فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 41 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • روح الله صمدی، علی حسین احتشامی* صفحات 9-29

    مقاله حاضر با تکیه بر آراء علامه طباطبایی به تبیین پدیده نقل به معنا و تاثیر آن در فهم آیات قرآن و روایات نبوی پرداخته و با دقت در نمونه هایی از روایات تفسیری آسیب دیده که در «المیزان» مورد نقد و بررسی قرار گرفته، شیوه علامه را در نقد این روایات، معیارهای تشخیص آسیب و قضاوت نهایی ایشان درباره روایات مذکور را بیان کرده است. به عقیده علامه یکی از عوامل پیدایش نقل به معنای بی ضابطه اجتهاد و بدفهمی راویان است. ایشان در مواردی که این پدیده باعث اختلاف بین روایات شده در صورت عدم امکان ترجیح بین روایات به جمع بین آن ها یا بیان وجه مشترکشان می پردازد؛ و هرگاه نقل به معنا منجر به تحریف روایات گردد با دقتی کم نظیر، تحریف ها را بیان و رد می کند. علامه طباطبایی(ره) در «المیزان» با معیار قرآن، روایات، عقل و تاریخ به نقد و بررسی پدیده نقل به معنا در روایات پرداخته اند. یافته این پژوهش آن است که در این تفسیر، سه نوع نقل به معنا به کار رفته است؛ تفاوت الفاظ بدون تغییر مفاهیم، تفاوت الفاظ همراه با تغییر مفاهیم، تفاوت در الفاظ همراه با تحریف مفاهیم، که به تفصیل بیان شده اند. روش این تحقیق توصیفی-تحلیلی با فن کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: نقل به معنا، نقل به لفظ، علامه طباطبایی(ره)، تفسیر المیزان، روایت
  • سمیه خاری آرانی*، رحمت الله عبدالله زاده آرانی صفحات 31-56

    فیض کاشانی از جمله مفسرانی است که با اندوخته های فلسفی- عرفانی از یک سوی و بهره های قرآنی- حدیثی از سوی دیگر، رویکردی باطنی به آیات قرآن دارد. وی تاویل را فراتر از مدلول لفظ و به مثابه معانی حقیقی الفاظ می داند. ابن کثیر از مفسرانی است که ضمن پذیرش نظر ابن تیمیه درباره معنای مراد از تاویل در قرآن، این نکته را افزوده که در قرآن واژه تاویل به معنای تفسیر و بیان به کار رفته است. که این تفسیر متاثر از تفاسیر «جامع البیان» طبری و همچنین اصول تفسیری ابن تیمیه است. زمینه ها و بسترهای شکل گیری این تفسیر از یک سو و روش های تفسیری مفسر از سوی دیگر به این تفسیر ویژگی های ممتازی بخشیده که آن را شایسته تتبع قرار می دهد. مقایسه این دو اثر از جنبه مفهومی و روشی می تواند در روشن شدن مفهوم تاویل در این دو حوزه موثر باشد. در دو تفسیر مذکور گاه به دلیل وجود رویکردهای مشترک به مفهوم آیه، تاویلات مذکور در آن ها اشتراک یافته است. این مقاله با بررسی رویکرد ابن کثیر و فیض کاشانی به تاویل به مقایسه تاویلات این دو می پردازد.

    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر الصافی، تفسیر القرآن العظیم، فیض کاشانی، ابن کثیر
  • جمال طالبی قره قشلاقی*، عسگر بابازاده اقدم صفحات 57-77

