فهرست مطالب

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید احسان خاندوزی*، ابراهیم میرنظامی صفحات 9-33

    در سال‎های اخیر شناسایی عوامل موثر بر کاهش آسیب‎پذیری اقتصاد، برای سیاست گذاران اهمیت زیادی پیدا کرده است. این مسئله برای اقتصاد ایران که نیاز مضاعفی به مقاومت و تاب آوری دارد، بیشتر اهمیت دارد. پرسش مقاله حاضر آن است که با توجه به ادبیات جهانی پیرامون شاخص پیچیدگی، آیا بهبود وضعیت پیچیدگی اقتصاد تاثیری بر شاخص آسیب پذیری دارد؟ مقاله پس از بیان چارچوب نظری، داده های 118 کشور را با استفاده از مدل داده های تابلویی در بازه زمانی 1997−2013 آزمون می کند. برای انجام پژوهش، شاخص آسیبپذیری اقتصادی با استفاده از روش بریگوگلیو محاسبه شده است. نتایج تحقیق نشان می‎دهد پیچیدگی اقتصادی و حکمرانی خوب هر دو تاثیر منفی و معناداری بر آسیب‎پذیری اقتصادی دارند. پیشنهاد مقاله آن است که برای کاهش آسیب پذیری اقتصاد، سیاست گذاران کشور بر بهبود کیفیت حکمرانی، پیچیدگی اقتصاد (تنوع بخشی و دانش بنیان ساختن صادرات) و کاهش سهم صادرات نفتی تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: آسیب‎پذیری اقتصادی، پیچیدگی اقتصادی، حکمرانی، صادرات، تاب‎آوری اقتصادی
  • محمدتقی فیاضی*، علی اصغر اژدری، مجتبی باقری تودشکی صفحات 35-59
    در این مقاله پایداری بودجه‎ای در ایران بررسی می‎شود. نخست با مطالعه ادبیات نظری ارتباط بین عدالت بین‎نسلی در بهره‎برداری از منابع طبیعی با پایداری بودجه‎ای بررسی می‎شود و سپس پایداری بودجه‎ای ایران و رعایت عدلت بین‎نسلی با استفاده از اطلاعات بودجه به ترتیب در دو مقطع زمانی 1381−1395 و 1396−1455 سنجش و پیش‎بینی می‎شود. در دوره مورد بررسی دولت هیچ‎گاه نتوانسته مخارج خود را بدون اتکای به عواید نفتی تراز کند. در مقطع زمانی دوم و با ادامه سیاست‎های فعلی نیز بودجه دولت پایدار نخواهد بود. در دوره گذشته برابری بین‎نسلی رعایت نشده و در صورت تداوم سیاست‎های فعلی در آینده نیز این برابری وجود نخواهد داشت؛ اما به‎طور هم‎زمان می‎توان به دو هدف اجتماعی و مالی دولت‎ها نایل شد و آن استفاده از سیاست مالی مبتنی بر قاعده هارتویک است. در این صورت با برقراری عدالت بین‎نسلی شاخص‎های پایداری بودجه‎ای نیز بهبود می‎یابد؛ در معنای ساده آن، در پایان دوره اتمام ذخایر نفتی دولت می‎تواند بدون اتکا به عواید نفتی بودجه خود را متوازن کند و با پس‎انداز بخش قابل توجهی از عواید نفتی بر ذخایر ارزی خود بیفزاید و هم حقوق بین‎نسلی در استفاده از عواید نفتی رعایت می‎شود.
    کلیدواژگان: عواید نفتی، پایداری بودجه‎ای، عدالت بین‎نسلی، بودجه، قاعده هارتویک
  • جلال نادری، سیدعباس موسویان، محمد ندیری*، فاطمه زارعی صفحات 61-87
    ریسک اعتباری ازجمله مهم ترین ریسک هایی است که نظام بانکی با آن روبروست. هدف این مقاله بررسی و مقایسه عوامل موثر بر ریسک اعتباری در بانکداری اسلامی و بانکداری متعارف است. این مقاله تاثیر کیفیت مدیریت، کفایت سرمایه، نقدینگی و اندازه را به عنوان عوامل خاص بانکی، بر ریسک اعتباری در بانکداری اسلامی و متعارف را با استفاده از روش پنل دیتای پویا و در دوره زمانی 2016-2011 در 115 بانک اسلامی و متعارف بررسی نموده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بانکداری اسلامی بین ریسک اعتباری و شاخص های، اندازه، کیفیت مدیریت و کفایت سرمایه ارتباط منفی معناداری وجود دارد. همچنین بین نسبت نقدینگی و ریسک اعتباری ارتباط معناداری وجود ندارد. در بانکداری متعارف ارتباط منفی معناداری بین نقدینگی، کیفیت مدیریت و کفایت سرمایه با ریسک اعتباری به دست آمد، نتایج نشان دهنده عدم ارتباط معنادار بین اندازه بانک و ریسک اعتباری است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، بانکداری متعارف، ریسک اعتباری، کفایت سرمایه، کیفیت مدیریت
  • محمدجواد توکلی* صفحات 89-119
    هرچند اقتصاد مقاومتی به طورعمده به عنوان الگوی برخاسته از نظام اقتصادی اسلام معرفی شده، ولی تصویر مشخصی از نسبت اقتصاد مقاومتی و اقتصاد اسلامی ارایه نشده است. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به تبیین نسبت میان اقتصاد مقاومتی و اقتصاد اسلامی پرداخته می شود. بنا به فرضیه مقاله، اقتصاد مقاومتی یکی از کلان نظریه های اقتصاد اسلامی است که ناظر به تجزیه و تحلیل آسیب پذیری و مقاوم سازی نظام اقتصادی با رویکرد اسلامی می باشد. یافته های مقاله نشان می دهد که تعریف اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از کلان نظریه های اقتصادی اسلام به فهم بهتر جایگاه اقتصاد مقاومتی در ادبیات اقتصاد اسلامی کمک می کند. در این چارچوب نظریه اقتصاد مقاومتی به تجزیه و تحلیل علل آسیب پذیری اقتصادی از نگاه اسلامی و راهبردهای اسلامی برطرف کردن این آسیب ها و مقاوم سازی نظام اقتصادی با رویکرد اسلامی می پردازد. البته نظریه اقتصاد مقاومتی را می توان بر شرایط زمانی و مکانی جمهوری اسلامی ایران و یا دیگر کشورها تطبیق و ابعاد نظری آن را بسط داد. ابعاد مختلف نظری نظریه اقتصاد مقاومتی با دیگر کلان نظریه های اقتصاد اسلامی در زمینه هایی همچون پیشرفت و عدالت نیز ارتباط می یابد. در این راستا، ادبیات الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را می توان با توجه به مباحث الگوی مقاوم سازی اقتصادی با رویکرد اسلامی ارتقا داد.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ایران، اقتصاد تاب آوری، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • جواد اقدس طینت*، علیرضا پورفرج، زهرا کریمی موغاری صفحات 121-147

