فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 187 (امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/27
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدرضا روئینی، نوید نیشابوری نژاد، علیرضا فرومدی، هدی لواسانی، یلدا حسین زاده اردکانی* صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    این پژوهش در راستای بررسی اثرات مهاری اکستاسی (MDMA) بر روی فعالیت آنزیمی سیتوکروم 2C19 کبدی که یکی از آنزیم های مهم کبدی در پروسه متابولیسم طیف وسیعی از داروها می باشد، با استفاده از امپرازول به عنوان نشانگر فعالیت آنزیم (پروب) سیتوکروم 2C19 و روش پرفیوژن کبد ایزوله شده موش صحرایی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، از 20 موش صحرایی نر از نژاد Sprague-Dawley با وزن 250 الی 300 گرم استفاده شد. پس از ایزوله نمودن کبد حیوان، امپرازول با غلظت 400 میکرومولار عبور داده شده و غلظت امپرازول و متابولیت آن تعیین شد. سپس کبد با بافر پرفیوژن شستشو داده شده و MDMA با غلظت 300 نانوگرم در میلی لیتر به صورت یکطرفه از همان کبد برای مدت 30 دقیقه عبور داده شد. در مرحله بعد و متعاقب شستشوی مجدد کبد با بافر پرفیوژن، امپرازول برای بار دوم از کبد عبور داده شده و نسبت متابولیکی پس از مواجهه با MDMA تعیین گردید. این فرآیند در گروه دیگری از حیوانات با غلظت 600 نانوگرم در میلی لیتر از MDMA نیز تکرار شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های حاصل از نمونه های سه فاصله زمانی پایانی پس از مواجهه کبد با MDMA به ترتیب نشانگر 6/26 درصد و 6/20 درصد کاهش در میزان نسبت متابولیکی امپرازول در دو غلظت 300 و 600 نانوگرم در میلی لیتر از ماده بود.

    استنتاج

     با توجه به نتایج این مطالعه، مواجهه کبد با MDMA می تواند موجب کاهش معنی دار در فعالیت سیتوکروم 2C19 شود. برای بررسی دقیق تر این موضوع نیاز به مطالعات بیش تر می باشد.

    کلیدواژگان: متابولیسم، اکستاسی، امپرازول، پرفیوژن کبدی یکطرفه، سیتوکروم 2C19
  • مینا شاهین لفته، ایمان سوری نژاد*، زهرا قاسمی صفحات 15-27
    سابقه و هدف

    توسعه روش های سازگار با محیط زیست و فاقد مواد سمی در تولید نانوذرات، از مهم ترین جنبه های علم زیست نانوفناوری می باشد. در مطالعه حاضر، سنتز زیستی نانوذرات تیتانیوم دی اکسید با استفاده از برگ گیاه بومی حرا Avicennia marina و فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات سنتزی بررسی شد.

    مواد و روش ها

     تاثیر چهار ترکیب مختلف از عصاره خشک برگ و مقادیر متفاوت تیتانیوم ایزوپروپوکساید در سنتز زیستی نانوذرات تیتانیوم دی اکسید ارزیابی گردید. نانوذرات سنتزی با پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی UV-Vis و تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) مطالعه و فعالیت ضدباکتریایی آن ها به روش انتشار چاهک بررسی گردید.

    یافته ها

    محلول حاوی عصاره خشک برگ حرا و ماده تیتانیوم ایزوپروپوکساید از 10 دقیقه بعد از شروع واکنش تغییر رنگ داد که بیانگر احیاء یون های تیتانیوم توسط عصاره و تشکیل نانوذرات تیتانیوم دی اکسید می باشد. ترکیب یک گرم عصاره خشک برگ با 75/3 میلی لیتر محلول تیتانیوم ایزوپروپوکساید به عنوان غلظت بهینه برای سنتز زیستی نانوذرات انتخاب گردید.

    استنتاج

    آنالیز XRD تشکیل نانوذرات تیتانیوم دی اکسید کریستالی را اثبات نمود. نتایج حاصل از تصاویر SEM نانوذراتی را با میانگین 25 نانومتر و شکل کروی نشان داد. آنالیز FTIR بیانگر حضور Ti در ساختار نانوذره و تشکیل نانوذرات TiO2 بود. طیف سنجی UV-Vis کاهش انرژی باند گپ را در نمونه بهینه سنتزی نشان داد. در بررسی خاصیت ضدباکتریایی نانوذرات، باکتری های گرم منفی مقاومت بیش تری از خود نشان دادند. باکتری گرم مثبت Sp. Micrococuss با داشتن بیش ترین مقدار هاله عدم رشد، حساس ترین و باکتری گرم منفی Vibrio harveyi با توجه به عدم تشکیل هاله رشد، مقاوم ترین باکتری شناخته شد.

    کلیدواژگان: زیست نانوفناوری، نانوذرات تیتانیوم، گیاهان مانگرو، فعالیت بیولوژیکی
  • محمدحسین رفیعی، حامد جعفرزاده، عقیل ملایی، ابراهیم نصیری* صفحات 28-37
    سابقه و هدف

    عنایت به اهمیت ترمیم زخم در جراحی، لزوم یافتن جایگزین های موثر در فرآیند ترمیم زخم در فراورده های گیاهی بر مبنای مستندات طب سنتی ایرانی مورد توجه می باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر پماد ابوخلسا بر روند بهبود زخم های جراحی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مداخله ای - تجربی، تعداد 24 سر رت نژاد ویستار، به طور تصادفی در 4 گروه مساوی شاهد (بدون مداخله)، کنترل مثبت (تیمار با کرم سیلورسولفادیازین 1درصد)، مداخله1 (تیمار با پماد ابوخلسا) و مداخله2 (تیمار با مخلوط پماد ابوخلسا (هواچوبه) و کرم سیلورسولفادیازین 1درصد) قرار گرفتند. در نمونه های همه گروه ها، در ناحیه پشت گردن، یک زخم ایجاد شد؛ سپس گروه ها به مدت 21 روز تحت تیمار موضعی قرار گرفتند. در روزهای 4، 7، 14 و 21 زخم های در حال ترمیم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS22 و به وسیله آزمون one-way ANOVA و آزمون تعقیبی گیمز_هاول برای داده های توزیع نرمال و آزمون کروسکال والیس برای داده های با توزیع غیرنرمال تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     درصد بهبود زخم در روز چهارم (00/0= P) و هفتم (02/0= P) در گروه مداخله 1 نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری داشت و در چهاردهمین روز در گروه های شاهد، کنترل مثبت، مداخله 1 و مداخله2 به ترتیب 4/4±16/81، 27/19±84، 4±28/94 و 19±20/82 درصد بود. که در گروه مداخله1 به طور چشمگیری بالاتر از سایر گروه ها بود اما از نظر آماری معنی دار نبود (07/0= P).

    استنتاج

    استفاده موضعی از پماد ریشه ابوخلسا می تواند التیام زخم جراحی را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: هوا چوبه، زخم پوستی، التیام، رت ویستار، داروی گیاهی
  • زهرا یزدانی، پویان مهربان جوبنی، پوریا بیپروا، علیرضا رفیعی* صفحات 38-48
    سابقه و هدف

    سرطان یکی از چالش های مهم سلامت در جهان می باشد. درمان های رایج این بیماری عمدتا موفقیت آمیز نبوده و با عوارض جانبی متعددی همراه است. پلاسمای اتمسفری سرد (CAP) موضوع تحقیق جدیدی در درمان سرطان می باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی تاثیر سمیت CAP بر مدل های سلولی سرطان های شایع در مقایسه با سلول های طبیعی انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، از دستگاه CAP گاز آرگون برای تیمار رده های سلولی سرطان های ملانومای موشی (B16-F10)، رده سرطانی انسانی پستان (MCF-7) و ریه انسانی (A549) در مقایسه با سلول های نرمال فیبروبلاست موشی (L929) و اپیتلیال تنفسی نامیرا شده انسانی (Beas) استفاده شد. برای هر رده سلولی نرمال و یا سرطانی، تیمارها به این صورت انجام شد: گروه بدون درمان، تحت درمان با CAP به مدت 20 ثانیه، 30 ثانیه و گروه آخر به مدت 40 ثانیه تحت تابش قرار گرفتند و مورفولوژی و قابلیت تکثیر سلول ها در فاصله زمانی 24 و 48 ساعت بعد از مواجهه با CAP ارزیابی شد.

    یافته ها

    درصد زنده ماندن سلول های سرطانی تیمارشده با  CAPبه طور معنی داری نسبت به سلول های تیمار نشده کاهش یافت. پس از 24 ساعت تیمار 30 ثانیه ای با CAP زنده مانی رده های سلولی A549 و MCF-7 به ترتیب به 9/33 و 5/49 درصد کاهش یافت. همچنین 40 ثانیه تیمار، باعث کاهش زنده مانی سلول های B16-F10 به 9/37 درصد شد، اما CAP سمیت ناچیزی بر سلول های L929 داشت. به علاوه تاثیر CAP تا حدود زیادی وابسته به زمان تاثیر است و سمیت آن از 24 به 48 ساعت افزایش می یابد.

