فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال هشتم شماره 1 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال هشتم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد پوراحمد*، علیرضا دربان آستانه، سعید زنگنه شهرکی، شیوا پورقربان صفحات 1-22

    امروزه در ادبیات توسعه، بر مفهوم جدیدی از آن در برنامه ریزی شهری تکیه و تاکید می شود و آن مفهوم توسعه پایدار در سال های اخیر است. تحقق توسعه پایدار در گرو برنامه ریزی توسعه ای در همه ابعاد زندگی شهری است. برای رسیدن به توسعه شهری راهکارها و نظریه های مختلفی از قبیل پایداری، کیفیت زندگی، رشد هوشمند، نوشهرگرایی و زیست پذیری مطرح شده است. میزان زیست پذیری هر شهر رابطه مستقیمی با وجود خدمات شهری، تراکم جمعیت، هویت مکانی، وجود فضای سبز، وضعیت اقتصادی ساکنان و سهولت دسترسی به امکانات و زیرساخت های شهری دارد. براین اساس، شاخص ها و معیارهایی برای سنجش میزان زیست پذیری شهرها معرفی می شوند. هدف این پژوهش، شناسایی شاخص های تاثیرگذار در برنامه ریزی و توسعه شهری با رویکرد توسعه پایدار به منظور ارزیابی زیست پذیری جزیره کیش است. این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و کاربردی است که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی حاصل از مصاحبه و پرکردن پرسشنامه انجام شده است. حجم نمونه این پژوهش 54 نفر از مسیولان و کارشناسان گردشگری، برنامه ریزی شهری و توسعه و عمران سازمان منطقه آزاد کیش و استادان و متخصصان سایر رشته های مرتبط با حوزه شهری و گردشگری را شامل می شود. نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t تک نمونه ای محاسبه شده است. به منظور بررسی و مقایسه کیفیت شاخص های زیست پذیری در ابعاد سیاسی و مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی از آزمون ANOVA استفاده شده است. نتایج نشان می دهد این آزمون در سطح اطمینان بالای 95 درصد و (000/0 sig=) معنا دار است. به عبارتی می توان گفت حداقل میانگین یکی از ابعاد زیست پذیری با سایر ابعاد اختلاف معنا داری دارد. برای بررسی دقیق تر از آزمون تعقیبی دانکن استفاده شد. نتایج نشان می دهد ابعاد سیاسی، مدیریتی و ابعاد اقتصادی به ترتیب با میانگین های 79/2 و 93/2 با کمترین امتیاز و ابعاد زیست محیطی و ابعاد اجتماعی، فرهنگی با میانگین 19/3 و 22/3 در وضعیت مناسب تری از ابعاد مدیریتی و اقتصادی قرار گرفته اند؛ بدین معنا که کیش از نظر اجتماعی و زیست محیطی هنوز قابلیت زندگی دارد، اما از نظر مدیریتی و اقتصادی در وضعیت مناسبی قرار ندارد. با توجه به منفی بودن اختلاف میانگین و توزیع فراوانی داده ها نتایج آزمون T نشان می دهد که درمجموع شاخص های زیست پذیری جزیره کیش در سطح مطلوبی نیستند.

    کلیدواژگان: ابعاد اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، توسعه پایدار، جزیره کیش، زیست پذیری شهری، زیست محیطی
  • سارا عطارچی *، مجتبی پوررحیمی، وحید عیسی زاده صفحات 23-43

    در پی افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی در دهه های اخیر، چشم اندازهای طبیعی در حال تبدیل شدن به چشم اندازهای انسانی است و فضای باز شهری به مناطق ساخته شده تبدیل شده است. تغییرات شدید کاربری اراضی، لزوم دسترسی مدیران شهری را به اطلاعات به روز بیشتر کرده است. استفاده از تصاویر ماهواره ای سبب می شود تا مدیران شهری تغییرات را بهتر پایش کنند تا بتوانند در زمان مناسب تصمیم گیری کنند. طبقه بندی و استفاده از شاخص های استخراج شده از باندهای طیفی تصاویر ماهواره ای، از روش های کارآمد و موثر استفاده از تصاویر ماهواره ای در مطالعات شهری است. تاکنون شاخص های طیفی زیادی برای تفکیک مناطق ساخته شده از سایر کاربری ها ایجاد شده است. هدف از این پژوهش، بررسی و عملکرد چهار شاخص طیفی پرکاربرد شهری، به منظور تفکیک مناطق ساخته شده از سایر کاربری ها در دو شهر متفاوت و مقایسه آن با نتایج طبقه بندی شی ءگرا برای استخراج مناطق ساخته شده است. به این منظور، شاخص های تفاوت نرمال شده مناطق ساخته شده، شاخص شهری، شاخص نرمال شده مناطق ساخته شده و شاخص استخراج مناطق ساخته شده از تصاویر سنجنده OLI ماهواره لندست 8 برای دو شهر تهران و گرگان محاسبه شد. برای جداسازی مناطق ساخته شده و ساخته نشده، از روش آستانه گذاری اتوماتیک اتسو استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که شاخص های طیفی در مناطق شهری متفاوت، عملکرد یکسانی ندارند و صحت استخراج مناطق ساخته شده با اعمال این شاخص ها بر صحت طبقه بندی شی ءگرا برتری نمی یابد. صحت کلی طبقه بندی شی ءگرا در استخراج مناطق ساخته شده در شهر تهران 92 درصد و در شهر گرگان 91 درصد است. بهترین شاخص طیفی مناطق ساخته شده برای شهر تهران، شاخص استخراج مناطق ساخته شده با صحت کلی 82 درصد و برای شهر گرگان، شاخص نرمال مناطق ساخته شده با صحت کلی 86 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص طیفی، شهر تهران، شهر گرگان، طبقه بندی شی ءگرا، مناطق ساخته شده
  • فرزاد ویسی*، اسکندر مرادی، آرمان دیوانی صفحات 45-71

