فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم مقیمی* صفحات 1-7
  • سیاوش صلواتیان*، علی سوری صفحات 9-25
    هدف مقاله حاضر، یافتن قابلیت های رسانه های اجتماعی در جمع سپاری مدیریت مخاطرات طبیعی و به صورت خاص زلزله است. محققان در پی شناسایی این قابلیت ها در مراحل سه گانه پیش از زلزله، حین زلزله و پس از زلزله بوده اند تا بتوان از این گونه رسانه ها در جمع سپاری مدیریت مخاطره زلزله استفاده مطلوب به عمل آورد. روش اجرای پژوهش، دلفی کلاسیک؛ و جامعه مورد بررسی، مدیران و خبرگان دو حوزه مخاطرات و رسانه های اجتماعی بود که 22 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در دور اول دلفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان انجام گرفت. سپس مصاحبه ها به کمک روش کدگذاری کیفی تحلیل و قابلیت ها استخراج شد. در مرحله دوم، پرسشنامه هایی براساس یافته های مرحله اول تهیه و برای متخصصان ارسال و میزان اجماع در پاسخ های ایشان ارزیابی شد. این روند در مراحل سوم و چهارم هم تکرار شد تا در نهایت مشارکت کنندگان در مورد قابلیت های پیشنهادی به اجماع رسیدند. یافته های پژوهش براساس دسته بندی مراحل سه گانه پیش از زلزله، حین زلزله و پس از زلزله مشخص شد: در مرحله پیش از مخاطره زلزله («ایده یابی و مسئله یابی»، «اعلام خطر»، «امداد و نجات»، «نظارت بر عملکرد مدیران» و «آموزش پیش از مخاطره»)، در مرحله حین مخاطره زلزله یا 24 ساعت اول («اعلام خطر»، «درخواست کمک»، «مستندسازی»، «امداد و نجات»، «مشارکت های کالایی مردم» و «نظارت بر عملکرد مدیران») و در مرحله پس از مخاطره زلزله («امداد و نجات»، «نظارت بر عملکرد مدیران»، «ایجاد نقشه مخاطره»، «تخمین خسارت»، «اعلام کمبودها»، «مشارکت های کالایی مردم»، «شناسایی ساکنان اصلی منطقه زلزله» و «گردآوری اطلاعات فوت شدگان، گمشده ها، مجروحان و...»).
    کلیدواژگان: جمع سپاری، رسانه های اجتماعی، زلزله، مخاطرات طبیعی، مدیریت مخاطره
  • امیررضا اردکانی*، محمود گلابچی، سید محمود حسینی، متین علاقمندان صفحات 27-42

    پیشگیری از مخاطرات همواره جایگزین بهتری از مدیریت و درمان آن است. کشور ما جزو ده کشوری است که با توجه به شرایط طبیعی و جغرافیایی در معرض بیشترین مخاطرات طبیعی قرار دارند. با توجه به وجود گسل های فعال فراوان، زلزله به عنوان مهم ترین مخاطره، تاکنون خسارات فراوانی را در ایران سبب شده است. به همین دلیل موضوع پیش بینی خطر زلزله و اتخاذ تمهیداتی برای کاهش آسیب پذیری بناها، از اولویت های طراحان و سازندگان کشور و آیین نامه های موجود است. از سوی دیگر، بناهای بلندمرتبه با توجه به وسعت زیربنا، اسکان جمعیت زیاد، تاثیر بر محیط پیرامون و ویژگی های خاص سازه ای، از اهمیت بیشتری در کاهش آسیب پذیری برخوردارند. در این مقاله، به شاخص های گوناگون معماری و سازه ای موثر بر بهینه سازی و پایداری بیشتر این بناها در برابر نیروهای واردشده اشاره شده و سپس به بررسی تاثیر شکل پلان معماری آنها بر افزایش کارایی سازه ای و پایداری بیشتر این بناها در برابر نیروی زلزله پرداخته شده است. پژوهش از نوع کمی است و با کمک فنون مدلسازی و شبیه سازی صورت گرفته است. برای سنجش و ارزیابی دقیق تاثیر شاخص ها، از نرم افزارهای معتبر معماری (Rhinoceros) و سازه ای (SAP2000) بهره برده شده است. براساس نتایج به دست آمده، گرچه تاثیر تعداد اضلاع پلان در برخی شاخص های پایداری چون جابه جایی نسبی میان طبقات و حداکثر جابه جایی طبقات سازه ای کمتر مشهود است، در زمان تناوب اصلی سازه و نیز وزن سازه ای واحد مساحت، تفاوت روشن تری را بیان می کند و رابطه عیان تری را میان تعداد اضلاع و وزن مصالح نشان می دهد. براساس نمودارها، به طور کلی اشکال پلان با اضلاع بیشتر، رفتاری با سختی کمتر و انعطاف پذیری بیشتر را نشان می دهند، اما در عین حال وزن سازه ای کمتری دارند و بر این اساس فرم های بهینه را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، زلزله، ساختمان بلند، شکل پلان، فرم معماری، مخاطرات طبیعی
