored and legislated and this has led to social conflicts. Because it is impossible to prevent technological advance, legislators need to have a comprehensive understanding of the nature of technological changes and also provide the possibility of innovation as well as preventing abuses. One of these technological advances is related to cryptocurrencies, which are in fact new generation of common currencies. They have helped economic exchanges to be done electronically using peer-to-peer technology, without any central intermediary. These currencies have been in the center of attention due to its many attractive aspects. All the activities such as issuing, processing and verification are done within a network and there is no intermediary or central authority to control it. This characteristic has made the central banks and regulatory institutions unable to monitor these currencies. Legislation in this area requires economic and jurisprudential analysis of these instruments. As financial and monetary markets in Iran are based on Islamic regulation and require jurisprudential approval for their legitimacy, the jurisprudential aspect is important. Findings of this study imply that using cryptocurrencies needs some requirements which included the minimum level of laws to prevent creating money in the process of cryptocurrencies issuance, providing the necessary guarantee for these currencies, developing a mechanism to prevent the price fluctuations, adopting laws for acquisition, transition and receiving cash in exchange for cryptocurrencies to prevent the expanding of shadow economy and also providing the possibility of exchanging them for common currencies.

    Keywords: cryptocurrency, money, virtual, jurisprudence, economics, money creation
  • Zohreh Nadim*, Mohammad Javad Mohagheghnia, Oveise Moharamoghlu Pages 105-133

    The financial system has an important role in health, growth and success of the country. Financial institutions include financial markets and institutions, as intermediary institutions, play an effective role in supply, Equipping and allocating of financial resources. Recent crises in the country's banking system have become a national challenge due to increased outstanding claims and liquidity shortfalls. Banks and financial institutions have to accept the risks of any investment and lending which affect the repayment of loans or deposits. Loans are the greatest and most obvious source of credit risk for most banks. The purpose of this study is to investigate the effect of efficiency and liquidity on credit risk of development banks during the years 2003-2017. In this regard, using the panel data method, the hypotheses of the research were studied. The results of the model estimation show that liquidity, deposit ratio and bank size have a positive and significant effect on the credit risk of development banks. Also, efficiency, margin of profit and returns of assets have a negative and significant effect on the credit risk of development banks. Overall, it can be concluded that improving the macroeconomic conditions has a significant effect on the absorption of deposits in banks. The size of the bank has a positive and significant effect on credit risk. Larger and more concentrated banks have complexity and many customers with different characteristics, so it is harder to monitor them. As a result, banks have less caution in lending, act in an arbitrary way, pay less attention to paying loans, and they hope that in the event of occurring a problem, government due to their concern about occurring a crisis, will support them. As a result, above mentioned factors lead to the increases of outstanding loans, reduce the financial stability and increase the probability of bankruptcy. For this, it is suggested that banking authorities provide competitive market conditions and prevent further concentration in this industry.

    Keywords: credit risk, efficiency, liquidity, development banks
  • Fateme Namazi, ZAHRA Karimi Takanlo, Tayyebeh Pourmandbakhshayesh* Pages 135-161

    This research investigates the impact of information technology on operating costs of the selected public and private banks in Iran. Independent variables are the size of the bank, cost of human resources, communication equipment and network, Database, communication hardware and software.  We use balance panel data for 9 selected banks (Melli, Mellat, Sepah, Saderat, Sina, Pasargadae, carafarin, saman and refah) in a fixed effects panel model for the period of 2009-2015. The results indicate the positive effect of information technology on banks operating costs reduction.

    Keywords: Information, Communication Technology, Electronic Banking, Operational Cost
  • Zabihollah Khani, Hossein Rajabdorri*, A. Ali Mosavi Zadeh Pages 163-183


    Crude oil is the most important input in production, and its price shocks are remarkable because of its significant impact on the real economy. Oil is important in economic activity and financial markets. The shock of oil prices may also affect the performance of banks, with adverse effects on macroeconomics such as consumption and investment. The purpose of this study was to investigate the effect of oil price shocks on the performance of banks in Iran during the period of 1385 to 1395. EGARCH model was used to calculate oil price shocks. The statistical sample includes the following banks: Pasargad, Ansar, Tejarat, Khavar miyane (Middle East), Sina, Saderat-e-iran (Iran Export), Karafarin (Entrepreneur), Mellat, Eghtesad-e-novin (New Economy) and Parsian (Persian). In order to evaluate the Bank's performance, the CAMELS rating system indicators (capital adequacy, asset quality, management efficiency, earnings, and liquidity) were considered. The research findings show that oil price shocks have a significant effect on banking performance so that an increase in oil price will lead to a decrease in bank performance with respect to CAMELS’s pattern.

    Keywords: Oil Price Shocks, Bank Performance, Low Volts, EGARCH
  • Esmaiel Abounoori* Pages 185-211

    The main goal of this research is to investigate the effect of performing targeted subsidy on energy consumption inequality concerning Semnan province in Iran.  Doing so, first the Gini coefficient of the household electricity consumption is calculated using households budget micro data concerning urban and rural household during the years of 1984(1363)-2014(1393). Then, the effect of performing the targeted subsidy on Gini coefficient has been estimated using pooled data linear regression model. The results indicate that, performing targeted subsidy has increasing effect on electricity consumption inequality. Performance the policy of targeted subsidies (leaving the price control relatively) has increased the inequality in electricity consumption of the households. The lower income groups consuming less electricity when the prices are more close to real price. According the results, applying the price policies as well as non-price policy will modify the electricity consumption pattern.


    Keywords: Targeted Subsidy, Energy Consumption Inequality, Semnan Province
  • Yasaman Aliesfahani, Roya Darabi* Pages 213-234

    The cost of equity plays a crucial role in financing and investment decisions. Investors tend to invest in stocks of companies which their cost of equity is low, therefore, factors affecting the cost of equity are important from both theoretical and practical point of view. Corporate social responsibility activities can reduce equity costs. But this can be achieved within the mechanism of protection of investors. In this research, we tried to investigate the relationship between corporate social responsibility activities and investor protection with equity costs. For this purpose, a multivariate panel data model has been used. The data used in this study were extracted from 116 active companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2017. The results of this research show that corporate social responsibility activities in companies that protect the investor at a high level lead to a reduction in equity costs.

    Keywords: Equity Costs, Corporate Social Responsibility, protecting investors