    استنتاج

    مطالعه حاضر نشان داد تاثیر CAP بر سلول های سرطانی یک تاثیر انتخابی می باشد و وابسته به دوز تابش و مدت مواجهه سلول ها با ترکیبات تولیدشده توسط CAP است. می توان از CAP به علت سمیت فوق العاده بر سلول های سرطانی و انتخاب پذیری بالا برای درمان سرطان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پلاسمای اتمسفری سرد، سرطان، سمیت سلولی
  • شهناز حسین زاده، حسین رنجبران، سعید عابدیان کناری* صفحات 49-57
    سابقه و هدف

    سرطان یکی از بیماری های مهم تهدیدکننده سلامت جهانی است. برخی از مطالعات، اثرات ضد سرطانی سلول های بنیادی مزانشیمال را نشان داده اند که این اثرات مربوط به سلول های بنیادی یا واسطه های مترشحه از آن ها می باشد. لذا هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سوپر ناتانت سلول های بنیادی مزانشیمال بر روی رده های سرطانی A549 و JEG3 بوده است.

    مواد و روش ها

     در یک مطالعه تجربی، سلول های A549 و JEG3 در محیط کشت DMEMF12 حاوی 10 درصد FBS کشت داده شدند. سپس با درصدهای مختلف سوپر ناتانت سلول های بنیادی مزانشیمال (100، 50، 40، 20، 10، 2) به مدت 48 ساعت تیمار شدند. در نهایت با استفاده از تست MTT فعالیت متابولیک سلولی در مقایسه با کنترل مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج حاصل از MTT، اثر مهاری درصدهای مختلف سوپر ناتانت سلولی بر روی سلول های A549 را نشان داد. تفاوت معناداری بین سلول های تیمار شده با کنترل مشاهده شد (05/0< P).

    استنتاج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داده است که سوپر ناتانت سلول های بنیادی مزانشیمال اثرات متفاوتی بر روی رده های مختلف سلول های سرطانی دارد. با توجه به اثر مهاری مشاهده شده در این تحقیق بر روی رده سلولی A549، پیشنهاد می شود که سلول های بنیادی مزانشیمال و فاکتورهای پاراکرین مترشحه از آن ها به عنوان یکی از اهداف درمانی در این نوع سرطان ها مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سوپر ناتانت، سلول های بنیادی مزانشیمال، رده سلولی A549، رده سلولی JEG3، MTT
  • آسیه الماسی زفره ئی، فرزانه تقیان*، خسرو جلالی دهکردی صفحات 58-67
    سابقه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی هوازی و مصرف قهوه سبز بر سطح مایونکتین سرم، هورمون شبه متیورین و مقاومت به انسولین در زنان چاق بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 40 نفر آزمودنی به صورت تصادفی در چهار گروه (قهوه سبز و تمرین تناوبی، قهوه سبز، تمرین و کنترل) تقسیم شدند. تمرین تناوبی هوازی به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته و با 30 تا 45 دقیقه فعالیت اجرا شد. قهوه سبز را به مدت 8 هفته و روزانه 400 میلی گرم دریافت کردند. نمونه خونی پس از 12 ساعت ناشتایی و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین جهت اندازه گیری غلظت متیورین لایک، مایونکتین، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین گرفته شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون t همبسته و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری 05/0> P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شرکت کنندگان در مطالعه شامل40 نفر با میانگین وزنی 79/6±71/81 کیلوگرم، قد 72/6±01/161 سانتی متر، شاخص توده بدنی 6/4±4/32 بودند. نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد تفاوت معنی داری در سطوح مایونکتین (001/0=P)، متیورین لایک (007/0=P)، انسولین (005/0=P)، گلوکز ناشتا (001/0=P) و مقاومت به انسولین (001/0=P) گروه های چهارگانه تحقیق وجود دارد. در گروه تمرین هوازی همراه با مصرف قهوه سبزسطح مایونکتین و متورین لایک به طور معنی داری نسبت به گروه تمرین هوازی (001/0=P) و گروه مصرف قهوه سبز (001/0=P) افزایش یافته است

    استنتاج

    مصرف قهوه سبز و تمرین تناوبی می تواند بر برخی شاخص های گلایسمیک اثر گذار باشد. این یافته ها ممکن است بیانگر نقش مایونکتین و متیورین لایک در جلوگیری از چاقی و مقاومت به انسولین باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، مایونکتین، هورمون شبه متیونین، چاقی، مقاومت انسولینی، قهوه سبز
  • حسین رحیمی*، نسیم مهرپویا، احمد نصیری فورگ، سید ابوالفضل وقارسیدین صفحات 68-83
    سابقه و هدف

    در ایران سرطان ها سومین عامل مرگ ومیر محسوب می شوند. سرطان موجب مخدوش شدن ابعاد عملکردی کیفیت زندگی می شود. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر شان درمانی بر ابعاد عملکردی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی شاهددار است که در سال 1398 روی 76 بیمار مبتلا به سرطان دارای پرونده در بیمارستان ایرانمهر بیرجند انجام شد. قبل از مداخله، فرم دموگرافیک و پرسشنامه بعد عملکردی کیفیت زندگی بیماران سرطانی تکمیل شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، شان درمانی در 3 تا 4 جلسه 45-30 دقیقه ای، انجام شد. در گروه کنترل، مداخله ای انجام نشد. 4 هفته پس از مداخله، پرسشنامه بعد عملکردی تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که قبل از مداخله، تفاوت معناداری بین میانگین نمرات ابعاد مختلف بعد عملکردی بین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت(05/0<P). 4 هفته بعد از مداخله، میانگین و تغییرات میانگین نمرات عملکرد هیجانی و اجتماعی، افزایش معناداری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل داشت (05/0<p)؛ اما میانگین نمرات عملکرد جسمانی، ایفای نقش و عملکرد شناختی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تغییرات معناداری نداشت (05/0<P). میانگین نمره کلی بعد عملکردی، افزایش معناداری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0<p).

    استنتاج

    شان درمانی می تواند به عنوان یکی از روش های حمایتی- تسکینی در بهبود بعد عملکردی کیفیت زندگی بیماران سرطانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شان درمانی، کیفیت زندگی، سرطان
  • عابد شکری، مسعود بهرامی فریدونی*، رحمت الله جوکار، ثریا خفری صفحات 84-94
    سابقه و هدف

    شکستگی گردن فمور، به خصوص در افراد جوان که معمولا در اثر ضربه های شدید با انرژی زیاد ایجاد می شوند، میزان بالایی از عوارض را به همراه دارند. نتایج بعد ازصدمه به مواردی نظیر جابجایی، خردشدگی، میزان خونرسانی، جااندازی مناسب و فیکساسیون پایدار و محکم وابسته است. هدف از این مطالعه، مقایسه دو روش DHS و MCS در شکستگی های قاعده گردن فمور می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، تعداد 78 بیمار با شکستگی قاعده گردن فمور به روش فیکساسیون داخلی به روش MCS (26 نفر) و DHS (52 نفر) در طی سال های 97-1395 در بیمارستان شهید بهشتی بابل تحت درمان و مقایسه بالینی قرار گرفتند. میزان عوارض شامل درد و لنگش، عفونت، AVN و عدم جوش خوردگی بین این دو گروه بررسی شدند. همچنین نمره VAS و HHS نیز بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

     میانگین سن بیماران در گروه MCS برابر 35/23 ± 19/54 سال و در گروه DHS برابر 06/21 ± 50/58 سال بود. در بیماران گروه MCS میزان عفونت، AVN، عدم جوش خوردگی و درد و لنگش به ترتیب برابر 3 مورد، 2 مورد، 3 مورد و 6 مورد بود. در گروه DHS این موارد به ترتیب برابر یک مورد، یک مورد، یک مورد و 4 مورد بودند. دو گروه از نظر عوارض، اختلاف معنی داری نداشتند (05/0>p). میانگین نمره VAS در گروه DHS به طور معنی داری کم تر از گروه MCS بود (05/0<p). نمرات HHS بین دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p).

    استنتاج

    با توجه به نتیجه این مطالعه، به نظر می رسد روش MCS به دلیل خونریزی و مدت زمان جراحی کم تر، روش مناسب تری در درمان شکستگی قاعده گردن فمور باشد.

