فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 107 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدشتا بدرا* صفحات 9-51

    وقوع هر چالش و مسئله ای همراه با راهکاری است که می توان با تدقیق و پی جویی به آن رسید؛ وقتی این مسئله در سطحی طرفینی به وجود آید، استفاده از ابزار مذاکره برای حل وفصل آن لازم است که به تناسب موقعیت های مختلف می توان از گونه شناسی های مذاکره بهره جست. براین اساس، فلسفه مذاکره نوعی بده بستان و معامله به منظور حل و عقد این مسایل و چالش هاست و گاهی نیز کیفیت مسایل به گونه ای است که بنا به ارزش ها و اصول و یا منافع ملی به عنوان اصول ثابت فرازمانی، امکان مذاکره را سلب می کند؛ همچنان که در مذاکره با رژیم امریکا این مسئله حاکم است، مگر آن که ممشای خود را مبنی بر به هم زدن اصل موازنه و برابری تغییر دهد. ازطرف دیگر، با توجه به اشکالاتی که در رویکردهای حاکم بر مذاکره وجود دارد، در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی با نگره های انتقادی انجام شده است، یافته های تحقیق ذیل پاسخ به سوال اصلی پژوهش نشان داد، الگوی مذاکره رصدخانه ای به ابتنای سیاسیت و کیاسیت ذیل آگاهی، شناخت و تدقیق به مثابه شطرنج بازی حرفه ای است که چند حرکت بعد رقیب را می سنجد و می تواند منطق حاکم بر مذاکره و قدرت چانه زنی را به نفع ارزش ها و اصول تغییر دهد. همچنین با نگاهی به تطبیق نمونه های تاریخی مذاکرات با رویکردها و تحلیل آخرین مذاکرات مهم عصر معاصر «برجام» تلاش شد با رویکردی انتقادی به تحلیل نمونه های مذاکره پرداخته شود.

    کلیدواژگان: مذاکره، مذاکره رصدخانه ای، فلسفه مذاکره، رویکردهای مذاکره، توافق برجام
  • فرزاد رستمی*، لقمان کاظم پور صفحات 53-85
    روسیه و رژیم صهیونیستی در نگاه اول بنا به الزامات منطقه ای و بین المللی همواره از مناسبات در زمینه های مختلف برخوردار بوده اند. با شروع بحران و جنگ داخلی در سوریه و مداخله نظامی روسیه، روابط دو کشور وارد گام جدید شد که همراه با حساسیت زیادی برای دو طرف بوده  است. نبرد سوریه، مکان رقابت گروه ها و کشورهای مختلف شده است که هریک به دنبال منافع خود هستند. این مقاله به دنبال بررسی روابط روسیه و رژیم صهیونیستی در بحران سوریه است. براین اساس، پرسش اصلی مقاله این است که «تحولات سوریه چه تاثیراتی بر مناسبات رژیم صهیونیستی و روسیه داشته است»؟ برای پاسخ به این سوال فرضیه ذیل به سنجش گذاشته می شود: ملاحظات امنیتی رژیم صهیونیستی مبتنی بر مقوله معمای امنیت، موجب تقویت مناسبات روسیه و این رژیم شده است. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: سوریه، روسیه، رژیم صهیونیستی، معمای امنیت
  • علی جهانشاهی، بابک نبی زاده، بابک پناهی* صفحات 87-124

