فهرست مطالب

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم سادات سادات حسینی، نغمه رزاقی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    امروزه توجه به علوم بین رشته ای و روش های تحقیق بین رشته ای در دانش های مختلف مورد توجه قرار دارد. دانش سلامت و علوم مرتبط با آن نیز از این قاعده مستثنی نیست و نیازمند ابداع و استفاده از روش های مطالعاتی بین رشته ای می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله الگوی حکمی اجتهادی به عنوان الگویی که در مطالعات متعدد بین رشته ای پرستاری و علوم اسلامی استفاده شده است معرفی میگردد.

    یافته ها

    الگوی حکمی- اجتهادی دارای سه قسمت عمده است: 1- توصیف یا تعریف انسان، وضعیت و یا مفهوم مورد نظر محققین در وضعیت مطلوب و استاندارد آن. 2- توصیف انسان، وضعیت یا مفهوم مورد نظر در وضعیت تحقق یافته یا موجود آن (هر آنچه اکنون وجود دارد) 3- تبیین، تشریح و نقد وضعیت موجود به مطلوب که در این مرحله دیدگاه ها و تکنیکهای تبدیل وضعیت موجود به مطلوب تشریح و توضیح داده می شوند.

    یافته ها

    جهت صحت یافته ها در مطالعات کیفی از نظر اساتید و مقایسه با سایر متون اسلامی استفاده خواهد شد و برای روایی و اعتبار یافته های کمی، از شیوه های متداول در مطالعات کمی استفاده می شود.

    نتیجه گیری

    در نهایت این الگو به عنوان الگویی که قابلیت کاربرد در مطالعات بین رشته ای اسلام و علوم سلامت را دارد به خوانندگان معرفی شده است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، اسلام، علوم سلامت، پرستاری، الگوی حکمی اجتهادی
  • رضا محمدصالحی، نیکزاد عیسی زاده*، نسرین جعفری صفحات 9-24

    سلامت معنوی شکلی از تجربه معنوی انسان در دو چشم انداز مختلف است:  الف چشم انداز سلامت مذهبی که بر چگونگی درک افراد از سلامتی در زندگی معنویشان، هنگامی که با قدرتی بالاتر ارتباط دارند، متمرکز است، ب چشم انداز سلامت وجودی که بر نگرانیهای اجتماعی و روانی افراد متمرکز است. اصطلاح سلامت معنوی که نخستین بار در سال 1971م. توسط دیوید اومبرگ تحت عنوان بهزیستی معنوی وضع شد، بیش از همه بر بهزیستی شخصی فرد و ارتباط با خدای او تاکید دارد. این دو بعد در عین منفک بودن با هم تعامل و همپوشانی دارند و در مقابل،اضرار یعنی آنچه که موجب ضرر است و ممکن است علامت فقدان سلامت معنوی باشد، هدف از این پژوهش تبیین دورنمای وضعیت سلامت معنوی، به خصوص درجوامع علمی و فرهنگی و قشر فرهیخته ی جامعه  و به معنی اخص آن در بین افراد دانشگاهی متاثر از اضرار به غیر است. در این تحقیق علاوه بر مطالعات کتابخانه ای مرتبط، مطالعه ی میدانی با استفاده از پرسشنامه ی پایش شده انجام گرفته است و براساس یافته ها، حجم قابل توجه مراودات روزمره و سرعت بالای تبادل اطلاعات و کنش ها و نیز مدرن تر و فراوان تر شدن ابزارهای در دسترس بشر (اعم از ملموس و مجازی) بستر آسیب رسانی به افراد جامعه، برای کسانی که به نوعی دارای انگیزه اضرار به غیر هستند را بیش تر از پیش فراهم کرده و نیز بر اساس نتایج آزمون میدانی اضرار به غیر ارتباط معناداری با سلامت معنوی جامعه دارد.

