فهرست مطالب

Archives Of Occupational Health - Volume:4 Issue: 3, Jul 2020

Archives Of Occupational Health
Volume:4 Issue: 3, Jul 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد سلطان زاده*، ابوالفضل محمدبیگی، محمد فهیمی نیا صفحات 586-593
    مقدمه

    توجه به اصول ایمنی می تواند علاوه بر کاهش ریسک حوادث، آسیب ها و پیامدهای انسانی و مالی، ضامن راندمان و اثربخشی بالا و در نتیجه بهره وری مستمر یک سازمان باشد. مهمترین گام در استقرار یک شرایط ایمنی بهینه، تحلیل و ارزیابی وضعیت و شرایط موجود ایمنی یک سازمان می باشد. لذا، این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک ایمنی در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی قم طراحی و اجرا شده است.

    روش

    دامنه این مطالعه HSR شامل دانشکده های بهداشت، پزشکی و پیراپزشکی، دندان پزشکی، پرستاری و مامایی، طب سنتی ایرانی و سلامت و دین دانشگاه علوم پزشکی قم بود. این مطالعه در سال 1398 اجرا شده است و حیطه های مورد ارزیابی شامل منابع خطر مرتبط با ایمنی (حریق و انفجار، سقوط افراد و اشیا، برق و خطرت ثانویه) بود. این مطالعه در سه فاز (1) تشریح و تحلیل سیستم، (2) شناسایی منابع خطر و (3) ارزیابی میزان ریسک ایمنی مطابق با استاندارد نظامی آمریکا (MIL-STD-882) اجرا شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تشریح سیستم و شناسایی منابع خطر 228 منبع خطر در دانشکده های مورد مطالعه شناسایی شد. نتایج ارزیابی ریسک ایمنی بر اساس ماتریس ریسک دو بعدی احتمال و شدت نشان داد که 39 منبع خطر دارای ریسک پایین و قابل قبول، 71 منبع خطر دارای ریسک بالا و غیرقابل قبول و همچنین 118 منبع خطر دارای ریسک متوسط بودند.

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه بیانگر این بود که علی رغم تصور عمومی برای ایمن بودن و یا کم خطر بودن محیط های آموزشی، این محیط ها نیازمند توجه بیشتری درباره مسایل ایمنی می باشند. پیشنهاد می شود در این محیط های آموزشی یک برنامه مدیریت ریسک شامل شناسایی و ارزیابی ریسک و همچنین ارایه راهکارهای عملی برای کاهش ریسک ایمنی به منظور  استقرار یک شرایط ایمنی بهینه طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: ایمنی، ارزیابی ریسک، محیط آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مجید معتمدزاده، محسن مهدی نیا*، ابراهیم درویشی، رضا شهیدی، علی کریمی صفحات 594-599
    مقدمه

    شاخص توانایی انجام کار فاکتور مهم در طراحی کار و انتخاب افراد مناسب برای مشاغل مختلف می باشد که متغیر های مختلفی می توانند بر روی آن اثرگذار باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر شدت بی خوابی بر توانایی انجام کار در کارکنان شاغل در پروژه های یک شرکت عمرانی بود.  

    روش بررسی

    پژوهش تحلیلی - توصیفی حاضر بر روی 213 نفر پرسنل شاغل در پروژه های عمرانی انجام شده است. به منظور ارزیابی شدت بی خوابی از شاخص شدت بی خوابی مورین استفاده شده است. همچنین شاخص توانایی انجام کار افراد با استفاده از پرسشنامه ارایه شده توسط موسسه بهداشت حرفه ای فنلاند ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی و سابقه کار افراد به ترتیب 2/36 و 27/11 سال بود. میانگین و انحراف معیار شاخص شدت بی خوابی افراد برابر با 2/5±76/6 برآورد شد. آنالیز رگرسیون خطی چند گانه نشان داد  شدت بی خوابی، وضعیت تاهل، نوع استخدام و استعمال دخانیات اثر معناداری بر شاخص توانایی انجام کار دارند به طوری که متغیرهای مذکور، حدود 24% از تغییرات توانایی انجام کار را  تبیین می کنند.  