  • طیبه انصاری، جمیله توکلی نیا*، فرهاد عزیزپور صفحات 43-61

    امروزه کیفیت محیط از مهم ترین دغدغه های نهادهای مدیریتی و برنامه ریزی در شهرها محسوب می شود. سنجش و ارزیابی آن به ویژه در زمینه حد رضایتمندی ساکنان، در شناسایی وضع موجود و آگاهی از ضعف ها و قوت های محیط شهری مفید خواهد بود. بدون شک تمایل جمعیت در سرتاسر جهان برای یافتن مکان های با کیفیت مناسب، از دلایل اصلی پژوهش در زمینه کیفیت محیط است.  این پژوهش با هدف بررسی کیفیت محیط شهری از نگاه شهروندان در نواحی پنج گانه منطقه 18 و به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است. ساکنان منطقه 18 شهر تهران، جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند که از این جامعه، با استفاده از روش تعیین حجم نمونه کوکران، 300 نفر براساس روش نمونه گیری خوشه ای احتمالی فضایی انتخاب شدند. روش ها، فن و ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات به ترتیب کتابخانه ای - میدانی، پرسشگری و پرسشنامه بوده است. در مرحله تجزیه وتحلیل از آزمون تک نمونه ای، کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون فریدمن، رگرسیون چندمتغیره و آزمون کروسکال استفاده شد. همچنین برای تحلیل فضایی کیفیت محیط در نواحی پنج گانه (مبتنی بر خروجی آزمون کروسکال)، سیستم اطلاعات جغرافیایی به کار گرفته شد. براساس یافته ها، کیفیت محیط شهری منطقه 18 از دیدگاه شهروندان در سطح 2/45 یعنی کیفیت متوسط رو به پایین قرار دارد. در بین معیارها، معیار عملکردی منطقه 18 نسبت به معیارهای زیست محیطی و زیباشناختی در سطح پایین تری قرار دارد. تحلیل فضایی در بین نواحی پنج گانه نیز نشان داد که به ترتیب کیفیت محیط در ناحیه 1 در رتبه اول، در ناحیه های 2 و 3 در رتبه دوم و در ناحیه های 4 و 5 در رتبه سوم قرار دارد. این مسیله، بر این نکته تاکید دارد که کیفیت محیط شهری مقوله ای چندبعدی است. رضایت از کیفیت محیط زمانی تحقق می یابد که کیفیت در چارچوب مدیریت یکپارچه محیطی، در همه ابعاد محقق شود. علاوه بر این ، کیفیت محیط شهری، صرفا جنبه عینی ندارد، بلکه جنبه ذهنی را نیز شامل می شود. هر یک از شهروندان، فهم و ادراک مشخصی از محیط خود دارد که توجه به این فهم می تواند به ارتقای کیفیت محیط منتهی شود.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، توسعه پایدار شهری، کیفیت محیط شهری، مدیریت شهری، منطقه 18
  • مسعود مجرب، محمد پورمحمد شاهوار*، مهدی پورویس، نازی نوروزی، زینب اسدی صفحات 63-81
