فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی اکبر ارجمند نیا*، صغری رویتوند غیاثوند، علی شریفی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کارکردهای اجرایی با باورهای غیر منطقی نوجوانان بزهکار و غیر بزهکار پسر در قالب یک طرح پژوهشی پس رویدادی انجام گرفته است. نمونه مورد بررسی 62 نفر از نوجوانان بزهکار بودند که به روش نمونه گیری در دسترس (گزینش هدفمند) از بین مددجویان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران و 82 نفر نوجوان غیر بزهکار به روش نمونه گیری تصادفی از میان دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر تهران انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در رابطه با باورهای غیر منطقی از آزمون باورهای غیر منطقی جونز، و در زمینه کارکردهای اجرایی از آزمون عصب- روانشناختی کولیج استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری t مستقل، ضریب همبستگی و تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میزان کارکردهای اجرایی در نوجوانان بزهکار، ضعیف تر از نوجوانان غیر بزهکار می باشد، و میزان باورهای غیر منطقی در نوجوانان بزهکار بیشتر از نوجوانان غیر بزهکار است. همچنین بین کارکردهای اجرایی و باورهای غیر منطقی در هر دو گروه رابطه ای دیده نشد. به نظر می رسد نقص در کارکردهای اجرایی و باورهای غیر منطقی زمینه ساز بزهکاری می باشند.

    کلیدواژگان: بزهکاری نوجوانان، کارکردهای اجرایی، باورهای غیر منطقی
  • هدی پوررضاییان*، محمود گلزاری، احمد برجعلی صفحات 15-37

    کمال گرایی یک ویژگی شخصیتی است که به شکل های گوناگونی تعریف شده، اما در اکثر این تعاریف تمایل به کامل بودن و برتر بودن مشترک است. تقسیم بندی کمال گرایی به دو نوع مثبت و منفی، سازگارانه و ناسازگارانه و سالم و ناسالم و یا به انواع گوناگون، از سال 1978 توسط هاماچک آغاز شد و تاکنون چندین نظریه پرداز اقدام به تایید، تکمیل یا تغییر انواع ذکر شده توسط او کرده اند. جدیدترین تقسیم بندی، مدل 2*2 کمال گرایی گادریو و تامپسون (2010) است که کمال گرایی را به چهار نوع تقسیم کرده است. مهم ترین هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان سازگاری انواع کمال گرایی بر اساس مولفه های سلامت عمومی و ویژگی های شخصیتی بود. در پژوهش حاضر از روش علی-مقایسه ای به عنوان یک روش توصیفی استفاده شد. 198 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و با استفاده از آزمون کمال گرایی هیل، بر اساس نوع کمال گرایی به چهار گروه تقسیم شدند. سپس این چهار گروه با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA)، از نظر ویژگی های شخصیتی و مولفه های سلامت عمومی که به ترتیب با آزمون شخصیتی نئو و آزمون سلامت عمومی (28 سوالی) با یکدیگر مقایسه شدند. با توجه به اینکه ملاک های تعیین سازگاری یا ناسازگاری انواع کمال گرایی در پژوهش حاضر، نمرات دانشجویان در مولفه های سلامت عمومی و ویژگی های شخصیتی به خصوص عصبیت (N) بود، یافته های حاصل بدین شرح هستند: الف) کمال گرایی ترکیبی ناسازگارانه ترین نوع کمال گرایی است. ب) کمال گرایی خود-ارزیابانه از کمال گرایی وجدانی و عدم کمال گرایی، ناسازگارانه تر است. ج) کمال گرایی وجدانی از تمام انواع کمال گرایی سازگارانه تر است. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که کمال گرایی خود-ارزیابانه در هر صورت، ناسازگارانه است و نه تنها کمال گرایی وجدانی (در نوع کمال گرایی ترکیبی)، قادر به خنثی کردن اثر منفی آن نیست، بلکه این اثر منفی را بیشتر می کند. دلیل این امر این است که احتمالا کمال گرایی وجدانی در افرادی که هر دو نوع کمال گرایی را با هم دارند (کمال گرایی ترکیبی) از نوع افراطی و غیر قابل انعطاف است.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، سلامت عمومی، ویژگی های شخصیتی
  • یاسر مدنی*، سمیرا حجتی صفحات 39-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در سازگاری زناشویی و کیفیت زندگی زوجین انجام گرفته است. این پژوهش از نوع آزمایشی به شیوه پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر زوجین مراجعه کننده به کلینیک های خدمات روانشناختی و مشاوره شهر ارومیه در نیمه دوم سال 1392 جهت دریافت کمک های تخصصی در زمینه مسائل زناشویی می باشند. از لیست زوجین متقاضی دریافت خدمات روانشناختی و واجد سه پیش شرط: حداقل طول مدت ازدواج یک سال، حداقل میزان تحصیلات دیپلم و قرار داشتن در طیف سنی 30-50 سال به حکم قرعه 28 نفر انتخاب، و مجددا در دو گروه گواه و آزمایش مورد تحلیل قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی هشت جلسه هفتگی دو ساعته تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. گروه گواه هیچگونه آموزش درمانی ویژه ای دریافت نکرد. ابزارهای گردآوری اطلاعات، مقیاس رضایت زناشویی و مقیاس کیفیت زندگی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون های تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری بین شرکت کنندگان در گروه های آزمایش و کنترل در متغیر وابسته یعنی کیفیت زندگی و رضایت زناشویی تفاوت معناداری را نشان داد. بر اساس نتایج این مطالعه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و رضایت زناشویی موثر است. بالاترین میزان اثر مداخله به ترتیب در رضایت زناشوئی) 93/0(و کیفیت زندگی (66/0) بود. به نظر می رسد تمرین های شناخت-درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با افزایش آگاهی افراد از لحظه ی حال از طریق فنونی مثل توجه به تنفس و بدن، و توجه دادن آگاهی به این جا و اکنون، بر نظام شناختی و پردازش اطلاعات اثر می گذارد. لذا با توجه به موثر واقع شدن این نوع آموزش و با در نظر گرفتن سودمندی های این روش در زمینه افزایش کیفیت زندگی و رضایت زناشویی، استفاده از این روش به خصوص در مشاوره زناشوئی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رضایت زناشویی، کیفیت زندگی زوجین
  • محمد خدایاری فرد*، الهه حجازی، ناهید حسینی نژاد صفحات 61-75