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که هر گونه اختلال خواب و کیفیت نامناسب خواب می تواند توانایی انجام کار در شاغلین را به شدت کاهش دهد. بنابراین به منظور افزایش توانایی انجام کار و در نتیجه افزایش بهره وری در تمامی سازمان ها توجه به برنامه های خواب- استراحت حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: توانایی انجام کار، شدت بی خوابی، اختلال خواب، پروژه های عمرانی
  • وحید احمدی مشیران، علی کریمی*، آیسا قاسمی کوزه کنان، حمیدرضا جمشیدی سولوکویی صفحات 600-605
    زمینه و هدف

    برای حفظ ایمنی صنایع فرایندی، روش های مختلف شناسایی و ارزیابی و کنترل خطرات وجود دارد. یکی از این روش ها در ارزیابی ریسک حریق و انفجار، شاخص DOW است که فاکتور خطرات را در رابطه با مواد و فرایند های مختلف استفاده میکند تا خطر حریق و انفجار را مرحله به مرحله ارزیابی و تعیین کند. مطالعه حاضر جهت بهبود روش آنالیز ریسک حریق و انفجار و مدیریت آن ها از روش منطق فازی استفاده کرده است تا میزان عدم قطعیت (خطا در رسیدن به نتیجه صحیح) را کاهش دهد.

    روش بررسی

    در مطالعه توصیفی حاضر بعد از بررسی فرایند تفکیک گاز، به منظور مطالعه بیشتر بر روی تجهیزاتی که دارای سطح ریسک بالا بودند، شاخص DOW به کار گرفته شد. سپس برای بهینه سازی رفتار پارامترهای تاثیرگذار بر شاخص DOW از منطق فازی استفاده گردید. تا میزان صحت نتایج بدست آمده افزایش یابد. 

    یافته

    مقادیر ریسک حاصل از بهینه سازی منطق فازی برای هر چهار ماده شیمیایی بیشتر از شاخص حریق و انفجار محاسبه شد. در هر دو روش، درجه ریسک متان طبق شاخص حریق و انفجار 1/262 و برای منطق فازی 6/265 بیشتر از سایر گازها بود. در مقابل، کمترین مقدار درجه ریسک مربوط به بوتان بود (شاخص حریق و انفجار 3/231 و براساس منطق فازی 6/248 بود). علی رغم درجه ریسک های متفاوت در هر دو روش (روش های DOW و  روش فازی) و همچنین برای هر چهار ماده شیمیایی، سطح ریسک تعیین شده برای همه موارد "خیلی زیاد" به دست آمد.

    نتیجه گیری

    برای وقوع یک حریق یا انفجار مجموعه ای از عوامل با یکدیگر ادغام می گردند. شاخص های کمی که قبلا ارایه داده شده است، علاوه بر صرف زمان زیاد برای دست یابی به نتایج، به دلیل پیچیدگی محاسباتی اغلب جواب های نهایی آن ها نادرست و به دور از واقعیت است. بنابراین استفاده از منطق فازی روش مناسبی برای کاهش خطا و کاهش زمان محاسبات می باشد و نتایجی که ارایه می دهد به واقعیت نزدیک تر بوده و از حساسیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: شاخص حریق و انفجار، F، EI، DOW، Fuzzy
  • اکبر بابایی حیدرآبادی، مرتضی خفایی، داوود افشاری، بهمن چراغیان، الهه رضائیان* صفحات 606-613
    پیش زمینه و هدف