    افزایش جمعیت و مهاجرت بی رویه به شهر تهران و در پی آن گسترش ساخت و ساز، مواجهه این کلان شهر با مخاطرات طبیعی را افزایش داده است. قرارگیری تهران با بافت های تاریخی و فرسوده گسترده در دامنه های جنوبی البرز و دارا بودن گسل های فعال، سبب افزایش مخاطره ناشی از رخداد یک زمین لرزه بزرگ شده است که ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. کلانشهرهایی چون تهران در پی رخداد یک زمین لرزه بزرگ، با مخاطراتی چون آتش سوزی، فروریزش، نشت آب و از کار افتادن بسیاری از خدمات روبه رو خواهند بود. سیستم های هشدار سریع زلزله، یکی از راه های کاهش مخاطرات زمین لرزه در کلانشهرهاست که در دو دهه اخیر در جهان مطرح شده و همچنان موضوعی در حال تحقیق است. تعداد محدودی از کشورها مانند ژاپن، آمریکا، مکزیک و رومانی، سیستم هشدار را به طور کامل به اجرا درآورده اند که در حال بهره برداری است و برخی کشورهای دیگر مانند ایتالیا، سوییس، ترکیه، کره جنوبی و چین در حال اجرای نمونه پایلوت، راه اندازی یا تحقیق در این زمینه اند. به منظور کاهش مخاطرات احتمالی زلزله های بزرگ، مقاله حاضر به بررسی ممکن بودن یا نبودن به کارگیری یک سامانه هشدار سریع برای شهر تهران پرداخته است. در این مطالعه، امکان پذیری یک شبکه ایده آل بررسی شده است. همچنین به بحث امکان سنجی سامانه هشدار سریع زلزله تهران و اینکه آیا اساسا هشدار وقوع زمین لرزه در تهران با توجه به گسل های اطراف امکان پذیر است، پرداخته شده است. همچنین حساسیت برخی از پارامترهای مورد استفاده در سامانه های هشدار سریع تجزیه وتحلیل شده و در برخی از پارامترها، مقدار بهینه و برای دیگر پارامترها میزان حساسیت آنها برای شبکه هشدار سریع بیان شده است. در نهایت این نتیجه حاصل شد که با توجه به گسل های اطراف تهران، برای بسیاری از زمین لرزه های مخرب امکان هشدار، حداقل برای چند ثانیه وجود دارد.
    کلیدواژگان: تهران، زمان هشدار، سامانه هشدار سریع زلزله، کاهش مخاطرات، ناحیه کور
  • منیژه قهرودی تالی*، شکور سلطانی، خه بات درفشی، رعنا نوروزی صفحات 83-96
    رواناب شهری از پدیده هایی است که اغلب سبب تخریب سازه های شهری می شود. سازه ها و تجهیزات سازمان آب و فاضلاب (آبفا) در منطقه یک تهران از جمله تجهیزات آسیب پذیرند که در پهنه شمالی تهران گسترده شده اند. محدوده اخیر به دلیل وسعت حوضه های بالادست، شیب زیاد و افزایش شدت و حجم بارش نسبت به سایر نواحی تهران، تسطیح زمین و ناتوانی مسیل ها در هدایت جریان آب با مشکل رواناب های شدیدی در هنگام بارندگی مواجه است. این پژوهش با استفاده از داده های رقومی ارتفاعی 10 متر منطقه (DEM)، نقشه زمین شناسی 1:100000، نقشه خاک منطقه، آمار و داده های هواشناسی و هیدرومتری سال های1351 تا 1392، آمار جمعیت 1385، داده های مکانی از مراکز درمانی- امدادی (پایگاه امداد، آتش نشانی، پایگاه مدیریت بحران، مراکز درمانی و بیمارستان)، مراکز خطر (گاز، پمپ بنزین، خطوط برق، مخازن)، کاربری اراضی انجام گرفته است. در مراحل تحقیق، ابتدا زیرمعیارهای موثر بر آسیب پذیری منطقه تحقیق، تعریف شده و به روشAHP-FUZZY وزن دهی شدند و در نتیجه میزان تاثیر هر کدام بر آسیب پذیری شاخص های مورد نظر مشخص شده و با به کارگیری مدل TOPSIS توزیع شدند. نتایج مطالعات نشان داد شاخص های تراکم مراکز خطر (ایستگاه گاز و خطوط انتقال نیرو)، بافت فرسوده، شیب، تراکم نسبی جمعیت، شرایط تاسیسات (از لحاظ قطر و عمق کار گذاشتن) و وجود مسیل های شمال تهران (درکه، دربند، ولنجک، مقصودبیک، جمشیدیه، دارآباد و لارک) که مانع دفن تاسیسات در عمق زیاد به منظور محافظت و امنیت بیشتر است، در افزایش آسیب پذیری دخیل اند. همچنین مقایسه یافته ها آشکار کرد که در منطقه مرکزی و شمالی محدوده تحقیق که تراکم تاسیسات آبرسانی بیشتر است، در صورت رخداد حادثه فضایی مناسب برای استقرار تاسیسات آبرسانی اضطراری یافت نمی شود و در قیاس با آن در بخش های جنوبی این منطقه که تراکم تاسیسات آبرسانی کمتر است، فضاهای مناسب از جمله فضاهای سبز شهری بیشترند.
