فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 12-13 (تابستان و پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/07/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد امین، منصور میرزانیا، محمدرضا شاه کرمی* صفحات 9-36

    در تاریخ ادبیات ایران هیچ شاعری در ضمن سروده های خود ، به اندازه ی نظامی به بایدها و نبایدهای شعر و شاعری توجه نشان نداده است و پایبندی او به این آرا در مخزن الاسرار بیش از دیگر منظومه هاست. شاعر جز در مواردی نادر، به تمام آنچه خود در باب شعر و شاعری گفته، التزام داشته است. با توجه به آنچه در این خصوص پیشنهاد می کند، می توان او را نخستین شاعری دانست که در زمینه شعر و شاعری به صدور بیانیه اقدام کرده است. او در بیانیه اش شاعران را به ترک تعلق، ریاضت کشی و دین ورزی، وقت شناسی در سرودن شعر، تازه گویی و گزیده گویی و دیرپسندی توصیه می کند و از کهن پیشگان و حسودان، دروغ، هجو و سرقت مضامین دیگران برحذر می دارد و ضمن برتر شمردن سخن منظوم بر منثور، و غیرقابل ترجمه دانستن شعر، و تاکید بر آراستگی و ویرایش آن می گوید: باید از شعر فروشی پرهیز کرد، اما خریدار شایسته سخن را از دست نداد.

    کلیدواژگان: نظامی، بیانیه شعری، باید و نبایدهای شعری، سبک شعر نظامی، شعروشرح، پنج گنج نظامی
  • حسین پاینده* صفحات 37-48

    تالیف شده، به نسبت داستان « داستانک » منابعی که در زبان فارسی راجع به ژانر موسوم به کوتاه، بسیار اندک است. داستان نویسان ما به نوشتن داستانک بسیار کمتر از داستان کوتاه روی نخست وجوه شباهت ،« داستانک » آورده اند در این مقاله، پس از تعریف نوع ادبی موسوم به ساختار داستانک و داستان کوتاه تبیین گردیده و سپس عناصر این ژانر کمیاب، بر شمرده شده نوشته داستان نویس « صفحه ی حوادث » است. در بخش بعدی، تحلیل مبسوطی از داستانک معاصر علی قانع، به منزله نمونه ای موفق از این شکل دابیات داستانی، ارائه گردیده است. در این تحلیل، استدلال شده که نویسنده با بهره گیری از توانمندی های این ژانر، توانسته است از برخی واقعیتهای اجتماعی آشنایی زدایی کند و در واقع، این داستانک حکم تفسیری نقادانه از فرهنگ مسلط اجتماعی ما دارد که طی آن، نویسنده خو گرفتن به روزمرگی فاجعه و نیز رفتارهای خودمدارانه را مورد موشکافی نقادانه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: داستانک، داستان کوتاه، آشنایی زدایی، فرهنگ خودمداری
  • روانشناسی رنگ در مجموعه اشعار نیما / (بر اساس روانشناسی رنگ ماکس لوشر)
    مهین پناهی* صفحات 49-83

    انتخاب رنگ با روانشناسی شخصیت مرتبط است. تمایلی ذهنی « روانشناسی کارکردی » درنسبت به رنگ در مورد اشخاص مختلف متفاوت است. در این روانشناسی معنای واقعی رنگ تعریف شده و برای همه کس یکسان است. تحلیل کاربرد رنگ ها در آثار شاعران و نویسندگان به روشن شدن وضعیت روانی صاحب اثر کمک می کند.در این پژوهش سعی شده با آمار بسامدی هشت رنگ کارکردی ماکس لوشر در مجموعه اشعار نیما و مرتب کردن آنها به ترتیب فراوانی آنها با تحلیل روانشناسی رنگ ها و طبقه بندی زوجی در آنها به وضعیت روانی نیما نزدیک شویم. سیاه پر بسامدترین رنگ در مجموعه اشعار نیماست, اما این رنگ,رنگ روح شاعر نیست,زیرا آبی بعد از آن,تمایل شاعر را برای کسب آرامش نشان می دهد. سیاه در شعر نیما همدردی با فقرا و فریاد روزگار خفقان است. رنگ سوم زرد است و معنای آن راهی برای بیرون آمدن از دشواری هاست نشان دهنده ی روحیه ی تلاش برای ایجاد برادری جهانی است. چهارمین انتخاب نیما سبز است (اگر رنگ سفید – که جزء هشت رنگ نیست – محاسبه شود پنجمین است) که در وضعیت طرد شده, قرارد دارد و بعد از زرد به معنای فرار به سوی آزادی است. آخرین رنگ اصلی نیما سرخ است. قرار گرفتن این رنگ در این مرتبه به معنی طرد آن است و معنای آن نبود شور زندگی و رنج بردن از آن است. رنگ های فرعی خاکستری و بنفش آخرین انتخاب های نیماست و مجاورت خاکستری و بنفش از روحیه ی هنرمندانه نیما حکایت می کند.