    در سال های اخیر، مفهوم بازآفرینی شهری و بازآفرینی شهری پایدار به یکی از مهم ترین روش های ساماندهی بافت های فرسوده شهری و مناطقی با بافت غیررسمی تبدیل شده است. این مفاهیم در کشور ما نیز مدنظر قرار دارند. بافت های فرسوده و غیررسمی در دو دهه گذشته به یکی از چالش های مدیریت شهری مریوان تبدیل شده است. از سوی دیگر، مقایسه پتانسیل دو بافت فرسوده و غیررسمی برای بازآفرینی، یکی از موضوعات مهمی به شمار می آید که کمتر بررسی شده است. پژوهش حاضر به منظور مقایسه ظرفیت بازآفرینی شهری پایدار در محله های دارای بافت فرسوده و غیررسمی شهری در شهر مریوان استان کردستان انجام شده است. این پژوهش، کاربردی، پیمایشی و توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری آن نیز شامل همه ساکنان محله های بافت فرسوده و غیررسمی شهر مریوان بود که از این دو گروه، محله های چهارباغ و لیلاخی بافت فرسوده و تپه موسک و نوبهار بافت غیررسمی بودند که برای بررسی انتخاب شدند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری این پژوهش نشان می دهد از دیدگاه ساکنان محله های هدف، بهبود شرایط اجتماعی اولین شاخص دارای پتانسیل در بازآفرینی شهری پایدار، رونق اقتصادی دومین شاخص دارای ظرفیت بازآفرینی، ارتقای کالبدی سومین شاخص دارای پتانسیل و بهبود وضعیت زیست محیطی چهارمین شاخص دارای پتانسیل در بازآفرینی شهری پایدار هستند. ظرفیت بازآفرینی شهری پایدار در خرده مقیاس های شرایط اجتماعی-فرهنگی، رونق اقتصادی، بهبود وضعیت زیست محیطی و ارتقای کیفیت کالبدی در بافت فرسوده در حد بالا و زیاد است. ظرفیت بازآفرینی شهری پایدار در این خرده مقیاس ها نیز در بافت غیررسمی در حد متوسط است. در مجموع شاخص ها، ظرفیت بازآفرینی شهری پایدار در بافت فرسوده بیشتر از بافت غیررسمی است که باید مدنظر مجریان بازآفرینی شهری قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری پایدار، بافت غیررسمی، بافت فرسوده، شهر مریوان، ظرفیت بازآفرینی شهری
  • محمد احمدی*، علی اکبر شمسی پور صفحات 73-98

    توزیع نامناسب و نابرابر خدمات در شهرها به دلیل جاماندن توسعه شهر از رشد آن، در حال حاضر یکی از چالش های مدیریت شهری در پاسخگویی به شهروندان است. با بررسی میزان نابرابری ها در توزیع خدمات و شناسایی الگوی فضایی بی عدالتی در سطح شهر می توان پی برد که کدام یک از خدمات در وضعیت نامناسب تری هستند و بی عدالتی ها بیشتر در کدام بخش و محله شهری تمرکز یافته است؛ از این رو مدیریت شهری می تواند با عمل آگاهانه در توزیع فضایی خدمات عمومی و منافع اجتماعی، نابرابری های فضایی را کاهش دهد و با ارتقای کیفیت زندگی، توسعه پایدار شهری را تضمین کند. بدین منظور در پژوهش حاضر به مسئله توزیع خدمات عمومی با تاکید بر عدالت اجتماعی توجه شده است. پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و کاربردی است که داده های آن به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است. سپس با استفاده از روش های تحلیل خوشه ای، تکنیک ویکور فازی و آزمون های آمار استنباطی میزان برخورداری از خدمات عمومی به تفکیک محله و بافت های شهری تحلیل شده است. براساس نتایج، شهر بجنورد با کمبود شدید مراکز خدمات عمومی روبه روست. همچنین این کمبود به صورت ناعادلانه در محله های شهری مشاهده می شود و شاهد بروز نابرابری و بی عدالتی میان محله ها هستیم. این نابرابری ها به صورت مرکز پیرامونی است و هرچه از بخش مرکزی شهر به سمت حاشیه ها حرکت می کنیم، به محرومیت محله ها افزوده می شود. درواقع توسعه شتابان این شهر در سال های اخیر و برخی مشکلات ساختاری مربوط به نظام برنامه ریزی شهری سبب ناکارآمدی در تخصیص خدمات میان محله ای شده است؛ به طوری که تمرکز و تجمع امکانات در محله های مرکزی شهر سبب بروز مشکلات عدیده ای برای ساکنان این محله ها شده و دسترسی به خدمات عمومی برای ساکنان محله های محروم و حاشیه ای دشوارتر شده است.

