فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • پروین صالحی شانجانی*، حمیده جوادی، لیلا رسول زاده، محمود امیرخانی صفحات 1-15

    ارزیابی تعداد جمعیت لازم و کافی در برنامه جمع آوری بذر هر گونه گیاهی، نیازمند اطلاعات دقیقی در مورد تنوع و تمایز ژنتیکی گونه است. در این پژوهش تنوع و تمایز ژنتیکی 11 جمعیت شمشاد خزری (Buxus hyrcana Pojark) توسط ویژگیهای مورفولوژی و پروتیینهای ذخیره ای بذر مطالعه شد. نتایج نشان دادند که ویژگیهای مورفولوژیکی و پروتیینهای ذخیره ای بذر جمعیتهای مورد مطالعه تنوع قابل ملاحظه ای داشته ولی تنوع آنها از الگو جغرافیایی تبعیت نمی کنند. تجزیه و تحلیل خوشه ای UPGMA با استفاده از هر دو نشانگر مورفولوژی و پروتیینهای ذخیره ای بذر، نشان داد جمعیتهای دور از هم سمندکیش (گیلان) و بندرگز (گلستان) در یک گروه قرار گرفتند و برعکس جمعیتهای مجاور نمک آبرود1 و 2 در گروه های جداگانه ای قرار گرفتند. این نتایج می تواند ناشی از پدیده قطعه قطعه شدن جمعیتهای شمشاد باشد. بدین ترتیب جمع آوری انتخابی بذر، از بعضی جمعیتها می تواند باعث از دست رفتن برخی ژنها شده و ساختار ژنتیکی جمعیت ها را تغییر دهد که نشان دهنده اهمیت جمع آوری بذر از اکوتیپهای محلی است. به عبارت دیگر جمع آوری بذر صرفا از یک جمعیت در هر منطقه اکوجغرافیایی کافی نیست و غالبا جمعیتهایی که حتی در یک منطقه اکوجغرافیایی قراردارند ممکن است ساختار ژنتیکی متفاوتی داشته باشند. این داده ها نشان می دهد که بانک ژن منابع طبیعی ایران برای جلوگیری از فرسایش ژنتیکی شمشاد، می بایست از تعداد جمعیت بیشتری در هر منطقه اکوجغرافیایی بذر جمع آوری نماید.

    کلیدواژگان: بانک ژن، تنوع ژنتیکی، جمع آوری بذر، شمشاد
  • علی آویشی، حسن فیضی*، مجید دشتی صفحات 16-29
    این آزمایش با هدف مقایسه بنیه بذرهای گیاه مادری همیشه بهار حاصل از کاربرد کودهای آلی، زیستی، نانو و شیمیایی، در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال 1394 انجام گرفت. گیاهان تحت تاثیر 10 تیمار کودی شامل کمپوست (15 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار)، کود گاوی پوسیده (15 تن در هکتار)، کمپوست همراه با تلقیح باکتری سودوموناس پوتیدا، ورمی کمپوست همراه با تلقیح باکتری سودوموناس پوتیدا، نانوبیومیک (5/1 لیتر در هکتار)، نانوکلات ZFM (مقدار دو در هزار)، نانوکامپوزیت بیوارگانیک(200 کیلوگرم در هکتار)، کود شیمیایی NPK (شامل اوره 150 ، سوپرفسفات تریپل 50 و سولفات پتاسیم 50 کیلوگرم در هکتار) و شاهد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانی زنی با 94 درصد در تیمار کمپوست و کمترین آن در تیمار شاهد با 76 درصد (5/24 درصد افزایش) بدست آمد. بیشترین سرعت جوانه زنی در تیمار کمپوست بدون سودوموناس (05/6) و کمترین سرعت جوانه زنی در تیمار شاهد (54/2) بود (بیش از 138% افزایش). استفاده از کود کمپوست (بدون سودوموناس) در مقایسه با تیمار شاهد 06/46 % در صفت متوسط زمان جوانه زنی کاهش نشان داد. بطور کلی تیمار کمپوست بهترین نمود را در بهبود صفات بذر و گیاهچه همیشه بهار نشان داد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، سودوموناس پوتیدا، کمپوست، فناوری نانو، کود بیولوژیک
  • فاطمه ترابی چافجیری، محمدعلی علیزاده*، محسن نصیری صفحات 31-44

    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمارهای اسموپرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی و بنیه بذر گیاه بابونه Tanacetum parthenium، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر در بانک ژن منابع طبیعی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل شرایط نگهداری) سردخانه پایه (دمای 18-درجه سانتی گراد)، سردخانه فعال (دمای4 درجه سانتی گراد)، بذرهای پیر شده بصورت مصنوعی (با دمای41 درجه سانتی گراد)و بذرهای احیاء شده (شاهد) بودند. تیمارهای پرایمینگ پلی اتیلن گلایکول 3/0- و 6/- مگاپاسکال، اسید جیبرلیک (500 و 1000 پی پی ام، هیدروپرایمینگ (خیساندن در آب مقطر) و شاهد بدون پرایمینگ بود. خصوصیات جوانه زنی رایج اندازه گیری شد. بیشترین میانگین صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه در بذرهای احیاء شده با شرایط نگهداری (دمای Cº24) بدست آمد. بیشترین میانگین صفات جوانه زنی در بذرها با شرایط نگهداری سردخانه فعال(10 الی 20 سال)، مشاهده شد. کمترین میانگین خصوصیات جوانه زنی مربوط به بذرهای پیر شده به روش مصنوعی بود. بیشترین میانگین صفات جوانه زنی با تیمارسید جیبرلیک 1000 پی پی ام بود . حداکثر بعضی از صفات جوانه زنی با تیمار پلی اتیلن گلایکول 6/0- مگا پاسکال بود. در سردخانه فعال بیشترین میانگین صفات جوانه زنی، با تیمارهای اسید جیبرلیک 1000 پی پی ام و پلی اتیلن گلایکول 6/0- مگاپاسکال بود. در سردخانه پایه، تاثیر اسموپرایمینگ با)تیمار پلی اتیلن گلایکول 6/0- مگا پاسکال(نسبت به سایر تیمارها بیشتر بوده درصورتی که در بذرهای پیر شده به روش پیری زودرس تاثیر تیمار اسموپرایمینگ (پلی اتیلن گلایکول3/0- و 6/0- مگا پاسکال) در بازیابی بذرها نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود.

    کلیدواژگان: &quot، زوال بذر&quot، جوانه زنی&quot، اسمو پرایمینگ&quot، هورمونال پرایمینگ&quot، Tanacetum&quot
  • فاطمه پناهی، مینا ارست* صفحات 45-58

    باباآدم، گیاهی دارویی از خانواده کاسنی، که درنواحی گرم می روید. بذرهای این گیاه به علت خواب به سختی جوانه می زنند. در این تحقیق به منظور تعیین مناسب ترین روشی شکستن خواب بذر و مطالعه خصوصیات جوانه زنی بذر، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و هر تکرار شامل 25 عدد بذر اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پیش سرمادهی بذور مرطوب در دمای 4 درجه سانتیگراد برای مدت 1 و 2 هفته، خیساندن بذرها در محلول اسیدجیبرلیک 300 و 500 قسمت در میلیون و در دو دوره زمانی 24 و 48 ساعت، تیمار تلفیقی خیساندن بذر در محلول اسید جیبرلیک با غلظت 500 قسمت در میلیون با دوره زمانی 24 و 48 ساعت به انضمام سرمادهی بذور به مدت 1 و 2 هفته، خیساندن بذرها در اسید سولفوریک 98% با دوره زمانی 10 و 20 دقیقه)، خیساندن بذرها در آب داغ (C°70 با دوره زمانی10 و 15 دقیقه) و خیساندن بذرها در اسید هیومیک (mg/L54) بودند. نتایج نشان داد که خواب بذر باباآدم از نوع فیزیولوژیک است، زیرا بیش ترین درصد جوانه زنی بذرها در اثر اعمال تیمار تلفیقی پیش سرمادهی به مدت دو هفته و اسیدجیبرلیک (48 ساعت) به دست آمد. علاوه بر این، تلفیق تیمار سرمادهی مرطوب (14 روز) و اسید جیبرلیک (ppm 500 - 48 ساعت) جوانه زنی را تا 78/97 % افزایش داد. تاثیر سایر تیمارهای استفاده شده در این تحقیق اگرچه از نظر آماری بر شکست خواب این بذرها معنی دار ارزیابی شد، ولی در مقایسه با تاثیر تیمارهای اسید جیبرلیک و تلفیق سرما و اسید جیبرلیک زیاد نبود.

