فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه روانشناسی معاصر
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بیتا*، نورالله محمدی، محمدرضا تقوی، چنگیز رحیمی صفحات 89-98

    این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر نگرانی بر واکنش فیزیولوژیک و عاطفی در هنگام پاسخ به محرک های هیجانی منفی در بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر و افراد نرمال انجام شد. پژوهش یک طرح تحقیق نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. گروه آزمایشی شامل 41 آزمودنی با اختلال اضطراب فراگیر (21 نفر در گروه القای آرامش، 20 نفر در گروه القای نگرانی) و 39 آزمودنی نرمال (19 نفر در گروه القای آرامش و 20 نفر در گروه القای نگرانی) بود. در این تحقیق آزمودنی ها پس از القای آرامش یا نگرانی، با فیلم های فراخوان ترس و غم مواجهه داده شدند و واکنش های آن ها از طریق پرسشنامه ی عاطفه ی مثبت و منفی (PANAS) و دستگاه پالس اکسیمتری مورد ارزیابی قرار گرفت.داده ها نشان داد که القای نگرانی منجر به کاهش میزان ضربان قلب و عاطفه ی منفی در مواجهه با فیلم ترسناک می شود. درحالی که القای آرامش منجر به افزایش عاطفه ی منفی در پاسخ به فیلم ترسناک و غمگین شد (تقابل هیجانی منفی). همچنین نگرانی منجر به کاهش بیشتر ضربان قلب در پاسخ به فیلم ترسناک در گروه بیمار (در مقایسه با نرمال) گردید. نگرانی، اجتناب از پردازش هیجان منفی را تسهیل می کند و این کار را از طریق بازداری از تقابل هیجانی منفی انجام می دهد.

    کلیدواژگان: نگرانی، اختلال اضطراب فراگیر، تقابل هیجانی، عاطفه ی منفی، ضربان قلب
  • ساناز پیرایرانی*، حسن سلیمانخانی، عبدالله معتمدی شلمزاری، سهیلا صیاد صفحات 99-108

    علی رغم پیشرفت های قابل توجه در علم پزشکی، سرطان همچنان به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قرن حاضر و دومین علت مرگ ومیر بعد از بیماری های قلب و عروق مطرح است و مطالعات نشان داده اند که سرطان پستان، شایع ترین نوع سرطان ها در بین زنان است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی هیپنوتیزم درمانی شناختی در افکار مزاحم، اجتناب، بیش برانگیختگی و شدت درد در زنان مبتلا به سرطان پستان بود. این پژوهش در قالب طرح شبه آزمایشی از نوع تک موردی با خط پایه ی چندگانه انجام گرفت. به این صورت که از میان بیماران زن مبتلا به سرطان پستان که به بیمارستان شهدای تجریش مراجعه کرده بودند، 3 نفر مطابق با ملاک های ورود و خروج و به صورت هدفمند انتخاب شده و در 10 جلسه ی هیپنوتیزم درمانی شناختی شرکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجدیدنظر شده ی حوادث و مقیاس دیداری شدت درد بود که بیماران آن ها را در چهار مرحله ی پیش آزمون، جلسه ی پنجم، پس آزمون و پیگیری، تکمیل کردند. داده های حاصل از آن ها با استفاده از مقایسه ی میانگین ها و تحلیل دیداری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتیجه ی پژوهش، کاهش نمرات سه بعد مقیاس تاثیر حوادث در مراحل بعد از درمان نسبت به خط پایه را نشان داد و در ادامه کاهش میزان کاهش درد نیز گزارش شد.