    کلیدواژگان: روانشناسی رنگ ها، نقد روانشناختی، شعر نیما یوشیج، شعر معاصر، نیما و روانشناسی لوشر
  • بانوی باد گون / بررسی و تحلیل آنیما در شعر سهراب سپهری
    همایون جمشیدیان* صفحات 83-99

    نتایج نوشتار نشان می دهد که آنیما چون موجودی مرموز با صورت و رفتاری شگفت انگیز در شعر سپهری حضور دارد. آنیما بسیار چهره است, گاه به صراحت باد و آب نامیده می شود وگاه از تاثیراتی که بر محیط بر جای می گذارد, می توان حدس زد با کدام چهره پدیدار شده است. اغلب در شب یا در رویا یکباره پدیدار و ناپدید می شود. دیالوگ راوی با او از مبهم ترین و مخیل ترین مضمون های شعر سپهری است. دغدغه شاعر در تمامی این شعرهاوصال با اوست که با گذر از راه های صعب درون و روان میسر می شود. دیالوگ و رابطه سپهری با آنیما در مجموعه های اول در مقایسه با مجموعه های آخر, به گونه معنی داری متفاوت است.

    کلیدواژگان: سهراب سپهری، کارل گوستاویونگ، ناخودآگاه، آنیما
  • ملاحظاتی در ساختار ساقی نامه / با تاکید بر دو نمونه گذشته و معاصر
    منوچهر جوکار* صفحات 99-122

    ساقی نامه و مغنی نامه را در یک نگاه کلی می توان شعر میخانه ای » گفت، به ویژه از قرن نهم تا دوازدهم هجری از «ژانر« های پر طرفدار شعر فارسی بوده و نمونه کامل و مفصل آن بیشتر در قابل مثنوی بحر متقارب سروده شده است . این نوع شعر امکان خوبی به شاعر می داده استتا به بهانه می و میخانه و مستی,فارغ از محدودیت ها و ممنوعیت ها,ناگفتنی های روزگار خود را در قالب نکوهش روزگار و اهل آن برزبان آورده و ای بسا یاد کرد او از می و میخانه و ساقی, بهانه ای بوده برای اعتراض و انتقاد از آنچه او نمی خواهد و ناروا می پندارد ! از این منظر, ساقی نامه شعری اجتماعی,آرمان خواهانه و بلکه شورش گرانه است.در این مقاله,ابتدا به تعریف و بررسی ساختار و ویژگی ها و زمینه سرایش این نوع شعر پرداخته می شود و سپس در ادامه با اشاره به سابقه آن در شعر فارسی,یک نمونه پیشین از ظهوری ترشیزی (به جهت تفصیل و ساختار کامل آن) با یک نمونه معاصر از هوشنگ ابتهاج بررسی و مقایسه خواهد شد.