    کلیدواژگان: بجنورد، خدمات عمومی، عدالت فضایی، ویکور فازی
  • رضا قاسمی، بابک امیدوار*، مصطفی بهزادفر صفحات 99-114
    مطالعه تاب آوری شهرها در مقابل زلزله از الزامات برنامه ریزی کاهش خسارات جانی و مالی زلزله در شهرهاست. تاب آوری تعاریف گوناگونی دارد و مدلی جامع به منظور محاسبه کمی آن وجود ندارد. در این پژوهش، به مطالعه اثربخشی راهبردهای بهبود تاب آوری شهری مرتبط با بخش های فنی-کالبدی و اجتماعی-اقتصادی در برابر زلزله با هدف ایجاد ابزاری برای تصمیم گیران و سیاست گذاران پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و نظر خواهی از خبرگان ابعاد و شاخص های موثر در تاب آوری شهرها در مقابل زلزله استخراج شد. سپس با استفاده از نظر خبرگان و روش مقایسه زوجی، وزن هریک از ابعاد و شاخص ها معین و شاخص تاب آوری معرفی شد. با استفاده از این شاخص و درنظرگرفتن سه سناریوی لرزه ای گسل شمال تهران، گسل ری و گسل شناور، اثربخشی راهبردهای فنی-کالبدی و اجتماعی-اقتصادی در بهبود تاب آوری برای منطقه 6 شهرداری شهر تهران با یکدیگر مقایسه شد. مقدار شاخص تاب آوری  در سناریوی گسل شمال تهران 458/0، در سناریوی گسل ری 454/0 و در سناریوی شناور 456/0 است. نسبت هزینه به افزایش شاخص تاب آوری در راهبرد های اجتماعی اقتصادی کوتاه مدت S1، میان مدت S2 و بلندمدت S3 به ترتیب 17/6، 69/11 و 52/18 است. همچنین در راهبردهای فنی کالبدی کوتاه مدت T1، میان مدت T2 و بلندمدت T3 به ترتیب 90/3، 67/4 و 41/7 است. بهترین راهبرد در افزایش شاخص تاب آوری در مقایسه با هزینه راهبرد S3 و ضعیف ترین راهبرد T1 است. با وجود این از نظر زمان مورد نیاز برای اجرا، راهبردی T1 بهینه ترین راهبرد است. انتخاب راهبرد بهینه برای یک شهر با پارامترها و متغیرهای گوناگونی ارتباط دارد. تنها یک راهکار فنی یا اجتماعی نمی تواند ضامن موفقیت طرح های بهبود تاب آوری شهری باشد. در کوتاه مدت راهبرد T1 و در طولانی مدت راهبرد S2 بهینه ترین راهبردها هستند.
    کلیدواژگان: بعد اجتماعی-اقتصادی، بعد فنی-کالبدی، راهبرد، زلزله، شاخص تاب آوری، مدل مفهومی
  • نازنین تبریزی*، محمدحسن زال، ملیکا جعفرپیشه صفحات 115-136