    کلیدواژگان: شکستگی قاعده گردن فمور، فیکساسیون داخلی، عوارض جراحی، نمره دیداری شنیداری، نمره لگن هریس
  • محمدعلی ززولی، رضا دهبندی، جمشید یزدانی چراتی، مهدی طاهری پور* صفحات 95-106
    سابقه و هدف

    دریافت بیش از حد فلزات سنگین اثرات مضر بر سلامت دارد و استعمال دخانیات یکی از منابع مهم دریافت این عناصر می باشد. هدف از این تحقیق بررسی غلظت یازده فلز سنگین در تنباکوی انواع سیگار و قلیان پرمصرف در ایران می باشد.

    مواد و روش ها

     غلظت عناصر سنگین در 9 نوع سیگار و 4 نوع تنباکوی قلیان با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی- طیف نشر اتمی ICP-MS اندازه گیری شد. آنالیزهای آماری پیش آزمون شاپیرو ویلک و آزمون های تی تست مستقل، آنالیز واریانس (One-way-ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     منگنز و سلنیوم به ترتیب بیش ترین و کم ترین غلظت را در تنباکوی سیگار و قلیان دارا می باشند. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه  نشان داد که اختلاف مقادیر عناصر منگنز، باریوم و آنتیموان در تنباکوهای سیگار معنی دار می باشند (05/0< P). در مجموع میانگین غلظت عناصر مورد مطالعه در تنباکوی سیگار بیش از تنباکوی قلیان بود. نتایج پس آزمون توکی و من- ویتنی نشان داد در میان تمامی نمونه های مورد مطالعه اعم از تنباکوی سیگار و قلیان، میانگین غلظت کلیه عناصر در هریک از دو گروه- تنباکوی سیگار و قلیان- فاقد اختلاف معنی د ار بودند (05/0> P).

    استنتاج

    نتایج حاکی از مقادیر بالایی از فلزات سنگین در تنباکوی سیگار و قلیان موجود در بازار ایران می باشد. لذا با توجه به مخاطرات متعدد و شناخته شده این عناصر بر سلامتی انسان، ضمن آموزش مردم درخصوص مخاطرات آن ها، ضرورت دارد مقررات سخت گیرانه تری جهت کاهش مصرف به عمل آید.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تنباکو، سیگار، قلیان، مخاطره سلامت
  • مینا اقراری، مریم شریفیان ثانی، سید حسین محققی کمال*، غلامرضا قائد امینی هارونی، نسیبه زنجری، سینا احمدی صفحات 107-116
    سابقه و هدف

    ناامنی غذایی یک مشکل عمده سلامتی برای تمامی سنین، مخصوصا سالمندان کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی شیوع، عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی شدید خانوار در بین سالمندان شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 384 سالمند 60 سال و بالاتر از پنج پهنه اقتصادی- اجتماعی مختلف شهر تهران به روش نمونه گیری چند مرحله ای در سال 1398 انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسشنامه استاندارد ناامنی غذایی HFIAS بررسی شد. داده ها با استفاده ازتحلیل رگرسیون لاجستیک ساده و چندگانه در نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    8/37 درصد از سالمندان دارای امنیت غذایی کامل، 1/24 درصد ناامنی غذایی خفیف، 7/22 درصد ناامنی غذایی متوسط و 2/15 درصد ناامنی غذایی شدید می باشند. فعالیت فیزیکی ناکافی (57/25- 96/2 95 درصد CI، 7/8= OR)، تحصیلات پایین (64/24- 54/1: 95 درصد CI، 15/6= OR)، درآمد ناکافی (67/11- 71/2: 95 درصد CI، 63/5= OR)، سرمایه اجتماعی پایین (03/9- 09/1: 95 درصد CI، 13/3= OR)، ابتلا به بیماری های دهان و دندان (17/6- 02/1: 95 درصد CI، 51/2= OR) و مرد بودن (11/4- 89/0: 95 درصد، 92/1= OR) از عوامل خطر و داشتن فرزندان بیش تر (36/1- 04/0: 95 درصد، 26/0= OR) عامل محافظتی ناامنی شدید غذایی در بین سالمندان بود. تعیین کننده های وارد شده به مدل مجموعا بین 2/44 درصد و 3/60 درصد از واریانس متغیر پیامد را توضیح می دهند.

    استنتاج

    تنها یک سوم از سالمندان از امنیت غذایی کافی برخوردار بودند. یافته های این مطالعه در زمینه عوامل خطر و محافظتی ناامنی غذایی می تواند در طراحی و اجرای مداخلات زودهنگام تامین امنیت غذایی سالمندان موثر باشد.

    کلیدواژگان: غذا، سالمند، عوامل خطر، عوامل محافظتی
  • فرزانه احمدی خطیری*، سید علیرضا فهیم زاد، فاطمه فلاح، شهناز آرمین، لیلا عظیمی صفحات 117-126
    سابقه و هدف

    اسینتوباکتر پاتوژنی است که می تواند سبب شیوع عفونت های متنوع بیمارستانی شود. هدف از پژوهش حاضر یافتن موارد اسینتوباکتر در کشت های بیماران بستری در بیمارستان امام رضا(ع) تبریز و تعیین فراوانی شایع ترین ژن های OXA عامل مقاومت دارویی در این نمونه ها می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در بازه زمانی مرداد تا آبان ماه سال 1396 انجام شده است، تعداد 91 نمونه اسینتوباکتر جدا شده از نمونه های بالینی شامل خون، ادرار، ترشحات لوله تراشه، ترشحات زخم و نمونه ته حلق بیماران مورد بررسی قرار گرفت. باکتری ها با استفاده از روش های استاندارد باکتریولوژی، جداسازی و شناسایی شدند. برای تعیین حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی از آزمایش آنتی بیوگرام براساس clsi سال 2016 استفاده شده است. پس از استخراج DNA باکتری ها، شناسایی ژن های  (23,24,48,58) OXA با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و روش ملکولی PCR انجام شد.

    یافته ها

    از تعداد 91 اسینتوباکتر مورد مطالعه، 66 جدایه (52/72 درصد) دارای مقاومت چندگانه آنتی بیوتیکی (MDR) بودند. جدایه های با مقاومت انتی بیوتیکی چندگانه مقاومت 100 درصدی نسبت به سفپیم، سفوتاکسیم، پیپراسیلین-تازوباکتام، مروپنم نشان دادند. همه نمونه ها نسبت به آنتی بیوتیک کلیستین حساس بودند. براساس یافته های پژوهش میان داشتن ژن 24- OXAو مقاومت به توبرامایسین و آمیکاسین ارتباط معنادار آماری وجود دارد (005/0=P).

    استنتاج

    با توجه به بالا بودن تعداد جدایه های با مقاومت چندگانه در این مطالعه، لزوم توجه به معیارهای کنترل عفونت بیمارستانی ضروری می باشد که توصیه می شود از راهکارهایی مانند شناسایی بیماران آلوده، یافتن منبع کولونیزاسیون باکتری، استریل کردن وسایل و بخش ها و کنترل مصرف آنتی بیوتیک در بیمارستان به منظور پیشگیری از ایجاد باکتری های مقاوم به چند دارو و کنترل عفونت های بیمارستانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر، مقاومت آنتی بیوتیکی، ژن های OXA، بیمارستان امام رضا(ع)
  • سیده صدیقه یوسفی، آسیه جوکار*، امید صادقپور صفحات 127-142
    سابقه و هدف

    گاهی در درمان بیماران با علایمی مواجه می شویم که علی رغم درمان های معمول پاسخ مناسبی نمی بینیم و یا علایم آن ها با دانسته های طب کلاسیک قابل توجیه نیست، در این موارد شناسایی علل بیماری ها و درمان آن ها از دیدگاه طب ایرانی می تواند کمک کننده باشد. یکی از این علل، گازهای (باد یا ریح) درونی است؛ هدف از این پژوهش، معرفی ریح (نوعی گاز)، انواع و علل تولید آن در بدن به عنوان یکی از علل مادی بیماری زا (در کنار علل چهارگانه سوء مزاج) در طب ایرانی است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش، یک مطالعه کیفی است که در آن از روش تحلیل محتوای سوماتیو برای تحلیل کتب معتبر طب ایرانی و منابع الکترونیک استفاده شد.

    یافته ها

    مفهوم باد در طب سنتی چینی و تبتی نیز دیده می شود، ولی آنچه در متون طب ایرانی به عنوان "ریح یا باد" معرفی می گردد ماده ای با ماهیتی شبیه گاز است که در بدن تولید می شود و نوع مفید آن در تسهیل فرایندهایی چون دفع طبیعی مدفوع، نعوظ و... نقش داشته و نوع مضر آن، به عنوان یکی از عوامل مهم بیماری زا در بیش از 90 نوع از بیماری ها همچون انواعی از سردرد، سرگیجه، صرع، تنگی نفس، درد مفاصل، کلیه و مثانه و... معرفی می گردد. در این مطالعه تعریف، علل، انواع و علایم ریح پدیدار و تبیین شد.