    در اقتصاد خرد متعارف، مدل سازی تصمیم‎گیری‎های اقتصادی مبتنی بر بهینه‎سازی مقید است؛ اما در دنیای واقعی، تصمیم‎گیری‎ها ترکیبی هستند و بیشتر از اینکه براساس «بهینه‎سازی» شکل بگیرند، «نهادی» بوده و براساس یک سری «عادات»، «قواعد» و «چارچوب‎های» از قبل مشخص (نهادینه شده) اخذ می‎شوند. در این مقاله تلاش می‎شود تا به شکل تحلیلی و توصیفی و با رویکردی عصب‎شناختی، تحلیلی اقتصاد خردی از ماهیت «ترکیبی بودن تصمیم‎گیری‎ها» ارایه شود. براساس یافته‎های شناختی و رفتاری، بهینه‎سازی مداوم حتی در ساده‎ترین شکل آن هزینه‎های ذهنی بسیار بالایی دارد و این باعث می‎شود تا عاملان اقتصادی برای صرفه‎جویی در این هزینه‎های ذهنی، در کنار بهینه‎سازی‎های گاه‎به‎گاه بیشتر به سمت تصمیم‎گیری‎های نهادی گرایش داشته باشند. کوز و ویلیامسون در حوزه مفهومی هزینه‎مبادله استدلال می‎کنند که وجود «هزینه‎های مبادله» می‎تواند زمینه‎ساز جایگزینی «سلسله مراتب به جای مبادله بازاری» باشد، در حوزه‎ای متفاوت یعنی در حوزه مفهومی تصمیم‎گیری می‎توان استدلال نمود که وجود «هزینه‎های تصمیم‎گیری» می‎تواند زمینه‎ساز جایگزینی «تصمیم‎گیری نهادی به جای بهینه‎سازی مستقیم» باشد. وجود منافع و بازده‎های بسیار بالا در مبادلات اجتماعی و اهمیت نهادی عمل کردن برای رسیدن به این منافع، تشدیدکننده این گرایش اقتصادی در یک فرایند تکاملی است. بر این اساس تصمیم‎گیری نهادی و بهینه‎سازی مستقیم به صورت ترکیبی و در تعامل با یکدیگر تصمیم‎گیری‎های اقتصادی انسان‎ها را راهبری می‎کنند. همچنین، توجه به این ترکیبی بودن تصمیم‎گیری‎ها و اهمیت و کارکرد رفتارهای نهادی می‎تواند مبانی اقتصاد خردی مناسب‎تری برای نظریه‎پردازی در اقتصاد اسلامی فراهم کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد نهادی، اقتصاد خرد نهادی، تصمیم‎گیری نهادی، بهینه‎سازی
  • علیرضا لشکری* صفحات 149-176