    کلیدواژگان: رشد گیاهچه، اسید هیومیک، اسید جیبرلیک، سرمادهی مرطوب
  • معصومه حسینی مقدم، علی مرادی*، امین صالحی، رسول رضایی صفحات 59-74

    یکی از مهم ترین زمینه های تحقیقی در گیاهان دارویی، بررسی اثر تنش های محیطی تاثیرگذار بر میزان عملکرد کمی و کیفی این گیاهان و یافتن راه کارهای بهبود تحمل به این تنش ها است. به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار با باکتری Pseudomonas fluorescens و قارچ Trichoderma harzianum بر برخی شاخص های جوانه زنی و رشدگیاهچه ای رازیانه تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تلقیح زیستی در 9 سطح (تلقیح با 4 سویه باکتری سودوموناس فلورسنت (PF2، PF16، CHA0 و PF56)، 4 سویه قارچ تریکودرما هارزیانوم (T13،T36، T39 و T43) و تیمار نشده (به عنوان شاهد)) و تنش خشکی در سه سطح (صفر، 3- و 6- بار) بود. شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه ارزیابی شدند. نتایج نشان داد با کاهش پتانسیل اسمزی از صفر به 3- و 6- بار، جوانه زنی کاهش یافت. در سطح صفر بار بیشترین درصد جوانه زنی و طول ریشه چه و شاخص طولی بنیه گیاهچه از سویه باکتری -CHA0 و در هر سه سطح تنش، بیشترین میزان سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و شاخص وزنی بنیه گیاهچه در بذور تیمار شده با سویه قارچ T39 به دست آمد. باکتری CHA0 توانست میزان رشد ریشه چه را به ترتیب در سطوح پتانسیل اسمزی صفر، 3- و 6- به ترتیب 46، 51 و 51 درصد نسبت به بذور تلقیح نشده افزایش دهد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گیری نمود که تیمارهای قارچی و باکتریایی موجب افزایش شاخص های جوانه زنی و گیاهچه ای رازیانه در شرایط بهینه و تنش می شوند.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، بیوپرایمینگ، پتانسیل اسمزی، تریکودرما هارزیانوم، سودوموناس فلورسنت
  • آرش محمدزاده، ناصر مجنون حسینی*، صادق اسدی، حسین مقدم، محسن جمالی صفحات 75-94
    به منظور بررسی اثر پیری بذر بر شاخص های جوانه زنی در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه و عملکرد گیاه لوبیا در شرایط مزرعه، پژوهشی در سال 90-1389 در آزمایشگاه و مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران روی دو رقم لوبیا قرمز انجام شد. ارقام لوبیا شامل اختر و صیاد و سطح پیری مصنوعی شامل، صفر (شاهد)، 2، 4 و 6 روز پیری مصنوعی با طرح فاکتوریل و درقالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در 4 تکرار بود. نتایج نشان داد که تیمار پیری بذر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، گیاهچه های طبیعی و بنیه وزنی گیاهچه را در آزمون جوانه زنی استاندارد به طور معنی داری کاهش داد. همچنین، تیمار پیری بذر سبب کاهش معنی دار صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک گیاهچه، گیاهچه های طبیعی و بنیه وزنی گیاهچه در آزمون پیری تسریع شده گردید. بین رقم های مورد مطالعه نیز تفاوت معنی داری از نظر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، گیاهچه های طبیعی، طول گیاهچه، بنیه وزنی گیاهچه و هدایت الکتریکی بذر مشاهده گردید. در آزمون هدایت الکتریکی، مقدار به دست آمده با افزایش شدت پیری افزایش یافت که این افزایش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود. در شرایط مزرعه، صفات سبز شدن و عملکرد تحت تاثیر رقم و تیمار پیری قرار گرفت. اعمال پیری بذر سبب کاهش معنی دار شاخص ظهور گیاهچه، درصد استقرار و عملکرد دانه گردید که این کاهش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود.
    کلیدواژگان: استقرار گیاهچه، شاخص ظهور گیاهچه، شاخص های جوانه زنی، عملکرد، هدایت الکتریکی
  • رضا توکل افشاری*، لیلا تبریزی، شیوا باروتی، عباس هاشمی صفحات 95-104
    پیش بینی قابلیت حیات بذر برای تولیدکنندگان بذر مهم است و پیش بینی آن در انبار به درک روابط کمی بین زوال بذر، رطوبت بذر و دمای انبار بستگی دارد .به منظور بررسی اثر دما، محتوی رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرهای اسفرزه و همچنین کمی سازی این اثر و تعیین ضرایب حیات، این بررسی در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. دما در4 سطح (5، 15، 25 و 35درجه سانتی گراد)، محتوی رطوبت بذر در 4 سطح (5، 9، 13 و 17 درصد) و شش زمان (یک، دو، سه، چهار، پنج و شش ماه) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر دما در رطوبت بذر در زمان برای شاخص های جوانه زنی در سطح یک درصد معنی دار بود. با افزایش دما و رطوبت انبارداری با گذشت زمان شاخص های جوانه زنی کاهش یافت. ضرایب حیات نیز بعد از شش ماه انبارداری با استفاده از معادله قابلیت حیات بذرمحاسبه گردید. ضرایب KE (99/3)، CW (52/1-)، CH (042/0) و CQ (00183/0-) محاسبه شد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، انبارداری، رطوبت محتوی، دما، ضرایب حیات
  • نرگس خمدی*، مجید نبی پور، حبیب الله روشنفکر، افراسیاب راهنما صفحات 105-118
    در آزمایش اول، اثر 7 مدت زمان خیساندن بذر (0 ، 6 ، 8 ، 10 ، 12 ، 14 و 16 ساعت) بر ویژگیهای جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام گندم استار، چمران و فونگ مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم، برخی صفات بیوشیمیایی و فعالیت های آنزیمی در بذرهای پرایم شده در سه مدت زمان 6 ، 8 و 10 ساعت اندازه گیری شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که هیدروپرایمینگ با مدت 8 ساعت خیساندن بیشترین اثرات مثبت را بر بنیه بذر ارقام گندم داشت. درمیان ارقام نیز سرعت جوانه زنی در رقم های استار و چمران با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت و کمترین سرعت جوانه زنی در رقم فونگ مشاهده شد. بیشترین طول و وزن خشک ریشه چه در رقم استار مشاهده شد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که با افزایش مدت هیدرو پرایمینگ، فعالیت آنزیم α آمیلاز و محتوی قندها و پروتئین های محلول در بذر افزایش یافت. همچنین افزایش محتوی مالون دی آلدیید و فعالیت ناکافی آنزیم های آنتی اکسیدان (افزوده نشدن فعالیت آنزیم با افزایش مدت زمان هیدروپرایمینگ یا کاهش فعالیت آنزیمی) در مدت زمان 10 ساعت هیدروپرایمینگ نسبت به مدت زمان 8 ساعت مشاهده گردید. درمیان ارقام نیز بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم α آمیلاز ، محتوی قندها و پروتئین های محلول به ترتیب متعلق به رقم های استار و فونگ بود. در این آزمایش همبستگی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان با ویژگیهای جوانه زنی و رشد گیاهچه مثبت و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، رشد گیاهچه، مدت هیدروپرایمینگ، صفات بیوشیمیایی، آنزیمهای آنتی اکسیدان
  • سدابه جهانبخش، قاسم پرمون*، حمیده آزادقوجه بیگلو، علی قاطعی صفحات 119-142

    به منظور مطالعه تاثیر تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی و رشد گیاهچه و برازش مدل هیدروتایم و آستانه تحمل به شوری دو گونه مختلف ریحان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1394 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو گونه ریحان ، نمک های مختلف و پتانسیل های مختلف (0، 3-، 6- و 9-) بود. نتایج خروجی مدل نشان داد که سرعت جوانه زنی در شرایط تنش خشکی در گیاه ریحان قرمز (32/37 = θH) نسبت به ریحان بنفش (20/106 = θHبیشتر و یکنواختی جوانه زنی برای ریحان بنفش (نسبت به ریحان قرمز (44/1 =σψb) کمتر بود. از نظر مقاومت به خشکی (ریحان قرمز نسبت به ریحان بنفش بیشتر بود. آستانه تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی نشان داد، در ریحان بنفش در تیمارهای NaCl، K2SO4 و NaCl+K2SO4 به ترتیب دارای استانه تحمل 59/0-، 13/0- و 87/0- بار و در ریحان قرمز در تیمارهای فوق به ترتیب برابر با 31/0-، 25/0 - و 88/2 - بار بود. تنش شوری و خشکی موجب کاهش در رشد گیاهچه و شاخص قدرت بذر شد. بیشترین و کمترین میزان استفاده از ذخایر در مورد ریحان بنفش به ترتیب از نمک NaCl و استفاده همزمان از NaCl+K2SO4 مشاهده شد. این در حالی است که بیشترین میزان استفاده از ذخایر در مورد ریحان قرمز از نمک K2SO4 و کمترین مقدار از کاربرد NaC1 به دست آمد. بالاترین شاخص وزنی قدرت ریحان بنفش از پتانسیل اسمزی صفر مشاهده شد. کمترین شاخص وزنی ریحان بنفش نیز از پتانسیل 9- مانیتول حادت شد.

