فهرست مطالب

Operation and Automation in Power Engineering - Volume:8 Issue: 3, Autumn 2020

Journal of Operation and Automation in Power Engineering
Volume:8 Issue: 3, Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/05/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن سیاهکلی* صفحات 182-194

    مساله برنامه ریزی بهره برداری با عدم قطعیت در برخی پارامترهای سیستم از جمله بار، رزرو و تولید بادی همراه است. یکی از موضوعات مهم برای بهره بردار سیستم قدرت مدلسازی این عدم قطعیتها است. بهره برداران سیستم قدرت می توانند از روش های مختلف برای مدیریت عدم قطعیتها از جمله روش های متغیرهای تصادفی و فازی استفاده کنند. در این مقاله یک روش جدید از مدلسازی فازی برای فرمول بندی مساله هماهنگی واحدهای نیروگاهی در محیط عدم قطعیت و شامل منابع ذخیره ساز ارایه شده است. توابع فازی نوع دوم بازه یکنواخت برای مدلسازی عدم قطعیت در تولید منابع بادی بکار گرفته شده و از توابع فازی نوع یک برای مدلسازی سایر عدم قطعیتهای سیستم در مساله ورود و خروج واحدهای نیروگاهی استفاده شده است. روش پیشنهادی روی دو سیستم نمونه که دارای منابع تولید متعارف، منابع بادی و نیروگاه های تلمبه ذخیره ای هستند پیاده شده تا تفاوت این دو نوع مدلسازی فازی بررسی شود. نتایج حاصله نشان دهنده بهبود در سود کل مساله هماهنگی واحدها در مدلسازی فازی نوع دوم نسبت به اول است.

    کلیدواژگان: ورود و خروج واحدها، مجموعه فازی نوع دوم، عدم قطعیت تولید بادی، نیروگاه تلمبه ذخیره ای
  • محمدرضا بهنام فر، حسن براتی*، مهدی کرمی صفحات 195-208

    این تحقیق به معرفی یک ساختار تصادفی برای نیروگاه های تولیدکننده انرژی که در خود برنامه ریزی آبی- حرارتی با نیروگاه بادی در برنامه ریزی کوتاه مدت برای انرژی مشترک و بازار رزرو شرکت می کنند، می پردازد. در برنامه ریزی تصادفی مربوط به خود برنامه ریزی آبی- حرارتی با نیروگاه بادی، علاوه بر انواع عدم قطعیت مانند قیمت انرژی، قیمت ذخیره چرخان و ذخیره غیرچرخان به عدم قطعیت منابع انرژی تجدیدپذیر مانند توان خروجی حاصل از نیروگاه بادی نیز اشاره شده است. برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح  مختلط برای مسئله خودبرنامه ریزی آبی– حرارتی در چارچوب پیشنهادی به برنامه ریزی عدد صحیح مختلط تبدیل می شود. پس به منظور فرمول بندی مورد نیاز در برنامه ریزی عددصحیح مختلط برای مسئله خودبرنامه ریزی آبی-حرارتی با نیروگاه بادی در مدلسازی واقعی به مواردی همچون اثر هزینه بارگذاری دریچه و غیره که با مدلسازی خطی همراه بوده اند مورد توجه می باشند. علاوه براین در واحدهای حرارتی به مواردی مانند مناطق بهره برداری ممنوعه و به طور کلی، انواع مختلفی از فرمول عدم قطعیت همچون قیمت انرژی و توان باد را نیز اشاره شده است. علاوه براین آنچه که در نیروگاه های حرارتی مورد توجه است استفاده از نرخ شیب دینامیکی می باشد. همچنین در بحث برنامه ریزی بین نیروگاه های مختلف درخصوص استفاده از منحنی های چند کارایی به نیروگاه های آبی اشاره شده است. در پایان تست های مورد نیاز بر روی سیستم 118 شینه IEEE  جهت صحت و روش تحقیق صورت پذیرفته، انجام شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی تصادفی، خودبرنامه ریزی ابی، حرارتی، عدم قطعیت قیمت، برنامه ریزی عددصحیح مختلط، عدم قطعیت باد
  • م. محمدنیا، ف. نامداری*، م.ر. شاه کرمی صفحات 209-219

