فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1402)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/26
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مجتبی واحدیان، حسنعلی ویسکرمی*، فضل الله میردریکوند صفحات 1-23

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش تکنیک های مبتنی بر نظریه های عصبی-شناختی، چندرسانه ای، اجتماعی-فرهنگی و فراشناختی در یادآوری و بازشناسی واژه های زبان انگلیسی در یادگیرندگان EFL بود. روش مورد استفاده نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، کلیه زبان آموزان موسسه های آموزشی زبان انگلیسی شهر قم در سال 1400 بودند. انتخاب نمونه آماری از بین زبان آموزان پسر در دو آموزشگاه به صورت تصادفی انجام شد و 16 نفر در گروه آزمایش و 17 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. برای گروه آزمایش، از تکنیک های آموزش تصویری-دیداری، روش چندحسی، چرخش دایره و داستان گویی و یادداشت برداری در 8 جلسه 45 دقیقه ای و برای گروه گواه روش تدریس عادی استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون معلم ساخته، از دو گروه آزمایش و گواه جمع آوری شدند. تحلیل آماری کوواریانس و اسپلیت پلات به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 صورت گرفت. یافته ها نشان داد تکنیک های مبتنی بر حوزه های مطرح شده، بر افزایش میزان یادآوری و بازشناسی واژگان، هم به صورت بین گروهی و هم درون گروهی موثر هستند. براساس نتایج، استفاده از تکنیک ها اثر معناداری بر یادآوری و بازشناسی واژگان دارد.

    کلیدواژگان: اجتماعی-فرهنگی، چندرسانه ای، عصبی-شناختی، فراشناختی، یادگیری
  • امید ابراهیمی*، رحیم بدری گرگری، شهروز نعمتی، تورج هاشمی صفحات 25-44
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثربخشی آموزش حل مسایل کلامی مبتنی بر طرحواره بر بهبود کارکردهای اجرایی (حافظه کاری و بازداری) دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه با آسیب ریاضی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و دارای گروه کنترل بود. از جامعه دانش آموزان پسر دوره ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 1400-1399 که اختلال یادگیری ویژه داشتند، به روش هدفمند 30 دانش آموز پایه دوم و سوم با اختلال یادگیری ریاضی انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری به صورت تصادفی قرار گرفتند. قبل از شروع آموزش، نمرات پیش آزمون از گروه های مورد مطالعه اخذ شد. سپس گروه آزمایش در 14 جلسه 45 دقیقه ای در طول دو ماه، برنامه حل مسایل کلامی مبتنی بر طرحواره را آموزش دید، اما گروه کنترل چنین آموزشی را دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کارکردهای اجرایی (BRIEF)، آزمون ریاضی کی مت (Key Math)، آزمون هوش وکسلر (WISC-IV) و بسته آموزش حل مسایل کلامی مبتنی بر طرحواره (SBI) بود. بعد از اتمام آموزش، نمرات پس آزمون اخذ و به روش کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر طرحواره، بر مولفه های کنترل بازداری و حافظه کاری در سطح 01/0 P< تاثیر منفی دارد. براساس نتایج، پیشنهاد می شود از آموزش مبتنی بر طرحواره برای بهبود مشکلات ریاضی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه در مدارس و مراکز اختلال یادگیری استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر طرحواره، اختلال یادگیری، حل مسائل، ریاضی
  • فاطمه السادات میرحسینی، حسن اسدزاده*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، کامران شیوندی چلیچه صفحات 45-62
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر شایستگی اجتماعی و ناگویی خلقی کودکان با علایم اختلال اضطراب انجام شد. پژوهش نیمه آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری) و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کودکان دارای اختلال اضطراب بود که در پایه چهارم و پنجم دبستان در سال تحصیلی 1401-1400 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. تعداد 36 کودک (21 دختر و 15 پسر) با اختلال اضطراب به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جای دهی شدند. کودکان گروه آزمایش آموزش مهارت های ذهن آگاهی را در ده جلسه 75 دقیقه ای دریافت کردند. در این پژوهش از مقیاس اضطراب کودکان (CIQ)، پرسشنامه ناگویی خلقی (AQ) و مقیاس شایستگی اجتماعی (SCS) استفاده شد. داده ها با تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش مهارت های ذهن آگاهی بر شایستگی اجتماعی (0001>P؛ 55/0=Eta؛ 39/42=F) و ناگویی خلقی (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 16/38=F) کودکان با علایم اختلال اضطراب تاثیر معنادار دارد. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت آموزش مهارت های ذهن آگاهی، با بهره گیری از کسب آگاهی از هیجانات، آگاهی از اعمال پنج حس اصلی بدن و به کارگیری ذهن آگاهی در زندگی روزمره می تواند روشی کارآمد درجهت بهبود شایستگی اجتماعی و کاهش ناگویی خلقی در کودکان با علایم اختلال اضطراب باشد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب، شایستگی اجتماعی، مهارت های ذهن آگاهی، ناگویی خلقی
  • فاطمه حسنلو، شقایق زهرایی*، آزاده طاولی صفحات 63-82

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه تجربه زیسته نوجوانی براساس ظرفیت ذهنی سازی در نوجوانان بود. روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه مطالعه شده، نوجوانان 15 تا 18 ساله شهر تهران در سال 1400 بودند. مشارکت کنندگان با استفاده از آزمون ذهن خوانی از روی تصاویر چشم ها (RMET) و در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج به صورت هدفمند انتخاب شدند. پس از اجرای مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 8 نوجوان (4 دختر و 4 پسر) شهر تهران که بیشترین و کمترین نمرات را در آزمون کسب کرده بودند، اشباع نسبی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها به روش کلایزی از نرم افزار MAXQDA-2020 استفاده شد و کدگذاری، خوشه بندی واحدهای مرتبط و استخراج مضمون های اصلی انجام شد. از تحلیل داده های مربوط به مشارکت کنندگان دارای ظرفیت ذهنی سازی زیاد، 1713 واحد معنایی، 23 مضمون فرعی و 6 مضمون اصلی و همچنین از تحلیل داده های مربوط به مشارکت کنندگان با ذهنی سازی اندک، 466 واحد معنایی، 18 مضمون فرعی و 5 مضمون اصلی به دست آمد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نوجوانان دارای ذهنی سازی زیاد، از توانایی در نظر گرفتن دیدگاه دیگران، نسبی گرایی، خودآگاهی، حل مسیله، برقراری روابط اجتماعی متقابل و وجود ارتباط مطلوب خانوادگی بهره مند بودند. درمقابل، مطلق گرایی، ضعف در تحلیل و تبیین، تحریک پذیری، حل ضعیف مسیله، نگرش منفی به خود، احساس ناامنی در روابط اجتماعی و وجود تعارضات خانوادگی از یافته های مرتبط با نوجوانان دارای ذهنی سازی اندک بود. با توجه به یافته های مطالعه حاضر، می توان نتیجه گیری کرد که ظرفیت ذهنی سازی در درک نوجوانان از دوره نوجوانی، رشد جنبه های درون فردی و کیفیت روابط بین فردی آنان نقش دارد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، ذهنی سازی، نوجوانی
  • آزاده چوب فروش زاده*، حسن هوشمند، ماجده خسروی لاریجانی صفحات 83-103
