فهرست مطالب
فصلنامه سلامت روان کودک
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/05/11
- تعداد عناوین: 26
-
-
صفحات 1-16زمینه و هدف
با توجه به این که اختلال نارسایی توجه-فزون کنشی بر عملکرد تحصیلی و روابط اجتماعی دانش آموز، تاثیر منفی می گذارد، بنابراین عدم تشخیص و درمان آن موجب ایجاد مشکلات آسیب شناختی جدی در زندگی آنها می شود. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری و تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به نارسایی توجه-فزون کنشی انجام شد.
روشروش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل30 دانش آموز پسر 11 الی 12 سال پایه پنجم و ششم ابتدایی مبتلا به نارسایی توجه-فزون کنشی شهرستان بندرانزلی در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در 3 دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (10 دانش آموز در هر گروه) جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های درجه بندی والدین (کانرز، 1990)، تاب آوری تحصیلی (مارتین، 2002) و احساس خودکارآمدپنداری تحصیلی (جینکز، 1999) استفاده شد. به گروه مداخله اول، مدیریت خشم در 12 جلسه60 دقیقه ای و به گروه مداخله دوم، قصه درمانی در 8 جلسه 45 دقیقه ای آموزش داده شد، اما به گروه گواه آموزشی داده نشد. هر سه گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل آنکوا و آزمون اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها:
نتایج این مطالعه نشان داد بین اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری تحصیلی (000/0>P ،2/403=F)، و تاب آوری تحصیلی (000/0>P ،992/789=F)، تفاوت معنادار وجود دارد. قصه درمانی نسبت به آموزش مدیریت خشم بر احساس خودکارآمدپنداری تحصیلی، (001/0>P)، وآموزش مدیریت خشم نسبت به قصه درمانی بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان، موثرتر بوده است (001/0>P). همچنین بین اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری (000/0>P ،407/116=F2/588)، و تاب آوری تحصیلی در مرحله پیگیری دوماهه (000/0>P ،648/385=F3/086)، تفاوت معنادار مشاهده شد.
نتیجه گیری:
نتایج نشان داد قصه درمانی نسبت به آموزش مدیریت خشم در افزایش خودکارآمدپنداری تحصیلی، و آموزش مدیریت خشم نسبت به قصه درمانی در افزایش تاب آوری تحصیلی، موثرتر بود. قصه درمانی به دلیل تسهیل در آموزش وکمک به شکل گیری رفتار کارآمد و برآورده شدن نیازهای عاطفی دانش آموزان، موثر است. همچنین روش مدیریت خشم از طریق آموزش تکنیک های حل مسیله، به افزایش خودمهارگری، سازش یافتگی روان شناختی، روابط بین فردی سازش یافته، و عملکرد مثبت در تکالیف تحصیلی منجر شد.
کلیدواژگان: مدیریت خشم، قصه درمانی، خودکارآمدپنداری تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، نارسایی توجه-فزون کنشی -
صفحات 17-30زمینه و هدف
محیط اطراف کودک نقش مهمی را بر سلامت جسمانی، روانی، و شکوفایی کودک دارد. محیط خانه کودک و آموزش والدین از جمله مواردی هستند که بر کارکرد شناختی کودک نقش اساسی دارند. هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی در شهر مشهد بود.
روشاین پژوهش از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای است. نمونه این پژوهش شامل 300 نفر از مادران دانش آموزان 8 تا12 ساله (103 دختر و 197 پسر) شهر مشهد در سال تحصیلی99-98 بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی کوراکو و همکاران (2018) و پرسشنامه نارسایی ها در کنش های اجرایی کودکان و نوجوانان بارکلی (2012)، پاسخ دادند. جهت بررسی پایایی با استفاده از نرم افزار SPSS از روش همسانی درونی به شیوه آلفای کرونباخ، جهت بررسی روایی سازه از نرم افزارLisrel با روش تحلیل عاملی تاییدی، و جهت بررسی روایی همگرا از روش همبستگی بین دو پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی کوراکو و همکاران (2018) و پرسشنامه کنش های اجرایی کودکان و نوجوانان بارکلی (2012) در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
یافته هامحتوای گویه های پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی نشان داد که این ابزار دارای پنج عامل مهار نظم، انگیزش، پاسخ به حساسیت، ملایمت، و فعالیت خاص با شاخص های برازش مطلوب است. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی برابر با 75/0 و برای خرده مقیاس های مهار نظم، انگیزش، پاسخ به حساسیت، ملایمت، و فعالیت خاص به ترتیب 75/0، 68/0، 78/0، 81/0، 83/0 به دست آمد.
