فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید اسدی*، نرجس توحیدی فر، حجت گودرزی صفحات 1-21

    ظهور و بروز ادبیات تطبیقی، دموکراسی و عدالت را تاحد زیادی به عالم پژوهش اهدا کرد و یکی از زیرشاخه های مهم آن که مطالعات بین رشته ای است، به تاثیر و تاثر متقابل علوم مختلف می پردازد. عنصر زمان که تا پیش از قرن بیستم از معیارهای قطعی سنجش محسوب می شد، با ظهور نظریه نسبیت آلبرت انیشتین قطعیت خود را ازدست داد و امری نسبی به شمار آمد. این نوع نگرش به مقوله زمان، به ادبیات نیز راه یافت و رمان نویسان قرن بیستم را از حیث روایت تحت تاثیر قرار داد. رمان نویسان مدرن، برخلاف نویسندگان سبک کلاسیک که سیر حوادث را از دریچه بیرونی و براساس ترتیب و توالی و روابط علت ومعلولی روایت می کردند سیر خطی زمان داستان خویش را برهم زدند و روش «جریان سیال ذهن» را برای روایت داستان خویش اتخاذ کردند. یکی از موفق ترین آثار این سبک خشم و هیاهو (1929) اثر ویلیام فاکنر است که طی آن نویسنده به شیوه های مختلف از قوانین نسبیت تبعیت، و سیر خطی زمان را نفی کرده است. دغدغه مطالعه پیش رو بررسی تاثیر فیزیک انیشتینی بر سنت روایی رمان نویسی ابتدای قرن بیستم به طور عام و رمان خشم و هیاهو به طور خاص است. روش تحقیق تطبیقی و تحلیلی توصیفی است.

    کلیدواژگان: مطالعات بین رشته ای، عدم قطعیت، جریان سیال ذهن، فضا زمان
  • کبری بهمنی*، ذوالفقار علامی صفحات 23-48

    اسکندرنامه کالیستنس دروغین (قرن ششم شمسی) روایتی دیگر از زندگی و لشکرکشی های اسکندر است و مانند سایر اسکندرنامه ها دستخوش تغییر و تصرف نقالان و داستان گزاران شده است. در این داستان، اسکندر به شهر پریان می رسد که همان آرمان شهر زنان یا هروم است؛ برخلاف سایر اسکندرنامه ها، با پادشاه زنان مبارزه می کند و او را به اسارت و سپس به عقد خود درمی آورد. پژوهش حاضر در چارچوب نشانه معناشناسی روایی، ابتدا الگوی روایی و سپس اکتان ها و کنشگران را براساس هویت های مدلی و فیگورتیو آنان بررسی می کند. زنان در آرمان شهر خود، چه هویت های مدلی و مضمونی را آرزو می کرده اند؟ هویت های معنایی چگونه حوزه های کنشی را دسترسی ناپذیر می کند و زنان چگونه حوزه های کنشی را که از نظر فرهنگی ممنوع هستند، تجربه می کنند؟ آرمان شهر زنان بر هویت «خواستن» و نفی «باید» متمرکز است. چنین هویتی در تضاد با اشکال فرهنگی جامعه قرن ششم شمسی و هویت معنایی اسکندر، به عنوان پیامبر، قرار دارد؛ بنابراین راوی که تنش بین اسکندر و اراقیت را روایت می کند، با کارکرد تفسیری خود، همگنه های معنایی را درجهت مخالف منطق گشتارها ایجاد می نماید. ناهماهنگی بین این دو، در دسیسه زنان حرم سرا ادامه می یابد. نظام ارزشی متن درحالی تبعیت از زن را نکوهش می کند که عامل فاعلی را زنان گسیل کرده اند. زنان حرم سرا که هویتی کاملا برعکس اراقیت دارند، پنهان از کنشگران دیگر و از طریق دسیسه، ارزش را تعیین می کنند. راوی، برخلاف نحو روایی، نقش زنان و فریب اسکندر را انکار می کند.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، هویت مدلی، برنامه روایی، آرمان شهر زنان، اسکندر، اراقیت
  • بهزاد پورقریب*، همتا مهدوی نتاج، عبدالباقی رضایی تالار پشتی صفحات 49-69

