فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عذرا جوان بخت، آذر شهبازی* صفحات 1-18

    قدرت بازار را می توان به عنوان توانایی یک بازیگر جهت کسب سودهای اقتصادی بالاتر از نرمال دانست که ناشی از عواملی چون موانع ورود به بازار، مسایل کارایی بازار ، مزیت های حق ثبت و اختراع و غیره می باشد. در سال 1395سهم محصولات کشاورزی از صادرات غیرنفتی 5/ 13 درصد است که از این رقم سهم صادرات خرما 4 درصد می باشد. با توجه به اهمیت این صنعت، این مقاله بر آن است تا به سنجش قدرت بازاری در این صنعت با توجه به نااطمینانی قیمت محصول بپردازد. داده های مورد نیاز این پژوهش در بازده زمانی1380 تا 1395و از طریق سازمان جهاد کشاورزی و مرکز آمار ایران جمع آوری گردید. به منظور بررسی قدرت بازار و حاشیه بازاریابی خرما در استان خوزستان از چارچوب نظری اودنل استفاده شده است. روابط بلندمدت و کوتاه مدت نیز با استفاده از مدل خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) و مدل ضریب تصحیح خطا (ECM) بدست آمده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که رفتار تعیین قیمت در بازار سطوح مزرعه و خرده فروشی خرمای استان رقابت ناقص است.

    کلیدواژگان: قدرت بازار، خرما، مدلARDL، چارچوب سازمان صنعتی تجربی جدید (NEIO)، خوزستان
  • اکرم نشاط*، سید محسن سجادیان، احمد فتاحی اردکانی صفحات 19-34

    آلودگی هوا یکی از ابعاد آلودگی های زیست محیطی را تشکیل می دهد. اراک بعنوان قطب صنعتی در کشور مطرح است که با جا دادن صنایع بزرگ و کارگاه های وابسته کوچک نقش بسزایی در صنعت کشور دارد. این صنایع، در کنار دیگر عوامل آلوده کننده هوا قرار گرفته و باعث آلودگی هوا شده است. هدف پژوهش حاضر برآورد ارزش اقتصادی بهبود هوای کلانشهر اراک است. برای برآورد ارزش اقتصادی هوای پاک و نیز ارزش نصب دستگاه تصفیه هوای شهری از روش ارزش گذاری مشروط و مدل لوجیت استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از تکمیل 547 پرسشنامه در کلان شهر اراک در فصل بهار و تابستان 1396 به روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شد. تمایل به پرداخت هر شهروند اراکی برای بهبود کیفیت هوا 190969 ریال و برای نصب دستگاه تصفیه هوا 126950 ریال در ماه برآورد شد. بنابراین، با نصب دستگاه تصفیه هوا 1002888 میلیون ریال ارزش خالص اقتصادی در سال بدست خواهد آمد. لذا در تصمیمات لازم از طرف سیاستگذاران برای بهبود کیفیت هوا، توجه به این ارزش اقتصادی، ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، آلودگی هوا، کلان شهر اراک
  • علی شهنوازی* صفحات 35-46
    در این پژوهش با استفاده از رهیافت تحلیل کارایی چندوجهی (MEA) به بررسی تغییرات بهره وری نهاده های تولیدی در زراعت سیب زمینی استان آذربایجان شرقی پرداخته شده است. اطلاعات مورد استفاده از آمار منتشر شده وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده و شامل 16 استان تولیدکننده عمده می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که کارایی نهاده های تولیدی در سال زراعی 91-1390 نسبت به سال زراعی 90-1389 در همه نهاده ها کاهش داشته و بیش ترین کاهش در بهره وری مربوط به نهاده علف کش با 12/83 درصد می باشد. در خصوص تغییر کارایی و تغییر فنی بهترین وضعیت به ترتیب متعلق به نهاده های کود پتاسه و بذر بود. در مورد نهاده بذر نیز بهبود اندکی به میزان 12/0 درصد در کارایی فنی مشاهده گردید. نتایج تحلیل پوشی داده ها (DEA)، یافته های الگوی MEA را تایید کرده و کاهش در بهره وری کل عوامل تولید به میران 3/86 درصد را نشان داد.
    کلیدواژگان: غیر شعاعی، کارایی فنی، MEA، DEA
  • امید زمانی، سید مجتبی مجاوریان*، امیرمنصور طهرانچیان صفحات 47-74