    یکی از مباحثی که از سده های آغازین تاریخ اسلام مورد اهتمام زبان شناسان مسلمان، مفسران و نیز مستشرقان قرار گرفته است، مساله واژگان غیر عربی در قرآن کریم می باشد. این مساله در پژوهش های زبان شناختی قرآن از اهمیت بسیاری برخوردار بوده، و دیدگاه های متعددی را بیان نموده است. سه دیدگاه اصلی موافق، مخالف، و بینابین ماحصل پژوهش های زبان شناسان قدیم در این حوزه به شمار می رود. ولی واقعیت این است که علوم زبان شناختی وجود واژگان غیر عربی در قرآن را مقوله اثبات شده ای می داند. در مقاله حاضر که رویکرد توصیفی تحلیلی دارد، واژگان غیر عربی موجود در قرآن از منظر زبان شناسی جدید مورد بررسی قرار گرفته است. مهم ترین یافته پژوهش حاضر این است که واژگان غیر عربی در قرآن غیر قابل انکار است و انکار آن در تعارض با یافته ها و دیدگاه های علوم زبان شناختی جدید است. واژگان مذکور صدها سال پیش از نزول قرآن وارد زبان عربی شده، و با ساختاری آوایی و صرفی زبان عربی سازگار گشته است. از سوی دیگر، خاستگاه واحد زبان های سامی که عربی یکی از آن هاست دلیل دیگری بر اثبات وجود واژگانی از خانواده زبان های سامی در قرآن است.

    کلیدواژگان: زبان عربی، قرآن کریم، علم زبان شناسی، واژگان دخیل و معرب
  • راضیه احمدپور، فاطمه حسینی میرصفی* صفحات 79-102

    بدون تردید بررسی عالمانه و منتقدانه ریشه ها و علل اجتماعی، سیاسی و... برداشت ها و تفسیرهای گوناگون از قرآن کریم، نقشی بسیار مهم در بازشناخت تاریخی عوامل اصلی و بنیادین شکل گیری تفکرات، نحله ها و فرقه های مختلف در جامعه اسلامی داشته است. با این تفاصیل هدف مقاله حاضر بررسی برداشت های متفاوت سیاسی از آیات قرآن کریم پس از رحلت رسول گرامی اسلام است. در این راستا ضمن بررسی منابع و مآخذ متقدم و تکیه بر مستندات تاریخی، مطالب لازم در فیش های مختلف فراهم آمده و سپس با نگاهی توصیفی، تحلیلی مطالب پژوهش تدوین و تبیین گردید. به منظور روشن شدن نگرش های افراطی سیاسی به آیات و روایات بعد از رحلت پیامبر که ضربات جبران ناپذیری بر امت اسلامی وارد کرد. در ابتدا زمینه های پیدایش روش های متفاوت تفسیری، روش تفسیر قرآن به قرآن و روش روایی بررسی شد. در ادامه به مبحث نقل و کتابت حدیث در زمان حضرت رسول(ص) و منع نقل و کتابت حدیث در دوره خلافت ابوبکر، عمر و عثمان پرداخته شد.

    کلیدواژگان: برداشت سیاسی، رسول اکرم(ص)، دوران خلافت، جامعه اسلامی
  • فرزانه میرزارسولی*، شهین ایزدی قهرمانی، فاطمه علایی رحمانی صفحات 103-124

    کشف تناسب میان آیات از موضوعات مهم در عرصه مطالعات علوم قرآنی است که در فهم مراد خداوند از نزول آیات و سور موثر است، به همین دلیل مفسران و دانشمندان علوم قرآنی از دیرباز به کشف این ارتباط اهتمام ورزیده اند. با این وجود ویژگی های خاص این موضوع و گستردگی دامنه این مبحث سبب شده، تبیین موضوع تناسب اسماء الحسنی هر سوره با محوریت غرض آن سوره با ابهاماتی مواجه شود. نوشتار حاضر این نوع از تناسب را در سور مفتوحه با واو سوگند در جزء سی ام قرآن کریم (النازعات، البروج، الطارق، الفجر، الشمس، اللیل، الضحی، التین، العادیات) مورد بررسی قرار داده است، ابتدا معنای لغوی اسماء ذکرشده در هر سوره بیان گردیده، سپس رابطه میان این اسماء با غرض اصلی آن سوره تبیین شده در نتیجه اسماء مذکور در هر سوره از سور مورد نظر و غرض آن هم راستا و متناسب هستند.