    پایداری ولتاژ یکی از عوامل مهم در عملکرد قابل قبول سیستم های قدرت است. وقتی اغتشاشی در سیستم اتفاق می افتد؛ معمولا سیستم به سمت ناپایداری سوق داده می شود که در بعضی از موارد فروپاشی ولتاژ را در پی دارد. به منظور جلوگیری از این مسیله، یک شاخص تشخیص ناپایداری ولتاژ ناحیه گسترده به نام آنالیز برداری ارایه شده است. این شاخص، براساس توان های اکتیو و راکتیوی که در شینه های متصل به شینه ژنذراتوری در جریان اند، محاسبه می شود. به علاوه مادامی که VA فروپاشی ولتاژ را پیش بینی می کند؛ براساس گراف شبکه و با قطع خطوط ضعیف، سیستم ناحیه بندی می شود. بعد از ناحیه بندی نواحسی سالم و معیوب از یکدیگر جدا شده و در نواحی معیوب یک روش حذف بار هوشمند جدید براساس ANFIS-TSK(AN-T) اریه می شود. روش پیشنهادی برروی شبکه 39 شینه IEEE انجام شده است. با توجه به نتایج شبیه سازی، سرعت و دقت قابل قبول روش پیشنهادی را با سایر روش های نظیر مقایسه می کند.

    کلیدواژگان: حذف بار، آنالیز برداری، شاخص پایداری ولتاژ، ناحیه بندی
  • عادل زکی پور *، شکرالله شکری، مهدی سلیمی صفحات 220-233

    در این مقاله روشی برای کاهش تلفات ترانسفورماتور مبدل فلای بک با تغییر چیدمان سیم پیچ های آن ارایه شده است. روش جدید و ساده ای برای بهبود طراحی و کاهش تلفات ترانسفورماتور مبدل فلای بک بر اساس آنالیز دقیق مبدل فلای بک با استفاده از تحلیل اجزای محدود (FEM) ارایه شده است. همچنین تاثیر شار نشتی حول شکاف هوایی به عنوان یکی از عوامل مهم در بروز نقاط داغ در سیم پیچ های ترانسفرورماتور نشان داده شده و بنابراین این مشکل و روش های حل آن با جزییات بیشتری مورد مطالعه قرار گرفته است. بر این اساس، روش تحلیل اجزای محدود (FEM) برای بررسی تاثیر روش پیشنهادی در اصلاح ساختار سیم پیچی ترانسفورماتور، استفاده شده است. در واقع، ساختارهای متفاوتی از سیم پیچ ها که در بهبود راندمان ترانسفورماتور فلای بک موثر می باشند، ارایه و آنالیز شده است. در نهایت، برای ارزیابی دقت و تاثیر روش پیشنهادی، نتایج شبیه سازی و تست عملی ارایه شده است. نتایج عملی حاکی از بهبود 3.3 درصدی راندمان کل مبدل و کاهش 41.78 درصدی تلفات در ترانسفورماتور فلای بک می باشد.

    کلیدواژگان: طراحی ترانسفورماتور فرکانس بالا، تغییر چیدمان سیم پیچ، آنالیز روش اجزای محدود (FEM)، تلفات ترانسفورماتور، مبدل فلای بک
  • مجتبی حسن پور، محمود قنبری *، وحید پروین درآباد صفحات 234-244

    محدود کردن اضافه ولتاژهای کلیدزنی در هنگام برقدار کردن خطوط انتقال فوق فشار قوی از اهمیت بالایی برخوردار است. کلید کنترل لحظه وصل بهترین استراتژی محدودسازی اضافه ولتاژهای کلیدزنی بدون نیاز به برقگیر است. در طراحی عایقی سیستم انتقال بایستی مطالعات حالت گذرا با جزییات کامل انجام گیرد، اما چنین مطالعاتی در هنگام بهره برداری مرسوم نیست. از طرف دیگر اطمینان از قرارگیری ماکزیمم اضافه ولتاژ کلیدزنی در محدوده مجاز در شبکه های قدرت توسعه یافته ضروری است. در این مقاله روش جدیدی به منظور کنترل لحظه وصل در نرم افزار EMTP/ATP ارایه شده که در آن کلیه پارامترهای موثر شامل بار به دام افتاده لحاظ شده است. این استراتژی به منظور آموزش شبکه عصبی شعاعی بکار گرفته شده تا بتوان نقاط بحرانی و آسیب پذیر را در طول خط تشخیص داد. شبکه آموزش دیده قابلیت استفاده برای شرکت های برق را دارد تا اپراتورها بتوانند هنگام برقدار کردن خطوط، بهترین ترتیب برقدار کردن را در فرآیندی ایمن انجام دهند.