    کلیدواژگان: ریحان بنفش، کارایی ذخایر بذر، تنش محیطی، هیدروترمال، پتانسیل آب پایه
  • سلیمان قاسمی، مسعود احمدزاده*، مجید حسینی، سیاوش ترابی صفحات 143-152
    در این پژوهش اثر کودهای میکروبی بایوفارم و پروبیو96 بر پارامترهای کمی و کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در مزرعه ای به مساحت نیم هکتار در قالب طرح آزمایشی بلوک های کاملا تصادفی در بخش خنجین استان مرکزی اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار محصول پروبیو96 با 8/366 بوته در متر مربع بیشترین تعداد جوانه زنی را دارد. در این بررسی محصول پروبیو 96 با 33/47 سانتیمتر بالاترین ارتفاع بوته را به خود اختصاص داد. از نظر پنجه زنی بایوفارم با متوسط 14/3 پنجه در هر بوته در رتبه نخست قرار گرفت. کاربرد هر دو پروبیوتیک گیاهی سبب بهبود وزن هزاردانه نسبت به تیمار شاهد داشت. تیمار بذرها با بایوفارم و پروبیو96 سبب بهبود وزن هزار دانه به ترتیب تا 1/41 و 8/39 گرم شدند. این در حالی است که وزن هزاردانه در مورد تیمار شاهد 2/37 گرم بود. نتایج نشان داد که عملکرد گندم در تیمارهای مختلف تفاوت معنی دار و چشمگیری نسبت به شاهد دارد. کاربرد هر دو کود بیولوژیک سبب افزایش عملکرد نسبت به تیمار شاهد داشت. تیمار بذرها با بایوفارم و پروبیو96 سبب افزایش عملکرد به ترتیب به میزان 64 و 44 درصد نسبت به شاهد شدند. میزان عملکرد نیز به ترتیب 9/1900 و 7/1661 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. این در حالی است که عملکرد گندم در تیمار شاهد 8/1152 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج بخش آنالیز کیفی گندم های تولید شده تحت سه تیمار مختلف نشان داد که این تیمارها بر روی خصوصیات کیفی دانه گندم اثر قابل ملاحظه ای نداشته اند.
    کلیدواژگان: &quot، کشاورزی زیستی&quot، &quot، باکتری&quot، &quot، پروبیوتیک گیاهی&quot، &quot، کود زیستی&quot، &quot، ریزوسفر&quot _
  • نجمه افتخار، سینا فلاح*، علی عباسی سورکی، حبیب خداوردی لو صفحات 153-169

    در خاک های آلوده استقرار ضعیف گیاهچه و در نتیجه محدویت زیست توده گیاه، کارآیی فناوری گیاه پالایی را کاهش می‎دهد. در این پژوهش، اثر سطوح مختلف پیش‎تیمار بذر (سالیسیلیک اسید، نیترات پتاسیم و شاهد) و 3 غلظت سرب شامل (صفر، 200، 400 و 600 میلی گرم سرب بر کیلوگرم خاک) بر رشد گیاهچه‎ای آفتابگردان بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1393 اجرا شد. بطور کلی صفات مورد مطالعه با افزایش غلظت سرب به طور معنی داری کاهش یافت. در سمی ترین غلظت سرب تیمارهای نیترات پتاسیم و سالیسیلیک اسید مانع از کاهش 42% وزن خشک ریشه نسبت به تیمار شاهد شدند. تیمار نیترات پتاسیم از کاهش وزن خشک برگ و کلرفیل a (به ترتیب 24% و 60%) تیمار و سالیسیلیک اسید از کاهش کلرفیلb (55%) نسبت به بذور پرایم نشده جلوگیری کرد. وزن خشک ساقه با تیمارهای پرایمینگ بذر تغییر معنی‎داری نشان نداد. به موازات افزایش غلظت سرب میزان کاراتنویید، پرولین و نشت یونی گیاهچه افزایش یافت. این در حالی است تیمار سالیسیلیک اسید موجب کاهش 21% نشت الکترولیتی شد. تیمار نیترات پتاسیم مانع از افزایش 24% کاروتنویید گردید ولی میزان پرولین از 104 به 111 میکرومول بر گرم افزایش داد. بطور کلی نتیجه‎گیری می‎شود که کاربرد سالییلیک اسید و نیترات پتاسیم با کاهش میزان کاروتنویید و نشت الکترولیتی و افزایش محتوای پرولین بردباری گیاهچه آفتابرگردان را به سمیت سرب افزایش می‎دهد.

    کلیدواژگان: پرولین، سرب، کلروفیل، گیاه پالایی، نشت الکترولیتی
  • حمیده غفاری، محمودرضا تدین* صفحات 171-182
    تنش های محیطی به ویژه خشکی، از مهمترین عوامل کاهش رشد در مراحل رشد و نمو گیاه به ویژه مرحله جوانه زنی گیاه است. بنابراین به منظور بررسی مکانیسم جوانه زنی و بهبود شاخص های جوانه زنی بذر چغندرقند تحت تنش خشکی با استفاده از پلی اتیلن گلیکول و تحت پیش تیمار با پرولین، مطالعه ای در آزمایشگاه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در سال 1395 انجام گرفت. در این آزمایش تیمارها شامل پنج سطح پتانسیل آب (شاهد یا آب مقطر، 2- ، 6- ، 10- و 14- بار) و قرار گرفتن بذور در محلول های 5 و 10 میلی مولار پرولین و آب مقطر (شاهد) بودند. صفات درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، جوانه زنی نسبی، زمان جوانه زنی، ضریب آلومتری، شاخص طولی بنیه و وزنی بذر چغندرقند اندازه گیری شدند. صفات درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، جوانه زنی نسبی، شاخص طولی بنیه و وزنی بذر چغندرقند با افزایش سطوح خشکی کاهش یافتند، در حالی که متوسط زمان جوانه زنی و ضریب آلومتری افزایش داشتند. پیش تیمار بذر با پرولین، درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، جوانه زنی نسبی و شاخص طولی بنیه و وزنی چغندرقند را تحت تنش خشکی افزایش داد. به علاوه، پیش تیمار بذر با 10 میلی مولار پرولین باعث کاهش به ترتیب 10 و 25 درصدی متوسط سرعت جوانه زنی و ضریب آلومتری نسبت به تیمار شاهد شد. در نهایت، پیش تیمار بذر با پرولین به طور موثری می تواند اثرات بازدارنده تنش خشکی بر صفات جوانه زنی بذر چغندرقند را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پرولین، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی و چغندرقند
  • سعید موری، حمیدرضا عیسوند*، احمد اسماعیلی، شهریار ساسانی صفحات 183-193
    جوانه زنی و تولید گیاهچه نقش مهمی در تولید گیاهان زراعی دارند. این مرحله به شدت تحت تاثیر کیفیت بذر قرار می گیرد. در این آزمایش اثر پیش تیمار بذر با اسید جیبرلیک و براسینواسترویید در بذرهای زوال یافته گندم (Triticum aestivum. L) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پیری بذر (پیرنشده و پیرشده) و پیش تیمار بذر با اسید جیبرلیک و براسینواسترویید بود. از تیمارهای بدون پرایمینگ و هیدروپرایمینگ به عنوان شاهد استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل پیری تسریع شده در پرایمینگ بر درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، سرعت جوانه زنی، میانگین جوانه زنی روزانه و شاخص جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد و بر طول ریشه چه، سرعت جوانه زنی روزانه و ضریب سرعت جوانه زنی در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود ولی بر طول گیاهچه و میانگین زمان جوانه زنی معنی دار نبود. همچنین نتایج نشان داد که پیری تسریع شده به طور معنی داری پروتئین محلول گیاهچه را کاهش داده و در مقابل سبب افزایش معنی داری در محتوای مالون دی آلدهید، قند محلول و پرولین شد. در این پژوهش بهترین پیش تیمار برای بهبود ویژگی های جوانه زنی بذرهای پیر شده و پیر نشده گندم، استفاده از اسید جیبرلیک بود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، پیری تسریع شده، تنظیم کننده های رشد گیاهی، جوانه زنی گندم، صفات فیزیولوژیک
  • فریبا میقانی*، محمد مهیمنی صفحات 195-204

    بزچره با نام علمی (Dodartia orientalis) علف هرزی چندساله و مهاجم از تیره میمون (Scrophulariaceae) است که تاکنون پژوهش جامعی درباره زیست‏شناسی و اثر برخی از عوامل محیطی بر تولید مثل جنسی آن صورت نگرفته است. از این رو، آزمایش‏هایی با هدف شناسایی عوامل موثر بر جوانه‏زنی بذر این علف هرز از جمله اثر دمای ثابت و متناوب، نور، اسید سولفوریک غلیظ، ژیبرلین و تنش شوری (NaCl) در بخش تحقیقات علف های هرز، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور انجام شد. نتایج نشان داد که زیستایی بذر بزچره 5/62 درصد و وزن هزار دانه آن 058/0 گرم بود. دمای بهینه ثابت و متناوب برای جوانه زنی به ترتیب 22 و 15/25 درجه سانتی گراد است. دمای متناوب برای جوانه زنی بذر بزچره مناسب تر از دمای ثابت بود. بذر بزچره برای جوانه‏زنی نیاز به نور ندارد. تیمار بذر بزچره با اسید سولفوریک غلیظ به مدت دو دقیقه، بهترین محرک برای شکستن خواب آن بود، در حالی که تیمار بذر با ژیبرلین، تاثیری بر جوانه‏زنی آن نداشت. بذر بزچره دوزهای کمتر از 200 میلی مولار کلرید سدیم را تحمل می کند.