    امروزه اعتیاد یک تهدید بسیار مهم برای سلامت نظام خانواده به حساب می آید. به نظر می رسد درمان های موج سوم شناختی رفتاری با تاکید بر ذهن آگاهی و توجه بر انعطاف پذیری روانشناختی، در بازتوانی زنان وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر موثر باشند. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مشاوره شناختی رفتاری مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر خودکارآمدی و رضایت زناشویی زنان وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر انجام شد. پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون-  پس آزمون با گروه کنترل  بود. جامعه آماری این پژوهش زنان وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر بستری در کمپ های ترک اعتیاد شهر شیراز بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 زن وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر انتخاب شد. از مقیاس خود کارآمدی عمومی (GSE) و رضایت زناشویی  هادسون (IMS) به عنوان پیش آزمون- پس آزمون در این پژوهش استفاده شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کو واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها حاکی از آن بود که مشاوره -شناختی رفتاری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکارآمدی و رضایت زناشویی زنان وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر موثر بوده، و بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشته است. با توجه به نتایج این پژوهش، مشاوره مبتنی بر تعهد و پذیرش، خودکارآمدی و رضایت زناشویی را در زنان وابسته به سوء مصرف مواد دارای فرزند و همسر افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: موج سوم درمان شناختی رفتاری، خودکارآمدی، رضایت زناشویی، اعتیاد، سلامت نظام خانواده
  • میترا کاویانی مهر*، مجید سلیمی، ریتا لیاقت صفحات 77-90

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روانسنجی آزمون تفکر انتقادی واتسون- گلیزر در بین کارکنان شرکت ملی نفت ایران بود. برای این منظور، از بین کلیه شاغلین شرکت ملی نفت ایران که به مرکز ارزیابی مدیران این شرکت مراجعه کرده بودند؛ با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 380 نفر انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی و از نوع ابزارسازی بود که از دو آزمون تفکر انتقادی واتسون-گلیزر و تفکر خلاق عابدی برای انجام آن استفاده شد. ضرایب اعتبار بدست آمده از روش آلفای کرانباخ و بازآزمایی مولفه ها و کل آزمون نشان از ویژگی های مناسب آیتم ها داشت. تحلیل عاملی نشان دهنده وجود پنج عامل است که در مجموع حدود 62/48 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین می نماید. نتیجه بررسی رابطه آزمون تفکر انتقادی واتسون- گلیزر و تفکر خلاق نیز حاکی از رابطه معناداری وجود نبود (روایی واگرا). بنابراین، می توان نتیجه گرفت آزمون تفکر انتقادی واتسون- گلیزر از روایی و اعتبار مناسبی جهت سنجش تفکر انتقادی در بین کارکنان سازمانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تفکرانتقادی، خلاقیت، انطباق سازی آزمون، ویژگی های روانسنجی، تحلیل عاملی، کارکنان
  • سعید حسنزاده*، لیلا چرم فروش جلالی، مهدی دوایی، غلامعلی افروز صفحات 91-104

    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و ارزیابی اثربخشی برنامه آموزشی تنیدگی زدایی بر تنیدگی والدینی و رضایت مندی زناشویی مادران دارای کودک ناشنوا بود. 20 مادر کودک ناشنوای عمیق به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. مادران گروه آزمایش در 15جلسه با برنامه طراحی شده تنیدگی زدایی تحت آموزش قرار گرفتند. کلیه مادران به مقیاس تنیدگی والدینی (بری و جونز، 1995) و مقیاس رضامندی زوجیت (افروز، 1389) در پیش آزمون، پس آزمون و یک ماه بعد در مرحله پیگیری پاسخ دادند. پدران بدون حضور در جلسات مداخله، اما همزمان با مراحل سه گانه به مقیاس پاسخ دادند. نتایج در مادران تفاوت معنی داری را بین میانگین گروه های آزمایش و کنترل در تنیدگی نشان داد و این تفاوت در مرحله پیگیری پایدار ماند (p<0/01). نمرات رضایت زناشویی والدین تفاوت معنی داری را بین گروه های آزمایش و کنترل نشان نداد. می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزشی تنیدگی زدایی بر کاهش تنیدگی مادران موثر بوده و این اثر با گذشت زمان یک ماهه پایدار می ماند.

