فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1399)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر سعادت فر*، سمیرا حسین جعفری، ایرج توسلیان صفحات 1-15
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شرایط ادافیکی بر عملکرد شیرابه گیاه آنغوزه تلخ در دو رویشگاه استان کرمان (ارتفاع 2600 متر) در سال 1397 انجام شد. نمونه برداری با روش کاملا تصادفی از خاک و گیاهان آنغوزه صورت گرفت. پس از بهره برداری و اسانس گیری از شیرابه به روش تقطیر با آب، ترکیبات اسانس با دستگاه GC-MS تعیین گردید. نتایج آزمون T-test نشان داد که درصد رطوبت، سیلت، مواد آلی، فسفر (01/0>p) و نیتروژن (05/0>p) در رویشگاه پا سیب و درصد شن، میزان آهک و پتاسیم در رویشگاه سردر به طور معنی داری بیشتر بود (01/0>p). میزان شیرابه کل و بازده اسانس در رویشگاه پا سیب (86/66 گرم و 6 درصد) به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری نسبت به رویشگاه سردر (37/56 گرم و 8 درصد) داشت (01/0>p). درصد ترکیبات اصلی اسانس از قبیل ای-یک-پروپنیل سکندری بوتیل دی سولفید (48/51 درصد)، آلفا-پینن (92/6 درصد)، بتا-پینن (34/9 درصد) و سیس-اوسیمن (65/7 درصد) در منطقه سردر بیشتر از رویشگاه پاسیب (به ترتیب 75/49، 22/3، 87/5 و 64/7 درصد) بود. در هر دو رویشگاه بیشترین شیرابه تولیدی در برش 10 مشاهده شد. طبق نتایج آنالیز همبستگی، بین عملکرد شیرابه با رطوبت، سیلت، ماده آلی، نیتروژن و فسفر همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. بین پارامترهای بازده اسانس، ترکیبات گوگردی، آلفا-پینن، بتا-پینن و لیمونن با رطوبت همبستگی منفی و با آهک همبستگی مثبت مشاهده گر د ید (01/0p<). نتایج مشخص نمود که تفاوت در میزان شیرابه، کمیت و کیفیت اسانس می تواند به دلیل شرایط ادافیکی یا تغییرات ژنتیکی باشد. به منظور حفظ و بهره برداری پایدار از این گیاه، برداشت طی 10 مرحله تیغ زنی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آنغوزه تلخ، اسانس، خاک، رویشگاه، شیرابه، کرمان
  • مرتضی یزدانی، فرشته جوکار کاشی*، زینب طلوعی، اکرم رحیمی مقدم صفحات 16-29

    با توجه به اثرات نامطلوب آنتی بیوتیک ها، آنتی اکسیدان ها و داروهای ضدسرطان مصنوعی بر سلامتی انسان و افزایش مقاومت پاتوژن ها نسبت به آنتی بیوتیک ها، لازم است منابع ایمن و جایگزین برای این ترکیب ها شناسایی شوند. بدین منظور برای اولین بار گیاه بادرنجبویه از شهرستان مریوان واقع در استان کردستان جمع آوری شد و فعالیت زیستی گیاه بررسی گردید. اندام های هوایی گیاه خودرو بادرنجبویه در مرحله گلدهی در تابستان سال 1395 ازمریوان در ارتفاع 1320 متری از سطح دریای آزاد برداشت و اسانس آن ها با امواج میکرویو و بدون استفاده از حلال استخراج شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی شناسایی شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس با روش بی رنگ شدن بتاکاروتن، سمیت سلولی آن با آزمون کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آن علیه انواعی از سویه های میکروبی استاندارد و بالینی با روش انتشار در آگار و تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد بررسی گردید. بازده استخراج اسانس بادرنجبویه 18/1 درصد و اجزای اصلی آن ژرانیول (39/30 درصد) و ژرانیال (19/26 درصد) بودند. بر اساس نتایج آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن، مهار اکسیداسیون لینولییک اسید توسط اسانس بادرنجبویه و استاندارد بوتیل هیدروکسی تولوین به ترتیب 48/72 و 48/96 درصد و براساس نتایج آزمون کشندگی میگوی آب شور، مقدار LC50 اسانس بادرنجبویه و داروی ضدسرطان وین کریستین سولفات به ترتیب 76/62 و 751/0 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. اسانس بادرنجبویه فعالیت ضدمیکروبی خوبی علیه سویه های میکروبی بررسی شده به ویژه باکتری های گرم مثبت داشت. اسانس بادرنجبویه دارای فعالیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی خوبی است و می توان آن را به عنوان جایگزینی برای آنتی اکسیدان ها، آنتی بیوتیک ها و مواد ضد سرطان مصنوعی معرفی نمود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، بادرنجبویه، سمیت سلولی، فعالیت ضدمیکروبی
  • سید حمزه حسینی کهنوج*، حسین بی باک، عبدالله رمضانی قرا صفحات 30-63