    منطقه شمال شرق کشور که هم مرز با کشورهای افغانستان و ترکمنستان است، ازمنظر ژیوپلیتیک و مسایل دفاعی    امنیتی به عنوان یک منطقه حساس محسوب می گردد، به طوری که مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) برقراری امنیت و تقویت آمادگی نظامی مرزهای شمال شرق کشور را به طور ویژه مورد تاکید قرار داده اند. لیکن با وجود حساسیت ویژه مناطق مرزی شمال شرق کشور، این حوزه ازمنظر مطالعات ژیوپلیتیکی و راهبردی مورد توجه کافی قرار نگرفته که این امر موجب از دست رفتن بسیاری از فرصت ها و افزایش و نزدیکی تهدیدات علیه منافع ملی کشور در این حوزه شده است. لذا تحقیق حاضر می کوشد که حوزه مرزی شمال شرق کشور را ازمنظر ژیوپلیتیک و راهبردهای دفاعی مورد بررسی قرار دهد. هدف پژوهش حاضر، ارایه راهبردهای دفاعی ج.ا.ایران باتاکیدبر نقش عوامل ژیوپلیتیک جهت ارتقای امنیت و توسعه پایدار مناطق مرزی شمال شرق کشور است. این پژوهش ازلحاظ نوع تحقیق، کاربردی  توسعه ای است که به روش توصیفی  تحلیلی با رویکرد کمی انجام پذیرفته است. به منظور رسیدن به هدف تحقیق ازطریق پرسشنامه و به روش نمونه گیری تمام شمار از نقطه نظرات 60 نفر از خبرگان لشکری و کشوری و صاحب نظران در حوزه جغرافیای سیاسی، به ویژه ژیوپلیتیک (جغراسیاسی) و راهبرد دفاعی در سطح نیروهای مسلح و منطقه شمال شرق کشور استفاده شد. داده های جمع آوری شده  با استفاده از روش های آماری توصیفی، استنباطی و تکنیک تحلیل سوآت مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت تا برای سوالات پژوهش پاسخ مناسبی ارایه شود. درنهایت، 45 عامل ژیوپلیتیکی موثر بر تدوین راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در مناطق مرزی شمال شرق کشور شناسایی شد که درقالب عوامل چهارگانه قوت، ضعف، فرصت و تهدید (8 عامل قوت و 11 عامل ضعف، 9 عامل فرصت، 17 عامل تهدید) برشماری شدند. سپس با استفاده از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی، موقعیت راهبردی کشور در مناطق مرزی شمال شرق در موقعیت تدافعی شناسایی شد. پس از تعیین موقعیت راهبردی و تحلیل شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب با استفاده از تخصیص منابع تعیین شده (اوزان چهارگانه محیط داخل و خارج) براساس اهداف بیان شده و به منظور رسیدن به وضع مطلوب، 7 راهبرد دفاعی ج.ا.ایران در مناطق مرزی شمال شرق کشور باتاکیدبر نقش عوامل ژیوپلیتیک با استفاده از عوامل برترساز (قوت ها و فرصت ها) به منظور رفع ضعف ها و پاسخ به تهدیدات، تدوین شد.

    کلیدواژگان: راهبردهای دفاعی، عوامل ژئوپلیتیکی، مناطق مرزی، شمال شرق کشور
  • سعید غلامی* صفحات 125-160