    نویسندگان با توجه به نیاز های جهان جدید، در شیوه داستان پردازی واقع گرایی تغییراتی داده اند. برخی آثار ادبی پس از جنگ، با دوری از واقعیت و عالم واقع، بر پوچی زندگی امروزی صحه می گذارند. رودی راکر، مبدع تراواقع گرایی، در مانیفست خود اذعان داشت که در جنبش مذکور، خصیصه های فانتزی و علمی تخیلی، مبتنی بر مولفه های دنیای واقع، با هم ممزوج شده اند. اختراعات عجیب علمی، موجودات فضایی و ماورایی، جهان های موازی و حوادث غیرعادی ازجمله مواردی هستند که در این گونه آثار یافت می شوند. علاوه بر این، نقد اجتماعی، به واسطه طنز و به سخره گرفتن حماقت ها و نابخردی های بشر، از دیگر ویژگی های پراهمیت تراواقع گرایی است. فراداستان شیوه ای روایی در داستان های پست مدرن است و در آثار تراواقع گرایانه نیز یافت می شود. در این گونه روایت ها، نویسنده به مصنوع بودن داستان خود اصرار دارد. رمان گهواره گربهاثر کرت وانه گت مشحون از مولفه های جنبش تراواقع گرایی است. این رمان ماجرایی پایان دنیایی را به تصویر می کشد. کرت وانه گت از ویژگی های علمی تخیلی، فانتزی، و طنز و کنایه به مثابه ابزاری برای بیان سرکوب اقدامات ضدانسانی استفاده کرده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از تراواقع گرایی، به بررسی رمان گهواره گربه می پردازد و بر این مهم تاکید می کند که نویسنده تراواقع گرا از یک طرف ویژگی های روایت واقع گرایانه را نمایش می دهد و از طرف دیگر، با به کارگیری ویژگی های روایت علمی تخیلی، فانتزی و پایان دنیایی، فضایی را ایجاد می کند که از مرز واقعیت دور می شود. این عوامل در روایت، موجب به وجود آمدن حالت خاص تعلیق در مرز واقعیت و غیرواقعیت می شود.

    کلیدواژگان: تراواقع گرایی، روایت پست مدرن، رودی راکر، علمی تخیلی، فانتزی، کرت وانه گت
  • علی تقی زاده* صفحات 71-99

    هدف پژوهش حاضر کمک به کاربرد بیشتر ادبیات روایتی به منظور استفاده از ظرفیت های آن در نقد فرهنگی است. ازجمله اهداف نقد فرهنگی و مطالعات فرهنگی این است که به مثابه پروژه ای برای کاربردی کردن ادبیات روایتی در جامعه مدرن عمل کند؛ زیرا جامعه مدرن به متون ادبی علاقه چندانی ندارد. این چالش فرهنگی بزرگی است که پژوهشگران ادبیات و مطالعات فرهنگی درباره آن می اندیشند و می خواهند برای رفع آن راهکارهای عملی ارایه کنند. در چنین شرایطی، لازمه راه یافتن روایت به جامعه این است که ویژگی هایی خاص داشته باشد. زبان نمادین، بازنمایی و ویژگی های نشانه شناسانه برخی از ویژگی های کلی روایت هستند. این ویژگی های کلی و مولد، قابلیت های فراوان دیگری را نیز در روایت ایجاد می کنند که منجر به تبدیل آن به فضایی مناسب برای نقد فرهنگی می شوند. تبلور نقد فرهنگی، نقش فرهنگی نماد، توصیف مستند جامعه، تبیین توهم و ذهنیت، و مفهوم شکل ازجمله مولفه های فرهنگ ساز روایت هستند که پژوهش حاضر در تحلیل ظرفیت های نقد فرهنگی، آن ها را بررسی می کند. وجه مشترک همه این مولفه ها این است که به ارزش های انتقادی گفتمان ادبی می افزایند و از طریق تبدیل ادبیات روایتی به فضای نقد و نوآوری، ظرفیت های تولید و نقد فرهنگی روایت را تقویت می کنند. بنابراین دستاورد پژوهش حاضر این است که ظرفیت های نقد فرهنگی روایت را تبیین می کند و از طریق کمک به کاربرد بیشتر ادبیات روایتی، به امکانات نقد فرهنگی و مطالعات فرهنگی می افزاید.

    کلیدواژگان: روایت، نقد فرهنگی روایت، نقش فرهنگی نماد، تبیین توهم و ذهنیت، مفهوم شکل
  • میر محمدرضا حیدری*، آنیتا صالح بلوردی صفحات 101-121