نتیجه گیرییافته های این پژوهش نشان داد که بر اساس عامل های به دست آمده، پرسشنامه محیط خانه مبتنی بر کنش های اجرایی، ابزاری مناسب، معتبر، و روا جهت ارزیابی فعالیت های تحول شناختی بین والدین و کودکان در ایران است.
کلیدواژگان: محیط خانه، کنش های اجرایی، ویژگی های روان سنجی -
صفحات 31-40زمینه و هدف
با توجه به اینکه انجام رفتارهای پرخطر باعث ایجاد آسیب های جدی به فرد و جامعه می شود، شناسایی این گونه رفتارها و عوامل موثر بر آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در همین راستا در سال های اخیر بررسی الگوهای تفکر در ایجاد و تداوم این رفتار مورد توجه روان شناسان و متخصصان قرار گرفته است. بدین ترتیب مطالعه حاضر با هدف نقش نشخوار فکری و سرسختی روان شناختی در پیش بینی خطرپذیری نوجوانان انجام شد.
روشپژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر سرایان در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که 205 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های لازم در این پژوهش از پرسش نامه نشخوار فکری نالن- هوکسما و مارو (1991)، مقیاس سرسختی روان شناختی کیامریی و همکاران (1377) و پرسش نامه رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران (1390) استفاده شد. جهت تحلیل داده، از روش های آماری میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان استفاده شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد بین نشخوار فکری با خطرپذیری، رابطه مثبت و معنادار (0/001 > P)، اما بین سرسختی روان شناختی و مولفه های آن با خطرپذیری، رابطه منفی و معنادار وجود دارد (0/001 > P). همچنین نشخوار فکری و سرسختی روان شناختی توانستند در مجموع 26/06 درصد (0/01>P) از واریانس خطرپذیری نوجوانان را تبیین کنند.
نتیجه گیری:
بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که با اصلاح تفسیرهای ذهنی و بهبود شاخص های روان شناختی مانند تاب آوری، می توان میزان خطرپذیری رفتارهای نوجوانان را کاهش داد.
کلیدواژگان: نشخوار فکری، سرسختی روان شناختی، خطرپذیری -
صفحات 41-54زمینه و هدف
پرخاشگری یکی از آسیب های اجتماعی است که در جامعه در حال افزایش است. به همین جهت، پرخاشگری یک مسئله اجتماعی و یکی از موضوعات اساسی بهداشت روانی به شمار می آید. علاوه بر این، پرخاشگری یکی از مسایل مهم در دوران کودکی و نوجوانی است که با روابط فرزند با والدین و تعارضات خانوادگی در ارتباط است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط ساختاری تعارضات نوجوانان و والدین با پرخاشگری از طریق نقش میانجی بی تفاوتی اخلاقی در دانش آموزان دختر، انجام شد.
روشنوع پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر قم در سال تحصیلی 98-99 بود که 607 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شرکت کردند. افراد نمونه به پرسشنامه های رابطه والد- فرزند (فاین، مورلند و شویل، 1983)، بی تفاوتی اخلاقی (کاپرارا و همکاران، 2006) و پرخاشگری (باس و پری، 1992) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد تاثیر تعارض والدین و دانش آموزان بر بی تفاوتی اخلاقی (0/67 , β=0/01P<) و پرخاشگری (0/47 , β=0/010P<)، مثبت و معنادار است؛ تاثیر بی تفاوتی اخلاقی بر پرخاشگری (0/26 , β=0/01P<) مثبت و معنادار است؛ و بی تفاوتی اخلاقی در ارتباط بین تعارض نوجوانان و والدین و پرخاشگری، نقش میانجی مثبت و معناداری دارد (0/17 , β=0/01P<).
نتیجه گیریبر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که تعارض والدین و دانش آموزان به افزایش بی تفاوتی اخلاقی و پرخاشگری دانش آموزان دختر، منجر می شود. همچنین بی تفاوتی اخلاقی بر رابطه بین تعارض والدین و دانش آموزان و پرخاشگری آنان، می افزاید.
کلیدواژگان: تعارض نوجوانان و والدین، بی تفاوتی اخلاقی، پرخاشگری -
صفحات 55-65زمینه و هدف
یکی از مشکلات رفتاری شایع کودکان در سال های اخیر پرخاشگری به شکل های مختلف است. محیط زندگی کودک و رویارویی با الگوهای رفتاری موثر، نقش مهمی در شکل گیری رفتار کودک دارد. با توجه به ضرورت شناخت دقیق عوامل موثر بر رفتارهای پرخاشگرانه، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پرخاشگری کودکان بر اساس خشونت خانگی و الگوهای ارتباطی انجام شد.
روشطرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی مدارس دولتی شهر شیراز در سال تحصیلی 98-99 بود که 136 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه مورد مطالعه، انتخاب شده اند. پرسشنامه پرخاشگری (باس و پری، 1992)، پرسشنامه خشونت خانگی (ادلسون، جانسون و شین، 2007) و پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (ریچی و فیتزپاتریک، 1990) به عنوان ابزارهای این پژوهش برای جمع آوری داده ها، استفاده شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss22 و با روش های میانگین، انحراف استاندارد، و تحلیل رگرسیون، تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها:
نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ترکیب سه متغیر رویارویی با مشاجره والدین، رویارویی با خشونت در محله یا مدرسه، و جهت گیری همنوایی، بهترین پیش بینی کننده پرخاشگری کودکان هستند که در مجموع 65 درصد واریانس آن را تبیین می کنند.
نتیجه گیریبر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که پرخاشگری کودکان به وسیله عواملی هم در سطح خانواده مانند مشاجره والدین و هم در سطح خارج از خانه مانند محیط مدرسه، قابل تبیین است. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
کلیدواژگان: پرخاشگری کودکان، خشونت خانگی، الگوهای ارتباطی خانواده -
صفحات 66-78زمینه و هدف
ناگویی هیجانی به عنوان دشواری در شناسایی و بیان احساسات، تفکر بیرونی محور، و فرایندهای تخیلی محدود، تعریف شده است. بیشتر مطالعات در زمینه ناگویی هیجانی در افراد بزرگسال انجام شده و پژوهش های کمتری جهت ارزیابی ناگویی هیجانی کودکان انجام شده است؛ بنابراین هدف این پژوهش ساخت، اعتباریابی، و شناسایی ساختار عاملی مقیاس ناگویی هیجانی کودکان بود.
روشاین پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد و جامعه آماری آن شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر قروه در سال تحصیلی 99-1398 بود. حجم نمونه شامل 260 دانش آموز از جامعه ذکر شده بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (ریف و همکاران، 2006) جهت تعیین روایی همگرا، و مقیاس محقق ساخته ناگویی هیجانی کودکان توسط والدین دانش آموزان تکمیل شد. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS 22 و LISREL 8.5و به روش ضریب همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی، و تاییدی تحلیل شدند. همچنین روایی محتوایی این مقیاس توسط 4 نفر از متخصصان حوزه روان شناسی تایید شد.
یافته هانتایج تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در بیان احساسات، دشواری در خیال پردازی، دشواری در تشخیص احساسات از تغییرات فیزیولوژیکی، و تفکر عینی با مقدار ویژه بالاتر از 1 توانسته اند 59/26 درصد از واریانس گویه ها را تبیین کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد. یافته های این پژوهش نشان داد که میزان آلفای کرونباخ برای کل مقیاس70/. و برای هر یک از عوامل دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در بیان احساسات، دشواری در خیال پردازی، دشواری در تشخیص احساسات از تغییرات فیزیولوژیکی، و تفکر عینی به ترتیب 89/.، 81/.، 88/.،60/. و 71/. به دست آمد.
نتیجه گیریبر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که مقیاس 26 گویه ای ناگویی هیجانی کودکان از نظر اعتبار و ساختار عاملی، ابزار مناسبی جهت استفاده در حوزه های مختلف روان شناسی، آموزشی، و پژوهشی است و استفاده از این آن به تمامی متخصصان و پژوهشگران حوزه روان شناسی، پبشنهاد می شود.
کلیدواژگان: ساخت و اعتباریابی، ساختار عاملی، ناگویی هیجانی -
صفحات 79-95زمینه و هدف
اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از رایج ترین اختلال های رفتاری در کودکان و نوجوانان است که هر دو دسته عوامل ژنتیکی و محیطی، در تظاهرات بالینی آن نقش دارند. این اختلال در سنین پیش دبستانی و ابتدایی نیز رایج است و بر عملکرد تحصیلی و سازشی دانش آموزان بسیار تاثیرگذار است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی و درمان تعامل والد-کودک بر کنش های اجرایی و تعامل والد- کودک در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.
روشروش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دختران 7 تا 9 سال با اختلال نافرمانی مقابله ای مقاطع اول تا سوم ابتدایی شهر تنکابن در سال تحصیلی 99-98 بود. با استفاده از روش نمونه گیری دومرحله ای تصادفی، 39 دانش آموز از جامعه آماری ذکر شده به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (13 دانش آموز در هر گروه) جایدهی شدند. به گروه آزمایش اول، بازی درمانی در 8 جلسه 90 دقیقه ای و به گروه آزمایش دوم، 12 جلسه90 دقیقه ای تعامل والد-کودک آموزش داده شد؛ این در حالی است که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرده است. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (گادو و اسپرافکین، 1994)، پرسشنامه کنش های اجرایی (جیویا و همکاران، 2000)، و پرسشنامه ارزیابی روابط والد- کودک (فاین و همکاران، 1983) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
یافته هانتایج پژوهش حاضر نشان داد بین اثربخشی بازی درمانی و درمان تعامل والد-کودک بر مهارت های تنظیم رفتار (23/52=F، 001/0=P) کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای، تفاوت وجود دارد؛ ولی بین اثربخشی این دو شیوه درمان بر مهارت های فراشناختی (71/11=F، 001/0=P)، احساسات مثبت (77/6=F، 005/0=P)، همانندسازی (06/11=F، 018/0=P)، عدم گمگشتگی نقش (86/4=F، 001/0=P)، و ارتباط (49/6=F، 005/0=P)، تفاوت وجود ندارد.