    الگوی فرا نظریه ای الگویی است که به تغییرات جزیی پیشرفت یک رفتار، بسیار حساس است. از این رو الگوی فرانظریه ای در مقایسه با سایر الگوهای تغییر رفتار که به پدیده ها نظر همه یا هیچ دارند برای سنجش فعالیت جسمانی بسیارکاربردی تر است. با توجه به این که پرسشنامه مشابهی در خصوص انجام حرکات کششی در محیط کار بر اساس جستجوهای انجام شده یافت نشد، این مطالعه با هدف استاندارد سازی و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه سنجش حرکات کششی در محیط کار کارمندان دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پس از جستجوی متون و مطالعه پرسشنامه ها و ابزارهای مشابه موجود و از میان ابزارهای موجود و مرتبط، پرسشنامه اولیه طراحی شد. ابتدا با استفاده از نظرات متخصصین، اعتبار ظاهری و محتوایی سوالات پرسشنامه سنجیده شد. سپس قابلیت فهم سوالات پرسشنامه بر اساس نظرات 10 نفر از کارمندان بررسی شد. در انتها به منظور تعیین پایایی با روش آزمون-باز آزمون روی 30 نفر از کارمندان، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی با استفاده از نرم افزار spssبه دست آمد.

    یافته ها

    پس از انجام اصلاحات لازم با استفاده از نظرات متخصصین، در نهایت پرسشنامه با افزایش تعداد پرسش های حیطه خودکارآمدی از6 سوال به 7 سوال، کاهش تعداد پرسش های حیطه منافع حرکات کششی از 10 سوال به 5 سوال، افزایش تعداد پرسشهای حیطه موانع حرکات کششی از 4 سوال به 7 سوال و افزایش تعداد پرسشهای حیطه رفتار از 5 سوال به 20 سوال، تدوین گردید. در مرحله تعیین اعتبار، هر 40 سوال دارای روایی محتوایی قابل قبول (8/0 تا 99/0) بود. همچنین حداقل 80 درصد سوالات از نظر گروه هدف قابل قبول تشخیص داده شدند. مقدار ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی به ترتیب 86/0 و 7/0 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    پرسشنامه طراحی شده مبتنی بر سازه های الگوی فرانظریه ای جهت مداخله آموزشی بر ارتقاء حرکات کششی کارکنان از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگوی فرانظریه ای، حرکات کششی، روایی، پایایی، کارمندان، پرسش نامه
  • مهدی شفیع خانی * صفحات 614-620

    بررسی متون نشان می دهد موانع خاصی در برابر سیستم ارزیابی عملکرد وجود دارد. به منظور انجام اقدامات مناسب در راستای کاهش اثرات آن ها در هر سازمان ضرورت دارد که این موانع شناسایی شوند تا به این طریق اثرات آن ها در سطح قابل قبولی کاهش یابد. هدف تحقیق حاضر بررسی موانع اجرایی ماده 81 قانون خدمات کشوری در خصوص ارزیابی عملکرد کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی قزوین است. تحقیق حاضر بر اساس هدف بکار رفته از نوع کاربردی است. در ابتدا 11 فاکتور برای بررسی موانع (سازگاری استراتژیک، کامل بودن، عملی بودن، مضمون داری، شاخص بودن، شناسایی عملکرد موثر و نا موثر، روایی و اعتبار، مقبولیت و منصفانه بودن، گسترده بودن و فراگیر بودن، شفافیت و اخلاقی بودن) با استفاده از مرور ادبیات و نظر خبرگان شناسایی و در قالب پرسشنامه گنجانده شدند. این پرسشنامه پس از تعیین روایی و پایایی در بین 350 نفر از کارکنان دانشگاه توزیع گردید. پس از بررسی پارامتری بودن (آزمون گلموگروف اسمیرنوف) دادها با استفاده از آزمون دوجمله ای نا پارامتری و روش فریدمن مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد به جز سه متغیر اخلاقی بودن (میانگین 4٫13)، شفافیت (میانگین 4٫46) و مقبولیت و منصفانه بودن (میانگین 4٫46) سایر متغیرها به عنوان مانع شناسایی نشدند؛ بنابراین لازم است اقدامات مناسب در سازمان مذکور جهت کاهش اثرات این موانع انجام تا به این طریق بهره ور ی سازمان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، سیستم ارزیابی عملکرد، قانون خدمات مدیریت کشوری
  • روح الدین مرادی راد، شهرام وثوق، سکینه مهدوی* صفحات 632-641
    هدف

