فهرست مطالب

مجله زبان شناسی گویش های ایرانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پارسا بامشادی*، شادی انصاریان صفحات 1-22
    ساخت ملکی یکی از ساخت هایی است که در پژوهش های رده شناسی توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده و ویژگی های گوناگون آن در میان زبان های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. نگارندگان در این پژوهش بر آن هستند تا به واکاوی ساخت ملکی در کردی گورانی از دیدگاه رده شناسی پرداخته و آن را از نظر آرایش سازه، شیوه پیونددهی میان مالک و مملوک، میزان آمیختگی میان این دو و نیز تمایز مالکیت انتقال پذیر از انتقال ناپذیر بررسی کنند. یافته های پژوهش گویای آن است که کردی گورانی از نظر رده شناختی در زمره زبان هایی است که برای ملکی سازی در سطح گروه از دو راهبرد ساده بهره می گیرد: الف) راهبرد هم کناری با آرایش NG و عناصر مستقل از هم؛ ب) راهبرد وندافزایی با آرایش NG و عناصر پیوندی. در سطح جمله نیز ساخت های «داشتن» و «متعلق بودن» را به کار می گیرد که میان این دو از لحاظ آرایش سازه، معرفگی یا نکرگی مالک و مملوک، و همچنین انتقال پذیری و انتقال ناپذیری مالکیت تفاوت هایی دیده می شود.
    کلیدواژگان: رده شناسی، ساخت ملکی، کردی گورانی، مالکیت انتقال پذیر، مالکیت انتقال ناپذیر
  • شیما ابراهیمی، الهام اخلاقی باقوجری* صفحات 23-44
    کشش یک واحد به دلیل حذف یا کوتاه شدگی واحد مجاور را کشش جبرانی می نامند. این فرایند در بسیاری از گویش ها و زبان ها متداول است. هدف از انجام این پژوهش بررسی فرایند کشش جبرانی در گویش تایبادی در چارچوب نظریه نوین بهینگی است. این گویش را ساکنان شهر تایباد و برخی از روستاهای نزدیک به این شهر که در 225 کیلومتری جنوب شرقی مشهد در استان خراسان رضوی واقع شده است، به کار می برند. داده های حاصل از پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی از 10 گویشور بومی زبان و با استفاده از پرسشنامه گرد اوری شده ا ند. با بررسی داده ها در چارچوب نظریه بهینگی، مهم ترین محدودیت های حاکم بر صورت های بهینه گویش تایبادی به لحاظ کشش جبرانی مشخص شد. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که این فرایند در این گویش در چهار وضعیت به وجود می آید. حذف سایشی و انسدادی چاکنایی در دو جایگاه میانی و پایانی و همچنین حذف غلت w موجب کشش واکه مجاور این همخو ان ها می شود. علاوه براین، در برخی موارد حذف یا کوتاه شدگی یک واکه می تواند منجر به کشش همخوان مجاور یا همان تشدید شود. اگرچه نظریه مورایی به صورت بهتری می تواند به توضیح این فرایند بپردازد، اما تمام این موارد بر اساس جداول بهینگی نیز قابل تبیین هستند.
    کلیدواژگان: فرایند کشش جبرانی، گویش تایبادی، نظریه بهینگی، فرایند حذف
  • شادی داوری*، بهناز کوکبی صفحات 45-75
    با آن که وندافزایی، سازوکاری مهم در ساخت واژه ها و یا صورت های جدید یک واژه در میان زبان های دنیاست،  محدودیت های فراوانی بر شیوه چینش وندهای موجود در یک واژه حکمفرما است. این پژوهش برآن است تا رویکرد معناییبای بی (1985) با عنوان رویکرد «اصل ارتباط»، را در بررسی ترتیب وندهای فعلی و نیز واژه بست های مفعولی گویش مازندرانی محمودآباد (از گویش های شمال غربیایران) به کار بندد. داده های پژوهش بیان گر آن است که «اصل ارتباط» در خصوص ترتیب وندهای تصریفی زمان، قطبیت، مطابقه و وند اشتقاقی سببی ساز و نیز واژه بست های غیرفاعلی در مازندرانی کارآمد بوده است. این در حالی است که عدم پیروی از این اصل تنها در ترتیب وند اشتقاقی صفت مفعولی به چشم می خورد. علاوه بر این، هرچه فاصله یک وند از پایه بیش تر باشد، از محتوای واژگانی پایه فاصله گرفته و بیش تر در حوزه نحو قرار می گیرد. از این رو، وندهای مطابقه و واژه بست های مفعولی که عناصری وابسته به حوزه نحو و روابط نحوی (فاعل و مفعول)، و نه معنایی و واژگانی هستد، همواره بیش ترین فاصله را با پایه فعلی به نمایش می گذارند. این عناصر به دلیل ماهیت نحوی علاوه بر عمومی و کلی تر بودن، از بالاترین بسامد رخداد برخوردار بوده و از این رو دستوری تر هستند.
    کلیدواژگان: گویش مازندرانی، وند تصریفی، وند اشتقاقی، واژه بست، اصل ارتباط، ترتیب وند
  • آزاد محمدی*، گلناز مدرسی قوامی صفحات 76-96

