فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 35 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرناز رمضان پور، علی شرقی*، جمال الدین مهدی نژاد صفحات 5-18

    هر جامعه ای فرهنگ و جهان بینی ویژه ای دارد که تبیین کننده آرمان هایش است. در ساخت مساکن گذشته ایران، جهان بینی اسلامی به عنوان منبعی غنی، نقش اساسی ایفا می کرده، اما امروزه مورد بی توجهی واقع شده است. با وجود پیدایش معماری مدرن و از بین رفتن هویت، اصول شناسی یکی از موضوعات مهمی است که سعی در شناخت روش های کاربردی برای دستیابی به اصول گذشته و استفاده از آنها در معماری امروز به شکل نوین دارد. پژوهش حاضر با شناخت حساسیت موضوع مسکن و تنزل کیفی مسکن معاصر، ضرورت پرداخت در این زمینه را با تکیه بر ارزش های اصیل میسر دانسته و در این راه از اصول مطرح در معماری مسکن ایرانی-اسلامی بهره می گیرد. در این پژوهش کاربردی، روش تحقیق توصیفی - تحلیلی با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای به کار گرفته شده است. در مرحله اول از طریق تحلیل محتوای کیفی و کمی پژوهش های صورت گرفته در ارتباط با اصول مسکن سنتی ایران، این اصول استخراج و اولویت بندی شد. در مرحله بعد، معیارهای مسکن از دیدگاه اسلام از طریق آیات و احادیث به دست آمد و به منظور قیاس و تطبیق با اصول مرحله اول و اولویت بندی نهایی آنها، به کارگرفته شد. در مرحله پایانی، اصول معماری مسکن مبتنی بر ارزش های ایرانی-اسلامی، با استفاده از استدلال منطقی، تدوین و معاصرسازی شد تا در برنامه ریزی های مسکن کنونی مورد استناد و استفاده قرار گیرد. در نتیجه این پژوهش، اصول معماری مسکن ایرانی-اسلامی معاصر عبارت اند از: 1) بعد محیطی: طبیعت گرایی، همسویی با بستر، تنظیم شرایط محیطی با توجه به اقلیم و بوم، اعتدال 2) بعد انسانی: آسایش روحی، آسایش زیستی 3) بعد کالبدی و عملکردی: بهره گیری از هندسه و مدول، بهره گیری از عناصر آشنا و مطلوبیت ظاهری، آسایش بصری، تعاون.

    کلیدواژگان: مسکن ایرانی، مسکن اسلامی، اصول معماری ایرانی-اسلامی، معاصرسازی
  • محمد کمیلی صفحات 19-32