    سیاست تعرفه وارداتی در طول زنجیره عرضه محصولات کشاورزی همواره یکی از چالش های سیاستگذاران این بخش بوده است. در این مطالعه اتخاذ سیاست های مختلف نرخ تعرفه بر محصولات خام در ابتدای زنجیره و محصول فرآوری شده در انتهای زنجیره عرضه روغن نباتی ایران مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به پیوستگی بازارهای مختلف در طول زنجیره از تعادل جزیی چندبازاره جهت شبیه سازی سناریوها استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که با کاهش 20 درصد (40 درصد) درصد تعرفه دانه های روغنی، میزان تولید و واردات روغن خام به ترتیب 169 درصد (189 درصد) افزایش و 89 درصد (99 درصد) کاهش می یابد. حال آنکه افزایش 20 درصد (40 درصد) تعرفه روغن نباتی باعث کاهش مازاد رفاهی مصرف کنندگان این محصول به میزان 32 درصد (56 درصد) خواهد شد. همچنین افزایش تعرفه روغن نباتی اثر ناچیزی بر محصولات زنجیره های ابتدایی شامل روغن خام و دانه های روغنی دارد. بر اساس نتایج بدست آمده، پیشنهاد می گردد که به منظور افزایش کارایی و اثربخشی سیاست های بازاری، اثرات متقابل این سیاست ها بر زنجیره های متوالی عرضه روغن نباتی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعادل جزیی چندبازاره، سیاست تعدیل تعرفه، دانه های روغنی، روغن خام، روغن نباتی
  • جلیل خداپرست شیرازی*، زهرا خاوند صفحات 75-90
    در این مطالعه به مقایسه و بررسی تاثیر ابعاد سه گانه (اقتصادی، اجتماعی و سیاسی) جهانی شدن بر تخریب محیط زیست در ایران برای دوره زمانی 1360 تا 1394 و در قالب الگوی هم انباشتگی جوهانسون- جوسیلیوس تصحیح خطای برداری (VECM) پرداخته شد. برای این منظور از شاخص KOF به عنوان متغیر جهانی شدن استفاده شد که آمار مربوط به آن از پایگاه اینترنتی موسسه KOF جمع آوری گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از ابعاد سه گانه جهانی شدن، ابعاد اقتصادی و سیاسی جهانی شدن باعث افزایش تخریب محیط زیست می شود اما بعد اجتماعی جهانی شدن، به دلیل افزایش آگاهی های مردم از خطر تخریب محیط زیست، باعث کاهش تخریب محیط زیست در ایران طی دوره مورد بررسی می شود. پیشنهاد می گردد که سیاست گذاران، برای بهره مندی از دستاوردهای فرآیند جهانی شدن از طریق ایجاد نهادها و ظرفیت های لازم، شرایط را برای گسترش تکنولوژی های پاک، ایجاد مزیت نسبی در صنایع پاک و محدود کردن صنایع با شدت آلودگی بالا مهیا کنند تا پیامدهای منفی رقابت جهانی بر پایداری محیط زیست به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری (VECM)، شدت مصرف انرژی، جریان واقعی تجارت، محیط زیست
  • فرشاد احمدی، فرشید اشراقی*، فرهاد شیرانی بید آبادی صفحات 91-111
    در این پژوهش به ارزیابی سیاست های حمایتی تولیدکننده، مصرف کننده محصول پسته پرداخته شده است. برای این منظور از معیارهای برآورد حمایت از تولید کننده (PSE) و برآورد حمایت از مصرف کننده (CSE) برای برآورد مقدار حمایت از بخش تولید و مصرف محصول پسته طی سالهای 1368 تا 1393 استفاده شد. با توجه به نتایج، بیشترین مقدار حمایت از تولیدکنندگان محصول پسته طی مدت برنامه سوم توسعه اقتصادی به میزان 56/582869 ریال و کمترین مقدار حمایت از تولیدکنندگان مربوط به برنامه اول توسعه اقتصادی به میزان 07/3180782- ریال می باشد. نتایج حمایت از مصرف کنندگان ‎‎این محصول نشان داد بیشترین میانگین میزان حمایت از مصرف کننده مقدار 5/2315 ریال است و کمترین مقدار عددی 1/86 ریال مربوط به سال 1379 است. در مجموع، پیشنهاد می شود سیاست های بهتری از جمله اعطای تسهیلات ارزان قیمت، جایگزین سوخت ارزان تر و پایین نگه داشتن قیمت نهاده های تولیدی جایگزین گردد.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، شاخص حمایت از تولیدکنندگان (PSE)، شاخص حمایت از مصرف کنندگان (CSE)، پسته، ایران
  • آکو نادری، صدیقه نبی ئیان*، محمدرضا زارع مهرجردی، حامد قادرزاده صفحات 113-132