    کلیدواژگان: تنیدگی والدینی، کودک ناشنوا، رضایت مندی زناشویی
  • علی اصغر کاکوجویباری*، اندیشه گلشن صفحات 105-117

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مشاوره گروهی به روش تحلیل رفتار متقابل بر کاهش افسردگی در زنان 20 تا 40 ساله معلول افسرده شهر کاشان انجام شد. در این تحقیق به شیوه نیمه تجربی، از بین معلولان زن افسرده مرکز کاشانه مهر کاشان در سال 1393، 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسش نامه افسردگی بک استفاده شد. به این ترتیب، پیش از برگزاری اولین جلسه آموزش، با استفاده از پرسش نامه در هر دو گروه آزمایش و گواه، پیش آزمون اجرا شد و سپس برای گروه آزمایش 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش تحلیل رفتار متقابل برگزار شد. در هر یک از جلسات یکی از مهارت های اساسی مدل اریک برن آموزش داده شد و بلافاصله بعد از اتمام جلسات آموزشی بر روی هر دو گروه آزمایش و گواه پس آزمون، و یک ماه پس از آن آزمون پیگیری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد، آموزش مشاوره گروهی به روش تحلیل رفتار متقابل، سبب کاهش معنی دار افسردگی (01/0≥р) در زنان معلول می گردد. نتایج آزمون اندازه ‏گیری مکرر افسردگی در مقایسه دو به دوی مراحل آزمون، بین پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری اختلاف معنی داری را نشان داد (01/0≥р)، و پس آزمون و پیگیری در یک سطح آماری بودند. همچنین بین نمره های عامل (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) و گروه ‏ها تفاوت معنی داری مشاهده شد (01/0≥ P). با توجه به نتایج این تحقیق چنین به نظر می رسد که آموزش گروهی زنان معلول افسرده به شیوه تحلیل رفتار متقابل، می تواند به طور موثری سبب کاهش نمره افسردگی در آنان گردد و در ارائه خدمات بهتر برای سلامت روانی زنان دارای ناتوانی های جسمی - حرکتی مفید باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، تحلیل رفتار متقابل، افسردگی، زنان معلول جسمی- حرکتی
  • مسعود غلامعلی لواسانی*، فرناز مهدی پور مارالانی صفحات 119-132

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت رابطه معلم-دانش آموز تحت عنوان دلبستگی به معلم (دلبستگی ایمن، دلبستگی اجتنابی و دلبستگی اضطرابی) به عنوان عامل اثرگذار بر درگیری تحصیلی در دانش آموزان دختر و پسر انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی (غیر آزمایشی) و طرح آن از نوع علی- مقایسه ای، همبستگی و رگرسیون گام به گام می باشد. 289 دانش آموز دختر و 282 دانش آموز پسر از شهر همدان در رشته ریاضی فیزیک و علوم تجربی در دروس شیمی و فیزیک، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای  مورد بررسی قرار گرفتند. آنان پرسشنامه های ابعاد درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) و مقیاس محقق ساخته سه بعدی دلبستگی به معلم را تکمیل کردند. نتایج نشان داد بین سبک دلبستگی اجتنابی به معلم و رابطه دلبستگی اجتنابی به معلم و درگیری تحصیلی، در دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد، ولی بین رابطه دلبستگی ایمن به معلم و درگیری تحصیلی تفاوت معنی دار مشاهده نشد. در گروه دختران، دلبستگی ایمن به معلم، پیش بین درگیری تحصیلی بالا و در گروه پسران، دلبستگی ایمن به معلم پیش بین درگیری تحصیلی بالا و دلبستگی اجتنابی به معلم پیش بینی کننده درگیری تحصیلی پایین بود.

    کلیدواژگان: دلبستگی ایمن، دلبستگی اجتنابی، دلبستگی اضطرابی به معلم، درگیری تحصیلی
  • هایده حائری*، مهدی شاه نظری صفحات 133-146

    هدف از این تحقیق بررسی نقش مثبت اندیشی و تنظیم هیجان در رضایت مندی زندگی زنان خانه دار شهر تهران بود. این تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زنان خانه دار منطقه 4 شهر تهران بود که تعداد آنان نامشخص می باشد. حجم نمونه تحقیق را 250 زن خانه دار تشکیل داد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مثبت اندیشی اینگرام و وینیسکی (1988)، پرسشنامه سبک های تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه رضایت مندی از زندگی (1985) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها شاخص های آمار توصیفی شامل نمودار، درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از تحلیل رگرسیون گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد: متغیر مثبت اندیشی به صورت معنادار 6/36 درصد از واریانس رضایت مندی از زندگی را در زنان خانه دار پیش بینی می کند و همچنین متغیر ابعاد تنظیم هیجان (تنظیم شناختی مثبت و تنظیم شناختی منفی) می تواند تنها 4/2 درصد از واریانس رضایت مندی از زندگی زنان خانه دار را پیش بینی نماید. بنابراین، می توان از طریق آموزش مثبت اندیشی و تنظیم هیجان در جهت ارتقاء رضایت مندی از زندگی زنان خانه دار گام برداشت.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، تنظیم هیجان، رضایت مندی زندگی، زنان خانه دار
  • فرزانه رسانه*، مجتبی دلیر، محمد قمری صفحات 147-163