    کلیدواژگان: ساقی نامه، شعر میخانه ای، ظهوری ترشیزی، هوشنگ ابتهاج
  • سیدعلیرضا حسینی بهشتی، حسن آبنیکی* صفحات 123-149

    پل ریکور ، اندیشمند فرانسوی، در نظریه هرمنوتیک ادبی خود اولویت را به متن می دهد و در گروه متن محوران گنجانده می شود. وی در نظریه خود این سوال کلیدی را بررسی می کند که آیا متن ادبی دارای استقلال معناشناختی است یا خیر؟ از نظر وی متن از سه جنبه دارای استقلال معناشناختی است: 1.از نیت نویسنده، 2.از خواننده اولیه، 3. اوضاع اجتماعی– تاریخی تولید متن. براساس این تفسیر، متن رشته ای از الفاظ دارای معناست و آگاهی، قصد و نیت صاحب سخن در شکل دهی معنای آن سهمی ندارد. معنای متن واقعیتی قائم به متن و مستقل از مولف و وضع تولید خود است که مفسر و خواننده متن آن را می فهمند. البته در باب استقلا معنایی متن نیز مناقشات زیادی تا به حال وجود داشته است که هر یک از مناقشات به جنبه خاصی از آن توجه کرده اند. یکی از این مناشقات موضوع مقاله حاضر است که قصد دارد هرمنوتیک ادبی متن محور ریکور را از منظر کاربرد آن برای تفسیر رمان سیاسی بنگرد. بنابراین در این مقاله مفاهیم سیاسی موجود در یک رمان سیاسی مهم هستند، مفاهیمی مثل قدرت، اقتدار، و... که می توانند مدل متن محور ریکور را مدلی شکننده سازد، چرا که کار ریکور چارچوبی را برای تفسیر متون سیاسی، به طور عام، و رمان سیاسی، به طور خاص، واسطه تمرکزش بر معنا (استقلال متن از نویسنده و شرایط تاریخی– اجتماعی) ارائه نمی دهد.

    کلیدواژگان: ریکور، هرمنوتیک ادبی، استقلال معنایی، رمان سیاسی، شکنندگی
  • مروارید رهبری* صفحات 149-162

    اونوره دوبالزاک نویسنده واقع نگر فرانسه اثری را به ما معرفی می کند که شاید یکی از برجسته ترین آثار رئالیست – فانتستیک قرن نوزدهم باشد. در داستان چرم ساغری خواننده با دو جنبه فکری بالزاک آشنا می شود یکی بالزاک نکته سنج و دیگری بالزاکی درگیر تخیلات. خیالاتی که گویای علاقه خود بالزاک به قدرتهای ماوراطبیعی، طلسم و علم غیب است. داستان چرم ساغری به تکه چرمی معجزه آسا اشاره دارد که بی شک بی شباهت به خاتم سلیمان نیست. در این تحلیل توصیفی و تطبیقی نگارنده بر آن است تا با مقایسه ای محتوایی به بررسی بیشتر مشترکات دو داستان بپردازد که خود می تواند بر همانندی بیشتر آن دو دلالت کند. در مقاله حاضر، ابتدا به طور مختصر به نوع داستان اشاره می شود و سپس به بررسی تطبیقی شخصیتها و عناصر داستان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: بالزاک، رئالیست، فانتستیک، خاتم سلیمان، چرم ساغری
  • جوهر زمان1 / تحلیل جامعه شناختی منظومه ی «کار شب پا» ی نیما
    حبیب الله عباسی، مرتضی محسنی* صفحات 163-191

    در نوشتار حاضر، منظومه ی« کار شب پا» ی نیما از منظر جامعه شناسی مورد تحلیل قرار گرفته است و نشان داده شده که پیوند قابل درکی میان اثر هنری – ادبی و اوضاع اجتماعی وجود دارد . اثر ادبی گاهی بازتاب ایجابی وضعیت بیرونی جامعه است و گاهی بازتابی سلبی دارد که به انتقاد و اعتراض نسبت به آن وضعیت می پردازد. هر چند اشعار نیما بازتابی از روح حاکم بر زمانه اوست، غالبا در انتقاد و نفی مناسبات اجتماعی عصر سروده شده است . کارشب پا، به عنوان منظومه ای واقع گرا در توصیف نظام طبقاتی و کارکرد و روابط میان دو طبقه فرودست و انتقاد غیر مستقیم به این نظام سروده شد . در این مقاله نخست از شعر اجتماعی نیما و تحلیل کارشب پا سخن رفته و در پایان مایه های رئالیستی شعر چون زبان، عناصر بومی و شکل ارگانیک شعر و تناسب آن با جامعه ی ارگانیک به بحث گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: نیما، کار شب پا، جوهر زمان
|
  • Amin .A_Mirzania . M_Shahkarami . M* Pages 9-36

