فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 55 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم عاقلی، شمس الدین نیک منش، شهرام هاشم نیا* صفحات 1-35

    سوت زنی سازمانی از مفاهیم مهمی است که با ادراک افراد از رخداد وقایع خلاف قانون، اخلاق و... سرو کار دارد و برای سازمانها بسیار حیاتی است زیرا از یک سو می تواند به شهرت و اعتبار سازمان لطمه بزند و از طرف دیگر می تواند منجر به شناسایی خطاهای ناخواسته شده و از وخیم تر شدن مسایل جلوگیری کند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر عوامل رهبری سازمانی بر تمایل به سوت زنی کارکنان سازمان سیما ، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج می باشد. این پژوهش کاربردی و توصیفی -پیمایشی است. ابزار گردآوری داده های این تحقیق پرسشنامه استاندارد که بصورت تصادفی ساده در بین 162 نفر بر اساس فرمول کوکران توزیع گردیده است. درتحقیق حاضر، با رجوع به نظر متخصصان و اساتید از روایی ابزار اندازه گیری، درسنجش متغیرهای تحقیق اطمینان حاصل شده است و با توجه به آلفای کرونباخ پرسشنامه(816/0) از پایایی برخوردار میباشد.در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Smart PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد که رهبری تحول آفرین بر رهبری سازمانی همچنین رهبری تبادل گرا بر رهبری سازمانی و رهبری سازمانی بر تمایل به سوت زنی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین- رهبری تبادل گرا - تمایل به سوت زنی
  • علی شریعت نژاد*، محمد حکاک، صبا عسگری ذهابی، نساء بیرانوند صفحات 36-58
    در دنیای مدیریت امروز، سرمایه انسانی یک موضوع بسیار مهم است که اگر ریسک های مرتبط با آن شناسایی و با آن ها مقابله لازم صورت نگیرد، مخاطرات جدی را برای سازمان به وجود خواهد آورد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش میانجی ریسک های منابع انسانی در تضعیف سرمایه انسانی با توجه به اینرسی شایستگی و آسیب زدگی سازمانی انجام پذیرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات در زمره پژوهش های توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان دانشگاه لرستان هستند که با استفاده از فرمول محاسبه نمونه کوکران، نسبت به تعیین حجم نمونه اقدام شد و بر اساس آن از جامعه 370 نفری، حجم نمونه 236 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه های استاندارد است که روایی و پایایی آن ها از طریق روش اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ تایید گردید. برای بررسی و آزمون فرضیات پژوهش از نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که اینرسی شایستگی و آسیب زدگی سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری بر تضعیف سرمایه انسانی دارند. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که ریسک های منابع انسانی نقش میانجی در اثرگذاری اینرسی شایستگی و آسیب زدگی سازمانی بر تضعیف سرمایه انسانی دارند. از این رو به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت که اینرسی شایستگی و آسیب زدگی سازمانی ریسک های منابع انسانی زیادی را به سازمان ها تحمیل می کنند که نتیجه این امر تضعیف سرمایه انسانی در سازمان خواهد بود.
    کلیدواژگان: اینرسی شایستگی، آسیب زدگی سازمانی، ریسک های منابع انسانی، سرمایه انسانی
  • حاجیه رجبی فرجاد*، مصطفی یوسفوند صفحات 59-77

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر سرمایه روانشناختی بر فرسودگی شغلی کارکنان ناجا مورد مطالعه فرماندهی انتظامی استان البرز در سال 1398 انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان  فرماندهی انتظامی استان البرز  است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استاندارد سرمایه روانشناختی لوثانز[1](2007)دارای ابعاد امیدواری، تاب اوری، خوش بینی  و خودکارآمدی و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی بر گرفته از مدل مسلش و جکسون (1981) دارای ابعاد خستگی عاطفی، موفقیت فردی و شخصیت زدایی بوده است. روایی این پژوهش از طریق محتوایی و پایایی از طریق آلفای کرونباخ برای هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب ترتیب883/0،  934/0 مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کلوموگروف اسمنیروف و رگرسیون  استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که  سرمایه روانشناختی و ابعاد آن بر فرسودگی شغلی کارکنان  تاثیر منفی دارد، یعنی با افزایش خودکارآمدی، امیدواری، خوش بینی و تاب آوری، فرسودگی کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، امیدواری، خوش بینی، تاب آوری، فرسودگی شغلی، کارکنان ناجا
  • سعید صادقی دروازه*، جمشید صالحی صدقیانی، شکوفه مکوندی، فرزانه منصوری صفحات 78-103
