فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 23 (زمستان 1398)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 23 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالحمید واسطی* صفحات 9-37

    تولید علم دینی و علوم انسانی اسلامی نیازمند تعریف یک دستگاه معرفتی استنتاجی است تا بتواند با دریافت داده های توصیفی از منابع دینی، نظریه ها را که بیانگر رابطه معنادار میان مولفه های مختلف هستند با روش موجه تولید کند. پارادایم شبکه ای تلاشی برای ارایه نظام مند اصول موضوعه و روش استنتاج برای شکل گیری این دستگاه معرفتی است. قلب این دستگاه معرفتی، «خصلت شبکه ای بودن هستی» است که از آن، هستی شناسی شبکه ای، انسان شناسی شبکه ای، معرفت شناسی شبکه ای، روش شناسی شبکه ای، ارزش شناسی شبکه ای، جامعه و تاریخ شناسی شبکه ای و دین شناسی شبکه ای استخراج شده است. اثر این پسوند «شبکه ای» در «لزوم تشخیص و تعیین معادله حرکت در مقیاس کلان هستی در توصیف ها و تجویزها» است. این پارادایم، رقیب پارادایم های سه گانه (اثبات گرایی، تفسیری و انتقادی) رایج در علوم انسانی است که در این مقاله به صورت تطبیقی با آنها مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: پارادایم، نظام فکری، شبکه هستی، علم دینی، علوم انسانی اسلامی
  • مهدی عاشوری*، عبدالحسین خسروپناه صفحات 39-63
    از مفاد اصل امکان شناخت و ریالیسم معرفتی، وجود ادراکاتی است که به صورت ذاتی از معلوم حکایت گری می کنند. اما ما در وجدان خود معانی ذهنی ای را می یابیم که نمی توان حکایت گری را ذاتی آنها دانست. هدف اصلی این مقاله، ارایه تبیینی هستی شناسانه از نحوه حکایت گری معانی و ادراکات غیرحقیقی در چهارچوب مبحث ملاک ثبوتی شناخت است. بنابراین پس از مروری بر مسایل و پیشنهادهای مرتبط با مسئله توضیح چیستی معانی ذهنی و نقادی آن ها مانند نظریه شبح، حکایت گری شانی و توضیح نفس شناختی حکایت گری، تلاش می شود برای توضیح «حکایت گری معانی و ادراکات حقیقی و غیرحقیقی»، چهارچوب واحدی ارایه دهد. دیدگاه مختار درباره مسئله حکایت گری معانی و ادراکات این است که معانی غیرحقیقی نه در عرض ادراکات حقیقی، بلکه در طول آن معانی از موضوع مورد مطالعه حکایت می کنند. این حکایت گری با توسعه مجازی و اعتباری مصادیق ادراکات حقیقی از واقعیت هایی صورت می گیرد که شباهت جزیی با معلوم ادراکات حقیقی دارند. در این پیشنهاد، هم «اعتبار» و هم «شباهت جزیی» در حکایت گری غیر ذاتی نقش دارد، ولی شباهت جزیی میان «صورت ذهنی» و «معلوم ادعایی» نیست. بلکه شباهت جزیی میان «محکی حقیقی» و «محکی ادعایی» وجود دارد. صورت ذهنی به صورت ذاتی حاکی از محکی حقیقی است و در قیاس با معلوم ادعایی حکایت گری اش غیر ذاتی دانسته می شود.
    کلیدواژگان: ادراکات غیر حقیقی، معانی ذهنی، حکایت گری ذاتی، حکایت گری غیر ذاتی، اعتباریات
  • حسین حاج محمدی* صفحات 65-88