    کلیدواژگان: اضافه ولتاژهای برقدار کردن، شبکه انتقال، کنترل لحظه وصل، شبکه عصبی شعاعی
  • صفحات 245-256

    این مقاله به ارایه یک روش مبتنی بر مدل برای ردیابی نقطه حداکثر توان برای رشته های فتوولتاییک تحت شرایط سایه جزیی می پردازد. در روش پیشنهادی ولتاژ نقطه پیک سرتاسری بدون نیاز به حل عددی معادلات غیر خطی و ضمنی مدل ریاضی رشته فتوولتاییک محاسبه می شود. بر خلاف روش های مبتنی بر مدل موجود که در آن ابتدا موقعیت کلیه پیکهای محلی بر روی منحنی توان-ولتاژ تخمین زده شده و سپس موقعیت نقطه پیک سرتاسری از مقایسه این پیکهای محلی به دست می آید، در روش پیشنهادی موقعیت نقطه پیک سرتاسری مستقیما و بدون نیاز به ارزیابی و مقایسه جداگانه پیکهای محلی به دست می آید. ولتاژ نقطه پیک سرتاسری به دست آمده به عنوان یک مقدار مرجع در اختیار کنترل کننده ولتاژ ورودی مبدل بوست قرار می گیرد تا ولتاژ خروجی رشته فتوولتاییک را در مقدار ولتاژ مرجع محاسبه شده تنظیم نماید. مضاف براین، در روش پیشنهادی مقادیر مربوط به تابش و دمای ماژولهای فتوولتاییک از روی ولتاژ و جریان ماژولها تخمین زده شده و دیگر نیازی به سنسورهای دما و تابش نیست. همین عامل باعث می شود تا روش پیشنهادی به عنوان یک روش با قابلیت اطمینان بالا و کم هزینه مطرح گردد. در این مقاله مبانی نظری که بر مبنای آن روش پیشنهادی بنیان نهاده شده نیز مورد بحث قرار می گیرد. مطالعه روش ردیابی حداکثر توان سرتاسری پیشنهادی با سایر روش های موجود تحت شرایط مختلف تابش و دما نشانگر عملکرد رضایت بخش روش پیشنهادی از لحاظ سرعت و دقت پاسخ دهی است.

    کلیدواژگان: رشته فتوولتاییک، سایه جزیی، نقطه حداکثر توان سرتاسری، روشهای ردیاب حداکثر توان سرتاسری مبتنی بر مدل
  • امیر نیرومندفام، احمد صادقی یزدانخواه، رسول کاظم زاده* صفحات 257-272

    مدل های کنونی ارتقاء قابلیت اطمینان شبکه توزیع دیدگاه مصرف کننده ها را در ارایه سرویس مد نظر قرار نمی دهند. این مدل ها مقدار متوسط سرویس را به عنوان معیاری برای تشویق و تنبیه شرکت های توزیع استفاده می کنند. از سوی دیگر به دلیل شرایط شبکه های الکتریکی و عدم اطلاع از اولویت های مصرف کنندگان، شرکت های برق نیز اقدام به ارایه سرویس بر اساس دیدگاه مصرف کنندگان نمی نمایند. در این مقاله بیمه قابلیت اطمینان را برای حل مشکلات فوق استفاده کرده است که مصرف کنندگان را قادر می سازد تا در ازای پرداخت حق بیمه، قابلیت اطمینان را بر اساس اولویت های خود دریافت نمایند. شرکت توزیع حق بیمه های جمع آوری شده را برای ارتقاء قابلیت اطمینان یا پرداخت غرامت استفاده خواهد کرد. برای طراحی قراردادهای کارآمد بیمه ای و شناسایی اولویت های مصرف کنندگان این مقاله از تابع مطلوبیت استفاده کرده است. این تابع قادر است تا رضایت مصرف کننده را در ازای مصرف انرژی الکتریکی مورد سنجش قرار دهد. ساختار بیمه ای ممکن است منجر به ارایه سطح قابلیت اطمینان پایین به مصرف کنندگان شود که در آن شرکت توزیع حق بیمه های جمع شده را صرفا برای پرداخت غرامت استفاده نماید. برای اجتناب از این مشکل، در این مقاله پیشنهاد شده است که از ترکیب مدل بیمه ای پیشنهادی و مدل های رگولاتوری تشویق/جریمه ای برای ارتقاء قابلیت اطمینان استفاده شود. نتایج نشان دادند که موفقیت مدل پیشنهادی ارتباط تنگاتنگی با انعطاف شبکه دارد. هر چه انعطاف شبکه توزیع در ارایه قابلیت اطمینان بالاتر باشد، شرکت توزیع توانایی خواهد داشت تا سرویس های مختلفی بر اساس خواست مصرف کنندگان برای آن ها فراهم آورد.