    یکی از مهم ترین اهداف هر کسب وکار تولیدی یا خدماتی دستیابی به رضایت مشتریان است. در این تحقیق تاثیر ویژگی های درونی و بیرونی ارقام توت فرنگی بر رضایت مندی مصرف کنندگان در شهرستان سنندج بررسی شده است. در این راستا 400 نفر به طور تصادفی در سال 1395 انتخاب، و جهت بررسی موضوع از مدل لاجیت ترتیبی استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که به جز متغیرهای میزان تحصیلات و شغل که اثر منفی بر میزان رضایت مندی مصرف کنندگان داشته، اثر سایر متغیرها مثبت و معنی دار بوده است. اثر نهایی متغیرهای کیفیت، طعم و مزه، برتری رقم کردستان، قیمت و بسته بندی کوچک تر و نام تجاری در سطح رضایت زیاد به ترتیب 031/0، 110/0 ، 195/0 ، 089/0 ، 067/0 ، 043/0 و 110/0 بوده و بیانگر این است که افزایش در سطح متغیرهای فوق احتمال رضایت مندی بیشتر مصرف کنندگان را افزایش می دهد. ازاین رو پیشنهاد می گردد نوع، قیمت، محل تولید و اطلاعات سلامتی محصول بر روی برچسب های آن ثبت گردد. همچنین با بسته بندی مناسب تر، ذکر نام تجاری و افزایش کیفیت، قیمت را افزایش داد چراکه افزایش قیمت برای مصرف کنندگان غیرمنطقی نبوده است.

    کلیدواژگان: ویژگی های درونی و بیرونی محصول، رضایت مندی مشتریان، مدل لاجیت ترتیبی
  • سید محمد میرهاشمی دهنوی* صفحات 133-154
    آلودگی محیط زیست با معرفی منحنی زیست محیطی کوزنتس مورد توجه محققان اقتصادی قرار گرفت و اخیرا بررسی اثر توسعه مالی و توسعه نهادی به عنوان متغیرهای اثرگذار بر آلودگی محیط زیست به این ادبیات اضافه شده است. در این مقاله به آزمون فرضیه زیست محیطی کوزنتس با تاکید بر نقش توسعه مالی و توسعه نهادی در چهار گروه کشورهای با درآمد بالا، کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا، کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین و کشورهای با درآمد پایین طی دوره زمانی 2002 تا 2015 پرداخته شده است. در این مطالعه به منظور بررسی همبستگی مقطعی در بین کشورهای هر گروه از آزمون پسران و فریز استفاده شد. نتایج حاصل از برآورد به روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط (SUR) در این تحقیق نشان داد که سیاست گذاران اقتصادی در ایران علاوه بر اینکه باید به دنبال بهبود نظام مالی و افزایش کارآمدی آن باشند، عوارض جانبی زیست محیطی را نیز مورد توجه قرار دهند. همچنین بهبود شاخص های توسعه نهادی در جهت بهبود کیفیت محیط زیست نیز باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرضیه زیست محیطی کوزنتس، توسعه مالی، توسعه نهادی، تخریب محیط زیست، روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط
  • فرزانه گرگانی، حمید امیرنژاد*، مهسا تسلیمی صفحات 155-176
    بیابان زایی به روند تخریب اکوسیستم های شکننده و ناپایداری گفته می شود که در اثر تغییرکاربری یا فشار بر روی اراضی توسط دخالت های انسانی گسترش می یابد و در نهایت منجر به کاهش تولید بیولوژیک می گردد. در بعضی از نقاط زمین با گسترش بیابان ها، تولید مواد غذایی کاهش و منابع آب خشک می شوند، در نتیجه جمعیت ها به سمت مناطق دیگر حرکت می کنند. این مهاجرت ها با توجه به ظرفیت محدود شهرها برای ارایه امکانات و خدمات مشکلات جدی اجتماعی اقتصادی در پی خواهد داشت. در این پژوهش رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای بیابان-زایی، تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی، مساحت جنگل، متوسط بارش سالانه، سرمایه گذاری انجام شده برای مقابله با بیابان زایی در قالب فرضیه محیط زیستی کوزنتس و با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی داده های پانل (ARDL PANEL) در سال های 1394- 1365 برای استان های هم جوار با بیابان های ایران از جمله (تهران، خراسان، کرمان، یزد، اصفهان، سیستان و بلوچستان و سمنان) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که شکل U معکوس فرضیه محیط زیستی کوزنتس در استان های مورد مطالعه در بلند مدت تایید می شود.
    کلیدواژگان: گسترش بیابان، رشد اقتصاد کشاورزی، فرضیه محیط زیستی کوزنتس، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی داده های پانل
  • مجید محمدی، حامد رفیعی* صفحات 177-210