    In the history of Persian literature, no other poet as much as Nezami, has not ever attached importance to Dos and Don’ts of poetry and poetics. He has put this on the sharp focus his Makhzan - alasrar (Wealth of secrets) than his other works . Except for the rare cases, Nezami has demonstrated his commitment to his saying about poetry and poetics. Given his view on them, Nezami can be considered as the first poet who has a manifestation on poetry and poetics. In his statement, Nezami encourages other poets to leave materiality, and encourage them toward ascetics, religion, poetry time rightness, innovation expressing new thing, selection expressing. He also advises other poets to follow the traditions and prohibits them from satire, falsehood and plagiarism. Nezami believes that poetry takes precedence over prose, and insists on the un-translatability of poem and its adornment and editing. He also contends that poets should avoid selling their poems, but the proponents of good poems should not be ignored.

    Keywords: Nezami, poetry manifest, do’s, don’ts poetry, Nezami’sstyle
  • Payande. H* Pages 37-48

    Sources available in Persian language about the literary genre of “short Short story” are, in comparison with sources about the short story, very scarce. Likewise, Iranian writers of fictions are more motivated to write short stories than short short stories. This essay offers a definition of the short short story and proceeds to explain the structure of this form of fiction and discusses its elements. The next section of the essay presents a detailed analysis of “Safheye Havades”, a typical short short story written by the contemporary Iranian writer Ali Ghane’. It is argued, in this analysis, that the author has succeeded in exploiting the potentials of this literary genre to defamiliarize some aspects of social realities and that in fact this short short story could be considered as a critical commentary on the dominant culture of our society, a commentary through which the author has managed to critically scrutinize our habituation to tragedy as an everyday phenomenon as well as our solipsistic behavior.

    Keywords: Short Short Story, Defamiliarization, Solipsism
  • Paint Psychology in Nima Yushij Poetries / (Based on Mark Lusher Paint Psychology)
    Panahi.M* Pages 49-83

    Selecting paint in "Functional Psychology" concerns psychology of personality. Person's interests to a specified paint are not the same. The real meaning of paint is defined and is the same for all in such a psychology. Analyzing paint usage in the poems and writers works facilitates understanding the writer's mental situation. This article tries to be close to Nima mental situation by presenting a statistic on 8 functional paints of Marks Lusher in Nima poetries collection and their arrangement based on their consequence through analyzing paint psychology and classifying them in an even order. "Black" is the highly used paint in Nima poetries but it is not the paint of poems spirit paint as the "Blue" paint shows the poem's tendency toward acquiring tranquility. Black in Nima's poetries means expressing sympathy over the needy and is a cry for the age of hoarseness. The third pain is "Yellow". It means a path for freedom from the challenges and is a symbol to show a hard working mind to create a world wide brotherhood. The forth paint is "Green" (If "White" which is not within the eight ones is considered, it is the fifth one) which is not paid attention. It, after "Yellow" means escape to be free. The last paint is "Red". Its place here means it is ignored and it means lack of encourage for life and offending. The minor paint in Nima's poetries is "Grey" and ""Violet" whose proximity expresses an artful mind of Nima.

    Keywords: Paints Psychology, Psychological, Nima Yushij'sPoetries, Contemporary Poetry, Nima, Lusher's Psychology
  • Wind Looking Woman / An Analysis and Study on Anima in Sohrab Sepehri’s Poems
    Jamshidiyan.H* Pages 83-99

    The result of this article shows that Anima is a creature with asurprising face,manner in Sepehri’s` poems. Anima has manyfaces. Sometimes it is called clearly wind or water,sometimes itcan be suggested by the affects it imposes on the atmosphere. Animaimmediately appears,disappears in night in form of a dream.Dialogue of the narrator with anima is the most ambiguous andimaginative content in Sepehri’s poems. The most important ofnarrator’s concern is to reach anima by passing the difficult way inmind,spirit. The dialogue,relation to Sepehri,comparing withthe last series,has a different meaning aspect in the first series

    Keywords: Sohrab Sepehri, Anima, Karl Gustav Jung, Unconsciousness
  • A Study on the Structure of Saqiname (Drinking Song) / Putting the Two Models of Classic and Modern
    Joukar.M* Pages 99-122