    اختلال وسواس- اجبار با شیوع مادام العمر تقریبا 5/2 درصد به عنوان یک مشکل جهانی سلامت روان مطرح است. امروزه یکی از چالش های اساسی، ایجاد درمان های موثر و جدیدی است که مداخله های کم هزینه ای را نیز فراهم آورد. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی فیلم درمانی گروهی بر کاهش نشانه های وسواس- اجبار بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و یک طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه گواه بود. نمونه آماری را 24 فرد دارای نشانه های وسواس- اجبار تشکیل دادند که به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه وسواس- اجبار مادزلی (MOCI) بود. نمرات بدست آمده از ارزیابی وسواس- اجبار و خرده مقیاس های آن شامل بازبینی، شستن، کندی و تردید، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با روش آماری تحلیل واریانس آمیخته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد که فیلم درمانی گروهی بر کاهش نشانه های وسواس- اجبار موثر است (05/0p<). بر مبنای نتایج این مطالعه، می توان استفاده از فیلم درمانی گروهی را به عنوان روشی نوین، کم هزینه و موثر در تسهیل درمان به درمانگران وسواس پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: فیلم درمانی گروهی، اختلال وسواس- اجبار، نشانه های وسواس- اجبار
  • فریده سادات حسینی*، محسن نظرپور، فرزاد کریمی پورزارع، رضا عرب زاده صفحات 165-180

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مدیریت حافظه هیجانی بر افکار منفی خودآیند و تاکتیک های حل تعارض نوجوانان و والدین می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی نوجوانان پسر شهر بوشهر می باشد. نمونه پژوهش حاضر شامل 34 نفر از نوجوانان پسر است که به صورت نمونه گیری در دسترس از دبیرستان دکتر حسابی بوشهر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تاکتیک های حل تعارض نوجوان با والدین اشتراوس (1990) و مقیاس افکار خودآیند منفی هالان و کندال (1980) استفاده شد. برای تحلیل داده های نیز از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی مدیریت حافظه هیجانی سبب افزایش استفاده از تاکتیک حل تعارض استدلال با پدر و مادر و کاهش پرخاشگری کلامی با مادر و همچنین کاهش همه مولفه های افکار خودآیند منفی شده است. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه پیشگیری و بهبود مشکلات هیجانی و شناختی نوجوانان و کاهش آسیب های خانواده در بر دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت حافظه هیجانی، افکار خودآیند منفی، تاکتیک حل تعارض، روابط نوجوان با والدین، نوجوان
  • علی مهداد*، زهرا ادیبی، منظر عزتی صفحات 181-195

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای عزت نفس در رابطه بین ادراک حمایت سازمانی و خودکارآمدی در میان کارکنان شرکت گاز استان اصفهان به انجام رسید. روش پژوهش همبستگی و جامعه ی آماری شامل کلیه کارکنان شرکت مذکور بود که از میان انان 248 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی 16 سوالی حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران (1986)، پرسشنامه ی 10 سوالی عزت نفس روزنبرگ (1965) و پرسشنامه ی 17 سوالی خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس (1982) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که طی یک سلسله روابط زنجیره ای، عزت نفس رابطه میان حمایت سازمانی ادراک شده با خودکارآمدی را میانجی گری می کند (/010p<). بنابراین، چنین نتیجه گیری می شود که برای افزایش خودکارآمدی کارکنان می توان با افزایش عزت نفس کارکنان از طریق بهبود در ادراک حمایت سازمانی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، حمایت سازمانی ادراک شده، عزت نفس، شرکت گاز
  • محمدامین جلیلوند*، رسول روشن، مریم اسماعیلی نسب، رسول حمایت طلب صفحات 197-208

    رویکرد مداخله ای بهبود عملکرد ورزشی ذهن آگاه در پاسخ به انتقاد از آموزش رویکردهای سنتی روان شناسی ورزش ارائه شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله «بهبود عملکرد ورزشی ذهن آگاه» بر اجرای روان ورزشکاران حرفه ای با توجه به نقش تعدیل گر سطح دشواری در تنظیم هیجان طراحی شد. این پژوهش یک طرح شبه آزمایشی با اندازه های مکرر (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) است. جامعه آماری شامل دانشجویان حاضر در اردوی آمادگی برای مسابقات کشوری در المپیک سیزدهم بود و نمونه تحقیق شامل 54 نفر از ورزشکاران  در دسترس مطابق شرایط مطالعه انتخاب شد. ابزار مورد استفاده علاوه بر پرسشنامه محقق ساخته، مقیاس اجرای روان، پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومر و پرسش نامه ذهن آگاه ورزشی بود. روش آماری و تحلیل کواریانس چندمتغیری با اندازه گیری مکرر برای تحلیل اطلاعات انجام شد. نتایج تجزیه تحلیل یافته ها بااستفاده از آزمون تحلیل کواریانس چندگانه نشان داد مداخله صورت گرفته در گروه آزمایش هیجان کم، نسبت به گروه آزمایش هیجان زیاد، در اجرای روان تفاوت معنادار و معکوس است. ضمنا بعد از پیگیری تفاوت معنادار مشاهده شد. استفاده از شیوه مداخله بهبود عملکرد ورزشی ذهن آگاه در تحقیقات گسترده تر با تمرکز بر ابعاد همخوان با الگوی فرهنگ بومی ایرانی- اسلامی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اجرای روان، بهبود عملکرد ورزشی ذهن آگاه، دشواری در تنظیم هیجان، عمکرد اوج
  • سمیرا وکیلی*، یلا افضلی، مهران سلیمانی صفحات 209-219