    قواعد و اصولی که جامعه را در بهره برداری از منابع و امکانات و همچنین توزیع مواهب میان آحاد جامعه سامان می بخشد از مباحث بنیانی عرصه نظریه های علوم اجتماعی است.  کارایی نمادی از رشد بوده و به عنوان سازوکاری برای تنظیم مناسبات جامعه شناخته می‎شود. از سویی طرفداران عدالت اجتماعی در دهه های اخیر با یادآوری لزوم توجه بیش از پیش به آن، عدالت را به عنوان والاترین معیار برای سازماندهی جامعه مطرح کرده‎اند. این دو رویکرد اخیر تقابل میان کارایی و عدالت را به یکی از منازعات محوری اقتصاددانان تبدیل نموده و نسبت این دو مفهوم را به سوالی اساسی تبدیل کرده است. این مقاله براساس بررسی منابع و اسناد معتبر و با استفاده از روش توصیفی−تحلیلی، نسبت عدالت و کارایی در نظام اقتصادی اسلام را بررسی کرده و نتیجه می‎گیرد کارایی موثرترین استفاده از منابع و ابزاری برای تحقق عدالت بوده و در نتیجه تقابلی میان این دو مفهوم وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کارایی، کمیابی، عدالت، منابع، هدف، رفاه‎گرایی، فرا رفاه‎گرایی
  • ویدا ورهرامی* صفحات 177-192

    با توجه به وجود برخی از مشکلات، سیستم مالیاتی کارآمد هنوز به طور کامل در کشور اجرا نشده است؛ بنابراین زکات می تواند به عنوان یکی از مالیاتی های مهم اسلامی مدنظر قرار گیرد؛ ازاین رو در این مطالعه میزان تاثیرگذاری عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی موثر بر زکات جمع آوری شده در استان های منتخب و بزرگ ایران بررسی می شود. برای این منظور از داده های مربوط به سال های 1383−1393 و از روش پنل دیتا برای تخمین مدل استفاده شده است.نتایج این برازش نشان می دهد که متغیرهای درآمد سرانه، ارزش افزوده بخش کشاورزی و ارزش افزوده بخش صنعتی به عنوان متغیرهای اقتصادی، شاخص امید به زندگی و نرخ رشد جمعیت به عنوان متغیرهای اجتماعی، اثر مثبت بر درآمد زکات در استان های مورد بررسی دارد که ضریب متغیر درآمد سرانه از بقیه بیشتر و نشان از اثرگذاری بیشتر این متغیر دارد. متغیر شاخص آزادی سیاسی طی دوره مورد بررسی، اثر معناداری بر درآمد زکات در استان های منتخب ندارد.