    این مقاله با طرح مفهوم روایت در موزه ها، نشان می دهد پاره ای روایت های موزه ای را مبتنی بر خط سیر یا روند داستانی می توان پدید آورد که در آن ها روایت مشتمل بر تحول و گسترش داستان، سکانس دراماتیک و گره داستانی باشد و با هدایت بازدیدکننده به دنبال کردن داستان موزه، موجب درگیری مخاطب با این روایت شود. در این مسیر، نگارندگان نخست مفهوم روایت موزه ای را بررسی می کنند و چالش های اصلی در روایی فرض کردن موزه ها را مورد توجه قرار می دهند. به گمان آن ها، چالش اصلی در این امر، از یک سو تعیین نقش و حضور راوی در جریان روایت موزه ای و از سوی دیگر، نحوه مرتبط ساختن طرح روایی و اشیای به نمایش درآمده در داخل موزه است. این مقاله تلاش می کند با طرح مفهوم گفته پردازی و تعمیم آن به مورد موزه ها نشان دهد که در سایه این مفهوم می توان تمامی موزه ها را دارای طرحی روایی دانست. پس از آن، مقاله به بررسی امکانات طراح موزه ای برای داستان مند کردن روایت می پردازد و ضمن طرح صحنه آرایی، به عنوان اصلی ترین ابزار در این زمینه، روش ها و شیوه های این امر را ارایه می کند. مقاله در پایان، با بررسی موردی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در تهران، می کوشد ضمن نمایاندن شیوه های مرسوم روایتگری در موزه ، نشان دهد که طراحان این موزه چگونه تلاش کرده اند تا فراتر از این روایت، روندی داستانی را برای بازدیدکنندگان فراهم آورند.

    کلیدواژگان: موزه، روایت موزه ای، خط سیر داستانی، بازسازی، فضای پرفورمتیو
  • مجید رحیمی جعفری* صفحات 123-145

    جسم، همچون متن، تن، بدن و رسانه، یکی از ماده ها و حایل های گفتمانی مهم در هنر اجراست. جسم همواره با مفاهیم بدن و تن خلط شده، درصورتی که کارکرد هریک در اجرا و روایت متمایز از دیگری است. جسم آن ابژه دارای هویت در صحنه است که از اعماق فرهنگ ها، تاریخ، روایت ها، بافت ها و خاطره فردی/ جمعی دست به معناسازی می زند. اجراهای نمایش مد، اغلب با رویکردهای ساده ای در اجرا و روایت همراه بوده است؛ اما توم براون، طراح ارشد امریکایی نشان شانل، مرز ماده های گفتمانی و نحوه ارتباط آن ها در اجرا و روایت را برهم می زند. در اجراهای او، اجسام وضعیت های گفتمانی مختلفی را، چه روی صحنه و چه در وجه روایی، به وجود می آورند که هدف ما بررسی آن ها در سطوح تجلی صحنه ای است. در اجراهای او، جسم چگونه از فضا و مکان اجرای مد، تصویر متفاوتی ارایه می کند؟ به نظر می رسد جسم، به مثابه حایلی گفتمانی، با دو ویژگی بی واسطه گری و قلمروزدایی از قاعده روایت، می تواند ارتباط فیزیکی خود در موقعیت یا مکان را قطع کند. اجسام در چه وضعیت گفتمانی بیناجسمی ای در اجرای نمایش مد، لباس های حاضرآماده را دچار دگردیسی می کنند؟ به نظر می رسد اجسام با تشکیل جسم مرکب در وضعیت گفتمانی چندجسمی می توانند لباس های حاضرآماده یا برش خورده را که روایتی از سری دوزی هستند، وارد نوعی پوسته جدید کنند.

    کلیدواژگان: جسم، بیناجسمی، وضعیت های گفتمانی، هنر اجرا، نمایش مد
  • رضا رضایی* صفحات 147-183

    اغلب تعاریف مفهوم هویت به حس تعلق به گروه های اجتماعیاشاره دارند. در این میان متخصصان جامعه شناسی از یک سو و زبان شناسی و تحلیل گفتمان از سوی دیگر، هریک می کوشند تعریفی جامع از این مفهوم به دست دهند . به زعم دسته اول، هویت بخشی از «خود مفهوم» فرد است که برخاسته از دانش و آگاهی او از عضویت در گروه اجتماعی است ؛ حال آنکه زبان شناسان و تحلیلگران گفتمان، ازقبیل کروسکریتی،  هویت را برساخته نقش زبان در فرایند تولیدات زبانی و روایی می دانند. به عبارت دیگر، هویت برساختی است زبان شناختی گفتمانی از عضویت در یک یا چند گروه از اجتماع  که زبان و گفتمان در شکل گیری آن دارای نقش محوری است. با لحاظ این پیش زمینه نظری ، پژوهش حاضر برآن است تا با روشی توصیفی تحلیلی و پیشنهاد الگوهای حاصل از پژوهش، چگونگی شکل گیری هویت روایی در گفتمان مهاجرت، ظهور «خود» و «دیگری» را نه به مثابه عناصر ثابت و ازپیش تعیین شده و پایدار، بلکه به منزله عناصری سیال و پویا که در بطن فرایند گفتمان و کنش روایت در عمل شکل گرفته است، در آثار گلی ترقی، نویسنده معاصر ایرانی، واکاوی کند. پیکره پژوهش شامل دو مجموعه داستان کوتاه با عنوان دو دنیا و خاطره های پراکنده است. پرسش های پژوهش نیز از این قرارند: مولفه های گفتمانی و سازوکارهای نشانه معنایی دخیل در شکل گیری هویت روایی کدام اند؟ این سازوکارها در چه سطوحی قابل تحلیل اند؟ نتایج نشان می دهند سوگیری و بازنمایی اجتماعی، مقوله بندی و عاملیت به مثابه مولفه های گفتمانی و در لایه های نشانه معنایی و متنی  قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: روایت، هویت، کنش روایی، خود و دیگری، عاملیت و مقوله بندی، گلی ترقی
  • فرزاد کریمی* صفحات 185-199