نتیجه گیریبه نظر می رسد هر دو درمان با بهبود شناخت اجتماعی کودک و تسهیل دستیابی به خودتنظیمی و بازداری رفتاری بر کنش های اجرایی و تعامل والد- کودک در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای، اثرگذار باشند. تفاوت های بین دو شیوه در مقاله مورد بحث و تبیین قرار گرفته است.
کلیدواژگان: بازی درمانی، کنش های اجرایی، اختلال نافرمانی مقابله ای، تعامل والد- کودک -
صفحات 96-107زمینه و هدف
سازمان سلامت جهانی به دلیل اهمیت کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان در مدرسه، موضوع بهزیستی و رضایت کلی دانش آموزان از تجارب مثبت و منفی در فعالیت های درون مدرسه را مطرح کرده است. در نتیجه شناسایی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی دانش آموزان دارای اهمیت بسیار زیادی است. بدین ترتیب هدف مطالعه حاضر بررسی نقش مهارت های اجتماعی در پیش بینی انسجام روانی و کیفیت زندگی در مدرسه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بود.
روشپژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم ابتدایی منطقه تبادکان در سال تحصیلی 1398-1397 بود که نمونه ای به حجم 384 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسش نامه های مهارت های اجتماعی کرامتی (1386)، انسجام روانی آنتونووسکی (1993) و کیفیت زندگی در مدرسه اینلی و بورک (1989) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نسخه 22 نرم افزار SPSS با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه به شیوه همزمان استفاده شد.
یافته ها:
نتایج تحلیل داده ها نشان داد بین مهارت های اجتماعی با انسجام روانی و کیفیت زندگی در مدرسه، رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد (0/001> P). همچنین ابعاد مهارت اجتماعی، 4/21 درصد از متغیر انسجام روانی و4/17 درصد از متغیر کیفیت زندگی در مدرسه را پیش بنی کردند (0/001>P).
نتیجه گیری:
نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش و بهبود مهارت های اجتماعی، انسجام روانی و کیفیت زندگی دانش آموزان در مدرسه افزایش می یابد. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، انسجام روانی، کیفیت زندگی در مدرسه -
صفحات 108-119زمینه و هدف
ضرب آهنگ شناختی کند، مجموعه ای از نشانه هایی است که برای توصیف نوع خاصی از اختلال توجه، تمرکز حواس، و کندی در پردازش اطلاعات به کار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه روانی- اجتماعی بر سرعت و دقت پردازش اطلاعات دانش آموزان دارای ضرب آهنگ شناختی کند انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دارای نشانه های ضرب آهنگ شناختی کند سنین 9 تا 12 سال مدارس آموزش عمومی شهر تهران در سال تحصیلی 96-1395 بود. نمونه پژوهش شامل 60 دانش آموز با ضرب آهنگ شناختی کند بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. به منظور شناسایی و تشخیص این دانش آموزان از پرسشنامه ضرب آهنگ شناختی کند (برنز، 2019) و برای ارزیابی سرعت و دقت پردازش اطلاعات از آزمون توجه بریکنکامپ (1981) استفاده شد. گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای برنامه مداخله روانی- اجتماعی شرکت کردند و افراد گروه گواه، مداخله ای دریافت نکردند. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد که بین میانگین نمره های گروه آزمایش و گواه در سرعت و دقت پردازش اطلاعات، تفاوت معنا داری وجود دارد (0/001>p و 32/4=F) و نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در مرحله پس آزمون به طور معناداری افزایش یافته است.
نتیجه گیری:
بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که برنامه توانبخشی روانی- اجتماعی می تواند باعث افزایش سرعت و دقت پردازش اطلاعات شود و بدین ترتیب بخش زیادی از مشکلات رفتاری و تحصیلی دانش آموزان را به سبب سرعت کند پردازش داده ها و اطلاعات در خانه و مدرسه، کاهش دهد.