    کلیدواژگان: تناسب، اسماء خداوند، غرض سوره، سور مفتوحه با واو سوگند
  • حسن قریشی کربن، علی اکبر رزاقی*، ابوالفضل رضوی، زهرا قنبری مله صفحات 125-142

    بدون شک یکی از قاریان و مفسران کلام الهی که از جایگاه ویژه ای در بین قاریان و مفسران قرآن برخوردار است زید بن علی(ع) است. آثار بجا مانده از ایشان نشانگر آن است که وی تالیفات زیادی در این خصوص داشته و لقب "حلیف القرآن" درباره او نشان دهنده پیوند ثابت وی با قرآن است. ایشان همچنین دارای قرایتی مشهوری بوده که بعضی از بزرگان آن را در کتابی مستقل جمع آوری نموده اند. قیام زید که نشات گرفته از آیات قرآن بوده، نخستین قیامی است که از سوی خاندان علی(ع) بعد از واقعه کربلا در سرزمین های اسلامی، بر ضد امویان صورت گرفته است. سادات حسنی و سادات حسینی نیز با الهام از این قیام علیه امویان و عباسیان دست به شورش و اعتراض زدند. لذا این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی در صدد است ابتدا چگونگی قیام زید بن علی(ع) با استفاده از آموزه های قرآنی را مشخص و سپس تاثیر این قیام را بر روند گسترش تشیع بیان نماید.

    کلیدواژگان: قیام های شیعه، زید بن علی (ع)، تشیع، حلیف القرآن
  • هادی رزاقی هریکنده ئی*، رقیه صادقی آهنگری صفحات 143-166

    از مسایل بسیار مهمی که دین اسلام به آن شدیدا اهتمام دارد، نگه داری حرمت و آبروی مسلمین و پرهیز از جست وجوی عقاید و دخالت کردن در زندگی دیگران است. دخالت و خبرجویی از اندرون زندگی شخصی مردم جایز نبوده و کسی اجازه ندارد که اسرار و لغزش های مردم را افشا کند؛ در حقیقت جست وجوگری عاملی است برای کشف اسرار و رازها و احیانا عیوب نهانی مردم، و اسلام هرگز اجازه نمی دهد که رازهای خصوصی افراد فاش شود. لذا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در صدد است با توجه به آیه 12 سوره حجرات عوامل بروز تجسس و دخالت همچون عدم تقوا، حسادت و عداوت را از منظر آیات مورد بررسی قرار داده و بیان نماید که در صورت عدم ترک، این رذیله اخلاقی می تواند پیامدهای سویی را از جمله افشاء زندگی شخصی و ایجاد تنفر در بین افراد ایجاد نماید. در پایان نیز با اشاره به راهکار درمانی این بیماری اخلاقی؛ بیان می دارد که عمل به دستورات قرآن در انتخاب روش تربیتی صحیح می تواند آسایش خاطر و امنیت بر زندگی شخصی افراد را حاصل نماید.

    کلیدواژگان: روش، تربیت، تجسس، دخالت، حجرات، اسلام، قرآن
  • علی چوبینه، محمد شفیعی*، نواز الله فرهادی صفحات 167-188

    اعجاز قرآن کریم، جذابیت، فصاحت و بلاغت و منحصر به فرد بودن آن موجب شده است که شاعران، جهت عمق بخشیدن و غنای اشعار خود به قرآن روی آورند، بزرگ ترین شاعران به شیوه های مختلف از این کتاب آسمانی استفاده کرده اند که این امر موجب ماندگاری اشعار آن ها شده است. در این بین میرزا سید رضی مستوفی، متخلص به بلند اقبال یکی از شاعران گمنام آیینی معاصر توانسته است با خوشه چینی از قرآن کریم، اثری ماندگار را در قالب زیبای شعر بیافریند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تاثیر پذیری اشعار بلند اقبال از آیه های قرآن پرداخته شده که در مواردی مستقیما از یک واژه قرآنی یا بخشی از یک آیه اقتباس کرده و در برخی موارد به صورت تلمیحی به آیات قرآن اشاره نموده و در مواردی هم به صنعت ترجمه روی آورده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تجلی قرآن در دیوان شاعر به شکل های مختلف، بیانگر تسلط شاعر بر قرآن می باشد و کم تر صفحه ای از دیوان شاعر را می توان یافت که کلام وحی در آن ظهور نداشته باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، پیامبران، آیه، بلند اقبال، اقتباس
  • زهرا براتیه*، قربانعلی ابراهیمی صفحات 189-204