    جذب سرمایه گذار خارجی و بهره گیری از توان و ظرفیت مالی، تکنولوژیکی و دانشی آن ها یکی از بهترین راه کارها جهت توسعه توان رقابتی است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی عوامل موثر بر جذب سرمایه گذار خارجی در پروژه های انتقال تکنولوژی در صنعت نفت و گاز است. بدین منظور شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب -بزرگترین شرکت نفتی ایران- به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را مدیران و کارشناسان صنعت و نیز خبرگان دانشگاهی دارای تجربه توام در خصوص عوامل دخیل در جذب سرمایه گذار خارجی تشکیل می دهند. به منظور جمع آوری داده ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند-قضاوتی از 5 نفر از اعضای جامعه نظرسنجی به عمل آمد. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک BWM از جمله تکنیک های نوین و کارای مبتنی بر مقایسات زوجی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده حاکی از آن است که معیارهای بازگشت سرمایه، امنیت اصل و سود سرمایه گذاری و دسترسی به سرمایه های طبیعی جزء مهم ترین و با معیارهای دخیل در جذب سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز هستند. در پایان نیز پیشنهادهای کاربردی برای مدیران و یکسری پیشنهادهای علمی برای پژوهش های آتی پژوهشگران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، صنعت نفت و گاز، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، تکنیک بهترین-بدترین
  • محمد علی نسیمی*، آیدین زارع صفحات 104-129
    اثرگذاری فراوان مسئولیت اجتماعی در عصر حاضر و تاثیراتی که می تواند بر نگاه یک سازمان به مشتریان و در مجموع عملکرد فردی کارکنان بخصوص در میان سازمان های خدماتی، سبب گردیده تا هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی رابطه مسئولیت اجتماعی و عملکرد شغلی کارکنان با نقش مشتری مداری و شناسایی سازمانی باشد. این مطالعه بر اساس هدف، کاربردی و با توجه به نوع پژوهش و نحوه جمع آوری داده ها در زمره مطالعات توصیفی-پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه کارکنان شعب بانک های ملت استان گیلان تشکیل داده اند. در مجموع 326 نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه پژوهش لحاظ شده اند. تجزیه و تحلیل فرضیه های این پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار اسمارت- پی ال اس صورت گرفته است. نتایج حاصل نشان داده است که مسئولیت اجتماعی سازمان از طریق مشتری مداری و شناسایی سازمانی رابطه مثبتی با عملکرد شغلی کارکنان دارد. در نهایت پیشنهاد می گردد از طریق تدوین برنامه های جامع عملیاتی سعی در توسعه و توجه به مفهوم مسئولیت اجتماعی در سطوح مختلف و نگاه ویژه به مشتریان سازمان در سطح کلان شود تا در مجموع عملکرد شغلی کارکنان بیش از پیش ارتقاء یابد.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، مسئولیت اجتماعی شرکت، مشتری مداری، شناسایی سازمانی، راهبردی
  • فاطمه یاوری گوهر*، فرشته منصوری موید، محمد مرادی صفحات 130-155
    الزامات زندگی کنونی باعث گردیده که افراد علاوه بر نقش های سنتی، به ایفای نقش های اکتسابی نیز بپردازند. تعارض بین نقش های متعدد باعث بروز فشار روانی در آنان می گردد که این امر سلامت جسمی و روحی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد که در نتیجه آن میزان رضایتمندی آنان تحت تاثیر قرار می گیرد.. این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر فشارهای روانی ناشی از نقش های متعدد بر میزان رضایتمندی آنان با در نظر گرفتن نقش اخلاق کار اسلامی و تعهد سازمانی می باشد. نوشتار حاضر، یک پژوهش کاربردی، کمی و توصیفی از شاخه همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق، کلیه شاغلین در سازمان میراث فرهنگی در شهر تهران می باشد. به دلیل نامعین بودن حجم جامعه و استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 490 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش پایایی ابزار سنجش از روایی محتوا و سازه استفاده گردید و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه معکوس و معناداری میان فشارهای روانی ناشی از  نقش و رضایتمندی کارکنان وجود دارد. همچنین دستاورد دیگر این تحقیق نشان داد که وجود رفتار اخلاقی اسلامی و تعهد سازمانی می تواند تاثیر استرس نقش بر رضایتمندی کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فشارهای روانی نقش، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، اخلاق کار اسلامی
  • منصور روضه ای*، عباس گودرزی صفحات 156-173
    هدف از پژوهش حا ضر بررسی تاثیر پیاده سازی کارت امتیاز متوازن در بهبود عملکرد بانک قوامین را مورد بررسی قرار می دهد. جامعه اماری شامل مدیران و کارشناسان ستادی بانک قوامین از جمله روسای شعب ،  معاونین شعب، کارشناسان شعب شرق تهران و  کارشناسان شعب غرب تهران می شود که به صورت تصادفی طبقه ای با استفاده از فرمول کوکران 68 نفر نمونه آماری در دسترس انتخاب شدند. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ چگونگی جمع آوری اطلاعات از جمله پژوهش های توصیفی و از میان انواع پژوهش های توصیفی جز تحقیقات تحلیلی می باشد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کاپلان و نورترون(2012) است که در این پژوهش برای تضمین روایی پرسشنامه از روایی صوری محتوایی و جهت بررسی پایایی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است و آلفای کرونباخ پرسشنامه برابر با 78/0 می باشد. تجزیه و تحلیل آماری داده ه از آزمون T زوج نمونه ای نشان دهنده تاثیر مثبت بکارگیری روش کارت امتیاز متوازن بر  بهبود عملکرد مالی بانک قوامین می باشد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، استراتژی، عملکرد
|
