فهرست مطالب

Iranian Journal of English for Academic Purposes - Volume:9 Issue: 2, Spring 2020

Iranian Journal of English for Academic Purposes
Volume:9 Issue: 2, Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرخ لقاء حیدری *، مهری ایزدی صفحات 1-13

    دوره های آزاد انبوه بر خط (موک) به عنوان پیشرفتی جدید بستری را برای دستیابی به شمول اجتماعی و انتشار دانش فراهم می آورند. بهرحال، تسهیل تجربه های یادگیری از طریق شبکه با ایجاد محیط یادگیری سازگار می تواند راه را برای این روش یادگیری آزاد و پرانرژی هموار کند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نقش احتمالی ارزیابی پویا به عنوان ابزار ارزیابی به منظور ایجاد یادگیری سازگار​​با پایگاه های متنوع برخط انجام شد. 453 زبان آموز در این دوره شرکت کردند. همانند موک های معمولی ، زبان آموزان فیلم های آموزشی تماشا کردند ، به آزمونها پاسخ دادند ، به انجمن ها پاسخ دادند و با دیگران به برقراری ارتباط پرداختند. متفاوت از موک های معمولی ، آزمونها بر اساس اصول ارزیابی پویا تهیه و تعیین شدند و زبان آموزان در پایان هر ماژول باید یک تست درک شنیداری را پاسخ می دادند. تجزیه و تحلیل کمی برای پیدا کردن حیطه حقیقی گسترش ، حیطه تقریبی گسترش و نمرات یادگیری بالقوه ی هر زبان آموزانجام گرفت. یافته های مطالعه نشان داد که ارزیابی پویا به پیشرفت درک شنیداری زبان آموز و ارزیابی توانایی شنیداری در موک کمک می کند. نتایج این تحقیق بیان داشت که نمرات آنچه زبان آموز به تنهایی و بدون کمک می تواند انجام دهد ، نمرات حیطه ی حقیقی گسترش، تصویرروشنی از توانایی شنیداری زبان آموز ارایه نمی دهد ، در حالی که میانجیگری به کشف توانایی های بالقوه ی (حیطه ی تقریبی گسترش) زبان آموز و تشخیص مشکلات او کمک می کند. یافته ها همچنین حاکی از این بود که ارزیابی پویا زمینه هایی را که زبان آموز نیاز به حمایت و راهنمایی بیشتری دارد را مشخص می کند و در نتیجه بازخورد و ارزیابی عمیقی در رابطه با یادگیری و عملکرد زبان آموز ارایه می دهد، مواردی که در موک حاصل نمی شوند.

    کلیدواژگان: ارزیابی پویا، دوره های آزاد انبوه بر خط، درک شنیداری، موک
  • جلیل فتحی*، عبدالباسط سعیدیان صفحات 14-28

    همانطور که سازه های ذهنی و فردی معلمان اخیرا از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است، مطالعات تجربی فراوانی به بررسی رابطه ی میان متغیرهای مرتبط با معلمان پرداخته اند. به منظور بررسی بیشتر متغیر های مرتبط با معلمان در زمینه تدریس زبان انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی، پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش  خودکارآمدی و تاب آوری در پیش بینی فرسودگی شغلی معلمان زبان انگلیسی ایرانی انجام گردید. تعداد 213 معلم زبان انگلیسی سه پرسشنامه مربوط به این متغیرها را تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده ها از رویکرد مدل معادلاتساختاری برای بررسی مدل ساختاری مفروض استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که خودکارآمدی معلم 1/20% واریانس، و همچنین تاب آوری معلم 7/11% واریانس در فرسودگی شغلی را تبیین می کند. همچنین نتایج بیانگر این بود که با وجود تاثیر یکتای هر دو متغیر بر فرسودگی شغلی، خودکارآمدی معلمان پیش بینی کننده قویتری برای فرسودگی شغلی آن ها بود. این یافته ها پیامدهای مهمی برای دوره های تربیت معلم دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری معلم، فرسودگی شغلی، خودکارآمدی معلم، معلمان زبان انگلیسی، مدل معادلات ساختاری
  • فهیمه فرجامی، نادر اسدی *، هانیه دواتگری اصل صفحات 29-41