    مرکبات مانند سایر محصولات کشاورزی از ماهیت عرضه فصلی برخوردار بوده و این امر موجب نوسان زیاد در بازار این محصول شده است. لذا این مطالعه با تکمیل 255 پرسشنامه از بازار مرکبات در استان مازندران در سال 1394 و با استفاده از مشخصه های بازاریابی، وضعیت بازار درجات مختلف مرکبات استان مازندران را در دو مقطع زمانی بررسی کرده است.نتایج این مطالعه نشان داد که سهم تولیدکننده از قیمت نهایی محصول در بازار به طور میانگین در فصل برداشت 7/42 درصد است که سهم پایینی به نظر می رسد. اما در حالتی که تولیدکننده محصول خود را انبار کرده و پس از فصل برداشت به فروش برساند، سهم 6/41 درصدی از قیمت نهایی و در صورتی که محصول خود را در فصل برداشت و بدون انبارداری بفروشد سهمی 3/29 درصدی از قیمت محصول در پس از فصل برداشت خواهد داشت. همچنین با توجه به نتایج توصیه می شود که تولیدکنندگان در کنار انبارداری مرکبات خود، محصول را قبل از فروش درجه بندی کنند تا سود ناشی از درجه بندی نیز به ایشان تعلق گیرد.

    کلیدواژگان: درجه بندی، عرضه فصلی، بازاریابی کشاورزی، مرکبات، مازندران
  • رهام رحمانی* صفحات 211-234

    در این مطالعه متوسط قیمت مرغ زنده، گوشت مرغ آماده طبخ در سطوح عمده فروشی و خرده فروشی و حاشیه های بازاریابی در استان فارس با دیگر استان ها مقایسه و ساختار بازار مرغ گوشتی در سطوح تولیدکننده و عمده فروشی ارزیابی و تحلیل شد. برای مقایسه ی قیمت ها و حاشیه ها از آزمونt جفتی و برای ارزیابی ساختار بازار از شاخص های نسبت تمرکز، هرفیندال- هیرشمن، معکوس تعداد بنگاه ها، هال- تایدمن و لیندا استفاده شد. دوره ی مورد بررسی از اول فروردین 1390 تا آخر آذرماه 1394 می باشد. نتایج بیانگر این است که متوسط قیمت مرغ زنده در استان فارس از اغلب استان ها کمتر است در حالیکه متوسط قیمت گوشت مرغ آماده طبخ در سطوح عمده فروشی، خرده فروشی و متوسط حاشیه ی عمده فروشی از اغلب استان ها بیشتر است. ساختار بازار گوشت مرغ زنده در استان فارس در سطح تولیدکننده رقابتی کامل است اما در سطح عمده فروشی با توجه به شاخص های نسبت تمرکز و هرفیندال- هیرشمن به ترتیب انحصار چند جانبه و رقابت انحصاری است.

