فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 7 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز آتونی* صفحات 1-34

    این جستار، بر آن است که شیوه های نقد زن سالارانه را در پهنه ی ادب ، به دست دهد؛ از همین روی پس از یاد کرد تاریخچه ای از فمینیسم، نشان می دهد که یک منتقد، در دبستان(= مکتب) نقد زن سالارانه بایستی با یک اثر ادبی به چه شیوه و هنجاری برخورد کند. نیز، برای بهتر نشان دادن روش نقد زن سالارانه (= فمینیستی) با کند و کاو در سه اثر حماسی: شاهنامه، گرشاسب نامه و بهمن نامه، به بررسی زنان در این سه شاهکار بی چون می پردازد؛ به سخنی دیگر، زنان این سه اثر را به دبستان نقد زن سالارانه برده و می گزارد. در پایان نیز ، برای نشان دادن آسیب شناسی زن سالارانه، چونان درآمدی بر نقد زن سالارانه، به نشان دادن فرودستی زنان در اسطوره ی آفرینش ایرانی می پردازد.

    کلیدواژگان: فمینیسم، نقد فمینیستی، حماسه های اسطوره ای، اسطوره ی آفرینش ایرانی
  • جمال ادهمی*، پرویز جهانگیری، چنور دیداری صفحات 35-54

    مقاله ی حاضر به نقد جامعه شناختی رمان«سفر» می پردازد، نقد جامعه شناختی رمان به عنوان گرایش مهمی در جامعه شناسی ادبیات، به تعامل رمان و جامعه و تاثیر متقابل آن دو بر یکدیگر می پردازد. در نخستین رمان های فارسی«از دوره مشروطه» تا رمان های اخیر«دوره معاصر»، بین ساختار و محتوای رمان فارسی و جامعه ایرانی همواره رابطه معین وجود داشته است بنابراین با پیچیده تر شدن روابط حاکم بر جامعه ایرانی در عرصه های اجتماعی- سیاسی و فرهنگی، ساختار رمان فارسی نیز به سمت واقع گرایی انتقادی تمایل بیشتری پیدا کرده است. در رمان سفر به عنوان اثری که حاصل تحولات دوره گذار است نویسنده با انتخاب زندگی یک خانواده معمول حاشیه شهری ابعاد تراژیک این طبقه اجتماعی را در اثر آن تحولات ترسیم می کند. بنابراین در این جستار ابتدا به نظریه های مسلط و رایج در باب نقد جامعه شناختی اشاره شده است، سپس براساس شواهدی از رمان سفر با روش اسنادی به تحلیل نظری- استنباطی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، جامعه شناسی ادبی، نقد جامعه شناختی، دولت آبادی، رمان سفر
  • سهیلا اسمعیلی*، حمید مرادی صفحات 55-72

    « دنیای واقعی» مجموعه ای است شامل چهار رمان نوشته ی لویی آراگون نویسنده ی مشهور فرانسوی (1982-1897 م)، در انتقاد از جامعه ی سرمایه داری فرانسه ی سال های 1890 تا 1940، که از آن می توان اطلاعاتی گسترده درباره ی جامعه ی فرانسه آن دوران به دست آورد. در خلال این موارد، نقش و تاثیر زنان نیز مشهود است و با بررسی دقیق این رمان ها می توان سیمای زن را در قالب زنان بورژوا، کارگر و خدمتکار، روسپی، هرج و مرج طلب و مبارز سیاسی مشاهده کرد. مقاله ی حاضر سیمای زن ایده آل از دیدگاه لویی آراگون را در قالب موارد فوق، با ارائه نمونه از متن رمان های مجموعه «دنیای واقعی» مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: دنیای واقعی، زن بورژوا، زن خدمتکار، زن روسپی، زن مبارز سیاسی، زن ایده آل
  • محمد ایرانی*، حسین صادقی صفحات 73-106