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اعتمادبه نفس و تاب آوری مادران دارای دانش آموز آهسته گام بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون به همراه گروه کنترل بود. جامعه پژوهش متشکل از 99 مادر دارای دانش آموز پسر آهسته گام بود که فرزندان آن ها در سال تحصیلی 1400- 1399 در مدرسه کودکان استثنایی گلشن در شهر شیراز مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 16 مادر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. درمان جویان در گروه آزمایش، درمان را در 8 جلسه دریافت کردند. داده ها به وسیله پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (SES) و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS) جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات اعتمادبه نفس و تاب آوری در دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (P≤0.05)، اعتمادبه نفس و تاب آوری افزایش یافتند و مداخله آن ها را با میزان تاثیر 5/87 و 3/89 درصد بهبود بخشید. بر این اساس، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب افزایش اعتمادبه نفس و تاب آوری در مادران دارای دانش آموز آهسته گام می شود. از این رو می تواند به عنوان درمان کاربردی در کلینیک ها و مراکز درمانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس، تاب آوری، دانش آموز آهسته گام، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • سید شهروز میرحسینی، فاطمه دهقانی آرانی*، راضیه صفاری فرد صفحات 105-119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه آمادگی یادگیری الکترونیک و عملکرد تحصیلی دانش آموزان و نقش واسطه گری کارکردهای اجرایی در زمان شیوع ویروس کرونا، انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود؛ بدین صورت که از جامعه آماری دانش آموزان مدارس متوسطه شهر تهران، پنج مدرسه دوره های متوسطه اول و دوم (کلاس های هفتم تا دوازدهم) پسرانه شهر تهران از مناطق 1، 3، 4، 6 و 12، 100 نفر به شیوه تصادفی با نمونه گیری خوشه ای دردسترس انتخاب شدند. آن ها به پرسشنامه های آمادگی یادگیری الکترونیکی واتکین (WER) و کارکردهای اجرایی بارکلی (BDEFS) به صورت آنلاین پاسخ دادند و نیز معدل خود را به عنوان معیار عملکرد تحصیلی در پرسشنامه ذکر کردند. از این تعداد، 93 پرسشنامه به صورت کامل قابلیت تحلیل آماری داشتند که با استفاده از روش همبستگی و تحلیل مسیر در نرم افزارهای SPSS نسخه 27 و لیزرل به منظور بررسی نقش واسطه گری بررسی شدند. نتایج تحلیل مسیل و بررسی رابطه ها نشان می دهد که بین آمادگی یادگیری الکترونیک و عملکرد تحصیلی رابطه وجود دارد و کارکردهای اجرایی دانش آموزان می توانند نقش واسطه گری ایفا کنند و درصد بیشتری از واریانس عملکرد تحصیلی را پیش بینی کنند. براساس نتایج می توان گفت که هرچقدر افراد آمادگی یادگیری الکترونیک بیشتری داشته باشند و در مولفه های کارکرد اجرایی قوی تر باشند، عملکرد تحصیلی بهتری را می توان از آن ها انتظار داشت؛ بنابراین بهتر است در برنامه پیشرفت تحصیلی الکترونیک دانش آموزان، به غیر از تاکید بر آمادگی یادگیری الکترونیک آن ها، مولفه های کارکرد اجرایی را در برنامه های آموزشی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: آمادگی یادگیری الکترونیک، دانش آموزان متوسطه، عملکرد تحصیلی، کارکردهای اجرایی، همه گیری
  • فاطمه آبداری تفتی، مهدی تولائی*، علیرضا شریفی اردانی صفحات 121-142
    هدف پژوهش حاضر، تبیین رضایت زناشویی از طریق سرمایه فرهنگی با توجه به نقش سرمایه روان شناختی و سرمایه های اجتماعی در بین معلمان بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل معلمان ساکن شهر یزد در سال 1400 بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. حجم نمونه 300 نفر بود که براساس ملاک های معادلات ساختاری تعیین شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های رضایت زناشویی اینریچ (EMI)، سرمایه روان شناختی (PCQL)، سرمایه فرهنگی (QCA) و سرمایه اجتماعی خانواده (FSCQ) بود. پرسشنامه ها به صورت آنلاین طراحی شد و از طریق شبکه های اجتماعی مجازی در دسترس بین شرکت کنندگان توزیع شد که درنهایت 284 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه شاخص های توصیفی و ماتریس همبستگی، از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد و برازش مدل به روش معادلات ساختاری به کمک حداقل مربعات جزیی و با نرم افزار SmartPLS3 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد سرمایه فرهنگی به طور منفی و سرمایه ای روان شناختی به طور مثبت پیش بینی کننده رضایت زناشویی است، اما سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده رضایتمندی زناشویی نیست. سرمایه اجتماعی به واسطه سرمایه روان شناختی می تواند رضایت زناشویی را پیش بینی کند و سرمایه فرهنگی علی رغم رابطه منفی مستقیم با رضایتمندی زناشویی از مسیری غیرمستقیم و با واسطه سرمایه اجتماعی و فرهنگی می تواند به رضایت زناشویی منجر شود.  ‏
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، سرمایه فرهنگی، معلمان
  • مهدی صدری، زهرا نقش*، الهه حجازی صفحات 143-162
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی اشتیاق تحصیلی و بهزیستی تحصیلی در رابطه بین جو روانی-اجتماعی کلاس و تاب آوری تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم شهر اصفهان بود که در نیمسال دوم تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. 360 نفر دانش آموز شامل 192 نفر پسر و 131 نفر دختر با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اشتیاق تحصیلی (APS)، پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینن-سوینی و همکاران (AWQ)، پرسشنامه ادراک جوروانی-اجتماعی کلاس فرایزر و همکاران (PCSMCQ) و پرسشنامله تاب آوری تحصیلی سامویلز (ARI) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که ضریب مسیر متعلق به مسیرهای مستقیم جو روانی-اجتماعی کلاس به اشتیاق تحصیلی و بهزیستی تحصیلی برای هر دو مسیر 65/0=β، مسیر مستقیم جو روانی-اجتماعی کلاس به تاب آوری 21/0=β و مسیر مستقیم بهزیستی به تاب آوری 30/0=β، در سطح 01/0 معنادار است. مسیر مستقیم اشتیاق تحصیلی به تاب آوری تحصیلی 32/0=β نیز در سطح 01/0 معنادار است. براساس نتایج پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، بهزیستی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، جو روانی-اجتماعی کلاس
  • احمد امانی*، سمیرا سالارآبادی، امید حمیدی صفحات 163-184