    خدمات فرهنگی اکوسیستم، مزایایی غیرمادی است که انسان از ارتباط با محیط به دست می آورد؛ بدین گونه که انسان ابتدا براساس فرهنگ خود محیط را درک و سپس مزایای مذکور را از آن دریافت می کند، اما در حال حاضر به دلیل توسعه سریع، نامناسب و کمتر برنامه ریزی شده، در بیشتر شهرهای کشور از جمله اصفهان، خدمات فرهنگی دریافتی مردم در معرض خطر قرار دارد. از آنجا که گردشگری یکی از فعالیت های موثر بر فرهنگ، مزایا و خدمات آن است، هدف پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیرگذاری عملکرد و فعالیت های گردشگری بر توسعه خدمات فرهنگی اکوسیستم (CES) در منطقه تاریخی شهر اصفهان (منطقه 3) است. داده های استفاده شده از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری و برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری در محیط نرم افزار LISREL استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که درمجموع، فعالیت های گردشگری در توسعه CES در منطقه 3 شهر اصفهان نقش موثری داشته است؛ البته این تاثیر در ابعاد مختلف یکسان نیست و مولفه های خدمات فرهنگی اکوسیستم (CES) یعنی حس مکان، تنوع فرهنگی، روابط اجتماعی، ارزش های زیباشناختی و سیستم دانش و ارزش های آموزشی با درجات متفاوت متاثر از فعالیت ها و فرایندهای گردشگری هستند. در میان شاخص های نامبرده، قوی ترین تاثیرپذیری به مولفه ارزش های زیباشناختی و ضعیف ترین تاثیرپذیری به مولفه سیستم دانش و ارزش های آموزشی تعلق دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، خدمات فرهنگی اکوسیستم، شهر، گردشگری، منطقه 3 اصفهان
  • سعیده مویدفر*، محمدرضا صابری صفحات 137-159

    از برجسته ترین ویژگی های هسته تاریخی شهرها، حضور عناصر و بافت های کالبدی و فضاهای شهری غنی و باارزش است. با توجه به ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد در یونسکو و مطرح شدن آن در بحث گردشگری، ضرورت حفظ و صیانت از این بافت و تضمین توسعه پایدار آن بیشتر احساس می شود. رویکرد آینده پژوهی با شناسایی فرصت ها و تهدیدهای آینده بافت های شهری، این امکان را فراهم می کند تا بتوان از فرصت های آینده به بهترین شکل استفاده و از پیامدهای منفی تا حد امکان جلوگیری کرد؛ از این رو هدف پژوهش حاضر شناخت متغیرهای کلیدی موثر برای رفع مشکلات بافت تاریخی شهر یزد بر مبنای توسعه پایدار و بررسی روابط متغیرها و نحوه اثرگذاری آن ها بر یکدیگر است. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. ماهیت داده ها کیفی و روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی بوده است. برای این منظور، از دیدگاه های 15 کارشناس خبره بافت تاریخی شهر یزد، در شناسایی عوامل کلیدی استفاده شده است. عوامل کلیدی شامل فرسودگی کالبدی، مهاجرت، حس تعلق، امنیت اجتماعی، مشارکت و... بوده است. در مرحله بعد، نیروهای پیشران موثر در توسعه برزن شش بادگیری مشخص و این عوامل براساس میزان اهمیت و عدم قطعیت، اولویت بندی شدند. سناریوها نیز با توجه به آن شکل گرفته اند. ارایه انواع سناریوها از محتمل ترین تا مطلوب ترین، راهبردهایی دارند که تکرارپذیری آن ها مبنای کار است. براین اساس، رفع فرسودگی و کاهش جمعیت گریزی با بیشترین تکرار در سناریوها، رتبه اول و راهبرد ارتقای امنیت رتبه دوم را دارد. راهبردهایی مانند ارتقای سرمایه گذاری بخش خصوصی، بهبود وضعیت گردشگری، اعمال مدیریت یکپارچه و بهبود طرح های توسعه شهری در رتبه های بعدی قرار می گیرند. بر این مبنا، راهکارهایی مانند اعطای وام های نوسازی از جانب دولت، بهسازی و نوسازی واحدهای مسکونی، بهسازی و طراحی محورهای پیاده رو، افزایش آگاهی مردم از هویت غنی برزن در سطح ملی و فراملی، ایجاد تسهیلات و بستر مناسب برای سرمایه گذاری شرکت های گردشگری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بافت تاریخی، برزن شش بادگیری، توسعه پایدار، شهر یزد
  • صدیقه کیانی سلمی*، محسن شاطریان، حامد صفری صفحات 161-192

    حاشیه نشینی و اسکان غیررسمی پدیده ای است که به دنبال تحولات ساختاری و بروز مسایل و مشکلات اقتصادی-اجتماعی، مانند جریان سریع شهرنشینی و مهاجرت های لجام گسیخته در بیشتر کشورهای جهان، به ویژه کشورهای جهان سوم پدیدار شده است. با توجه به حجم و روند روبه افزایش این گونه سکونتگاه ها، رهیافت های مختلفی برای حل مسئله حاشیه نشینی ارایه شده است. یکی از این رهیافت ها توانمندسازی، یعنی پذیرفتن حقوق شهروندی این ساکنان و حرکت به سوی مشارکت مردمی است. هدف کلی این پژوهش شناسایی عوامل تسهیل کننده توانمندسازی محله های حاشیه نشین شهر اصفهان است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با 10 پرسش عمومی و 45 پرسش تخصصی است که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به مقدار کلی 852/0 تایید شده است. جامعه آماری پژوهش ساکنان محله عاشق آباد (18060 نفر) بودند و حجم نمونه 157 نفر بود. برای تحلیل داده ها از قابلیت های آماری در نرم افزار SPSS و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شد. نتیجه کاربرد آزمون t در سطح اطمینان 95 درصد و با سطح معناداری کمتر از 05/0 اثربخشی همه متغیرهای مورد بررسی را تایید می کند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد دستیابی به توانمندسازی ساکنان این محله، با بهبود شاخص های اثرگذار در پنج بعد کالبدی، اجتماعی، فرهنگی آموزشی، زیست محیطی و اقتصادی با وزن های کوواریانسی 82/0، 78/0، 73/0، 56/0 و 53/0 میسر است و بیشترین اثربخشی در بعد کالبدی مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، حاشیه نشینی، سکونتگاه غیررسمی، عاشق آباد
  • سید محمدرضا خطیبی* صفحات 193-211