    مسئله ی انسان و خدا و رابطه ی متقابل آن ها با هم، یکی از موضوعات بسیار بنیادی در تاریخ تفکر بشر به ویژه حوزه ی عرفان اسلامی است. دیدگاه عرفا در باره ی تشبه انسان به خالق خویش، ریشه ی توراتی دارد و از آن جا به ذهن و زبان عرفا راه یافته و به صورت حدیث موضوعه در آثار و کلام  برخی مشایخ این قوم به کار رفته است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی انسان با خدا بر پایه ی تفکر خداگونه پنداری انسان در آثار عطار نیشابوری می پردازد. منظور از خداگونه پنداری در عرفان، نوع تلقی عرفا از انسان کامل است که دارای ویژگی های قدسی و فرابشری می باشد.
    بر اساس این پژوهش، رابطه ی انسان باخدا، رابطه ای عاشقانه و سرشار از محبت است. از میان انواع ارتباط، «مناجات» از بیش ترین بسامد و «ارتباط دوسویه» از کم ترین بسامد برخوردار است. انسان های خداگونه دارای ویژگی هایی خاص از جمله کرامات و قدرت انجام اعمال خارق العاده هستند. جهان بینی عطار، وحدت وجودی و روش او در رسیدن به تعالی و کمال، بر اساس توجه به درون و درون گرایی است. سالک با ریاضت، «گوهر جان» خویش را کشف می کند و خدا را در آن می یابد و بدین صورت به فنا و خداگونگی می رسد.

    کلیدواژگان: انسان، انسان کامل، خدا، خداگونه پنداری، عطار نیشابوری، عرفان، فنا
  • حسین خسروی*، حسین یزدانی صفحات 109-134

    در این مقاله به نقد و بررسی چندسویه ی قصیده ی صد و هشتاد و چهارم دیوان انوری پرداخته شده است. در بخش نخست، گزارشی کوتاه و فشرده از مفاهیم قصیده به دست داده شده و تناسب فرم و محتوا به کوتاهی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس برای پی گیری انگیزه ی انوری در زمینه ی نکوهش شعر و شاعری، شعر و شاعری از دید فرهنگ و جامعه ی عصر انوری بررسی شده است و امکان اثرپذیری انوری از آرای شعرای دیگر از جمله کسایی، ناصرخسرو و سنایی مطرح شده است. پس از بررسی فرم و محتوا، مشخص شد که این قصیده در شمار اشعار حقیقت نما (راستین) و صادقانه ی شاعر قرار می گیرد. دربخش پایانی مقاله پس از طرح چند فرضیه برای یافتن انگیزه ی اصلی انوری از نکوهش شعر و شاعری، این فرض اثبات شد که وی به دلیل بهره مندی از مراتب فضل و کمال، شاعری را دون شان خود می دانسته است و چون از روی ناچاری و به دلیل نیاز مالی به مدیحه سرایی پرداخته، پس از سال ها شاعری، از کارنامه ی خود ناخشنود بوده و به نقد کار خود پرداخته است.

    کلیدواژگان: مدیحه سرایی، قصیده، زبان محاوره، مذمت شاعران، خوارداشت شعر
  • الهام سجادی* صفحات 135-150