    پیاده راه های مذهبی یکی از بارزترین عناصر خطی اغلب شهرهای زیارتی جهان هستند که در آن زائران و گردشگران از بدو ورود به شهر تا زمان رسیدن به بارگاه اصلی، با فعالیت های متنوع مذهبی و فرهنگی، تجاری، خدماتی و... در طول این محورها مواجه-اند. این پیاده راه ها زائران را به تدریج برای ورود به فضای زیارتی بارگاه آماده می نمایند؛ لذا از آنجا که گاه ممکن است مسیرهای مختلفی برای تشرف به مکان های مقدس در شهرهای مذهبی وجود داشته باشد، شاید بتوان آنها را بر اساس شاخص های کمی و کیفی موجود در شهرهای مذهبی طبقه بندی و ارزیابی کرد. این مقاله با هدف شناسایی بهترین مسیر شرفیابی زوار حرم حضرت معصومه (س) بر اساس شاخص های جذابیت بصری و عناصر کالبدی مذهبی هر مسیر، به این مهم می پردازد که چگونه می توان محورهای منتهی به حرم را بر اساس این معیارها ارزیابی و اولویت بندی کرد تا زائران با ورود به این محور و عزیمت به صحن حرم با چشم اندازها و فعالیت های در شان و منزلت یک شهر ایرانی- اسلامی مواجه گردند. روش این تحقیق توصیفی با استفاده از اطلاعات کمی مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی است. برای شناسایی و تحلیل مسیرهای منتهی به حرم حضرت معصومه (س) ابتدا متغیرهای سنجش محورها بر اساس چارچوب نظری مشخص و اطلاعات مورد نیاز به جداول نرم افزار GIS وارد و لایه های مختلف استخراج شد، سپس با روی هم گذاری لایه ها امتیاز هر مسیر متناسب با نوع فعالیت و کاربری های محور مشخص گردید. داده های مورد نیاز برای این جداول از نقشه های پایه و وضع موجود جمع آوری گردید و برای داده های میدانی از نظرسنجی با روش تحلیل سلسله مراتبی AHP از زائران، بهره برداران و مسئولان و همچنین توزیع پرسشنامه های کتبی و مصاحبه ای و همچنین بیان تصویری آنچه زائران در طول مسیر زیارت خود می بینند و به تصویر می کشند، استفاده شد. دستاورد این تحقیق نیز توصیف و طبقه بندی شاخص های موجود در پیاده راه های منتهی به حرم حضرت معصومه (س)، امتیازدهی و اولویت بندی هر محور بر اساس شاخص های ارزیابی و نهایتا در اولویت قرار گرفتن خیابان ارم به عنوان مناسب ترین پیاده راه تشرف زائران به حرم حضرت معصومه (س) بوده است.

    کلیدواژگان: پیاد ه راه مذهبی، حرم حضرت معصومه)س(، شهر اسلامی، شهرایرانی، قم، خیابان ارم
  • مسلم ضرغام فرد، احمد پوراحمد، بنیامینو مورگانتی، ابوالفضل مشکینی* صفحات 33-46

    شهر اسلامی یکی از قدیمترین مفاهیم در مطالعات تاریخ و فرهنگ است. شهر اسلامی دارای عناصر متعددی بوده که یکی از مهم ترین آنها خانه/مسکن است. دین اسلام حد اعلای پدیده های مرتبط با انسان را مد نظر دارد، لذا در ساخت وساز مسکن نیز شایسته و مناسب بودن آن همواره مورد تاکید بوده است. در این پژوهش مفهوم «مسکن شایسته اسلامی» برای نخستین بار در متون پژوهشی به کار گرفته می شود. مسکن شایسته، موضوعی است که در محافل علمی خارج از ایران مورد توجه قرار گرفته، اما در ایران هنوز اصولی برای آن تعریف نشده است. هر چند در مکتب اسلام اصول کلی برای ساخت یک مسکن شایسته وجود داشته لیکن در دوره مدرن این مهم مورد غفلت واقع گردیده است. از این منظر، پژوهش حاضر با به کارگیری یک روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی متون اسلامی و تطبیق آنها با یکدیگر درصدد استخراج و دسته بندی نماگرهای زمینه ساز مسکن شایسته اسلامی است. نتیجه این پژوهش دستیابی به 27 نماگر است که می تواند در ساخت و سازهای اینده مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نماگرهای مسکن شایسته، مسکن شایسته اسلامی و مکتب اسلام
  • صبا جهانگیر، حسین کلانتری، حمیدرضا صارمی* صفحات 47-64