    کلیدواژگان: هیپنوتیزم درمانی شناختی، افکار مزاحم، اجتناب، بیش برانگیختگی، شدت درد، سرطان پستان، زنان
  • هاجر فلاح زاده*، ریحانه رضاپور فریدیان، وفا مصطفی صفحات 109-120

    مراقبت گری در روابط صمیمانه بزرگسالی، یکی از اجزاء بسیار مهم رابطه زوجی است؛ که با این وجود در مطالعات قبلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی ابعاد مراقبت گری بر اساس مولفه های هوش هیجانی با میانجی گری عزت نفس بود. تعداد 245 نفر از مردان متاهل دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی در این پژوهش شرکت نمودند. شرکت کنندگان پرسشنامه مراقبت گری (CQ)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) و پرسشنامه هوش هیجانی برادبری و گریوز را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که کلیه مولفه های هوش هیجانی (به استثنای آگاهی اجتماعی) بر کلیه ابعاد مراقبت گری با میانجی گری عزت نفس اثر معنی دار دارد (p<0.001). به این معنا که مردان با هوش هیجانی بالاتر، از عزت نفس ببشتری برخوردار بوده و مجاورت و حساسیت مراقبت گری بیشتری را گزارش کردند. در مقابل مردان با هوش هیجانی پایین تر، عزت نفس کمتری داشته و کنترل و اجبار مراقبت گری بیشتری را گزارش کردند. اگرچه مولفه آگاهی اجتماعی با میانجی گری عزت نفس بر ابعاد مراقبت گری اثر معنادار نداشت؛ اما به طور مجزا میان دو به دوی این متغیرها همبستگی معنادار وجود داشت (p<0.001). بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مراقبت گری از هوش هیجانی و عزت نفس تاثیرگذار می پذیرد. بنابراین، ارتقا هوش هیجانی و عزت نفس می تواند به مراقبت گری موثرتر (حساسیت و مجاورت) منجر شود.

    کلیدواژگان: عزت نفس، مراقبت گری و هوش هیجانی
  • رضا کریمی*، راضیه عابدینی، نسرین ارشدی صفحات 121-129

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی کیفیت خواب (کیفیت ذهنی خواب، دوره ی نهان خواب، طول دوره ی خواب، کارآمدی عادات خواب، مختل کننده های خواب، استفاده از داروهای خواب آور و سوء کارکرد روزانه ی فرد) با سلامت روانی و فرسودگی شغلی انجام گرفت. در این پژوهش 202 نفر از کارکنان آتش نشانی شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش، پرسشنامه های کیفیت خواب، سلامت روانی و فرسودگی شغلی را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی ساده و رگرسیون چندمتغیری به روش ورود مکرر و گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان داد که کیفیت خواب با فرسودگی شغلی و سلامت روانی ارتباط معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد که از میان خرده مقیاس های کیفیت خواب، کیفیت ذهنی خواب، بهترین پیش بینی کننده ی سلامت روانی و اختلال در عملکرد روزانه، بهترین پیش بینی کننده ی فرسودگی شغلی در کارکنان است. با توجه به رابطه ی معنادار بین سلامت روانی نامطلوب، فرسودگی شغلی و کیفیت نامناسب خواب در کارکنان مورد مطالعه، بهتر است هرگونه برنامه ی مداخله ای در جهت پیشگیری یا کاهش مشکلات سلامت روانی، فرسودگی و کیفیت خواب کارکنان، بر کاستن شرایط استرس زای محیط کار و آموزش بهداشت خواب متمرکز شود.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، فرسودگی شغلی، کیفیت خواب
  • زهره علاءالدینی*، شهرام معینی، محمدباقر کجباف صفحات 130-139