    در این مقاله بر اساس رابطه «سوژه و ابژه» دیدگاه های مختلفی درباره خاستگاه معانی در علوم اجتماعی بازخوانی شده و سپس موضع حکمت صدرایی در این رابطه بیان شده است. در این راستا سه نگرش عمده شناسایی شده که عبارتند از: دیدگاه ابژه محور، دیدگاه سوژه محور و دیدگاه برساخت گرا. دسته اول، خاستگاه معانی را در «ابژه» جست وجو کرده و دسته دوم، خاستگاه معانی را سوژه و آفرینش های آن دانسته است. دسته سوم نیز با قایل شدن به مرگ سوژه معنابخش، به دنبال برساخته بودن معانی در دل روابط تاریخی و فرهنگی می گردند. در مقابل، از منظر حکمت صدرایی رابطه فاعل شناسا و موضوع مورد شناسایی بر اساس رایطه «سوژه و ابژه» قابل پذیرش نیست. بلکه بر اساس این دیدگاه، انسان هویتی ملکی و ملکوتی دارد که رابطه او با معانی ادراکی اش در سطحی، بر اساس قاعده اتحاد عالم و معلوم تبیین شده و در سطحی دیگر، بر اساس مکانیزم استعاره و اعتبار مبتنی بر سرشت مشترک انسانی و با بهره مندی از ذخایر معانی حقیقی تبیین شده است. بر این اساس، خاستگاه معنا در افاضه صور از ناحیه حق تعالی دانسته می شود و این توانایی برای انسان در نظر گرفته می شود که با اقبال یا ادبار نسبت به او، جهان های معنایی مختلفی را رقم زند. بازتاب این دیدگاه، این نتایج را در علوم اجتماعی خواهد داشت: عدم تقلیل معانی به سطح حسی، پذیرش وجود نظام های معنایی ضروری در خارج از وجود انسان، توجه به هویت واحد انسانی و عدم تقلیل هویت معانی به اموری صرفا قراردای و اجتماعی.

    کلیدواژگان: ابژکتیویسم، سوبژکتیویسم، برساخت گرایی، اعتباریات، حکمت صدرایی
  • محمد پزشگی* صفحات 89-108

    مسئله بودگی «واقعیت اجتماعی» برای این حکمت، به امکان تاسیس علم انسانی متناسب با فلسفه اسلامی باز می گردد. در واقع پرسش از امکان تاسیس علم انسانی مزبور (به نوعی)، به چالش کشیدن ظرفیت حکمت متعالیه به مثابه یک نظام فلسفی کامل است؛ به گونه ای که عدم امکان تاسیس علوم انسانی بر اساس آموزه های آن، به منزله نقص نظام فلسفه اسلامی تعبیر خواهد شد. هدف این مقاله، توضیح مفهوم و اهمیت «واقع گرایی» برای کلیت حکمت متعالیه است. مدعای این نوشته آن است که «واقع گرایی» اهمیتی اساسی در هستی شناسی، معرفت شناسی و نظام ارزشی حکمت مدنی متعالیه دارد؛ به طوری که تبیین واقع گرایانه امر اجتماعی تبدیل به یک مسئله اساسی در حکمت مدنی شده است. این نوشتار نشان می دهد که چگونه مسئله بودگی «واقعیت اجتماعی» برای حکمت مدنی، به امکان تاسیس علم انسانی متناسب با حکمت متعالیه باز می گردد. به همین منظور، در مقاله حاضر از روش اسنادی استفاده شده است و تلاش شده از سخنان بزرگان این حکمت، برای مدعای مقاله مستنداتی ارایه گردد. یافته های مقاله می تواند برای بررسی موضوعاتی مانند ارایه نظریه واقع گرایی در امور اعتباری یا تبیین ظرفیت حکمت متعالی برای تاسیس علوم انسانی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: واقع گرایی، واقعیت اجتماعی، حکمت متعالیه، تاسیس علم انسانی، نظریه واقع گرایی در امور اعتباری
  • رضیه برجیان*، علی عباسی صفحات 109-127
    در این مقاله از طریق یک مطالعه موردی، یعنی بررسی نظریه نسبیت خاص و عام اینشتین و نسبت آن با مشاهده و نظریه و ارزیابی چگونگی بهره گیری اینشتین از نظریات فلسفی رایج در زمان خود و نحوه استفاده او از مشاهدات تجربی برای تدوین نظریه اش، نشان می دهیم که رابطه بین نظریه و مشاهده، یک رابطه خطی و مستقیم نیست. همچنین بیان می کنیم که در فیزیک مدرن، آزمودن نظریات به سادگی میسر نیست. بنابراین عوامل بسیاری بر روند تدوین و پذیرش نظریه از طرف جامعه علمی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: مشاهده، نظریه، نظریه نسبیت
  • اعظم سادات پیش بین*، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 129-150
    اتحاد عاقل و معقول یکی از مباحث بحث برانگیز فلسفه است که در فلسفه صدرایی مورد اثبات و نقد قرار گرفته است. هدف این نوشتار، تکرار ادله اثبات عاقل و معقول و بیان نقاط قوت و ضعف آن نیست. بلکه با رویکرد و نگرش دیگری به این مطلب اشاره شده است. با توجه به پیچیدگی این نظریه، شارحان حکمت متعالیه برداشت های متعددی از رابطه بین عاقل و صورت معقول و نحوه اتحاد میان آنها داشته اند. بر اساس دیدگاه آنها، این برداشت ها در خصوص علم در سه گروه جای می گیرد. برخی بنا بر اینکه علم را کیف نفسانی قلمداد کرده اند، بر این عقیده اند که اتحاد نفس و معقولات از نوع اتحاد جوهر و عرض است. برخی دیگر که علم را از سنخ اضافه اشراقی دانسته اند، معتقدند که اتحاد نفس و معقولات از نوع اتحاد حقیقت و رقیقت است. گروه دیگری نیز معتقدند که از نظر صدرا، علم امری فرامقولی است که وجود آن عین وجود نفس می باشد و اتحاد نفس و معقولات، به نحو عینیت می باشد. در این نوشتار ضمن بررسی دیدگاه ها، به این مطلب اشاره خواهیم کرد که صورت معقول، عین نفس بوده و اتحاد عاقل و معقول به نحو عینیت به نگرش صدرایی نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: علم، اضافه اشراقی، نفس، اتحاد
  • علی روشن، رحیم دهقان* صفحات 151-173
    در تحلیل متون وحیانی، یکی از انگاره های چشمگیر در چیستی مفهوم امامت، مقام افتراض طاعت است. با تحلیل روایات ناظر به مفهوم امامت، مانند روایات ذیل آیه ملک عظیم و روایات تفویض می توان انگاره این همانی بین امامت و مقام افتراض طاعت را اثبات کرد. به مقتضای این روایات، حتی در مواردی که وحی مستقیمی  نیامده، بیان امام افتراض طاعت دارد؛ چراکه امام برخوردار از پشتوانه تادیب الهی است. از جمله پیامدهای پذیرش این نظریه، تفاوت میان اطاعت از امام و مطاع بودن انبیاء و رسل است. اوامر نبی و رسول مقید به وحی مستقیم الهی است، اما دستورات امام از این جهت اطلاق دارد. التزام به وجود تنها یک امام در هر زمان، از دیگر لوازم این نظریه است. این مقاله با روشی تحلیلی، چارچوب و اجزاء اصلی نظریه همسانی مفهوم امامت با مقام افتراض طاعت را بر مبنای متون وحیانی مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: مفهوم امامت، افتراض طاعت، ملک عظیم، ولایت تشریع، عظیم، تفویض، ولایت تشریع
  • رضا آذریان*، احمد واعظی، حمید پارسانیا صفحات 175-200