    کلیدواژگان: تولید مثل زایشی، جوانه زنی بذر، علف‏هرز چند ساله
  • محمدشاهین دانشمندی*، رضا توکل افشاری، رضا صدرآبادی حقیقی صفحات 205-218
    ‏ در این پژوهش خصوصیات بیولوژیک بذر گیاه دارویی بالنگو در واکنش به دما ارزیابی شد. برای کمی سازی جوانه زنی و ‏تعیین دمای کاردینال از چهار مدل رگرسیونی دندان مانند، دوتکه ای، مدل بتا و چند جمله ای درجه دوم و برای توصیف تابع برتر از ‏ضرایب رگرسیونی (‏a‏ و ‏b‏)، ضریب تبیین چندگانه (‏R2‎‏)، ضریب همبستگی (‏r‏) و سطح معنی داری توابع بین زمان(ساعت) ‏جوانه ‍زنی مشاهده شده و زمان(ساعت) جوانه زنی پیش بینی شده استفاده شد. نتایج نشان داد جوانه زنی بالنگو در دامنه دمایی 5 تا ‏‏25 درجه سانتی گراد امکانپذیر است. بالاترین درصد جوانه زنی در شرایط آزمایشگاه در دمای 20 درجه به وقوع پیوست (5/98 ‏درصد). بیشترین رشد گیاهچه و کمترین زمان تا ظهور ساقه چه نیز در همین دما رخ داد (به ترتیب 03/60 میلی متر و 58 ساعت). ‏بر اساس نتایج برازش مدل های رگرسیونی غیرخطی، واکنش جوانه زنی نسبت به دما توسط مدل دو تکه ای بهتر از سه مدل دیگر ‏توصیف شد، لذا برای کمی سازی پارمترهای بیولوژیک و ظهور گیاهچه بالنگو می توان از این تابع استفاده کرد. با استفاده از این ‏مدل، دمای کمینه، بهینه و دمای بیشینه جوانه زنی بذر بالنگو به ترتیب در دمای 1، 6/22 و 30 درجه سانتی گراد تعیین گردید. ‏دستاوردهای این پژوهش نشان داد بالنگو یک گیاه سرما پسند بوده و جوانه زنی آن در دامنه دمایی 20 تا 6/22 درجه سانتی گراد ‏نتایج مطلوب را در پی خواهد داشت. در این پژوهش معادلاتی جهت بررسی همزمان جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه در واحد زمان ‏ارایه شد که با عنوان «ارزش جوانه زنی ‏(‏GV‏)» معرفی گردید.‏
    کلیدواژگان: ارزش جوانه زنی، کمی سازی جوانه زنی، مدل دوتکه ای
  • جواد میرزایی*، مهدی حیدری، شیرزاد گرایلی، وحید اعتماد، مهرداد زرافشار صفحات 219-236