    هدف پژوهش بررسی تاثیر القاء همدلی شناختی و عاطفی بر رفتارهای آشکار تعارض در زوجین و ادراک آن ها از نتیجه ی تعارض بود. طرح پژوهش از نوع آزمایشی و نمونه شامل 48 زوج بود که به دلیل تعارضات زناشویی به مراکز مشاوره ی سطح شهر اصفهان مراجعه کرده بودند و بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. زوجینی که حاضر به همکاری در پژوهش شدند به طور تصادفی در گروه های آزمایشی (همدلی شناختی و همدلی عاطفی) و گواه قرار داده شدند. ابزارهای مورداستفاده، تکلیف نوشتاری بیستون و همکاران، شاخص واکنش بین شخصی و پرسشنامه ی شبکه ی روابط بود. نتایج با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره حاکی از آن بود که القاء همدلی شناختی "تشدید تعارض" را کاهش و "گوش دادن" را افزایش می دهد (0/01>P)؛ اما القاء همدلی عاطفی اثری بر متغیرها ندارد. به منظور پیش بینی رفتارهای آشکار تعارض و ادراک فرد از نتیجه ی تعارض بر اساس همدلی و حمایت و قدرت ادراک شده در رابطه، از تحلیل رگرسیون استفاده شد و نتایج نشان داد که هر چه حمایت ادراک شده در رابطه بیشتر باشد فرد نتیجه ی تعارض را رضایت بخش تر و منصفانه تر ادراک می کند و تشدید تعارض کاهش می یابد (0/05<p)< span="">>P). نتیجه تحقیق حاکی از آن است که القاء همدلی به زوجین می تواند باعث افزایش رفتارهای مثبت و کاهش رفتارهای منفی به هنگام تعارض شود. همچنین وقتی زوجین در رابطه، احساس حمایت داشته باشند نسبت به نتیجه ی تعارضات خود احساس بهتری دارند.</p)<>

    کلیدواژگان: درک دیدگاه دیگران، توجه همدلانه، پیامد تعارض
  • ویدا نوروزی، سامره اسدی* صفحات 140-148

    نوجوانی دوره ی تحولی مهمی است که با مشکلات عمده ی سازگاری مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش بهزیستی روان شناختی والدین و تعاملات والد-فرزند در تبیین سازگاری اجتماعی دانش آموزان نوجوان دختر بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و معادله ی پیش بین بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه ی شهر رشت در نیمسال دوم سال تحصیلی 97-96 به تعداد تقریبی 1100 بود که با توجه به جدول مورگان، 273 دانش آموز دختر و والدین آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه ی سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ توسط دانش آموزان و پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف و رابطه ی والد-فرزند فاین و همکاران توسط والدین تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد بین بهزیستی روان شناختی والدین و تعاملات والد-فرزند و سازگاری اجتماعی نوجوانان دختر رابطه ی معنادار وجود دارد (0/05>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نفر/گم گشتگی نقش مادر به صورت منفی و پذیرش خود، ارتباطات مادر، تسلط بر محیط، استقلال، احساسات مثبت مادر و هویت مادر به صورت مثبت هستند و درمجموع 50 درصد تغییرات سازگاری اجتماعی نوجوانان دختر را تبیین می کنند (0/01>P). بر این اساس می توان نتیجه گرفت که بهزیستی روان شناختی والدین و تعاملات والد-فرزند در سازگاری اجتماعی نوجوانان دختر نقش دارند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تعاملات والد-فرزند، سازگاری اجتماعی
  • سیما فردوسی* صفحات 149-157

    هدف از این پژوهش بررسی پیش بینی نگرش به خیانت زناشویی بر اساس رفتار دل بستگی در روابط زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سبک های دل بستگی در زنان متاهل است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری کلیه ی زنان متاهل شهر تهران در سال 1397 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 103 نفر از این ‏افراد انتخاب شدند و به پرسشنامه های نگرش به خیانت زناشویی، دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی، کیفیت روابط زناشویی و سبک های دل بستگی پاسخ دادند. داده های جمع‏ آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین رفتار دل بستگی در روابط زناشویی، کیفیت روابط زناشویی و سبک های دل بستگی با نگرش به خیانت زناشویی در زنان متاهل رابطه ی معنا داری وجود دارد (0/01>P). تحلیل رگرسیون هم زمان نشان داد که دل بستگی ایمن (0/44- =β)، دل بستگی ناایمن دوسوگرای اضطرابی (0/53=β) و دل بستگی ناایمن اجتنابی (0/11=β) می توانند نگرش به خیانت زناشویی در زنان متاهل را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: نگرش به خیانت زناشویی، رفتار دل بستگی در روابط زناشویی، کیفیت روابط زناشویی، سبک های دل بستگی
  • سعیده بزازیان*، ذبیح الله خان محمدی، مجتبی امیری مجد، محمد قمری صفحات 158-168