    کلیدواژگان: حاشیه های بازاریابی، مقایسه قیمت ها، رقابت کامل، انحصار چندجانبه و رقابت انحصاری
  • فرشید سلیمانی نژاد، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی*، معین جلالی خلیل آبادی، حسین مهرابی بشرآبادی صفحات 235-254
    از آنجایی که بخش کشاورزی استان کرمان، به خصوص در زمینه فعالیت های بومی و مشاغل میراثی، اهمیت بسزایی در اقتصاد استان دارد، ظرفیت تولید و اشتغال زنبورداری، مورد مطالعه واقع گردید. استفاده از جدول داده - ستانده و برنامه ریزی خطی به عنوان روش پژوهش، نشان داد که امکان افزایش تولید و اشتغال وجود دارد. بدین ترتیب که تولید 104،402 میلیون ریالی این فعالیت به صورت عسل، در یک افق 5 ساله، تا 9/15 درصد، میزان اشتغالزایی اجزای تقاضای نهایی در جزء مصرف شهری و روستایی تا 6/15 درصد، مصرف خصوصی 2/15 درصد، سرمایه گذاری 16 درصد، مصرف دولتی 1/13 درصد، و در نهایت صادرات 16 درصد، می تواند رشد داشته باشد. همچنین با توجه به محدودیت های مصارف نهایی بخش های اقتصادی، ارزش افزوده استان به عنوان تابع هدف، به یک رشد بهینه 2 درصدی رسید و با توجه به بالاترین قیمت سایه ای در بخش کشاورزی، مربوط به فعالیت زنبورداری، ظرفیت بالاتر تولید و اشتغال در برنامه بوسیله قیمت های سایه-ای توجیه گردید. لذا سیاست گذاری، توجه و سرمایه گذاری در تولید عسل، منافع اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عسل، داده، ستانده، ارزش افزوده
|
  • Ozra Javanbakht, Azar Shahbazi * Pages 1-18

    Market power is defined as the ability of an actor to achieve higher economic profits than normal due to factors such as barriers to entry, market efficiency issues, patent and patent advantages. In 1395, share of agricultural products in non-oil exports was 13.5 percent, of which the share of dates export was 4 percent. Considering the importance of this industry in country and the issues that have been addressed in the marketing and marketing of dates in Khuzestan, which is the main hub for the export of palm products, this paper seeks to measure market power in this industry due to price uncertainty. required data were collected during the period 1380 to 1395 through the Agricultural Jihad Organization and Statistics Center of Iran. In order to study dates market power and marketing margin in Khuzestan province, the theoretical framework of O'Donnell is used. Long-term and short-term relationships are also achieved using the ARDL and Error Correction Models. The results show that price determination behavior in farm and retail markets in this province is imperfect competition.

    Keywords: Market power, ARDL model, New Empirical Industrial Organization Model (NEIO), Khuzestan
  • Akram Neshat *, Syed Mohsen Sajadyan, Ahmad Fatahi Ardakani Pages 19-34

    Air pollution is one of the dimensions of environmental pollution. Arak is the industrial hub in the country. The purpose of this study is to estimate the value of improvement of air quality in Arak metropolitan area. In the present study, conditional valuation method has been used for the value of clean air and the cost of installing a municipal air purifier. Distribution of 547 questionnaires by simple random sampling has been completed in spring and summer of 1396 in Arak city and the Logit model has been used. The willingness to pay each person to improve the air quality was 190969 Rials per month and was estimated to be 126950 Rials per month for installing an air purifier. The total value of Arak for improving the air in this region is 150,829 million Rials per year, and the total value of Arak for the installation of urban air purification plant is 1002888 million Rials per year. according to this, investments from policy makers in order to improve the air quality looks necessary.

    Keywords: Willingness to pay, conditional valuation, air pollution, Arak metropolis
  • A. Shahnavazi * Pages 35-46
    In the present study, using a non-radial Multi-directional Efficiency Analysis (MEA) approach, the productivity changes in potato production were investigated in East Azerbaijan province. The information was collected from published data by the Ministry of Agricultural Jihad included the 16 major potato producing provinces. The results showed the inputs productivity in East Azerbaijan province decreased significantly in all inputs in the 2011-2012 crop year compared to the 2010-2011 crop year. Regarding to efficiency change and technical change, the best situation was for potash fertilizer and seed, respectively. DEA results also confirmed the MEA outputs, so that DEA also showed a negative change in total factor productivity by 86.3% in potato cultivation in the East Azerbaijan province. According to the research findings, with the continuation of the observed trend over the coming years, potato cultivation in the East Azerbaijan province is at risk and it is necessary, simultaneously with management efforts, the changes in the productivity of productive inputs are being measured.
    Keywords: Non-radial, Technical Change, MEA, DEA
  • Omid Zamani, Seyed Mojtaba Mojaverian *, Amir Mansour Tehranchian Pages 47-74

    Tariff policy along agricultural products supply chain has been always a challenge of policymakers of this sector. In this study, different policy formulations of tariff rate on raw material in upstream chains and processed products in downstream chains were investigated. Due to market integration along the chain, a multi-market partial equilibrium model was employed to simulate the scenarios. Our findings show that with 20 percent (40 percent) increases in oilseeds import tariff, the production increases by 169 percent (189 percent) and the import of raw oil decrease by 89 percent (99 percent). Nevertheless, increases in vegetable oil tariff by 20 percent (40 percent) will reduce consumer surpluses by 32 percent (56 percent). Moreover, vegetable oil tariff has avoidable impacts on downstream chains including oilseed and raw oil. According to the study results, it is recommended that cross-cutting impacts of these policies on vegetable oil chain should be considered in order to improve effectiveness and efficiency of market policies.