    پژوهش حاضر باهدف مطالعه دانش اتنوبوتانی مردم بومی هفت شهرستان جنوبی استان کرمان به مساحت 50 هزار هکتار که به منطقه جنوب کرمان معروف است، طی سال های 1398-1396 انجام شد. بدین صورت که دانش قوم گیاه شناسی 129 آگاه محلی (سن 80-25 سال) شامل گیاه درمان های محلی، بهره برداران از منابع طبیعی و افراد محلی با تحصیلات مرتبط با گیاهان دارویی با استفاده از پیمایش صحرایی و به صورت مصاحبه حضوری و روش بارش افکار مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات شامل نام محلی، نام علمی، نوع کاربرد ومصرف محلی، روش مصرف، اندام مورداستفاده برای هرگونه گیاهی ثبت شد. درمجموع،251 گونه گیاه دارویی متعلق به63 خانواده گیاهی و 206 جنس در این منطقه شناسایی گردید. کاربرد اتنوبوتانیکی 103 گونه گیاهی برای اولین بار در این منطقه شناسایی و ثبت گردید. بیشترین گزارش کاربرد گیاهان این منطقه به ترتیب مربوط به یماری های گوارشی، پوستی، عمومی و تنفسی بود. خانواده های Asteraceae، Apiaceae و Lamiaceae و جنس های Ferula، Artemisia و Nepeta به ترتیب بیشترین گیاهان دارویی این منطقه را شامل شدند. در زمینه گیاهان با گزارش استفاده بالا، Rhazya stricta ، Calotropis procera ، Artemisia spp.، Zataria multiflora وBerberis integerrima به ترتیب بیشترین گزارش استفاده در درمان زخم، اگزما، معده درد، اختلالات تنفسی و دیابت را شامل شدند. برگ و گل، اندام رایج و جوشانده و ضماد شکل معمول استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماری ها بودند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اطلاعات اتنوبوتانیکی درون خرده فرهنگ های مردم این منطقه می تواند سرآغاز مناسبی برای تحقیقات کاربردی در صنایع دارویی و بهداشتی باشد.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، جنوب کرمان، گیاهان دارویی
  • ساره حاتم زاده*، کامران رهنما، سعید نصرالله نژاد، خلیل بردی فتوحی فر، خدایار همتی، جیمز وایت صفحات 64-76