    استنتاج

    با توجه به شمار بالای بیماری های ناشی از ریاح (باد یا گاز)، در طب ایرانی و مفهوم گازوترنسمیتر در طب نوین، به نظر می رسد که بایستی تمامی درمانگران گازها را نیز به عنوان یکی از علل بیماری زایی در نظر گرفته و با تشخیص و درمان مناسب به بهبود موثر بیماران کمک کنند.

    کلیدواژگان: باد، گاز، ریح، گازوترنسمیتر، طب ایرانی
  • نجمه جعفری*، حسین طیاطیایی، نرگس اسماعیل پور صفحات 143-148
    سابقه و هدف

    سرطان سلول سنگفرشی هشتمین سرطان شایع در آقایان و پانزدهمین در خانم ها می باشد. عود موضعی و متاستاز به لنف نود های ناحیه ای، دو مورد از مهم ترین مشکلات این بیماران است. فاسین یک پروتئین 55 کیلو دالتونی از خانواده پروتئین های باند شونده به اکتین می باشد که در سلول هایی با برامدگی غشایی بروز می یابد. هدف این مطالعه ارزیابی بروز مارکر فاسین در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (OSCC) می باشد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 96 با مشارکت 60 بیمار مبتلا به OSCC که به بیمارستان شهید صدوقی یزد مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از تهیه مقاطع 4 میکرومتری از بلوک های پارافینی، پروسه ایمونوهیستوشیمی با استفاده از مارکر فاسین انجام گرفت و یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS 23 و تست های کای- اسکوار، من ویتنی و کروسکال والیس آنالیز شد.

    یافته ها

    بر طبق نتایج مطالعه حاضر،اکثریت نمونه ها بروز ضعیف تا متوسط مارکر فاسین را نشان دادند و ارتباط معنی داری بین سن، جنس و درجه میکروسکوپی با بروز مارکر فاسین وجود داشت (022/0= P، 009/0= P، 011/0= P). علی رغم بروز بالای مارکر فاسین در نمونه های دارای عود ومتاستاز، ارتباط معنی داری در این زمینه یافت نشد (525/0= P، 769/0= P).

    استنتاج

    بروز مارکر فاسین در کارسینوم سلول سنگفرشی احتمالا نشان دهنده  نقش این مارکر در افزایش حرکت و مهاجرت سلول های سرطانی و عود و متاستاز می باشد.

    کلیدواژگان: فاسین، ایمونوهیستوشیمی، کارسینوم سلول سنگفرشی
  • ایرج محمدزاده، علی محمدپور میر، سارا ولئی، علی حبیب زاده بیژنی، محسن محمدی* صفحات 149-153
    سابقه و هدف

    سینوزیت در کودکان یک بیماری شایع بوده که منجر به مشکلات حاد و مزمن و گاهی عوارض شدید می شود. از آن جایی که مطالعات جامع در مورد علل زمینه ای سینوزیت مزمن در کودکان در کشور ما صورت نگرفته است، این مطالعه با هدف بررسی شیوع نقص ایمنی هومورال در بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن در بیمارستان کودکان امیرکلا بابل انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، کلیه کودکان 3 تا 14 ساله ای که به علت علایم تنفسی فوقانی به درمانگاه های عفونی، ایمونولوژی و آلرژی بیمارستان کودکان امیرکلا بابل مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. کلیه بیماران از نظر سطح ایمونوگلوبولین های سرم (IgM، IgE، IgA، IgG) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 120 کودک مورد مطالعه با میانگین سنی 9/2 ± 9/6 سال، 79 مورد پسر بود. در 49 درصد از کودکان مبتلا به سینوزیت مزمن اختلال ایمنی هومورال گزارش شد. افزایش IgE در 54 بیمار گزارش شد (45 درصد) و 12 (10 درصد) مورد کاهش IgA داشتند که در 7 مورد درگیری توام افزایش IgE و کاهش IgA وجود داشت. بیش ترین فصل ابتلا در پاییز بود. در 10 درصد از بیماران نقص ایمنی گزارش شد که همه ی موارد از نوع کمبود IgA بود. بیش ترین موارد ابتلا در گروه سنی 9-5 سال بود. بین افزایش IgE و فصل رابطه معنی داری وجود داشت (013/0=p).

    استنتاج

    مطالعه ما نشان می دهد اختلال ایمونوگلوبین ها در کودکان مبتلا به سینوزیت نسبتا شایع و مورد انتظار است.

    کلیدواژگان: سینوزیت مزمن، ایمونوگلوبولین، اختلال ایمنی هومورال
  • رویا ملک زاده، تورج اسدی*، احسان عابدینی، سونا سرافراز صفحات 154-159
    سابقه و هدف

    پایبندی به اصول اخلاق حرفه درگروه های پزشکی علاوه بر بر رضایت مندی بیماران نقش مهمی در بهبود و بازگشت سلامتی آنان دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت اخلاق حرفه ای از منظر گیرندگان، ارایه دهندگان و فراهم کنندگان خدمت در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی در سال1398 انجام شد. جامعه آماری کارکنان، بیماران و مدیران بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند. روش نمونه گیری از کارکنان، بیماران و مدیران به ترتیب به صورت تصادفی ساده، تصادفی سیستماتیک و سرشماری بود و حجم نمونه نیز به ترتیب 241، 309 و 25 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی و ظاهری پرسشنامه با نظر خبرگان و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کسب شده اخلاق حرفه ای از منظر ارایه دهندگان (64/0±17/4) بیش تر از منظر فراهم کنندگان (52/0±15/4) و گیرندگان (71/0±95/3) بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0< P-). از مجموع دیدگاه مشارکت کنندگان مطالعه حاضر، بعد ارتباط با دیگر همکاران بیش ترین (55/0±34/4) و احترام به حق بیمار (68/0±09/4) کم ترین امتیاز را کسب نمودند.

    استنتاج

    وضعیت اخلاق حرفه ای در بیمارستان های استان مازندران مطلوب می باشد. ارزیابی مستمر اخلاق حرفه ای جهت شناسایی نقاط ضعف و قوت و تصمیمات مناسب برای ارایه خدمات با پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حقوق بیمار، اخلاق
  • شهرام علا، ابراهیم صالحی فر*، سارا کیادلیری صفحات 160-165
    سابقه و هدف

    تداخلات دارویی یکی از مهم ترین زیرمجموعه های اشتباهات دارویی شناخته می شود و زمانی رخ می دهد که اثرات و یا سمیت یک دارو تحت تاثیر دیگری قرار گیرد. هدف از این مطالعه، ارزیابی وضعیت موجود تداخلات دارویی و نقش بازخورد داروساز در تغییر وضعیت تداخلات دارویی نسخ بیمارستان امام سجاد رامسر می باشد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به طور مقطعی- مداخله ای روی تمامی نسخ پزشکان متخصص و فوق تخصص کلینیک ویژه شهرستان رامسر در سال 1398، بر روی نسخ دارای اقلام دارویی از اسفند 97 تا اردیبهشت 98 انجام شد. پس از تعیین تداخلات دارویی بر اساس کتاب2014 Drug interaction facts و وب سایت www.drugs.com لیست تداخلات دارویی هر پزشک تهیه و به صورت رو در رو با پزشکان صحبت شد و لیست داروها به پزشکان تحویل داده شد. مجددا نسخ پزشکان دارای تداخلات دارویی طی 2 ماه دی و بهمن 98 پس از بازخورد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     در مرحله اول تعداد 2864 از نسخه های کلینیک ویژه بیمارستان امام سجاد (ع) طی 3 ماه مورد مطالعه قرار گرفت که تعداد 268 (3/9 درصد) نسخه دارای تداخل دارویی بودند. در 40 مورد (9/14 درصد) دارای تداخل عمده و 228 مورد (85 درصد) تداخل متوسط وجود داشت. پس از بازخورد به پزشکان دارای تداخل دارویی، میزان تداخلات از 3/9 درصد به 4/6 درصد کاهش یافت.

    استنتاج

    ارتباط بیش تر بین پزشکان و داروسازان می تواند در زمینه شناسایی تداخلات دارویی و کاهش میزان بروز آن ها سودمند باشد.

    کلیدواژگان: تداخلات دارویی، بازخورد، بیمارستان امام سجاد
  • مریم مبینی*، الهام سادات بنی مصطفوی، مهران رضوی پور صفحات 166-172

    کلسینوز زیر پوستی از رسوب غیرطبیعی کلسیم در بافت نرم تشکیل می شود و یکی از عوارض ناشی از اسکلرودرمی به ویژه در نوع اسکلرودرمی سیستمیک محدود است. این عارضه یکی از کرایتریاهای سندرم کرست (کلسینوز زیر جلدی، پدیده رینود، اختلال عملکرد مری، اسکلروداکتیلی و تلانژکتازی) می باشد. بیمار خانم 44 ساله ی بود که با سابقه اسکلرودرمی سیستمیک از 20 سال قبل، با درد ناحیه آرنج وانگشتان دست و پا و کلسینوز وسیع در بافت نرم مراجعه کرد. بیماربه علت درگیری پارانشیم ریه تحت درمان با داروهای ایمونوساپرسیو بوده و درمان های متفاوت دارویی و جراحی را برای درمان کلسینوز زیرجلدی دریافت کرده بود. در صورت پاسخ ناکافی به داروها، درمان جراحی می تواند تنها روش درمان در ضایعات علامتدار باشد.