    افتراق معنایی یکی از روش های پرکاربرد در تحلیل توصیفی و کیفی فضاهای شهری است. فضاهای شهری سنتی و معاصر همواره مدنظر و قضاوت مردم و کارشناسان قرار گرفته است. این روش می تواند مبنایی علمی برای قضاوت این گروه های هدف قرار بگیرد. هدف از این مقاله آزمودن تکنیک افتراق معنایی در تحلیل کیفی یک فضای شهری (خیابان سپه قزوین) است تا بر مبنای آن قضاوت صفات مورد نظر این تکنیک صورت بگیرد. مسئله اصلی پژوهش در تطبیق پذیری مولفه های عینی و ذهنی و بررسی اختلاف و افتراق میان این مولفه ها در تحلیل کیفی مناظر شهری است. تکنیک افتراق معنایی می تواند با بهره گیری از ساز و کار علمی خود و بهره جستن از نظام سنجش دوگانه (دوقطبی) در این موارد، متخصصان امور شهری را یاری کند و توانایی مدیریت شهری را در حل مسئله نابسامانی ها و معضلات فضاهای شهری افزایش دهد. افتراق معنایی بر مبنای صفات زوجی و ویژگی های دوقطبی در تحلیل کیفی منظر شهری در این مقاله، درمورد منظر یک خیابان شهری (خیابان سپه قزوین) آزموده شد. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی-تحلیلی با تاکید بر روش تحلیل محتواست. شاخص ها و مولفه های ارتقای کیفی فضاهای شهری در دو بعد عینی (زیبایی، نظم، تداوم، تکرار، تقارن و شفافیت) و ذهنی (معنا، اصالت، آرامش، خوانایی، جذابیت و هماهنگی) تقسیم شده است و نتایج پژوهش حاکی از آن است که برداشت های مولفه های عینی و ذهنی از مناظر شهری میان مردم و کارشناسان متفاوت است و کیفیت های مولفه های ذهنی در فضاهای شهری مشخص شده مطلوبیت ندارند.

    کلیدواژگان: افتراق معنایی، تحلیل کیفی، خیابان سپه قزوین، فضای شهری
  • حسن جنگی، جمیله توکلی نیا*، محمدتقی رضویان صفحات 213-236

    وقتی از زیبایی شناسی صحبت می کنیم، به دنبال ابعاد عمیق چشم انداز جغرافیایی هستیم. رویکرد اساسی NWHS حفظ طبیعت در کنار نشان دادن زیبایی شناسی چشم اندازهای طبیعی است. مفهوم پایداری اکولوژیکی نیز محصول زیبایی شناسی بصری، جغرافیا و بوم شناسی است. هدف این پژوهش، ارزیابی توصیفی و عینی (برای شاخص های NWHS و اکولوژیکی) و ادراکی (ترجیحات عموم) فضاهای سبز شهری است. این پژوهش کلی نگر و جامع و شامل ادغام دو روش کمی و کیفی است. بدین ترتیب ابتدا پیشینه مربوط به خدمات فرهنگی اکوسیستم، چشم انداز و برنامه ریزی محیط زیست و پایداری در چشم انداز فضاهای سبز بررسی شده است تا شاخص های مورد نیاز برای ارزش زیبایی شناسی چشم انداز استخراج شود. با جمع آوری اطلاعات و تحلیل آن ها، تخمین دقیق حجم نمونه به روش نمونه گیری مکانی (سطحی) که کاملا جغرافیایی است صورت گرفته و 150 پرسشنامه در 17 نقطه برای سنجش معیار ترجیحات عموم توزیع شده است. معیار NWHS با ضریب 274/0 و اکولوژیکی با ضریب 422/0 و ترجیحات عموم (تجربه مشاهده کنندگان) با ضریب 304/0 از نظر تاثیرگذاری بر زیبایی شناسی چشم انداز منطقه در رده های اول تا سوم قرار دارند. هسته اصلی باغ گیاه شناسی ایران، نیمه شرقی پارک جنگلی چیتگر، نیمه شمالی پارک خرگوش دره و مجتمع آزادی، نیمه شرقی آبشار تهران و بخش مرکزی پارک جوانمردان، بیشترین ارزش زیبایی شناختی را در منطقه دارند. این مناطق 39 درصد از کل محدوده سبز را تشکیل می دهند. 28 درصد از فضاهای سبز نیز از نظر زیبایی شناختی متوسط تا خوب است. پارک جنگلی وردآورد، لتمال کن و نیمه غربی آبشار تهران با 33 درصد کمترین ارزش زیبایی شناسی را دارند. اگرچه زیبایی شناسی فرایندی جامع است، تاکید بر تعدادی از شاخص ها دشوار است و ممکن است در مطالعات مختلف نتایج متفاوتی به همراه داشته باشد. همچنین چالش اصلی این است که زیبایی شناسی نگرانی اصلی پژوهشگران و نظریه پردازان شهری نیست.