    گیاهان دارویی منبع بسیار غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند، قارچ های اندوفیت گیاهان دارویی درنتیجه همزیستی طولانی مدت با این گیاهان می توانند برخی خصوصیات زیستی گیاه میزبان خود و توانایی تولید متابولیت های ثانویه گیاهی را به دست آورده اند. ازاین رو در این پژوهش خاصیت آنتی اکسیدانی قارچ های اندوفیت همزیست با هفت گیاه دارویی از تیره Asteraceae شامل Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus موردبررسی قرار گرفت. نمونه برداری از گیاهان سالم و عاری از هرگونه علایم بیماری از بیشتر مناطق رویشگاه این گیاهان از ارتفاعات استان گلستان در بهار 1395انجام شد. پس از جداسازی قارچ ها و بررسی های ریخت شناسی و شناسایی مولکولی به روش چندژنی خاصیت آنتی اکسیدانی 37 گونه قارچ اندوفیت  به روش تخریب رادیکال های آزاد DPPH موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنی دار در سطح 99 درصد بین خواص آنتی اکسیدانی قارچ های اندوفیت مشاهده گردید و دامنه فعالیت آنتی اکسیدانی بین 11/32  تا 83/98 درصد متغیر بود. کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به قارچ Stemphylium amaranthiکه از بافت برگ گونهAnthemis triumfetiiجدا شده بود و بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به قارچ Trametes versicolor  جدا شده از بافت ساقه گونه بومادران زرد (Achillea filipendulina) بود. همچنین از نظر فعالیت انتی اکسیدانی گونه قارچ گوش ماهی Schizophyllum commune با میزان 8/98 درصددر یک گروه با قارچ T. versicolor از بازیدیومیست هاقرار گرفت. گونه هایی از جنس  Cladioporium sp. شامل  Cladosporium cladosporioides و Cladosporium ramotenellum میزان فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی را  حدود 97 درصد از خود نشان دادند. با توجه به زمان تولید کوتاه مدت و نرخ رشد بالای قارچ ها و عدم نیاز به تخریب اکوسیستم نسبت به حفظ ذخایر گیاهان دارویی می تواند اندوفیتها را به انتخاب خوبی برای تولید مواد آنتی اکسیدانی تبدیل کند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، قارچ اندوفیت، گیاهان دارویی، Asteraceae
  • محمدحسین امینی فرد*، حمیرا قادری زه صفحات 77-89

    شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) یکی از گیاهان دارویی مهم محسوب می‏شود و استفاده از نهاده‏ های آلی به عنوان یک عامل مهم برای دستیابی به حداکثر عملکرد این گیاه می‏باشد. به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتی اکسیدانی و خصوصیات بیوشیمیایی (ترکیبات فنلی، فلاونوییدی، آنتوسیانین، قند و رنگیزه های فتوسنتزی) شنبلیله، آزمایشی در سال زراعی 1396 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏ه ای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسید هیومیک (0، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح تراکم کاشت (25 و 50 بوته در مترمربع) بودند. بعد از اعمال تیمارها و در مرحله گلدهی کامل و قبل از مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه، نمونه هایی از برگهای گیاه شنبلیله تهیه و صفات بیوشیمایی آن اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اسیدهیومیک بر اکثر صفات بیوشیمیایی شنبلیله (فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان فنل کل، فلاونویید کل و میزان کربوهیدرات) معنی دار شد، بطوریکه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (6/64 درصد) و میزان کربوهیدرات (73/6 میلی گرم برگرم) برگ گیاه از تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسیدهیومیک و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی (0/50 درصد) و میزان کربوهیدرات (45/3 میلی گرم برگرم) از تیمار شاهد حاصل گردید. همچنین کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش معنی دار رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل کل، a، b و کارتنویید) شد، بطوریکه بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک (با 51/4 میلی گرم بر گرم) و کمترین میزان آن (18/3 میلی گرم بر گرم) از تیمار شاهد بدست آمد. با توجه به نتایج، بیشترین میزان فلاونویید با 43/6 میلی گرم بر گرم در تراکم 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فلاونویید با 46/5 میلی گرم بر گرم در تراکم کاشت 50 بوته در مترمربع مشاهده گردید. اثر متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت هم بر میزان فنول و فلاونویید گیاه معنی دار شد، بطوری که بیشترین میزان فنول (07/42 میلی گرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فنول (86/41 میلی گرم بر گرم) در تیمار شاهد با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع بدست آمد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع، نقش موثری در افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و صفات بیوشیمایی (میزان فنل کل، فلاونویید، آنتوسیانین، قند) شنبلیله داشت، هرچند تیمارهای آزمایش، نتوانست آنتوسیانین را تحت تاثیر خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، اسیدهیومیک ترکیبات فنلی، شنبلیله، کودآلی، متابولیت ثانویه
  • ایوب مزارعی، لیلا فهمیده* صفحات 90-105
    رشد و تولید گیاهان در اکوسیستم ها و رویشگاه های طبیعی مختلف، تحت تاثیر عوامل مختلف قراردارد. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و مقایسه فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی 3 گونه دارویی پر مصرف شامل: آویشن شیرازی (Zataria multifolia Boiss)، بومادران شیرازی (Achillea eriophora DC) و بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L) در پنج رویشگاه طبیعی (فسا، فیروزآباد، کازرون، فراشبند و دهرم) واقع در استان فارس انجام شد.پس از جمع آوری اندام های هوایی گیاهان در مرحله گلدهی و تهیه عصاره متانولی به روش خیساندن، محتوای فنولی و فلاونوییدی به ترتیب با روش های معرففولین-سیوکالتیو و رنگ سنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH سنجیده شده است.نتایج نشان داد که عملا یک رابطه و همبستگی مثبت میان ترکیبات ثانوی گیاه با عملکرد آنتی اکسیدانی آنها وجود دارد و این رابطه برای هر سه نمونه گیاهی کاملا معنی دار بود، به طوری که به ترتیب گونه های آویشن شیرازی و بومادران در رویشگاه های دهرم و فراشبند از بیشترین میزان ترکیبات فنلی و فلاونوییدی برخوردار بودند و به فراخور آن عملکرد آنتی اکسیدانی بیشتری نیز از خود نشان دادند به نظر می رسد تفاوت در میزان ترکیبات ثانوی و فعالیت آنتی اکسیدانی نشان دهنده اثر ارتفاع رویشگاه بر کمیت و کیفیت مواد موثره گونه ها می باشد و با توجه به اهمیت اثر شرایط متنوع اکولوژیکی بر ترکیبات دارویی گونه ها پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی اثر هر یک از دیگر عوامل از جمله خاک رویشگاه ها نیز مورد ارزیابی قرار گیرد .
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل و فلاونویید، فارس، رویشگاه های مختلف، گونه های دارویی
  • سعید فتاحی سیاه کمری، حسین آرویی، مجید عزیزی، علی صالحی ساردویی* صفحات 106-118