    کلیدواژگان: زکات، مدل پنل دیتا، متغیرهای اقتصادی، متغیرهای اجتماعی، متغیرهای سیاسی
  • سعیده کامران پور*، منصور زراء نژاد، صلاح ابراهیمی صفحات 193-210
    در این مقاله تابع مصرف بخش خصوصی در ایران با رویکرد اقتصاد اسلامی با استفاده از روش آزمون همگرایی باند مبتنی بر مدل تصحیح خطای نامقید (UECM) طی دوره زمانی 1363−1396 برآورد شده است. در تابع تخمین زده شده، مخارج مصرف بخش خصوصی در ایران، تابعی از تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، نسبت هزینه‎های مذهبی خانوار به کل هزینه‎های خانوار به عنوان شاخصی از ایمان افراد، تورم و نرخ سود سپرده‎های بانکی به عنوان سهم عرضه‎کنندگان وجوه در بازار مشارکت در نظر گرفته شده است. نتایج این برآورد نشان می دهد یک درصد افزایش در تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، مخارج مصرفی بخش خصوصی را به میزان 01/1درصد افزایش می‎دهد و با یک درصد افزایش در نرخ تورم، مخارج مصرفی بخش خصوصی به میزان 64/0درصد کاهش می‎یابد. با یک درصد افزایش در شاخص ایمان افراد، میزان مصرف بخش خصوصی به میزان 16/0درصد کاهش می‎یابد. نتایج نشان از آن است که با افزایش ایمان افراد، از میزان مصرف آنان کاسته خواهد شد. در این مطالعه نرخ سود سپرده‎های بانکی مدت دار به عنوان سهم عرضه‎کنندگان وجوه در بازار مشارکت، تاثیر معناداری بر میزان مصرف افراد نداشت.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، اقتصاد اسلامی، مصرف بخش خصوصی، آزمون همگرایی باند، مدل تصحیح خطای نامقید
  • محمدرضا مهدیار اسماعیلی، محسن صالحی کمرودی، رضا شاکری بستان آباد* صفحات 211-237
    تاب‎آوری اقتصادی از مولفه‎های مهم اقتصاد مقاومتی است.  این مسئله برای کشورهایی با اقتصاد تک‎محصولی بسیار مهم‎تر است؛ زیرا این کشورها به دلیل وابستگی به درآمد یک محصول خاص (مانند نفت) به شدت نسبت به شوک‎های مختلف آسیب‎پذیر هستند. هدف اصلی این مقاله، سنجش میزان تاب‎آوری اقتصادی در اقتصادهای تک‎محصولی در دوره 1995−2016 است. بدین منظور، براساس شاخص تمرکز صادرات، 15 کشور به عنوان اقتصاد تک محصولی برای مطالعه انتخاب شدند. شاخص‎های اقتصادی تاب‎آوری برای مطالعه نیز براساس آنگیون و باتس (2015) عبارت اند از: مصرف خانوارها، صادرات، تولید ناخالص داخلی، مخارج عمومی، تشکیل سرمایه ناخالص، واردات غذا، واردات و تورم. نتایج مهم مطالعه از این قرار است: 1. از بین شاخص‎های تاب‎آوری، مخارج مصرف نهایی دولت دارای بیشترین اهمیت است؛ 2. ایران در مقایسه با بیشتر کشورها با اقتصاد تک‎محصولی دارای وضعیت تاب‎آوری اقتصادی مناسبی است؛ اما در مقایسه با کشورهای منطقه مانند عربستان وضعیت مناسبی ندارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، آسیب‎پذیری اقتصادی، تاب‎آوری اقتصادی، کشورهای تک‎محصولی، روش‎های تحلیل چندمعیاره
  • مجتبی رستمی، فرشید نمامیان*، علیرضا اسلامبولچی، روح الله سهرابی صفحات 239-267

    تجارت خارجی با رویکرد دیپلماسی اقتصاد مقاومتی، مفهوم جدیدی است که به بررسی نقش دیپلماسی در پیشبرد تجارت خارجی می‎پردازد. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی تجارت خارجی با رویکرد اقتصاد مقاومتی است. این پژوهش از لحاظ هدف، از دسته پژوهش‎های توسعه‎ای به شمار می‎رود که طی دو مرحله اجرا شده است. ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون مبتنی بر مصاحبه نیمه‎ساختاریافته با افرادی که در زمینه تجارت خارجی، دیپلماسی اقتصادی و اقتصاد ‎مقاومتی خبره هستند، عوامل مرتبط اثرگذار شناسایی و مدل مفهومی اولیه استخراج شد؛ سپس با بهره مندی از نظر خبرگان و متخصصان، از طریق توزیع پرسشنامه و به کارگیری روش ساختاری تفسیری، مولفه‎های مدل نهایی تحقیق سطح بندی و ارتباط بین آنها مشخص شد. یافته‎ها نشان می‎ دهد که 180 کد در قالب 15 مضمون بر الگوی تجارت خارجی موثر است. همچنین تغییر وتحول بنیادین به عنوان زیربنایی‎ترین عامل و عوامل تکمیل زنجیره تامین، توسعه تولید و تعمیق ساخت داخل و کیفیت نهادی از الگو به ترتیب، به عنوان عوامل وابسته شناسایی شدند. نتایج پژوهش، ضمن شناسایی عوامل اثرگذار و راهبردی در تجارت خارجی، زمینه را برای تبیین مفهوم آن، تفکیک این پدیده از موارد مشابه ازجمله با رویکرد دیپلماسی اقتصاد مقاومتی و همچنین ارایه مدل مفهومی به منظور درک و به کارگیری این مدل در تجارت خارجی و سایر همکاری‎های اقتصادی آن فراهم کرده است. همچنین به دلیل اهمیت و گسترش روابط تجاری ایران و عراق و نیز همکاری‎های منطقه‎ای به ویژه عراق، برای ایجاد و حفظ روابط بلند‎مدت با کشورها و نقش آن در رشد اقتصادی کشور در صنایع مختلف، شرکت‎ها باید تاثیر این مدل را بر هموار شدن مسیر در بازارهای خارجی مد نظر قرار بدهند.