کلیدواژگان: مداخله روانی- اجتماعی، ضرب آهنگ شناختی کند، سرعت و دقت پردازش اطلاعات -
صفحات 120-131زمینه و هدف
بازی درمانی، روشی خلاقانه در روان درمانی کودک است و این درمان متناسب با سن، نیازهای کودکان در زمینه های سنی مختلف را برآورده کرده و بر تغییر رفتار، سازش یافتگی، و مهارت های اجتماعی آنها، اثر مهمی دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی انفرادی و گروهی بر رفتارهای مقابله ای در دانش آموزان دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.
روشطرح این پژوهش، تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که تعداد 60 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 20 دانش آموز) جایدهی شدند. گروه های آزمایش تحت بازی درمانی انفرادی (10 جلسه 45 دقیقه ای) و بازی درمانی گروهی (10 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه رفتارهای مقابله ای فلاحی و همکاران (1396) و پرسشنامه تشخیصی اختلال فزون کنشی - نارسایی توجه کانرز (1999) استفاده شد و در پایان داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس، تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان دادند که بازی درمانی به هر دو شیوه انفرادی و گروهی بر افزایش مولفه کنارآمدن با مشکل (217/93=f) و کاهش مولفه های انحراف از مشکل (1153/09=f)، و کنارآمدن ویرانگر (317/57=f) دانش آموزان دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی موثر است (0/01<p). همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون تعقیبی، بازی درمانی به شیوه گروهی موثرتر از بازی درمانی انفرادی در افزایش مولفه کنارآمدن با مشکل (3/61-=MD)، و کاهش مولفه های انحراف از مشکل (4/65=MD) و کنارآمدن ویرانگر (3/63=MD) دانش آموزان دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود (0/01<p).
نتیجه گیریبازی درمانی انفرادی و گروهی بر افزایش رفتارهای مقابله ای دانش آموزان دبستانی با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی اثربخش است، اما بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه باید توجه داشت که اجرای این شیوه به صورت گروهی می تواند تاثیرات بیشتری بر بهبود وضعیت روانی و رفتاری کودکان داشته باشد.
کلیدواژگان: بازی درمانی انفرادی، بازی درمانی گروهی، رفتارهای مقابله ای، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی -
صفحات 132-143زمینه و هدف
هنردرمانگری کمک می کند که افراد با احساسات و هیجانات ناشناخته خود روبرو شده و در نتیجه به شناختی از خود دست یابند و توانایی غلبه بر مشکلات را در قالب روش های گوناگون، به دست آورند. تنظیم هیجان نقش کلیدی در سلامت روانی کودکان داشته و می تواند در موفقیت های آینده آنها تاثیرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هنردرمانگری بیانگر بر تنظیم هیجان دانش آموزان مقطع دبستان شهر اصفهان بود.
روشروش پژوهش شبه آزمایشی در چهارچوب طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. نمونه مورد مطالعه شامل 32 نفر از دانش آموزان پسر 9- 8 سال مقطع دوم دبستان شهر اصفهان در سال 1396 بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش (هر گروه 16 دانش آموز) به تصادف جایدهی شدند. بسته هنردرمانگری بیانگر در 12 جلسه 90-60 دقیق ه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد؛ در حالی در طی این مدت، افراد گروه گواه هیچ برنامه مداخله ای دریافت نکردند. پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (2001) به عنوان ابزار مورد نظر جهت جمع آوری داده ها استفاده شد و در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس، تحزیه و تحلیل شدند.
یافته هابراساس نتایج تحلیل داده ها، هنردرمانگری بیانگر بر تنظیم هیجان مثبت تاثیر داشته است؛ بدین معنا که بین نمرات تنظیم هیجان مراحل پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش با گروه گواه، تفاوت معناداری مشاهده شده است (4/72F=، 0/05>P). نتایج همچنین نشان داد که تاثیر هنردرمانگری بیانگر در زیرمقیاس های تنظیم هیجان مثبت بر مولفه پذیرش و تمرکز مجدد، مثبت معنادار بوده (8/39F=، 0/000≥P)، ولی تاثیر آن بر تنظیم هیجان منفی (0/10F=، 0/755≤P)، معنادار نبوده است.
نتیجه گیری:
هنردرمانگری بیانگر با استفاده از ویژگی های خودبیانگری، تخیل، مشارکت فعال، برقراری ارتباط بین ذهن و جسم، و همچنین با فعال و قوی کردن شبکه های قشری مغز، می تواند مهارت های تنظیم هیجان مثبت را افزایش دهد که همین توانایی در رویارویی کودکان با شرایط تنش آور و مدیریت رفتارشان، مفید است.