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته زوجین با ضربه دلبستگی (دلبستگی ناایمن) بر روابط زناشویی انجام گرفت. روش پژوهش کیفی بود و با استفاده از راهبرد پدیدارشناسی تفسیری و روش تحلیلی فان مانن انجام شد. جامعه هدف شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمانشاه در سال 1399 بود و نمونه به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور انتخاب شد. بدین صورت که مراجعه کنندگان، پرسشنامه دلبستگی کارور (MAQ) را تکمیل کردند و کسانی که دارای دلبستگی ناایمن بودند و تمایل به شرکت در پژوهش را داشتند، تا حد اشباع و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته بررسی شدند. درنهایت تعداد مشارکت کنندگان به 14 نفر (8 زن و 6 مرد) رسید. داده ها پس از جمع آوری، ثبت، کدگذاری و در قالب مضمون های اصلی و فرعی طبقه بندی شدند. تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون فان مانن و استخراج مضامین برمبنای سه رویکرد کلی، انتخابی و جزیی صورت گرفت. این تحلیل به شناسایی 30 زیرمضمون و 5 مضمون اصلی انجامید که عبارت اند از: الگوهای ارتباطی مختل، وجود اختلالات روانی و دشواری تنظیم هیجان، خشونت و پرخاشگری خانگی، روابط جنسی مختل، روابط عاشقانه و بین فردی آشفته. زوجین با ضربه دلبستگی، دارای الگوهای ارتباطی مختلی هستند که زندگی آن ها را به سمت طلاق عاطفی سوق داده است؛ بنابراین آموزش و برگزاری دوره های غنی سازی مبتنی بر روش دلبستگی بزرگسالان در پیشگیری از تعارضات زوجین ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، دلبستگی ناایمن، روابط زناشویی، زوجین
  • نرگس کشاورز ولیان، سعید حسن زاده*، لیلا کاشانی وحید، مریم اساسه صفحات 185-201
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های عصب روان شناختی بر مهارت خودکنترلی و شایستگی اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری) و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دختر مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. 26 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جای دهی شدند (14 کودک در گروه آزمایش و 12 کودک در گروه گواه). کودکان در گروه آزمایش، آموزش مهارت های عصب روان شناختی را طی یک ماه و نیم در 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. در این پژوهش از پرسشنامه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHDQ)، پرسشنامه خودکنترلی (SCQ) و مقیاس شایستگی اجتماعی (SCS) استفاده شد. داده ها با تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش مهارت های عصب روان شناختی بر مهارت خودکنترلی (0001>P؛ 54/0=Eta؛ 42/28=F) و شایستگی اجتماعی (0001>P؛ 60/0=Eta؛ 13/37=F) کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی تاثیر معنادار دارد. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت آموزش مهارت های عصب روان شناختی با بهره گیری از تقویت توجه و تمرکز، کارکردهای اجرایی و تقویت سازمان دهی شناختی و ذهنی می تواند به عنوان روشی کارآمد برای بهبود مهارت خودکنترلی و شایستگی اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، شایستگی اجتماعی، مهارت خودکنترلی، مهارت های عصب روان شناختی
  • علی خدایی*، حانیه صیادی صفحات 203-2018
    این پژوهش با هدف آزمون نقش واسطه ای سبک های مقابله با تنیدگی با تنیدگی در رابطه بین عزت نفس و بهزیستی هیجانی در دانشجویان انجام شد. در این پژوهش همبستگی، از جامعه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی در نیمسال نخست سال تحصیلی 1397-1396، تعداد 300 دانشجو (150 دختر و 150 پسر) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به مقیاس عزت نفس روزنبرگ، نسخه کوتاه سیاهه مقابله با موقعیت های تنیدگی زا و فهرست عواطف مثبت و منفی پاسخ دادند. به منظور آزمون روابط علی در مدل مفروض، از روش آماری تحلیل مسیر با رویکرد برازاندن مدل استفاده شد. نتایج بر پایه نرم افزار AMOS-20 نشان داد مدل مفروض واسطه مندی نسبی سبک های مقابله با تنیدگی در رابطه بین عزت نفس و بهزیستی هیجانی در دانشجویان با داده ها برازش مطلوبی دارد. همچنین نتایج نشان داد در مدل مفروض، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادارند و در آن به ترتیب 36 درصد و 47 درصد از واریانس عواطف مثبت و منفی از طریق عزت نفس و سبک های مقابله مسیله محور و هیجان محور تبیین شد. درمجموع، نتایج این پژوهش مشخص کرد از طریق ارتقای منابع مقابله ای دانشجویان می توان سطح بهزیستی آن ها را افزایش داد و آن ها را در برابر تجارب تنیدگی زا ایمن کرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی هیجانی، تحلیل واسطه ای، سبک های مقابله با تنیدگی، عزت نفس
  • سمیه کرمی، مجتبی انصاری شهیدی*، احمد غضنفری، شیدا جبل عاملی، امیرحسین راه نجات صفحات 219-237
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت و سرمایه های روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهرستان شهرضا در فصل تابستان سال 1400 بود. در این پژوهش، 34 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (18 مرد و 16 زن) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش مداخله روان درمانی مثبت نگر را طی دو ماه و نیم در هشت جلسه 75 دقیقه ای دریافت کردند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه رفتارهای ارتقادهنده سلامت (HPBQ) و پرسشنامه سرمایه های روان شناختی (CPQ) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد روان درمانی مثبت نگر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت و سرمایه های روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تاثیر معنادار دارد (0001/0p<). براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت روان درمانی مثبت نگر با بهره گیری از فنونی مانند چشم انداز مثبت به زندگی و آموزش خوش بینی و امید به آینده می تواند به عنوان درمانی کارآمد برای بهبود رفتارهای ارتقادهنده سلامت و سرمایه های روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع به کار رود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، رفتارهای ارتقادهنده سلامت، روان درمانی مثبت نگر، سرمایه های روان شناختی
  • نازنین حمیدی نژاد، بهروز دولتشاهی*، فریبرز باقری صفحات 239-256
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رفتارهای آشفته خوردن براساس کمال گرایی و ترومای دوران کودکی با نقش میانجی شرم درونی شده بود. بدین منظور از میان جامعه آماری که شامل تمامی دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران بود، پنج دانشگاه (آزاد شمال، مرکز، جنوب، علوم و تحقیقات و علوم پزشکی) در سال تحصیلی 1399-1398 انتخاب شدند. سپس 400 دانشجو به شیوه نمونه گیری دردسترس به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های دشواری مقیاس رفتار آشفته خوردن (EAT-26)، کمال گرایی هیل (HPI)، مقیاس ترومای دوران کودکی (CTQ)، شرم درونی شده (ISS) و پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ) به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. درنهایت 324 پرسشنامه وارد تحلیل شدند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 و نرم افزار Amos تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد ترومای دوران کودکی و کمال گرایی به واسطه شرم درونی شده، رفتارهای آشفته خوردن را پیش بینی می کنند و نقش واسطه ای شرم درونی شده در ارتباط بین ترومای دوران کودکی، کمال گرایی و رفتارهای آشفته خوردن تایید شد (05/0P<)؛ بنابراین به نظر می رسد افرادی که در کودکی دچار تروما شده اند، به دنبال احساس شرم و برای بازگشت به خودانگاره مثبت، دست به اقدامات جبرانی همچون رفتارهای آشفته خوردن می زنند. همچنین کمال گرایی می تواند از طریق داشتن تصویر بدنی نامطلوب و احساس شرم، تشدید شود و فرد را به سوی رفتارهای افراطی مانند رفتارهای آشفته خوردن، در جهت ایدیال سازی ظاهر و اندام هدایت کند.