    تعهد زناشویی به عنوان عامل مهمی در توسعه و پایداری تداوم ازدواج و خانواده شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای عملکرد خانواده در رابطه ی بین نیازهای بنیادین روان شناختی، انتظارات زناشویی و تعهد زناشویی انجام شد. این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. از بین کلیه ی زنان متاهل شرکت کننده در کلاس های آموزش خانواده در شهر ابهر که در محدوده ی سنی 50- 25 قرار داشتند، 248 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدندو مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی)BNSG-S(، ابزار سنجش خانواده)FAD(، پرسشنامه های انتظارات زناشویی)MEQ(و تعهد زناشویی)MCQ(را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که بین نیازهای بنیادین روان شناختی و انتظارات زناشویی با تعهد زناشویی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. همبستگی بین عملکرد خانواده و تعهد زناشویی منفی و معنادار بود. همچنین رابطه ی نیازهای بنیادین روان شناختی و عملکرد خانواده منفی و معنادار بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که انتظارات زناشویی به طور مستقیم بر تعهد زناشویی تاثیر دارد. نیازهای بنیادین روان شناختی هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم از طریق عملکرد خانواده بر تعهد زناشویی تاثیرگذار بود. همچنین مشخص شد که عملکرد خانواده بر تعهد زناشویی تاثیر دارد. یافته ها مدل پژوهش را تایید کردند؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت که رابطه ی نیازهای بنیادین روان شناختی و انتظارات زناشویی با تعهد زناشویی یک رابطه ی خطی و ساده نیست و عملکرد خانواده در این رابطه نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روان شناختی، انتظارات زناشویی، عملکرد خانواده، تعهد زناشویی
|
  • Fatemeh Bita*, Norollah Mohammadi, Mohammadreza Taghavi, Changiz Rahimi Pages 89-98

    The purpose of this study was examination of effect of worry on both physiological and emotional responding to negative emotional stimuli. This study was a semi-experimental research design with pretest, posttest and control group. 41 participants with generalized anxiety disorder (21 person induce relaxation and 20 person induce worry) and 39 nonanxious control participants (19 person induce relaxation and 20 person induce worry) were randomly assigned to engage in worry and relaxation inductions prior to exposure to fear and sadness-inducing film clips. Participants of this study were assessed by positive and negetive affect and the pulse oximetery equipment.Results indicated that worry leads to reduced heart rate and negative affect responding to the fearful film clip and relaxation increases negative affect in response to the sad and fearful clip. Aditionally worry leads to more decrease in heart rate responding to the fearful film clip in GAD group (vs. normal).Worry may facilitate avoidance of processing negative emotions by a way of preventing a negative emotional contrast.

    Keywords: worry, generalized anxiety disorder, emotional contrast, negetive affect, heart rate
  • Sanaz Pir Irani*, Hasan Soleimankhani, Abdollah Motamedi Shalamzari, Soheila Sayyad Pages 99-108