    قهرمانان داستان های لوکلزیو انسان های سرگردان و تنهایی هستند که خود را در برابر خشونت و بی رحمی دنیای واقعی می یابند و هر یک به نوعی از خود و محیط نامطلوب پیرامونشان گریزانند. در این مقاله برآنیم تا به بررسی جنبه های گوناگون و چندلایه ی مفهوم «گریز» از نظر لوکلزیو در کتاب بیابان بپردازیم. با بررسی و تحلیل این کتاب و آثار دیگر لوکلزیو و نظر منتقدان در این باره پی می بریم که گریز شخصیت های داستان نه به خاطر دست یابی به شرایط دل خواه مادی و معیشتی است و نه برای رسیدن به یک زندگی مطلوب، بلکه برای نیل به اصالت و گوهر وجودیشان می باشد؛ یعنی همان خویشتن خویش. و به این بهانه می خواهند به منشاء و خاستگاهی که از آن گریخته اند، بازگردند. آن ها طبیعت را پناهی برای گریز از دنیای متمدن امروزی می پندارند. جایی که سرشار است از سکوتی مغلوب کننده، زیبایی و رهایی، و همواره به دنبال بهشت گمشده ای هستند که نمی توانند آن را در این جهان زمینی، یعنی جامعه ای صنعتی بیابند. از این رو در دنیایی که برایشان ناشناخته است آن را جستجو می کنند. در واقع آن ها به دنبال نشانی از هویت خود هستند و تنها راه چاره را گریز از این زندان و پناه بردن به طبیعت می دانند؛ چرا که انسان در آغوش طبیعت آرامش بیشتری می یابد. همگام با لالا[1]، شخصیت اصلی کتاب بیابان به زادگاهش می رویم و همراه او به دنیایش قدم می گذاریم. او که آزرده، بیزار و سرخورده از جامعه متمدن امروزی است، تنها راه رهایی و آرامش را در بازگشت به بیابان می یابد. بررسی احساسات، خاطرات و دلتنگی های قهرمان اصلی داستان و دیگر شخصیت ها، ما را به مفهوم «گریز» از خود در نزد آنان نزدیک می کند. 

    کلیدواژگان: لوکلزیو، بیابان، آزادی، گریز، لالا، طبیعت
  • فائقه شاه حسینی* صفحات 151-166

    در معنی شناسی شناختی، دانش زبانی مستقل از اندیشیدن و شناخت نیست و زبان بخش جدایی ناپذیری از قوای شناختی ذهن تلقی می شود. همچنین در چارچوب مطالعات شناختی نگاهی میانی به استفاده زبان و دانش زبانی در نظر گرفته می شود. به اعتقاد زبان شناسان شناختی صورت و نقش دو روی سکه شناخته می شوند و هیچ یک اولویتی نسبت به دیگری ندارند. مقاله ی حاضر به بررسی مفهوم «پیش نمونه گی» از منظر معنی شناسی شناختی و اهمیت پیش نمونه ها در درک و تعبیر جهان خارج و اصول مقوله بندی مفاهیم زبانی می پردازد. بر اساس این نظریه، پیش نمونه عضو کانونی و بارز هر مقوله است و سایر اعضا بر حسب شباهتشان با این عضو تعریف می شوند. در این مقاله پس از اشاره به نظریه های مطرح شده در مورد پیش نمونه گی به تاثیر این مفهوم در مقوله بندی اشاره شده و هرچند در وهله ی اول پیش نمونه مفهومی وابسته به معنی است ولی برای تعیین مقولات آوایی، صرفی، نحوی و مجموعه ای از مفاهیم دیگر به پیش نمونه ها وابسته ایم و پیش نمونه ها به عنوان ابزارهای تحلیلی به زبانشناسان شناختی کمک می کند تا بتوانند رابطه میان مفاهیم مختلف را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، پیش نمونه، اصول مقوله بندی
  • سیداسعد شیخ احمدی* صفحات 167-180

    یکی از موضوعات اصلی ادبیات تطبیقی، بررسی تاثیرهای ادبیات زبان های پویا بر همدیگر است و درباره زبان های فارسی و عربی، بیش تر سخن از تاثیر ادب عربی برادب فارسی است. اما در این مقاله، سخن از تاثیر اوزان متداول شعر فارسی بر اشعار عربی پارسی گویان قرن های ششم و هفتم هجری است.اوزان رایج شعر کهن فارسی هرچند ماخوذ از شعر عربی است، اما پارسی گویان در آن تصرف کرده اند و آن را با ساختار زبان فارسی هماهنگ نموده اند. این پارسی گویان در سرایش شعر عربی - علاوه بر بحور ویژه شعر عرب - بحور متداول شعر فارسی را منظور داشته اند و اشعار عربی خویش را بدان آراسته اند. در این مقاله با بهره گرفتن از منابع معتبر، تفاوت کاربرد اوزان مشهور شعر عرب و فارسی بیان شده است و نتیجه ای که به دست آمده، آن است که بیش تر ملمعات و اشعار عربی شاعران ایرانی، در وزن و شیوه ی سرایش، تابع شعر فارسی است و در واقع این شاعران عربی را به شیوه عجمی گفته اند و به قول مولانا:چه غم است ار زرم بشدکه میی هست هم چو زر عربی گرچه خوش بود عجمی گو تو ای پسر