    Keywords: Multi-markets Spatial Equilibrium, Tariff Scalation Policy, Oilseeds, Raw Oil, Vegetable Oil
  • Jalil Khodaparast Shirazi *, Z. Khavand Pages 75-90
    This study was Comparison and investigated the impact of the Triple dimensions (Economic, Social and Political) of Globalization indicators on Environmental degradation in Iran for the period 1981-2015 and in the framework of Johansen -Juselius co integration model (VECM).For this purpose, KOF index has been used as a global variable. The results showed that from Triple dimensions of Globalization indicators, the economic and political dimensions of globalization increases Environmental degradation but the social dimension of globalization, due to increased awareness of the people about the danger of environmental degradation in Iran during the period under review. It is suggested that the policy makers, In order to benefit from the achievements of the globalization process, through the establishment of the necessary institutions and capacities, policy makers will provide the conditions for the development of clean technologies, the creation of comparative advantage in the clean industries and the limitation of highly polluting industries to minimize the negative consequences of global competition on environmental sustainability
    Keywords: VECM, intensity of energy consumption, the actual flow of trade, environment
  • Farshad Ahmadi, Farshid Eshraghi *, Farhad Shirani Bidabadi Pages 91-111
    In this research, we evaluate the supportive policies of the producer, pistachio consumer product. For this purpose, (PSE) and consumer support estimates (CSE) were used to estimate the amount of support for the pistachio production and consumption sector during the years 1989 to 2014. The results of the support of the producers showed that the highest amount of support from pistachio producers to the fixed price of 1997 during the implementation of the third plan of economic development, amounting to 58282869.6 Rials per hectare, and the lowest amount of support from producers related to the first economic development program, amounting to -3180782 Rials per hectare was obtained. The results support the consumers of this product show that the highest average consumer protection rate for the fixed price of 1993 was numerical value of 2315.5 Rials and the lowest numerical value is 86.1 Rials per year in 2000. Based on the results obtained in this study, it is suggested that better policies, such as cheaper facilities, cheaper alternative fuels, and lower farm inputs, will be replaced.
    Keywords: Support policies, Producer Protection Estimate (PSE), Consumer Protection Estimate (CSE), Pistachio, Iran
  • Aalo Naderi, S. Nabieyan *, Mohamad Reza Zare Mehrjerdi, Hamed Ghaderzadeh Pages 113-132

    One the most important goals of any business are to achieve customer satisfaction. The effect of internal and external features of Kurdish strawberries on customer satisfaction was studied. A simple random sample of 400 customers was selected, and analyzed using ordered logit model. Findings indicate that except education and occupation which have had negative effect on the satisfaction of consumers, the effect of other variables were positive and significant. The marginal effect of quality, taste and the superiority of Kurdish variety, price and smaller packaging and brand in the third category (that is high level of satisfaction) of customers satisfaction were 0.031, 0.192, 0/090, 0.072, 0.039 and 0.112 respectively. In other words, an increase in the level of independent variables increases the likelihood of being at higher level of customer satisfaction. Therefore, it is recommended that variety, price, place of production and health information of products to be recorded on their labels Also, with better packaging, naming and improving quality, the price could be increased as the price increase for consumers would not be unreasonable.