    زبان اسطوره ای زبانی است که شیوه های زمانی، مکانی یا نشانه ای ساختار اسطوره در آن بازتولید شده است. در این مقاله، با استفاده از متن رمان سنگ و سایه از محمدرضا صفدری، چگونگی چنین برساختی از اسطوره در زبان تحلیل و تبیین شده است. در چنین تحلیلی، وضعیت تاریخ نمود زمانی اسطوره و طبیعت نمود مکانی اسطوره حایز اهمیت بسیار است. در جریان همین وضعیت تقابلی یا تناظری تاریخ و طبیعت است که دلالت های زبانی در رمان مورد مطالعه معنا می یابد. در این اثر، نویسنده با هدایت دلالت ها از مصداقی معین به سطحی سیال از معنا، امکان های دلالی زبان را گسترش داده و در این مسیر تخیل را به گونه ای به خدمت گرفته که هم تاریخ و هم طبیعت موجود در دل دنیای کهن الگویی متن و هم نابودی آن ها توجیه پذیر است. زبان اسطوره ای نیازمند نظامی است از دلالت های میان سطحی که بتواند گامی از نمادپردازی فراتر نهد. به نظر می رسد محمدرضا صفدری در رمان سنگ و سایه توانسته است به چنین نظامی از زبان دست یابد.

    کلیدواژگان: اسطوره زبانی، سنگ و سایه، محمدرضا صفدری، تاریخ، طبیعت، کهن الگو
  • ابراهیم کنعانی* صفحات 201-223

    مسئله مقاله حاضر بر پایه این فرضیه شکل گرفته که ابژه ها با وجه جهان شمولی خود می توانند در کارکرد های مختلف سوژگانی، بیناسوژه ای، بیناابژه ای، پدیداری، پروتزی و جسمانه ای نقش ایفا کنند. بر پایه این، پرسش اصلی مقاله پیش رو این است که جایگاه ابژه در مناسبات اجتماعی کجاست و ابژه چگونه و برمبنای کدام کارکردهای روایی می تواند منظر سوژه و راوی را ازآن خود کند و با ساختارمند کردن سکانس های کنشی او حتی ارتباطات بیناسوژه ای و بیناابژه ای را سامان بخشد. درواقع هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین نقش و جایگاه ابژه در مناسبت های بینانشانه ای، بیناابژه ای و اجتماعی از منظر نشانه معناشناسی برمبنای روایت «خانه روشنان» گلشیری است. بررسی نشانه معناشناختی ابژه در «خانه روشنان» نشان دهنده ارتقای جایگاه ابژگانی ابژه تا سطح سوژه   کنشگر و ایفای نقش کنشگری و سوژگانی در بستری از کنش های بیناسوژه ای و اجتماعی است. «خانه روشنان» برپایه روایتی غیرخطی شکل می گیرد و ازجمله معدود آثاری است که در آن ابژه وظیفه روایتگری را برعهده دارد و همه چیز از منظر او ارزیابی می شود. در این اثر، ابژه با نقش ها و کارکردهای بیناسوژه ای و بیناابژه ای، نبض روایت را دراختیار می گیرد و برمبنای کنش های اجتماعی در تعاملی ادراکی حسی و تنی با دیگر سوژه ها قرار می گیرد و درنتیجه به مقام سوژه کنشگر ارتقا می یابد.