    گیاه ریحان (Ocimum basillicum L.) یکی از مهم ترین گیاهان متعلق به خانواده نعناء است، پیکر رویشی آن حاوی اسانس (5/0 تا 5/1 درصد) است و در صنایع غذایی و عطرسازی مورداستفاده قرارگرفته است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. فاکتورها شامل دو توده محلی ریحان (ورامین و قاین) و مقادیر مختلف عناصر کم مصرف و پرمصرف در 9 سطح انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، تعداد برگ، تعداد ساقه های جانبی، وزن خشک گیاه، محتوی کلروفیل و کاروتنویید و میزان اسانس بود. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر انجام شد. کلروفیل و کارتنویید به صورت اسپکتروفتومتری آنالیز گردید. نتایج نشان داد که اکثر صفات مورد ارزیابی در این پژوهش تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفت. بیشترین میزان وزن خشک (66/77 گرم در مترمربع) متعلق به توده ورامین به همراه مصرف نانو کلات روی به مقدار (5/1 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین میزان کلروفیل a (5/6 میلی گرم در گرم وزن تر) به توده محلی قاین همراه با کاربرد 60 کیلوگرم در هکتار اوره بود. توده محلی ورامین با 93/0 درصد اسانس برتری قابل توجهی نسبت به توده محلی قاین داشت. بین تیمارها و غلظت های به کار رفته، در صفات مورد اندازه گیری مشاهده گردید. همچنین به نظر می رسد کاربرد کودهای نانو و کود زیستی نیتروکسین می تواند گام موثری در جهت بهبود عملکرد و کیفیت محصول و جایگزینی مناسب برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی باشند.