  • Meisam Agheli, Shams Aldin Nikmanesh, Shahram Hashemnia * Pages 1-35

    Organizational whistling is one of the important concepts that deals with people’s perception of the occurrence of illegal events, ethics, etc. and is very important for organizations, because on the one hand it may damage the reputation and credibility of the organization and on the other hand it may lead to identify unwanted errors and prevent problems from getting worse. The purpose of this study is to investigate the effect of organizational leadership factors on the desire to whistle the staff of Sima, Manzar and Urban Green Space of Karaj Municipality. This research is applied and descriptive survey. Data collection tool of this research is a standard questionnaire that was distributed to 162 people based on Cochran’s formula. In the present study, referring to the opinion of experts and professors on the validity of the measurement tool, the measurement of research variables has been ensured and the questionnaire is reliable considering the size of Cronbach’s alpha (0.816). In this research, Smart PLS software has been used to analyze the data. The results showed that transformational leadership has a positive and significant effect on organizational leadership and exchange-oriented leadership has a positive and significant effect on organizational leadership and organizational leadership has a positive and significant effect on the tendency to whistle.

    Keywords: Transformational Leadership, Exchange, Leading Leadership, Wish to Whistle
  • Ali Shariat Nejad *, Mohammad Hakak, Saba Asgari Zahabi, Nesa Beiranvand Pages 36-58
    In today's world of management, human capital is a very important issue that, if the risks associated with it are identified and not addressed, will pose serious risks to the organization. Therefore, the present study aims to explain the mediating role of human resource risks in weakening human capital due to the synergy of competency and organizational impairment. This research is applied in terms of purpose and in terms of how to collect data is descriptive and correlational research. The statistical population of the study is the staff of Lorestan University. Using the Cochran's sample calculation formula, the sample size was determined and based on the 370-person population, the sample size of 236 people was selected using a simple random sampling method. Data collection tools in the present study were standard questionnaires whose validity and reliability were confirmed by Cronbach's content validity method and alpha. AMOS and SPSS software have been used to investigate and test the research hypotheses. The results show that the synergy of organizational competence and impairment has a positive and significant effect on the weakening of human capital. The results also show that human resource risks play a mediating role in the synergistic effect of organizational competence and vulnerability on weakening human capital. Therefore, as a general conclusion, it can be said that the synergy of organizational competence and impairment imposes many human resource risks on organizations, which will result in the weakening of human capital in the organization.
    Keywords: Competency synergy, Organizational impairment, Human resource risks, human capital
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Mostafa Yousefvand Pages 59-77

    The aim of this study was to determine the effect of psychological capital on job burnout of Iran Police employees studied by Alborz Disciplinary Command in 1398. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population includes all employees of Alborz Disciplinary Command who have been selected by stratified random sampling method. To collect data, the Luthens Psychological Capital Standard Questionnaire (2007) covering the dimensions of hope, resilience, optimism and self-efficacy, and the standard questionnaire of job burnout based on the model of Moshler and Jackson (1981) surveying the dimensions of emotional fatigue, personal success and depersonalization were used. The content validity of this study has been confirmed and reliability has been confirmed through Cronbach's alpha for each of the questionnaires as 0.883, 0.9343, respectively. Kolmogorov-Smirnov and regression tests were used to analyze the data. The results show that psychological capital and its dimensions have a negative effect on employees' burnout; that is, job burnout decreases with increasing self-efficacy, hope, optimism and resilience.