کلیدواژگان: هنردرمانگری بیانگر، تنظیم هیجان، دانش آموزان مقطع دبستان -
صفحات 144-155زمینه و هدف
پژوهش ها نشان دادند که یکی از مشکلات اصلی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، مشکلات آنها در مهارت های حل مسئله در موقعیت های مختلف است. شیوه های مختلفی برای درمان و توانبخشی این کودکان به کار رفته است، اما این مطالعه با هدف بررسی تاثیر توانبخشی شناختی گروهی بر توانایی حل مسئله دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی انجام شد.
روشروش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی منطقه 12 شهر تهران در نیمه اول سال تحصیلی 1397-1396 تشکیل می دادند که تعداد 30 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس بر حسب شرایط ورود و خروج از نمونه، و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 30- 45 دقیقه آموزش گروهی توانبخشی شناختی را دریافت کردند، ولی گروه گواه این مداخله را دریافت نکرده است. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (اسپیرافکین و گادو، 1994) و آزمون برج لندن (شالیس، 1982) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام شد.
یافته ها:
نتایج تحلیل داده ها نشان داد توانبخشی شناختی مبتنی گروهی، تاثیر معناداری بر بهبود توانایی حل مسئله در دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی داشت (0/01<p).
نتیجه گیری:
با توجه به نتایج این مطالعه مبنی بر تاثیر توانبخشی شناختی مبتنی بر آموزش گروهی بر مهارت های حل مسئله در دانش آموزان با نارسایی توجه / فزون کنشی می توان نتیجه گیری کرد که این شیوه درمانی با تقویت مناطق مغزی مربوط به توجه و تمرکز باعث بهبود عملکرد این کودکان در حیطه های مختلف تحصیلی و رفتاری می شود.
کلیدواژگان: گروه درمانی توانبخشی شناختی، حل مسئله، نارسایی توجه، فزون کنشی -
صفحات 156-168زمینه و هدف
مشکلات دوران کودکی را می توان به طور کلی به دو گروه بزرگ ولی همپوش درون نمود و برون نمود تقسیم کرد. مشکلات رفتاری درون نمود و برون نمود در سنین کودکی و نوجوانی بر کارکرد افراد در زمینه های مختلف، تاثیر منفی بسیاری به جا می گذارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش سبک های والدگری، تنیدگی والدین، و نارسایی در کنش های اجرایی کودکان در پیش یبنی مشکلات رفتاری درون نمود و برون نمود کودکان انجام شده است.
روشپژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی ناحیه 2 شهر رشت و والدین آنها در سال تحصیلی 98-1397 بودند. از این جامعه، 375 دانش آموز به روش خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که به پرسشنامه های شاخص تنیدگی والدین (آبیدین، 1990)، پرسشنامه والدگری (فریک، 1991)، مقیاس نارساکنش وری اجرایی (بارکلی، 2011)، و چک لیست رفتار کودک (آخنباخ و رسکولار، 2001) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون گام به گام استفاده شد.
یافته هابر اساس نتایج به دست آمده بین والدگری مثبت، مشارکت پدر، و اطلاع با مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان همبستگی منفی معنادار؛ و بین تنبیه بدنی، نظارت ضعیف، و اقتدار با مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان، همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. همچنین مشخص شد که بین دو متغیر تنیدگی والدین و نارسایی در کنش های اجرایی کودکان (و مولفه های آن) با مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان، همبستگی مثبت معنادار وجود دارد (0/01>p). نتایج رگرسیون نیز نشان داد که کنش اجرایی، مشارکت پدر، تنبیه بدنی، اقتدار، اطلاع، والدگری مثبت، و نظارت ضعیف، قادر به پیش بینی مشکلات درون نمود؛ و همچنین مشارکت پدر، کنش اجرایی، والدگری مثبت، تنیدگی، تنبیه بدنی، خودنظم جویی هیجانی، اطلاع، اقتدار، و نظارت ضعیف، قادر به پیش بینی مشکلات برون نمود کودکان هستند (0/01>p).
نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت والدگری مثبت، مشارکت پدر و اطلاع، پیش بینی کننده های منفی؛ و تنبیه بدنی، نظارت ضعیف، اقتدار، تنیدگی والدین، و نارسایی در کنش اجرایی، پیش بینی کننده های مثبت مشکلات درون نمود و برون نمود کودکان هستند. یافته های مطالعه حاضر می تواند در تدوین و اجرای مداخله پیش گیرانه و درمانی موثر در زمینه اختلالات رفتاری کودکان، کمک قابل توجهی کند.
کلیدواژگان: سبک های والدگری، تنیدگی والدین، کنش اجرایی، مشکلات درون نمود و برون نمود -
صفحات 169-182زمینه و هدف
توانایی خواندن و ریاضی در زندگی دانش آموزان نقشی محوری دارد و غفلت از آن می تواند با مشکلات هیجانی-رفتاری همراه شود. با توجه به فراوانی مشکلات سازشی در دانش آموزان با انواع اختلال های یادگیری خاص، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مشکلات هیجانی- رفتاری و پرخاشگری در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص انجام شد.