    تبیین معنای فلسفه و شناخت روش فلسفی در دوره مدرن و مقایسه آن با معنای حکمت و روش حکمی در فلسفه اسلامی، به تفاوت هویت فلسفه حقوق در اسلام و غرب می انجامد. ظهور حقوق مدرن در مقابل حقوق اسلامی، مرهون پیش زمینه های فلسفی و رویکردهای فراحقوقی است. ازاین رو بررسی بنیادهای هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی علم حقوق و تبیین پیش زمینه های فلسفی آن، شناخت هویت آن را ممکن می سازد. با توجه به گستردگی بحث فلسفه حقوق در دیدگاه مدرن، در این پژوهش تنها به معنای فلسفه حقوق در نگاه «ایمانویل کانت»، «اگوست کنت»، «حلقه وین»  و حاشیه آن اشاره شده و سعی شده است در بستر نگاه حکمت اسلامی، از حیث معنی و روش، فلسفه حقوقی متفاوتی ارایه شود. فلسفه حقوق اسلامی در معنای پذیرفته شده، به مثابه علمی است که در آن مجموعه ای از گزاره های هم سنخ به طور مستقیم در پی تامل جهت ایجاد نظام حقوق اسلامی و تبیین زیرساخت های معرفتی آن با محوریت برهان در سایه قرآن و عرفان جمع آوری شده است. در این اندیشه، مقاومت در برابر تفسیرهای مدرن از علم حقوق، می تواند به عنوان نقطه قوتی باشد که جایگاه فلسفه حقوق اسلامی را ارتقا خواهد بخشید.