    کلیدواژگان: اضرار به غیر، سلامت معنوی، ارتباط، جامعه دانشگاهی
  • فاطمه شوهانی، زینب میهن دوست، سید رحمت الله موسوی مقدم* صفحات 25-36

    هدف هدف پژوهش حاضر، بررسی ابعاد مختلف مثبت اندیشی در تحقیقفات انجام شده و تاثثرات ناشی از آن در بروز، افزایش یا کاهش توانایی های مختلف روانی در نوجوانان با تکیه بر کلام گهربار حضرت علی (ع) در نهج البلاغه در قالب یک مرور نظام مند است از طریق جستجوی الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی و مجموعه مجله های SID و Iran doc و Web of knowledge (ISI) و تحقیقات انجام شده در پژوهش های مختلف و مستندات ارایه شده در آنها بوده است. بر پایه ی اطلاعات به دست آمده، بروز و افزایش سطح مثبت اندیشی یا کاهش آن در نوجوانان در ابعاد مختلف مانند شادکامی، عزت نفس، خلاقیت، پیشرفت، تسلط بر منبع کنترل درونی و پیشگیری از خشونت، تاثیر و ارتباط مستقیم دارد و علاوه بر افراد عادی، در افراد دارای مشکلات خاص نیز مشاهده می شود؛ همان گونه که در نهج البلاغه نیز به وضوح بیان شده است، عوامل بسیاری در مثبت اندیشی موثرند که در منابع دینی اسلامی ذکر شده اند و شباهت قابل توجهی با عوامل شناخته شده علمی در سایر متون معتبر جهان دارند. نهج البلاغه، مشحون از مواعظ و حکم آموزنده درباره موضوعات مختلف از جمله «نوجوانان» است که به کارگیری آن، مهم‏ترین راه ‏حل جهت تربیت و سعادت می باشد.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، نوجوانان، نهج البلاغه
  • اصغر سلیمی نوه*، رضا سلیمی، مریم پور رضا قلی صفحات 37-54
    مقدمه و هدف

     خانواده اولین و مهمترین نهاد اجتماعی است که همواره بخش قابل توجهی از اشتغالات فکری انسان را تشکیل می دهد؛ در دین مبین اسلام نیز خانواده دارای جایگاه والایی می باشد و پایه و اساس جامعه است و خانواده را مهمترین وسیله جهت اصلاح جامعه معرفی می نماید. این پژوهش با تمرکز بر این سوال اساسی که مهمترین الگوهای ارتباطی زوجین از دیدگاه قرآن و روانشناسان غربی کدامند، به تطبیق دیدگاه های آنان پرداخته خواهد شد. همچنین مناسبترین الگوی الگوی ارتباطی زوجین از منظر قرآن وروانشناسی مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ نحوه جمع آوری داده ها با استفاده ازروش کار توصیفی تحلیلی مبتنی بر جمع آوری اطلاعات از منابع و اسناد معتبر و استفاده از نظرات مکتوب روانشناسان صاحب نظر مرتبط با موضوع می باشد.

    یافته

    یافته ها حاکی از آن است که التزام عملی به وظایف قرآنی و اخلاقی از سوی زوجین پایبند به قرآن و مذهب، می تواند در چگونگی الگوی ارتباطی زوجین تاثیر مهمی داشته باشد و اثرگذاری قرآن بر ارتباطات زوجین، به ماهیت و حقیقت دین بر می گردد. وجوه اشتراک الگوهای ارتباطی زوجین از دیدگاه قرآن و روان شناسی از جهت عناصر،اهمیت موضوع وعوامل موثر در ایجاد ارتباط مناسب و صحیح می باشد؛ و وجوه اختلاف آنها در ارتباط با انگیزه و هدف برقراری ارتباط ونوع نگرش به موضوع ارتباط زوجین می باشد که در قرآن، رسیدن به کمالات معنوی وکمال یابی انسان مربوط می باشداما در دیدگاه روان شناسی بیشتر مبتنی برجنبه های مادی، اجتماعی و زیستی انسان می باشد.