    دوره ای که نجم الدین رازی در آن می زیسته، دوره ای است که ادب فارسی از حیث تاثیرپذیری از قرآن و حدیث و ادب عربی در اوج و شکوفایی است. بی گمان «مرصاد العباد» و دیگر آثار جاودانه شیخ نجم الدین رازی، عارف برجسته قرن هفتم هجری، باید از مظاهر تجلی معارف اسلامی و ادب عربی در شعر فارسی محسوب گردد. نجم الدین رازی به مخازن غنی و سرشار قرآن و حدیث شوقی وافر داشت و از احادیث منقول از پیامبر اکرم(ص) و ایمه معصومین(ع) در جهت بیان مقاصد خود بهره جسته است. او در ضمن طرح و شرح آموزه های عرفانی خود، گهگاه اشعاری نیز سروده و جهت تلطیف بحث، در لابه لای مطالب جای داده است. مطالعه در این اشعار نشان می دهد که اگرچه این اشعار، به لحاظ زیبایی های شعری، در حد متوسط است، اما تجلی قرآن و حدیث در آن هویداست. وی به شدت تحت تاثیر قرآن کریم بوده و از گنجینه احادیث نبوی نیز بهره کافی داشته است.

    کلیدواژگان: نجم دایه، مرصاد العباد، اقتباس، اشعار عرفانی، معارف اسلامی
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 205-219

    ازدواج به عنوان سنتی الهی در هستی، سبب کمال و رشد زن و مرد خواهد شد و زن به عنوان قطبی از این امر مقدس، نقش محوری ای را در تحقق آثار ازدواج ایفا می کند. اما موانعی اخلاقی در مسیر تحقق ازدواج وجود دارد که زنان خصوصا در دوران کنونی به آن مبتلا هستند و همین آسیب ها موجب عدم شکل گیری بسترهای لازم جهت ازدواج خواهد شد. این موانع گاه ریشه در تفکرات و گاه در اقدامات زنان داشته و خانواده ها نیز کمابیش با رفتارهای خود بدان دامن زده اند. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال تبیین این موانع اخلاقی است و نگارنده در نهایت در این تحقیق بدین نتیجه رسیده است که ازدواج زنان دارای موانع گوناگونی است که از اهم آن ها، موانع اخلاقی محسوب می شود و عدم زوال آن ها، سبب تاخیر و آثار زیان بخشی در خصوص ازدواج دختران و در نتیجه بالا رفتن سن ازدواج و مشکلات اجتماعی خواهد شد.

    کلیدواژگان: موانع اخلاقی، زنان، ازدواج، مهریه، جهیزیه
  • محمد حکمت آرا*، مهدی نجفی افرا صفحات 221-247

    واژه حکمت دارای سابقه ای قابل توجه در سنت عقلی و نقلی دین مبین اسلام بوده و از سه ویژگی مهم برخوردار است؛ یکی افاضی بودن آن است که خداوند به هر کس بخواهد اعطا می کند، دوم اینکه معرفتی وجودی است که درون انسان را متحول ساخته و او را به سوی تحولات عمیق وجودی سوق داده و منشا خیر کثیر می شود، سوم دانایی منتهی و منجر به عمل است که نه تنها فکر و اندیشه را متحول می کند، بلکه زیست انسانی را در حوزه عمل هم متحول می سازد. حکمت از منظر مفسران اعم از تشیع و اهل سنت به حکم(درک، عقل)، نبوت، سنت، تفسیر کتاب(قرآن) و... تفسیر شده است اما از نظر نگارندگان بهترین مصداق آن در سنت فکری اسلامی همان فلسفه اسلامی بوده است. لذا در تفاسیر شیعه و سنی می خوانیم مراد از «حکمت»، آگاهی بر مصالح و مفاسد اشیا و افعال و اخلاق و عقاید است، خواه آثار دنیوی باشد، خواه آثار اخروی. همچنین حکمت گاه جنبه «علمی» دارد که از آن تعبیر به «معارف عالیه» می شود، گاه جنبه عملی دارد که از آن تعبیر به «اخلاق و عمل صالح» می گردد.