    به منظور شناخت اثر آشفتگی های پوشش تاجی بر کمیت و کیفیت جوانه زنی بذر درختان جنگلی، بذر دو گونه تجاری جنگل های شمال ایران شامل راش و ممرز از روشنه های طبیعی و مصنوعی با مساحت های مختلف جمع آوری و صفات جوانه زنی آنها بررسی شد. در این راستا، تعداد 48 روشنه در یک تیپ راشستان آمیخته در طرح جنگلداری حاجیکلا- تیرانکلی از حوزه آبخیزرودخانه تجن-ساری شناسایی شد. روشنه ها در سه کلاسه مساحت شامل کمتر از 150 (کوچک)، 350-150 (متوسط) و 500-350 (بزرگ) مترمربع طبقه بندی شده و بذر گونه های راش و ممرز از داخل روشنه و از توده مجاور آنها بعنوان شاهد جمع آوری و بلافاصله آزمون جوانه زنی بر روی آنها انجام شد. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و میانگین زمان جوانه زنی برای تمامی بذرها محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. مقایسه نتایج بدست آمده نشان داد که بین صفات جوانه زنی دو نوع روشنه طبیعی و مصنوعی اختلاف قابل ملاحظه-ایوجود ندارد در حالی که بذرهای جمع آوری شده از هر دو گونه از داخل روشنه های متوسط و بزرگ، درصد جوانه زنی و گاهی اوقات سرعت جوانه زنی بیشتری داشتند. بنظر می رسد که شرایط بهینه محیطی از قبیل رطوبت، دما و نور در داخل روشنه های بزرگتر از 150 مترمربع در جهت حفظ کیفیت بذرهای راش و ممرز فراهم تر می باشد. پیشنهاد می گردد که تحقیق مشابه بر روی بذر سایر درختان جنگلی نیز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روشنه تاج پوشش، بذر، جوانه زنی، شرایط محیطی
  • میترا خیبری*، امیر حسین شیرانی راد، سعید سیف زاده، اسماعیل حدیدی ماسوله، حمید رضا ذاکرین صفحات 237-246
    این تحقیق طی سال های 94-1393 و 95-1394 در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تاریخ کاشت گیاه مادری به عنوان عامل اصلی در 3 سطح: D1: 15/7/93 و 15/7/94 ، D2: 30/7/93 و 30/7/94، D3: 15/8/93 و 15/8/94 بود و 10 رقم گیاه مادری شامل: Opera، Karaj3، KR4، GAo96 × Zarfam (1)(2)، Okapi × GAo96 (2)(5)، Orient × Modena (2)(4)، Orient × Modena (5)(4)، Okapi × GAo96 (2)(2) ، Okapi × GAo96 (5)(2)، GAo96 × Zarfam (5)(1) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. صفات مورد بررسی شامل: درصد جوانه زنی، مدت زمان لازم برای جوانه زنی، جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی، طول ریشه، طول ساقه چه و وزن خشک گیاهچه بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده تاریخ کاشت و رقم و اثرمتقابل آنها بر کلیه صفات مذکور معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین های اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر درصد جوانه زنی در سطح 5 درصد نشان داد که در هر سه تاریخ کاشت، ارقام و لاین های Opera، Okapi x GA096 (5)(2) و GA096 x Zarfam (5)(1) بیشترین درصد جوانه زنی را داشتند. به طور کلی نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت، باعث کاهش درصد جوانه زنی شد. نتایج نشان داد که ارقام و لاین هایی که بالاترین درصد جوانه زنی را داشتند، بیشترین طول ریشه چه و ساقه چه را نیز دارا بودند.
    کلیدواژگان: ارقام کلزا، تاریخ کاشت، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • مهدی کاکایی*، محسن منصوری صفحات 247-258
    در پژوهش حاضر حفاظت انجمادی بذور گیاه سیاه دانه به روش شیشه ای شدن مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در سه تکرار با دو فاکتور، در دو سطح محلول آب گیری (PVS2 و PVS3) و زمان های آبگیری از بذور قبل از فرآیند انجماد طی 7 سطح زمانی (20، 40، 60، 80، 100، 120 و 140 دقیقه) به صورت فاکتوریل و آرایش طرح کاملا تصادفی (CRD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که زمان تیمار برای صفت طول ریشه چه و طول ساقه چه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. ولیکن برای صفت درصد جوانه زنی غیر معنی دار بود. همچنین، تجزیه واریانس بذور تیمار شده بر اساس نوع محلول برای کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنی دار نشان داد. اثر متقابل زمان تیمار در نوع محلول برای صفات طول ریشه چه و طول ساقه چه در سطح احتمال 1 درصد و برای صفت درصد جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. به طور کلی نتایج تجزیه واریانس حاکی از این بود که نوع محلول و زمان آبگیری در فرآیند شیشه ای شدن و حفاظت انجمادی گیاه سیاه دانه در شاخص های مورد ارزیابی موثر است. همچنین، تیمار بذور با استفاده از محلول PVS3 و طی بازه های زمانی 20 و 40 دقیقه، دارای بیشترین مقدار طول ریشه چه، طول ساقه چه و درصد جوانه زنی بود. نتایج این مطالعه می تواند در حفاظت از ژرم پلاسم گیاه دارویی و با اهمیت سیاه دانه موثر باشد.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، حفاظت انجمادی، محلول حفاظت کننده، شیشه ای شدن
  • شهرام خدادادی* صفحات 259-274
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تاثیر پوشش‎دار نمودن بذر با ترکیبات مختلف عناصرکم‏مصرف بر جوانه‏زنی، سبزشدن و رشد گیاهچه چغندرقند‏ به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در موسسه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند تحت شرایط آزمایشگاه و گلخانه انجام شد. هیبرید (شکوفا و پارس) و ترکیبات مختلف عناصرکم‏مصرف که شامل 14 تیمار به همراه یک تیمار شاهد (بدون پوشش‏دار کردن) فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج نشان داد درصد، سرعت جوانه‏زنی و سبزشدن، رشد گیاهچه به طور معنی‏داری تحت تاثیر هیبرید و تیمارهای پوشش‏بذر (Seed coating) قرار گرفت. به طور کلی نتایج نشان داد که هیبرید پارس از نظر مولفه‏های جوانه‏زنی و سبزشدن و رشد اولیه گیاهچه نسبت به هیبرید شکوفا برتری داشت. درصد جوانه‏زنی در تیمار شاهد 16/91 درصد بود و درصد جوانه‏زنی به غیر از تیمار پوشش‏دار کردن با بور، در دیگر تیمارها نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود و تیمار روی+منگنز+بور (456/0 روی، 502/1 منگنز و 189/2 بور، گرم در هر کیلوگرم بذر) با 97 درصد جوانه‏زنی، بیشترین درصد جوانه‏زنی را به خود اختصاص داد. در بین تیمارهای مختلف پوشش بذر، تیمارهای پوشش بذر با روی با مقادیر 912/0 و 367/1 گرم در کیلوگرم بذر و تیمار پوشش بذر با منگنز با مقدار 507/4 نسبت به دیگر تیمارها از بیشترین مقدار وزن خشک ریشه برخوردار بودند. وزن خشک ریشه در تیمارهای پوشش بذر با بور با مقادیر 379/4 و 568/6 نسبت به شاهد به ترتیب به مقدار 15/11 و 76/18 درصد کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: پپوشش‏ بذر، چغندرقند، عناصر ریزمغذی
  • محمدرضا باقری*، محمدحسن راشد محصل، محمودرضا گلزاریان صفحات 275-287
    این پژوهش با هدف بررسی و شناخت گیاهان هرز منطقه ی مشهد و نام گذاری آن ها و همچنین مطالعه و معرفی بذرهای این گیاهان با توجه به خصوصیات مورفولوژیکی بذر آنان انجام شد. در آغاز این مطالعه 205 گونه علف هرز جمع آوری و نمونه های هرباریومی آنان تهیه و شناسایی شدند. در مرحله ی بعد و در زمان رسیدگی کامل بذرهای هر گونه، بذرهای گونه های مورد مطالعه جمع آوری شدند و پس از پاک سازی، بذرهای خالص حاصل و درون ظروف شیشه ای کوچک ریخته شدند. سپس با توجه به نبود تجهیزات پیش ساخته ، اقدام به طراحی و ساخت یک جعبه به منظور نگه داری و نمایش بذرها شد. در مرحله ی پایانی، با توجه به اهمیت تصاویر بذرها در شناسایی و مطالعه ی خصوصیات ریختی آنان، از بذرهای موجود در مجموعه ی بذر تصاویری با کیفیت مناسب تهیه شد. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان یک مرجع شناسایی بذر علف های هرز منطقه و همچنین به عنوان منبع مطالعه ی خصوصیات ریخت شناسی این بذرها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مجموعه ی بذر، مورفولوژی بذر، شناسایی بذر، تصویربرداری از بذر
  • فاطمه نعمت الهی، علی تهرانی فر*، سید حسین نعمتی، فاطمه کاظمی، غلامعلی گزانچیان صفحات 289-301
    به دلیل استفاده از بذور چمن وارداتی و به طبع تحمیل هزینه های سنگین خرید بذر و سازگاری کم آنها با شرایط اقلیمی کشور، توجه به اکوتیپ‎های چمن بومی ایران حایز اهمیت است. یکی از دلایل توجه اندک به بذور بومی، عدم سبز شدن سریع و یکنواخت آنها خصوصا در شرایط تنش خشکی است. هدف پژوهش، بررسی پیش‏تیمار اسید سالیسیلیک (1/0، 5/0، 1 و 5/1 mM)، کلرید سدیم (15، 30 و 45ds/m) و آب مقطر و مقایسه آن با شاهد (بدون پیش تیمار) روی بذر چمن فتان بلند بومی منطقه گزبرخوار اصفهان در شرایط تنش خشکی شدید، متوسط و خفیف بود. بدین منظور صفات درصد سبز‏ شدن، میانگین زمان سبز شدن، ارتفاع بخش هوایی، وزن خشک گیاه، محتوای آب نسبی برگ، نشت الکترولیت، میزان کلروفیل کل و میزان کاروتنویید گیاهچه‎ها اندازه‏گیری شد. نتایج نشان داد پیش تیمار با اسید سالیسیلیک 5/0 mM در شرایط تنش متوسط سبب افزایش معنی‏دار میزان سبز شدن بذور (10/96%) و در شرایط تنش خفیف سبب کاهش زمان سبز شدن گیاهچه‏ها (70/3 روز) شد. اگر چه گیاهان تیمار ذکر شده در سایر صفات تفاوت معنی‎داری با تیمار شاهد نداشتند، نظر به اهمیت صفات میزان و زمان سبز شدن برای بذور بومی اصلاح نشده، می‎توان این پیش تیمار را برای بهبود صفات سبز شدن بذور فتان بلند گزبرخوار توصیه نمود.
    کلیدواژگان: تنش آبی، خیساندن بذر، فستوکای پابلند، گراس بومی
|
  • P. Salehi Shanjani*, H. Javadi, L. Rasoulzadeh, M. Amirkhani Pages 1-15

    Evaluation of necessary and sufficient population number of a species in seed collection program requires knowledge of genetic diversity and differentiation. This study evaluated seed morphology and seed storage proteins profiles of 11 boxwood (Buxus hyrcana) populations, to determine the extent of genetic diversity. Seed morphology and seed storage proteins analysis of variance showed considerable variation with no geographical clines among populations. Hierarchical cluster analysis (UPGMA) of both markers showed that populations sampled from far west (samandkish, Gilan province) and far East (Bandargaz, Glestan province) of Hyrcanian forests were grouped together, however neighbor populations, Namakabrud1 and 2, grouped separately. The results could be due to the phenomenon of fragmentation of boxwood populations. Therefore seed collection from selective populations can lead to the loss of some genes and change genetic structure, indicating the importance of collecting seeds from local ecotypes. In other word seed collection only from a population in each Eco-geoghraphial region is not sufficient and often the populations that located in a same Eco-geoghraphial region may have different genetic structure. These results showed that to avoid genetic erosion of boxwood germplasm, Natural Resources Gene Bank of Iran needs to collect seed from more populations in each Eco-geographical region.