    کلیدواژگان: ارزش زیبایی شناسی چشم انداز (LAV)، تهران، پایداری، زیبایی شناسی، فضاهای سبز
|
  • Ahmad Pourahmad *, Alireza Darban Astaneh, Saeed Zanganeh Shahraki, Shiva Pourghorban Pages 1-22

    The rate of urban livability is directly related to urban services, population density, spatial identity, the presence of green space, the economic status of residents and the accessibility of urban facilities and infrastructure. Accordingly, indicators and criteria for measuring the urban livability of the cities are introduced. The purpose of this research is to identify the effective indicators in urban planning and development with a sustainable development approach in order to assess Kish Island's livability.The sample size of this research includes 54 officials and experts in tourism, urban planning and development of Kish Free Zone Organization, and professors and experts of other fields related to urban and tourism. The results of the questionnaires were calculated using SPSS software and T-test. ANOVA test was used to study and compare the quality of life sustainability indicators in political, managerial, social and cultural, economic and environmental dimensions. The results show that this test is significant at a high level of 99% and (sig = 0/000). In other words, it can be said that the minimum mean of one of the dimensions of survival with other dimensions has a significant difference. Duncan's post hoc test was used to check the accuracy. The results show that the political, managerial and economic dimensions are respectively 2.4932 and 2.9342, with the lowest score, and the environmental and social dimensions, cultural, with a mean of 3.1914 and 3.2242 respectively, is in a better position. .

    Keywords: Urban livability, Social, Cultural, economic, Environmental
  • Sara Attarchi *, Mojtaba Poorrahimi, Vahid Isazade Pages 23-43

    Following the increase in population and the growth of urbanization in recent decades, the natural landscape is becoming a human landscape, and the urban open space has become a constructed area. The aim of this study was to investigate the performance of four widely used urban spectral indices in order to separate the areas built from other uses in two different cities and compare it with the results of object-oriented classification to extract the constructed areas. For this purpose, the normalized difference indices of the constructed areas, the urban index, the normalized index of the constructed areas and the extraction index of the constructed areas from the OLI satellite images of Landsat 8 satellite for the two cities of Tehran and Gorgan have been calculated. Autos automatic thresholding method has been used to separate the constructed and un constructed areas. The research findings showed that spectral indicators in different urban areas do not have the same performance and the accuracy of extraction of constructed areas by applying these indicators does not exceed the accuracy of object-oriented classification. The overall accuracy of the object-oriented classification in extracting the constructed areas in Tehran is 92% and in Gorgan is 91%. The best spectral index of the constructed areas for the city of Tehran was the extraction index of the constructed areas with an overall accuracy of 82% and for the city of Gorgan, the normal index of the constructed areas with a total accuracy of 86%

    Keywords: Spectral Index, Object-oriented classification, Built-up area, Otsu 's automatic threshold, Landsat 8
  • Farzad Veisi *, Eskandar Moradi, Arman Divani Pages 45-71

    The present study aims to compare the capacity of sustainable regeneration in urban areas with a rusty texture and informal texture in Marivan city of Kurdistan province in 2016 implemented. The research method is applied in terms of its purpose and in terms of implementing and information collecting is descriptive-analytic. The statistical population of this research includes all residents in the rusty and informal texture areas of Marivan city, from these two groups, Chaharbagh and Lyanhikh from the worn texture, Musc and Hop of Musc and Nowbahar from the informal tissue were randomly selected. The statistical analysis of this research showed From the perspective of residents of the neighborhoods aimed at improving social conditions as the first indicator in sustainable urban regeneration, the economic prosperity as the second indicator in regeneration; physical enhancement as the third indicator in regenerating and improving the ecological status has been raised as the fourth indicator in regeneration. Sustainable urban regeneration capacity is high in the subscales of socio-cultural conditions, economic prosperity, environmental status and the improvement of physical quality in the worn out tissue. The sustainability of urban regeneration capacity in these subscales in the informal context is moderate. Sustainable urban regeneration capacity is high in the rusty texture and in the informal texture is moderate.

