فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد نصرالله زاده، مرتضی خمیری*، علیرضا صادقی، ماندانا محمودی، مریم ابراهیمی صفحات 1-11
    در فرآورده های غذایی و دامی از انواع مختلف نگه دارنده های شیمیایی و آنتی بیوتیک ها به منظور مهار رشد آسپرژیلوس فلاوس و دیگر قارچ های توکسین زا استفاده می شود. هدف از این تحقیق بررسی اثر ضدقارچی لاکتیک اسید باکتری های جدا شده از کره مسکه، دوغ شتر و ماست محلی علیه کپک های توکسین زای آسپرژیلوس فلاوس و آسپرژیلوس نایجر بود. برای این منظور از بین جدایه هایی که قبلا اثرات ضدباکتریایی آن ها مورد بررسی قرار گرفته بودند، جدایه های لاکتوباسیلوس پلانتاروم B38، انتروکوکوس فاسیوم C8 و لاکتوباسیلوس رامنوسوس Y89 با بیش ترین اثر بازدارندگی بر باکتری های بیماری زا، انتخاب و تاثیر ضدقارچی آن ها در برابر کپک های توکسین زا با استفاده از روش دولایه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جدایه های لاکتیکی در پایان روز چهارم از رشد آسپرژیلوس نایجر جلوگیری نمودند و انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم به ترتیب 70/84، 37/65 و 43/31 درصد مهارکنندگی از خود نشان دادند. هم چنین لاکتوباسیلوس رامنوسوس با 62/35 درصد بازدارندگیبه شکل معنی داری  p< 0/05 آسپرژیلوس نایجر برخوردار بود. نتایج بررسی تاثیر جدایه های لاکتیکی بر میزان رشد آسپرژیلوس فلاوس نیز نشان داد که تمام باکتری های مورد آزمون بر روی کپک مذکور دارای خاصیت بازدارندگی بودند و لاکتوباسیلوس رامنوسوس با 79/83 درصد مهار به شکل معنی داریp< 0/05  از بالاترین میزان بازدارندگی بر روی آسپرژیلوس فلاوس برخوردار بود. بنابراین با توجه به توانایی مهارکنندگی این جدایه ها پیشنهاد می شود که از آن ها به عنوان نگه دارنده زیستی و به همراه نگه دارنده های سنتزی در صنعت غذا استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ضدقارچی، بازدارندگی، لاکتیک اسید باکتری ها، آسپرژیلوس فلاوس، آسپرژیلوس نایجر
  • عیسی سلگی*، مرضیه برچلویی صفحات 13-22
    در این پژوهش جذب روزانه و خطر مصرف میوه انگور ازنظر آلودگی به فلزات سنگین در ملایر اندازه گیری شد. برای نمونه برداری ارقام انگور پنج روستا انتخاب و غلظت سرب، مس، نیکل، منگنز و روی با دستگاه جذب اتمی شعله و کوره گرافیتی اندازه گیری شد. برای ارزیابی سطح آلودگی یک فلز از شاخص تک عاملی (SFI) و برای ارزیابی آلودگی تجمعی فلزات سنگین از شاخص تجمعی (IPI) استفاده شد. میزان غلظت مس، منگنز، روی، نیکل و سرب در نمونه های کشمشی به ترتیب 28/0±05/1، 3/0±30/1، 11/0±60/0، 07/0±26/0 و 007/0±03/0، در نمونه های عسکری به ترتیب 35/0±86/1، 21/0±23/1، 15/0±63/0، 08/0±27/0 و 033/0±04/0 و در نمونه های فخری به ترتیب 52/0±93/0، 39/0±18/1، 11/0±65/0، 10/0±26/0 و 0034/0±03/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن مرطوب تعیین شد. که این مقادیر پایین تر از حد مجاز FAO/WHO بودند. در میان ارقام موردمطالعه، رقم عسکری حاوی بالاترین غلظت فلزات سنگین نسبت به دو رقم دیگر بود و رقم فخری پایین ترین غلظت ها را نشان داد. به طورکلی مقادیر کمی از سرب در هر سه رقم انگور مشاهده شد. در مقایسه با دو رقم دیگر آلودگی تجمعی فلزات سنگین در رقم عسکری بالاتر بود، اگرچه آلودگی تجمعی فلزات سنگین در سه رقم انگور در سطح ایمن بودند. بالاترین میزان مصرف روزانه (DIR) مربوط به رقم عسکری بود. مقادیر پتانسیل خطر(THQ) برای تمام فلزات کوچک تر از یک به دست آمد. شاخص تجمعی فلزات سنگین در سه رقم انگور پایین بود و آلودگی فلزات سنگین در سطح ایمنی 7/0 IPI ≤ بود. محاسبه میزان مصرف روزانه (DIR) و مقادیر پتانسیل خطر(THQ) نشان داد که مصرف ارقام انگور موردمطالعه هیچ خطری برای سلامتی ندارند.