    کلیدواژگان: حکم، مذهب تشیع، مذهب سنت، تفسیر، معرفت وجودی
  • بابک هادیان حیدری*، محمد شریفی صفحات 249-275

    انسان از همان زمانی که بر این گیتی پای نهاده تا همین زمانی کنونی سعی در شناخت و تسلط بر حیوانات داشته است؛ اما این شناخت از حیوانات زمانی دقیق تر می شود که بتوان به شناختی از صفات اخلاقی آن ها نیز دست یافت زیرا انسان با دانستن این صفات می تواند حیوانات را در اختیار بگیرد تا از آنان به درستی بهره ببرد. اخلاق حیوانات در زندگی انسان بسیار تاثیرگذار است زیرا حیوانات با انسان ها در محیطی مشترک زندگی می کنند و این شناخت علاوه بر بهره مندی هرچه بیش تر از حیوانات می شود؛ بلکه موجبات زندگی مسالمت آمیز با حیوانات می شود. به همین جهت و به خاطر اهمیت این موضوع، نگارندگان این مقاله بر آن شده اند که با روش توصیفی- تحلیلی با استناد به قرآن و روایات این موضوع به صورت مستدل بررسی کنند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر یک از حیوانات خصوصیات اخلاقی منحصربه فرد دارند که در شناخت حیوانات و البته در بهره مندی از منافع این حیوانات بسیار موثر است به طوری که نه او آسیبی برساند و نه اینکه موجب آزار او شود.

    کلیدواژگان: حیوانات، صفات اخلاقی، قرآن، روایات
  • علیرضا خنشا*، محمدجواد سامی صفحات 277-302

    موضوع تحریف در قرآن بسیار مورد توجه اندیشمندان و علمای اسلام به ویژه بزرگان شیعه قرار گرفته است و از قرون اولیه اسلام تا کنون همواره مورد بحث و مناقشه بوده و تا کنون کتاب های فراوان در این باره به رشته تحریر در آمده است. از میان اهل سنت، حشویه و در شیعیان، غلات و عده ای کمی از اخباریان(مثل سید نعمت الله جزایری و محدث نوری) قایل به تحریف در قرآن(تحریف به نقیصه) گردیده اند. اما اکثریت علمای شیعه و اهل سنت(فریقین) قایل به تحریف ناپذیری قرآن می باشند. استاد آیت الله جوادی آملی در آثارشان با نگاهی عقلانی وحیانی و بیانی ژرف و قلمی زیبا و عمیق به این موضوع پرداخته اند که در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای با شیوه تحلیلی- مقایسه ای به تبیین آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، حجیت، تواتر، اجماع، عقل
|
  • Roohollah Samadi, Ali Hossein Ehteshami Pages 9-29

    The present article is based on Allameh Tabatabai's ideas and explains paraphrase (quote in meaning) and its impact on verses of Qur'an and Prophet's narrations and studies examples of interpretive narrations affected in "Al Mizan" carefully; it also explains Allameh's method in criticizing the distinguishing criteria of affection and final decision on mentioned narrations. According to Allemeh one of the factors in the emergence of "quote" meaning unruly is the self - interpretation and misunderstanding of narrators. In cases where this phenomenon has caused disagreement between the narrations, if it is not possible to prefer between the narrations, he will combine them or express their commonalities; and whenever the narration leads to the alteration, he expresses and rejects the distortions with noble accuracy. Allameh Tabatabai studies "quote in meaning" in "Al-Mizan" according to Qur'an's criteria, narrations, wisdom and history. The finding of the present research is that in this interpretation, three types of quotations have been applied; the differences of words without changing the meanings, the differences of words with changing the meanings, the differences in words with distortion of meanings which all are expressed in details. The method of this paper is descriptive – analytical with library technique.