روشطرح پژوهش توصیفی از نوع تحلیلی- مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش، تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی با و بدون اختلالات یادگیری (ریاضی و خواندن) شهرستان رشت در سال تحصیلی 98-1397 بودند. دانش آموزان دو گروه مبتلا به اختلال نارساخوانی (14 نفر) و حساب نارسایی (16 نفر) به شیوه نمونه گیری در دسترس و دانش آموزان گروه غیرمبتلا (28 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی (شهیم، 1385) و مقیاس درجه بندی والدین کانرز- فرم والدین (1996) بود.
یافته ها:
نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین مشکلات هیجانی- رفتاری در گروه های مختلف، تفاوت معنادار وجود دارد (0/01>P،43/72F=). همچنین نتایج نشان داد که از نظر پرخاشگری، تفاوت در گروه های سه گانه معنادار است (0/01>P،10/88F=). با توجه به نتایج آزمون تعقیبی گیمز- هاول، این تفاوت به نفع گروه غیرمبتلا بود؛ اما تفاوتی از نظر سطوح پرخاشگری و مشکلات هیجانی-رفتاری بین دو گروه دانش آموزان با اختلال نارساخوانی و حساب نارسایی مشاهده نشد (0/05>p).
نتیجه گیری:
بر اساس یافته های این پژوهش، دانش آموزان با اختلالات یادگیری خاص مشکلاتی در رفتار هنجاری، تکانشگری، مهارت های بین فردی، و ارتباطی دارند و ممکن است به دلیل همین مشکلات، عملکرد تحصیلی پایینی را تجربه کنند. علاوه بر این چون دانش آموزان با اختلالات یادگیری به طور مداوم شکست را تجربه می کنند، در نتیجه در برابر مشکلات هیجانی- رفتاری، آسیب پذیرتر بوده و مشکلات بیشتری را تجربه می کنند.
کلیدواژگان: مشکلات هیجانی - رفتاری، اختلال یادگیری خاص، پرخاشگری -
صفحات 183-194زمینه و هدف
از آنجا که دانش آموزان به عنوان هسته اصلی نظام آموزشی هستند، باید متغیرها و مولفه های مربوط به سلامت روانی آنان با حساسیت و توجه بیشتری مورد توجه قرار گیرد. خودمهارگری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان به عنوان شاخص های مهم مرتبط با سطح اضطراب در مطالعات مختلف شناسایی شده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمهارگری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان انجام شده است.
روشدر این پژوهش از روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه گواه و دو گروه آزمایش استفاده شده است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان ساری بود که در سال 1396 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 40 دانش آموز بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شده و به صورت تصادفی، 20 نفر در گروه های آزمایش (10 نفر گروه با اضطراب امتحان بالا و 10 نفر گروه با اضطراب امتحان پایین) و 20 نفر در گروه های گواه (10 نفر گروه با اضطراب امتحان بالا و 10 نفر گروه با اضطراب امتحان پایین) جایدهی شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های خودمهارگری تانجنی (2004)، عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) و اضطراب امتحان اسپیلبرگر (2010) بود. مداخله درمانی شامل هشت جلسه 45 دقیقه ای آموزش ذهن آگاهی به گروه های آزمایش بود و گروه های گواه، مداخله ای را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره دوراهه استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودمهارگری تحصیلی دانش آموزان با اضطراب بالا، موثر بوده (07/41=F و 001/0>P) ولی در دانش آموزان با اضطراب پایین، تاثیری نداشته است (80/0<P و06/0=F). همچنین این مداخله بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اضطراب بالا موثر بوده (64/28=F و 001/0>P) ولی در دانش آموزان با اضطراب پایین، تاثیری نداشته است (68/0<P و3/0=F).
نتیجه گیریبا توجه به یافته های این مطالعه نتیجه گیری می شود که اضطراب امتحان به عنوان متغیر تعدیل کننده در آموزش ذهن آگاهی بر خودمهارگری و عملکرد تحصیلی موثر بوده است. در نتیجه توجه به میزان اضطراب امتحان به عنوان عاملی که در میزان اثربخشی ذهن آگاهی بر خودمهارگری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان موثر است، باید مورد تاکید قرار گیرد.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودمهارگری، عملکرد تحصیلی، اضطراب امتحان -
صفحات 195-205زمینه و هدف
دانش آموزان با ناتوانی یادگیری همواره در معرض انواع اختلالات روان شناختی هستند که این مشکلات در نتیجه موجب کاهش سلامت روان آنها می شود و خطر بروز افسردگی و اضطراب را در آنها افزایش می دهد. بدین ترتیب این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر افسردگی و اضطراب دانش آموزان با ناتوانی یادگیری انجام شد.