    کلیدواژگان: سندرم کرست، کلسینوز پوستی، اسکلروز سیستمیک
  • غلامعلی گدازنده، سید محمد مهدی غفاری همدانی*، علیرضا صانعی مطلق، مهتاب بنیادی، امین براتی صفحات 173-178

    مالفورماسیون شریانی- وریدی ریوی به عنوان ضایعاتی از ریه شناخته می شوند که بیش تر قسمت های محیطی لوب های تحتانی ریه را درگیر کرده و با علایمی مانند دیس پنه، هموپتزی و هموتوراکس تظاهر می یابند. بارداری یکی از شرایطی است که طی آن به دلیل تغییرات همودینامیک و همچنین عوامل هورمونال مثل افزایش سطوح استروژن، مالفورماسیون ها آشکار می شوند. در این گزارش به معرفی یک خانم باردار می پردازیم که با علایم دیسترس تنفسی و هموتوراکس، اقدامات درمانی اولیه برای وی صورت پذیرفت. برای بیمار، جراحی توراکوتومی انجام شده و ضایعه عروقی تحت رزکسیون قرار گرفت. پس از آن بیمار با شرایط همودینامیک پایدار به بخش انتقال یافت. جراحی توراکوتومی به دلیل خونریزی وسیع در این بیمار اندیکاسیون داشت. در برخورد با مالفورماسیون های عروقی در خانم های باردار، مشاوره سریع برای اقدام مناسب و همکاری تیم زنان با جراحی توراکس می تواند نجات دهنده جان مادر و جنین وی باشد.

    کلیدواژگان: مالفورماسیون شریانی- وریدی، بارداری، توراکوتومی، هموتوراکس
  • جواد غفاری*، نگار غفاری صفحات 179-195

    کهیر یک ضایعه پوستی خارش دار با بروز سریع تورم در مرکز و قرمزی اطراف آن است که با فشار کم رنگ می شود. طبقه بندی کهیر براساس مدت بیماری، علت و عوامل محرک انجام می شود. در این مطالعه مروری، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی مختلف چون scopus، PubMed، Google scholar با استفاده از کلید واژ ه هایی نظیر، کهیر، کهیر حاد، کهیر مزمن، علل کهیر، تشخیص کهیر و درمان کهیر، از اول ژانویه 2006 تا آخر دسامبر 2019 انجام شد. کهیر از شیوع بالایی برخوردار است و 10 تا 20 درصد افراد در طول زندگی خود به آن مبتلا می شوند. کهیر حاد بسیار شایع تر بوده و کهیر مزمن حدود 1 تا 5 درصد افراد جامعه را درگیر می کند. بیماران کهیری به خصوص نوع مزمن آن به استرس، هیجان و وسواس حساس تر هستند و کیفیت زندگی پایین تری دارند. علت اکثر کهیرهای مزمن هنوز ناشناخته می باشد و در اکثر موارد شرح حال و معاینه بالینی برای تشخیص کفایت می کند. همچنین آنتی هیستامین ها خط اول درمانی در کهیرهای حاد و مزمن می باشند. این مطالعه با هدف، مروری ساده بر آخرین یافته های پژوهشی در علل، تشخیص و درمان کهیر انجام پذیرفت.

    کلیدواژگان: کهیر حاد، کهیر مزمن، آنتی هیستامین ها
  • سید حسن عادلی، محمد آقاعلی* صفحات 196-198

    لزوم به روزرسانی مراقبت بیماری های تنفسی و بومی سازی نظام مراقبت پنومونی بدون علت در ایران با توجه به پاندمی COVID-19 سردبیر محترم اولین بیمار مبتلا به COVID-19 در ایران، در بهمن ماه سال 1398 در قم گزارش شد. این بیمار بعد از بستری به علت پنومونی بدون علت مشخص و بدون پاسخ به درمان های روتین، شناسایی شد. بیمار سابقه مسافرت اخیر یا تماس با مسافر دیگری را ذکر نمی کرد و به نظر می رسد این بیمار از طریق انتقال بیماری در منطقه (Local Transmission) آلوده شده باشد. موارد قبلی مبتلا به COVID-19 در ایران، در نظام مراقبت در نظر گرفته شده تشخیص داده نشدند و بررسی های بیش تر نیز در پیدا کردن مورد اولیه (Primary Case) در قم و ایران ناموفق بود. احتمالا مبتلایان قبلی، معیارهای نظام مراقبت در نظر گرفته شده برای افراد مشکوک را نداشتند زیرا در آن زمان بیمارانی مشکوک در نظر گرفته می شدند که علاوه بر علایم بیماری، سابقه مسافرت یا تماس نزدیک با مسافر به مناطق درگیر را داشته باشند، یا این که وضعیت بالینی بیمار بعد از چند روز به شکل غیرقابل انتظاری وخیم تر شود (1). با توجه به اینکه درصد زیادی از مبتلایان به COVID-19 علایم خفیف دارند و یا در صورت بستری با اقدامات حمایتی بهبودی نسبی پیدا می کنند این افراد طبق پروتکل تشخیص داده نشدند. در ایران دو نظام مراقبت شبه آنفولانزا و اختلال شدید تنفسی در خصوص بیماری های تنفسی برقرار می باشد، به نظر می رسد این دو نظام مراقبت نیز نتوانست در زمان مناسب، شروع اپیدمی را شناسایی کند. در آمریکا نیز بررسی های اپیدمیولوژی ژنومی (Genomic Epidemiology) نشان داد که این ویروس حداقل برای 6 هفته در جمعیت محلی در حال گردش بوده است. اپیدمی در بسیاری از کشورهای دیگر نیز با تاخیر شناسایی شد (2، 3). در کشور چین بعد از طغیان های قبلی کرونا ویروس ها نظام مراقبت پنومونی بدون علت ایجاد شد (4). در این نظام مراقبت، بیماران با تب بالای 38 درجه سانتی گراد، علایم رادیوگرافیک پنومونی و عدم بهبودی علی رغم 5-3 روز درمان استاندارد ثبت می شوند. طغیان COVID-19 در چین نیز در همین نظام مراقبت شناسایی شد (5). البته در چین، به علت ناشناخته بودن ویروس، کنترل طغیان باتاخیر انجام شد، اما انتظار می رفت بعد از شناسایی ویروس، سایر کشورها عملکرد بهتری داشته باشند. البته یکی از علل شناسایی دیرهنگام طغیان، وجود مبتلایان بدون علامت و یا با علایم خفیف بود (6). با توجه به احتمال وقوع طغیان های دیگر در اثر کروناویروس ها به خصوص در منطقه ما (7)، توصیه می شود پروتکل هایی مانند نظام مراقبت پنومونی بدون علت چین در ایران بومی سازی شود و همچنین نظام مراقبت های مرتبط با بیماری های تنفسی با توجه به ویژگی های طغیان COVID-19 در کشور بروزرسانی گردد (8)، الگوریتم هایی که بتواند با کم ترین میزان هشدار کاذب و کم ترین تاخیر، شروع طغیان را در مناطق مختلف کشور هشدار دهد.

    کلیدواژگان: نامه به سردبیر
|
  • Mohammadreza Rouini, Navid Neyshaburinezhad, Alireza Foroumadi, Hoda Lavasani, Yalda Hosseinzadeh Ardakani* Pages 1-14
    Background and purpose

    This study aimed at investigating the effects of 3,4-Methyl​enedioxy​methamphetamine (MDMA) on liver cytochrome 2C19 enzyme activity, which is a major liver enzyme in the metabolism of a wide range of drugs, using omeprazole as a probe of the CYP2C19 activity in isolated perfused rat liver.

    Materials and methods

    This experimental study was done in 20 male Sprague–Dawley (SD) rats (weighing 250–300 g). After isolating the animal liver, omeprazole was administered at 400 μm and the concentration of omeprazole and its metabolite were determined. The liver was then washed with perfusion buffer, and MDMA was transferred at 300 ng/ml unilaterally from the same liver for 30 minutes. After re-washing the liver with perfusion buffer, omeprazole was passed through the liver for second time and the metabolic ratio was determined after exposure to MDMA. This process was also done in a group of animals at 600 ng/ml of MDMA.