    Keywords: quote in meaning, quote in word, Allameh Tabatabai, Al Mizan interpretation, narration
  • Somayye Khari Aarani, Rahmatollah Abdollah Zadeh Aarani Pages 31-56

    Fayz Kashani is one of the commentators with philosophical-mystical treasures on the one hand and Qur'anic-Hadithic interests on the other has esoteric approach to the Qur'an's Verses. He considers interpretation beyond the meaning of the word as their real meanings. Ibn Kathis is (also) one of the commentators who has added that the word "interpretation" applied in Quran means expression and explanation while accepting Ibn  ibn Taymiyyah's opinion about the meaning of interpretation in Qur'an; this interpretation is influenced by the interpretations of Tabari's " Jāmiʿ al-bayān" as well as ibn Taymiyyah's "interpretive principles". The origin of the formation of such interpretation on one hand and the interpretive methods of the interpreter on the other hand have given this interpretation special features that make it worthy of follow up. Comparing these two works from conceptual and methodological point of view could be effective on clarifying the concept of interpretation in these two areas. In both abovementioned interpretations, sometimes due to the existence of common approaches to the meaning of the verse they have been shared in them. This article studies Ibn Kathir and Fayz Kashani's approach to interpretations and compares their explanations.

    Keywords: interpretation, Al-Safi interpretation, Al-Quran Al-Azim interpretation, Fayz Kashani, Ibn Kathir
  • Jamal Talebi Ghareh Gheshlaq, Asgar Babazadeh Aqdam Pages 57-77

    One of the topics that has been considered by Muslim linguists, commentators and Orientalists since the early centuries of Islamic history is the issue of non-Arabic words in Holy Quran. This issue is of very importance in the linguistic researches of Qur'an and has expressed several viewpoints. Three main perspectives: for, against and in between are the result of the research of ancient linguists in this field. But the fact is that the linguistic sciences consider the existence of non-Arabic words in Qur'an to be a proven category. In the present article owning a descriptive-analytical approach, non-Arabic words in Qur'an are studied from modern linguistics' perspective. The most important finding of the present study is that non-Arabic words in Qur'an are undeniable and its denial is in conflict with the findings and ideologies of modern linguistics. Abovementioned words has entered the Arabic language hundred years before the revelation of Qur'an and have been adapted to the phonetic and morphological structure of Arabic language. On the other hand, the single origin of Semitic languages, of which Arabic is one, is another proof of the existence of words from the Semitic language family in Qur'an.

    Keywords: Arabic language, Holy Quran, linguistics science, Foreign Originated, Arabicized words
  • Raziyeh Ahmadpoor, Seyyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi Pages 79-102

    The scholarly and critical study of the backgrounds and causes of social, political, etc., interpretations and perceptions of Holy Quran has played vital role in recognizing the main and fundamental factors in the formation of different ideas, sects and groups in Islamic society undoubtedly. Accordingly, the purpose of the present article is to study various political interpretations of the Verses of Holy Quran after the death of Holy Prophet. In this regard, while surveying the prior sources and references relying on historical documents, the necessary information was provided in different files and then the research materials were compiled and explained with descriptive – analytical method. In order to clarify the extremist political attitudes towards the verses and hadiths after the death of Prophet Mohammad which inflicted irreparable effects on the Islamic Ummah, the fields of emergence of different interpretive methods, the interpretation method of Qur'an to Qur'an and the method of narration were studied initially. Continuing with narrating and writing hadith method during Holy Prophet's era (PBUH) and the prohibition of narrating and writing hadith during the caliphate of Abu Bakr, Omar and Uthman were surveyed.