    Keywords: sustainable urban regeneration, capacity comparison, rusty texture, informal texture, Marivan City
  • Mohammad Ahmadi *, Ali Akbar Shamsipour Pages 73-98

    One of the most important consequences of rapid urbanization and the physical development of cities in recent decades in Iran has been the disruption of the distribution system of urban services, hence, the inequality in the provision thereof. Therefore, the most important mission of urban managers and planners in this field is to try to realize the goal of “equal opportunities” in providing access to urban services for all urban strata and eliminate the conflicts in providing educational and healthcare services and the like. The present study is a developmental applied research in terms of its objectives and a descriptive-analytic research in terms of its methods. A thorough literature review was conducted for data collection via library resources. In fact, some of the data needed for this study were collected from library resources or the reports provided by organizations involved in urban management. Each public service is assessed in terms of the frequency and distribution of different elements of public services in different neighborhoods of the city. The results of the study indicate a severe shortage of public services at the neighborhood level in Bojnourd city such that in some neighborhoods, there is no such thing as a health center, a park or a school. The results indicate that neighborhoods development coefficients range from a minimum of 2.3 to a maximum of 0.25 such that the neighborhood 7-4 ranks first (featuring the highest development coefficient) whereas the neighborhood 10-1 ranks 41st among the neighborhoods of Bojnourd city.

    Keywords: spatial justice, Public services, Bojnourd, Fuzzy Vikor
  • REZA GHASEMI, Babak Omidvar *, Mostafa Behzadfar Pages 99-114
    There is no comprehensive model for quantitative calculation of resiliency. To this end, using documentation studies and expert opinions, the conceptual model of the resiliency of cities against earthquakes were extracted. It is considered that resiliency has social, economics, technical, physical, institutional, and security dimensions. The 6th municipal district of Tehran was considered as case study. Using the proposed index and considering three seismic scenarios, the effectiveness of technical-physical and socio-economics strategies in improving the resiliency of the studied district were compared. In order to better compare strategies, the costs of implementing strategies and the time span of their implementation are also estimated. The weights of social, economic, technical, physical, institutional, and security dimensions were 0.198, 0.153, 0.136, 0.202, 0.151 and 0.159, respectively. The value of the resiliency index is 0.458, 0.454 and 0.456 in North-Tehran fault, Ray fault the floating scenario, respectively. At the best case, the S3 strategy improved the RI by about 33% in all the three assumed seismic scenarios. The T3 strategy for the case of the North Tehran fault scenario improved RI by 31% and in other two seismic scenarios, the improvement was about 28%. S3 strategy is the best strategy for increasing the overall resiliency index considering the cost of implementation as decision measure and the weakest strategy is T1 in this regard. Nevertheless, in terms of the time span as decision measure T1 is the optimal strategy. In the short run, T1 and, in the long run, S2 are the best strategies.
    Keywords: Resilience index, earthquake, Socio economic dimension, Technical physical dimension, Conceptual model
  • Nazanin Tabrizi *, Mohammad Hasan Zal, Melika Jafar Pishe Pages 115-136

    Cultural Ecosystem Services are non-material benefits people obtain from ecosystems. CES are connected to human health and well-being and cannot be out sourced , they are provided by linkages between people and the environment they live in. Todays with the unfavorable development and rapid growth of Isfahan as the third largest city in the country without the necessary infrastructure, in addition, the age of modernity and the capitalist world and the process of modernization, is no longer conceptualized by pure urban culture. So, obtaining cultural ecosystem services by people are becoming endangered. With direct relation between tourism and culture, this study target to identify wether tourism had able to develop cultural ecosystem services in Isfahan, district 3. In this research, library studies were used to collect data and information, as well as field studies including interviews and a researcher-made questionnaire. The questionnaire was designed in two ways: the statistical population of this study included experts in tourism and urban planning and citizens of Isfahan region 3 (n = 383). Validity was confirmed by the views of professors and experts, and reliability was also confirmed with a Cronbach's alpha of 0.93. Then statistical software such as LISREL and SPSS were used for analysis. It is worth noting that the results show that there is a significant relationship between tourism and cultural services in Isfahan region 3 (standard co-efficient = 0.43 and T =7.27) and 20% of cultural services changes due to tourism.