    کلیدواژگان: ترومای دوران کودکی، رفتارهای آشفته خوردن، شرم درونی شده، کمال گرایی
  • مریم سمندری، فهیمه نامدارپور* صفحات 257-272
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر اضطراب کودکان مبتلا به سرطان شهر اصفهان به روش برخط بود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های مورد منفرد با طرح تجربی تک آزمودنی ABA همراه با خط پایه چندگانه و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به سرطان تحت پوشش موسسه محک شهر اصفهان در سال 1399 بودند که از بین آن ها سه نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند و پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس (SCAS) و پرسشنامه طرحواره کودکان ریجکبوار و دبو (SIC) طی سه جلسه خط پایه (A) روی آنان اجرا شد. پس از آن افراد طی هشت جلسه 60 دقیقه ای به صورت برخط تحت مداخلات طرحواره درمانی (B) و یک ماه پس از اتمام مداخلات طی سه جلسه تحت پیگیری (A) قرار گرفتند. درنهایت برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل دیداری نمودارها با شاخص های روند، ثبات، درصد داده های غیرهمپوش (PND)، درصد داده های همپوش (POD)، درصد بهبودی (MPI) و درصد کاهش نمرات (MPR) استفاده شد و داده ها با نرم افزار SPSS-20 تجزیه و تحلیل شدند. براساس نتایج، میانگین نمرات اضطراب در آزمودنی های 1، 2 و 3 از مرحله خط پایه تا مداخله و پیگیری، کاهش داشت. همچنین درصد بهبودی و درصد کاهش نمرات اضطراب در آزمودنی 1 به ترتیب 9 درصد و 8 درصد، در آزمودنی 2 به ترتیب 10 درصد و 11 درصد، و در آزمودنی 3 به ترتیب 10 درصد و 11 درصد بود؛ بنابراین می توان از طرحواره درمانی به صورت برخط به عنوان یک روش مداخله ای برای کاهش اضطراب کودکان مبتلا به سرطان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، سرطان، طرحواره درمانی، کودکان
  • افسون درخشان جان، سید عباس حقایق*، حمید افشار زنجانی، پیمان ادیبی صفحات 273-288

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس ادراک شده و حس انسجام بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل بیماران کولیت اولسراتیو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات گوارش و کبد اصفهان (وابسته به بیمارستان الزهرا) در شش ماهه دوم سال 1398 بود. تعداد 25 بیمار کولیت اولسراتیو به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی دو ماه در ده جلسه 75 دقیقه ای دریافت کردند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل مقیاس استرس ادراک شده (PSS) و پرسشنامه حس انسجام (SCQ) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس ادراک شده و حس انسجام بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو تاثیر معنادار دارد (001/0p<). براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، با بهره گیری از شش فرایند اصلی پذیرش، گسلش، خود به عنوان زمینه، ارتباط با زمان حال، ارزش ها و عمل متعهدانه می تواند به عنوان مداخله ای موثر برای کاهش استرس ادراک شده و بهبود حس انسجام بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو استفاده شود.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، حس انسجام، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کولیت اولسراتیو
  • مژگان حاتمی بروجنی، شهزاد طهماسبی بروجنی*، مهدی شهبازی صفحات 289-305
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرسایش انرژی روانی، کنترل توجه و تصمیم گیری در فوتبالیست های ماهر زن انجام شد. روش تحقیق نیمه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی بود و در چارچوب طرح درون گروهی با پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. جامعه آماری شامل فوتبالیست های ماهر زن حاضر در لیگ برتر استان تهران در سال 1396 بود. شرکت کننگان 40 بازیکن ماهر زن فوتبال با میانگین سنی 03/2+950/23 سال بودند که سابقه شرکت در مسابقات به مدت هشت سال یا بیشتر دارند. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه فرسایش انرژی روانی و عدم فرسایش انرژی روانی تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه سلامت عمومی، نرم افزار استروپ و نرم افزار تصمیم گیری استفاده شد. گروه فرسایش انرژی روانی که قدرت خودکنترلی آن ها با انجام تکلیف قبلی (تکلیف ناهمخوان استروپ[1]) در دو بلوک با 80 کوشش تخلیه شد، تکلیف تصمیم گیری مبتنی بر کامپیوتر شامل 180 تصویر مربوط به موقعیت های مختلف فوتبال را تحت شرایط حواس پرتی انجام دادند. از روش آماری تحلیل مرکب (2×2) با دستور SYNTAX با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد فرسایش روانی موجب کاهش معنی‍دار دقت و افزایش سرعت تصمیم گیری (001/0>P) می شود. با وجود این، گروه عدم فرسایش روانی، افزایش معنی داری را در دقت (003/0=P) و کاهش معنی داری را در سرعت (001/0>P) تصمیم گیری نشان داد. درمجموع می توان گفت ایجاد فرسایش روانی از طریق خستگی ذهنی موجب تخلیه قدرت خودکنترلی می شود و متعاقب آن تصمیم گیری بازیکنان تضعیف می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری ورزشی، توجه، خستگی ذهنی، خودکنترلی
  • مریم طبیعی*، محمد اژدرلو، احمد اژدرلو صفحات 307-321
    پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر با هدف مقایسه چگونگی مهارت های زبان شناختی در کودکان نارساخوان و کودکان عادی با ثبت الکتروآنسفالوگرافی در حالت استراحت با چشمان باز انجام گرفت. جامعه آماری شامل 20 کودک 7 تا 11 ساله نارساخوان مراجعه کننده به کلینیک مهراز اندیشه و 19 کودک عادی شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تشخیص نارساخوانی در کودکان، با استفاده از مقیاس هوشی وکسلر (نسخه چهارم) (WISC-IV) انجام گرفت. داده ها با نرم افزار نوروگاید کمی و در نرم افزار SPSS نسخه 23 با آزمون ویلکاکسون تحلیل شدند. نتایج کمی پژوهش، حاکی از بالاتربودن دامنه ریتم های دلتا و تتا در نواحی پیشانی، پسین، نیمکره راست و چپ در گروه نارساخوان و بالاتربودن دامنه ریتم های آلفا و بتا در این نواحی در گروه کنترل بود. این یافته ها با دیگر مطالعات در این حوزه همخوان است و وجود نقص در مهارت های زبانی گروه نارساخوان را تایید می کند؛ بنابراین بررسی ریتم های مغزی در حالت استراحت می تواند به عنوان شاخصی مناسب در تشخیص مهارت های زبانی کودکان نارساخوان عمل کند و با تکیه بر آن می توان در الگوی امواج مغزی مرتبط با مهارت های زبانی تغییر ایجاد کرد و به پیشرفت مداخلات بالینی برای کودکان نارساخوان کمک کرد.