    کلیدواژگان: حقوق، علم حقوق، فلسفه حقوق، متافیزیک، فلسفه اسلامی، فلسفه مدرن
|
  • Abdolhamid Vaseti * Pages 9-37

    In order to produce religious knowledge and Islamic humanities, one is to define an apparatus of deductive cognition; one is thus able to infer descriptive data from the religious resources and to plausibly develop theories that reveal the meaningful relations among various constituents. Web paradigm is an attempt to propose a systematic postulates and method of deduction for the development of such a cognitive apparatus. The core characteristic of such a cognitive apparatus is “the web-like feature of existence”, from which web-like ontology, web-like humanities, web-like epistemology, web-like methodology, web-like axiology, web-like society and historiology, and web-like theology might be inferred. The outcome of the modifying “web-like” is in “the requirement of distinguishing and determining the equation of going forward in the large scale of existence in the course of descriptions and prescriptions.” This paradigm is a rival to the three ones of (positivism, interpretation, and criticism) prevailing in humanities examined comparatively in this article.

    Keywords: Paradigm, the system of thought, the web of being, religious knowledge, the Islamic humanities
  • Mahdi Ashoori *, Abdolhosein Khosropanah Pages 39-63
    What is understood from the very possibility of knowledge and cognitive realism is the perceptions whose essences reveal the objects known. However, by introspection we may find some mental ideas whose essences fail to reveal anything. In their article, the authors mainly try to propose an ontological explanation of how mentally-constructed perceptions and ideas reveal something in the framework of the criterion of there-being [in contrast to the criterion of demonstration] of knowledge. Having reviewed the issues and suggestions related to the nature of mental ideas and their examination such as the theory of apparition, capability of revealing, and the explanation of the essence of revealing, the authors have tried to propose one single framework for the process of revealing of true and mentally-constructed perceptions and ideas. Their answer is that mentally-constructed ideas do not stand in line with true perceptions, but come after them in a hierarchical order. By virtual widening the scope of the referents of true perceptions, we may encounter semi-entities that partially resemble the objects of true perceptions. In this proposal, both “mental-construction” and “partial resemblance” play their role in the process of none-essential revealing; however, there is no partial resemblance between a “mental image” and the “so-called object known”. Rather, there is partial resemblance between “real referent” and “so-called referent”. A mental image reveals by essence the true object to be revealed, but in comparison to the so-called object known its revealing is none-essential.
    Keywords: unreal perceptions, mental ideas, essential revealing, none-essential revealing, mental constructions
  • Hosein Hajmohamadi * Pages 65-88

    In what follows, the authors have revised different views on the origin of meaning in social sciences according to the subject-object relation, and then they have stated the position of Sadraian theosophy on the issue. In this course, three major approaches have been recognized: object-centered view, subject-centered view, structuralist view.     The first view seeks for the origin of meaning in the object and the second in the subject and its creations. Having considered the death of sense-making subject, the third view seeks for the structured meaning in the midst of cultural and historical relations. In contrast, Sadraian theosophy does not embrace the tie between the knowing subject and the object to be known according to the subject-object relation. Nevertheless, according to Sadra’s viewpoint, mankind has an earthly-heavenly identity whose relation with the meaning of his perceptions is developed according to the rule of union of the knower and the known on some scale, and on another scale, according to the mechanism of metaphor, man’s common nature, and his reserve of true meanings. Accordingly, the origin of meaning is from God who gives the forms, and man has the option to either turn to the Giver of forms or turn away from Him and thus decide about different worlds of meaning for himself. This viewpoint has its outcomes in social sciences: that we are not obliged to reduce meanings to the level of sensible objects, that we might embrace different systems of necessary meanings outside man’s inner being, that we may consider man’s unified and single identity, and that we may not reduce the identity of meanings to the merely conventional and social issues.

    Keywords: objectivism, subjectivism, Structuralism, products of consideration, Sadraian theosophy
  • Mohammad Pezeshgi * Pages 89-108

    Whether there is “social reality” for Sadra's transcendental civil theosophy rests on the possibility of founding human science in conformity with the Islamic philosophy. In fact, to ask whether it is possible to found the above human science challenges the capacity of transcendental theosophy as a prefect system of philosophy. Were the answer negative, it would be construed as some deficiency in the Islamic system of Philosophy. In his article, the author aims to explain the concept and weight of “realism” for the whole transcendental theosophy. The author claims that “realism” has a main significance in ontology, epistemology, and the system of values in the transcendental civil theosophy. Thus, the realistic explanation of social affairs is developed into a main issue in civil philosophy.     The method of the research is to make reference to library and to quote from the masters of this theosophy as the document for what is claimed. The findings might be used for matters such as proposing realistic view on the products of consideration or the capacity of transcendental theosophy for founding of humanities