    گسترش روزافزون شهر و ورود اتومبیل به عرصه فعالیت های شهری و دگرگونی ارتباطات اجتماعی، جذابیت خیابان‏ها و فضاهای پیاده را متاثر نمود و موجب تاکید بیش از حد بر حرکت سواره و حل مسائل مختلف آن، به عنوان اصلی‏ترین شرط رونق اقتصادی- اجتماعی شهر، توسط برنامه ریزان و مدیران شهری شد. شکل گیری بافت یک شهر ارتباط مستقیمی با شبکه معابر آن دارد؛ به طوری که نوع هر یک از این بافت ها متاثر از شکل گیری خیابان ها در داخل شهر است. جریان زندگی اجتماعی در پیاده راه از ویژگی های سرزندگی است. همان طور که حرکت عابر پیاده باعث افزایش سطح تعاملات اجتماعی می شود، افزایش کیفیت شاخص های سرزندگی در این هدف گذاری باعث ارتقاء پیاده مداری می شود. محور امام خمینی(ره) سنندج در بافت قدیمی شهر دارای پتانسیل پیاده راه است که در این پژوهش با هدف افزایش قابلیت پیاده مداری مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است. مطالعات کتابخانه ای و میدانی در آن صورت گرفته و ارزیابی حاصله به کمک پرسشنامه تکمیل شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد محور امام خمینی (ره) دارای بالاترین سطح منظری و عملکردی است و قابلیت پیاده مداری در این خیابان با رعایت اصولی چون تکمیل ساختاری فعالیت های اجتماعی، توجه به عناصر کالبدی، عمومی نمودن فضای خانه کرد به عنوان پارک شهری، ساماندهی و بهسازی منطقی پیاده روها و جداره خیابان، ایجاد فضاهای جمعی مانند کافه و رستوران باعث اثبات فرضیه های افزایش سرزندگی در این خیابان می شود که تا حال حاضر با توجه به تجزیه و تحلیل صورت گرفته نتوانسته نقش کیفیت و سرزندگی را ایفا کند.

  • غلام رضا حقیقت *، محمد شیخی، مرتضی محمودی صفحات 65-78

    با توجه به شواهد و نتایج پژوهش ها، زندگی در شهرهای سنتی ایران در قالب ساختار و نظام محله بندی انتظام و معنا می یافت؛ اما امروزه شهر به مجموعه شبکه های مختلف از روابط اجتماعی گسسته شده گفته می شود که حدومرز آن برای هر شهروند متفاوت است. پیامد این تحول معنایی و گسیختگی اجتماعی، تنزل مفاهیم زیست در محلات دهه های اخیر است. در نتیجه، بازخوانی و تحلیل مفاهیم زیستی محلات گذشته برای فرایند توسعه و ارتقاء کیفی شهرهای امروز امری ضروری است. حس تعلق به محله، همسایگی، تعاون و مشارکت های اجتماعی از جمله مفاهیمی هستند که جریان زندگی محلات سنتی را هدایت می نمود که بهره گیری از آموزه های چنین مدل و نظامی می تواند موجب احیاء هویت محلات و گسترش راهکارهای اجتماع محور توسعه در جامعه گردد. دستیابی به چنین نتایجی نیازمند پذیرش محله به عنوان مکانی معنادار و هدایت گر جریان های فردی و اجتماعی سکونت است. از میان آراء و دیدگاه های مختلف پیرامون مفهوم محله، متفکران و آرمان گرایان مدینه فاضله اسلامی از جمله فارابی، ملاصدرا، سهروردی و... با وجود برخی تنوع ها، رویکردی مشابه و همسو با ویژگی های مکان محور و اجتماع مبنای محلات سنتی اسلامی داشته اند. از این رو در این پژوهش ضمن تحلیل و اثبات نقش «محله به مثابه مکانی برای سکونت» به تبیین مولفه های ادراک مفهوم محله بر پایه دیدگاه اندیشمندان آرمان شهر اسلامی پرداخته ایم. روش تحقیق در این پژوهش، ترکیبی از روش های تاریخی تفسیری و تجزیه و تحلیل محتواست؛ به-گونه ای که در بررسی دیدگاه حکما و فلاسفه مدینه فاضله اسلامی، متون و مستندات تاریخی مرتبط تفسیر و تحلیل شده اند. همچنین در بررسی مبانی نظری مفاهیم و اصطلاحات مکان، محله، سکونت و همین طور تحلیل و تفسیر نتایج آراء اندیشمندان متقدم آرمان شهر اسلامی از روش تحلیل محتوا بهره گرفته شده است. نتیجه اینکه شش مولفه به عنوان عوامل اصلی ادراک مفهوم محله از دیدگاه آرمان گرایان شهر اسلامی استنتاج می شود که شامل: تعاون و مشارکت اجتماعی، حس تعلق به محله، سلسله مراتب و حریم، ارزش های فردی و اجتماعی، ابنیه و عناصر کالبدی محله و در نهایت تامین رفاه و رضایت مندی از محله است.