    این تحقیق اساسا میزان بی انگیزگی زبان اموزان ایرانی سطح اینترمدی ایت در یادگیری زبان را بررسی میکند و همچنین به بررسی تفاوت دیدگاه معلم و شاگرد نسبت به درکشان از عوامل بی انگیزگی و نیز استراتزیهای کاهش بی انگیزگی برداخته است. بدین منظور حدود دویست زبان اموز سطح اینترمدی ایت و صد معلم با سابقه تدریس بیشتر از سه سال و هشتاد معلم با سابقه تدریس کمتر از سه سال در این تحقیق شرکت میکنند و به سوالات مربوط به برداشت از عوامل بی انگیزگی و نیز استراتزیهای کاهش بی انگیزگی باسخ میدهند. نتایج به دست امده از روش کمی این تحقیق نشان داد که در طول دوره ی اموزشی تمام ساختارهای انگیزشی در (Attitude/Motivation Test Battery (AMTB به طرز قابل توجهی در زبان اموزکاهش داشت. همچنین دو برسشنامه مربوط به عوامل بی انگیزگی و نیز استراتزیهای کاهش بی انگیزگی به شرکت کنندگان داده شد و با استفاده از روش one-Way ANOVA تفاوت برداشت ها بررسی شد که نشان داد که هیچ تفاوت مهمی از نظر برداشت یا اولویت بخشی به دوعامل مورد نظر بین سه گروه وجود نداشت.

    کلیدواژگان: بی انگیزگی، منابع بی انگیزگی، استراتزیهای کاهش بی انگیزگی، معلم زبان با تجربه، معلم زبان کم تجربه
  • ابوذر اورکی*، غلامرضا تجویدی صفحات 42-56

    ترجمه مکتوب و شفاهی در قرنی که در آن هستیم به مراتب با ترجمه سنتی متفاوت است. در نتیجه این امر، آموزش ترجمه به افراد نیازمند رویکردی متفاوت است تا این افراد بتوانند شرایط لازم برای ورود به بازار حرفه ای را کسب کنند. در دهه های اخیر، بسیاری از دانشگاه ها و موسسات عالی اقدام به بازبینی برنامه های آموزشی خود کرده اند. از اقدامات صورت گرفته توسط این دانشگاه ها و موسسات می توان به اتخاذ «رویکرد توانش-محور» نسبت به آموزش ترجمه اشاره کرد. اما، در حقیقت، رویکرد توانش-محور چیست، از چه اجزایی تشکیل شده است، و برای آموزش بر چه مواردی تاکید می کند؟ تحقیق حاضر، به عنوان بخش کوچکی از یک رساله دکتری پیرامون توانش ترجمانی است که با استفاده از روش اکتشافی و تجزیه و تحلیل اسنادی به دنبال یافتن پاسخی مناسب به این پرسش ها می باشد. در نتیجه، تحقیق پیش رو به بررسی آثار شاخص در زمینه توانش ترجمانی (مکتوب و شفاهی) و مدل های مربوطه پرداخته است. یافته های این مطالعه حاکی از وجود توانش های خاص و مشترک بین مدل های توانشی مکتوب و شفاهی است. بنا بر این یافته ها، دانشگاه ها و موسسات مسول تربیت مترجم می بایست، برای تدوین برنامه های آموزشی مربوط به تربیت مترجم مکتوب و شفاهی، موارد مشترک و متمایز را در نظر داشته باشند تا بتوانند افرادی را تربیت و روانه بازار کار کنند که معیارهای بازار حرفه ای را دارند.