    Results

    Analysis of data from three end-time intervals after exposure to liver at 300 and 600 ng/ml of MDMA, showed 26.6% and 20.6% reduction in the activity of CYP2C19. Findings showed that MDMA administration could significantly reduce the activity of CYP2C19.

    Conclusion

    According to this study, liver exposure to MDMA can significantly reduce cytochrome 2C19 activity, but, further studies are needed to examine this issue more closely.

    Keywords: metabolism, MDMA, omeprazole, liver perfusion, CYP2C199
  • Mina Shahin Lefteh, Iman Sourinejad*, Zahra Ghasemi Pages 15-27
    Background and purpose

    Development of biocompatible and nontoxic methods for synthesis of nanoparticles is important in bio-nanotechnology. This study aimed at biosynthesis of titanium dioxide nanoparticles (TiO2 NPs) using leaf of the native mangrove (Avicennia marina) and investigating its antibacterial activity.

    Materials and methods

    Effect of four different solutions composed of dry extract of mangrove leaf and different amounts of chemical titanium isopropoxide in biosynthesis of TiO2 NPs was evaluated. The biosynthesized TiO2 NPs were characterized using X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), UV–visible spectrophotometry (UV-Vis), and fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. The antibacterial activity was assessed using well diffusion method.

    Results

    The solution color containing dry extract of mangrove leaf and titanium isopropoxide began to change 10 min after the reaction was started, showing the reduction of Ti ions by the extract and synthesizing TiO2 NPs. Combination of 1 g dry extract and 3.75 mL of titanium isopropoxide was considered the optimum concentration for TiO2 NPs biosynthesis.

    Conclusion

    XRD analysis approved the formation of crystalline TiO2 NPs. SEM images identified TiO2 NPs with mean diameter of 25 nm and spherical shape. FTIR analysis distinguished Ti in NPs structure indicating the formation of TiO2 NPs. UV-Vis showed the reduction of bandgap energy in biosynthesized TiO2 NPs. Gram-negative bacteria showed more resistance against the bacterial pathogens. Gram-positive Micrococuss Sp. was recognized the most sensitive regarding the largest diameter of inhibitory zone and Gram-negative Vibrio harveyi was recognized the most resistant regarding no formation of inhibitory zone.

    Keywords: bio-nanotechnology, TiO2 nanoparticles, mangrove plants, biological activity
  • MohammadHossein Rafiei, Hamed Jafarzadeh, Aghil Mollaei, Ebrahim Nasiri* Pages 28-37
    Background and purpose

    post-operative surgical wound healing is highly important, so, it could be of great benefit to find suitable alternatives for chemical drugs through herbal remedies in Persian Medicine. The purpose of this study was to determine the effect of Arnebia euchroma ointment on surgical wound healing process.

    Materials and methods

    In this experimental study, 24 Wistar rats were randomly divided into four groups (n=6 per group); controls (no intervention), positive controls (silver sulfadiazine cream 1%), intervention group I (Arnebia euchroma ointment), and intervention group II (mixed Arnebia euchroma and silver sulfadiazin cream1%). In all groups, an ulcer was developed in the back of the neck, then the groups were treated for 21 days. Wound healing was evaluated at days 4, 7, 14, and 21. Data were analyzed in SPSS V22 applying one-way ANOVA and Games- Howell post hoc test for normal distribution and Kruskal-Wallis test for non-normal distribution.

    Results

    Surgical wound healing was found be significantly different between intervention group I and control group at days 4 (P= 0.00) and 7 (P= 0.02). Percentage of wound healing at day 14, in control group, the positive controls, and intervention groups I and II were 81.16±4.4, 84±19.27, 94.28±4 and 82.20±19, respectively. The rate was considerably higher in intervention group I (P= 0.07).

    Conclusion

    Topical use of Arnebia euchroma root ointment can facilitate surgical wound healing.

    Keywords: Arnebia euchroma, wound, healing, Wistar rats, herbal medicine
  • Zahra Yazdani, Pooyan Mehrabanjoubani, Pourya Biparva, Alireza Rafiei* Pages 38-48
    Background and purpose

    Cancer is one of the major health challenges in the world. The efficacy of current treatments is low but their side effects are high. Cold atmospheric plasma (CAP) is a new modality for cancer treatment. This study aimed to compare the cytotoxicity effect of CAP on the cell line models of common cancers and normal cells.

    Materials and methods

    In this experimental study, argon based CAP was used to treat mouse melanoma (B16-F10), human breast cancer (MCF-7), human lung cancer (A549) cell lines, and compared with normal mouse fibroblast cells (L929), and human immortalized normal respiratory epithelial cell (Beas). We cultivated 4 groups in each cancer and normal cell lines: untreated cells; CAP exposed cells  for 20 seconds, 30 seconds, and 40 seconds.The morphological alterations and proliferation rate of the cells were evaluated after 24 and 48 hours.

    Results

    The viability of CAP-treated cancer cells significantly decreased compared to that of the untreated cells. The viability of A549 and MCF-7 cell lines decreased to 33.9% and 49.5%, 24 hours after CAP therapy for 30 seconds. In addition, 40 seconds exposure to CAP reduced viability of B16-F10 melanoma cells to 37.9%. Whereas the CAP had no detrimental cytotoxic effect on normal L929 cells. The maintenance effect of CAP had a time dependent pattern and its cytotoxicity effect increased from 24 to 48 hour incubation.

    Conclusion

    This study showed that the effect of CAP on cancer cells is a selective effect that is largely dependent on the radiation dose and duration of exposure of cells to compounds produced by CAP. We can use CAP in treatment of cancer because of its cytotoxicity and selectivity on cancer cells.

    Keywords: cold atmospheric plasma, cancer, cell cytotoxicity
  • Shahnaz Hosseinzadeh, Hossein Ranjbaran, Saeid Abediankenari* Pages 49-57
    Background

    Cancer is a significant public health problem. Some studies indicated the anti-cancer effects of mesenchymal stem cells. These effects are related to stem cells or secretory mediator of them. The aim of this study was to evaluate the impact of condition medium of mesenchymal stem cells on A549 and JEG3 cancer cell lines.

    Methods

    In an experimental study, A549 and JEG3 cell lines provided and grown in the culture media of DMEM F12 containing 10% fetal bovine serum were then treated with different percentages of condition medium of mesenchymal stem cells (5, 10, 20, 40, 50, and 100) for 48 hours. Metabolic activity was evaluated by MTT assay in compare to untreated cells (control).

    Results

    MTT assay showed that various percentages of condition medium of mesenchymal stem cell had inhibitory effects on A549 cell line. Significant differences were observed between treated cells to control (p<0.05(.While condition medium had no effects on JEG3 cell line.

    Conclusion

    The results of the present study have shown different effects of condition medium of mesenchymal stem cells on the various cancer cells. According to the inhibitory effects demonstrated in this study on the A549 cell line, proposed that the mesenchymal stem cells and secretory paracrine factors derived them considered as therapeutic targets in these cancers. It should investigate in more studies for confirmation.

    Keywords: Condition Medium, Msenchymal Stem Cell, A549 Cell line, JEG3 Cell line
  • Asiyeh Almasi Zefreei, Farzaneh Taghian*, Khosro Jalali Dehkordi Pages 58-67
    Background and purpose

    The purpose of this research was to compare the effects of aerobic exercises and green coffee consumption as a supplement on serum meteorin-like, myonectin level, and insulin resistance in obese women in Isfahan, Iran.

    Materials and methods

    A clinical trial was performed in 40 women who were randomly divided into four groups, including aerobic exercises (5 sessions per week/30-45 min/ 8 weeks), green coffee supplement (400 mg/daily), aerobic exercises (5 sessions per week/30-45 min/ 8 weeks) and green coffee supplement (400 mg/ 8 weeks), and control groups. Forty eight hr after the last exercise session, blood samples were collected (after a 12-hr overnight fast) to measure the serum meteorin-like, myonectin, insulin, and glucose levels. Data analysis was done applying dependent t-test and ANOVA.

    Results

    The participants’ mean weight, height, and BMI were 81.71±6.79 kg, 161.01±6.72 cm, and 32.4±4.6, respectively. ANOVA test showed significant differences in serum levels of myonectin
    (P=0.001), meteorin-like (P= 0.007), insulin (P = 0.005), fasting glucose (P= 0.001) and insulin resistance (P=0.001) between the groups studied. Aerobic exercises and green coffee intake significantly increased serum myonectin and meteorin-like levels, compared to aerobic exercises (P= 0.001) and green coffee consumption alone (P= 0.001).

    Conclusion

    Green coffee intake and periodic exercises can affect some glycemic indices. Current study confirms the role of serum meteorin-like and myonectin level in preventing obesity and insulin resistance.