    کلیدواژگان: الکتروآنسفالوگرافی کمی، کودکان عادی، مهارت های زبانی، نارساخوانی
  • نگین نادری، مریم غلامزاده جفره*، منصور سودانی صفحات 323-340
    پژوهش حاضر با هدف شناخت تجربه زیسته مادران از تربیت جنسی نوجوانان دختر و پسر خود انجام گرفت. طرح پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناختی و جامعه پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند نوجوان شاغل در دانشگاه پیام نور خوزستان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. روش نمونه گیری ترکیبی (هدفمند و گلوله برفی) بود و تا اشباع داده ها ادامه یافت. حجم نمونه نیز شامل 18 مادر و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده های این پژوهش با روش تحلیل مضمون به شیوه کلایزی و به روش دستی تجزیه و تحلیل شدند و یک مضمون اصلی و چهار مضمون فرعی به دست آمد. یافته ها نشان داد مادران از طریق جلوگیری از تحریک و کنجکاوی جنسی نوجوان، مدیریت ارتباطات اجتماعی، تقویت و بهبود رابطه خود با نوجوان، گفت وگو با نوجوان و آگاهی بخشی به او، از آسیب های بلوغ پیشگیری کنند که این روش ها، غلبه الگوهای کنترلی مبتنی بر پرهیز و مراقبت متمرکز بر خود و مراقبت متمرکز بر نوجوان را از میان الگوهای مختلف تربیت و آموزش جنسی آشکار می سازد. از این رو به نظر می رسد آگاهی از چگونگی مواجهه والدین با مسایل جنسی نوجوانان بتواند در یافتن مسیرهای متناسب تر آموزش مسایل جنسی برای متخصصان امر راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، تربیت جنسی، روش های مادران، نوجوانان
|
  • Mojtaba Vahedian, Hasan Ali Veiskarami *, Fazlullah Mirdrikvand Pages 1-23

    The aim of this study was to investigate the effect of teaching techniques based on neurocognitive, multimedia, socio-cultural, metacognitive, neurocognitive, and multimedia theories on EFL learners’ ability to recall and identify English vocabulary. The semi-experimental method used was pre-test-post-test with a control group constituted the semi-experimental design. All pupils enrolled in English language educational institutions in Qom city in 2021 comprised the statistical population.The statistical sample for this study was comprised of male language learners from two institutions who were selected at random; sixteen experimental groups and 17 control groups were formed. In eight 45-minute sessions, the experimental group was instructed using visual/pictorial methods, the multi-sensory method, circle rotation, narration, and note-taking. In contrast, the control group received instruction using the standard method. Data for the study were obtained from both the experimental and control groups through the administration of a test developed by the instructors. The statistical analysis of covariance and split plot was conducted utilizing version 22 of the SPSS software. It was determined, following the analysis, that techniques based on the proposed domains increase the rate of recall and vocabulary recognition both within and between groups. The findings indicate that the implementation of strategies significantly impacts both the recall and recognition of vocabulary.

    Keywords: learning, Metacognitive, Multimedia, Neurocognitive, Socio-Cultural
  • Omid Ebrahimi *, Rahim Badri Gargari, Shahrooz Nemati, Touraj Hashemi Pages 25-44
    The objective of this research endeavor was to assess the efficacy of schema-based instruction in word problem solving as a means of enhancing the executive functions of mathematically impaired students with specific learning disorders. This was a semi-experimental study with a control group and a pre-test / post-test design. A purposive sampling method was employed to select 30 second and third grade students with math learning disorders at random from the community of male elementary school students in Tabriz who had specific learning disorders during the academic year 2020-21. These students were then divided into two groups of 15 individuals each. Prior to commencing the training, the study groups provided pre-test scores. Theexperimental group was subsequently instructed in the solution of word problems using Schema-Based Instruction (SBI) for a total of fourteen 45-minute sessions over the course of two months; yet the control group did not receive this training. The Executive Function Questionnaire (BRIEF), Wechsler Intelligence Scales (WISC-IV), and Iran Key Math are examples of research instruments. Post-test scores were collected and analyzed utilizing multivariate covariance subsequent to the instruction. The findings indicated that schema-based instruction negatively impacted the inhibition control and working memory components (p<0.05). It is recommended that educational institutions and learning disorders centers implement schema-based instruction in order to assist students with specific learning disorders in solving mathematical problems.
    Keywords: Mathematic, Problem solving, Schematic-based Instruction, specific learning disorders
  • Fatemeh Alsadat Mirhoseini, Hassan Asadzadeh *, Esmaeil Saadipoiur, Ali Delavar, Kamran Sheivandi Chelicheh Pages 45-62
    The purpose of the current research endeavor was to examine the efficacy of mindfulness skills training in enhancing the social competence and alexitimia of children who exhibit symptoms consistent with anxiety disorder. With experimental and control groups, a three-stage design (pre-test, post-test, and follow-up) and a two-month follow-up period, the research methodology was semi-experimental. The study’s statistical population comprised Tehran-based children in the fourth and fifth grades of primary education during the academic year 2020-2021 who exhibited symptoms consistent with anxiety disorders. A purposive sampling method was employed to select 36 children (21 girls and 15 boys) who exhibited symptoms of anxiety disorder. These children were then randomly assigned to either the experimental or control groups. Ten and a half-hours of mindfulness skills training were allocated to the students in the experimental group. The present investigation employed the Children’s Anxiety Scale (CAS), the Alexitimia Questionnaire (IQ), and the Social Competence Scale (SCS). The data were subjected to analysis using mixed ANOVA in the SPSS-23 software. Children exhibiting symptoms of anxiety disorder benefit significantly from mindfulness skills training in terms of social competence (p<0001, Eta=0.55, F=42.39) and alexitimia (p<0001, Eta=0.53, F=38.16), according to the findings. Based on the results obtained from the current investigation, it can be inferred that mindfulness skills training may serve as an effective approach to enhance social competence and reduce anxiety symptoms in children diagnosed with anxiety disorder. This is achieved through the development of emotional and five-sensory awareness, as well as the incorporation of mindfulness practices into daily life.