    کلیدواژگان: اسانس، ریحان، رنگدانه های فتوسنتزی، نانوکلات
|
  • Amir Saadatfar *, Samira Hossein Jafari, Iraj Tavassolian Pages 1-15
    This study was performed in 2018 to investigate the effect of edaphic conditions on latex yield of (Ferula assa-foetida L.) in two natural habitats of Kerman province located in elevation of 2600 m. Soil and This plant samplings were done using completely randomized method. After extraction of later essential oil by hydro-distillation method, and were analyzed by using GC-MS. The results of T-test showed that moisture, silt, organic matter, phosphorous (p<0.01) and nitrogen (p<0.05) parameters had a significant increase in Paseeb habitat but in Sardar habitat other parameters including sand percentage, calcium carbonate and potassium were significant (p<0.01). Total amount of latex and the essential oil content indicated a significant increase and decrease in Paseeb habitat (66.86 gr and 6%) compared to Sardar habitat (56.37 gr and 8%), respectively. The main compounds percentages such as (E)-1-propenyl sec butyl disulfide (51.48%), α-Pinene (6.92%), β-Pinene (9.34%) and Cis-Ocimene (7.65%) in Sardar region was more than Paseeb habitat (49.75%, 3.22%, 5.87% and 7.64%, respectively). Both habitats had the most latex yield in 10 incisions. Based on the results, there was positive and significant correlation between latex yield with the moisture, silt, organic matter, nitrogen and phosphorous. There was a negative correlation between essential oil contents, sulfurous compounds, α-Pinene, β-Pinene and Limonene with moisture but a positive correlation between these parameters with lime amount (p<0.01).  The results indicated that the difference in latex yield, quantity and quality of essential oil can be due to edaphic conditions or genetic changes. In order to maintain and sustainable use of this plant, harvesting is recommended during 10 stages of razor cutting.
    Keywords: Edaphic factors, Essential oil quality, Ferula assa-foetida, Kerman, Latex yield
  • Morteza Yazdani, Fereshteh Jookar Kashi *, Zeinab Toluei, Akram Rahimi Moghaddam Pages 16-29

    Considering the adverse effects of synthetic antioxidants, antibiotics, and anti-cancer drugs on human health and increasing the antibiotic resistance of pathogens, it is a necessity to find safe alternative sources for these compounds. For this purpose, Melissa officinalis L. was collected from Marivan, Kurdestan province, and its chemical compositions and bioactivities were determined. Aerial parts of self-sowing M. officinalis were harvested during the flowering stage at 1320 meters above the sea level in 2016 summer. Using solvent-free microwave extraction methodessential oil of M. Officinalis was obtained and their component was identified by gas chromatography/mass spectrometry. The antioxidant and cytotoxicity activity of the essential oil were determined via β–carotene bleaching assay and brine shrimp lethality test, respectively. The antibacterial activity of the essential oil was evaluated by agar well diffusion method and minimum inhibitory concentrationdetermination against various types of standard and clinical microbial strains.Extraction yield of the essential oil was 1.18%, and the main componentswere geraniol (30.39%) and geranial (26.19%).Based on the results of β–carotene bleaching assay, inhibition of linoleic acid oxidation by the essential oil and BHT were 72.48% and 96.48%, respectively.Using the brine shrimp lethality test, LC50 of theessential oil and vincristine sulfate were obtained 62.76 μg/ml and 0.751 μg/ml, respectively.Thus, this study revealed that essential oil of M. officinalis had good antimicrobial activity against testedmicroorganisms, especially Gram-positive bacteria.In addition, it showed significant antioxidant, antibacterial and anticancer activities, so it seems that essential oil of M. officinalis may have potential use as an alternative to synthetic antioxidants, antibiotics and anticancer drugs.