    جمع بندی

     با توجه به بعد سطحی در روان شناسی و اهتمام به بعد عمقی و باطنی در قرآن می توان به این نتیجه رسید که نگاه قرآن به برقراری ارتباط زوجین، نگاهی الهی و وحیانی است ولی نگاه روان شناسی نگاه علمی و سطحی ودر حد توانایی های مادی بشر است.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی زوجین، قرآن، روانشناسی، الگوهای ارتباطی سازنده متقابل، الگوی ارتباطی اجتناب متقابل، الگوی ارتباطی توقع، کناره گیر
  • سید ضیالدین علیا نسب، اکرم سرووند* صفحات 55-62
    هدف

    هدف از تحقیق پیش رو، بررسی نقش تنفس در سلامت انسان از دیدگاه آیات و روایات معصومان علیهم السلام است.

    روش

      این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری مطالب از تفاسیر و منابع روایی و معتبر شیعه و اهل سنت می باشد؛ که در باره نقش تنفس در سلامت انسان نگاشته شد.

    یافته ها

    قرآن کریم، به طور مجازی، حیات و زندگی انسان را در تنفس دانسته و منفعت را در هوای دارای جریان بیان کرده است. همچنین، شیوه نفس کشیدن، پاک بودن، فراوانی و جریان داشتن هوا، تغییر دمای بدن با هوای گرم و سرد به طور تدریجی، از جمله مواردی است؛ که در روایات معصومان علیهم السلام بیان شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه این که تنفس عمیق و قرار گرفتن در معرض هوای آزاد و پاک و تعدیل دمای بدن، به عنوان نیاز طبیعی، در تامین سلامت جسمانی نقش مهمی دارد؛ لذا هر نوع اقدام برای آلودگی هوا از هر طریقی اعم از گرد و خاک، دود، پخش مواد آلاینده از کارخانجات، بوهای نامطبوع، بوی مواد شیمیایی مانند محصولات آرایشی بهداشتی و شکنجه از طریق محدودسازی تنفس، از نظر اسلام نادرست و مضر تلقی شده و به سلامت انسان آسیب می رساند.

    کلیدواژگان: نفس، هوا، هوای پاک، ریه، سلامت انسان
  • هاجر باختری*، راضیه جبرئیل زاده صفحات 63-86

    این مطالعه با هدف مقایسه ابعاد پایبندی مذهبی و همچنین شادکامی و امیدواری در مردان و زنان مجرد و متاهل شهر اهواز انجام شد. جامعه مورد پژوهش در این مطالعه کلیه زنان و مردان مجرد و متاهل در اهواز بودند که از بین آنها 200 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. ملاکهای ورود عبارت بودند از سن بین 20 تا 50 سال از هر دو جنس و تحصیلات زیر دیپلم تا دکتری. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه پایبندی مذهبی جان بزرگی، پرسشنامه شادکامی آکسفورد و همچنین پرسشنامه امیدواری میلر استفاده شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-22 و تحلیل واریانس دوراهه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که جنسیت فقط در متغیر دوسوگرایی مذهبی بین دو گروه مردان و زنان تفاوت ایجاد میکند (05/0> p ,  31/3= (198و1) F). اما تاهل در متغیرهای پایبندی مذهبی (01/0> p و 63/21 = (198و1) F)، عدم پایبندی (01/0> p و 64/5 = (198و1) F)، و دوسوگرایی (01/0> p و 15/13 = (198و1) F)، در بین زنان و مردان تفاوت ایجاد می کند. همچنین تعامل تاهل و جنسیت نیز در همه متغیرها بجز شادکامی تفاوت ایجاد میکند. بر اساس یافته های بدست آمده، مردان متاهل پایبندی مذهبی بیشتری دارند و زنان مجرد درگیر دوسوگرایی مذهبی بیشتری میشوند. در عین حال امیدواری با توجه به مذهب، در بین افراد متاهل بسیار بیشتر از مجردهاست. طبق این یافته ها، پایبندی به مذهب و دینداری در میزان امید به زندگی تفاوت ایجاد میکند، اما در شادکامی تاثیر معنی داری ایجاد نمی نماید.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، پایبندی مذهبی، دوسوگرایی مذهبی، شادکامی
  • ابوالفتح غفاری*، افضل شمسی صفحات 87-96
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی" تعیین نقش دین و اخلاق در سلامت معنوی" می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش از مرور منابع کتابخانه ه ا و جستجو پایگاه های اطلاعاتی داخلی مرتبط با هدف مطالعه استفاده شد.