    کلیدواژگان: مکان، محله، سکونت، ادراک مفهوم محله و مدینه فاضله (آرمان شهر اسلامی)
  • مهدی باصولی، سید حبیب الله میرغفوری، محمدحسین ایمانی، سید سعید هاشمی* صفحات 79-90

    پدیده گردشگری به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، زمینه بسیار مناسبی برای ورود کارآفرینان است؛ با این وجود، به موضوع کارآفرینی گردشگری کمتر پرداخته شده و مدل های توسعه کارآفرینی در گردشگری به صورت معدودی مورد بررسی قرار گرفته است. این امر در مورد گونه های مختلف گردشگری، اهمیت مضاعفی پیدا می کند؛ به خصوص گردشگری فرهنگی که یکی از دیرپاترین و گسترده ترین گونه های گردشگری است. برای تدوین مدل توسعه گردشگری فرهنگی، ابتدا باید عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی گردشگری را شناخته و روابط آنها را با هم بررسی نمود. جامعه آماری این مطالعه که با هدف بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی گردشگری فرهنگی و شدت روابط بین این عوامل، انجام شده، مالکان و شاغلان کسب وکار گردشگری، نخبگان دانشگاهی و فعالان بخش دولتی و خصوصی گردشگری در شهر میراث جهانی یزد بوده اند. در مرحله اول با استفاده از بررسی ادبیات نظری و مطالعه عمیق منابع، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و انجام روند نظریه داده بنیاد، عوامل و مولفه های موثر بر توسعه کارآفرینی شناسایی شده و در مرحله دوم به منظور بررسی روابط علی و شدت روابط آنها، از روش نگاشت شناختی فازی1 (FCM) استفاده شده است. بر اساس بررسی انجام پذیرفته سه عامل رفتاری، ساختاری و بسترها و شرایط محیطی بر توسعه کارآفرینی گردشگری فرهنگی موثر بوده و عامل رفتاری بیشترین شدت رابطه را با متغیر توسعه کارآفرینی گردشگری فرهنگی دارد. علاوه بر این مشخص گردید هر یک از عوامل مذکور با یکدیگر نیز رابطه داشته و برهم تاثیر می گذارند و از این طریق نیز می توانند بر متغیر توسعه کارآفرینی گردشگری فرهنگی اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، گردشگری فرهنگی، عوامل موثر و نگاشت شناختی فازی
|
  • Ali Sharghi* Pages 5-18

    Each society has a special culture and worldview that explains its ideals. In construction of Iranian’s historical buildings, Islamic worldview has played a crucial role as a valuable source. With the emergence of modern architecture and the disappearance of identity in new constructions, the principles cognition is one of the important issues that trying to understand the practical methods to achieving the historical principles and use them in a new way in today`s architecture. The present study, with considering the importance of housing issue and the qualitative degradation of contemporary housing, pay attention in this regard, based on the authentic values in life. In this way, we apply the principles of the Iranian-Islamic housing architecture. This practical research is done by descriptive-analytic method using documentary and library studies. Initially, these principles were extracted and prioritized by qualitative and quantitative content-analyzing the researches that they had a relationship with this study`s issue. as regards, the Iranian house should be valued for the Muslim (as a resident), at a later stage, the housing criteria were obtained from the point of Islamic view through verses and hadiths, and these criteria compared and complied with the principles of the first phase and final prioritization was performed. In the final stage, the principles of housing architecture based on Iranian-Islamic values were formulated and contemporized by using logical reasoning, in order to cite and use for current house in planning stage. As a result of this research, the principles of contemporary Iranian-Islamic housing architecture are as follows: 1) Environmental dimension: naturalism, coordination with the context, regulation of environmental conditions with respect to the climate and region, moderation. 2) Human dimension: psychological comfort, biological comfort. 3) Physical and functional dimension: using geometry and modulus, utilizing familiar elements and apparent desirability, visual comfort, Social interactions.