    پوسچر نامناسب به عنوان یکی از ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی عضلانی شناخته شده است. بنابراین ارزیابی پوسچرهای عملیاتی جهت اصلاح پوسچرهای نامطلوب و کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی امری ضروری می باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح ریسک پوسچرهای کاری با استفاده از روش REBA & NERPA و تعیین ارتباط آن با بروز ناراحتی های اسکلتی عضلانی در مشاغل عملیاتی شرکت پالایش نفت آبادان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی و توصیفی - تحلیلی بود. با استفاده از فرمول کوکران تعداد315 نفر از کارکنان عملیاتی شرکت پالایش نفت آبادان مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش REBA & NERPA و  گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون به منظور تعیین میزان همبستگی نتایج حاصل از روش REBA و  NERPA استفاده شد. سطح اطمینان 95% در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از روش REBA، بیشترین درصد فراوانی مربوط به سطح ریسک آنالیز پوسچر به  ترتیب206 نفر (4/65%) افراد در رده میزان متوسط، 88 نفر (9/27%) افراد در رده میزان پایین، 20 نفر (3/6%) از افراد مورد مطالعه در رده بالا قرار گرفتند. نتایج حاصل از روش NERPA بیشترین درصد فراوانی مربوط به سطح ریسک آنالیز پوسچر به ترتیب مربوط به به 158 نفر (2/50%) افراد در رده میزان بالا، 134 نفر (5/42%) از افراد مورد مطالعه در رده متوسط و 23 نفر (3/7%) افراد در رده میزان بسیار بالا قرار گرفتند.. نتایج آزمون های آماری نیز نشان داد که بین میانگین نمره REBA و NERPA   (P<0.001) از نظر آماری رابطه معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با وجودی که شدت ناراحتی در افراد مورد مطالعه پایین بود، اما پوسچرهای مشاغل مورد بررسی و سطح ریسک آنها بر روی بروز ناراحتی های اسکلتی عضلانی و شدت این ناراحتی ها اثرگذار بود. بنابراین در کنار اقدامات اصلاحی دیگر که جهت پیشگیری و درمان اختلالات اسکلتی عضلانی انجام می گیرد، اعمال اقدامات کنترلی در جهت اصلاح پوسچرهای کاری امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی پوسچر، REBA، NERPA اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WMSDs) شرکت پالایش نفت آبادان
|
  • Ahmad Soltanzadeh*, Abolfazl Mohammadbeigi, Mohammad Fahiminia, Alireza Omidi Oskouie Pages 586-593
    Background

    Consideration of safety principles can decrease the risk of incidents, damage, human and financial impacts, and guarantee a high effectiveness and efficiency and consequently, continuous productivity in an organization. The most important step in providing an optimal safety condition is analysis of the present safety conditions in an organization. In this regard, the present study aims to evaluate the safety risk in the faculties of Qom University of Medical Sciences.

    Methods

    The population of this HSR research includes the Faculties of Health, Medicine and Paramedicine, Dentistry, Nursing and Midwifery, the Iranian Traditional Medicine, and Health and Religion of Qom University of Medical Sciences. This research was performed in 2019, and it has investigated the safety risk resources (fire and explosion, the objects and individuals’ falling, electricity incidents, and secondary risks). The research was performed in three phases including: 1) system analysis, 2) recognition of the safety risks, and 3) evaluation of the safety risk in accordance with the US Military Standard (MIL-STD-882).

    Results

    Based on the results of system analysis, 228 risk resources were identified in the studied faculties. The results of evaluating the safety risk based on a two dimensional risk matrix (probability- severity) showed that 39 resources have a low and acceptable risk, 71 resources have a high and unacceptable risk, and 118 resources have a medium-level risk.