    کلیدواژگان: آب و فاضلاب، آسیب پذیری، رواناب، منطقه یک آبفای تهران
|
  • Pages 1-7
  • Siavash Salavatian *, Ali Soori Pages 9-25
    The aim of this research was to study the capabilities of social media for crowdsourcing of earthquake hazards management. The capabilities were identified in the three stages of pre-earthquake stage, acute-earthquake stage (the first 24 hours), and post-earthquake stage. The research method was Delphi. The study populations were managers and experts in the field of crisis and social media, which 22 people from this community were chosen as sample. In the first phase of Delphi, interviews were conducted with experts. Then the interviews were analyzed and coded. In the second phase, a questionnaire based on the findings of the first phase was sent to the experts and their responses were analyzed. The process was repeated in the third and fourth phases. The experts reached a consensus on some of the capabilities of social media, which is characterized as follows: Pre-earthquake stage (“Seeking ideas and opinions”, “Warning”, “Rescue”, “Monitoring the performance of managers” and “Training before the crisis”), Acute-earthquake stage (“Warning”, “Rescue”, “Documentation”, “Public Participation stuff” and “Monitoring the performance of managers”), and Post-earthquake stage (“Rescue”, “Monitoring the performance of managers”, “Public Participation stuff”, “Crisis map”, “Estimated damage”, “Shortages announcement”, “The identification of the original inhabitants of the earthquake area”, “Collecting information on the dead, missing, wounded, etc”).
    Keywords: Crowdsourcing, Natural hazards, earthquake, Hazard Management, Social media
  • Amirreza Ardekani *, Mahmood Golabchi, Seyyed Mahmood Hosseini, Matin Alaghmandan Pages 27-42

    Prevention from hazard is always a better option than its management and treatment. Our country, due to its geographical and natural position, is among 10 countries exposing to natural disasters. Earthquake, as the most considerable hazard, has caused significant damages yet due to existing several active faults in Iran. Hence, predicting earthquakes, and considering preparations to mitigate the vulnerability of building structures, is a top priority for designers, builders and regulators. Particularly, high-rise buildings are very important to reduce such vulnerabilities because of their high occupation area, population, effects on the environment, and special structural characteristics. In this paper, we enumerate various architectural and structural parameters that affect the optimization and stability of tall buildings against loads. We then investigate the effect of architectural form on increasing structural efficiency and stability against seismic loads. The research is quantitative, and applies modeling and simulation techniques. To assess the effect of parameters accurately, reliable architectural (Rhinoceros) and structural (SAP2000) software were used. Although, based on the results, the effect of the number of plan sides is less clear in some parameters such as inter-story drift, and maximum displacement, it reveals more obvious differences, and explicit relation between the number of sides and material weight in structural fundamental period, and structural weight per unit area. Generally, structural plans containing more sides model optimized forms due to have less weight, and present less stiffened, and more flexible behavior.