    کلیدواژگان: توانش ترجمانی مکتوب، توانش ترجمانی شفاهی، مدل های توانش ترجمانی (مکتوب و شفاهی)، تدوین برنامه آموزشی، ترجمه باکیفیت
  • لیلا دوبختی*، ثمین شمس خرمی صفحات 57-71

    روش تمرکز بر فرم می تواند هم صحت و هم روانی یادگیرندگان را ضمن حفظ همبستگی فرم و معنی افزایش دهد. در تحقیق حاضر فراگیری حالت مجهول در زبان انگلیسی از طریق استفاده از روش دیکتوگلاس (بازسازی متون) بعنوان رویکرد تمرکز بر فرم مورد بررسی قرار گرفت. اینکه تفاوت ها در میزان آشکار و پنهان آموزش می تواند یادگیری یک فرم خاص زبانی را تحت تاثیر قرار دهد، مورد بررسی واقع شد. در این مطالعه شبه تجربی، روش پیش آزمون، طرز عمل و پس آزمون بر روی دو گروه انجام یافت: گروه آزمایش و گروه کنترل. روش عمل بعد از بکارگیری یک آزمون مهارت و پیش آزمون به منظور مطمین شدن از همگنی یادگیرندگان جهت سطح زبانی و دانش قبلی شان در مورد حالت مجهول، بکار بسته شد. تکنیک دیکتو گلاس (بازسازی متون) بعنوان روش عمل بر روی گروه آزمایش (هیجده نفر) اعمال گردید. اما، روش سنتی تمرکز بر روی دستور زبان بر روی گروه کنترل (هفده نفر) بکار بسته شد. نتایج تحلیل پراکنشی و آزمون تعلیقاتی تفوق روش تمرکز بر فرم را نسبت به تمرکز بر روی دستور زبان نشان داد. یافته های این تحقیق می تواند برای تقویت توانایی گرامری یادگیرندگان انگلیسی مفید باشد. همچنین معلمان زبان می توانند این یافته ها را در کلاسهایشان بکارببرند.

    کلیدواژگان: دیکتوگلاس، تدریس مستقیم، تدریس تمرکز بر روی فرم، تدریس غیرمستقیم، درستی گرامری
  • اسماعیل حسن نژاد، فرید قائمی*، ناتاشا پوردانا صفحات 72-90

    اگر چه محتوای فرهنگ محور می تواند به عنوان عاملی تعیین کننده در اجرای فعالیتهای دریافتی و تولیدی دانشجویان زبان انگلیسی با اهداف آکادمیک در نظر گرفته شود، اما کمبود بررسی ها در خصوص تاثیر مواد آموزشی فرهنگ محور بر نحوه اجرای فعالیتهای دریافتی و تولیدی این دانشجویان به شدت احساس می گردد. به منظور برطرف نمودن این نقیصه، ابتدا یک کتاب درسی انگلیسی فرهنگ محور با اهداف عمومی آکادمیک بر مبنای چارچوب بهبود مواد آموزشی تاملینسون (2001) تالیف گردید. در همین راستا، 180 دانشجو بر اساس دانش زبانیشان انتخاب شدند و به چهار گروه فعالیت شامل ارایه سخنرانی، یادداشت برداری، نگارش آکادمیک، و تصویر نگاری تقسیم گردیدند. پس از بیست جلسه تمرین، دانشجویان به پاسخگویی پس آزمون پرداختند. نتایج حاصله نشان داد که محتوای فرهنگ محور تاثیر به سزایی در اجرای هریک از فعالیتهای فوق دارد. همچنین، یافته ها به طور ضمنی بیانگر اهمیت فرهنگ بومی به عنوان زیربنای تولید مواد آموزشی انگلیسی با اهداف آکادمیک می باشد. این  بومی سازی با ایجاد فعالیتهای دریافتی و تولیدی انگلیسی با اهداف عمومی آکادمیک به طور کلی، و ارایه سخنرانی به طور ویژه محقق خواهد گردید.