    Keywords: Boxwood, Gene Bank, Genetic diversity, seed collection
  • A. Avishi, H. Feizi *, M. Dashti Pages 16-29
    To evaluate seed vigor of marigold affected as organic, biological, nano and chemical fertilizers on mother plant, a study was conducted in Research Center and Education of Agricultural and Natural Resources of Khorasan Razavi province. Plants were under the impact of 10 fertilizer treatments contains Compost (15 ton/ha), Vermicompost (5 ton/ha), cow manure (15 ton/ha), Compost with Pseudomonas putida, Vermi compost with Pseudomonas putida, Nanobiologic fertilizer (1.5 L/ha), Nano chalate ZFM (2 kg/1000 L), Nano composit Bioorganic (200 kg/ha), Chemical fertilizer (150N,50P,50K) and control. The experiment was conducted in a completely randomized design with 10 treatment with three replications. . Then traits such as percentage and speed of germination, mean germination time, seedling length, seed vigor index and seedling dry weight were measured. The results showed that fertilizer treatments had significant effects on germination percentage, germination rate, mean germination time, seedling length and vigor index of Calendula officinalis seeds but had not on seedling dry weight. The highest seed germination was found in compost treatment that was 94% (24.5% increment) and the lowest was seen in control treatment (76%). The highest germination rate was seen in compost treatment (6.05) and the lowest was in control (2.54). Application of compost in comparison to control showed 46.06% reduction in mean germination time. Also using compost had the greatest germination rate in compared to control (more than 138%). Overall compost treatment showed the best performance on the seed and seedling traits of marigold.
    Keywords: Biological fertilizer, Compost, medicinal plant, Nanotechnology, Pseudomonas putida
  • F. Torabi Chafgiri *, M.A. Alizadeh, M. Nasiri Pages 31-44

    In order to study of acid gibberellic pretreatments on the enhancement of aged seed germination and seedling growth of Tanacetum parthenium in laboratory condition, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted in seed technology laboratory in research institute of forests and rangeland, Tehran, Iran in 2015. The factors A were: conservation in basic cold room (-18◦C), active cold room (+4◦C), regenerated seeds and aged seeds (48 h) and factor B were: osmopriming (PEG 0.3 and 0.6Mpa), hormon priming (500 and 1000 ppm of Acid Gibberlic), hydropriming (distilled water) and control. The usual germination characteristics were measured. Higher germination percentage and speed of germination and seedling length were obtained from regenerated seed which conserved at( 24Cº). The more germination characteristics were observed on the seeds which conserved in active room with duration of 10 to 20 years. The minimum germination characteristics were in aged seeds by artificial conditions. Highest germination characteristics were with Gibberlic Acid ( 1000 ppm) . Maximum some of germination traits were observed with osmopriming technique (Poly ethylene glycol 0.6 Mpa). The highest germination traits were obtained with Gibberlic Acid of (1000 ppm ) and Poly ethylene glycol of (0.6 Mpa), in active cold room. In base cold room seed reservoir, effect of osmopriming ((Poly ethylene glycol 0.6 Mpa) were more than other treatments while in aged seeds of artificial conditions, osmoprimin (Poly ethylene glycol 0.6, 0.3 Mpa) have more effect on aged seeds retrieval compare with other treatments.

    Keywords: Seed deterioration, germination, Osmo priming, Hormonal priming, Tanacetum
  • F. Panahi, M. Arast* Pages 45-58

    Arctium lappa is a medicinal plant of Asteraceae. Seeds have a little germination due to seed dormancy. In order to break dormancy and increase the germination of its seeds an experiment with 28 treatments in a completely randomized design with four replications (25 seeds). Treatments were consisting of chemical scarification with sulfuric acid solution 98% for 10 and 20 min, hormone treatments of 24 and 48 hours of Gibberellic acid (GA3) (300 & 500 ppm), moist prechilling for 7 and 14 days at +5 °C temperature, and combined moist prechilling and hormonal treatments, hot water (70 °C, for 10 and 15 min.) humic acid (54 kg/L). Results showed that the effect of treatments on percentage and rate germination of Arctium lappa was significant (P≤%5). The maximum coleoptile length, radicle length, seedling length, germination percentage and germination ratio was related to 14 days moist prechilling treatment with GA3 (500 ppm- 48h) (98/78 %). On the basis of the results and with regard to the negative effect of H2SO4 and hot water on the consequential growth of seedlings, usage of 14 days moist prechilling accompanied with application of GA3 was appropriate.

    Keywords: seedling growth, humic acid, Gibberellic acid, moist prechilling
  • M. Hoseini Moghaddam, A. Moradi*, A. Salehi, R. Rezaei Pages 59-74

    One of the most important research fields in medicinal plants is the effect of environmental stresses on quantitative and qualitative yield of these plants and finding solutions for improving tolerance to these stresses. In order to study the influence of seed biopriming with Pseudomonas fluorescent and Trichoderma harzianum fungi on some germination and seedling indices of fennel (Foeniculum vulgare L.) under drought stress an experiment was conducted as factorial based on a completely randomized design with four replications. Experimental factors included bio-inoculation in nine levels (inoculation with four strains of PF2, PF16, PF56 and CHA0 of Pseudomonas fluorescent, and T13, T36, T39 and T43 strains of T. harzianum and non-primed (control)) and three levels of drought stress (0, -3 and -6 bar imposed by PEG6000). Seed germination and seedling characteristics were evaluated. Results showed that by increasing the osmotic potential levels, germination indices were decreased. In 0 bar, the highest germination percentage, root length and seedling length vigor index were obtained from CHA0 treated seeds and in three levels of stress, the highest germination rate, shoot length, dry weight seedling and seedling weight vigor index related to seed treatments by T39. Compared to non-inoculated seeds, CHA0 increased the root growth by 46, 51 and 51%, respectively, at osmotic potential levels of 0, -3, and -6 bar, respectively. According to the obtained results, it can be concluded using fungus and bacterial treatments can be causing to increasing of germination and seedling characteristic of fennel seeds in optimum and stress condition.

    Keywords: Bio-priming, Osmotic Potential. Pseudomonas fluorescens, Seed vigor, Trichoderma harzianum
  • Arash Mohammadzadeh, Naser Majnon Hoseini *, Sadegh Asadi, Hossein Moghadam, Mohsen Jamali Pages 75-94
    To study the effects of artificial seed ageing on germination indices in the laboratory condition and seedling establishment and yield of two red kidney bean genotypes in the field condition, an experiment was carried out at Research Field of Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran in 2011. The two experiment design, were as factorial with four replications arranged in randomized complete blocks design (RCBD) and complete randomized design (CRD) for field and laboratory condition, respectively. The experimental treatments consisted of four levels of seed ageing – 0 (control), 2, 4 and 6 days seed ageing – and two red bean genotypes (Akhtar and Sayyad). Results showed that germination percentage, germination rate, normal seedling and seedling vigor index significantly decreased by seed ageing treatment in standard germination test. Also, seed ageing significantly decreased germination percentage, germination rate, seedling length and dry weight, normal seedling and seedling vigor index in accelerated ageing test. Studied genotypes was different in terms of germination percentage, germination rate, normal seedling, seedling length, seedling vigor index and electrical conductivity test. In the electrical conductivity test, seed leakage increased by increment of seed ageing level and is sever in Akhtar compared to Sayyad. In the field condition, seedling emergence and grain yield significantly affected by genotype and seed ageing. Seedling emergence index, seedling establishment percentage and grain yield decreased by seed ageing treatment that was severe in Akhtar than that of Sayyad genotype.
    Keywords: EC, Germination indices, Seedling emergence index, Seedling Establishment, yield
  • Reza Tavakkol Afshari *, Leila Tabrizi, Shiva Barooti, Abbas Hashemi Pages 95-104
    Abstract1 Predicting seed viability would be extremely beneficial to seed producers and the prediction of seed viability depends on understanding the quantitative relationships between seed longevity, seed moisture content and storage temperature. The aim of this study was to evaluate the seed quality of plantago ovata seed under various seed moisture content, temperature and storage time and quantify this effect and determine the coefficients of life. Seeds with various moisture contents (5, 9, 13, 17%) were kept under four temperatures (5, 15, 25, 35, and 45°C) for six months. Analysis of variance indicated significant difference for all main and interaction effects. High temperature along with higher moisture content resulted in more deterioration in seeds. coefficients of life after six months of storage using the equation viability was Calculated. estimates of KE = 6, CW = 3, CH = 0.06, CQ = 0.000023 were derived for prediction of storage length. end
    Keywords: plantago ovata, Storage, Moisture content, temperature, Coefficients life
  • Narges Khamadi *, Majid Nabipor, Habibolah Roshanfeker, Afrasyab Rahnama Pages 105-118
    One of factors in successful seed hydropriming technique is seed imbibition duration. To evaluate hydroprimed seed vigor of three wheat cultivars as affected by seed imbibition durations and also evaluation biochemical changes during hydropriming, two experiments was done as factorial arrangement with completely randomized design. In first experiment, effect of 7 hydropriming durations (0 , 6 , 8 , 10 , 12 , 14 and 16 h ) was research on germination and seedling growth of Star, Chamran and Fong cultivars. In second experiment, some biochemical traits and enzyme activities was measured in primed seeds for 6 , 8 and 10 h hydropriming durations. Results of first experiment showed that hydropriming with 8 h imbibition has the most positive effect on seed vigor of wheat cultivars. Among of cultivars, Star has the higher root length and root weight. Star and Chamran cultivars have no significant difference for germination rate and the lowest of this trait was observed in fong cultivar. Results of second experiment showed that longer hydropriming duration caused greater α amylase enzyme activity and higher contents of soluble carbohydrates and proteins, also increase content of malondialdehyde and insufficient antioxidant enzyme activities in 10 h than 8 h hydropriming duration was observed. Among cultivars the highest and lowest α amylase enzyme activity and soluble carbohydrates and proteins was observed in Star and Fong cultivars respectively. In this research correlation antioxidant enzyme activities with germination and seedling growth was positive and significant.
    Keywords: germination, seedling growth, hydopriming duration, biochemical traits, Antioxidant enzymes
  • S. Jahanbakhsh, Gh. Parmoon*, H. Azad, A. Ghatei Pages 119-142