    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، تابع مطلوبیت، بیمه، دیدگاه مصرف کنندگان
  • عبدالمجید دژم خوی*، مسعود حامدی، پرفسور حسین شایقی صفحات 273-281

    معمولا یک ریزشبکه مجزا شامل مجموعه ای از منابع تولید پراکنده، سیستم های ذخیره انرژی و بارها است که می تواند به منظور تامین انرژی الکتریکی مناطق دورافتاده مورد استفاده قرار گیرد. این مناطق از نظر جمعیتی و صنعتی کوچک هستند. اتصال این گونه مناطق به شبکه برق سراسری به علت هزینه بالای ایجاد خطوط انتقال، اقتصادی نیست. بنابراین در ریزشبکه های مجزا استفاده بهینه و مدیریت اقتصادی واحدهای تولیدی و ذخیره سازها موضوع مهمی است. به این ترتیب که باید استفاده از انرژی های تجدیدپذیر حداکثر شده و هزینه سوخت واحدهای دیزلی تاحد ممکن کاهش یابد. در این مقاله مساله بهینه سازی مربوطه تشکیل و با استفاده از بهینه سازی خطی حل می گردد. هزینه واحدهای دیزل وابسته به میزان تولید آنها است. همچنین این واقعیت که بازده واحدهای دیزل ثابت نیستند بلکه بسته به میزان تولید تغییر می کنند نیز لحاظ شده است. برای غلبه بر این چالش برنامه هایی برای مدیریت سمت تقاضا پیشنهاد شده است. عدم قطعیت بار نیز در این مقاله درنظرگرفته شده است. برای یک ریزشبکه نوعی چندین سناریو برای شرایط مختلف طرح و توسط GAMS شبیه سازی شده است.  نتایج شبیه سازی ها نشان دهنده ی موفقیت روش پیشنهادی در کاهش هزینه ها و سوخت مصرفی و افزایش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر است.

    کلیدواژگان: ریزشبکه، تولید پراکنده، مدیریت سمت تقاضا، برنامه ریزی خطی، عدم قطعیت بار
|
  • H. Siahkali * Pages 182-194

    The operation planning problem encounters several uncertainties in terms of the power system’s parameters such as load, operating reserve and wind power generation. The modeling of those uncertainties is an important issue in power system operation. The system operators can implement different approaches to manage these uncertainties such as stochastic and fuzzy methods. In this paper, new fuzzy based modeling approach is implemented to develop the new formulation of power system problems under an uncertain environment with energy storage systems. Interval type-2 fuzzy membership function (MF) is implemented to model the uncertainty of available wind power generation and the type-1 fuzzy MF is used to model the other parameters in weekly unit commitment (UC) problem. The proposed approach is applied to two different test systems which have conventional generating units, wind farms and pumped storage plants to consider differences between the type-1 and type-2 fuzzy approaches for uncertainty modeling. The results show that the total profit of UC problem using type-2 fuzzy MF is better than type-1 fuzzy MF.