    یافته ها

    همزادی و همسویی اخلاق و دین، حتی از عرفان هم بیشتر است. انسان بالذات، سرشت و ساختار اخلاقی دارد. دین رویکرد وحیانی به معنای اعتقاد به آفریننده برای جهان و انسان و دستورات عملی متناسب با این اعتقاد می باشد و اخلاق چگونگی درمان و زدودن صفات ناپسند زشت و رذایل اخلاقی را بیان می کند. در نگرش دینی مجموعه عوامل معنوی میتوانند بر سرنوشت انسان در عرصه های مختلف تاثیرگذار باشند و قادرند است تمامی لایه های سلامت را تحت تاثیر قرار دهند.

    نتیجه گیری

    اخلاق و دین ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و این دو در کنار یکدیگر می توانند نقش مثبتی بر سلامت معنوی داشته باشند. پیشنهاد می شود از مباحث دین و اخلاق در جهت سلامت معنوی افراد استفاده شود.

    کلیدواژگان: خدا، اخلاق، دین، سلامت معنوی
  • امیرحسین توانایی، محدثه رجبی، مریم بیطرفان* صفحات 97-106
    مقدمه

    با توجه به ماهیت ناتوان کننده ی بیماری سرطان که علاوه بر خود بیمار، مراقبین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تاب آوری و سلامت معنوی در مراقبین بیماران مبتلا به سرطان در مراحل انتهایی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مقطعی همبستگی بوده که در آن 120 نفر از مراقبین بیماران مبتلا به سرطان مراحل انتهایی مراجعه کننده به مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلا (مکسا) در تهران از فروردین تا تیر 1397 به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و تاب آوری کانر دیویدسون انجام گردید. در این پژوهش از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد که به وسیله ی نرم افزار SPSS-22 و در سطح معنی داری 01/0 محاسبه شد.

    یافته ها

     بین متغیرهای سلامت معنوی کل، سلامت مذهبی و سلامت وجودی با تاب آوری رابطه ی معنی دار وجود داشت که میزان این رابطه به ترتیب برابر با 61/0، 50/0 و 57/0 است. همچنین، متغیرهای سلامت مذهبی (372/3=T ،286/0=β)  و سلامت وجودی (022/5=T ،425/0=β)  قادر به پیش بینی تاب آوری بودند؛ به طوری که این دو متغیر مجموعا 39 درصد از واریانس متغیر تاب آوری را تبیین کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه، تاب آوری مراقبین بیماران مبتلا به سرطان مراحل پایانی به وسیله سلامت معنوی آن ها قابل پیش بینی بوده و در نتیجه بنظر میرسد می توان با فراهم کردن مراقبت های معنوی (مذهبی و وجودی) تاب آوری افراد را افزایش داد.

    کلیدواژگان: سرطان، سلامت معنوی، تاب آوری
|
  • A.Sadat Hoseini*, N. Razaghi Pages 1-8
    Aim

    These days, we can observe significant growth in the interdisciplinary research in nursing, which in turn has developed the knowledge base on nursing. Nurses have always been responsible for caring for patients, and a large number of nursing stockholders are Muslims. To meet the needs of people from various cultures, nursing research must be performed based on these cultures. This research aims to invent a valid interdisciplinary research method based on Islamic documents for nursing.

    Method

    This interdisciplinary research method is an interpretive-reflection. The epistemology of this study is based on reliance on both intuitive (subjective) and objective knowledge. The ontology of the method based on faith in the other World and the afterlife. The most significant value is to obey God’s commandments as the only way to transcend being human.

    Finding

    This method is with three stages. First, to describe a desired concept; second, to define the concept from the viewpoint of humans. Finally, a nursing discipline is achieved based on the human knowledge and its findings, and Islamic documents.

    Results

    Results of this research method assist health services agency in offering care with regard to Muslim’s beliefs in addition to their culture and customs.