    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، ابژه، سوژه، خانه روشنان، روایت
  • علیرضا محمدی کله سر*، سوسن موسایی صفحات 225-249

    یکی از اهداف روایت شناسی که معمولا در پژوهش های زبان فارسی از آن غفلت می شود، بررسی نظامی است که فهم یک مفسر یا گفتمان از حکایت براساس آن شکل می گیرد. در همین راستا، هدف مقاله حاضر معرفی فرایند شکل گیری تفسیر حکایت های منطق الطیر عطار است. در این بررسی، نقش عطار در مقام خواننده/ مفسر پررنگ تر از نقش وی در جایگاه نویسنده حکایت است. پژوهش حاضر درپی پاسخ به این سوال است که آیا در خوانش و تفسیر حکایت در منطق الطیر می توان نظامی تبیین پذیر و مرتبط با تلقی خاص عطار از عرفان تشخیص داد. شیوه این مقاله برای دستیابی به نظام تفسیری عطار عبارت است از ایجاد تناظر میان برخی ویژگی های ساختاری حکایت های درونه ای با تفاسیر عطار از آن حکایت ها. بر این اساس، می توان گفت مفهوم نیستی، به عنوان محور عرفان عطار، بر نظام تفسیر حکایت ها اثری آشکار داشته است. عطار در برخورد با خطوط داستانی متعدد موجود در ساختار حکایت، خطی را برای ارایه تفسیر برمی گزیند که دربردارنده مفهوم نیستی یا یکی از وجوه معنایی آن باشد. قوانین موجود در ساختار این خط داستانی نیز متاثر از همین وجوه هستند؛ بنابراین کنشگران حکایت ها نیز ملزم به تبعیت از این نوع قوانین می شوند. از سوی دیگر، تفسیر حکایت مبتنی بر کنشگرهایی است که کنشی به معنای فاعلی انجام نمی دهند و بیشتر نقشی انفعالی دارند تا فاعلی. قوانین و کنشگرهای مورد توجه عطار در فرایند تفسیر حکایت، مقولاتی ساختاری هستند که الگو یا گفتمان حاکم بر ذهن عطار را در خوانش داستان آشکار می کنند.

    کلیدواژگان: منطق الطیر، تفسیر، خط داستانی، کنشگر، قوانین متن
  • پانته آ نبی ئیان* صفحات 251-281

    در چارچوب نشانه معناشناسی گفتمانی، معنا از فرایندهای پیچیده ای تبعیت می کند. نشانه معناها در درون فرایند گفتمانی تضمین کننده کنش ایجاد معناهای زنده و پیوسته درحال شکل گیری هستند. نشانه معناشناسی، کارکرد سنتی معنا را به سوی کارکردی گفتمانی که در آن هیچ معنای ازپیش محققی وجود ندارد، سوق می دهد. به همین دلیل می توان صنعت تشخیص، یکی از صنایع ادبی، را از منظر نشانه معناشناسی و از دیدگاهی گفتمانی بررسی کرد. بدیهی است که عوامل بسیاری در ایجاد روند تشخیص و تبدیل ابژه به سوژه نقش دارند. در این حالت، تشخیص می تواند سیر صعودی داشته باشد و فرایند اوج معنایی را طی کند. ولی گاه باید درنظر داشت که عوامل متعددی در یک روایت، در تبانی با هم می توانند توانایی کنشگر یا سوژه را محدود کرده، او را به ابژه یا شیء تبدیل کنند. این دگرگونی نتیجه امری فرایندی است که سبب می شود تا از تشخیص به سوی سقوط آن پیش رویم. پس روند تشخیص می تواند مسیر معکوس، یعنی سیر نزولی، داشته باشد. در میان کارکردهای مورد بررسی، کارکرد نوستالژیک، خلسه ای و اسطوره ای گفتمان را در رمان بوف کور به عنوان عامل گسست و یکی از اصلی ترین عوامل اثرگذار در سقوط از تشخیص یافتیم. هدف این مقاله بررسی نحوه ایجاد گسست از طریق پیدایش فضای تنشی در روایت بوف کور هدایت و نقش آن در سقوط از تشخیص از دیدگاه نشانه معناشناسی گفتمانی است.

    کلیدواژگان: فرایند، روایت، تشخیص، گسست، نوستالژی، خلسه، اسطوره، بوف کور
  • محسن وثاقتی جلال* صفحات 283-313

    زبان، به عنوان مولفه ای مهم در روایت رمان های ریالیسم جادویی، کارکردی متناقض نما دارد؛ از سویی با وسعت بخشیدن به تخیل، ادبیت رمان را محقق می سازد و بعد جادویی آن را تقویت می کند و از سوی دیگر با کارکرد زبان شناسانه در روایت داستان و تحکیم رابطه علت ومعلولی، مخاطب را به فضای واقعی برمی گرداند تا در اوج حیرت انگیزی، پدیده های جادویی باورپذیر شوند. هدف مقاله حاضر این است که نشان دهد زبان روایی چگونه در روزگار سپری شده مردم سالخورده به ایجاد ریالیسم جادویی کمک می کند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر نظر اندیشمندان حوزه ریالیسم جادویی و زبان شناسی، این رمان را به شیوه استقرایی و آوردن شاهد مثال بررسی کرده است. نتایج نشان می دهد زبان با نوع روایتگری در سه سطح آوایی، نحوی و واژگانی متحول می شود و با نقش متناقض نمایی که می یابد، جادوها و واقعیت ها را به گونه ای درمی آمیزد که مخاطب علاوه بر التذاذ روحی، آن ها را باور می کند. بنابراین سبک زبانی دولت آبادی در روایت ریالیسم جادویی این رمان به شکل معناداری موثر بوده است.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، زبان روایی، روزگار سپری شده مردم سالخورده
|
  • Saeed Asadi *, Narjes Tohidifar, Hojat Goodarzi Pages 1-21