    Keywords: Pumped storage plant, Type-2 fuzzy sets, Unit commitment, Wind power uncertainty
  • M. R. Behnamfar, H. Barati *, M. Karami Pages 195-208

    This study addresses a stochastic structure for generation companies (GenCoʼs) that participate in hydro-thermal self-scheduling with a wind power plant on short-term scheduling for simultaneous reserve energy and energy market. In stochastic scheduling of HTSS with a wind power plant, in addition to various types of uncertainties such as energy price, spinning /non-spinning reserve prices, uncertainties of RESs, such as output power of the wind power plant are also taken into account. In the proposed framework, mixed-integer non-linear  programming of the HTSS problem is converted into a MIP. Since the objective of the study is to show how GenCosʼ aim to achieve maximum profit, mixed-integer programming is used here. Therefore, to formulate the MIP for the problem of HTSS with a wind power plant in the real-time modeling, some parameters like the impact of valve loading cost (VLC) that are accompanied by linear modeling, are considered. Furthermore, in thermal units, parameters such as prohibited operating zones (POZs) and different  uncertainties  like the energy  price and wind power are included  to formulate the problem more suitably. The point that is worth noting is the use of dynamic ramp rate (DRR). Also, the application of multi-functional curves (L) of hydro plants is considered  when studying  inter-unit scheduling. Finally, the required tests are conducted  on  a modified  IEEE 118-bus system to verify the accuracy and methodology of the proposed method.

    Keywords: Hydro-thermal self-scheduling (HTSS), Mixed-integer programming (MIP), Price uncertainty, Stochastic programming, Wind uncertainty
  • M. Mohammadniaei, F. Namdari *, M.R. Shahkarami Pages 209-219

    Voltage stability is one of the most important factors in maintaining reliable operation of power systems. When a disturbance occurs in the power system, it usually causes instabilities and sometimes leads to voltage collapse (VC). To avoid such problems, a novel approach called Vector Analysis (VA) is proposed that exploits a new instability detection index to provide wide area voltage stability for the power systems. The presented index is calculated based on measuring the active and reactive powers that flow through the bus which is connected to the generator bus. Moreover, when the proposed VA approach predicts VC, through disconnecting weak lines and based on network graph, zoning is carried out in the power system. After zoning, damaged and undamaged zones will be differentiated and damaged zones requires load shedding (LS) which is accomplished using ANFIS-TSK (AN-T) intelligent method. The presented approach is applied to the IEEE-39 bus test system. The obtained simulation results demonstrate acceptable performance of the presented approach compared with other suggested methods in terms of speed and accuracy.

    Keywords: Load shedding, Vector analysis, Voltage stability Index, Zoning
  • A. Zakipour *, K. Abbaszadeh, S. Shokri, M. Salimi Pages 220-233

    In this paper, a novel method for loss reduction and efficiency optimization of the high frequency flyback transformers is proposed based on rearrangement of the windings. According to detailed analysis of the high frequency flyback transformer using FEM technique, a novel and simple approach for its design improvement and loss reduction is introduced. It is shown that leakage flux scattering in core air-gap is one of the main reasons for hot-spot point generation in the windings. So, this problem and its possible solutions are analyzed in more detail. Moreover, FEM analysis is used for investigation of the developed method and rearrangement of the winding structure. In fact, some winding structures for efficiency improvement of the flyback transformer is presented and analyzed. Finally, in order to verify accuracy and effectiveness of the developed approach, simulation and experimental results are presented. Experimental results show 3.3% improvement in total efficiency of the converter and 41.78% loss reduction in the flyback transformer.

    Keywords: high frequency transformer design, winding rearrangement, FEM analysis, transformer loss, flyback converter
  • M. Hasanpour, M. Ghanbari *, V. Parvin-Darabad Pages 234-244

    Mitigating switching overvoltages (SOVs) and conducting well-suited insulation coordination for handling stresses are very important in UHV transmission Lines. The best strategy in the absence of arresters is controlled switching (CS). Although elaborate works on electromagnetic transients are considered in the process of designing transmission systems, such works are not prevalent in day-to-day operations. The power utility and/or operator have to carefully monitor the peak values of SOVs so this values not to exceed the safe limits. In this paper, we present a novel CS approach in dealing with EMTP/ATP environment, where trapped charge (TC) is intended to train a radial basis function network (RBFN) meta-model that is implemented to calculate SOVs. A new weighted maximum overvoltage factor proposed to find locations of critical failure risk due to SOVs occurred along transmission lines. Power utilities or design engineers can benefit from the presented meta-model in designing a well-suited insulation level without spending time for taking into account the feasible risk value. Besides, the operators can energize the lines sequentially upon their choice; i.e., a safe and proper energization.