    دیپلماسی دفاعی، بخشی از سیاست های دولت است که به عنوان یک ابزار مهم در تحقق اهداف کلان نیروهای مسلح نقش آفرینی می کند و هدف آن را می توان ایجاد شرایط سیاسی و ملی و بین المللی مطلوب برای حفظ و گسترش ارزش های ملی و حیاتی کشور در برابر دشمنان بالفعل و بالقوه دانست. از ویژگی های دیپلماسی دفاعی در شرایط موجود این است که به عنوان یکی از ابزارهای هویت یابی و مشروعیت سازی سیاسی دفاعی و راهبردی کشورها تلقی می شود. جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب در سال 1357، دچار یک سری تنش ها با نظام بین الملل شد که باعث بروز مشکلاتی مانند تحریم نظامی، جنگ با عراق و... گردید. اما جمهوری اسلامی ایران در طی این دوره با برخی از تاکتیک های دیپلماسی دفاعی خاص در زمان های متفاوت سعی در برطرف کردن این قبیل مشکلات کرد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که باتوجه به تحریم های نظامی و تهدیدات موجود در منطقه، جایگاه و عملکرد فناوری موشکی در دیپلماسی دفاعی جمهورس اسلامی ایران چیست؟ دیپلماسی دفاعی به عنوان ابزاری موثر در پیشبرد اهداف و سیاست های جمهورس اسلامی ایران، درراستای اعتمادسازی، تنش زدایی، امنیت سازی و تولید قدرت است که درجهت مقابله با تهدیدهای پیرامون منطقه ای و خنثی سازی آنها، به بومی سازی و راهبرد بازدارندگی براساس فناوری های موشکی و همچنین جنگ نامتقارن روی آورده است. این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی است و مطالب مندرج در آن ازطریق روش کتابخانه ای و باتکیه بر اخبار و گزارش های روزنامه و سایت های خبری جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، بازدارندگی، فناوری موشکی، جنگ نامتقارن
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، ساریسا اردلان، دانیال رضاپور صفحات 161-190
    عوامل بسیاری در ایجاد و تداوم بحران امنیتی در لیبی دخیل هستند که در دو دسته عوامل داخلی و خارجی قابل تبیین و تحلیل می باشند، اما براساس نظریه «امنیت در جهان سوم» منشا تهدید در این دسته از کشورها بیشتر داخلی است تا عوامل خارجی. حتی تحولات پساانقلابی در لیبی بعد از 2011 بیش از هر عاملی منبعث از مشکلات داخلی و شکاف های ناشی از آن می باشد که این مسئله موجب تدوام بحران و فقدان مشروعیت در این کشور شده است. باتوجه به مباحث فوق، این نوشتار به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چه عواملی باعث شکل گیری بحران امنیتی در لیبی شده و چرا این بحران بعد از گذشت هفت سال همچنان تداوم دارد و پیامدهای تداوم این بحران برای لیبی، منطقه و جهان چه خواهد بود؟ پاسخ موقت به عنوان فرضیه پژوهش این گونه مطرح می شود که از نظر اقتصادی، نفت و جنگ بر سر تسلط بر منابع نفتی و ازمنظر اجتماعی  مذهبی تسلط قبیله گرایی بر ساختار اجتماعی  سیاسی لیبی، تقابل اسلام گرایان و لیبرال ها و فقدان شکل گیری حاکمیت ملی براساس آمار بانک جهانی، مهم ترین عامل تداوم بحران امنیتی در لیبی است. به نحوی که حکومت جدید پس از قذافی با چالش هایی مانند تعارضات شدید قبیله ای، بحران اقتدار و ناامنی ناشی از کنشگران قبیله ای و اسلام گرایان افراطی روبه روست و موجب رشد ناهنجاری ها و نابسامانی های سیاسی و اجتماعی بیشتر شده است. در کنار اینها مداخلات خارجی نیز بر تدوام بحران افزوده است.
    کلیدواژگان: امنیت، بحران امنیتی، جهان سوم، تحولات جهان عرب، لیبی
  • سید حمید سید تقی زاده*، سید جواد امام جمعه زاده، علی اصغر گرجی زاده صفحات 191-216

    جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را می توان واکنش قدرت های بزرگ در ساختار نظام دوقطبی علیه انقلاب اسلامی ایران دانست که درنهایت بعد از گذشت هشت سال با تصویب و اجرای قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل خاتمه یافت. مروری بر اجرای قطعنامه 598 و تطبیق نحوه اجرای برخی بندها نظیر بخش اول از بند اول و بند دوم قطعنامه با اجرای بندهای ششم و هفتم آن حاکی از این است که این قطعنامه به گونه ای نامتوازن اجرا شده است. لذا باتوجه به نقش بی بدیل ساختار نظام بین الملل در تصویب قطعنامه 598، این سوال مطرح می شود که «ساختار نظام بین الملل چه نقشی در اجرای قطعنامه 598 داشت؟» یافته های پژوهش حاکی است «باتوجه به سیاست قدرت های بزرگ مبنی بر خاتمه جنگ، بدون داشتن پیروز، تنها بخش اول از بند اول و بند دوم قطعنامه 598 که صرفا ناظر بر توقف درگیری ها بود، قاطعانه اجرا شد، اما بندهای بعد که ناظر بر منافع ایران بود، برخی نظیر بندهای ششم و هفتم به طور ناقص و ناکارآمد اجرا شد و برخی دیگر مانند بند هشتم اساسا مورد توجه قرار نگرفت.» لذا در این نوشتار که ازحیث روش تحقیق درزمره تحقیقات توصیفی تحلیلی قرار دارد، ضمن مروری بر نظریه «نیوریالیسم ساختاری»، در ابتدا سیاست قدرت های بزرگ درقبال جنگ ایران و عراق و همچنین عوامل موثر در جریان تصویب قطعنامه 598 مورد بررسی قرار خواهد گرفت و سپس چگونگی اجرای قطعنامه و نقش ساختار نظام بین الملل و قدرت های بزرگ در این فریند مورد تجزیه وتحلیل قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: ساختار نظام بین الملل، قدرتهای بزرگ، جنگ بدون پیروز، قطعنامه 598، جنگ عراق و ایران
|
  • MohammadSheta Badra * Pages 9-51