    Keywords: Realism, Social Reality, transcendental theosophy, founding human science, the realist theory in the products of consideration
  • Raziah Borjian *, Ali Abbasi Pages 109-127
    In what follows, the authors have demonstrated that the tie between a theory and observation is not linear nor is it straight. In order to do so, they have made use of a case-study, i.e. Einstein's theory of special and general relativism and its ratio to observation and theory. They have also assessed how Einstein made use of philosophical theories current at his time and how he benefited from empirical observations to develop his theory. We have also demonstrated that in modern physics testing theories is not so easy. As a result, there are different factors from the academic society playing in the process of compilation and acceptance of a theory.
    Keywords: observation, theory, the theory of relativism
  • Azam Sadat Pishbin *, Abbas Javareshkian, Seyyed Mortaza Hoseini Shahrudi Pages 129-150
    The union of the intellect and the intelligible is one controversial issue of philosophy examined and proved in Sadraian philosophy. In their article, the authors do not aim to repeat the pros and cons of the intellect and the intelligible or their weak and strong points; rather, they want to pursue another approach to it. Viewing the complexity of this theory, the commentators of Sadra’s theosophy have different conceptions of the tie between the intellect and the intelligible forms and their how-union. They hold that those conceptions as to knowledge fall in three groups. Having considered knowledge as the category of quality belonging to the soul, some of them say that the union of the soul and the intelligibles is of that of substance and accident. Others who regard knowledge as an illuminative attribution argue that the soul-intelligible union is the same as that of res (thing, entity) and quasi-res. Another group holds that, in Mulla Sadra’s view, knowledge is a meta-category thing [i.e. it belongs to none of Aristotelian categories of substance or accident] whose reality is identical with the soul, and thus the soul-intelligible union is of sameness. Having examined the above three views, we came to the conclusion that the intelligible form is identical with the very soul and the sameness of the intellect and intelligible is closer to Sadra’s approach.
    Keywords: : knowledge, illuminative attribution, soul, union
  • Ali Roshan, Rahim Dehghan * Pages 151-173
    In the analysis of the texts of the revelation, one of the most striking notions in the meaning of the concept of Imamate is the authority of obedience. By analyzing the narrations that follow the concept of Imamate, such as the narrations following verse of the great kingdom, it is possible to establish the idea of this relationship between Imamate and the authority of obedience. According to these narratives, even in cases where there is no direct revelation, the statement of Imam is obedient because the Imam is entitled to the protected with Divine discipline. Among the implications of accepting this theory is the difference between obeying the Imam and the prayers of the prophets and messengers. The commandment of the prophet and the apostle is attached to the direct divine revelation, but the instructions of the Imam refer to this. The commitment to the existence of only one Imam at any time is one of the other Consequences of this theory. This paper, analytically analyzes the framework and components of the theory of consistency of the concept of Imamate with the authority of obedience on the basis of revelation texts.
    Keywords: the concept of Imam, the obligation to obey, molki ‘azim, tafwiz, the guardianship (authority) of law
  • Reza Azarian *, Ahmad WaIzhi, Hamid Parsania Pages 175-200

    The explanation of the meaning of philosophy and its method in modern time in comparison to that of the Islamic theosophy and its method helps us tell the identity of the former from that of the latter. The rise of modern law in contrast to the Islamic law owes to the philosophical foregrounds and meta-law approaches. Consequently, study of the foundations of ontology epistemology and methodology of law and its philosophical foregrounds help us know its identity.     Viewing the wide scope of the philosophy of law in modern viewpoint, this research goes to merely refer to Immanuel Kant Auguste Comte, Vienna Circle and those on the margin on the meaning of philosophy of law. In respect of the meaning and method of Islamic theosophy, the authors have tried to offer a different philosophy of law. In its celebrated meaning, the philosophy of Islamic law is a discipline in which a set of similar sort of propositions are directly put together in the light of the Qur’an, proof and ‘irfan (Islamic mysticism) in order to ponder over the creation of the Islamic law system and to explain its epistemological infrastructure. In the course of pursuing this idea, resistance against modern interpretations of law can be a strong point to lift the position of the philosophy of Islamic law.

    Keywords: Law, Philosophy of Law, Metaphysics, Islamic Philosophy, Modern philosophy