    In spite of remarkable advances in medical science, cancer has remained one of the most important disease of this century and the second leading cause of death after cardiovascular diseases. Studies have shown that breast cancer is the most common type among women. The aim of this study was to determine the effectiveness of Cognitive Hypnotherapy on Intrusive thoughts, Avoidance, Hyper-Arousal and Pain Severity in women with breast cancer. This study is based on multiple-base-line single case studies. In this way 3 women with breast cancer in accordance with inclusion and exclusion criteria were selected who were referred to Shohadaye Tajrish Hospital and participated in 10 sessions of Cognitive Hypnotherapy. The data were assigned into the Impact of Event Scale and Pain Severity Visual Scale was administered at pre-treatment, the 5th session, post-treatment, and 2-month follow-up. The data was analyzed using mean comparison and visual analysis. Data analysis indicated that Cognitive Hypnotherapy is associated with significant reductions on Intrusive thoughts, Avoidance, Hyper-Arousal and Pain Severity in women with breast cancer. Cognitive Hypnotherapy has a moderate effect on improving intrusive thoughts, Avoidance, Hyper-Arousal, and has been effective in reducing Pain Severity. This therapeutic changes also occurred during the two-month follow-up.

    Keywords: Cognitive Hypnotherapy, Intrusive thoughts, Avoidance, Hyper-Arousal, Pain Severity, Breast cancer
  • Hajar Falahzade*, Rayhaneh Rezapoor Faridian, Vafa Mostafa Pages 109-120

    Caregiving in adult intimate relationships is one of the really important part of couples’ relation, but previous studies has paid less attention to it. The purpose of the present study was to predict the caregiving dimensions based on emotional intelligence components with the mediator role of self-esteem. 245 married men who were students at Shahid Beheshti universities participated in the study. All participants completed the Caregiving Questionnaire (CQ), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and Bradberry & Greaves Emotional Intelligence Questionnaire. The results demonstrated that all components of emotional intelligence (except social awareness) had a significant effect on all caregiving dimensions with the mediator role of self-esteem (p<0.001). It means that men with higher emotional intelligence had more self-esteem and reported more caregiving proximity and sensitivity. In contrast, men with lower emotional intelligence had lower self-esteem and reported more controlling and obsessive caregiving. Although the component of social awareness had not a significant effect on caregiving dimensions with mediator role of self-esteem, there were significant correlations between each two of these variables (p<0.001). Based on the results of the present study, it can be concluded that the caregiving is influenced by emotional intelligence and self-esteem. Therefore, enhancing the emotion intelligence and self-esteem can result in more effective caregiving (proximity and sensitivity).

    Keywords: caregiving, emotional intelligence, self-esteem
  • Reza Karimi*, Raziyeh Abedini, Nasrin Arshadi Pages 121-129

    The current research was aimed to investigate the relation between sleep quality (mental quality of sleep, sleep latent period, sleep duration, usefulness of sleep habits, sleep disruptors, hypnotics usage, and individuals' daily bad performance) and mental health and job burnout. 202 fire stations employees in Ahvaz were selected by simple random sampling method. Participants completed sleep quality, mental health, and job burnout questionnaires. The data was analyzed by simple correlation, enter and stepwise multivariate regression. The findings revealed that there is a significant relation between sleep quality and job burnout and mental health. Also, results showed that among subscales of sleep quality, mental quality of sleep was the best predictor of mental health, and daily performance interruption, the best predictor of job burnout. Considering the significant relationship between undesirable mental health with job burnout and low quality of sleep among employees, it is suggested that any intervention programs for preventing and reducing mental health problems, burnout and sleep quality among employees, should focus on reducing stressful work environment and sleep health training.

    Keywords: mental health, job burnout, sleep quality
  • Zohre Alaedini*, Shahram Moeeini, Mohammad Bagher Kajbaf Pages 130-139

    The current study investigated the effect of affective and cognitive empathy induction on couples’ behavior and outcomes in conflicts. The research design was experimental. The sample consisted of 48 couples who were selected based on convenience sampling method and assigned into experimental groups (cognitive empathy and emotional empathy) and control group randomly. In order to measure variables Batson and colleagues Writing Task, Interpersonal Reaction Index, and Relationship Network Questionnaire were administered. Multivariate analysis of variance indicated that the induction of cognitive empathy would reduce "conflict escalation" and increase "other-oriented listening". But induction of emotional empathy did not affect the variables. Regression analysis showed that perceived support can predict more outcome fairness and satisfaction, and less "conflict escalation". It is concluded that induction of empathy for couples can increase positive behaviors and reduce negative behaviors during conflicts. Also when couples perceived support in the relationship, they feel better about the results of conflicts.