    Keywords: aerobic exercises, myonectin, meteorin-like, obesity, insulin resistance, green coffee
  • Hossein Rahimi*, Nasim Mehrpooya, Ahmad Nasiri Furg, Seyyed Abolfazl Vagharseyyedin Pages 68-83
    Background and purpose

    Cancers are the third leading cause of death in Iran. Cancer reduces functional aspects of quality of life (QOL). This study aimed to determine the effect of dignity therapy on functional dimensions of quality of life in cancer patients.

    Materials and methods

    A randomized controlled clinical trial was carried out in 76 patients with cancer in Birjand Iranmehr Hospital, 2019. Information, including demographic characteristics, was obtained, and EORTC QLQ-C30 was completed before the intervention. The participants were randomly allocated to either an intervention group or a control group. Dignity therapy was administered in the intervention group in 3-4 sessions of 30-45 minutes, while the control group received no intervention. Four weeks after the intervention, the EORTC QLQ-C30 was completed again in both groups.

    Results

    Mann-Whitney test showed no significant difference between the intervention and control groups in functional aspects of QOL before the intervention (P> 0.05). After the intervention, the mean scores for emotional and social functioning and their changes significantly increased in the intervention group compared to the control group (P< 0.05). However, the mean scores for physical, role, and cognitive functioning in the intervention group did not significantly change compared to the control group (P> 0.05). After the intervention, total mean score for functional aspects showed a significant increase in the intervention group compared to the control group (P <0.05).

    Conclusion

    Dignity therapy could be considered as one of the supportive-palliative methods for improving the functional aspects of QOL in cancer patients.

    Keywords: dignity therapy, quality of life, cancer
  • Abed Shokri, Masoud Bahrami Feraydoni*, Rahmatolah Jokar, Soraya Khafri Pages 84-94
    Background and purpose

    Femoral neck fracture is associated with a high rate of side effects, especially in young people, who are usually affected by severe energy shocks. Results after injury depend on some factors, including displacement, fragility, bleeding rate, proper placement, and stable and strong fixation. The aim of this study was to compare dynamic hip screw (DHS) or multiple cannulated screws (MCS) in fractures of the femoral neck base.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 78 patients with femoral neck fracture were treated by internal fixation: MCS (n= 26) and DHS (n= 52) in Babol Shahid Beheshti Hospital, 2016-2018. Complications, including pain and lameness, infection, avascular necrosis (AVN), and nonunion were investigated in both groups. The visual analog scale (VAS) score and Harris Hip Score (HHS) were also compared between the two groups.

    Results

    Mean ages of the patients in MCS group and DHS group were 54.19 ± 23.35 and 58.50 ± 21.06 years, respectively. In patients treated by MCS, infection, AVN, no welding, and pain and lameness were seen in 3, 2, 3, and 6 patients, respectively, while these complication were observed in 1, 1, 1, and 4 patients in the DHS group, respectively. The rate of complications were not found to be significantly different between the two group (P>0.05). The mean VAS score was significantly lower in the DHS group compared to that in the MCS group (P<0.05). The HHS scores were not significantly different between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    According to this study, MCS is more appropriate in the treatment of femoral neck fractures due to less bleeding and shorter operation time.

    Keywords: femoral neck fracture, internal fixator, surgical complications, visual analogue scale, Harris Hip Score
  • MohammadAli Zazouli, Reza Dehbandi, Jamshid Yazdani Charati, Mahdi Taheripour* Pages 95-106
    Background and purpose

    Excessive intake of heavy metals has adverse health effects and smoking is one of the sources of these elements. The aim of this study was to investigate the concentrations of 11 heavy metals in tobacco of different widely-consumed brands of cigarettes and hookahs in Iran.

    Materials and methods

    Concentrations of nine types of cigarettes and four types of hookah tobacco were measured using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Statistical analyses were performed using Shapiro-Wilk pre-test, independent t-test, one-way analysis of variance, and Tukey Post Hoc Test.

    Results

    Manganese and selenium had the highest and the lowest concentrations in cigarette and hookah tobacco, respectively. One-way analysis of variance showed significant differences in concentrations of manganese, barium, and antimony between tobacco of different types of cigarettes (P<0.05). The mean concentrations of the elements in cigarettes were higher than the hookah. Tukey and Mann-Whitney test showed that the mean concentrations of all elements were not significantly different between different types of tobacco in cigarette and hookah (P> 0.05).

    Conclusion

    High levels of heavy metals were found in cigarette and hookah tobacco in Iranian market. The dangers of these elements to human health, requires enforcing strict regulations to reduce consumption and informing people about their harmful effects.

    Keywords: heavy metals, tobacco, cigarettes, hookah, health hazards
  • Mina Eghrari, Maryam Sharifian Sani, Seyed Hossein Mohaqeqi Kamal*, Gholamreza Ghaedamini Harouni, Nasibeh Zanjari, Sina Ahmadi Pages 107-116
    Background and purpose

    Food insecurity is a major public health problem, especially among older adults living in developing countries. The present study aimed at examining the prevalence, and risk and protective factors for severe food insecurity among elderly in Tehran, Iran.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 384 elderly people aged 60 years and older were selected from five different socioeconomic zones in Tehran, 2019, using multi-stage sampling. Food security status was assessed by the Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS). Data were analyzed using simple and multiple logistic regression models in SPSS.

    Results

    Among the people investigated, 37.8% were completely food secure, 24.1% were found with mild food insecurity, 22.7% reported moderate food insecurity, and 15.2% were severely food insecure. Low levels of physical activity (OR=8.7, CI 95%: 2.96-25.57), low educational levels (OR=6.15, CI 95%: 1.54-24.64), low monthly income (OR=5.63, CI 95%: 2.71-11.67), low levels of social capital (OR=3.13, CI 95%: 1.09-9.03), having oral and dental diseases (OR=2.51, CI 95%: 1.02-6.17), and male gender (OR=1.92, CI 95%: 0.89-4.11) were the risk factors, while having more children (OR=0.26, CI 95%: 0.04-1.36) was the protective factor for severe food insecurity in elderly. The predictors entered into the model could explain between 44.2% and 60.3% of the variance of the outcome.

    Conclusion

    Only one-third of the elderly were adequately food secure. Current findings could be beneficial in designing and implementing early interventions to provide food security for the elderly.

    Keywords: food, aged, risk factors, protective factors
  • Farzaneh Ahmadi Khatiri*, Seyed Alireza Fahimzad, Fatemeh Fallah, Shahnaz Armin, Leila Azimi Pages 117-126
    Background and purpose

    Acinetobacter is a pathogen that could cause nosocomial infections. The present study aimed at determining Acinetobacter cases in clinical cultures of patients hospitalized in Tabriz Imam Reza Hospital to determine the frequency of the most common oxa genes causing drug resistance in these specimens.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, clinical specimens including the blood, urine, tracheal secretions, ulcers, and throat specimens were collected from July to October 2017. The bacteria were isolated and identified using standard bacteriological methods. The Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI, 2016) guideline was used to determine bacterial susceptibility and resistance. Bacterial DNA extraction was done and the OXA genes (23, 24, 48, 58) were identified using specific primers and PCR method.

    Results

    We identified 66 (72.52) multiple drug-resistant (MDR) Acinetobacter strains. These isolates showed 100% resistance to cefepime, cefotaxime, piperacillin-tazobactam, and meropenem. In 100% of the samples, sensitivity to colistin was observed. According to findings, there was a significant relationship between the presence of oxa24 gene and resistance to tobramycin and amikacin (P= 0.005).

    Conclusion

    This study showed high rate of MDR Acinetobacter strains, so, nosocomial infection control is highly necessary. Strategies such as identifying infected patients, detecting bacterial colonization, sterilizing equipment and units, and controlling antibiotic use in the hospital are recommended to prevent the development of multidrug-resistant bacteria and to control nosocomial infections.

    Keywords: Acinetobacter, antibiotic resistance, OXA genes
  • Seyyede Sedighe Yousefi, Assie Jokar*, Omid Sadeghpour Pages 127-142
    Background and purpose

    Sometimes, some symptoms do not respond to usual treatments, or are not justified by classical medicine. In such cases, Persian Medicine can be helpful to better understand and treat the diseases. Endogenous gases (wind or Rih) are among the causes that should be investigated. The purpose of this study was to introduce endogenous gases and etiology of their production in the body as one of the pathological causes of diseases (alongside compound dystempraments) in Persian medicine.

    Materials and methods

    A qualitative study (summative content analysis) based on authentic Persian Medicine books was carried out using library and electronic resources.

    Results

    The concept of wind is also found in traditional Chinese and Tibetan medicine, but in Persian medicine it is a gas-like substance produced in the body and its useful form facilitates physiologic processes such as defecation, erection, etc. The harmful type of wind is one of the main causes of up to 90 diseases, including certain kinds of headaches, dizziness, epilepsy, dyspnea, and pain in joints, kidneys, and bladder, etc. In this study, the definition, causes, types, symptoms, and signs of wind were explained.