    Keywords: Antimicrobial, Antioxidant, Cytotoxicity, Essential oil, Melissa officinalis L
  • Seyeh Hamzeh Hosseini *, Hossein Bibak, Abdollah Ramezani Qara Pages 30-63

    Present study was done to investigate the ethnobotanical knowledge in south Kerman which contains 7 cities. Data were collected from 129 herbal healer using semi-structured questionnaires and open interviews. Information including local name, scientific name, ailments treated, part used, mode of preparation, and life form were recorded. A total of 251 plant species belonging to 63 families were identified and recorded as the medicinal herbs. Identification of the 103 plant species as the medicinal herb for the first time in this region was the highlighted result of thisg; study. Gastrointestinal, skin, general and unspecified, and respiratory diseases, respectively ranked as the most utilized ailments category for medicinal plants in this region. Asteraceae, Apiaceae, and Lamiaceae, respectively were the top medicinal plants families. Also, Ferula, Artemisia and Nepeta were the mostly used plant genera. Rhazya stricta, Calotropis procera, Artemisia spp., Zataria multiflora, and Berberis integerrima as the medicinal plants with high use report showed the most uses for wounds, skin disorders, stomach ache, respiratory disorders and diabetes, respectively. The most commonly plants part used were Leaf, flower, seed, and fruit. The commonly crud drug administration was decoction and poultice. In general, the findings suggested that valuable information is available within cultures and subcultures of the folk communities from different parts of the country and with recording of this knowledge could preserve them. Also, could be as the beginning of the applied research in the pharmaceutical and healthcare studies.

    Keywords: Ethnobotany, Medicinal Plants, South Kerman
  • Sareh Hatamzadeh *, Kamran Rahnama, Saeed Nasrollahnejad, Khalil Berdi Fotohifar, Khodayar Hemmati, James White Pages 64-76

    Medicinal plants are a very rich source of antioxidant compounds. Endophytic fungi of medicinal plants, due to long-term coexistence with these plants produce plant secondary metabolites. Therefore, in this study, the antioxidant properties of endophytic fungi isolated from 7 medicinal plants of the Asteraceae family includeing Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. Altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus was investigated. The samplings were done from healthy plants and free of any diseases from most areas of Golestan province during 2016 spring. After morphological and molecular identification of endophytic fungi, the antioxidant property of 37 species of endophytic fungi was evaluated by DPPH free radicals metod. Based on the results, a significant difference of 99% was observed between the antioxidant properties of endophytic fungi. The lowest (32.1% ) and highest (98.8%) antioxidant activity were related to the Stemphylium amaranthi and Trametes versicolor  fungi isolated from Anthemis triumfetii leaf and Achillea santolina stem tissues, respectively. In addition, the Schizophyllum commune with 98.8% antioxidant activity was placed in the same group with T. versicolor. The Cladioporium spp. such as Cladosporium cladosporioides and Cladosporium ramotenelum showed a high antioxidant activity of about 97%. Considering short-term production and the high growth rate of fungi, endophytes maybe a good choice for the production of antioxidant substances.

    Keywords: antioxidant activity, Asreraceae family, Endophytic Fungi, Medicinal Plants
  • MohammedHossein Aminifard *, Homeyra. Ghaderi Pages 77-89

    Fenugreek (Trigonellafoenum- graecum L.) is one of the significant medicinal plants and application of organic materials is very important for achieving maximum yields of that. In this study, the effects of applications of humic acid and planting density on biochemical characteristics of fenugreek were evaluated under field conditions. Treatments were of three levels of humic acid (0.5 and 10 kg ha-1) and two plant density (25 and 50 plants/m2). This experiment was carried out as factorial based on randomized completely block design with three replications in research farm of University of Birjand, Iran, during growing season 2016.The leaves` antioxidant compounds (antioxidant activity, total phenol and anthocyanin) were recorded at flowering stage. The results were showed that humic acid had significant effect on most biochemical characteristics(antioxidant activity, flavonoid content, total phenol and carbohydrate). The highest of antioxidant activity (64. 67%) and carbohydrate (6.73 mg/g) were observed in 10 kg/ha humicacid, while the lowest antioxidant activity (50.03%) and carbohydrate (3.45 mg/g) were recorded in control. Also, the humic acid uses significantly increased photosynthetic pigments (total chlorophyll, a, b and carotenoids). The highest and the lowest total chlorophyll content were observed (4.51 mg /g) in 10 kg/ha humic acid andcontrol (3.18 mg/g), respectively. Based on the results, the highest flavonoid content (6.43 mg/g) was obtained in the plant density of 25 plants /m2, whereas the lowest flavonoid content (5.46 mg /g) was in planting density of 50 plants /m 2. There were significant differences in the total phenolic and flavonoid content due to interaction plant density and humic acid treatments, in which the highest amount of total phenolic content (42.07 mg/g) was observed in 10 kg/ha humic acid with the plant density of 25 plants /m2.and the lowest content was recorded (41.86 mg /g) in the control with density of 25 plants /m 2. According to the results, using 10 kg ha-1 of humic acid and planting density of 25 plants/ m2 had a significant role in increasing biochemical characteristics of fenugreek.