    Keywords: Cultural ecosystem services_Development_Tourism_city_District 3 of Isfahan
  • Saeede Moaiedfar *, M.Reza Saberi Pages 137-159

    One of the most prominent features of the historical core of cities is the presence of precious physical elements and textures.With the global registration of Yazd's historical context in UNESCO and its emergence in tourism, the preservation of this texture and its sustainable development are more felt. The Forecasting approach allows for the best possible use of future opportunities and to avoid negative consequences as far as possible by identifying the future opportunities and threats of urban contexts. The purpose of the present study is to identify the key variables are effective in resolving the existing problems in the historical context of Yazd and to investigate the relationships between the variables and how they affect each other.The method of this study is descriptive-analytical.The nature of the data is qualitative and the method of data collection is library, documentary and survey.In this regard, the opinions of 15 experts in the historical context of Yazd city have been used to identify key factors. In the next step, the forces driving the development of the Sheshbadgir district are identified and these factors are prioritized based on the degree of uncertainty and then the scenarios are formed. Accordingly,the most important priorities are to improve the state of exhaustion,reduce crowding and improve the safety of the Sheshbadgir district.The solutions are suggested such as government loans for refurbishment, refurbishment and renovation of residential units, refurbishment and design of sidewalks,raising public awareness of the historical context,providing more facilities and a favorable environment for investment by tourism companies.

    Keywords: Sustainable Development, forecasting, historical context, Sheshbadgir district, Yazd city
  • Sedigheh Kiani Salmi *, Mohsen Shaterian, Hamed Safari Pages 161-192

    Marginalization and unofficial housing is a phenomenon that has followed structural changes and emerging socioeconomic problems such as rapid urbanization and unstable migration in most countries, especially in third world countries. Given the increasing volume and trend of such settlements, different approaches have been proposed to solve the problem of marginalization.One of these approaches is to empower citizens to accept citizenship rights and move towards public participation. The overall objective of this research is to identify the factors that facilitate the empowerment of suburbs in Isfahan. The research tool was a researcher-made questionnaire with 10 general and 45 specialized questions whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test at 0.852. The statistical population of the study was inhabitants of Asheghabad neighborhood with a sample size of 157. Data were analyzed using SPSS software and structural equation modeling in AMOS software.The result of applying t-test at 95% confidence level with a significance level less than 0.05 confirms the effectiveness of all the variables studied. The results also show that achieving empowerment of the residents of Asheghabad neighborhood by improving effective indicators in five physical, social, cultural, environmental and economic dimensions with covariance weights of 0.82, 0.78, 0.73, 0.56, 0.53 that the highest efficacy was observed in the physical dimension.

    Keywords: Empowerment, marginalization, Informal Settlement, Asheghabad
  • Seyed Mohammad Reza Khatibi * Pages 193-211

    Semantic differentiation is one of the most widely used methods in the descriptive and qualitative analysis of urban spaces. Traditional and contemporary urban spaces have always been judged by people and experts. This method can serve as a scientific basis for judging these target groups. The purpose of this paper is to test the semantic differentiation technique in the qualitative analysis of an urban space (Sepah Qazvin Street) in order to make a judgment on the characteristics of this technique. The main issue of research is the compatibility of objective and subjective components and examining the differences and differences between these components in the qualitative analysis of urban scape. The research method used in this study is applied in terms of purpose and in terms of method and method it is an analytical descriptive with emphasis on content analysis method. Indicators and components of urban space quality improvement are divided into two objective (beauty, order, continuity, repetition, symmetry and transparency) and subjective (meaning, authenticity, tranquility, readability, attractiveness and harmony). The results indicate that the perceptions of objective and subjective components of urban landscapes are different between people and experts and the qualities of mental components in the specified urban spaces are unfavorable.

    Keywords: urban space, qualitative analysis, Semantic differentiation, Sepah Street of Qazvin
  • Hassan Jangi, Jamileh Tavakolinia *, Mohammad Taghi Razavian Pages 213-236

    The basic approach of NWHS is to preserve nature alongside the aesthetic representation of natural landscapes. The concept of ecological sustainability is also the product of visual aesthetics, geography, and ecology. The purpose of this study is to provide a descriptive and objective assessment (for NWHS and Ecological indices) and perceptual (Viewing Experience) of urban green spaces. This is holistic and comprehensive research and a combination of both quantitative and qualitative methods. We first examined the literature on cultural ecosystem services, landscape and environmental issues, and sustainability in the landscape of green spaces to extract the indices needed for the value of landscape aesthetics. By collecting information and questionnaires and analyzing them, an accurate estimation of sample size was done by geographical proportional sampling method and 150 questionnaires in 17 points for measuring criteria. Ecological criteria with a score of 0.422 and viewing experience with a score of 0.304 and NWHS with a score of 0.274 were ranked first to third in influencing the landscape aesthetics of the study area. The most aesthetic value is the central core of the National Botanical Garden , Chitgar ,Khargoush Dareh and Azadi , the eastern half of Tehran Waterfall (especially the northeast) and the central part of Javanmardan.Finally, it should be noted that although aesthetics is a comprehensive process, it is difficult to emphasize a number of indicators and may yield different results in different studies. Also, the main challenge is those aesthetics are not the main concern of urban researchers and theorists

    Keywords: sustainability, Landscape Aesthetic Value (LAV), Green spaces, Tehran