    کلیدواژگان: محتوای فرهنگ محور، انگلیسی با اهداف عمومی آکادمیک، فعالیتهای مربوط به انگلیسی با اهداف عمومی آکادمیک، فرهنگ مربوط به زبان اول، ارائه سخنرانی
  • حامد برجسته*، فاطمه نیک نژاد صفحات 91-107

    روش های نوین آموزش و پرورش، کلاس را محیطی انتقادی جهت پرورش هویت اجتماعی، مهارت های انتقادی و فکری در نظر می گیرد. از این منظر، کلاس محیطی است که آگاهی انتقادی دانش آموزان در آن شکل می گیرد و آنها را به عنوان کارگزاران تغییردرجامعه پرورش می دهد. این تحقیق، اصول آموزش از طریق گفتمان در پیشرفت نگارش نقادانه ی دانشجویان و جنبه اجرایی آن از نظر معلمین مورد بررسی قرار می دهد. داده ها، ازطریق روزنگار و پرسشنامه ی آموزش انتقادی جمع آوری شده است. از دانشجویان خواسته شد تا نظرات خود را در مباحث مطروحه در کلاس به صورت نقد در روزنگاربنویسند. جهت نیل به این هدف که چگونه نگارش ازطریق روزنگارمی تواند باعث پیشرفت تفکرگردد، از مدل چهارگانه آدا در تفکر انتقادی استفاده گردید. داده ها از طریق دستورالعمل هایمن و کروکر مورد تحلیل قرار گرفت و نوشته های دانشجویان به عنوان نمونه در تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه ی آموزش از طریق انتقادی در یک مطالعه کشوری در میان معلمین پخش گردید. نتایج نشان داده است که نگارش دانشجویان از حالت توصیفی به حالت انتقادی تغییر کرده است و همچنین علی رغم این که معلمین نسبت به اصول آموزش انتقادی نظر مثبت داشته اند ، اظهارات آنها بیان گر این است که اجرای این روش آموزشی در ایران محدودیت هایی می باشد. این تحقیق پیشنهاد می دهد که سیاستمداران آموزش زبان و مولفین کتب درسی نگاهی نوین به آموزش داشته باشند. این دیدگاه شامل آموزش نقادانه ، آموزش از طریق گفتمان وخود را هبردی می باشد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، روزنگار، آموزش از طریق گفتمان، گفتاری، تعلیم نگارش
|
  • Farrokhlagha Heidari *, Mehri Izadi Pages 1-13

    Massive Open Online Courses (MOOCs) as a new shaking educational development provide the scene for achieving social inclusion and dissemination of knowledge. Anyhow, facilitating network learning experiences through creating an adaptive learning environment can pave the way for this open and energetic way to learning. The present study aimed to explore the possible role of Dynamic Assessment (DA) as an evaluation tool for providing an adaptive learning to the diversity of online platforms. 453 Second Language (L2) learners participated in the course. Similar to the typical MOOCs, learners watched lecture videos, answered quizzes, posted responses to forums, and communicated with others. Dissimilar to the typical MOOCs, the quizzes were prepared and assessed based on DA tenets and the learners were required to take a listening comprehension test at the end of each module. Quantitative analyses were made to find out each individual's Zone of Actual Development (ZAD), Zone of Proximal Development (ZPD), and Learning Potential Score (LPS). The findings of the study revealed that DA was promising for giving insight into the development of the learner’s listening comprehension and the assessment of listening ability in MOOC. The results of the study pinpointed that scores on what a learner could do alone and without assistance, ZAD scores, could not provide a clear picture of the learner’s listening ability, while mediation helped to reveal his/her potential abilities (ZPD) and diagnose his/her difficulties. It was also shown that DA brought to light the areas the learner needed more support and instruction, and consequently provided a profound feedback and evaluation on the learner’s learning and performance, the elements missed in MOOC.