    Keywords: Methodology, Islamic Thought, Nursing, Health sciences, Wisdom, Doctoring method
  • R. Mohammad salehi, N. Eisazadeh *, N., Jaafari Pages 9-24

    Spiritual health is a form of spiritual experience of man in two different perspectives: Spiritual health is a form of spiritual experience of man in two different perspectives: A. Religious Health Outlook focuses on how people perceive health in their spiritual lives when they are more powerful. B Expected health perspective that focuses on people's social and mental concerns. The term mental health was first introduced in 1971. Named by David O'Memberg under the name of spiritual well-being, he emphasizes the individual's well-being and his relationship with God. These two dimensions are interacting and overlapping in the same way, and on the contrary, harm is what is harmful and may be a sign of the lack of spiritual health The purpose of this research is to explain the prospects of the state of spiritual health, especially in the scientific and cultural communities and the highly educated stratum of society, and in particular among university students affected by harm to others. In addition to relevant library studies, field study was conducted using a questionnaire. Based on the findings, significant volume of daily routine and the speed of exchange of information and actions, as well as more modern and more abundant tools available Human beings (both tangible and virtual) provide a community of people who are more vulnerable to harm than others, and also according to the results of the field test, the harm is unrelated to the spiritual health of the community.

  • F. Shouhani, Z.Mihandoush, S.R.Mousavimoghadam* Pages 25-36

    The purpose of this study was to investigate various aspects of positive thinking in the research and its effects on the incidence -increase or decrease the various psychological abilities of adolescents, based on Imam Ali (AS)'s noble words in Nahjol al-Balagha in a systematic review. Electronic search in databases and collections of SID, Iran doc and Web of Knowledge (ISI) journals and research in various research and documentation provided by them. Based on the information obtained, the incidence and increase of the level of positive thinking or its reduction in adolescents in different dimensions such as happiness and self-esteem - creativity and progress, and the influence on the source of internal control and prevention of violence have a direct and direct effect, and in addition to ordinary people It is also seen in people with specific problems, as clearly expressed in Nahjol al-Balagh. Conclusion Many factors affect the positive thinking that are mentioned in Islamic religious sources and have a significant similarity with recognized scientific factors in other countries. Nahj al-Balagha is full of instructive insights on various topics, including "adolescents" and its use is the most important solution for education and prosperity.

    Keywords: Positive Thinking, Teenagers, Nahjol, Balaghaha
  • A .Salami Naveh *, R.Salimi, M.Poorrezagholi Pages 37-54
    Purpose

    Family is the first and most important social institution that always constitutes a significant part of human intellectual activity. This research focuses on the fundamental question that the main communication patterns of couples from the perspective of the Qur'an and Western psychologists are, will be to adapt their views. Also, the most suitable pattern of couples' communication pattern from the perspective of the Qur'an and theology will be analyzed.

    Method

    This research is applied in terms of its purpose and in terms of collecting data using descriptiveanalytic work based on data collection from authoritative sources and documents and using written comments from relevant psychologists.

    Findings

    Findings indicate that practical commitment to the Qur’an and moral duties of couples adhering to the Qur'an and religion can have a significant effect on the couples 'communicative model. The effect of the Qur'an on couples' relations is on the nature and truth of religion. . The aspects of coupling patterns of couples' patterns from the point of view of the Qur'an and psychology from the elements are the importance of the issue and the factors influencing the proper and correct communication; their differences in relation to the motive and the purpose of communication and kind of attitude toward the subject of couples, Reaching the spiritual perfection and perfection of man, but in the psychological viewpoint, is more based on the material, social and biological aspects of mankind.

    Conclusion

    The look of the Qur'an is to communicate with couples, a divine look and a revelation, but the look of psychology is a scientific and superficial look, and in terms of human material abilities.

    Keywords: couples communication patterns, Quran, psychology, mutual constructive communication patterns
  • S.Z.Olyanasab*, A Sarvvand Pages 55-62
    Object

     the present study was done to investigate the role of respiration in human health from the perspective of the verses and narrations of the infallibles (AS).