    Keywords: Internal, External Features of the Product, Customer Satisfaction, Ordered Logit Model
  • Sayed Mohamad Mirhashemi Dehnavi * Pages 133-154
    Environment and economics were introduced by the Environmental Kuznets' Curve (EKC). In recent years, the effect of financial and institutional development has been added to the literature as an influential variable on environmental pollution. The current study explored the effect of economic development, financial development and institutional quality on environmental destruction in high-income, upper-middle income, lower-middle income and low-income countries during the time period of 2002-2015. The results of SUR estimation showed that policymakers in Iran, must improve the financial system in addition to consider environmental impacts. On the other hand, the improvement of institutional development indicators should be taken into consideration by policymaker.
    Keywords: Environmental Kuznets Curve, Environmental Destruction, Financial Development, Institutional Development, Seemingly Unrelated Regression
  • Farzaneh Gorgani, HAMID AMIRNEJAD *, Mahsa Taslimi Pages 155-176
    Desertification refers to the process of degradation of fragile and unsustainable ecosystems, which, due to the change in use or pressure on the land, is spreading through human intervention and ultimately leads to a reduction in biological production. In some parts of the world, with the expansion of deserts, food production is reduced and water resources are dried, as a result, populations move to other areas. Due to the limited capacity of cities to provide facilities and services, these migrations will have serious socio-economic problems. In this study, the long-run and short-run relationship between desertification variables, GDP, agricultural area, forest area, average annual precipitation, investments made to deal with desertification in the form of Kuznets environmental hypothesis and using ARDL PANEL Distribution determining model for agricultural province with Iranian destructs (Tehran, Khorasan, Kerman, Yazd, Isfahan, Sistan and Baluchestan And Semnan) have been investigated. The results showed that the inverse U-shape of the Kuznets environmental hypothesis in the studied provinces was confirmed in the long run.
    Keywords: Desertification, Agricultural Economics Growth, Kuznets Environmental Prediction, Distributed Panels Data Analysis (Panel ARDL)
  • Majid MOHAMMADI, Hamed Rafiee * Pages 177-210

    this study with completing 255 questionnaires from consumers, manufacturers, wholesalers and retailers of citrus in Mazandaran province in year 1394 and using marketing characteristics, examined The market situation of varying degrees of citrus in the Mazandaran Province in two time periods of harvest and post-harvest season. The results of this study showed that the producer’s share of the final price of products in the market in harvest on average is 42.7 percent. While do not be high marketing costs by intermediaries, wholesalers and retailers in the market. But In the event that producer storage their product and sell in post-harvest to shares 41.6 percent and if that sell their product in harvest and without storage, will be 29.3 percent of the post-harvest season price. The results also showed that the final profit of producer for per kilogram of citrus to better grades is more and given the producer obtains more profit with grading production, It is recommended that producers alongside Storage their citrus, grade product pre-sale to reaches the profit of grading to them.

    Keywords: Gradation, Seasonal supply, Agricultural Marketing, Citrus, Mazandaran
  • Roham Rahmani * Pages 211-234

    In this study, average price of kilograms of live broiler, chicken meat in wholesale and retail levels and marketing margins in Fars province compared to other provinces and market structure for live broiler producers and chicken meat in the wholesale level were evaluated and analyzed. For comparing prices and marketing margins paired t-test, and for evaluating market structure the concentration ratio, Herfindahl - Hirschman, inverse the number of firms, Hall - Tideman and Linda indices were used. The studied period is from April 2011 to December 2015. Results show that the average daily price of kilograms of live broiler in the Fars province is lower than most provinces, while the average daily price of kilograms of wholesale and retail chicken meat and average wholesale margin is more than most provinces and these differences is statistically significant. The market structure of producers for selling live broiler in the Fars province is perfectly competitive. Market structure of chicken meat in the wholesale level based on the concentration ratio and Herfindahl-Hirschman indices are respectively oligopoly and monopolistic competition.

    Keywords: Prices comparison, marketing margin, market structure, broiler, Fars province
  • Farshid Soleimaninejad, Hamidreza Mirzaei Khalil Abadi *, M. Jalali Khalil Abadi, H. Mehrabi Boshrabadi Pages 235-254
    Since the agricultural sector of Kerman province, especially in the field of native activities and legacy jobs, is of great importance in the province's economy, the capacity of Beekeeping production and employment has been studied. Using IO schedule and linear programming as a research method showed that there is a possibility to increase production and employment. Thus, production of 104,402 million rials of this activity in honey, in a five-year horizon, up to 15.9 percent, the employment rate of marginal demand components in urban and rural consumption to 15.6 percent, private consumption 15.2 percent, investment16 percent, government consumption 13.1 percent, and end exports 16 percent could grow. Also, due to the limitations of marginal expenditures of economic sectors, the province's value added as a function of the target reached an optimal 2 percent growth, the higher capacity of production and employment in the program was justified by shadow prices. Therefore, policy-making, attention and investment in honey production will bring significant economic and social benefits.
    Keywords: Honey, Input, Output, Added Value