    کلیدواژگان: ارقام انگور، فلزات سنگین، ارزیابی خطر، میزان مصرف روزانه (DIR)، ملایر
  • سمیه صادقی، حمیدرضا قیصری، سارا بصیری، حسین رشیدی، سید شهرام شکرفروش* صفحات 23-32
    آفلاتوکسینM1، در شیر دام های تغذیه شده با علوفه آلوده وجود دارد. در مطالعه حاضر 207 نمونه شامل 153 نمونه شیر خام از گاوداری های صنعتی دوازده منطقه مختلف استان کرمان و 54 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی ده کارخانه فرآوری شیر استان کرمان جمع آوری شد و فراوانی آفلاتوکسین M1 در آن ها با روش الایزا موردسنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت آفلاتوکسین M1 در 2/41 درصد از شیرهای خام و 2/35 درصد از شیرهای پاستوریزه بیش از محدوده مجاز استاندارد ملی ایران (ng/L100) بود. میزان آفلاتوکسین M1 در شیر پاستوریزه به طور معنی داری از شیر خام کمتر بود. به منظور تایید داده های الایزا، 24 نمونه (7/15 درصد) از شیرهای خام و 2 نمونه (7/3 درصد) از شیرهای پاستوریزه با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این میان، 4 نمونه از نمونه های مثبت و 5 نمونه منفی، با HPLC تایید شدند. مقادیر اندازه گیری شده آفلاتوکسین M1 با دو روش الایزا و HPLC همبستگی معنی دار داشت. حساسیت و ویژگی آزمون الایزا به ترتیب 100 درصد و 25 درصد تعیین گردید. ازآنجاکه سطح آفلاتوکسین شیر در منطقه بالاتر از محدوده مجاز بود، نیاز به اصلاحات اساسی در مدیریت تغذیه گاوداری های منطقه ضروری به نظر می رسد. باوجود این که الایزا روشی مناسب در غربالگری آفلاتوکسین است ولی استفاده از روش هایی که افزون بر حساسیت بالا، از ویژگی بهتری نیز برخوردار باشند، در تشخیص فراوانی آفلاتوکسین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، الایزا، HPLC، شیر
  • زهرا سادات جدی، آسیه احمدی دستگردی*، رضا شرافتی چالشتری صفحات 33-49

    امروزه تمایل مصرف کنندگان به محصولات غذایی فراسودمند مانند انواع نوشیدنی های پروبیوتیک رو به افزایش است. هدف از این پژوهش، تولید نوشیدنی فراسودمند از شیره انگور و عرق پوست لیموترش حاوی باسیلوس کوآگولانس بود. در این مطالعه تجربی شیره انگور و عرق پوست لیموترش تهیه و سپس تیمارهای حاوی 9 و 12 درصد شیره انگور به همراه 25 درصد عرق پوست لیموترش و CFU/mL 107 باکتری باسیلوس کوآگولانس تولید شد. نتایج نشان داد که میزان اسیدیته در طی زمان نگهداری روند افزایشی و میزان pH روند کاهشی داشت. همچنین بریکس و الکل روند ثابتی داشتند. میزان ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی در نمونه حاوی 12 درصد شیره انگور نسبت به نمونه حاوی 9 درصد بیشتر بود (05/0< p). خاصیت آنتی اکسیدانی نیز در طول زمان روند کاهشی داشت به طوری که در تیمار 1 از 4/153 به 72/97 (میلی مول Fe+2در گرم) و در تیمار 2 از 35/123 به 52/80 (میلی مول Fe+2 در گرم) رسید. طبق نتایج به دست آمده پس از 90 روز، تیمارهای تهیه شده نوشیدنی فاقد آلودگی میکروبی (کلی فرم ها، اشریشیاکلی، کپک و مخمر) بودند. همچنین شمارش باکتری باسیلوس کوآگولانس به میزان کمتر از CFU/mL 107 گزارش نشد. ارزیابی حسی نشان داد پذیرش کلی تیمار 1 نسبت به تیمار 2 بیشتر بود ولی بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده تیمار بهینه، تیمار حاوی 12 درصد شیره انگور به همراه 25 درصد عرق پوست لیموترش و CFU/mL 107 باکتری باسیلوس کوآگولانس بود.