    Keywords: Iranian Housing, Islamic Housing, Principles of Iranian-Islamic Architecture, Modernization
  • Mohammad Komeili* Pages 19-32

    Religious walkways are one of the most important linear elements of pilgrimage cities in the world. Pilgrims and tourists, on their way from the city entrance to the shrine, are immersed in a variety of religious, cultural, and commercial services, as well as other activities that are part of such walkways. These sidewalks gradually prepare pilgrims to enter the shrine. Therefore, in situations that there are multiple routes for accessing the shrine, there might be some qualitative and quantitative methods to assess and categorize these walkways. The aim of this article is to identify the best route, based on visual attraction indices and religious physical elements of each path. It explains how to evaluate and rank the shrine routes based on these criterion, such that pilgrims who enter this route, on their way towards the shrine, appreciate the perspectives and activities befitting an Iranian-Islamic city. The selected method of this descriptive research is using quantitative information, based on documents and field studies, to identify and analyze the routes to the shrine of her holiness Masumah. To accomplish this, first, the route evaluation variables were identified based on the theoretical frameworks. Feeding these information to the GIS descriptive tables software, different layers of data were extracted. Superimposing sets of these layers on each other, the score of each route was determined according to the type of activity and the zone uses. The data required for these tables were collected from baseline and status maps. The field data were collected, using analytic hierarchy process (AHP), from the pilgrims, the stakeholders and the officials. This was done through questionnaires, interviews, and visual expression of what pilgrims see and depict (for example, taking photos) on their pilgrimage route. The outcome of this research is the descriptions and categorization of characteristics related to the walkways of the shrine of her holiness Masumah, as well as scoring and ranking of each route based on evaluation indicators. The results show that, based on such criterion, Eram Street is the preferred way for pilgrims to reach this shrine.

    Keywords: Religious Pavement, Masoumeh Shrine, Islamic city, Iranian city, Qom, Eram street
  • Abolfazl Meshkini* Pages 33-46

    One of the oldest concepts in the study of Islamic history and culture is the “Islamic city”. The Islamic city has many elements that housing is one of them. The Islam religion addresses the culmination of human-related phenomena; hence in the construction of housing, its suitability and adequacy has been emphasized. In this study, the concept of “Islamic adequate housing” was used for the first time in research texts. Adequate housing is an issue that has been considered in scientific fieleds outside of Iran, but in Iran, no principles have been defined yet. However, in the Islamic school, there were general principles for building an adequate housing but in the modern era, this principles has been neglected. From this perspective, the present study seeks to extract and categorize adequate housing indicators through the analytical-descriptive method and using the qualitative content analysis of Islamic texts. As result, we achieve of 28 indicators that are extracted from the texts and documented, which can be considered for future constructions.

    Keywords: Adequate Housing Indicators, Islamic adequate housing, Islamic School
  • Hamidreza Saremi* Pages 47-64

    The increasing development of the city and the cars of cars into areas of urban activities and transformation of social communication, has affected the streets attractiveness and pedestrian areas, and as the main condition of socio-economic prosperity of the city leads to overwhelming emphasis on the riding movement, and solving various issues by urban planners and managers. The formation of urban texture is directly related to its network of passages, so that, the type of each of these textures is influenced by the formation of streets within the city. The stream of social life on the sidewalk is a vitality features. As pedestrian movement increases the level of social interaction, increasing the quality of vitality indicators in this targeting of walkability promotion. Imam Khomeini’s axis in Sanandaj has a pedestrian potential in the old urban texture, so, in this research is investigated with the aim of increasing pedestrian capability.
    This is a descriptive-analytical and applied research. Library and field studies have been carried out and the resulting evaluation was completed using a questionnaire. The results of the research show that Imam Khomeini’s axis has the highest perspectival and functional level, and the pedestrian capability in this street with principles such as structural completion of social activities, attention to physical elements, publicizing the Kurdish home space as a city park, organizing and rational improvement of street walls, creating community spaces such as cafe´ and restaurant, so causes the hypotheses of increasing vitality on this street. So far, according to the analysis, has failed to play the role of quality and vitality.