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ادراکی- حرکتی بر کاهش نشانه های اختلال یادگیری ریاضی بوده است. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با  گروه گواه و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی دارای اختلال یادگیری ریاضی شهر تهران بود. از این جامعه آماری 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 18 جلسه طی دو ماه تحت آموزش مهارت های ادراکی- حرکتی قرار گرفتند، سپس پس آزمون روی دو گروه اجرا شد. ابزار مورد استفاده در پژوهش، آزمون اختلال ریاضی ملک پور (1387) بود. تحلیل یافته ها با استفاده از مدل آماری تحلیل کوواریانس صورت گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ادراکی- حرکتی تاثیر مثبت و معناداری بر کاهش نشانه های اختلال یادگیری ریاضی دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، آموزش مهارت های ادراکی- حرکتی
  • محمدعلی بشارت*، حسین نادعلی، رضا رستمی، هادی بهرامی احسان صفحات 221-233

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله دلبستگی محور مادر-کودک بر شیوه پاسخ گویی به تنیدگی در کودکان پیش دبستانی واجد سبک دلبستگی ناایمن می باشد. نمونه پژوهش دربرگیرنده 28 زوج مادر – کودک بود که از بین جامعه مادران و کودکان 4 تا 6 سال مراجعه کننده به کلینیک آتیه، بر اساس نمره آنها در مقیاس ابزار مشاهده ای دلبستگی (واترز، 1987) انتخاب شد. پاسخ دهی کودکان به تنیدگی قبل و پس از مداخله به وسیله دستگاه ارزیابی پاسخ به تنیدگی (SRE) سنجیده شد. گروه نمونه به صورت تصادفی به دو گروه گواه و آزمایش (14 زوج مادر – کودک در هر گروه) واگذار شدند. مداخله در برگیرنده 6 جلسه آموزش گروهی مادران و 6 جلسه بازی درمانی گروهی برای کودکان و پس از آن 4 جلسه روان درمانی برای هر زوج مادر – کودک بود. با توجه به نتایج به دست آمده از تحیل کوواریانس چندمتغیری، نمرات مرتبط با شاخص های درجه حرارت، رسانایی پوست، نرخ تنفس و ضربان قلب در ارزیابی های پیش آزمون و پس آزمون به لحاظ آماری در هیچ یک از شاخص های ذکر شده معنادار نمی باشد. لذا برای ایجاد تغییرات معنادار فیزیولوژیک به مداخلات طولانی تر و ابزار حساس تری نیاز است.

    کلیدواژگان: مداخله دلبستگی محور، زوج مادر- کودک، شاخص های فیزیولوژیک تنیدگی، کودکان پیش دبستان
|
  • Ali Akbar Arjmandnia*, Soghra Roytvand Ghiasvand, Ali Sharifi Pages 1-14

    The purpose of this ex-post facto research is study about relationship between executive function and cognitive distortion on delinquent juveniles and non-delinquent juveniles in Tehran. Statistical sample are 62 delinquent juveniles selected by purposeful selection from “the center of modification and training” and 82 people of non-delinquent juveniles selected by method of random sampling from students of middle and high school of Tehran. Irrational test of belief test (IBT) (jones, 1968) is used for studying cognitive distortion and gathering data about executive function used from the Coolidge personality and neuropsychological inventory test (CPNI). Statistical method include: independent t-test, correlation coefficient, one way analyze of variance and multi way analyze of variance. The results showed that the rate of executive function in delinquent juveniles is fewer than the juveniles that aren’t delinquent and also the rate of cognitive distortion in delinquent juveniles is more than non-delinquent juveniles. So there is no relation between executive function and cognitive distortion in the two groups. It seems that one of the determinative variables of delinquency causes the defect in executive function and cognitive distortion.

    Keywords: executive function, cognitive distortion, delinquent juveniles
  • Hoda Purrezaian*, Mahmood Golzari, Ahmad Borjali Pages 15-37

    Perfectionism is a personality characteristic that is defined in various forms but in most of these definitions, willingness to complete and superiority are common. Segmentation of perfectionism to two kinds: positive or negative, adaptive or maladaptive and healthy or unhealthy and or to various kinds, began by Hamachek (1978) and so far, several theorists have attempted to verification, completion or modify the types mentioned by him. The newest division is 2*2 model of perfectionism by Gaudreau & Thompson (2010) that has divided perfectionism into four types. The main aim of the present study was to evaluate the compatibility of various components of perfectionism based on the general health components and personality characteristics. In this study causal-comparative as a descriptive method was used. 198 MA students of Allameh Tabatabaee University selected by cluster random sampling method and divided into four groups based on perfectionism’s types. Then, these four groups were compared using multivariate analysis of variance (MANOVA) in terms of personality characteristics and components of general health that respectively were measured with NEO personality inventory and GHQ-28.Given that the criteria for determining the compatibility and incompatibility types of perfectionism in this research were general health component and characteristics of personality’s scores, especially nervousness, the findings are as follows: a) Mixed perfectionism is the most maladaptive type of perfectionism; b) self-evaluative perfectionism is more maladaptive than conscientious perfectionism and non-perfectionism; c) conscientious perfectionism is more adaptive than all types of perfectionism. According to the results, we can say that self-evaluative perfectionism is maladaptive anyway and even conscientious perfectionism not only can’t neutralize its negative effects but makes it negative effects, more. The reason for this result is probably that conscientious perfectionism of who have both perfectionisms (mixed perfectionism) is extremist and inflexible