    کلیدواژگان: باسیلوس کواگولانس، شیره انگور، عرق پوست لیموترش، نوشیدنی فراسودمند
  • اسماعیل بایگانه، ابوالفضل فدوی*، هادی کوهساری صفحات 51-61

    کپک آسپرژیلوس فلاووس یکی از قارچ های مهم خطرناک است که در زمان انبارمانی در شرایط نامناسب پدیدار می شود. این کپک سموم آفلاتوکسین ها را در دانه های ذرت تولید می کند. لذا بررسی امکان کاهش غلظت این کپک و سموم تولیدی آن مهم به نظر می رسد. در این تحقیق تاثیر اکسید کلسیم (0، 5/0 و 1 درصد) و میزان پرتو گاما (0، 5، 10، 15 و 20 کیلوگری) بر رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس و میزان سموم آفلاتوکسین B1 (AFB1)، آفلاتوکسین B2 AFB2))، آفلاتوکسین G1 ((AFG1 و آفلاتوکسین G2 ((AFG2 بررسی گردید. آنالیز تجزیه واریانس داده ها حاکی از معنی داری اثر مجزای پرتودهی و اکسید کلسیم و اثر متقابل آن ها  بود. (0001/0<P0) است که به کارگیری هم زمان 1% اکسید کلسیم به همراه پرتودهی باعث جلوگیری و کاهش بیشتر آسپرژیلوس فلاووس گردید. طی بررسی نمونه ها، سموم AFG1 و AFG2 در هیچ کدام از آن ها مشاهده نگردید. لذا با توجه به استاندارد حد مجاز پرتودهی حداکثر 10 کیلوگری برای مواد غذایی، پیشنهاد می شود از غلظت 5/0% اکسید کلسیم قبل از ذخیره سازی و اعمال شدت پرتوی 10 کیلوگری پس از ذخیره سازی جهت کنترل رشد کپک و تولید سموم آفلاتوکسین در دانه های ذرت استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرتودهی، اکسید کلسیم، آسپرژیلوس فلاووس، آفلاتوکسین، دانه ذرت
  • سلیمه سادات میرعزیزی، مریم قراچورلو*، انوشه شریفان صفحات 63-80
    با توجه به اهمیت جایگاه روغن های خوراکی در رژیم غذایی و افزایش تقاضا برای استفاده از روغن های خام و فرآیند نشده در این تحقیق ویژگی های شیمیایی روغن های حاصل از روش استخراج پرس سرد و استخراج با حلال سه واریته مختلف دانه کنجد شامل ترکیب اسیدهای چرب، مقادیر کلروفیل، بتاکاروتن، استرول، توکوفرول و آفلاتوکسین با روغن تصفیه شده مورد مقایسه قرار گرفت. عدد پراکسید نیز طی دو شرایط تسریع شده اکسیداسیون حرارتی و نوری تعیین شد. نتایج نشان داد بازده روش استخراج با حلال (13/58 درصد) بیش از روش پرس سرد بوده و اسیدهای چرب غالب در نمونه های روغن کنجد شامل اسیدهای اولئیک و لینولئیک می باشند. استرول تام در روغن پرس سرد (435/5367 میلی گرم بر کیلوگرم) بیش از روغن استخراج شده با حلال و روغن تصفیه شده بوده است. طی فرآیند تصفیه میزان کلروفیل و کاروتنوئید روغن کاهش یافت (05/0>P). بیش ترین و کم ترین میزان توکوفرول کل به ترتیب مربوط به روش استخراج با حلال و روغن تصفیه شده معادل 18/759 و 14/437 میلی گرم بر کیلوگرم بود. عدد پراکسید در شرایط تسریع شده نوری و دمایی باگذشت زمان افزایش یافت و تاثیر نور بر روند افزایش عدد پراکسید بیش از دما بوده است. علیرغم وجود مقدار ناچیز (12/0 - 08/0 ppb) آفلاتوکسین کل در دانه، میزان آن در نمونه های روغن استخراج شده زیر حد قابل تشخیص دستگاه (ppb 01/0) بود. لذا با وجود خواص تغذیه ای بالاتر روغن های پرس سرد نسبت به نوع تصفیه شده، این روغن ها قابلیت ماندگاری پایین تری نسبت به نوع تصفیه شده دارند.