    Keywords: : Earthquake, Natural hazards, Architectural form, Tall building, Plan shape, Optimization
  • Tayebeh Ansari, Jamileh Tavakolinia *, Farhad Azizpour Pages 43-61

    Nowadays, the quality of the environment is one of the most important concerns of the administrative and planning institutions. It is useful to perform the assessment and evaluation the amount of resident’s satisfaction as well as studies over the status of the strengths and weaknesses of the urban environment. There is no doubt that studying the desire of the population to find high quality places to live is one of the main reasons of such researches. This research was aimed to check the quality of the urban environment from the perspective of citizens in different 5 regions of district 18 of Tehran Metropolitan. The method of this research is an analytical- descriptive method. The Case study of the statistical community is the residents of district 18 of Tehran. Afterward, 300 persons of this community were selected using Cochrane, and spatial cluster sampling method. Methods, technologies and tools to collect data and information have been based on library studies, observations, discussion, and questionnaire. For the analysis step, different tests such as single test sample, Kolmogorov–Smirnov test -Smirnoff test, Friedman test, regression, and Kruskal output have been used. The quality of the environment in different 5 regions has been performed using GIS based on Kruskal tests output. The results show that the quality of the urban environment of district 18 was 2.45 based on the citizens’ views, which is a medium quality. Among the studied criteria, the functional criterion of district 18 is lower than the environmental and aesthetic criteria. The spatial analysis among the 5 areas has shown that: the quality of the environment in area 1 is in the first place, areas 2 and 3 are in the second place, and areas 4 and 5 are in the third place. This result emphasizes that the quality of urban environment is a multidimensional fact. Satisfaction of the quality of environment is happened once the quality of integrated environmental management is realized in all aspects. In addition, the quality of the urban environment isn't just objective, but it has mental aspects. Every citizen has understanding of their environment, and attention to this matter can improve the quality of the environment.

    Keywords: Urban Management, Urban Environment quality, Sustainable urban development, District 18
  • Masoud Mojarab, Mohammad Pourmohammad Shahvar *, Mehdi Poorveis, Nazi Norouzi, Zeynab Asadi Pages 63-81
    Population increasing and irregular Immigration to Tehran, which followed by developing construction, has been increased the hazard exposure of the city of Tehran. In addition, historical urban spreading of Tehran, and surrounding by the important active faults, increase the risk of earthquake consequence. After a destructive earthquake,  a capital city such as Tehran encounters to fire, subsidence, water leakage and failure of many services. Earthquake early warning system as a solution of risk reduction has been proposed in recent decades. A limited number of countries such as Japan, America, Mexico, Romania, have almost applied this system and some countries such as Turky, Korea, China, and Italy are developing EEWS. This paper was conducted for examination of the possibility or impossibility of using the earthquake early warning system of Tehran. Consequently a feasibility study of theoretical network has been investigated. Also sensitivity analysis of some EEWS parameters has been done. Finally, according to the Tehran’s active faults, we concluded that it is possible to provide alarm time for many destructive earthquakes.
    Keywords: Earthquake early warning system, TEHRAN, Alarm time, blind zone, hazards reduction
  • Manijeh Ghohroudi Talli *, Shakour Soltani, Khabat Derafshi, Rana Norouzi Pages 83-96
    Urban runoff is one of the destructive phenomena, which can destroy urban structures. The facilities and equipment of ABFA in region 1 of Tehran are vulnerable for runoff during rainfalls due to the extent of upper field areas, high slope, increase of precipitation compared to other regions of Tehran, ground leveling, and inability of watercourses to surface water control. This study has been done using 10 meters resolution DEM, 1:100000 geologic maps, regional soil maps, statistical and meteorological data of study area between 1972 and 2013, population statistics of 2006, spatial data from aid and service centers, hazardous areas, and land use/land cover information. This research contains different steps. First, effective sub-criteria of vulnerability of the study are have been introduced. Then, they have been weighted using AHP-Fuzzy algorithm, and the impact of each criteria over the vulnerability of these parameters was defined using the TOPSIS algorithm. The results show the following parameters have the most impact over the increase of the vulnerability on northern part of Tehran, which all caused to prevent facilities installation in high depth: density of risk centers (gas stations and power transmission lines), urban decay, slope, relative population density, the facilities and equipment conditions (in terms of diameters and applied depth), and existence of north Tehran watercourses (Darakeh, Darband, Velenjak, Maghsoudbeyk, Jamshidieh, Darabad, and Larak). Furthermore, the results indicate that in case of an emergency in central, and northern part of study area, which have dense water supply installations, there are no specific places to install the emergency water supply structures. Contrariwise, in southern part of study area, having more urban green spaces lead to find more space to install the water supply structures in case of emergency.
    Keywords: Water_Wastewater_ABFA Region 1 of Tehran_Runoff_vulnerability