    مقاله پیش رو در چارچوب واج شناسی زایشی به فرایندهای صرفی- واجی تکواژهای دستوری اسم در کردی سورانی می پردازد. در این تحقیق دو هدف اصلی دنبال می شو؛ یکی معرفی تکواژگونه های تکواژ های دستوری اسم در کردی سورانی و دیگری دست یافتن به فرایندهای اشتقاق این صورت های متناوب از صورت زیرساختی است. بدین منظور پیکره ای ده ساعته از گویشوران شهر مریوان جمع آوری شد. این پیکره آوانویسی و طبقه بندی و در نهایت تحلیل شد. نتیجه این تحلیل ها نشان داد که در زبان کردی سورانی افزودن تکواژهای دستوری به اسم، فرایندهای درج، حذف و تبدیل واکه به غلت در مرز این تکواژها و پایه اسمی بسیار فعال است.

    کلیدواژگان: درج، حذف، تبدیل به غلت، کردی سورانی، تکواژهای دستوری، اسم
  • فاطمه عباسیان*، ماندانا نوربخش صفحات 97-123
    واکداری یکی از مسایل بحث برانگیز حوزه آواشناسی است. همان طور که می دانیم همخوان ها به دو دسته واکدار و بی واک تقسیم می شوند. ارتعاش تارآواها در طول بست باعث به وجودآمدن همخوان های واکدار و خالی بودن طول بست انسدادی از واک باعث ایجاد همخوان بی واک می شود. در آغاز اگر هجا بعد از همخوان، واکه یا همخوان رسا بیاید، واکداربودن یا نبودن همخوان روی زمان شروع واکداری واکه یا همخوان رسا تاثیر می گذارد. زمان شروع واکداری یا به اختصار «وی اۥ تی» اصطلاحی است که توسط لیسکر و آبرامسون در سال (1964) ابداع شد و به فاصله زمانی میان انفجار رهش همخوان انسدادی و شروع امواج شبه منظم نشان دهنده تکانه های حنجره گفته می شود. یکی از فاکتورهای تاثیرگذار بر مقدار وی اتی جایگاه تولید همخوان انسدادی در کلمه است. این مقاله برآن است تا مقدار وی اتی در سه جایگاه آغازین، میان واکه ای و بعد از سایشی بی واک در گویش کردی ایلام را اندازه گیری کرده و این موارد را به کمک آزمون های آماری مقایسه نماید. باتوجه به نتایج به دست آمده در این زمینه می توان نتیجه گرفت که تفاوت میزان وی اتی در جایگاه های مختلف (آغازین، میان واکه ای و بعد از سایشی بی واک) معنی دار است.
    کلیدواژگان: واج شناسی (آزمایشگاهی)، همخوان های انسدادی، زمان شروع واک (وی اتی)، واکداری، کردی ایلام
  • شهرام گرامی* صفحات 124-148

    این مقاله به نقش شناسه های فعلی، واژه بست های مطابقه شخصی، ضمایر شخصی جدا و روابط نحوی آن ها در نظام مطابقه ‍شورابی، از گونه های زبان کوهمره ای، می پردازد. برپایه دو عامل زمان دستوری فعل و لازم یا متعدی بودن فعل، نظام مطابقه در این گویش به صورت دوگانه، یعنی فاعلی-مفعولی و غیرفاعلی-مفعولی است. مطابقه فاعلی-مفعولی در فعل های لازم فارغ از هر زمانی و فعل های متعدی زمان حال صورت می گیرد و  فاعل از طریق شناسه های فعلی با فعل مطابقه مستقیم دارد. در مطابقه غیرفاعلی-مفعولی که در فعل های متعدی مشتق از زمان های گذشته رخ می دهد، فاعل با فعل مطابقه مستقیم ندارد، ولی از طریق واژه بست های ضمیری با فعل مطابقه غیرمستقیم دارد. یکی از ویژگی های گویش شورابی، وجود دو دسته از واژه بست های فاعلی و مفعولی است که در برخی موارد به لحاظ صرفی، نحوی و نقشی از یکدیگر متفاوت هستند. واژه بست های نوع اول از نوع بی نشان محسوب می شوند، اما نوع دوم نشان دار هستند. شورابی در مطابقه فاعلی-مفعولی مشابه فارسی معاصر است، اما در مطابقه غیرفاعلی-مفعولی، با فارسی معاصر تفاوت دارد. مطابقه غیرفاعلی-مفعولی، شامل رده های سه بخشی، کنایی (کنایی-مطلق) و غیرفاعلی-غیرفاعلی می شود.