    Keywords: Perfectionism, General Health, Personality characteristics
  • Yaser Madani*, Semira Hojati Pages 39-60

    The purpose of this study was to evaluate the effect of cognitive therapy based on mindfulness on martial adjustmentand life quality of couples.

    Method

    This experimental study had been done by pre-test and post-test method, with control group. The sample population included students who visited Urmia psychological and counseling service clinics in the second half of the year 2013 to receive professional assistance related to their marital problems. At first, in order to implement the project, six centers were randomly selected from among the list of counseling centers in city of Urmia. Participants were eligible to enter the study if they were aged between 30-50 years; had married for at least one year, and had a diploma degree. As such, 28 people were randomly assigned to the experimental and control groups. Experimental group participants took part in  eight 2-hour weekly sessions of mindfulness-based cognitive therapy. The control group received usual care. Data was collected by Marital Satisfaction Scale and the Quality of Life Scale. To analyze the data, multivariate analysis of covariance method was used.

    Results

    The data obtained were analyzed to evaluate the efficacy of treatment. The results of multivariate analysis of covariance between the experimental and control groups showed that participants in the two groups showed significant differences in quality of life and marital satisfaction. The results show that mindfulness-based cognitive therapy seems to have positive effect on quality of life and marital satisfaction. The highest levels of intervention effects on quality of life and marital satisfaction were 0.66 and 0.93 respectively.

    Conclusions

    It appears that mindfulness-based cognitive therapy influences participants' cognitive structure and information processing, hence increasing participants’ awareness of the present moment through use of abilities like breathing and body awareness, that puts them in the state of here-and-now. Based on apparent positive effect of using mindfulness-based cognitive therapy on marital satisfaction and couple's reported quality of life, its use, especially in counseling couples is recommended

    Keywords: Mindfulness, Marital Satisfaction, quality of life for couples
  • Mohammad Khodayari Fard*, Elaheh Hejazi, Nahid Hoseininezhad Pages 61-75

    Addiction is regarded as a crucial threat for family health. It seems that the third wave of cognitive behavioral therapies with an emphasis on mindfulness and psychological resilience are effective in the rehabilitation of substance using married women with children.The present study intended to assess the effectiveness of acceptance and commitment counseling for self-efficacy and marital satisfaction in substance using married women with children. The method of the present study was quasi-experimental and its design was pretest-posttest with a control group. The statistical population included all the substance using married women with children who were in drug rehabilitation centers of Shiraz city. Thirty substance using married women with children were selected via convenience sampling method. General Self-Efficacy Scale (GSE) and Hudson Index of Marital Satisfaction (IMS) were used as pretest and posttest in this study and the data were analyzed using ANCOVA.The results suggested that ACT had a significant effect on the participants' self-efficacy and marital satisfaction and there was a significant difference between the 1 acceptance and commitment counseling improves self-efficacy and marital satisfaction in substance using married women with children.

    Keywords: Third wave of cognitive behavioral therapy, Self-Efficacy, Marital Satisfaction, Addiction, health of family
  • Mitra Kavyani Mehr*, Majid Salimi, Rita Liaght Pages 77-90

    The present study aims to determine the psychometric characteristics of the Watson–Glaser critical thinking test among employees in the Iranian National Oil Company. For this purpose, 380 employees referred to ‘the assessment center’in 1390-91 were selected through random sampling method  . The research method is a descriptive – instrument maling one. In which two tests were used:  1)Watson–Glaser critical thinking test, and 2) Abedi creativity test. Determining the reliability of Watson–Glaser critical thinking test in terms of its components and the whole test through Cronbach alpha and retest, respectively, was indicative of the suitability of the extracted items and factors. The test validity was examined via construct validity (factor analysis), the results indicated the existence of fine factors, which totally could account for about 48/62 of the variance of the whole test. The relation between Watson–Glaser critical thinking test and creativity was examined through Pearson correlation method; it suggested that there is no significant relation between critical thinking and creativity. Therefore, it can be concluded that Watson–Glaser critical thinking test enjoys a suitable level of validity and reliability to assess critical thinking among organizational employees.

    Keywords: critical thinking, Creativity, Test Adaptation, Psychometric Properties, factor analysis, Employee
  • Saeid Hassanzadeh*, Leila Jalali Charmfroush, Mehdi Davaee Pages 91-104

    The purpose of this study was Development and assessment of the effectiveness of the de– stress training program. On the mothers stress and marital satisfaction of parents with deaf children experimental study design with follow- up. 20 mothers were chosen and Assigned to two experimental and control  groups trained to de-stress training program in 15 session .all mothers completed parental stress scale( Berri and Jonse, 1995)and Marital Satisfaction Scale(Afrooz,1389)at the pre-test post-test and one month later at the follow-up stage. Fathers did not attend in intervention but completed marital satisfaction scale in three stages. Data Were analyzed with multivariate Covariance, Result about mothers stress, showed the significant difference between means of experimental and control groups and this difference persisted at follow-up stage. Result of parents marital Satisfaction did not show significant difference between experimental and control groups.  Therefore it can be concluded de- stress training program reduced mother, s Stress and this reduction persisted (p<0/01).