    کلیدواژگان: اوزان متداول شعر فارسی، اشعار تازی، شعر ملمع، تاثیر شعر فارسی بر شعر تازی
|
  • Pages 1-34

    This work intend considering approaches feminism criticism; therefore, after to mention of history of feminism , show that a criticizer, in the school of feminism criticism , how face with literary work; also, after better showing method of feminism criticism , this work, consider Shah-nameh, Garshasb-nameh, and Bahman-nameh. In conclusion, in this work, as introduction of feminism , has been showed inferiority of females, in Iranian mythology of creation.

  • Jamal Adhami *, Parviz Jahangiri, Chenor Didari Pages 35-54

    The  present article offers a sociological  criticism on “Safar” novel. The sociological criticism as an important approach in sociology of  literature , studies  interaction between novel and society, as well as, the effect of them on each other. First persian novels since constitutionalism era to the contemporary period, there has been a specific connection between structure and content of Persian novel and Iranian society. With more complex dominant relationship in Iranian society including social, political and cultural spheres, structure of Persian, structure of Persian novel has oriented to a critical realism. In  the “safar” novel , as a literary work that is result of transition period changes, the author by choosing  the life of an ordinary family in suburb area, shows tragic dimensions  of  this social class influenced by those transformations. So in this study firstly we  are going to refer  to dominant theories on sociological criticism and give an   theoretical  explanation on society changes based on “safar” novel based on documentary method.

    Keywords: literary criticism, sociology of literature, sociological criticism, Dollatabadi Mahmud, Safar
  • Soheila Esmaїli*, Hamid Moradi Pages 55-72

    "Le Monde réel" is a cycle of five novels compiled by Louis Aragon (1897-1982), the famous French writer. Louis Aragon presents a critique of French capitalist society from the 1890s to the 1940. There is a lot of information about that society in this cycle. It is in such cases that the role and effect of Woman is seen. A careful study of these novels reveals the visage of woman in the forms of bourgeois women, worker, servants, prostitute, anarchist and politic militant. The present article analyzes and studies ideal woman's visage in these forms providing sample from the novels text of the cycle of "Le Monde réel".

    Keywords: Le Monde reel, The Bourgeois Woman, The Servant Woman, The Prostitute Woman, The Politic Militant Woman, The ideal woman
  • Mohammad Irani *, Hossein Sadeghi Pages 73-106

    The issue of man and God and their mutual relation is one of the most fundamental issues in the history of mankind's thinking especially in the field of Islamic mysticism. Theosophists, thought about » Tashabboh « (similarity or resemblance) between man and his creator stems from Bible. Some of Sofists have used this as fake » Hadith  «in their works and their utterances. In this direction, the current research will study the relation between man and God based on godly man theory in the works of Attar Nayshaboori. Then, the meaning of godly man theory in mysticism is some kind of thinking by theosophists about a perfect man who has specifications that are saint and beyond humans. According to this research, the relation between man and God is a lovely one and it is full of kindness. Of all kinds of relations, "Prayer" has the most frequency. And "the mutual relation" has the least frequency. People of Godly nature have special specifications such as greatness and the power of performing extraordinary things. Attar's worldview, his oneness and his method of reaching God and knowledge is based on introversion. The devotee discovers "the essence of his spirit" and finds God in it. And in this way he reaches Mortality and Godliness.