    Keywords: political perception, Prophet Mohammad, succession period, Islamic society
  • Farzaneh Mirza Rasouli, Shahin Izadi Ghahremani, Fatemeh Alaei Rahmani Pages 103-124

    Discovering the relevance of verses is one of the important issues in the field of studying Quranic sciences which is effective in understanding God's intention for the revelation of verses and Surahs; that’s why interpretors and scholars of Quranic sciences have been trying to discover this connection for a long time. However, the special features of this issue and the broadness of the scope of this issue have caused the explanation of the appropriateness of the names of God each surah to be central to the purpose of that surah. The present article studies the mentioned kind of proportionality in Surahs begin with oath واو in the 30th part of Holy Quran (Al-Naza'at, Al-Buruj, Al-Tariq, Al-Fajr, Al-Shams, Al-Layl, Al-Dhahi, Al-Tin, Al-Adiyat); it initially states lexical meaning of mentioned names in each Surah and then the relationship between these names by the main purpose of that surah is explained,

    Keywords: Surahs begin with oath, Surah’s purpose, names of God, proportion
  • Seyyed Hasan Ghoreishi Carbon, Ali Akbar Razzaqi, Seyyed Abolfazl Razavi, Zahra Ghanbarimale Pages 125-142

    Undoubtedly, one of the Quran readers and interpreters of the Divine Book who has a special status among the readers and commentators of Qur'an is Zayd ibn Ali. His works show that he has written many books in this field and has been titled as "Halif Al Qur'an" (Votary to Quran) and indicates his constant connection with Qur'an. He also has a famous reading that some of the scholars have collected them in an independent book. The uprising of Zayd which is originated from the Verses of Qur'an, is the first uprising against the Umayyads by the family of Imam Ali after the event of Karbala in Islamic lands. Sadat Hassani and Sadat Hosseini also revolted and protested inspired by the mentioned uprising against Umayyads and Abbasids. Therefore, the present research intends to determine the estate of Zayd Ibn Ali’s uprising by enjoying Quranic learnings initially and then express the effect of this uprising on spreading Shiism process and the method is descriptive – analytical.

    Keywords: Shiite uprisings, Zayd ibn Ali, Shiism, Votary to Quran
  • Hadi Razzaqi Hariandei, Roqiyeh Sadeqi Ahangari Pages 143-166

    One of the most important issues that the Islamic religion is very concerned about is respecting honor and prestige of Muslims and avoiding inspection in ideas and interfering in others’ lives. Interference and seeking information in people’s personal lives is not allowed and no one is allowed to reveal the secrets; In fact, searching is a factor in discovering secrets and mysteries and possibly the hidden faults of people and Islam never allows individuals' private secrets to be revealed. Therefore, the present study according to twelfth Verse of Al-Hujurat Surah, studies the causes of spying and interference such as lack of piety, jealousy and enmity from verses and states that if not left, this is a moral vice having adverse consequences, including exposing personal life and creating hatred among people and the method is descriptive – analytical. Finally, referring to the treatment strategy of this moral disease the article states that following the instructions of Qur'an in choosing the correct method of education can achieve peace and safety in people’s personal lives.

    Keywords: method. Education, investigation, interference, Hujurat, Islam, Quran
  • Ali Choobineh, Mohammad Shafiee, Navazollah Farhadi Pages 167-188

    The miracle of Holy Quran, its charm, eloquence, rhetoric and its uniqueness have caused poets to turn to Quran to deepen and enrich their poems. The greatest poets have enjoyed this Divine book in various ways, which makes the poems eternal. In the meantime, Mirza Seyyed Razi Mostofi pen – named to Boland Iqbal is one of the anonymous contemporary religious poets who has been able to create an eternal work in a beautiful form of poetry selecting bests from Holy Quran. In this article, with a descriptive – analytical method, the effectiveness of Iqbal's poetries is studied in which in some cases a term or part of a Verse have been adapted directly and, in some cases he has implicitly referred to the verses of Qur'an, and in some cases have turned to the translation. Findings show that the manifestation of Qur'an in the poet's Diwan in various forms indicates the poet's mastery of Qur'an and less pages can be found in his poetry in which the word of revelation does not appear.