    In order to study effect of salinity and drought stress on germination and Seedling growth and fitness model hydrotime and threshold tolerance to salinity in two different species Basil, a factorial experiment in a randomized completely design was conducted at University of Mohaghegh Ardebili in 2015. Experimental treatments included was two species of basil (Purple basil and Red basil), different salts (Manitol, NaCl+K2SO4, K2SO4 and NaCl) and different potentials (0, -3, -6 and -9). Model output result showed, germination rate in drought stress coundition on Red basil (θH= 37.32) highest than Purple Basil (θH= 37.32) and uniformity of germination in purple basil (σψb=3.37) less than Red basil (σψb=1.44). Also Red basil higher tolerance drought compared with Purple basil. Threshold tolerance to salinity in germination stage showed, in Purple Basil at NaCl, K2SO4 and NaCl+K2SO4 had threshold tolerance -0.59, -0.13 and -0.87 bar and in Red Basil equle -0.31, -0.25 and -2.88 . Salinity and drought stress were causing reduced in the seedling growth and seed vigor index. The most (0.92) and least (0.78) on the use of the reserves in the case of purple basil of NaCl and NaCl + K2SO4, respectively, was observed at the same time. This is while that, the highest use of the reserves on the red basil K2SO4 salt and least amount was obtained application of NaCl. The highest vigor weight index of purple basil was observed of zero osmotic potential. The least weight index purple basil was obtained of the potential -9 bar Mannitol.

    Keywords: Purple basil, Performance of reserves seed, environmental stress, hydrotime
  • Soleiman Ghasemi, Masoud Ahmadzadeh *, Majid Hosseini, Siavash Torabi Pages 143-152
    In this study, the effects of biological fertilizers Biofarm and Probio96 on quality and yield of wheat were evaluated. The pilot was considered a farm about 5,000 square meters at Khenejin city (Markazi province). A completely randomized block were considered as experimental design. The treatments included in Biofarm, Probio 96 and control. in this study quantitative and qualitative parameters were examined. The results showed that Probio96 with 366.8 plants per square meter resulted in the highest number of germination. The highest plant height was related to treatment Probio 96 to 47.33 cm. About tillering, Biofarm with an average of 3.14 tillers per plant were in first place. Seed treatment by Biofarm and Probio96 improved thousand seed weight to 41.1 and 39.8 gram respectively. This is despite the fact that control resulted in 37.2 g. The results showed that wheat yield in different treatments has significant difference compared to the control. The application of both biological fertilizer increased yield compared to control. Seed treatment with Probio96 and Biofarm increased wheat yield about 44 and 64 percent respectively. The results showed that Probio96 , Biofarm and control resulted in 1900.9, 1661.7 and 1152.8 kg per hectare yield, respectively. Qualitative analysis of wheat production under three different treatments showed that the treatments had no significant effect on wheat grain quality characteristics.
    Keywords: &quot, Biofarming&quot, &quot, biological fertilizers&quot, &quot, plant probiotics&quot, &quot, Bacterium&quot, &quot, Rhizosphere&quot _
  • N. Eftekhar, S. Fallah*, A. Abbasi Surki, H. Khodaverdiloo Pages 153-169

    Poor seedling establishment and total plant biomass reduction in contaminated soils, decrease the efficiency of phytoremediation techniques. In this study, the effects of different types of seed pretreatments (such as salicylic acid, and potassium nitrate) and three concentrations of lead (0, 200, 400 and 600 mg lead/kg soil) on sunflower seedling growth under greenhouse conditions were evaluated. These factorial experiment was conducted in completely randomized design with three replications in research greenhouse of Shahrekord University, in 2015. In general, the studied traits significantly decreased with increasing concentrations of lead. In most toxic concentrations of lead, Potassium nitrate and salicylic acid prevented the decreasing of dry weight of root compared to control up to 42%. Potassium nitrate prevented the decreasing of dry weight of leaf and chlorophyll a (with 24% and 60%, respectively), Salicylic acid prevented the decreasing of chlorophyll b (55%) compared to control. Shoot dry weight didn’t affect by seed priming treatments. Increasing in concentrations of lead elevated carotenoids, proline content and electrolyte leakage. Salicylic acid treatment reduced of electrolyte leakage (by 21%). Potassium nitrate prevents the increasing of carotenoids (by 24%), however increased proline content from 104 to 111 µm/g. Generally it could be concluded that salicylic acid and potassium nitrate increase seedling tolerance to lead toxicity through reducing carotenoids content, electrolyte leakage and increasing proline content. This technique can be used to increase the efficiency of phytoremediation of soils contaminated with lead.

    Keywords: chlorophyll, electrolyte leakage, Lead, phytoremediation, Proline
  • Hamideh Ghafari, Mahmoud Reza Tadayon * Pages 171-182
    Environmental stress, especially drought stress, can play an important role in the reduction of the plant growth stage, specifically during germination. To explore the germination mechanism of drought-stressed germination indices of sugar beet improved by exogenous proline, an experiment was conducted in factorial randomized complete design with four replications in laboratory, Faculty of Agriculture, University of Shahrekord in 2016. In this experiment, treatments included five levels of drought treatments (distilled water,-2,-6,-10 and-14 bar) and seed soaking with Proline (0 (control), 5 and 10 mM. Results indicated that germination percent, coefficient of velocity of germination, relative germination and seed length and weight vigor index of sugar beet seeds significantly decreased under drought stress, while increased mean germination time and allometry coefficient. Soaking with exogenous proline improved the germination percent, coefficient of velocity of germination, relative germination and seed length and weight vigor index of sugar beet under drought stress. Moreover, application of 10 mM proline decreased mean germination time and allometry coefficient 10 and 25% as compared to the control, respectively. In a word, soaking with proline could effectively alleviate the inhibitory effects of drought stress on sugar beet seed germination.
    Keywords: Exogenous proline, coefficient of velocity of germination, mean germination time, sugar beet
  • Saeed Moori, Hamid Reza Eisvand *, Ahmad Ismaili, Shahryar Sasani Pages 183-193
    Germination and seedling production have an important role in crop production. This stage is influenced by quality of the seed strongly. Seed priming with gibberellic (GA3 100 ppm) acid and brassinosteroid (BR 100 ppm) on deteriorated wheat (Triticum aestivum. L) seeds were studied. A factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted in 2016. Treatments were seed aging (non-aged and accelerated aged) and seed pretreatment with GA3 and BR. No priming and hydro priming also were used as controls. Analysis of variance showed that the interaction of accelerated aging and priming was significant for germination percentage, plumule length, R/P L, germination rate, MDG, and GI; and for radicle length, DGS and CVG at 5% level. However, on the seedling length and mean germination time was not significant. The results showed that accelerated aging significantly reduced the soluble protein in seedlings and in turn caused a significant increase in malondialdehyde, soluble sugar, and proline content. The results showed that, the germination characteristics were improved under GA3 treatment.
    Keywords: priming, accelerated aging, plant growth regulators, wheat germination, physiological traits
  • Fariba Meighani *, Mohammad Mohaimeni Pages 195-204

    Dodartia orientalis is an invasive and perennial weed of the Scrophulariaceae family. Comprehensive research in association with the biology and some environmental factors on sexual reproduction of this weed has not done yet. in order to study of some factors affecting on seed germination of this weed, an experiment took place in Weed Research Department of Iranian Research Institute of Plant Protection that included effect of temperature, light, scarification with concentrated sulphuric acid, gibberelin, and salt stress (NaCl) on seed germination. Dodartia seed viability was 62.5%. Optimum constant temperature for seed germination was 22◦C, and optimum alternate temperature was 25/15◦C. Alternating temperatures compared to constant temperatures was more appropriate for seed germination of Dodartia. The seed did not need to light for germination. Chemical stimulation of seed with concentrated sulfuric acid (98%) for 2 min was the best stimulus for breaking dormancy of this weed. Gibberelin was not able to stimulate Dodartia seed germination. The seeds germinated at the concentrations of NaCl lower than 200 Mm.