    Every challenge and issue comes with a solution that can be met with in depth; when it comes to the surface, it is necessary to use negotiation tools to resolve it to suit different situations. Power to use negotiation typologies. Accordingly, the philosophy of negotiation is a form of negotiation and bargaining to resolve these issues and challenges and sometimes the quality of the issues in such a way that it is possible to negotiate according to national values or principles or national interests as fixed transnational principles. This is the case in negotiations with the American regime unless it changes its principle that it violates the principle of balance and equality. On the other hand, in view of the shortcomings in the approaches to negotiation, in this descriptive-analytical study with critical attitudes, the findings of the research- following the main research question- showed a pattern of observatory negotiation. Under the guise of politeness and quality the following is consciousness, cognition, and chess as a professional chess game that measures the next few moves of the competitor and can change the logic of negotiation and bargaining power in favor of values and principles; A Look at Matching Historical Examples of Negotiations with Approaches and Analyzing the Latest Important Contemporary Negotiations- JCPA- Attempted to End Qadi will analyze the negotiation examples.

    Keywords: Negotiation, Observatory Negotiation, Negotiation Philosophy, Negotiation Approaches, “JCPA” Agreement
  • Loghman Kazempour Pages 53-85
    Abstract At the first sight, Russia and Israel have always enjoyed relations in different fields, based on international and regional circumstances. With the beginning of crisis and the civil war in the Syria and Russia military intervention, relations between two countries entered a new phase that has been along with very sensitivity for both sides. Syrian war has been the place of competition between different groups and countries that either pursuing their own interests. This essay seeks to survey Russia and Israel relations in the Syrian crisis. According that, the main question this essay is, what have effected Syrian developments on Russia and Israel relations? To answer this question, we have to test follow hypothesis: Israel’s security considerations base on security dilemma concept have strengthened Russia- Israel relations. Research method in this essay is analytical- descriptive, the tool data gathering is library method. Key words: Russia, Israel, Syrian war, security dilemma.
    Keywords: Syria, Rissia, the Zionist regime, security dilemma
  • Ali Jahanshahi, Babak Nabizadeh, Babak Panahi * Pages 87-124

    The research aim is to present defensive strategies of Islamic Republic of Iran with emphasis on the role of geopolitical factors in order to enhance security and permanent extension of the borderline zones of the north eastern of the country. This research is an applicable – developmental research which is accomplished by descriptive – analytical research method with a quantitative approach. To reach the research objective, through a questionnaire and applying whole-counting sampling method, the opinions of 60 military and governmental elites and geopolitical experts, especially geopolitics and defensive strategy in the level of army forces and the zone of north eastern of the country were utilized. Ultimately, 45 geopolitical factors affecting defensive strategies of Islamic Republic of Iran in the borderline zones of the north eastern of the country were identified and then were categorized into the quadruplet factors of strength, weakness, opportunity and threat (8 strength, 11 weakness, 9 opportunity and 17 threat factors). Then, using IFE and EFE matrices, strategic situation of the country in the borderline zones of the north eastern of the country in defensive situation was identified. After determining the strategic situation and analyzing the gap between the current situation and the utopia, 7 defensive strategies of Islamic Republic of Iran with emphasis on the role of geopolitical factors using ascending indices (strengths and opportunities) for resolving weaknesses and responding to the threats were stipulated.