    Keywords: Parenting stress, Deaf children, Marital Satisfaction, Gholami Afrooz
  • Ali Asghar Kakojoibari *, Andishe Golshan Pages 105-117

    This study was conducted to determine the effects of group counseling through transactional analysis on improvement of depression in physically disabled women (20-40 years old) in Kashan. The research was performed in semi-experimentally method, thus 40 patients were selected randomly among of physicaly disabled women of Kashaneh Mehr center of Kashan in 2014 year. Then, theey were divided in two groups randomly, testing group (n=20) and control group (n=20). The measurement instrument was the Beck Depression Inventory (BDI). Therefore, before the first group counseling session, using questionnaire in both testing and control groups, pre-test was conducted. Then 8 sessions, each lasting 120 minutes, was carried out for testing group and in each session, one of the basic skills of Eric Berne model, was trained. For both test and control groups, post-test (immediately after training sessions), and follow-up test (one month later) was taken. For data analysis, covariance with repeated measurements was used. The results showed that group counseling through Transactional Analysis, significantly decreased the level of depression in physically disabled women (р ≤0.01).The research finding suggests that group counseling using transactional analysis decreases the level of depression in physically disabled women.

    Keywords: Group counseling, Transactional Analysis, Depression, Physically disabled women
  • Masoud Gholamali lavasani*, Farnaz Mehdipour Maralani Pages 119-132

    Thisstudy aimed to evaluate the quality of teacher-student relationship as anattachment to the teacher (secure attachment, avoidant attachment, and anxious attachment) asfactors influencing academic engagement in male and female students through areexamined. Thisresearch method is descriptive (non-experimental) and its design iscausal-comparative, correlation and stepwise regression. 289 female studentsand 282 male students were selected as the sample in Hamedan in the field of Mathematics-Physics and EmpiricalSciences in chemistry and physicsby the method of multistage cluster sampling and completed Rio and Tsengquestionnaire of aspects of academic engagement (2011) and researcher-madethree-dimensional scale of attachment to teacher. Results showed that there is a significant difference between the twogroups in avoidant attachment style to the teacher. Also, the difference between avoidant attachment relationshipwith academic engagement, in two groups was significant. But between Secureattachment relationship with academic engagement, in two groups significantdifference was not  observed. Moreover, in females, secure attachment to theteacher was predictor of  high academicengagement. in boys, secure attachment to teachers waspredictor of high academic engagement and avoidant attachment to the teacherpredictor of low academic engagement

    Keywords: Secure Attachment, Avoidant attachment, Anxious attachment, academic engagement
  • Haydeh Haeri*, Mahdi Shahnazari Pages 133-146

    The purpose of this study was to Study the Positive thinking and emotion regulation styles in life satisfaction of housewives in Tehran. This research was a correlation study and research population was included all housewives in four area of Tehran in year 1393-1394  that their number is uncertain. The sample size for this study consisted of 250 housewives selected by available sampling method. The data collection tool was an Ingram and  viniski positive thinking questionnaire (1988), garnovski and colleagues emotion regulation styles questionnaire (2001) and life satisfaction questionnaire (1985) . Pearson correlation coefficient and step by step regression analysis were used to evaluate the results. The results showed that life satisfaction of housewives can be predicted  by their Positive thinking (p<0/01) and life satisfaction of housewives can also be predicted by their emotion regulation styles (p<0/01). So, according to the results of this research, it can be taken steps to life satisfaction of  housewives by positive thinking training

    Keywords: Positive thinking, emotion regulation styles, Life Satisfaction, housewives
  • Farzaneh Rasaneh*, Mojtaba Dalir, Mohammad Ghamari Pages 147-163

    The Obsessive compulsive disorder is a mental health global problem with the rate of prevalence about 2.5 percent in all the life. Nowadays, one of the main challenges is creating of new and effective therapies that also provide low-cost interventions. The aim of this study was to determine the effect of group movie therapy on reduction symptoms of obsessive compulsive. The design of this study was quasi-experimental pretest– posttest and follow- up (one month) with control group. The samples were included 24 people with OC symptoms that randomly selected to the control and the experimental group (12 people in each group). The research instrument was Maudsley Obsessive - Compulsive Inventory (MOCI). The obtaining scores were evaluated from obsessive - compulsive and subscales included on checking, cleaning, slowness, and doubting in three phases (pretest, posttest and follow-up in a month). The results were analyzed with a mixed ANOVA analysis. The results of this research showed that the group movie therapy was useful significantly (p<0.05) to reduce obsessive compulsive symptoms. Based on the results of this study, use of group movie therapy can be suggested to OC therapist as a new, inexpensive and effective in facilitating of therapy

    Keywords: group movie therapy_Obsessive-Compulsive Disorder_symptoms of obsessive - compulsive
  • Faridehsadat Hosseini*, Mohsen Nazarpour, Farzad Karimi Pourzare, Reza Arabzadeh Pages 165-180