    Keywords: Cognitive Perspective taking, Empathic concern, Conflict outcome
  • Vida Noorouzi, Samereh Asadi* Pages 140-148

    Adolescence is an important developmental period that is characterized by heightened problems of adjustment. The purpose of this study was to determine the role of parental psychological well-being and parent-child interactions in explaining social adjustment of female adolescent students. The research method was descriptive correlational and predictive equation. The statistical population of this study included all female students of secondary school in Rasht in the second semester of the academic year 2018 at approximately 1100 and among them, 273 female students and their parents were selected randomly by multistage cluster sampling method according to Morgan's table. Sin and Singh Student Adjustment questionnaire was completed by means of students and Reif psychological well-being and Fine et al parent-child relationship questionnaires were completed by means of parent. Data were analyzed using Pearson Correlation Coefficient and multiple regression analysis. The findings of this study showed that there is a significant relationship between parental psychological well-being and parent-child interactions with social adjustment in female students (P<0.05). Also, hate / loss of mother's role is negative and self-acceptance, mother's communication, domination of environment, independence, positive emotions of the mother, and mother's identity are positive and in total, 50% of the changes in the social adjustment of female students are explained (P <0.01). Based on this, it can be concluded that the psychological well-being of parents and the parent-child interactions play a role in social adjustment of female adolescent students.

    Keywords: Psychological well-being, parent-child interactions, social adjustment
  • Sima Ferdosi* Pages 149-157

    The purpose of this study was to prediction of attitudes toward infidelity based on attachment behavior in couple relationships, marital quality relationship and attachment styles in married women. The descriptive-correlation method was used. The statistical population all married women of Tehran city in year 2018. According to convenience sampling 103 people were selected as samples and they were asked to fill in the attitudes toward infidelity scale, brief accessibility, responsiveness, and engagement scale, marital quality relationship scale and attachment styles. The data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate regression. Findings showed that there was a significant correlation between attachment behavior in couple relationships, marital quality relationship and attachment styles with attitudes toward infidelity in married women (P<0/01). Regression analyses also revealed that secure attachment style (β= 0.44), anxious ambivalent insecure attachment style (β= 0.53), avoidant insecure attachment style (β= 0.11) can predict attitudes toward infidelity in married women.

    Keywords: attitudes toward infidelity, attachment behavior in couple relationships, marital quality relationship, attachment styles
  • Saeideh Bazzazian*, Zabih Allah Khan Mohamammadi, Mojtaba Amiri Majd, Mohammad Ghamari Pages 158-168

    Marital commitment has been recognized as a significant factor in the development and continued stability of marriage and family.The aim of the present study was to investigate the mediating role of family function in the relationship between psychological basic needs, marital expectations and marital commitment. This was a correlational research based on structural equation modeling. 248 married women (age 25-50) in abhar city who participated in family education classes were selected by random sampling and completed Basic Needs Satisfaction in General Scale (BNSG-S), Family Assessment Device (FAD), Marital Expectations (MEQ) and Marital Commitment Questionnaires (MCQ).The results showed a significantly positive correlation between psychological basic needs and marital expectations with marital commitment. Correlation between family function and marital commitment was significant and negative. Also, psychological basic needs and family function was correlated and significantly negative. The path analysis results showed that marital expectations directly affect marital commitment. Psychological basic needs both directly and indirectly affect marital commitment through family function. It also was cleared that family function is effective on marital commitment. The research model was confirmed. So, it can be concluded that the relationship between psychological basic needs and marital expectations whit marital commitment is not liner and family function could moderate this relationship.

    Keywords: Psychological basic needs, Marital expectations, Family function, Marital commitment