    کلیدواژگان: تجارت خارجی، دیپلماسی اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تحلیل مضمون، مدل ساختاری تفسیری
  • مهدی زاهد غروی، سعید کریمی پتانلار*، زهرا (میلا) علمی، محمد تقی گیلک حکیم آبادی صفحات 269-296
    درباب اثر فساد مالی بر رشد اقتصادی نگرش های متعارضی وجود دارد. پاره ای از دانشمندان علوم انسانی، فساد مالی را پدیده ی مطلوبی دانسته اند و آن را روغن چرخ اقتصاد نامیده اند و بر این باور هستند که فساد مالی، نهادهای ضعیف اقتصادی را بهبود می بخشد و به واسطه ی آن، نرخ رشد اقتصادی افزایش می یابد. پاره ای دیگر از دانشمندان علوم انسانی، بر نامطلوب بودن فساد مالی تاکید کرده اند و آن را شن چرخ اقتصاد دانسته اند و استدلال کرده اند فساد مالی، با کند و پرهزینه و ناکارا کردن فرایند اداری و انتقال منابع کمیاب به فعالیت های غیرتولیدی، فرسایش دهنده ی رشد اقتصادی است. این مقاله، با رویکرد تخصیص استعدادها و با به کارگیری روش اقتصادسنجی دستگاه معادلات هم زمان به بررسی اثر فساد مالی بر رشد اقتصاد ایران سال های 1363 تا 1393 پرداخته است و  به این نتیجه رسیده است که فساد مالی به واسطه ی انحراف در تخصیص استعدادها، رشد اقتصاد ایران آن سال ها را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: فساد مالی، رشد اقتصادی، سرمایه ی انسانی، تخصیص استعدادها، سیستم معادلات هم زمان
  • ایمان باستانی فر*، محمد رضا حیدری، آرمان روشندل صفحات 297-326

    میزان انتشار اوراق بهاداری اسلامی انتفاعی و غیر انتفاعی برای تامین مالی زندان های کشور باید بر اساس تمایل به خرید اوراق صورت گیرد. براساس یافته‎های پژوهش، مبتنی بر روش تمایل به پرداخت مشروط،  متوسط تمایل به پرداخت شهروندان شهر اصفهان درسال 1397، برای اوراق انتفاعی هفده میلیون ریال در سال به ازای هر خانواده و همچنین متوسط تمایل به پرداخت آنها برای اوراق غیرانتفاعی، مقدار دو میلیون و ششصد هزار ریال به ازای هر خانواده در سال به دست آمده است. همچنین، بر اساس الگوی پروبیت، متغیرهای درآمد، نوع کمک، میزان اعتماد به نهادهای دولتی و نیت کمک در سطح اطمینان 95 درصد بر میزان تمایل به خرید اوراق انتفاعی و متغیرهای سن، درآمد، نوع کمک، میزان اعتماد به نهادهای دولتی و نیت کمک در سطح اطمینان 95 درصد و متغیر سابقه زندان در سطح اطمینان 90 درصد بر احتمال خرید اوراق بهادار اسلامی غیرانتفاعی اثرگذار بوده اند.

    کلیدواژگان: ارزش‎گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، پروبیت رتبه‎ای، اوراق بهادار اسلامی، زندان
|
  • Seyyed Ehsan Khandouzi *, Ebrahim Nezami Pages 9-33

    In recent years, the reduction of economic vulnerability has become one of the goals of many policymakers, and the identification of effective factors on reducing vulnerability is of great importance. This issue is more important for the Iranian economy, which needs to be more resilient. The question of the paper is that, considering the global literature on the complexity index, is the improvement of the complexity of the economy affecting the vulnerability index? After specifying the theoretical framework, the paper tests the data of 118 countries using a panel data model in the period (1997-1993). The results of the research show that: economic complexity and good governance both have a negative and significant impact on economic vulnerability. The recommendation is to focus on improving the quality of governance, the complexity of the economy (diversification and the knowledge base of exports), and the reduction of the share of oil exports, in order to reduce the vulnerability of the Iranian economy.