  • Hosein Khosravi *, Hosein Yazdani Pages 109-134

    This article has been review the 184th ode poetry of complete work of Anvari. In the first part, a short and compact report of concepts was given and appropriateness of the form and content has been studied briefly.Then the Anvari motivation in reproach of poetry, poetry from the perspective of culture and society in the era of Anvari was investigated and the possibility of taking influence from other poets including Kasaii, Naserkhosro and Sanaii has been considerated. After reviewing the form and content, it became clear that this ode poem is set as reality (true) and truly poems. At the final part of the article, after several hypotheses proposed for the main motive of Anvari poetry reproach, it was proved that because of advantage of Benefit from the grace and perfection, he detracted the poetry and because of the financial need he forced to do panegyric to the chorus. After years of poetry he was not satisfied with his records and critiqued them.

    Keywords: panegyric, ode, talking language, reproach poets, despised poem
  • Elham Sajadi * Pages 135-150

    The heroes of Le Clezio novels escape from themselves and the unfavorable conditions around them each in some way; an escape not for reaching the pleasant materialistic and living conditions rather they wish wholeheartedly to return to their own essence & origin – to their source and first home i.e. their own "self". And by this excuse they wish again to find refugee in the origins from which they had escaped. The identity crisis is one of the main axis of all Le Clezio's novels. The heroes of his novels hate their alien identity and the mask which wear on their face and are looking for their real identity each in some way. In the present paper, we try to fall in step with "Lalla", the hero of "Desert"; and we enter her world with herself. She who is annoyed, sick and tired of living amidst the stone, steel and asphalt, busy streets, high buildings and skyscrapers finds the only way of freedom and peace in returning to the desert. By studying the feelings, memories and loneliness of the hero and other characters and their sorrow in exile, we understand the concept of "escape from oneself" for them. It's noteworthy that today returning to the self is one of the important issues for the thinkers and researchers. In this query we try to examine different aspects of "Escape" for Le Clezio especially in his novel "Desert".

    Keywords: Le Clezio, Desert, freedom, Escape, Lalla, nature
  • Faegheh Shahhoseyni* Pages 151-166

    The present study explores the notion of categorization and prototypes based on cognitive approaches. In cognitive semantics, language is not separated from mind and cognition.  A main objective of this study is to seek a comprehensive explanation for prototype and its importance in cognitive studies. Meanwhile, the researcher uses the prototype theory as an analytical tool. According to this theory, the prototype is the central example of the category and other members assigns their membership by means of a judgment of similarity to a central example. The results show that the language phenomena's depends on form and function. In other words, to analyze language we should consider both form and function. Although prototype is primarily a semantic concept, but in order to study language we must notice the structural implications too.

    Keywords: cognitive semantics, prototype, Categorization
  • As’Ad Sheikhahmadi * Pages 167-180

    One of the most important issues in comparative literature is the investigation and analyzing the relationship between the literature of  creative  languages  and their  influences  on  each other.  Although  Arabic literature have  influenced  on most of the  Persian literay works, in this essay the  common  rhythms 0f  persian poems   that   lnfluence  on  persian’s   Arabic  poems  during  sixth  and   seventh centueries  will be  disscussed .Whereas common  rhythms   0f  persian  classical poems  is caused of  Arabic poems,  persian  poets  have  applied  it  to  Persian structure . In  addition to  use  Arabic  meters,   the persian  poets  considered   Persian meters  in their Arabic poems. In this essay the differences between   common  rhythms   in   Arabic  and  Persian   poems  are  disscused   by means of   reliable refrences.  The tresults demonstrates that the most bilingual and  Arabic poems     found   in   works  of  Iranian  poets,  in  rhythem  and  method of poetry,  are influenced by Persian poems. In fact these poets  said  Arabic in Persian form.

    Keywords: common rhythms of Persian poems, Arabic poems, the influence of Persian poems on Arabic poems, bilingual poem