  • Gholamreza Haghighat* Pages 65-78

    Researches and evidences about living in traditional Iranian neighborhoods reveals a coherent, self-made physical and social structure that expresses the great concepts of human habitations. But today, the City has been separated to different networks of social relationships, which its borders and limits are different for each citizen. The consequences of this semantic change and the social separation is declining the life concepts at neighborhoods in recent decades. As a result, it is necessary to review and analyze the concepts of living in traditional neighborhoods for analyzing the ways to improve the quality of today’s cities. Neighborhood, the sense of belonging to it, collaboration and social participation are the concepts that lead the living in traditional neighborhoods and using the lessons of such a model can revitalize the identity of the neighborhoods and enhances the community-led approaches to society development. Achieving such results requires the acceptance of the neighborhood as a spiritual place and a guidance to the individual and social flows of dwelling. Among the different opinions and perspectives about the concept of the neighborhood, the Islamic Utopia Philosophers and idealists including Farabi, Mulla Sadra, Suhrawardi and etc., despite of some variations, have a similar approach to the place-led and community-led characteristics of traditional Islamic neighborhoods. Therefore, in this research, while analyzing and proving the role of “neighborhood as a place of dwelling”, we find and analyze the factors of neighborhood concept perception based on the viewpoints of Philosophers of the Islamic Utopia. This research’s method is a combination of historical interpretation and content analysis. For studying the viewpoints of the Islamic Utopia idealists and philosophers, the texts and historical documents have been interpreted and analyzed. Also, for studying the theoretical foundations of concepts and terms such as place, neighborhood, dwelling, and the analysis of the early Islamic Utopia philosopher’s opinions, content analysis method has been used. The result shows that the six factors is inferred from the viewpoint of the Islamic Utopia idealists which are the main factors of perceiving the concept of the neighborhood: 1. Collaboration and social participation, 2. Sense of belonging to the neighborhood, 3. Hierarchy and privacy, 4. Individual and social values, 5. Buildings and physical elements of the neighborhood, and 6. Providing of welfare and satisfaction of the neighborhood.

    Keywords: Place, Neighborhood, Dwelling, Perception of the Neighborhood Concept, Utopia
  • Seyed Saeed Hashemi* Pages 79-90

    The phenomenon of tourism, due to its unique characteristics, is a very good starting point for entrepreneurs; however, the topic of tourism entrepreneurship has been less addressed and models of entrepreneurship development in tourism have been scarcely studied. This is of particular importance for different types of tourism, especially cultural tourism, which is one of the longest and most extensive forms of tourism. In order to develop a cultural tourism development model, one must first identify the factors that influence tourism entrepreneurship development and examine their relationships. The statistical population of this study, which aimed to investigate the factors affecting cultural tourism entrepreneurship and the severity of the relationship between these factors, was the owners and practitioners of tourism business, academic elite and public and private tourism activists in Yazd World Heritage. In the first stage, through the study of theoretical literature and in-depth study of sources, semi-structured interviews with experts and the process of data base theory, the factors and factors affecting entrepreneurship development are identified and in the second stage, to investigate the causal relationships and the severity of their relationships, Fuzzy Cognitive Mapping (FCM) method is used. According to the research done, three behavioral, structural and environmental factors and conditions have influenced the development of cultural tourism entrepreneurship. and the behavioral factor has the highest intensity with the variable of cultural tourism entrepreneurship development. In addition, it was found that each of these factors is related to each other and can influence each other and thus affect the variable of cultural tourism entrepreneurship development.

    Keywords: Entrepreneurship Development, Cultural Tourism, Effective Factors, Fuzzy CognitiveMapping