    Keywords: Economic vulnerability, economic complexity, governance, exports, economic resiliance
  • Mohamad Taghi Fayazi *, Ali Asghar Ajdari, Mojtaba Bagheri Pages 35-59
    In this study, budget sustainability in Iran is investigated. This study takes into account the important issue and concept of establishing intergenerational justice in the exploitation of oil resources. In this study, with the study of literature on the issue of intergenerational justice in utilizing natural resources and its relation to budget sustainability, Iran's budget sustainability was measured and predicted using budget information in the two periods of 1395-1385 and 1395-1495. . By reviewing theoretical literature and in the research model, the relationship between generating justice among generations in using natural resources and establishing sustainability of the budget will be examined. In the period under study, the non-resource primary balance to non-oil GDP (NRPB ) has always been negative , which means that the government has never been able to balances its costs without relying on oil revenues. At the second time section, the same indicator (as one of the symbols of budget instability) will be negative. Therefore, the Iranian government's budget has not been sustained during the studied period and will not be sustainable as the current trend continues. With the sustainability of the budget, the budget indicators will improve, meaning in its simplest sense, at the end of the oil reserves, the state can balance its budget without relying on oil revenues and even save significant amounts of oil revenues and add to its foreign exchange reserves. There is also an intergenerational right to use oil revenues will be reserved.
    Keywords: Oil Revenues, Budget Sustainability‍, intergenerational Justice, Budget, non-resource primary balance
  • Jalal Naderi, Seeyed Abbas Mosavian, Mohammad Nadiri *, Fatemeh Zarei Pages 61-87
    AbstractCredit risk is one of the most important risks that the banking system including Islamic banks and conventional banks is faced. The main source of this risk can be searched through certain banking factors and macroeconomic environment. Due to the important role of bank specific factors on the non-preforming loan of banks, in this study, the effect of management quality, capital adequacy, size and liquidity on credit risk using GMM panel data method in 2011-2016 is investigated in two groups of Islamic and conventional bank. In addition to specific factors, in order to control the role of the macroeconomic factors, the impact of GDP growth rate, exchange rate and inflation rates are considered as the control variable. The results show that there is significant negative correlation between credit risk and size, management quality and capital adequacy, but there is no significant correlation between liquidity ratio and credit risk in Islamic banks. On the other hand, in conventional banks, there are significant negative relation between liquidity, management quality and capital adequacy with credit risk, also results show an insignificant relationship between bank size and credit risk.
    Keywords: Islamic banking, Conventional banking, credit risk, Capital adequacy, Quality of management
  • Mohammad Javad Tavakkoli * Pages 89-119
    Even thous Moqavemah economics has been typically considered as a model of the economic system of Islam, there is no clear image presented about the relationship between Moqavemah and Islamic economics. Using an analytical method, the present paper evaluates the relationship between Moqavemah and Islamic ecomnomics. It is conjectured that Moqavemah economics is one of Meta theories in Islamic economics that express the view of Islam about economic vulnerabilities and resilience. The findings of paper could improve our understanding of the position of Moqavemah economics in the Islamic economic literature. In this respect, the theory contributes to the understanding of what makes vulnerable from an Islamic perspective and what present Islam as a solution to the problem. The Moqavemah economics theory is related to other Islamic economic theories such as the theory of Islamic development. We could improve the literature on Islamic economic development by incorporating the idea of Islam on economic resilience.
    Keywords: Islamic Economics, Moqavemah Economics, Iran's economy, Resilience Economics, Development economics
  • Javad Aghdas Tinat *, Alireza Pourfaraj, Zahra Karimi Moughari Pages 121-147

    Orthodox microeconomics decision-making models are based on optimization but in the real world, most of decisions are institutionally and based on habits, rules and predetermined solutions. In this paper we have combined some concepts from cognitive-behavioral economics and new institutional economics to characterize institutional decision-making. Evidences from cognitive and behavioral economics show that the mental costs of direct optimization, even in simplest forms, are high and agents tend to make decisions institutionally to reduce this mental costs. Coase and Williamson argue that "non-zero transaction costs" can result “hierarchy” replaced instead of “market” and similarly we argue that "non-zero decision making costs" can result “institutional decision making” replaced instead of “direct optimization”. Religious behavior is a kind of institutional behavior (following religious rules and habits) and considering this view that institutional decision making and direct optimization both are important and both have distinctive roles in decision making process can influence microfoundations of Islamic economics.