    کلیدواژگان: روغن کنجد، روش استخراج، ویژگی های شیمیایی، پرس سرد، استخراج با حلال
  • اکبر بدلی، افشین جوادی* صفحات 79-94

    با توجه به اثرات سوء نگه‌دارنده‌های شیمیایی و نگرش منفی مصرف‌کننده‌ها، استفاده از اسانس‌های گیاهی به‌عنوان نگه‌دارنده طبیعی توجه ویژه‌ای به خود جلب کرده است. در همین راستا، 11 نمونه کیک حاوی عصاره‌های زنجبیل، دارچین و هل سبز در مقادیر 0 تا 1000 میلی‌گرم بر کیلوگرم به‌صورت تکی و ترکیبی تهیه ‌شد و در 3 زمان روز تولید، ماه اول و ماه دوم با نمونه شاهد مثبت (حاوی سوربات پتاسیم) و منفی (بدون سوربات پتاسیم)، از نظر ویژگی‌های شیمیایی، میکروبی و حسی مقایسه گردیدند. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده در کلیه نمونه‌ها مقدار pH با گذشت زمان کاهش‌ یافت و عدد اسیدی و پراکسید افزایش یافت (p < 0.05). بررسی میکروبی نمونه‌ها نشان داد میزان کپک و مخمر آن‌ها باگذشت زمان افزایش داشت (p < 0.05). از نظر خصوصیات حسی، تمامی نمونه‌ها در روز تولید از نظر مقبولیت کلی دارای امتیاز بالایی بودند و با گذشت زمان از مقبولیتشان کاسته شد. بر اساس نتایج، استفاده از عصاره‌های هل سبز، زنجبیل و دارچین به‌صورت ترکیبی به‌میزان مساوی (نمونه‌های 3 حاوی ترکیب 2 عصاره هل سبز و دارچین و نمونه 4 حاوی مقادیر مساوی هر سه عصاره) قادر به افزایش ماندگاری کیک‌ها بدون استفاده از نگه‌دارنده شیمیایی با حفظ ویژگی‌های حسی می‌باشد.