    Method

    This research wasdone using a descriptive-analytical method and collecting materials from the narrative and authoritative sources of Shiite and Sunni that have been written about how breathing plays a role in human health. Discovery: The Holy Qur'an explicitly considers the life of the human being to breathe and expresses the benefit of the flow of air. Also, the way of breathing, purity, abundance and flow of air, changes in body temperature with hot and cold air are gradually included, which is expressed in the traditions of the infallibles (As).

    Extract

    Deep breathing, and exposure to free and clean air, and body temperature modification, as a natural need, play an important role in the health of the body. Therefore, according to Islamic narrations, any type of action to pollute the air in any way, such as dust, smoke, dispersing pollutants from factories, unpleasant smells and smells of chemicals such as cosmetic products and torture by restricting breathing, is considered inappropriate and harmful and damages human health.

    Keywords: breath, air, pure air, lung, human health
  • H.Bakhtary*, R.Gebrilzadeh Pages 63-86

    This study performed to compare the religious adherence dimensions, happiness and hope between single and married people of Ahvaz city. The society of this study was all the men and women of Ahvaz that 200 of them were randomly selected. The entry criteria were the age between 20 to 50 and the education level between bachelors to doctrine degrees. To measure the research variables Janbozorghi religious adherence, Oxford happiness and Miller hope questionnaires were used. Data were analyzed by SPSS-22 software and analysis of two-way variance. Result showed gender effects only on religious ambivalence between men and women (F (1,198) = 3.31, p < 0.05). However, marital status effects on religious adherence (F (1,198) = 21.63, p < 0.01), religious non-adherence (F (1,198) = 5.64, p < 0.01), and religious ambivalence (F (1,198) = 13.15, p < 0.01) between men and women. Furthermore, the interactive between marital status and gender effect on all variables except for happiness. According to the findings, married men have high religious adherence and the single women suffer from high ambivalence. At the same time, hope in married people is more than non-marrieds. According to the findings, adherence to religion and religiosity influences the level of hope, while it does not significantly affect happiness.

    Keywords: Hope, Happiness, Religious adherence, Religious ambivalence
  • A.Ghafari*, A.Shamsi Pages 87-96
    Aim

    The purpose of this study was to investigate " Determining the Role of Religion and Ethics in spiritual Health".

    Method

    In this study, library resources were searched and internal databases related to the purpose of the study were used.

    Results

    The closeness and convergence of morality with religion is even greater than mysticism. Human has morality, nature and structure. Religion is a belief in the creator of the world and man, and practical commands appropriate to that belief, and ethics expresses how to cure obscene traits and moral deceit. Religious attitudes can influence the fate of human beings in different realms and can affect all layers of health.

    Conclusion

    Ethics and religion are very closely related to each other and they can play a positive role in spiritual health. It is suggested that religious and ethical discussions be used to promote spiritual well-being.

    Keywords: God, Ethics, Religion, Spiritual Health
  • A.H Tavanaie, M.Rajabi, M. bitarafan* Pages 97-106
    Introduction

    Regarding to the disabling nature of cancer that affects caregivers in addition to the cancer patients, the present study aimed to the relationship between resilience and spiritual health in the Caregivers of Patients with End Stage Cancer.

    Method

    This cross-sectional, correlational study was conducted on 120 cancer caregivers receiving to ALA cancer prevention and control center in Tehran during April-June 2018. The participants were selected via convenience sampling method. Data were collected using Spiritual well-being scale of Paloutzian and Ellison and the Conor-Davidson Resiliency Questionnaire. Data analysis was performed in SPSS-22 using Pearson’s correlation-coefficient and multiple regression analysis. (P<0/01)

    Results

    There was a significant relationship between total spiritual health variables, religious health, and existential health, with the resilience, which was 0.61, 0.51, and 0.57, respectively. Also, religious health (T = 3. 372, β = 0.286) and existential health (T = 5.022, β = 0.425) could significantly predict the resiliency. So these two variables could explain 39% of the variance of the resilience variable.

    Conclusion

    According to the results of the study, resilience in the caregivers of patients with end-stage cancer can be predicted by their spiritual health. As a result, caregiver's resiliency can be increased by providing spiritual care (religious and existential).

    Keywords: Cancer, Spiritual health, Resilience