    One of the most successful works, in this respect, is Faulkner's Sound and Fury (1929) in which he follows the theory of relativity and ignores the linear conception of time. The major concern in this paper is to analyze the impact of Einstein's relativity on early twentieth novelist in general, and on Sound and Fury, in particular. This attitude found its way into literature and affected twentieth century novelists. Despite classical authors who viewed time from the outside and based on causal consequences, modern novelists distorted the time sequence and employed the stream of consciousness as a means of their narration. The Emergence of comparative literature bestowed to a great extent the democracy and justice to the world of doing research. One of its branches is interdisciplinary studies which deal with the mutual interactions among different sciences. Before the twentieth century, time was considered as one of the rigid criteria which was used to measure. By the advent of Einstein's theory of relativity, time was to be considered relatively.

    Keywords: interdisciplinary studies, Uncertainty, Stream of consciousness, Space-time
  • Kobra Bahmani *, Zolfaghar Alami Pages 23-48

    The false Calisthenian script (sixth century) is another narrative of Alexander's life and struggles, and has been transformed, as in other scriptures, into the manipulation of narrators and storytellers. In this story, Alexander goes to the fairy-tale city, which is the ideal of women or hero, contrary to other scriptures, fights with the king of women and enslaves him, and then marries him; the dream of women With the reality of the sixth century. The analysis of the sign of semantics can, while analyzing the text, by separating and analyzing the relations between the signs, the separation of the orientation of the primary discourse from the new value systems that are represented as semantic homogeneous, and the removal or distortion The stories that other scholars point to has speculated about it, in the structure of the story and in light of the new cultural forms. The present study first examines the narrative model, then the octanes and actors based on their model identities and their figurative identities. What kind of modeling and identity ideas women have dreamed about in their ideals, and what their dreams have changed in relation to the social and cultural reality of the sixth century. How do semantic identities make inaccessible areas of activity and how women experience cultural activities prohibited areas of activity? The discrepancy between the structure of narrative and discourse with respect to the presence of the writer through the examination of the system of action It comes.

    Keywords: utopia, semiotic, alxander, araqit
  • Behzad Pourgharib *, Hamta Mahdavinataj, Abdolbaghi Rezaei Talar Poshti Pages 49-69

    Regarding realism as a non-significant and marginal movement of contemporary literature, the authors tried to modify it. Coined and introduced by Rudy Rucker, transrealism is a postmodern movement that consists of fantasy and science-fiction elements as well as realistic features, not to mention that the realism which is used in transrealism is not the sheer one. Time travel, new inventions, alternative worlds, aliens and supernatural elements can be observed in transrealistic works. Satire is another pivotal element of transrealism alongside the aforementioned features. It is employed in order to criticize society and mankind’s follies. Metafiction is considered as a method of narrative in postmodern stories which is also observed in transrealistic works. In metafiction the narrator tries to indicate that the story is artificial. Kurt Vonnegut’s apocalyptic novel, Cat’s Cradle, can be regarded as a transrealistic literary work. It indicates elements of science-fiction, fantasy, as well as satire, and employs them as tools for repressing inhuman deeds. Employing science-fictional, fantasy and apocalyptic literature features, the transrealist author provides a nonrealistic atmosphere. Synchronically, it represents realism. This dichotomy generates an ambiguity and a suspension on the border between the nonrealistic and realistic world. This paper intends to examine the features of transrealism and its objectives in Kurt Vonnegut’s Cat’s Cradle. Besides, it attempts to demonstrate the diversity and complexity of the contemporary narratology by highlighting the narrative features of the very novel.