    کلیدواژگان: کیک اسفنجی، عصاره گیاهی، خواص آنتی اکسیدانی، خواص ضد میکروبی
  • نسیم سهیلی، رامین عطازاده*، آزاده جدایی صفحات 97-105
    ناتامایسین نگه دارنده ای است که جهت کنترل کپک و مخمر در دوغ استفاده می شود و این در حالی است که بر اساس ضوابط سازمان غذا و دارو استفاده از هر گونه نگه دارنده در تولید دوغ را ممنوع اعلام کرده است؛ بنابراین این پژوهش با هدف تعیین میزان آلودگی میکروبی و میزان ناتامایسین در 60 نمونه از دوغ های 10 کارخانه تولیدکننده محصولات لبنی در استان اردبیل انجام شد. آزمون های میکروبی نمونه ها برای تعیین کلی فرم ها، کپک و مخمر ها، استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای انجام شد. نتایج نشان داد از ناتامایسین در بین کارخانه های مختلف در حدود 33/73 درصد بالاتر از ppm 10 و 67/26 درصد پایین تر از ppm 10 استفاده شده است. هم چنین بیشترین مصرف ناتامایسین مربوط به فصل گرم بوده است. در نمونه های مورد مطالعه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس واشریشیا کولای مشاهده نشد و کلیه نمونه ها از نظر این دو باکتری منفی بودند، از طرفی 20 درصد از نمونه ها از نظر کپک و مخمر و 15 درصد از نمونه ها از نظر کلی فرم ها بیش از حد مجاز استاندارد بود. با توجه به وجود آلودگی میکروبی و ناتامایسین در برخی از محصولات دوغ صنعتی و کیفیت غیر قابل قبول آن ها باید اقدامات لازم در راستای حذف آلودگی های شیر و فرآورده های حاصل از آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، دوغ صنعتی، ناتامایسین
|
  • A. Nasrollahzadeh, M. Khomeiri *, A. Sadeghi, M. Mahmoudi, M. Ebrahimi Pages 1-11
    In animal and food products, different types of chemical preservatives and antibiotics are used to inhibit the growth of Aspergillus flavus and other toxicogenic fungi. The aim of this study was to investigate the antifungal activity of Lactic Acid Bacteria Isolated from Masske, Chal, and local yogurt against Aspergillus flavus and Aspergillus niger. For this purpose, isolates previously tested for antibacterial effects were used. The isolates of Lactobacillus plantarum B38, Enterococcus faecium 8C and Lactobacillus ramonosus Y89 with the highest inhibitory effect on pathogenic bacteria were selected and their antifungal effects against toxin-producing molds were evaluated using the overlay method. The results showed that lactic acid isolates at the end of the fourth day prevented the growth of Aspergillus niger and Enterococcus faecium, Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus plantarum showed 70.84%, 37.65% and 43.31% of inhibitory activity, respectively. The results also showed that Lactobacillus rhamnosus had the highest (62.35%) inhibitory effect on Aspergillus niger (P< 0.05). The results of the study on the effect of lactic acid isolates on the growth of Aspergillus flavus showed that all tested bacteria had inhibitory properties on the molds and Lactobacillus rhamnosus with 83.8% had the highest inhibitory effect on Aspergillus flavus (P< 0.05). Consequently, due to the inhibitory ability of the lactic acid bacteria, they can be used as bio-preservatives along with synthetic preservatives in the food industry.
    Keywords: Antifungal, inhibitory, Lactic acid bacteria, Aspergillus flavus, Aspergillus niger
  • E. Solgi *, M. Borchaloei Pages 13-22
    In this research, the daily intake and risk assessment of grape fruit withtheperspectiveofheavy metal contamination were measured in Malayer city. For sampling, five villages were selected. The concentrations of heavy metals were determined by atomic absorption spectrophotometry with flame and graphite furnace technique. For assessment the contamination level of each metal, the single factor index (SFI), and for assessment of the cumulative contamination of heavy metals, the integrated pollution index (IPI) were applied.The concentration level of heavy metals in the grape cultivars was found in the decreasing order as Cu>Mn>Zn>Ni>Pb and lower than the maximum permissible levels recommended by FAO/WHO. Among the studied cultivars, Askari cultivar contained higher heavy metal concentrations compared to the other two cultivars and Fakhri cultivar showed the lowest concentrations. In general, lead concentration was found to be low in the three grape cultivars. The integration pollution index (IPI) of heavy metals was higher in cv. Askari, as compared with the two other cultivars, although the IPI of heavy metals in three grape cultivars were at safe level. In general, the highest DIR was obtained for the Askari cultivar. The THQ of all metals were < 1. The integrated pollution index of heavy metals in three grape cultivars was low and heavy metals pollution was within the safe limits with IPI ≤ 0.7. The DIR and THQ showed that the consumption of grape cultivars pose no risk to health.