    Keywords: Dynamic assessment, Massive Open Online Courses, listening comprehension, MOOC
  • Jalil Fathi *, Abdulbaset Saeedian Pages 14-28

    As the individual and psychological constructs of teachers have gained momentum recently, a growing number of empirical studies have been carried out to investigate the relationships among teacher-related variables. In order to further explore the associations between teacher variables in English as a Foreign Language (EFL) context, this research explored the significance of teachers’ sense of efficacy and their resilience in predicting teacher burnout among Iranian EFL teachers. To this end, a total number of 213 male and female practicing teachers filled out a battery of three measuring instruments for these constructs. Structural Equation Modeling was used to test the structural model of the constructs. The results demonstrated that teacher self-efficacy represented 20.1% of the burnout variance while teacher resilience explained 11.7% of the variance in teacher burnout. It was found that although either of the two variables had a unique contribution to burnout, teacher self-efficacy appeared to be a more powerful predictor of burnout than teacher resilience. The findings have significant implications for teacher education programs.

    Keywords: Resilience, burnout, Teacher self-efficacy, EFL teachers, structural equation modeling
  • Fahimeh Farjami, Nader Assadi *, Haniyeh Davatgari Asl Pages 29-41

    The main focus of this study was to investigate to what extent Iranian intermediate EFL learners were motivated to learn English. Besides, an attempt was made to find the differences between teachers and learners in terms of their perceptions of demotivation sources and the strategies used to reduce them. To that end, some two hundred Intermediate English learners doing their BA’s in different fields, one hundred experienced EFL teachers with at least three years of experience, and 80 novice EFL teacher with less than three years of experience were asked to participate in the survey and share their perceptions of demotivation sources as well as strategies to reduce demotivation. For this survey study, a quantitative approach was adopted. The results revealed that all the motivational constructs of Attitude/Motivation Test Battery (AMTB) considerably decreased as the EFL learners were preceding along the course. Furthermore, Demotivation Sources Questionnaire (DSQ) and Demotivation Reduction Strategies Questionnaire (DRSQ) were distributed among the chosen participants, and one-Way ANOVA was run to examine any statistically significant difference between the three groups of participants’ perceptions or priorities of two constructs. The findings revealed that there was no remarkable difference between the perceptions and priorities of three groups. The study concluded with several suggestions for language teachers and

    Keywords: Demotivation, Demotivation Sources, Demotivation Reduction Strategies, Experienced EFL Teacher, Novice EFL Teacher
  • Abouzar Oraki *, Gholamreza Tajvidi Pages 42-56

    Translation and interpreting in the modern world of the 21st century are markedly different from the traditional practice. In recent decades, universities and institutions worldwide have moved toward modifying their curricula accordingly. One significant popular step taken so far is the adoption of a Competence-based Approach to teaching translation and interpreting. The present study, as a narrow part of a PhD dissertation on translation and interpreting competence, is a qualitative research using documentary analysis to figure out the components of translation and interpreting competence. To this end, this study investigated the major translation and interpreting competence models (47 translation and 35 interpreting models as the corpus or material) as structured texts. The descriptive content analysis of the data indicated distinct competences as well as common core competences between translation and interpreting, inductively suggesting that universities and institutions develop different curricula for the respective programs so they can train individuals based on the standards of the market.

    Keywords: Translation competence, Interpreting Competence, Competence Models, Curriculum Design, Quality Translation, Interpreting
  • Leila Dobakhti *, Samin Shams Khorrami Pages 57-71

    The acquisition of passive voice in English was studied in this quasi-experimental research through the use of dictogloss technique as a focus on form approach. The participants, thirty-five male and female students, were English translation majors at BA level at University College of Nabi Akram in Tabriz. They were randomly assigned into two intact classes: the experimental and control groups. Nelson proficiency test indicated that they were at intermediate level of proficiency. The treatments were applied after conducting a proficiency test and a pretest in order to assure the learners' homogeneity in proficiency and their background knowledge in passive voice. The treatment and posttest tests were arranged in two forms, half of which were in multiple-choice format and the other half were supply type ones. The multiple-choice items were selected from Objective Tests (Orleans & Sealy, 1928) and the supply types were selected from two books named: Intermediate Language Practice by Vince (1998) and Oxford Living Grammar: Pre-intermediate. The dictogloss technique was used as a treatment on the experimental group (n=18). Nonetheless, the traditional method of focus on formS was used on the control group (n=17). The results of one-way ANOVA and post hoc test indicated the superiority of focus on form technique over the focus on formS. The findings revealed significant effect of the dictogloss treatment on the performance of the learners. The results showed a significant improvement in the treatment group in posttest over the pretest.