    Keywords: Anthocyanin, Fenugreek, Humic acid, Organic Fertilizer, Phenol compounds, Secondary metabolite
  • Auob Mazaraie, Leila Fahmideh * Pages 90-105
    Growth and generation of plants in different ecosystems and natural habitats are influenced by various factors. The present study aimed to evaluate and compare the phytochemicals and antioxidants of three widely-used medicinal plant species including Zataria multifolia Boiss, Matricaria chamomilla L. and Achilla millefolium L. which grown in five natural habitats (Fasa, Firoozabad, Kazeroun, Farashband and Dehram) located in Fars province, South of Iran . Phenolic and flavonoid contents of the extracts obtained by maceration (soaking) method were determined via Folin-Ciocaltiu and Aluminum chloride colorimetric, respectively. The antioxidant properties were also investigated through DPPH method. Based on the results, there is a positive correlation between plant secondary compounds and their antioxidant performance, and this relationship was quite significant for all three plant samples. Among the regions under the study, the highest phenolic and flavonoid compounds yields were detected in Farashband and Dehram regions, respectively. Among the results, the highest phenolic and flavonoid contents as well as antioxidant properties were identified in Achillea eriophora DC and Zataria multifolia Boiss species from Farashband and Dehram regions had the highest values. The differences observed in phenolic and flavonoid contents as well as antioxidant properties could be attributed to the effects of climatic conditions such as height above sea level on the investigated plants.
    Keywords: Height above sea level, Polyphenols, Ecological conditions, antioxidant activity, flavonoid contents
  • Saeed Fatahi Siahkamari, Hossein Aroiee, Majid Azizi, Ali Salehi Sardoei * Pages 106-118

    Basil (Ocimum basillicum L.) belonging to the Lamiaceae familyis an important herbal medicinal plant that essential oils from the aerial parts of the plant have been used in food industry as an antibacterial agent and perfumery. This study was conducted in 2014 at the research farm of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The treatments were arranged a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications. The experimental treatments were two basil populations including Varam in and Qaen and different amounts of macro and micro-elements in nine levels. The traits in this study included plant height, leaf length, leaf width, dry weight, number of leaves, number of sub branches, Chlorophyll a and b, Carotenoid and essential oil. The results revealed that the majority of these traits affected by experimental treatments.The result of mean comparisons were showed that the highest dry weight (77.66 g/m2) belonged toVaram in population by application of nano- zinc chelate fertilizer at 1.5 kg/h. Based on the results, the highest chlorophyll a (6.5 g/mg FW) was obtained in Qaen population using urea fertilizer at 60kg/ha. The Varam in population with 0.93 percent essential oil had a significant superiority to the Qaen population with an average of 0.77%V/W essential oil. In addition, application of nitrox in fertilizer at 3 kg/ha had the highest amount of essential oil (1. 09%). The Varam in population with 0.93% essential oil was better than Qaen population. Application of nitroxin bio fertilizer at 3 kg/ha also had the highest essential oil (1. 09%). The results of the present study showed that different treatments concentrations had different results on the measurement traits. It seems that application of nano chelate fertilizer and nitroxin bio fertilizer can be effectively used to improve soil, environment and human health and serve as a good substitute of chemical fertilizers.

    Keywords: Basil populationes, Chemical compounds, dry weight, Photosynthetic pigments, Nano Chelate, Nitroxin