    Keywords: Fantasy, Postmodern narrative, Rudy Rucker, Science-fiction, Transrealism
  • Ali Taghizadeh * Pages 71-99

    This research intends critically to analyze the potentials of cultural criticism in narrative fiction. Cultural criticism and cultural studies have several objectives. One of their objectives is that they want to be a project for the productive use of narrative fiction in modern society, because modern society is no longer much interested in narrative and seemingly takes almost no responsibility towards it. This seems a real cultural challenge in the modern society with which the researchers in narrative and cultural studies are concerned hoping to provide practical solutions for it. In this climate of cultural lag, if narrative dreams to find readership, it must have certain qualities. A quality is that narrative fiction is symbolic in language and takes outstanding semiotic functions also. However, symbolism and representation are two generic and productive features in narrative, while it is equipped with many other features making it into a suitable space for cultural criticism. The Emergence of powerful language in narrative, the link between reality and meta-reality in narrative, elucidation of subjectivity, "self" staging, and confrontation of “self” with "other”, and the concept of “form” are among the components of narrative that the present research is intending to examine which render narrative a productive field of cultural criticism. All of these components add to the critical values of narrative discourse, and via the rendition of narrative fiction into a space of critical innovation, strengthen the narrative potentials in the production and criticism of culture.

    Keywords: Narrative fiction, Cultural Criticism of narrative, Powerful language of narrative, Elucidation of subjectivity, Concept of form
  • Mir Mohammadreza Heidari *, Anita Saleh Bolourdi Pages 101-121

    This article seeks to introduce the concept of narration in museums in order to show that a part of museum narrations can be created based on a story plot, in which the narration includes revolution and expansion of the story, dramatic sequence and confliction, and is able to involve the audience and guide them to follow the story of the museum. For this purpose, the authors initially investigate the concept of museum narration and consider the main challenges in assuming museums as narrators. From the authors' point of view, the main challenge in this issue from one hand and the presence of a narrator in museum narration on the other are the way the narrative plot is associated with the relics displayed at the museum. This paper tries to introduce the concept of narration and its generalization to the museums to show that in the shadow of this concept, all museums can be considered as a narrative design. Subsequently, the article examines the equipments of museum designers for embedding a story plot in the narration and offers the possible methods while designing stage as one of the most vital tools in the area. Finally, the article has presented a case study on the museum of Sacred Defense and Islamic Revolution in Tehran and tried to show the common narration methods in museums along with illustrating how the museum designers had worked to go beyond narration and offer a story plot for the visitors.

    Keywords: Museum, Museum Narration, Performative Space
  • Majid Rahimi Jafari * Pages 123-145

    Corpse, like text, soma, body and media is one of the important substances and mediation discursive in performance art. Corpse is always mixed with soma and body concepts however, their applications in performance and narrative are different. Corpse is an object in scene which has identity which makes senses from the depth of cultures, history, tales, contexts and individual and public memories. In the performances of ‘Fashion’ shows we mostly deal with simple approaches but, Thom Browne; the senior designer of American ‘Channel’ brand changes the borders of discursive substances and their relations. The things in his performance make different discursive situations either on the scene or in narrative aspects which we are going in current paper to study those aspects in performative manifestation. How corpse in his performances makes different images of the place of his show? It seems corpse as mediation discursive is able to cut its own physical connection with the place by two features of deterritorialization and disintermediation from the principle of the narrative. In ‘Fashion’ show, corpse in which intercorps discursive make metamorphosis in ready to wear clothing? Seems, corpse by forming compound corpse in multicorporeal discursive situation is able to put ready to wear or cutting clothing which holds a sign of casual sewing in a kind of new layer.

    Keywords: Corps, Intercorps, situation of discourse, Performance art, fashion show
  • Reza Rezaei * Pages 147-183

    Most definitions encompassing the concept of identity refer to the "sense of belonging to categories and social groups". Accordingly, sociologists as well as linguist and specialists of discourse analysis have tried to provide a comprehensive definition of the term. Based on the scholars of the first category, identity is part of a person's "self-concept", which stems from his knowledge of his membership to a social group. While linguists and discourse analysts such as Kroskrity (2000: 14) have identified identity as the result of language function in the process of linguistic and narrative production. In other words, identity has a kind of discursive – linguistic mechanism of belonging to one or more groups and communities in which language and discourse play a key role in its formation. Given this theoretical framework, the present study seeks to analyze and investigate the emergence and formation of narrative identity in literary discourse of Goli Taraghi – Iranian immigrant writer by adopting a descriptive – analytical research methodology. In this approach, "self" and "other” are no longer considered as fixed, and stable elements, but rather they are taken into account as dynamic elements emerging in the context of discourse and narrative action. However, this research seeks to answer two fundamental questions: what are the main discursive components involved in the formation of literary narrative identity? What are the major levels of analysis in this case? The results showed that social bias and representation, categorization and agency as discursive components are analyzable at semio- textual levels.