    Keywords: Grape cultivars, Heavy metals, Risk Assessment, Daily intake rate (DIR), Malayer
  • Somayeh Sadeghi, H.R. Gheisari, Sara Basiri, Hossein Rashidi Pages 23-32
    The aflatoxin M1 (AFM1) is present in the milk of livestock fed on contaminated feed. This study was conducted based on the fact that milk is one of the main sources of aflatoxin contamination in human. In order to record the frequency of AFM1, a total of 207 milk samples including 153 raw milk samples from 12 different regions of Kerman province and 54 pasteurized milk samples produced in 10 dairy factories of Kerman province were checked by Elisa. Results showed that the concentration of AFM1 in 41.2% of raw and 35.2% of the pasteurized samples was above the maximum acceptable level (100 ng/L) approved by National Institute of Standard, Iran. The amount of AFM1 in pasteurized milk was significantly lower than that in the raw milk. In order to confirm the results of ELISA, 24 samples of raw milk and 2 samples of pasteurized milk were also evaluated by HPLC, from which, four positive and five negative samples were finally confirmed. Although there was no significant correlation between the number of positive and negative samples in both methods, the concentration of AFM1 was significantly correlated. The sensitivity and the specificity of the ELISA test was respectively 100% and 25%. Since the concentration of aflatoxin was higher than the accepted level, a proper strategy of feeding management of the dairy farms in the province are suggested. In spite of the fact that ELISA is a suitable method for screening of AFM1, using a method with higher specificity is also recommended.
    Keywords: Aflatoxin M1, Elisa, HPLC, Milk
  • Z.S. Jaddi, A. Ahmadi Dastgerdi *, R. Sharafati Chaloshtori Pages 33-49

    Nowadays consumers' interest in processed foods such as probiotic beverages is increasing. Therefore, the purpose of this study was to produce a beverage made from sour grape juice and sour lemon peel containing Bacillus coagulans. In this experimental study, grape juice and sour lemon peel were prepared. Treatments containing 12 (treatment 1) and 9 (treatment 2) percent grape juice plus 25% lemon peel sweat and 107 CFU/mL of Bacillus coagulans were prepared. The results showed that the acidity decreased during storage and the pH decreased. Brix and alcohol also had a steady trend. Phenolic compounds and antioxidant properties were higher in samples containing 12% grape juice than in samples containing 9% juice (p<0.05). During the storage period, the amount of phenolic compounds decreased. The antioxidant property also decreased with time, with the effect of treatment 1 from 153.4 to 97.72 mmol Fe+2/g and in treatment 2 from 123.35 to 80.52 mmol Fe+ 2/g. The results showed that after 90 days, the treated beverages were free of microbial contamination (coliforms, Escherichia coli, mold and yeast). Bacillus coagulans count was not less than 107 CFU/mL. Sensory results showed that the overall acceptance of treatment 1 was more than treatment 2 but there was no significant difference between the two groups. According to the results, our best treatment was 12% grape juice with 25% lemon sour skin and 107 CFU/mL Bacillus coagulans.

    Keywords: Functional Beverage, Grape juice, Lemon Skin, Bacillus coagulans
  • E. Baigane, A Fadavi *, H. Koohsari Pages 51-61

    Aspergillus flavus is one of the hazardous fungi which appear in poor storage conditions. This mold produces dangerous toxins of aflatoxins in corn grains. Hence the investigation of reduction possibility of its growth and toxins is important. In this research the effects of calcium oxide (0, %0.5 and %1) and gamma ray (0, 5, 10, 15 and 20 KGy) on growth of Aspergillus flavus and levels of aflatoxin B1 (AFB1), aflatoxin B2 (AFB2), aflatoxin G1 (AFG1 and aflatoxin G2 (AFG2) were investigated. Analysis of variance showed significant effects of irradiation (P<0.0001), calcium oxide (P<0.001) and their interactions (P<0.0001). Aspergillus flavus and AFB1 and AFB2 toxins decreased with increasing irradiation. Further reduction of AFB1 and AFB2 toxins was observed during accompaniment of 0.5% calcium oxide with irradiation. However, simultaneous application of 1% calcium oxide with radiation prevented and reduced more Aspergillus flavus. AFG1 and AFG2 toxins were not detected in any of the samples. Consequently, with considering 10 KGy standard food irradiation limits, it is recommended that 0.5% calcium oxide concentration before storage and irradiation intensity of 10 KGy after storage were applied for corn grains to control mold growth and production of aflatoxin toxins.