    Keywords: Self-efficacy, hope, optimism, Resilience, burnout, Iran Police staff
  • Saeid Sadeghi Darvazeh *, Jamshid Salehi Sadaghiani, Shokoufeh Macvandi, Farzaneh Mansouri Pages 78-103
    Attracting foreign investors and harnessing their financial capacity, technology and knowledge is one of the best ways to develop competitiveness. The aim of this study is to evaluate the factors affecting the attraction of foreign investors in technology transfer projects in the oil and gas industry. For this purpose, the National Company for Southern Oilfields - the largest oil company in Iran - was selected as the case of research. The statistical population of the present study consists of industry managers and experts as well as university experts with experience in the field of factors involved in attracting foreign investors. In order to collect data, 5 members of the community were surveyed using purposeful sampling-judgment method. For data analysis, BWM technique was used, including new techniques and performance based on pairwise comparisons. The results of the data analysis indicate that the criteria for return on investment, security of principal and investment profit and access to natural capital are among the most important criteria for attracting foreign investment in the oil and gas industry. Finally, practical suggestions for managers and scientific suggestions for future research of researchers have been proposed.
    Keywords: foreign investment, Oil, Gas Industry, National Company for Southern Oilfields, The Best of the worse technique
  • Mohammad Ali Nasimi *, Aidin Zare` Pages 104-129
    The great impact of social responsibility in the present era and the effects it may have on the organization's view of customers and, in general, the personal performance of employees, especially among service organizations, has formed the purpose of the present study, examining the relationship between social responsibility and employee job performance with the role of customer orientation and organizational identification. Based on the purpose, this research is applied and according to the type of research and the method of data collection, it is among the descriptive survey studies. The statistical population of this study is all employees of Mellat Bank branches in Guilan province. In total, 326 employees were included in the multi-stage cluster sampling method as the research sample. The analysis of the hypotheses of this research has been done using the method of modeling structural equations with the least partial approach of soft squares with the help of Smart Pilates software. The results showed that the social responsibility of the organization through customer orientation and organizational identification has a positive relationship with employees' job performance. Finally, it is suggested that through the development of comprehensive operational plans, efforts are be made to develop and pay attention to the concept of social responsibility at different levels and a special look at the organization's customers at the macro level to improve overall job performance of employees.
    Keywords: Job Performance, corporate social responsibility, Customer Orientation, organizational identification, Strategy
  • Fatemeh Yavari Gohar *, Fereshteh Mansouri Moayed, Mohammad Moradi Pages 130-155
    The requirements of today's life have led people to play acquired roles in addition to traditional roles. Conflicts between different roles cause psychological stress in them, which endangers their physical and mental health, and as a result, their level of satisfaction is affected. This study seeks to investigate the effect of psychological pressures resulting from various roles on their satisfaction with the role of Islamic work ethics and organizational commitment. The present paper is a practical, quantitative and descriptive study of the correlational branch. The statistical population of the study is all employees in the Cultural Heritage Organization in Tehran. Due to the uncertainty of the size of the community and the use of available sampling, 490 people were selected as the sample. Content validity and structure were used to measure reliability of the instrument, and Cronbach's alpha was used to measure reliability. Smart PLS software was used to analyze the data. The results showed that there is a significant inverse relationship between psychological stress due to role and employee satisfaction. Also, another achievement of this study showed that the existence of Islamic ethical behavior and organizational commitment can affect the effect of role stress on employee satisfaction.
    Keywords: Role Psychological Pressures, Job satisfaction, organizational commitment, Islamic work ethic
  • Mansour Rozei *, Abbas Gudarzi Pages 156-173
    The aim of this study is to investigate the effect of implementing a balanced scorecard on improving the performance of Ghavamin Bank. The statistical population includes managers and staff experts of Ghavamin Bank, including heads, deputies, experts of East branches and experts of branches of West Tehran, 68 of whom were randomly selected as the statistical sample using Cochran's formula. The research method is applied in terms of practical purpose, in terms of how to collect the data it is descriptive and analytical research. The research tools include Kaplan and Northron questionnaire (2012). In this study, Cronbach's formal validity was used to guarantee the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was used to check the reliability of the instrument. Cronbach's alpha of the questionnaire was 0.78. Statistical analysis using the T-pair test showed the positive effect of using a balanced scorecard method on improving the financial performance of Ghavamin Bank.
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategy, performance