    Conclusion

    According to the findings, in spite of the widely accepted assumption of safety of the educational environments, there should be more attention to safety issues in these environments. It is suggested to design a risk management model for identifying and evaluating the risks in these environments and proposing practical solutions for decreasing the safety risks and providing a safe environment.

    Keywords: Safety, Risk assessment, Educational environment, Qom University of Medical Sciences
  • Majid Motamedzadeh, Mohsen Mahdinia*, Ebrahim Darvishi, Reza Shahidi, Ali Karimi Pages 594-599
    Background

    The work ability index (WAI) is a very important factor in planning a job and selecting suitable people for different occupations, and it can be affected by different factors. The aim of this study was to investigate the effect of insomnia severity on the employees’ work ability in a construction project.

    Methods

    This descriptive-analytical research has studied 213 employees of construction projects. Morin insomnia severity index (ISI) was used to evaluate the insomnia severity. Moreover, work ability was assessed using a questionnaire designed by the Finnish Institute of Occupational Health. Statistical data analysis was performed by SPSS19.

    Results

    The mean age and working experience of the individuals were respectively 36.2 and 11.27 years. The mean and standard deviation of the insomnia severity index was 6.76(2.5). Multiple linear regression analysis showed that insomnia severity, marital status, type of employment, and smoking had a significant effect on work ability index (WAI); so that the mentioned variables explained about 24% of the WAI variance.

    Conclusion

    Since sleep disorders and poor sleep quality can significantly decrease the work ability of employees, it is important to pay attention to sleep-rest programs to maintain and increase work ability and productivity.

    Keywords: Work ability, Insomnia severity, Sleep disorder, Construction projects
  • Vahid Ahmadi Moshiran, Ali Karimi*, Aysa Ghasemi Kuzeonan, HamidReza Jamshidi Slukloei Pages 600-605
    Background

    The occurrence of fire and explosion accidents in the process industries is accompanied by the gradual release of large amounts of energy. The DOW Index is one of the methods of evaluating fire and explosion in the process industries. The present study used the fuzzy logic method to improve the results of the fire and explosion risk analysis method and reduce their uncertainty (error in achieving the correct result).

    Methods

    In the present cross-sectional study, having analyzed the gas separation process, the DOW index was applied to study high-risk equipment. Then, to optimize the behavior of the parameters affecting the DOW index, each weight parameter was assigned to between 0 and 1, and the membership functions of each degree of risk were determined based on the fuzzy rules classification system. The five selected linguistic variables based on membership functions were used to assess the risk level.

    Results

    Considering butane, the level of fire and explosion risk was 231.3, which was less risky than the fuzzy logic result of 248.6. Methane risk was calculated according to the fire and explosion index of 262.1 while using fuzzy logic that was 265.6. The lowest risk difference was observed between the two methods for ethane (258.9 conventional method and 259.1 fuzzy method results). The risk level calculated by DOW for propane was 243.6, and the risk level was 255.1 while using fuzzy logic.

    Conclusion

    Although both methods yielded a high degree of risk, fuzzy logic results indicated higher numerical values comparing to the conventional DOW method. Compared to the conventional DOW method, fuzzy logic results are closer to reality with higher confidence levels.

    Keywords: Fire, explosion index, Risk assessment, DOW, Fuzzy logic, Process unit
  • Akbar Babaei Heydarabadi, Morteza Abdullatif Khafaee, Davood Afshari, Bahman Cheraghian, Elahe Rezaeian* Pages 606-613
    Background

    The trans-theoretical model is a model that is very sensitive to changes in the minor progress of behavior. Therefore, the trans-theoretical model is more practical than other patterns of behavior change, which have been considered all or no to measure physical activity. This study aimed to standardize and determine the validity and reliability of the tensile movement questionnaire at the University of Medical Sciences employees.

    methods

    In this study, after searching the texts and the study of the same questionnaires and tools and among the available and related tools, the initial questionnaire was designed. First, the validity and content of the questionnaire were measured using expertschr('39') comments. Then, the ability to understand the questionnaire based on the opinions of 10 employees was investigated. Finally, to determine the reliability with the experimental-open test method, 30 employees, Cronbachchr('39')s alpha, and the correlation coefficient were obtained using SPSS software.