    In an overall view, Saqiname (drinking song) and Moghaninameh can be considered as a tavern lyric were particularly a dominant genre from 9th to 12th centuries (A.H.). The more elaborate and complete forms of this genre were composed as rhymed couplets (akin to heroic couplet). This type of poetry would allow the poet to express the forbidden thoughts of his time under the pretence of ecstasy caused by wine drinking. The invocation of wine, tavern, and cup-bearer (Saqi) might also be a kind of denunciation of what he considered as rigmarole. From this perspective, Sakinameh is a social, idealistic and even rebellious poem. The aim in this article is to define and examine the structure, characteristics, and background material of this genre. Considering its precedent in Persian poetry, then two samples, a classic one (from Zuhuri Turshiz, due to the elaborate ad complete structure of his poem) and a modern one (from Hooshang Ebtehaj, the Iranian contemporary poet) will be compared and studied.

    Keywords: Saqiname (drinking song), Persian Poetry, Wine, Moshani, Zuhuri, Ebtehaj
  • Hosseini Beheshti.S, Abniki.H* Pages 123-149

    Paul Ricoeur, French thinker, gives priority to the text itself in his literary hermeneutics and is categorized in the text-centered group. He puts forward this key question in his theory if a literary text has semantic autonomy. He believes that the text has semantic autonomy based on three dimensions of 1) Author’s intention ,2) Primary reader and 3) Social-historical circumstances of the text production. According to this interpretation, the text is an array of words having meaning and the consciousness and intent of author and it’s socialhistorical conditions haven’t any role in formation of it’s meaning. It should be mentioned that there has been too controversies over this matter, that is, semantic autonomy of text, that each of controversies has noted to special dimension of it. One of these controversies is the subject of this essay, that is going to see to Paul Ricoeur’s literary and text-centered hermeneutics from the view of it’s function for interpretation of political novel. Therefore, in this essay, the existing political concepts in the political novel are important. The concepts like power, authority, and etc, that can make Ricoeur’s text model fragile, because Ricoeur’s work doesn’t provide a framework for interpretation of the political texts, in general, and political novel, in particular, by virtue of it’s focus over semantic conditions (Autonomy of the text from author and it’s social-historical circumstances).

    Keywords: Ricoeur, Literary hermeneutics, Semantic Autonomy, Political Novel, Fragility
  • Rahbari.M* Pages 149-162

    Honore de Balzac, the French realistic author, offers us a work that might be the one of the greatest real-fantastic works in 19th century. In the story of Leather Shagreen, the reader is introduced two Balzac’s mental aspects of Balzac namely critical point understanding and imaginative Balzac which explain Balzac’s interests in supernatural forces, talisman and superstition. The story Leather Shagreen points to a pieces of miraculous leather which surely is similar to Solomon’s seal. In this comparative study, we showed the two stories’ similarities, which indicates that stories might have a common source. Then the characters and elements of the story are studied

    Keywords: Balzac, Realist, Fantastic, Story of Solomon’s seal, Shagreen Leather
  • The Essence of Time / A Sociological Analysis of Nima's Collection of Poetry Kare Shabpa (the job of form nightwach)
    Abbasi.H, Mohseni.M* Pages 163-191

    The present article analyses the Sociological aspect of Nima's "kareShabpa",demonstrates that there is a direct,intelligibleconnection between the aesthetic objects,their Social context.Literary works usually mirrors up the external Social Conditions andsometimes it is a negative reflection turning out to be a bitter criticismto the present society. By the Same token,it is true to say that Nima'spoetry is a reflection of the Spirit of the time of the contemporarySociety,also,in particular,criticism,rejection of social affairsand norms."Kare Shabpa" (the job of farm nightwatch) is a realistic work whichattempts to describe the different Social Classes,their affairs andalso the interaction between upper,lower classes of the society.The basic premise of the present article is to look at Nima's poetryfirstly from sociological perspective,secondly tries to designaterealistic elements such as language,local color,organic form of thepoem,its rightness to the organic society.

    Keywords: Nima, Kare Shabpa, The Essence of Time