    Keywords: Institutional economics, institutional decision making, optimization, dual thinking system, cognitive, behavioral economics
  • Ali Reza Lashkari * Pages 149-176

    The quality of organizing society for using productive resources and distributing blessings, opportunities and facilities in the society is one of the important issues in identifying of economic systems. Clearly, choosing the best organization and arrangements for a society based on the kind of attitude that is about the goals of the formation of society. It is clear that the choice of the best arrangements and the community-based society is based on the goals of the formation of society.Efficiency, which is a sign of the importance of economic growth, is one of the solutions presented to identify the economic organization of society and has been met with widespread economists and social scientists and has spread to other areas of humanities such as law. The establishment of community relations based on efficiency may lead to some conflicts with some of the goals and ideals of social and economic systems. Justice as one of the highest human ideals is one of the goals that has been challenged by social science theorists. Justice, in addition to being introduced in some cases in conflict with efficiency, can replace the efficiency in allocating resources. Accordingly, the study of the relationship between the concepts of efficiency and justice in determining the type of social arrangements is decisive and indisputable. This article, based on the review of authentic documents and using content analysis, identifies the important and fundamental features of these two concepts, discusses the relationship between them in the Islamic economic system and Effectiveness considers the most effective use of resources and factors for the implementation of justice. Therefore, he does not consider the conflict between the two concepts.

  • Vida Varahrami * Pages 177-192

    Zakat is one of the main Islamic taxes which it's guttering and distribution in society has important aim in economic development. Therefore determination of effective factors on zakat income in provinces of Iran is caused to better economic policy making. According to some problems an effective tax system can not be introduced in countries such as Iran. In this paper, effective factors, such as economical, political and social factors effects on zakat income is surveyed in selective provinces of Iran, with data of 2003-2014. Panel data model is used for estimation. Results reveal that, per income, value added in agriculture sector and value added in industrial sector as economical variables, hope to life and population rate as social variables, have positive effect on zakat income. Effect of per income variable is more than other variables and freedom political index does not have nay significant effect on zakat income in selective provinces.

    Keywords: Zakat, panel data, Economical Variables, Social Variables, Political Variables
  • Saeede Kamranpoor *, Mansour Zarra, Nezhad, Salah Ebrahimi Pages 193-210
    In this study, the estimation of the private sector consumption function in Iran with the Islamic economics approach was evaluated using the Uncorrected Error Correction Model (UECM) band based convergence test (Boys, Shane & Smith, 2001) during the period of 1984-2017. Has been. In the estimated function, the consumption expenditure of the private sector in Iran, a function of non-oil GDP, the ratio of household religious expenditure to total household expenses as an indicator of people's faith, inflation and interest rates on bank deposits as a share of funds suppliers Participatory market is considered. The results of this estimate indicate that with a one-percent increase in non-oil GDP, private sector spending will increase by 1.01 percent, and with a one-percent increase in inflation, private sector spending will decrease by 0.63 percent. . With a one-percent increase in the people's faith index, private sector consumption is down 0.15 percent. The results indicate that increasing their faith will reduce their consumption. In this study, the interest rate on long-term bank deposits as a share of fund providers in the participation market did not have a significant effect on the consumption of individuals.
    Keywords: Macroeconomics, Islamic Economics, Private Sector Consumption, Band Convergence Test, Unclassified Error Correction Model
  • Mohammad Reza Mahdiyar Ismaili, Mohsen Salehi Komroudi, Reza Shakeri Bostanabad * Pages 211-237
    One of the important components of the resistance economy is economic resilience. It is once a resilient economic system that can absorb temporary or permanent risks and adapt itself to rapidly changing circumstances without losing its function. The issue of economic resilience for countries with a single-product economy is far more important because these countries are severely vulnerable to various shocks due to their dependence on the income of a particular product (such as oil). Therefore, the main objective of this study is to measure the resilience of economies in single-member economies during the period of 1995-1956. For this purpose, based on the export concentration index, Angola, Azerbaijan, Botswana, Chad, Congo, Democratic Republic of Congo, Equatorial Guinea, Gabon, Guinea-Bissau, Iran, Iraq, Mali, Nigeria, Saudi Arabia and Yemen were selected for study. . Economic Indicators of Resilience to Study According to Anhion and Bats (2015), household consumption, exports, GDP, public expenditures, gross capital formation, food imports, imports and inflation. In this study, Shannon's entropy method was used for weight loss and topsis method, numerical taxonomy, weighted average for ranking of resilience indices were used. In addition, using the Spearman-Shannon method, these three methods were compared. The main results of the study are: 1. Among the indicators of resilience, the final consumption expenditure of the state is most important.2. Compared to most countries, Iran has a favorable economic resilience with a single-product economy, but is not well positioned compared to countries in the region, such as Saudi Arabia.
    Keywords: Resistance Economics, Economic vulnerability, economic resilience, Single-Commodity Countries, Multi-criteria analysis methods
  • Mojtaba Rostami, Farshid Namamian *, Alirez Slambolchi, Ruhollah Sohrabi Pages 239-267