    Keywords: perennial weed, seed biology, sexual reproduction
  • Reza Tavakkol Afshari, REZA SADRABADI HAGHIGHI Pages 205-218
    In this research, biological characteristics of Balangu seed in response to temperature were evaluated. Germination responses and cardinal temperatures were evaluated using dent-like, segmented, beta and quadratic regression models and regression coefficients (a and b), correlation of determinant (R2), correlation coefficient (r), and significant level functions of predicted values versus observed ones were used to find the appropriate models. The results showed that the germination of Balangu is possible at a range of 5 to 25 °C. The highest germination percentage was detected at 20°C (98.5%). Moreover, at 20°C temperature the highest seedling growth and less time to shoot emergence (60.03 mm and 58 h respectively) was detected. Segmented model was superior compared to other models, therefore, this model is recommended for quantifying biological parameters and seedling emergence of Balangu. Temperatures of 1°C, 22.6°C and 30°C were the cardinal temperatures for seed germination (minimum, optimum and maximum, respectively). According to the results of this research, Balangu is the psychrophile plants and appropriate temperature germination is 20°C to 22.6°C. In this research, a proposed equation entitled of "Germination Value (GV)" for the simultaneous evaluation of seed germination and seedling growth per unit of time was introduced.
    Keywords: Germination Value, Quantifying Germination, Segmented Models
  • Javad Mirzaei *, Mehdi Heydari, Shirzad Gerayli, Vahid Etemad, Mehrdad Zarafshar Pages 219-236

    To understanding of effect of canopy gap disturbance on quantity and quality of seed germination of forest trees, seeds of two economic trees in Hyrcanian forest including Fagus orientalis and Carpinus betulus were collected from some canopy gaps with different sizes and their germination parameters were studied. In this regard, 48 canopy gaps were identified from a mixed Fagetum stand at Hajikola-Tirankli forestry plan from Tajan River watershed. In the following, the canopy gaps were classified to three difference size classes such as smaller than 150 (small), 150-350 (moderate) and 350-500 m2 (large) and the seeds of the Beech and Hornbeam were collected from inside and outside of the canopy gaps and seed germination test were done on the collected seeds. Seed germinant percent, germination speed and mean seed germination time were calculated and then statistically analyzed. Comparison of the collected data showed that there is no considerable difference between natural and artificial canopy gaps in aspect of seed germination parameters while for both species, collected seeds from moderate and large canopy gaps had higher seed germination and sometimes germination speed. It seems that optimal environmental condition such as moisture, temperature and light is better provided in canopy gaps bigger 150 m2 for seed germination of both species. Same research would be suggested on the other tree species.

    Keywords: Canopy gaps, seed, germination, Environmental condition
  • Mitra Kheybari *, Amir Hossein Shirani Rad, Saeid Seyfzadeh, Ismaeil Hahidi, Hamid Reza Zakerin Pages 237-246
    This research was done during 2015-2016 as split-plot experiment as RCD with 3 replication in laboratory of Agriculture and Natural Resources Research Center, Zanjan. Sowing date of mother plant as main-plot in 3 levels contained: D1: 7 Oct 2011, 2012 D2: 22 Oct 2011, 2012 D3: 6 Nov 2011, 2012 and 10 cultivars of mother plant included: Opera, Karaj3, KR4, GAo96 × Zarfam (1)(2), Okapi × GAo96 (2)(5), Orient × Modena (2)(4), Orient × Modena (5)(4), Okapi × GAo96 (2)(2), Okapi × GAo96 (5)(2) and GAo96 × Zarfam (5)(1) as sub-plots were considered that conducted in a two year experiments as split-plot as base of RCBD. The studied traits included: germination percent, time required for germination, germination rate, root length, shoot length, seedling dry weight. The result of variance analysis showed that sowing date and cultivar simple effect were significant on mentioned traits. Sowing date and cultivar interaction also was significant effect on mention characteristics. The mean comparison of sowing date and cultivar interaction on germination percent demonstrated that Opera, Okapi x GA096 (5)(2) and GA096 x Zarfam (5)(1) each with mean of 100% had the most germination percent in all sowing date. Generally, results revealed that delaying in sowing date resulted to decreased germination percent. Result showed that cultivars and lines that had the highest germination percent also had the longest root and shoot length.
    Keywords: germination percent, germination rate, rapeseed cultivars, sowing date
  • Mehdi Kakaei *, Mohsen Mansouri Pages 247-258
    In this study of Nigella sativa seeds Cryopreservation by vitrification. was studied. This experiment with three replications with two factors, both soluble dewatering (Pvs2 and Pvs3) times and dewatering of seeds before freezing process during the 7 period (20, 40, 60, 80, 100, 120 and 140 minutes) with factorial arrangement in a completely randomized design (CRD) was analyzed. Results showed that treatment time for root length, shoot length was significant at the level of 1%, but the percentage of germination (percent survival) was non-significant. The solution for all traits (germination, root and shoot length) at 1 percent difference was significant. The interaction between the treatment solution for the length of root and shoot length at 1 percent and germination percentage was significant at the 5% level. Overall, analysis of variance of the solution and dewatering time in the process of vitrification and freeze protection Nigella sativa is effective in assessment indicators. Overall, Analysis of variance showed that the soluble kind and the dewatering process and vitrification Cryopreservation of Nigella sativa on effective evaluation indicators. Also, seed treatment with solution PVS3 and during intervals 20 and 40 minutes, was the highest amount of root length, shoot length and germination. The results of this study can be used in medicinal plant germplasm conservation and the importance of effective treatment.
    Keywords: Nigella sativa, Cryopreservation, Canserve solution, vitrification
  • Shahram Khodadadi * Pages 259-274
    This study aimed to evaluate the effect of sugar beet (Beta vulgaris) seed coating with micronutrients on the germination, plant establishment and seedling growth characteristics was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications in 2015 at the sugar beet seed Institute under laboratory and greenhouse conditions. Hybrids (Shkofa-Pars) and seed coating with various combinations of micronutrients, which contains 14 treatments and a control (no cover-up) were the experimental factors. The results showed that percentage, rate, emergency and seedling growth characteristics significantly affected by the hybrid and also the treatment of the Seed coating. The results showed that the hybrid of PARS in terms of germination and emergence and early seedling growth was better than hybrid of SHKOFA. Germination percentage in control was equivalent to 91.16 percent and percentage of germination except for treatment coated with boron, was greater than control, was greater. Seed coating treatment with Zn+ Mn+ B (0.456 Zn +1.502 Mn + 2.189 B g kg-1 seed) with 97% germination had the highest percentage of germination. Among the different treatments of seed coating, seed treatments with Zn 0.912 and 1.367 g per kg of seed and seed treatment with Mn 4.507 per kg of seed than other treatments had the highest amount of root dry weight. Root dry weight in the seed coating with B 4.379 and 6.568 g per kg of seed, compared to control treatments was reduced by 11.15 and 18.76 percent respectively
    Keywords: seed coating, sugar beet, micro-nutrients
  • Mohammad Reza Bagheri *, Mohammad Hassan Rashed Mohassel, Mahmood Reza Golzarian Pages 275-287
    This research was performed to investigate, identify and naming the weeds of mashhad area, also studying and introducing the seeds of this plant with attention to their morphological characteristics. The onset of this study was started by collecting 205 weed species and mounted on herbarium sheets. In the next phase and at the time of fully maturity of seeds, seed of each species collected and after purification of seeds, pure seeds obtained and were poured in glass vials. In attention to Absence of the prefabricated equipments for protection and displaying seeds we designed and built a case for this purpose. In final stage, considering the importance of seed images in seeds identification and studying the morphological characteristics of seeds, we prepared a set of high quality images from collected seeds. Results of this study could use as a reference for seed identification of weeds in this area and as a source for studying the morphological features of these seeds.
    Keywords: seed collection, seed morphology, seed identification, seed photography
  • Fatemeh Nematollahi, Ali Tehranifar *, Seyyed Hossein Nemati, Fatemeh Kazemi, Gholamali Gazanchian Pages 289-301
    Due to high expenses of imported lawn seeds and low adaptability of them to climatic conditions of Iran, paying attention to native ecotypes of turf grasses is important. One of the reasons for paying less attention to the seeds of native turf grasses is their lack of rapid and uniform germination rate especially under drought stress conditions. The aim of this study was to investigate the effect of seed priming using salicylic acid (1/0, 5/0, 1 and 5/1 mM), sodium chloride (15, 30 and 45ds /m) and distilled water compared to the control treatment on tall fescue native to GazBorkhar (Isfahan province) under mild, moderate and severe drought stress conditions. For this purpose, seed emergence, mean emergence time, shoot height, plant biomass, relative water content, electrolyte leakage, total chlorophyll content and carotenoid content were measured. The results showed seed priming using salicylic acid 0.5 mM significantly increased the seed emergence rate (96.10%) in moderate stress conditions and reduced the time to emerge (3.70 day) in mild stress conditions. Although the plants treated with 0.5 mM salicylic acid did not show significant differences with the control treatment in other characteristics, considering the significance of the amounts and rates of seed emergence in native turf grasses, this prime treatment can be recommended to improve emergence percentage of the seeds of Festuca arundinacea ecotype Gazborkhar.
    Keywords: Native turf grass, Seed soaking, Tall fescue, Water stress