    Results

    After performing the necessary reforms with expertschr('39') opinions, finally, the questionnaire with increasing the number of questions of the field of self-efficacy from 6 to 7 questions, the reduction of the number of questions of the interests of stretching movements from 10 to 5 questions, increasing the number of questions of the barriers of stretching movements from 4 to 7 questions and increasing the number of questions of In the validation stage, each 40 of the questions had acceptable content validity (8.0 to 99.0). Also, at least 80% of the questions were diagnosed in terms of the target group acceptable. Cronbachchr('39')s alpha coefficient and correlation coefficient were 86.0 and 7.0, respectively.

    Conclusion

    A designed questionnaire based on the trans-theoretical model constructs to assess educational intervention to enhance the tensile movements of employees has acceptable reliability and validity.

    Keywords: Trans-theoretical model, Stretching gestures, Validity, Reliability, Employees, Questionnaire
  • Mehdi Shafikhani *, Abbas Shafikhani, Mostafa Pouyakian, AliAkbar Shafikhani Pages 614-620
    Background

    Measuring the employeechr('39')s performance and examining their behaviors and capabilities are among the principal responsibilities in managing human factors in organizations. A performance appraisal system meets specific barriers. It is required to recognize these barriers to decrease their influences to a satisfactory level to take proper measures to decrease their influences in any organization. This research aims to examine the executive barriers of Article 81 of the Civil Service Act concerning the appraisal of personnelchr('39')s performance in Qazvin University of Medical Sciences.

    Methods

    This research is a kind of applied based on the used objective. Basically, 11 factors were recognized to analyze the barriers (strategic congruence, thoroughness, practicality, meaningfulness, specificity, recognizing efficient and inefficient performance, validity, acceptability and fairness, inclusiveness, openness and ethicality) utilizing literature review and expertchr('39')s view and included in the questionnaire. This questionnaire was distributed among 350 university employees after discovering its validity and reliability. The data were analyzed using the Nonparametric Binomial Test and Friedman method after checking for being parametric (Kolmogorov–Smirnov test).

    Results

    The results revealed that except for the three variables of being ethical ((mean 4.13), openness (mean 4.46) and acceptability and fairness (mean 4.46), other variables were not recognized as barriers; Consequently,

    Conclusion

    It is required to take proper measures in the mentioned organization to decrease the influences of these barriers to enhance the productivity of the organization.

    Keywords: Performance management, Performance appraisal system, Performance improvement, Human resource management
  • Fereshteh Jahani, Zeinab Mosavian Asl, Bahram Kouhnavard*, Shoaib Shamsaddini Pages 621-626
    Introduction

    Risk perception and attitudes of employees to safety is one of the requirements for the Establishment of safety culture and access to a safer working environment. If the attitude of employees in safety can be improved and completed, their safety performance also improves. So, in order to achieve to an appropriate working environment, it is necessary to measure a personchr('39')s perception of safety. The current study aims to explore the relationship between attitudes and safety performance among employees of a cement industry.

    Methodology

    the present study is descriptive sectional, which was conducted among employees of a cement industry in the south of the Iran and in 2018. Information required was collected through the attitude questionnaire and safety performance, and finally 130 questionnaires were completed. The data analysis was carried out through the SPSS software version 24 and the Kruskal–Wallistests and man Whitney and Spearman.

    Results

    the mean safety attitude was determined by 3.85±0.28. According to this, there is no significant relationship between the level of safety attitude with age (P=0.32) and the degree of education (P=0.36) and Work experience (P=0.52) and accident numbers (P=0.47) and number of education (P=0.320). On the other hand, the safety attitude with safety performance showed a significant relation (P=0.278).