    Foreign Trade with Resistance Economy Diplomacy Approach is a new concept that examines the role of diplomacy in promoting foreign trade. The purpose of the present study is to design a foreign trade model with Resistance Economics approach. It is considered to have been implemented in two stages. First, by using a semi-structured thematic analysis method with experts in foreign trade, economic diplomacy and expert persistence, the relevant factors influencing the identification and initial conceptual modeling. It was then extracted through expert and expert opinion The distribution of the questionnaire and the application of the interpretive structural method identified the components of the final model of grading research and the relationship between them. The results show that 180 codes in 15 themes influence the foreign trade pattern. Also the fundamental change as an infrastructure Most relevant factors were identified as related factors, including supply chain completion, production development and internal deepening and institutional quality of Algebra respectively. The research results, while identifying the influential and strategic factors in foreign trade, paved the way for explaining its concept, separating this phenomenon from the cases Similar with the Resistance Economics Diplomacy approach as well as the conceptual model In order to understand and apply this model in foreign trade and other economic partnerships it has provided. Also due to the importance of expanding Iran-Iraq trade relations as well as regional cooperation especially Iraq, to ​​establish and maintain long-term relations with countries and countries. Its role in the country's economic growth in various industries, companies should consider the impact of this model on paving the way for foreign markets.

    Keywords: Foreign Trade, Economic Diplomacy, Resilience Economics, Theme Analysis, Interpretive Structural Model
  • Mehdi Zahed Gharavi, Saeed Karimipotanlar *, Zahra Mila Elmi, Mohammadtaghi Gilak Hakim Abadi Gilak Hakim Abadi Pages 269-296
    There are numerous and conflicting views on the impact of corruption on economic growth. A number of humanities scholars have described corruption as a good phenomenon and called it the grease wheel of the economy, and they believe that financial corruption improves the weak economic institutions, and by that means , The growth rate of the economy will increase. On the other hand, some scholars have emphasized the undesirable nature of corruption and considered financial corruption as the economy's sand and argued that corruption is costly and costly, and the ineffectiveness of the administrative process and the transfer of resources to non-productive activities is eroding economic growth.This paper studies the impact of corruption on the growth of the Iranian economy from 1983 to 2014 by using the talent allocation approach and by applying the econometric method of equation system. The divergence in talent allocation has slowed the growth of the Iranian economy in of these years.
    Keywords: corruption, Economic Growth, human capital, Talent Allocation, Models with simultaneous equations
  • Pages 297-326

    Developing capital markets through Islamic securities can improve the efficiency and management of the money market, achieving macroeconomic goals, and financing public sector. One of the most important and costly organizations in the economy is the Prisons' Organization. Despite the numerous needs of the prisons, the financing of Islamic securities is still not applied for this organization. Therefore, it is necessary to measure individuals' willingness to pay for Islamic securities. The present study, seeks to measure the willingness to pay, for both for -profit and non-profit Islamic securities to finance prisons and analyze the factors affecting it. The Contingent Valuation Method (CVM), has been used to estimate the willingness to pay and rank-ordered probit, has been used to analyze the effective factors.the findings show that, the average willingness to pay of the citizens of Isfahan for profit Islamic securities is 17000000 Rial per family in one year, and the average of willingness to pay for non-profit securities, is 2600000 Rial per family in one year. Also, the variables income, type of assistance, the degree of trust to state institutions and aid intentions at the 95% confidence level affect on purchasing profitable Islamic securities and age, income, type of assistance, the degree of trust in state institutions and the assurance intention at the 95% confidence level and the prisoners' record at 90% confidence level have affected the probability of purchasing non-profit Islamic securities.

    Keywords: contingent valuation, willingness to pay, rank-ordered probit, Islamic securities, Prison