    Keywords: Switching overvoltage, Transmission Line, Controlled Switching, RBFN
  • S.M. Hashemzadeh, M. Hejri * Pages 245-256

    This paper presents a model-based approach for the global maximum power point (GMPP) tracking of solar strings under partial shading conditions. In the proposed method, the GMPP voltage is estimated without any need to solve numerically the implicit and nonlinear equations of the photovoltaic (PV) string model. In contrast to the existing methods in which first the locations of all the local peaks on the P-V curve are estimated and next the place of the GMPP is selected among them, the suggested method estimates directly the GMPP without any need for the evaluation of the other local peaks. The obtained GMPP voltage is then given as a reference value to the input voltage controller of a DC-DC boost converter to regulate the output voltage of the solar string at the GMPP voltage in various irradiation conditions. Furthermore, the values of the temperature and irradiation level of each PV module within the PV string are estimated, and therefore, the proposed method does not need to thermometers and pyranometers. This makes it as a reliable and low-cost GMPP tracking method. The theoretical aspects on which the proposed GMPP algorithm is established are also discussed. The comparison of the numerical results of the suggested GMPP tracking scheme with the existing methods at different environmental conditions shows the satisfactory operation of the proposed technique from the speed and accuracy point of views.

    Keywords: PV strings, Partial shading, Global maximum power point (GMPP), Model-based GMPP techniques (GMPP)
  • A. Niromandfam, A. Sadeghi Yazdankhah, R. Kazemzadeh * Pages 257-272

    The regulatory schemes currently used for reliability improvement have weaknesses in the provision of quality services based on the customers’ perspective. These schemes consider the average of the service as a criterion to incentivize or penalize the distribution system operators (DSOs). On the other hand, most DSOs do not differentiate electricity services at the customer level, due to the status of the electricity grid and lack of adequate information about customers’ preferences. This paper proposes a novel reliability insurance scheme (RIS), which enables the electricity consumers to determine their desired reliability levels according to their preferences and pay corresponding premiums to the DSO. The DSO can use the premiums to improve reliability or reimburse consumers. To design efficient insurance contracts, this paper uses utility function to estimate customers’ viewpoints of electricity energy consumption. This function measures the customers’ satisfaction of electricity energy consumption. The proposed utility based reliability insurance scheme (URIS) may create a free-riding opportunity for the DSO, in which low quality service is provided and the collected premiums are used to pay the reimbursements. To prevent free-riding opportunity, this paper incorporates the proposed URIS and reward/penalty schemes (RPSs). The results show that the success of the proposed reliability scheme increases as the grid flexibility increases.

    Keywords: Reliability regulation, utility function, insurance, customers’ viewpoints
  • A.M. Dejamkhooy *, M. Hamedi, H. Shayeghi, S.J. Seyedshenava Pages 273-281

    A stand-alone microgrid usually contains a set of distributed generation resources, energy storage system and loads that can be used to supply electricity of remote areas. These areas are small in terms of population and industry. Connection of these areas to the national distribution network due to the high costs of constructing transmission lines is not economical. Optimal utilization and economic management of production units and storage devices are important issues in isolated microgrids. During optimum utilization, of renewable energy harvesting is maximized and fuel cost of diesel units reduces as much as possible. In this paper, the optimization problem is designed and solved as Linear Programming (LP). The cost of diesel generator unit depends on its production. Also, the fact is considered that the efficiency of diesel generator units is not constant for all amount of production. As a solution for this challenge demand side management plans have been proposed. On the other hand, load uncertainty is considered in this paper. Several scenarios are simulated by GAMS software for different conditions of a typical microgrid. The simulation results show the success of the proposed method in reducing costs and fossil fuel consumption and increasing the consumption of renewable energy.

    Keywords: Microgrid, Distributed generation, Demand side management, linear programming, Load uncertainty