    The aim of this study was to assess the effect of emotionalmemory management intervention on negative automatic thoughtsandadolescentconflict resolution tactics with parents. The statistic society in this studyconsisted of all adolescent boys that lived in Bushehr city in 2016. The sampleinclude 34 boy adolescents that selected via available sampling from BushehrDr. Hesabi school and were randomly allocated to intervention (n=17) andcontrol (n=17) groups.  For data gathering Negative Automatic ThoughtsQuestionnaire and Conflict Resolution Tactics Scale were used. The data wereanalyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that,emotional memory management intervention has been increased conflict resolutiontactics arguments and has been decreased conflict resolution tactics verbalaggression with mother. Also, it has been decreased all element of   negative automatic thoughts. These findingshave important implications for predicting and improving adolescent’s emotionalproblems and decreasing family injures.

    Keywords: emotional memory management, Negative automatic thought, Conflict resolution tactics, Parent- adolescent relationship, Adolescent
  • Ali Mehdad *, Zahra Adibi, Manzar Ezati Abarghani Pages 181-195

    This research carried out with the aim of studying the mediating role of self – esteem on the relationship between perceived organizational support and self – efficacy. Research method was correlational and statistical population was all employees of Isfahan province Gas Company. Using convenience sampling, 248 subjects were selected.  They were assessed by perceived organizational support questionnaire (Eisenberger et al.), self - esteem questionnaire (Rosenberg) and self - efficacy questionnaire (Sheerer & Maddux). Data were analyzed by use of Pearson correlation coefficient and Structural Equation Modeling. Results showed that there was significant relationship between Perceived organizational support and self - efficacy (p<0.01), Perceived organizational support and self - esteem (p<0.01) self - esteem and self - efficacy (p<0.01). Moreover results of Structural Equation Modeling showed that self – esteem played a mediating role between perceived organizational support and self – efficacy (p<0.01). According to these findings, for increasing of employees’ self – efficacy in organizations, should pay more attention to employees’ self – esteem through organizational support.

    Keywords: Perceived organizational support_self - efficacy_Self- esteem_Gas Company
  • Mohammad Amin Jalilvand*, Rasol Roshan Pages 197-208

    The aim of this study is todeterminethe effect ofMindful Sport Performance Enhancement (MSPE) on flow in athletes consideringthe emotion regulation, Professional athletes moderating role of difficulties in emotion regulation- short form (DERS-SF). For this reason we used a designwith repeated measures(pre-test, post-test andfollow-up). The population consisted of students in national competitions in Olympic training camp for the thirteenth using available and voluntary Afterwards study was conducted with 54 athletes qualifying criteria. In response to criticism of Psychological Skills Traditional(PST), MSPE approach is used. Instruments used in this study are: Flow state Scales,(FSS) chen’s, Difficult Emotion regulation scale short form( DERS-SF),Baerr.,Mindfulness Inventoryfor Sport(MIS)Glassy’s. Data analyzes by descriptive statistics, multivariate analysis of covariance with repeated measures.The findings analysis using multiple analysis of covariance showed that the intervention was little excitement in the experimental group compared to the control group hysteria, and reverse significantly difference in flow.In addition, significant differences were observed After fallow up. The use of interventions to improve athletic performance mindfullness on extensive research with a focus on aspects of Iranian-Islamic cultural recommended that consistent with the pattern.

    Keywords: Mindful Sport PerformanceEnhancement(MSPE), Flow, difficulties in emotionregulation”, Peak performanc
  • Samira vakili* Pages 209-219

    The purpose of the current study was to investigate the effectiveness of perceptual- motor skills training on reduse mathematics disorder’s symptoms.The design of the study was semi-experimental with pretest-posttest and control group. The population consisted of all third elementary female students with mathematics disorder in Tehran city. From this population 30 individuals were selected through available sampling, and were randomly divided into two groups of experimental and control groups. The experimental group wich consist of 15 participants received perceptual- motor skills training for18 sessions in two mounths. Then post- test performed for both groups.in this study malek pour mathematics disorder test (1387) was used. Data analysis was performed by using analysis of covariance. Research findings indicate that the perceptual- motor skills training can reduce mathematics disorder,s symptoms.

    Keywords: mathematics learning disorder, perceptual- motor skills
  • Mohammad Ali Besharat* Pages 221-233

    The present study aims at determining the effectiveness of the attachment-based motherchild intervention on the stress response pattern of the preschoolers with insecure attachment style. The sample of the study included 28 mother-child pairs selected from mothers and their 4-6 year-old children who had reffered to Atieh Clinic, based on their scores on the attachment Q-sort (Waters, 1987). Children’s stress responses were measured before and after the intervention using Stress Response Evaluation (SRE) equipment. The sample was randomly divided into control and experimental groups (14 mother-child pair in each group). The intervention included 6 sessions of group education for the mothers and 6 sessions of group play therapy for the children, and finally 4 sessions of individual psychotherapy for each mother-child pair. Findings indicated that the scores related to temperature indices, skin conductance, respiration rate, and heart rate had been improved in the post-intervention in comparison with the pre-intervention evaluation, and were clinically significant, but none of the indices were statistically significant.

    Keywords: attachment-based intervention, mother-child pair, stress physiological indices, preschoolers