    Keywords: alexitimia, anxiety disorder, mindfulness skills, Social Competence
  • Fatemeh Hassanloo, Shaghayegh Zahraei *, Azadeh Tavoli Pages 63-82

    The purpose of this study was to examine the lived experience of adolescents in relation to their mentalization capacity during adolescence. The ongoing investigation is a descriptive phenomenological inquiry. The study cohort comprises Tehran-dwelling adolescents between the ages of fifteen and eighteen in 2021. The participants were selected using the Reading the Mind in the Eyes Test (RMET) and inclusion and exclusion criteria in accordance with purposive sampling. Saturation was comparatively achieved following a semi-structured in-depth interview with eight adolescent boys and girls (4 female and 4 male adolescents) who had obtained the highest and lowest scores on the RMET, respectively. Utilizing MAXQDA 2020, the data were analyzed using the Colaizzi method. Data was additionally coded, clustered, and thematized. By analyzing the data of the participants with the greatest capacity for mentalization, a total of 1713 codes, 23 clusters of meaning, and 6 themes were identified. An analysis of the data collected from participants with limited mentalizing capacity yielded the extraction of 466 codes, 18 clusters of meaning, and 5 themes. Adolescents with greater mentalizing capacity demonstrated problem-solving, self-awareness, perspective-taking, relativism, and positive family relationships, according to the findings. Investigations into the lived experiences of adolescents with low metalizing ability did, however, yield the following results absolutism, inability to analyze and explain, irritability, inability to solve problems, negative self-perception, feeling unsafe in social relationships, and increased family conflicts. The results of the current investigation indicate that adolescents’ perception of adolescence is significantly influenced by mentalization, which in turn enhances their intrapersonal qualities and the quality of their interpersonal relationships.

    Keywords: Adolescence, Lived Experience, mentalization, phenomenology
  • Azadeh Choobforoushzadeh *, Hasan Hooshmand, Majedeh Khoaravi Larijani Pages 83-103
    The aim of this paper was to study was to Examine the Effectiveness of Mindfulness Based on Cognitive Therapy on Self-Confidence and Resilience of Mothers with Slow-Paced Student. The present research is semi-experimental study of pretest-posttest design with a control group. The study’s statistical population comprised 99 mothers of slow-paced students whose children attended Golshan School for Exceptional Children in Shiraz during the 2019 academic year. The research sample comprises sixteen mothers who were selected at random from the available population and divided into two groups: experimental and control. In the experimental Ggroup, participants will be treated for a total of eight sessions. The Self-Esteem Questionnaire (SES), which was developed by Rosenberg, and the Resilience Questionnaire (CD-RIS), which was created by Connor and Davidson, are utilized to gather the data. An analysis of data Covariance analyses were conducted utilizing SPSS software version 22. The results indicate a statistically significant distinction (P ≤ 0.05) in the average scores of self-confidence and resilience between the two groups. The intervention caused a cessation of self-confidence and resilience and an improvement in both with respective impact rates of 87.5% and 89.3%. Mothers of students who progress at a slower rate experience an increase in self-assurance and resilience as a result of mindfulness-based cognitive therapy. Consequently, it can be utilized in therapeutic centers and clinics as a complementary therapy.
    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, resilience, Self-confidence, slow-paced student
  • Seyed Shahrouz Mirhosseini, Fateme Dehghani-Arani *, Razieh Safarifard Pages 105-119
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between students’ academic performance and their preparedness for e-learning, with executive functions serving as a mediator. Path analysis and descriptive-correlational methods comprised the research design during the COVID-19 pandemic. One hundred male students in grades 7-12 from five high schools in Tehran (districts 12, 4, 3, 1, 6) were selected using cluster random sampling to complete the online versions of the Watkins E-Learning Readiness (WER) questionnaire, Barkley Deficits in Executive Functioning Scale (BDEFS), and self-reported GPA to assess academic performance. Among these, 93 questionnaires were completely amenable to analysis. To examine the mediating function of executive functions, SPSS version 27 and LISREL software were utilized. A significant relationship exists between e-learning readiness and academic performance, and executive functions can mediate this relationship and predict a greater proportion of the variance in academic performance, according to the results of the analysis and examination of the relationships. Based on the results, it is possible to conclude that academic performance is anticipated to be higher among those with greater e-learning readiness and stronger executive functioning components. Therefore in addition to emphasizing e-learning proficiency, it is recommended that educational programs for e-learning progress incorporate components of executive functioning.
    Keywords: Academic Performance, Covid-19 pandemic, e-learning readiness, executive functions, high school students
  • Fatemeh Abdari Tafti, Mehdi Tavallaei *, Alireza Sharifi Ardani Pages 121-142
    The aim of this study is to elucidate the relationship between marital satisfaction and cultural capital, with psychological and social capital among educators serving as mediators. The present study is descriptive-correlational in nature and applied in intent. The study’s statistical population comprised Yazd-residing educators in 2021. A method of available and purposeful sampling was utilized to select the sample. The sample size of 300 individuals was ascertained through the utilization of structural equations. ENRICH Marital Ssatisfaction (EMI) Scale, Psychological Capital Questionnaires (PCQ), Cultural Capital Scale (CCS), and family social capital (FSCQ) questionnaires were utilized in the research. The online questionnaire was developed and disseminated to participants via accessible virtual social networks; a total of 284 individuals participated in the survey. The data analysis and generation of descriptive indices and a correlation matrix were conducted using SPSS version 23 software. For fitting partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM), SmartPLS3 software was employed. The results showed that marital satisfaction is positively predicted by psychological capital and negatively predicted by cultural capital. There was no correlation between social capital and marital contentment. Marital satisfaction can be predicted by social capital via psychological capital. Although cultural capital has a direct negative relationship with marital satisfaction, it can indirectly contribute to marital satisfaction via social and cultural capital.
    Keywords: Cultural Capital, Marital Satisfaction, Psychological capital, Social ‎Capital, Teachers‏.‏‏
  • Mahdi Sadri, Zahra Naghsh *, Elaheh Hejazi Pages 143-162
    The aim of this study is to examine the mediating effect of academic passion and academic well-being on the association between classroom socio-mental climate and academic resilience. The research method is descriptive-correlational. The study’s statistical demographic comprised sixth-grade students, both male and female, residing in Isfahan during the second semester of the 2020-2021 academic year. Strategized random sampling was utilized to select 360 pupils, 131 of whom were female and 192 of whom were male. The research instruments utilized in this study comprised the Academic Passion Scale (APS) developed by Salehnajafi et al., the Academic Well-Being Questionnaire (AWQ) created by Tuominen-Soini et al., the Socio-mental Climate Questionnaire (PCSMCQ) developed by Fraser et al., and the Samuels Academic Resilience Questionnaire (ARI). The data were analyzed using structural equation modeling and the SPSS-22 and Amos-24 software packages. The results showed that the path coefficients associated with the direct relationships between classroom socio-mental climate and academic passion and well-being (β=0.65 for both paths), β=0.21 for resilience, and β=0.30 for well-being, are statistically significant at the 0.01% level. Furthermore, at the 0.01% significance level, the direct path between academic passion and academic resilience is β=0.32. The findings of the investigation indicate that the proposed model fits the data well.