    کلیدواژگان: نظام مطابقه، واژه بست های شخصی، شناسه های فعلی
  • محمد مطلبی، سحر برنده* صفحات 149-179
    گویش اردستانی، که یکی از گویش های شاخه شمالی گروه زبان ها و گویش های ایرانی نو غربی است، در بخش مرکزی شهرستان اردستان از استان اصفهان رایج است. این گویش در کنار گویش زردشتیان یزد و کرمان، گویش کلیمیان یزد و کرمان و نیز گویش های نایینی، انارکی و زفره ای در گروه جنوب شرقی مجموعه گویش های مرکزی ایران جای دارد. این مقاله به صرف فعل در این گویش می پردازد و در آن مقولات ماده، وندهای تصریفی فعل، شناسه ها، شیوه ساخت زمان ها و وجه های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. پیکره گویشی مورد نیاز، از طریق مصاحبه با گویشوران زن و مرد از گروه های مختلف جنسی و تحصیلی گردآوری شده است. براساس یافته های این پژوهش، مهم ترین ویژگی این گویش تمایز بین افعال لازم و متعدی در صرف ماضی و کاربرد ساخت ارگتیو ایرانی میانه در ماضی های متعدی است. ساخت افعال مجهول با استفاده از ماده مجهول به ندرت در گفتار برخی از گویشوران دیده می شود.
    کلیدواژگان: گویش های مرکزی، گویش های اصفهان، گویش اردستانی، صرف فعل، ساخت ارگتیو
|
  • Parsa Bamshadi *, Shadi Ansarian Pages 1-22
    Possessive construction is one of the interesting constructions which has attracted the attention of researchers in the field of linguistic typology and its various properties in various languages have been studied. The main purpose of this research is to analyze the possessive construction in Kurdish (Gurani dialect) from a typological point of view. We aim to find the linguistic type of Gurani Kurdish on the basis of the order of elements in possessive construction (i.e. possessor and possessum), the linking strategy and the degree of their fusion, and the distinction between alienable and inalienable possession. The findings of the study suggest that Gurani dialect uses two simple strategies for possessive construction on the phrase level: 1) juxtaposition strategy with NG order and independent elements; 2) Affixation strategy with NG order and linked elements. On the sentence level, it uses 'have'- construction and 'belong'-construction with differences between them in terms of the element order, definiteness vs. indefiniteness of possessor and possessum, and alienability vs. inalienability.
    Keywords: possessive construction, alienable possession, inalienable possession, Gurani Kurdish, typology
  • Shima Ebrahimi, Elham Akhlaghi * Pages 23-44
    Compensatory lengthening is the lengthening of a vowel sound that happens upon the loss of a following consonant. This phenomenon is common in many dialects and languages. The purpose of this research is the study of compensatory lengthening in Taibadi dialect base on optimality theory. This dialect is used by residents of the city of Taibad and some villages near this city, located 225 km south-east of Mashhad, in Khorasan Razavi province. The data were collected through a descriptive-analytical method from ten native speakers of Taibadi dialect by using a questionnaire. By analyzing the data in the framework of the principles of optimal phonology, the most important constraints on the optimal forms of Taybadi dialect were specified in terms of compensatory lengthening. Based on the results, this process in Taibadi dialect can be created in four different ways. Deletion of glottal fricative and glottal stop in both the middle and final position as well as the deletion of rolling "w" cause the lengthening of the consonant's next vowel. Additionally, in some cases, the deletion or shortening of a vowel can lead to the lengthening of the adjacent consonant, or intensification. Although Moorai theory can better explain this process, all of these cases can be explained by optimality tables.
    Keywords: Compensatory Lengthening, Taibadi Dialect, optimality theory, Deletion Process
  • Shadi Davari *, Behnaz Koukabi Pages 45-75
    While affixation is a major morphological device for the creation of new words and word forms among the languages of the world, there are many restrictions on the ordering of affixes within a word. In this research, we attempt to use the Bybee (1985) semantic framework, as “the relevance principle”, in examining of the affix and clitic ordering of the Mazandarani dialect of Mahmoudabad, one of the dialects of the northwest of Iran. The research data indicate that the relevance principle in relation to the ordering of time-setting, polarity, contradiction, and derivative, as well as non-intermediate words in Mazandarani, are effective. Only in the case of the derivative order of the object trait, failure to follow this principle is observed. In addition, it was found that as the distance between an affix and the root is greater than the basic lexical content, it is further located in the syntax. It is therefore the case that the matching affixes and the object-oriented clitics which are more related to the syntax and syntactic relations (the subject and the object), not the semantic and the lexical ones, always represent the greatest distance with the verb roots. Due to the syntactic nature, the aforementioned elements in addition to be more general and broader, have the highest frequency of occurrence and hence, they are more syntactic.
    Keywords: Mazandarani dialect, inflectional affix, derivational affix, Clitics, relevance principle, affix order
  • Azad Mohammadi *, Golnaz Modarresighavami Pages 76-96