    Keywords: Defensive Strategies, Geopolitical Factors, Borderline Zones of the North Eastern of the Country
  • Saeed Gholami * Pages 125-160

    Defense diplomacy constitutes part of the state’s policies that plays a part in achieving the armed forces’ goals as an important means, that is aimed at providing optimal political, national, and international conditions to preserve and expand the country’s vital national values in the face of potential and actual enemies. One of the characteristics of defense diplomacy under the present circumstances is the fact that it is considered as a means of giving identity and legitimacy in countries' defence and strategic policies. After the victory of the Revolution in 1978, the Islamic Republic of Iran underwent a series of tensions with the international system, after which problems like military sanctions, war with Iraq and ... broke out. However, the Islamic Republic of Iran tried to resolve such problems by a few special defense diplomacy tactics in differing times. The main question in the present research is: Where does missile technology stand and function in IRI’s defense diplomacy, considering the ongoing military sanctions and threats in the region? Defense diplomacy serves as an influential means in advancing IRI’s objectives and policies as part of the process of building trust, easing tensions, building security, and generating power that has turned to indigenization and deterrence approach on the basis of missile technology as well as asymmetric warfare only to meet the regional threats and remove them. This article is of analytical-descriptive type and the contents in it have been collected with library method relying on the news and reports that have been gathered from news sites."

    Keywords: defense diplomacy, deterrence, missile technology, asymmetric warfare
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Sarisa Ardalan, Danyal Rezapoor Pages 161-190
    There are many factors that contribute to the emergence and continuation of the crisis in Libya, which can be explained and analyzed within two categories: namely internal and external factors. Nevertheless, the origin of threat in the Third world countries can be said to be more internal than external. Even the pro-revolution developments in Libya after 2011 originate more from internal problems and the gaps thus created than any other problem, something that has caused crisis and the lack of legitimacy in this country to continue. Considering what was said earlier, this writing seeks to answer these questions: What factors have caused the security crisis to transpire? Why has this crisis continued after seven years? And what will be the consequences of this continuing crisis for Libya, the region and the world. The temporary answer as a research hypothesis is raised as follows: the most important factor that causes the security crisis to continue in Libya is oil and fighting to guarantee domination over oil resources from economic point of view, domination of tribalism over Libya’s political-social structure from social-religious point of view, the conflict between Islamists and liberals, and the formation of national sovereignty according to the statistics of World Bank. As such, it follows that the government established after Gaddafi is as much facing challenges like harsh tribal conflicts, the crisis of authority and insecurity that stems from radical Islamist and tribal actors, all of which have increased social and political disorders. On top of these, foreign interventions have managed to sustain the crisis.
    Keywords: security, security crisis, the Third World, developments in the Arab world, Lybia
  • Seyed Hamid Seyed Taghizadeh *, Seysd Javad Emam JomehZadeh, AliAsgar Gorjizadeh Pages 191-216

    The war imposed by Iraq against Iran can be considered to be a response on the part of the great powers in the structure of the bipolar system against Islamic Revolution of Iran, which was finally terminated after eight years following the adoption and implementation of Resolution 598. An overview of the procedure during which Resolution 598 was implemented, as well as the comparison made between the way in which a few paragraphs like the first section of the first paragraph and the second paragraph of the Resolution have been implemented, and the way the sixth and seventh paragraphs have been implemented indicate that this Resolution has been implemented in an uneven manner. So, with regard to the unique role of the international system structure in adopting Resolution 598, this question is raised: What role did the international system structure have in implementing Resolution 598? The findings of the research indicate that considering the great powers’ policy in terminating the war without a winner, only the first section of the first and second paragraphs of Resolution 598 that merely addressed the ending of hostilities, was implemented decisively. But, the next paragraphs that dealt with Iran’s interests, and a few paragraphs like the sixth and seventh paragraphs were implemented in an ineffective manner, and a few others like the eighth paragraph were not effectively taken into account. So, in addition to reviewing the theory of ‘Structural Neorealism’, this writing, which falls into analytical-descriptive studies, firstly examines the great powers’ policy towards Iran-Iraq war, as well as the factors that had an impact on the adoption of Resolution 598, and then, analyzes how the Resolution was implemented and how the international system structure contributed to this procedure.

    Keywords: elite international system structure, great powers, winnerless war, resolution 598, Iran-Iraq War