    Keywords: Academic passion, Academic Resilience, Academic well-being, Classroom socio-mental climate
  • Ahmad Amani *, Samira Salarabadi, Omid Hamidi Pages 163-184
    The aim of this study was to investigate the lived experiences of married couples who have undergone attachment trauma (insecure attachment). It employed a qualitative methodology, specifically utilizing interpretive phenomenology and the Van Mannen analytical method. All couples referred to counseling centers in Kermanshah in 2020 constituted the target population, and criterion-based purposive sampling was used to select the sample. The clients completed the Carver Measure of Attachment Qualities. Those who exhibited insecure attachment and were more likely to participate in the study were interviewed in a semi-structured format until saturation was reached. The final tally of participants was fourteen, comprised of eight females and six males. Data were collected, recorded, coded, and classified into main themes and sub-themes. The data were analyzed utilizing Van Manen’s method of theme analysis, which extracted themes in accordance with three distinct approaches—general, selective, and fragmentary. Thirty subthemes and five overarching themes are discerned through this analysis: disturbed communication patterns, the presence of mental disorders and emotional regulation difficulties, domestic violence and aggression, disrupted sexual relations, and troubled romantic and interpersonal relationships. The emotional dissolution of a married couple’s existence is the result of communication patterns that have been disrupted by attachment trauma. Therefore, it is imperative to implement training programs and conduct enrichment courses that are grounded in the adult’s attachment style in order to mitigate couple conflicts.
    Keywords: Couples, Insecure Attachment, Lived Experiences, Marital Relationships
  • Narges Keshavar Velian, Saeid Hassanzadeh *, Leila Kashani Vahid, Maryam Asaseh Pages 185-201
    The purpose of the curre​nt research endeavor was to examine the effectiveness of neuropsychological skills training in enhancing self-control abilities among children diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Experimental methodology (control and experimental groups), three-stage design (pre-test, post-test, and follow-up), and a two-month follow-up period comprised the study. During the academic year 2021-2022, the statistical population of the present study comprised minors with ADHD residing in the city of Tehran. Twenty-six children diagnosed with ADHD were selected using a multi-stage clustered random sampling method. These children were then allocated at random into two groups: the experimental group comprised fourteen children, while the control group comprised twelve. Over the course of one and a half months, the children in the experimental group were instructed in neuropsychological skills for a total of twelve sixty-minute sessions. The present study utilized the Attention Deficit Hyperactivity Questionnaire (ADHDQ) (Brock & Clinton, 2007), the Self-Control Questionnaire (SCQ) (Kendal & Wilcox, 1979), and the Social Competence Scale (SCS) (Cohen & Rosman, 1972). The data were subjected to analysis using mixed ANOVA in the SPSS-23 software. Children with ADHD who received neuropsychological skills training demonstrated significant improvements in self-control (p<0001, Eta=0.54, F=28.42) and social competence (p<0001, Eta=0.60, F=37.13). According to the findings of the present study, it is possible to conclude that neuropsychological skills training can be an effective method for enhancing the social competence and self-control abilities of children with ADHD by bolstering executive functions, attention, and concentration, as well as cognitive and mental organization..
    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, neuropsychological skills, self-control skill, Social Competence
  • Ali Khodaei *, Hanieh Sayadi Pages 203-2018
    The objective of this research was to investigate the manner in which coping styles mediated the association between self-esteem and emotional well-being in a sample of male and female university students. A total of 300 university students (150 male and 150 female) enrolled at Shahid Beheshti University during the initial six months of the academic year 2017-2018 participated in this correlational study. They were administered the Rosenberg’ Self-Esteem Scale (RSES), and the Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (CISS-SF). The study employed statistical path analysis with a model-fitting approach to examine the mediating role of coping styles in the association between emotional well-being and self-esteem among university students of both genders (male and female). The partially mediated model of emotion-oriented and task-oriented coping styles on the relationship between self-esteem and emotional well-being fit the data well, according to the findings of the AMOS-20 software. Furthermore, it should be noted that every regression weight in the proposed model exhibited statistical significance. The predictors of the model comprised self-esteem, task-oriented factors, and emotion-oriented factors, which collectively explained 36% and 47% of the variance in positive and negative affect, respectively. Overall, the results of this study indicated that by enhancing the coping mechanisms of students, it is possible to elevate their level of well-being and protect them from distressing situations..
    Keywords: coping styles for stressful situations, emotional well-being, mediation analysis, self-esteem
  • Somayyeh Karami, Mojtaba Ansari Shahidi *, Ahmad Ghazanfari, Sheida Jebel Ameli, Amirmohsen Rahenejat Pages 219-237
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of positive psychotherapy in enhancing health promotion behaviors and psychological capitals among individuals diagnosed with type-2 diabetes. A quasi-experimental design comprising a pre-test, post-test, control group, and a two-month follow-up period was utilized for the study. The statistical population for the summer of 2021 in the Shahreza comprised individuals diagnosed with type-2 diabetes. By means of purposive sampling, 34 patients diagnosed with type-2 diabetes were selected in a random manner (18 men and 16 women) and assigned to either the experimental or control group. Over a period of two and a half months, the experimental group was exposed to eight positive psychotherapy sessions, each lasting seventy-five minutes. The health promoting behaviors questionnaire (HPBQ) and the psychological capitals questionnaire (PCQ) were utilized in this research. The data obtained from the research were subjected to analysis using mixed ANOVA in SPSS-23. The results showed that positive psychotherapy significantly influences the health promotion behaviors and psychological capitals of patients with type 2 diabetes (p<0.001). Positive psychotherapy can be an effective treatment to improve health promotion behaviors and psychological capitals in patients with type-2 diabetes, according to the findings of the present study. This is achieved through the use of techniques such as positive life vision and the instruction of optimism and hope for the future.
    Keywords: health promotion behaviors, Positive psychotherapy, psychological capitals, Type-2 diabetes
  • Nazanin Hamidinejad, Behrooz Dolatshahi *, Fariborz Bagheri Pages 239-256
    The aim of the present study was to predict disordered eating behavior via internalized shame as a mediator between perfectionism and childhood trauma. In order to accomplish this, a statistical population comprising all students enrolled in Islamic Azad Universities in Tehran during the academic year 2018-2019 was utilized to select five universities (Azad North, Center, South, Science and Research, and Medical Science). Subsequently, 400 students were selected as sample members using the available sampling method. Subsequently, 400 students were chosen using the available sampling procedure. They responded voluntarily to Eating Disordered Behavior Scale (EAT-26), Hill Perfectionism (HPI), Childhood Trauma Scale (CTQ), Internalized Shame (ISS). Finally, 324 questionnaires were incorporated. Analysis of the data was performed with SPSS-24 and Amos. The findings from the path analysis indicated that shame predicted eating disorders and mediated the relationship between childhood trauma, perfectionism, and eating disorders. Shame was identified as the mediating factor in this relationship. Individuals who experienced childhood traumatization appear to resort to compensatory behaviors, such as disordered eating, to regain a positive self-image and alleviate feelings of shame. An undesirable body image and feelings of shame can further exacerbate perfectionism, which may manifest as extreme behaviors like eating disorders as an attempt to attain an idealized appearance.