    Keywords: irradiation, calcium oxide, Aspergillus flavus, Aflatoxin, corn grains
  • S. Mirazizi, M. Gharachorloo *, A. Sharifan Pages 63-80
    Considering the importance of the edible oils in the diet and the increasing demand for row and unprocessed oils, in this research the chemical properties of oils obtained from the cold press and solvent extraction of three different varieties of sesame seed including fatty acids composition, chlorophyll, carotenoids, sterol, tocopherol and aflatoxin values were determined. The peroxide value of oils in two conditions of thermal accelerated and optical oxidation was also compared. The results indicated that the extraction efficiency was the highest by using solvent for extraction (58.13%) and oleic acid and linoleic acid are the predominant fatty acids in sesame. There was a significant difference in total sterol, chlorophyll and carotenoid contents of oils extracted by cold pressing, solvent extraction and refined oils (P <0.05). The highest and lowest levels of total tocopherol were related to solvent extracted and refined oils, which were equivalent to 759.18 and 437.4 mg/kg, respectively. The peroxide value increased in accelerated light and temperature conditions over time, and the effect of light on the increasing of the peroxide value was higher than the temperature. The amount of aflatoxin in the extracted oil samples was below the detection limit (ppb 0.01). The results showed that the oils produced by cold pressing methods contain more micronutrients and antioxidants than the refined oils but have shorter shelf lives in unfavorable conditions.
    Keywords: sesame oil, extraction method, Chemical Properties, Cold Press, Solvent extraction
  • A. Badali, A. Javadi * Pages 79-94

    Due to the adverse effects of chemical preservatives and the negative attitude of consumers, the use of herbal essential oils as natural preservatives has attracted particular attention. In this regard, 11 cake samples containing 0 to 1000 mg/kg extracts of ginger, cinnamon and cardamom solely or in combination were prepared and compared during 3 storage time (production day (day 1), day 30 and day 60) with two control samples with (positive control) and without (negative control) potassium sorbate in terms of chemical, microbial and sensory properties. Results showed that in all samples pH decreased with time and acidic and peroxide values ​​increased (P< 0.05). Microbial examination of the samples showed the amount of mold and yeast increased during storage time (P< 0.05). In terms of sensory properties, all samples were highly scored on the first day of production, however the sensory scores decreased during storage period. According to the results, using an equal combination of cardamom, ginger and cinnamon extracts (sample 3 containing cardamom and cinnamon and sample 4 with equal content of three extracts) were able to increase the shelf life and maintain the sensory properties of the cakes without the use of chemical preservatives.

    Keywords: Sponge cake, Herbal extracts, Antioxidant properties, Antimicrobial properties
  • N Soheili, Ramin Atazadeh *, Azadeh Jodaie Pages 97-105
    Natamycin is a preservative used to control molds and yeast in dough; however, the Food and Drug Administration prohibits the use of any preservative in the production of dough. Therefore, this study aimed to determine the microbial contamination and natamycin concentration in 60 samples of dough from 10 dairy plants in Ardabil Province. Microbial tests were performed to determine the populations of coliforms, molds and yeasts as well as to detect Staphylococcus aureus and Escherichia coli contamination. The results showed that the amount of natamycin in 73.33% of the samples was higher and 26.67% was determined lower than 10 ppm. In addition, the highest concentration of application was found among the samples obtained in the warm season. S. aureus and E. coli were not observed in any of the samples. On the other hand, 20% of the samples exceeded the standard limit for mold and yeast count; while 15% of the samples exceeded the standard for the coliforms. Considering the presence of microbial and natamycin contamination in some industrial dough samples and their unacceptable quality, measures must be taken to eliminate contaminants.
    Keywords: microbial contamination, Industrial doogh, Natamycin