    Keywords: Narrative, identity, narrative action, self –other, Goli Taraghi
  • Farzad Karimi * Pages 185-199

    Mythical language is language where the temporal, spatial, and semiotic methods in the structure of a myth are regenerated. In this paper, it has been analyzed and explained using text from Sang-o Saye (The Stone and the Shade), a novel by Mohammad Reza Safdari, how such a reconstruction of myths occurs in language. In the course of such an analysis, the status of history, as the temporal representation of myths, and nature, as the spatial representation of myths, is of great importance. It is in regard to the very status of history and nature confronting or corresponding to each other that linguistic implications make sense. Linguistic implications of human beings’ cognitive signs specify their status as subjects or objects, and it can be perceived from the very methods of semiotic implication how myths take shape in language. Mohammad Reza Safdari seems to have achieved such a system in language in Sang-o Saye.

    Keywords: “Linguistic Myth”_“Sang & Saye”_“Mohmad Reza Safdari”_Archetype
  • Ebrahim Kanani * Pages 201-223

    The issue of the present article is based on the hypothesis that objects with a universe of their own can play a role in various functions of a Subject, Between the subject and object, phenomenological, prosthetic, and physical form. Based on this, the main question is where is the position of the object in the social relations? And how can the object, based on which discursive functions, take the perspective of the subject and the narrator and, by structuring its action sequences, even organize communication between subject and object? In fact, the main purpose of the present research is to explain the role of the object in the inter-sign, between object and social events in terms of semiotics based on the narration of the Golshiri's Khaneh-Roshanān. The examination of the semiotics of the object in the Khaneh-Roshanān indicates the improvement of the object's objective position to the level of the subject-actor and the role of activism and subjectivity in the context of the activities between the subject and the social. The Khaneh-Roshanān is based on a non-linear narrative and is one of the few works in which the subject assumes the duty of narration and evaluates everything from his point of view. In fact, in this work, an object with roles and functions between subject and objects takes the pulse of narration and takes place on the basis of social actions in a perceptual-sensory interactivity with other subjects, and thus leads to the position A subject-actor is promoted.

    Keywords: Semiotics, object, subject, The Khaneh-Roshanān, Narration
  • Alireza Mohammadi *, Susan Musaei Pages 225-249

    In addition to investigation of the objective narrative structure, another aim of Narratology is manner of understanding and interpreting of narration. This view is based on the relationship between the structure of the text and understanding of author and interpreter. Following this point, this article has explained the process of forming the interpretations of the stories in Mantiq- ut- tayr. Thus, it can be said “nothing” as a central concept in the Attar’s mysticism has had a clear effect on the structure of reading and interpretation of stories in Mantiq- ut- tayr. Attar through the multiple story - lines in a story, select one that contains one of the components of “nothing” concept. The laws of the selected story- line affected by these components, and actants must also subordinate from these laws. On the other hand, interpretation of the story is based on the actants who don’t do any act and mostly have a reactive function. These properties are in relation with the centrality of “nothing” concept in Attar’s mystical view. In the other words, laws and actatnts whose Attar attend to in interpretation process are structural categories that introduce the ruling discourse on Attar’s mind in reading of story.

    Keywords: Mantiq-ut-tayr, interpretation, story line, actant, laws of text
  • Pantea Nabian * Pages 251-281

    Attributing human traits to non-human is the traditional description of personification. In this article we want to go further than the limits of this definition. We hypothesized that personification is a process which is formed by many factors in a context and without considering these factors, we can’t get into right conclusion that matches up with the real nature of discourse. A short-Persian story called ” Boof-e- Koor”, by Hedayat, a famous Iranian writer, is chosen to be studied on the basis of discursive-semiotics, to show how the process of personification forms. It was estimated that socio-cultural factor and mythical, ecstatic and nostalgic-function affect the formation of the process of personification also discontinuance is a crucial factor that can change the subject to an object and causes another kind of personification happen. At last, the results certified our hypothesis. If attributing human traits, decrease, personification process is lead to the minimal side.

    Keywords: Discursive-semiotics, Personification process, Narration, Discontinuance
  • Mohsen Vesaghati Jalal * Pages 283-313

    The purpose of this article is to show how the magic of language is realized in magical realism novels. Language as an important factor in creating astonishing reality, has a contradictory function. On the one hand, by expanding the imagination, it burnishes the literature of novels and reinforces its magical aspect in a way that it separates the readers from this real world, On the other hand by a linguistic function in creating fictional logic and strengthening the casual relationship, it returns the readers to the real space so that at the peak of wonder, they accept magical phenomena as realities. This research by examining the linguistic features of the novel " the passed days of the old people" written by Mahmoud Dolat Abadi, checks the amount of this ability in the writer and concludes that the linguistic style of Dolat Abadi has been successful in creating magical realism in this novel.

    Keywords: Magical realism, language, the passed days of the old people