    The present study investigates the morphophonological processes of grammatical morphemes of noun in Sorani Kurdish based on generative phonology. In this research, two main goals are pursued: introducing the grammatical morphemes of noun in Sorani Kurdish, and finding the derivational processes of these alternative representations from the underlying forms. For this purpose, a ten-hour corpus of native speakers of Mariwan city was gathered, transcribed, categorized, and eventually analyzed. The results of these analyzes revealed that in Sorani Kurdish language, by adding grammatical morphemes to nouns, the processes of inserting, deleting and changing vowels into glide in morpheme boundary and the noun base were the most productive processes in this language.

    Keywords: Insertion, Deletion, Changing to Glide, Grammatical Morphemes, Noun
  • Fatemeh Abbasian *, Mandana Nurbaxsh Pages 97-123
    Voicing is one of the controversial matters in phonetics. As we know consonants divide to two parts, voiced and voiceless. The vibration of vocal cords during closure makes consonants voiced and when we don’t have vibration during closure, we will have voiceless consonants. At the onset of syllable, If a vowel or a sonorant consonant comes after consonant, being voiced or voiceless feature affect the voice onset time of vowel or sonorant. VOT (voice onset time) is a term that created by Abramson and Lisker in 1964 and it is the time interval between stop release and beginning of waves which shows larynx movement leads to articlate a vowel. One of the effective factors on VOT is the place of stop consonant in word (context). In this paper VOT measured in PRAATsoftware in three places (initial, intervocalic and after voiceless fricative). Results showed that the difference between VOT in three places is meaningful.
    Keywords: Phonology, Acoustic phonology, VOT, Voicing, Ilami's Kurdish
  • Shahram Gerami * Pages 124-148

    This paper generally deals with the function of personal verbal affixes, pronominal clitics and their syntactic relations in Shourabi agreement system, a dialect of Kouhmare language. Based on the tense system and the transitivity versus intransitivity of verbs, Shourabi follows the split system in its personal agreement system: Nominative-Accusative versus Non-Nominative-Accusative agreement systems. In Nominative-Accusative system which includes intransitive verbs in all tenses and transitive verbs in present tense, verbal suffixes agree with agent or subject in person and number, while in Non-Nominative-Accusative system which includes transitive verbs in all past tenses, agreement with Agent is realized through the oblique pronomical clitics. One specific characteristics of Shourabi is the existence of two separate sets of personal pro-clitics which, in some cases, are different from each other morphologically, syntactically and functionally. The first set is the unmarked while the second set is the marked one. In Nominative-Accusative Agreement System, Shourabi is like modern Persian, but in Non-Nominative-Accusative System, it is different. Non-Nominative-Accusative Agreement System includes the tripartite, ergative-absolutive and oblique-oblique sub-systems.

    Keywords: Agreement System, Personal Pronominal Clitics, Verbal Affixes
  • Mohammad Motallebi, Sahar Barande * Pages 149-179
    Ardestan dialect which is one of the dialects of the northern branch of the group of languages ​​and the dialect of the new Western Iran is common in the central part of Ardestan city of Isfahan province. This dialect alongside the Zoroastrian dialect of Yazd and Kerman, the dialect of Kalimian Yazd and Kerman, as well as, Anarak and Zafra dialects is located in the southeastern group of central dialects of Iran. This article is devoted to verb inflection in which categories such as, stem inflectional affixes, identifiers, the way of constructing different tenses & cases are investigated as well. The required dialect corpus is collected through interviews with male and female speakers of various sex and educational groups. According to this research, the most important feature of this dialect is the distinction between transitive & intransitive verbs in past tense inflection & application of ergative-absolutive construction in the transitive pasts. Passive construction by using passive stem is rarely observed in the speech of some speakers.
    Keywords: Dialectology, Central Dialects, Isfahan Dialects, Ardestan Dialect, Verb Conjugation Inflection, Ergative Construction