    Conclusion

    According to Persian medicine and the concept of gasotransmitter in modern medicine, many diseases are caused by wind or gas. Therefore, all physicians should consider their role in diseases and use appropriate treatments.

    Keywords: wind, gas, Rih, gasotransmitter, Persian Medicine
  • Najmeh Jafari*, Seyed Hossein Tabatabaei, Narges Esmailpoor Pages 143-148
    Background and purpose

    Squamous cell carcinoma (SCC) is the eighth most common cancer in men and the fifteenth in women. Localized recurrence and metastasis to regional lymph nodes are major problems in these patients. Fascin is a 55- kDa protein from the family of actin-binding proteins that is expressed in cells with membranous bronchial tubes. The aim of this study was to evaluate the expression of fascin in oral SCC.

    Materials and methods

    A descriptive cross-sectional study was performed in 60 patients with OSCC attending Yazd Shahid Sadoughi Hospital, 2017. After preparing four-micrometer sections from paraffin blocks, the immunohistochemistry was performed using Fascin (as a tumor marker). Data were analyzed in SPSS V23 applying Chi-square test, Mann-Whitney test, and Kruskal-Wallis test.

    Results

    Most of the samples showed poor to moderate expression of fascin, and there were significant relationships between expression level of fascin and age, sex, and degree of microscopic grading (P=0.002, P=0.009, P=0.011). High expression of fascin was seen in samples with recurrence and metastasis, but no significant relationship was detected (P=0.525, P=0.769).

    Conclusion

    The expression level of fascin in SCC probably indicates its role in increasing the movement and migration of cancer cells and the likelihood of recurrence and metastasis.

    Keywords: fascin, immunohistochemistry, squamous cell carcinoma
  • Iraj Mohammadzadeh, Ali Mohammadpour Mir, Ali Habibzadeh Bijani, Mohsen Mohammadi* Pages 149-153
    Background and purpose

    Sinusitis is a common disease in children that can lead to acute and chronic problems and sometimes severe complications. There is lack of evidence on underlying causes of chronic sinusitis in children in Iran, so, this study aimed to investigate the prevalence of humoral immune deficiency in patients with chronic sinusitis.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in all children aged 3 to 14 years old with allergic reactions of the upper respiratory tract for more than 12 weeks who attended Amirkola Children Hospital. All patients were evaluated for serum immunoglobulin concentrations (IgM, IgE, IgA, and IgG) by immunoturbidimetric technique.

    Results

    Out of 120 children studied, 79 were males and the patients’ mean age was 6.9 ± 2.9 years. Humoral immunity was found in 49% of children with chronic sinusitis. Elevated IgE was seen in 54 (45%) patients and 12 patients were observed with low levels of IgA (10%). Seven patients had both IgE and IgA deficiency and 10% of immunocompromised patients had IgA deficiency. Sinusitis was more prevalent in fall. The highest incidence was in patients aged 5-9 years old. There was a significant relationship between elevated IgE and season (P=0.013).

    Conclusion

    Our study showed that immunoglobulin abnormality is relatively common and expected in children with sinusitis.

    Keywords: chronic sinusitis, immunoglobulin, humoral immune disorder
  • Touraj Assadi*, Ehsan Abedini, Soana Sarafraz Pages 154-159
    Background and purpose

    Adherence to the principles of professional ethics in medical groups, in addition to influence patient satisfaction, plays a key role in improving and restoring their health. The aim of this study was to evaluate professional ethics from the perspective of recipients and service providers in hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    This descriptive analytic study was performed in employees (n= 241), patients (n= 309), and managers (n= 25) in Mazandaran province hospitals, Iran, 2019. The sampling methods for patients, staff, and managers were simple random, systematic, and census random, respectively. Data were collected using a researcher-made questionnaire. The content and face validity of the questionnaire were determined by experts. The construct validity was confirmed by confirming factor analysis and its reliability was assessed by Cronbach's alpha coefficient and compound reliability. Data analysis was performed applying descriptive statistics and one-way analysis of variance (ANOVA).

    Results

    The mean score for medical ethics was higher from the perspective of staff (4.17±0.64) compared to managers (4.15±0.52) and patients (3.95±0.71) (P <0.05). Communication with colleagues and respecting patient rights were found with the highest and lowest scores (4.34 ± 0.55 and 4.09 ± 0.68, respectively).

    Conclusion

    Medical ethics was favorable in hospitals of Mazandaran province. But, continuous evaluation of different dimensions of medical ethics is needed to identify weaknesses and strengths, thereby making appropriate decisions to provide enhanced services.

    Keywords: professional ethics, patient rights, ethics
  • Shahram Ala, Ebrahim Salehifar*, Sara Kiadaliri Pages 160-165
    Background and purpose

    Drug interactions are one of the serious subsets of medication errors and occur when the effects or toxicity of one drug are affected by another. This study aimed to investigate drug interactions and the role of pharmacist in reducing drug interactions in Ramsar Imam Sajjad Hospital, Iran.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in all prescriptions of medicinal products by specialist physicians in Ramsar Special Clinic from March to May 2019. Drug interactions were determined based on Drug Interaction Facts (2014) and Drugs website (www.drugs.com). A list of drug interactions prescribed by each physician was compiled and discussed in face-to-face visits with physicians. They were then provided with a list of unsafe combinations of medications. Prescriptions of physicians who had previous history of prescriptions with drug interactions were reviewed within two months in January and February 2020.

    Results

    In first phase, 2864 prescriptions were studied of which 268 (9.3%) were detected with drug interactions. There were 40 (14.9%) cases of major drug interactions and 228 (85%) cases of moderate drug interactions. After providing feedback to physicians about drug interactions, the rate of drug-drug interactions decreased from 9.3% to 6.4%.

    Conclusion

    Many drug interactions are preventable and communications between physicians and pharmacists can help identifying drug interactions and minimizing their incidence.

    Keywords: medication errors, rational prescribing, feedback
  • Maryam Mobini*, Elham Sadat Banimostafavi, Mehran Razavipour Pages 166-172

    Subcutaneous calcinosis consists of abnormal calcium deposition in soft tissues and is one of the complications of scleroderma, especially in limited systemic sclerosis. It is one of the criteria of CREST syndrome (calcinosis cutis, Raynaud phenomenon, esophageal dysfunction, sclerodactyly, and telangiectasia). A 44-year-old woman with systemic scleroderma for 20 years was presented with pain in the elbow, fingers and toes, and extensive calcinosis in soft tissue. The patient was treated with immunosuppressive medications due to lung parenchymal involvement and received various drug and surgical treatments for soft tissue calcinosis. In situations of poor response to medication, surgical treatment could be the only option for treating symptomatic lesions.

    Keywords: CREST syndrome, calcinosis cutis, systemic sclerosis
  • Gholamali Godazandeh, Seyed MohammadMehdi Ghaffari Hamedani*, Alireza Sanei Motlagh, Mahtab Bonyadi, Amin Barati Pages 173-178

    Background and purpose Pulmonary arteriovenous malformations (PAVM) are lung lesions that affect most of the periphery of the lower lobes, and are manifested by dyspnea, hemoptysis, and hemothorax. Pregnancy is one of the conditions in which these malformations appear due to hemodynamic changes and hormonal factors such as increased levels of estrogen. This paper presents the case of a pregnant woman at 28 weeks of gestation who received first-aid treatment for symptoms of respiratory distress and hemothorax. Then, she was transferred to the operating room and thoracotomy was performed and the vascular lesion was resected. After that, the patient had stable hemodynamic conditions and was transferred to the ward. Our patient was eligible for thoracotomy due to pulmonary manifestations of the disease. In dealing with these situations, immediate counseling and collaboration of gynecologists with thoracic surgeons can save the lives of mother and her fetus.

    Keywords: pulmonary arteriovenous malformation, pregnancy, thoracotomy, hemothorax
  • Javad Ghaffari*, Negar Ghaffari Pages 179-195

    Urticaria is a pruritic skin lesion characterized by rapid onset of blanchable central wheals and marginal flare. Urticaria diseases are categorized on the basis of their duration, etiology, and causes. In this review, a thorough search was conducted in electronic databases such as Scopus, Pubmed, and Google Scholar using the following keywords: urticaria, acute urticaria, chronic urticaria, etiology of urticaria, diagnosis of urticaria, and treatment of urticaria. Search was limited to the articles published in January 2006 to December 2019. Urticaria is a highly prevalent disease that is experienced by 10-20% of general population during their lifetime. Acute urticarial is more common and affects about 1-5% of the population. Patients with urticaria, especially chronic urticaria are prone to stress, excitement, or obsession and have low quality of life. The etiology of urticaria is still unknown in most cases and usually a complete history and physical examination helps in making diagnosis. Antihistamines are the first-line treatment of both acute and chronic urticaria. This study aimed to review the latest etiologies of urticaria and its diagnostic and therapeutic approaches.

    Keywords: acute urticaria, chronic urticaria, antihistamines