    Keywords: Quran, Messengers, Verse, Boland Iqbal, literary adaptation
  • Zahra Baratiyeh, Ghorban Ali Ebrahimi Pages 189-204

    The period in which Najm al-Din Razi lived is the period in which Persian literature was at its peak in terms of being influenced by Qur'an and Arabic hadith and literature. Undoubtedly, "Mirṣād al-ʻibād " and other immortal works of Sheikh Najm al-Din Razi, - prominent mystic of the seventh century – should be considered as the manifestation of Islamic mysticism and Arabic literature in Persian poetry. Najm al-Din Razi was very interested in the rich reservoirs of Qur'an and Hadith; he applied hadiths narrated from Holy Prophet (Mohammad) and Imams in order to express his intentions. In addition to outlining his mystical learnings, he occasionally composed poems and placed them in the margins of subjects.  Studying such poems shows that although these poems are moderate in terms of aesthetics, but the manifestation of Qur'an and hadith is evident in it. He was strongly influenced by Holy Quran and benefited greatly from the treasure of prophetic hadiths.

    Keywords: Mirṣād al-ʻibād, borrowing, mystic poetries, Islamic learnings
  • Hossein Rahmani Tirkkalai Pages 205-219

    Marriage – as a divine tradition in the world – would lead to the perfection and growth of both men and women, and women play a pivotal role in accomplishing the effects of marriage as the pole of this sacred issue. However, there are moral obstacles in the way of marriage that women are experiencing especially in the present era; these harms would prevent the formation of the necessary conditions for marriage. These barriers are sometimes rooted in women's thoughts and sometimes in their actions and families have more or less foment them with their behaviors. This research seeks to explain these moral barriers with a descriptive – analytical method and the author has finally concluded that women's marriage has various obstacles, the most important of which are moral ones and declining them may cause delays and effects in girls' marriage and as a result, increase the age of marriage and social problems.

    Keywords: moral barriers, women, marriage, marriage portion, dowry
  • Mohammad Karim Hekmat Ara, Mahdi Najafi Afra Pages 221-247

    The term “wisdom” is of a remarkable background in intellectual and narrative tradition and owns three important features:  One is the divine which God grants to whomever He wills, the second is the existential cognition that transforms the human being and leads him to deep existential changes and becomes the source of goodness, the third is the wisdom that leads to action that not only does it transform thought but it also transforms human biology in the realm of action. Wisdom has been interpreted as understanding, intellect, prophecy, tradition, Quran’s interpretation etc. from Shiite and Sunnite commentators’ viewpoint; but according to the authors (of the present article) the best example in the Islamic intellectual tradition has been Islamic philosophy. Therefore, in Shiite and Sunnite interpretations by "wisdom" we mean awareness of the interests and corruptions of objects, actions, ethics and beliefs, whether they are worldly or otherworldly. Wisdom also sometimes has a "scientific" aspect which is interpreted as "higher knowledge", sometimes owns practical aspect which is interpreted as "morality and righteous action".

    Keywords: religion, Shiism, tradition religion, interpretation
  • Babak Hadian Heidari, Mohammad Sharifi Pages 249-275

    Since human set foot on the universe, he has tried to know and lead animals; but the cognition of animals becomes more accurate when it comes to knowing their moral qualities, because by knowing these qualities, man can control animals in order to use them properly. Animal morality is very influential in human life because animals live in a common environment with humans and in addition to benefiting more and more from animals it leads to a peaceful life with animals. thus and because of the importance of the mentioned issue, the authors of the present article intend to study it by citing Quran and narrations with a descriptive – analytical method. The results of the research indicate that each animal has unique moral characteristics that are very effective in recognizing the animals in a way that neither they are being hurt nor harms they harm.

    Keywords: animals, characteristics, Quran, narrations
  • Alireza Khonsha, Mohammad Javad Saami Pages 277-302

    The distortion issue in Qur'an has been highly paid attention by Islamic intellectuals and scholars especially Shiite elders and has always been debated since the early centuries of Islam; many books on the mentioned subject have been written. Hashwiyah in Sunnite and Ghulāt in Shiite, and a few Akhbaris (such as Sayyid Nematullah Jazayeri and Muhaddith Nouri) have considered Qur'an to be distorted (distorted into shortcomings). But the majority of Shiite and Sunni scholars believe in infallability of Qur'an. Professor Ayatollah Javadi Amoli has dealt with this issue with a revelatory rational viewpoint and studies the mentioned subject with a deep, effective and stunning expression which the present paper surveys it by applying comparative – analytical librarian method.

    Keywords: Quran, frequency, consensus, wisdom