    Conclusion

    according to the results of the study and the significant relation between the attitude and performance of safety, it can be stated that Through planning to correct safety considerations, can take an important step in the safe operation of worker.

    Keywords: safety attitude, safety performance, accidents
  • Javane Momeni, Elham Yahyaei, Razieh Janizadeh, Yasaman Pourbakhshi, Samira Elyasi, Mehdi Jahangir Boluorchian* Pages 627-631
    Background

    Today human resources are strategic parts of the organizations and are considered as intelligent and valuable assets. Human resources are the most valuable asset of organizations that face the major problem. Research has shown that working life and personal life have an interactive and exacerbate effect on each other. Based on the vast variety of harmful effects that endanger welders health it was tried to investigate the relationship between life quality and working life quality of contract welders in a shipbuilding factory in Bandar Anzali city.

    Methods

    In this analytical descriptive cross–a sectional study carried in 2014, 100 contract welders in the shipbuilding industry in Bandar Anzali was selected with the systematic method, and participated as contract welders. Data were collected with reliable and validated questionnaires include demographic information, life quality questionnaire (SF-36), and Walton life quality questionnaire (1975). Data were analyzed using SPSS18 software by using the Pearson correlation test.

    Result

     %84 of contract welders were very happy with their life quality, and %60 were satisfied with working life quality. There was a significant meaningful relationship between life quality and working life quality (P<= 0.00, r= 0.4). The overall living space variable from life quality had a significant meaningful relationship with life quality score changes (P <= 0.042, r= 0.342). There wasn’t any relationship between age, degree, and job experience with life quality and working life quality. But a single job or not having a second job had a significant meaningful relationship with life quality satisfaction and working life quality (P<= 0.023, r=0.262).

    Conclusion

     This study showed that there was a relationship between life quality and working life quality. Therefore improvement in either of these two can improve the other one and also help the health promotion of welders.

    Keywords: Contract Welders, Quality of Life, Quality of Working Life
  • Rohadin Moradi Rad, Shahram Vosough, Sakineh Mahdavi* Pages 632-641
    Background

    Improper posture is recognized as one of the risk factors in musculoskeletal disorders. So, operational postures assessment is required to correct undesirable postures and reduce musculoskeletal disorders. This study was conducted to specify the risk level of working postures utilizing REBA (Rapid Entire Body Assessment) and NERPA (Novel Ergonomic Postural Assessment) method and determining its relationship with the occurrence of musculoskeletal disorders in the operational occupations of Abadan Oil Refining Company.

    Methods

    The current study was a cross-sectional and descriptive-analytical study. Using the Cochran formula, 315 of the operational employees of the Abadan Oil Refining Company were studied. Data were gathered by the methods of REBA and NERPA and analyzed using SPSS 20 and statistical tests. The statistical test of the Pearson correlation coefficient was applied to determine the correlation between the results of REBA and NERPA methods. The confidence level of 95% was taken into consideration.

    Results

    Based on the results obtained from REBA method, the highest frequency percentage in the risk level of postural analysis was attributed to 206 subjects (65.4%) in the medium level, 88 subjects (27.9%) in the low level, and 20 subjects (6.3%) in the high level. Regarding the results obtained from NERPA method, the highest frequency percentage in the risk level of postural analysis was attributed to 158 subjects (50.2%) in the high level, 134 subjects (42.5%) in the medium level and 23 subjects (7.3%) were in the very high level. The statistical test results revealed that a statistically significant relationship was observed between the mean score of REBA and NERPA (P<0.001).

    Conclusion

    This studychr('39')s results declared that the NERPA method, by regarding the domain and angles of motion more than the REBA posture assessment, investigated the musculoskeletal health and was more worker-oriented.

    Keywords: Posture Assessment, REBA, NERPA, Work-Related Musculoskeletal Disorders (WMSDs), Abadan Oil Refining Company