    Keywords: Dictogloss, explicit teaching, Form-Focused Instructions, Implicit Teaching, Grammatical Accuracy
  • Esmaeil Hassannejad, Farid Ghaemi *, Natasha Pourdana Pages 72-90

    Although culture-oriented contents can be regarded as determining factors in the performance of EAP university students' receptive and productive tasks, a paucity of investigation on the impacts of culture-oriented materials on their receptive and productive tasks performance is strongly felt. To partly fill this gap, a culture-oriented English for General Academic Purposes (EGAP) course book was developed based on Tomlinson's (2001) materials development framework. A total of 180 participants were selected according to their language proficiency results, and were stratified into four receptive and productive EGAP task groups encompassing Lecture Presentation, Note-taking, Academic Writing, and Figure Drawing. Then, the developed course book was taught and practiced in each of the EGAP classes, and the treatments pertaining to each EGAP task were implemented separately in each group. Having passed twenty treatment sessions, the participants were administered a posttest including the main four skills. Then, through a modified version of Mukundan, Hajimohammadi, and Nimehchisalem's (2011) course book evaluation checklist, the students were shown to have positive attitudes towards the culture-oriented content. Furthermore, a one-way ANOVA test was used for analyzing task performance and indicated that culture-oriented content had a significant impact on the Iranian EAP university students' task performance. Similarly, a paired samples t-test revealed that culture-oriented content affected the EAP students' Lecture Presentation, Note-taking, Academic Writing, and Figure Drawing separately. It was further observed that Lecture Presentation as a productive task for enhancing the speaking skill was highly influenced by culture-oriented content in the EGAP classrooms. The findings suggest that the significance of the first culture as the determining yardstick for incorporating materials attributed to the second culture in EAP language teaching arenas should be taken into consideration. This can materialize by conducting receptive and productive EGAP tasks in general, and lecture presentation in particular.

    Keywords: Culture-oriented Content, EGAP, EGAP Tasks, First Culture, Lecture Presentation
  • Hamed Barjesteh *, Fatemeh Niknezhad Pages 91-107

    Current trends in education reformed the classrooms as critical sites for promoting learners’ social identity, cognitive development, and critical skills. From this perspective, the classroom turned out to be an arena to raise students' critical consciousness to be the agent of change. In such a context, this paper examined (a) the extent to which implementing the principles of dialogic teaching (DT) can increase critical thinking (CT) mode of students’ writing, (b) the practicality of DT from EFL teachers’ perspective. To this end, a qualitative method was adopted and the data were collected from students’ dialogue journals (DJs) and teachers’ perceptions on a CT questionnaire (CTQ).  Notably, students were invited to write DJs to reflect on the class discussion. To quantify how DJs contribute to students' CT practice, Ada's (1988) four critical literacy (CL) modes in writing was employed. Analysis followed Heigham and Croker’s (2009) guidelines for generating meaning from DJs. An iterative analysis led to the identification of codes from students’ excerpts.  Next, a nationwide study was conducted to distribute CTQ among 200 EFL teachers to navigate their priority over the principles of DT. The results indicated that students' descriptive and personal mode of writing decreased in the last temporal session and it changed to be critical and creative mode. Although teachers were supportive of the principles, they reported implementing DT may not be practiced in reality due to some boundaries. The findings suggest that language policymakers and materials developers should move along with the new critical-oriented, self-directed learning and dialogic notion of teaching.

    Keywords: critical thinking, Dialogue Journal, dialogic teaching, Monologism, Writing Pedagogy