    Keywords: childhood trauma, Disordered Eating Behaviors, internalized shame, Perfectionism
  • Maryam Samandari, Fahimeuh Namdarpour * Pages 257-272
    The objective of this research endeavor was to assess the efficacy of online schema therapy in addressing anxiety among children diagnosed with cancer in Isfahan. Case study with a single experimental design involving ABA subjects and multiple baseline and follow-up assessments comprised the current investigation. The statistical population of the study comprised all children diagnosed with cancer attending Mahak Institute in Isfahan in 2021. For the purpose of this research, three children were intentionally selected and the Spans Child Anxiety Scale (SCAS) and Rijkeboer & de Boo’s Schema Inventory for Children (SIC) were performed on them during 3 baseline sessions (A). The subjects were then administered eight 60-minute schema therapy sessions via the Internet (B). One month subsequent to the intervention, they participated in three follow-up sessions (C). The SPSS-20 software was utilized to conduct a visual analysis of graphs containing trend, stability, Percentage of Non-overlapping Data (PND), Percentage of Overlapping Data (POD), Means Percentage Improvement (MPI), and Means Percentage Reduction (MPR). The mean anxiety scores of subjects 1, 2, and 3 exhibited a decreasing trend from the baseline to the intervention and follow-up stages, as indicated by the results. Furthermore, the percentages of anxiety score reduction and improvement were as follows: 9% and 8% for subject 1, 10% and 11% for subject 2, and 10% and 11% for subject 3. As a result, online schema therapy may be utilized as an intervention method to alleviate anxiety in cancer-afflicted children.
    Keywords: anxiety, cancer, Children, schema therapy
  • Afsoon Derakhshanjan, Seyyed Abbas Haghayegh *, Hamid Afshar Zanjani, Peyman Adibi Pages 273-288

    The present study was conducted to investigate the efficacy of ACT (Acceptance and Commitment Therapy) on the perceived stress and enhancing a sense of coherence among individuals diagnosed with ulcerative colitis. A quasi-experimental design comprising a pre-test, post-test, control group, and a two-month follow-up period was utilized for the study. The statistical cohort comprised all patients diagnosed with ulcerative colitis who were referred to the Digestion and Liver Research Center during  the autumn and winter of 2019-20, under the supervision of Alzahra Hospital. A total of 25 patients who were diagnosed with ulcerative colitis were chosen using a purposive sampling method and assigned at random to either the experimental or control group. Over the course of two months, the experimental group participated in ten ACT sessions, each lasting seventy-five minutes. The applied questionnaires utilized in this study comprised the Perceived Stress Scale (PSS) and Sense of Coherence Questionnaire (SCQ). The data obtained from the study were subjected to analysis using mixed ANOVA via SPSS-23. Patients with ulcerative colitis (p<0.001) experience a significant reduction in perceived tension and sense of coherence, as indicated by the findings. According to the findings, it can be concluded that ACT has the potential to serve as a successful intervention to decrease perceived stress and improvement of sense of coherence among individuals diagnosed with ulcerative colitis. This is achieved through the utilization of six primary processes: acceptance, diffusion, context as self, relationship with the present moment, values, and committed activities.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Perceived Stress, sense of coherence, ulcerative colitis
  • Mozhgan Hatami Boroujeni, Shahzad Tahmasebi Boroujeni *, Mehdi Shahbazi Pages 289-305
    This study aimed to investigate ego-depletion, attention control, and decision-making in proficient female soccer players. Utilizing a quasi-experimental design with an applied objective, the research was conducted intra-group using a pre-test-post-test methodology. The statistical population comprised proficient female footballers who competed in the Premier League of Tehran Province. This study involved forty proficient female football players, with an average age of 23.09+2.03 years, who had at least eight years of competition experience. The samples were arbitrarily divided into two groups—ego-depletion and non-ego-depletion—using convenience sampling. The data were collected using the personal information questionnaire, General Health Questionnaire, Stroop, and the Decision-making tool. The ego-depletion group’s self-control strength was diminished in two cycles of eighty trials through the prior task, which was the Stroop inconsistent task. They executed a computer-based decision-making task under distracting conditions, which comprised 180 images depicting various football scenarios. The data analysis was conducted using SPSS-21 software and a mixed ANOVA with the SYNTAX command. The results showed that the ego-depletion group made decisions with significantly slower speeds and reduced accuracy (P<0.001). In contrast, the non-ego-depletion group demonstrated a statistically significant improvement in accuracy (P=0.003) but a considerable decline in decision speed (P<0.001). Overall, one could contend that mental fatigue-induced ego depletion undermined the capacity for self-control, which consequently compromised the decision-making abilities of the participants.
    Keywords: attention, Mental fatigue, Self-Control, Sports Decision
  • Maryam Tabiee *, Mohammad Azhdarloo, Ahmad Azhdarloo Pages 307-321
    During an EEG eyes-opened state, the current investigation aimed to compare the language abilities of typically developing and dyslexic children. This research employed a descriptive-analytical design. The statistical sample for the study comprised 19 typical children residing in Shiraz city during the academic year 2020-2021 and 20 dyslexic children aged 7 to 11 who were referred to psychologists at the Mehraz Andisheh Clinic. The remaining 19 children were selected using the purposeful sampling method. The Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV) was utilized in the diagnostic process for children diagnosed with dyslexia. EEG data were quantified using Neuroguide software and analyzed using the Wilcoxon test in SPSS-23. The QEEG findings revealed that dyslexic children exhibited greater absolute power in the delta and theta regions of the frontal, parietal, left, and right hemispheres compared to the control group. However, the control group demonstrated greater absolute power in these areas in comparison to the dyslexics. The results corroborate the conclusions drawn in other studies and validate the presence of an atypical linguistic network among individuals with dyslexia. Thus, the investigation of brain waves may have a beneficial effect on the clinical treatment of individuals with dyslexia and can be utilized to better identify the language abilities of dyslexics.
    Keywords: Dyslexia, Language Skills, Normal children, quantitative, Electroencephalograph
  • Negin Naderi, Maryam Gholamzadeh Jofreh *, Mansour Sodani Pages 323-340
    The purpose of the current investigation was to ascertain the actual experiences of mothers who had applied sex education for their teenage sons and daughter. The research method was fundamental in terms of objective, whereas it was phenomenological in terms of strategy. In 2021, the research community at the Payame Noor University branch in Khouzestan comprised all females who had adolescent children. The researcher initiated the sampling procedure by selecting these mothers until all available information was exhausted. A total of 18 mothers participated in semi-structured interviews. The Colaizzi method was applied to the data of this study, which produced one main theme and four subthemes. The findings showed that the mothers tried to prevent or control the harms of puberty through various strategies, including limiting the adolescent’s sexual stimulation and curiosity, managing social communication, enhancing the parent-adolescent relationship, engaging in conversations with the adolescent to educate them about the risks associated with puberty, and managing social communication. These approaches predominated over others and were centered around adolescent-centered care and abstinence. Therefore, it would appear that professionals could benefit from an understanding of how parents handle the sexual concerns of their adolescents in order to develop more effective methods of educating them on the subject.
    Keywords: Adolescents, Lived Experience, Mother’s Practices, Sex Education