روشروش این پژوهش نیمه آزمایشی و از طرح دو گروهی پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر از دانش آموزان پسر مبتلا به ناتوانی یادگیری در دامنه سنی 10 تا 11 سال شهر شیراز در سال تحصیلی 97-96 بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب، و در دو گروه آزمایش و گواه به تصادف جایدهی شدند (15 دانش آموز در هر گروه). هر دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه افسردگی و اضطراب ابسیوتانی و همکاران (2017) مورد ارزیابی قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش، مداخله ذهن آگاهی را در 15 جلسه 45 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که به گروه گواه، آموزشی ارایه نشد. در این پژوهش از روش آماری تحلیل کواریانس تک متغیره برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته هانتایج تحلیل داده ها نشان داد که میانگین مقیاس های افسردگی (05/0> P ، 20/29 =F) و اضطراب (05/0>P ، 94/16=F) در گروه آزمایش به طور معناداری کاهش یافته است.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که آموزش ذهن آگاهی، راهکار مناسبی برای کاهش افسردگی و اضطراب و احتملا دیگر مشکلات روان شناختی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری است. این نوع آموزش باعث افزایش آگاهی و توجه افراد نسبت به احساسات و افکار خود شده، و در نتیجه سطح تنش و تنیدگی را در آنها کاهش می دهد.
کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب، ناتوانی یادگیری -
صفحات 206-215زمینه و هدف
غفلت از کودکان یکی از عوامل خطر برای تحول یافتگی مناسب هیجانی و اجتماعی است که تاثیر بلند مدت در تمام ابعاد تحولی در گستره عمر دارد. یکی از مداخله های تاثیر گذار برای کاهش پیامدهای غفلت، می تواند آموزش تنظیم هیجان باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش نظم جویی هیجان بر سازش یافتگی اجتماعی کودکان کار بدسرپرست بود.
روشروش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان کار پسر و دختر تحت نظارت اداره بهزیستی شهرکاشان در سال 1397 بودند که از بین آنها نمونه ای شامل20 نفر در دامنه سنی 12 تا 14 سال به شیوه در دسترس انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، پروتکل آموزش تنظیم هیجان را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و افراد گروه گواه هیچ نوع مداخله ای را دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه توانایی و مشکلات گودمن (1997)، و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش نظم جویی هیجان، تاثیر معناداری بر سازش یافتگی اجتماعی کودکان کار بدسرپرست داشت (, F= 167/405/0P> ).
نتیجه گیریبر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش مبنی بر تاثیر آموزش نظم جویی هیجان بر افزایش سازش یافتگی اجتماعی می توان نتیجه گیری کرد که تنظیم هیجان مطلوب با تعدیل ارزشیابی ها و واکنش های ذهنی فرد، به بروز واکنش های مناسب در ابعاد شناختی، انگیزشی، و رفتاری منجر می شود.
کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، سازش یافتگی اجتماعی، کودکان کار بدسرپرست -
صفحات 216-228زمینه و هدف
انسان، موجودی اجتماعی است و جنبه اجتماعی تحول کودک، پایه و اساس زندگی انسانی را تشکیل میدهد. زندگی اجتماعی مستلزم برخورداری از آمادگی روانی، دارا بودن مهارتهای اجتماعی و اعتماد به خود، و توانایی سازشیافتگی اجتماعی است. هدف از این پژوهش، تعیین سطح تحول روابط اجتماعی کودکان 4 تا 6 سال مهد کودکهای استان قم براساس وضعیت جمعیتشناختی خانواده های آنها بود.
روشبرای انجام این پژوهش تحلیلی- مقطعی،300 کودک چهار تا شش سال (150 پسر، 150 دختر) از ده مهد کودک استان قم، در سال 1395 به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. وضعیت تحول روابط اجتماعی این کودکان بر اساس زیرمقیاس ارتباط اجتماعی مربوط به آزمون سنجش تحول شناخت، ارتباط اجتماعی و حرکت نیوشا در کودکان فارسیزبان (جعفری و همکاران، 1388) و آزمون محققساخته دموگرافیک، ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمارتوصیفی، آزمون کروسکال- والیس، و یومان- ویتنی استفاده شد.
یافتهها:
نتایج نشان داد که روند تحول روابط اجتماعی در این کودکان، با افزایش سن، پیشرفت میکند و متغیرهای جمعیتشناختی شامل تحصیلات پدران (714/0<p)، تحصیلات مادران (574/0<p)، درآمد پدران (796/0<p)، درآمد مادران (479/0<p)، وضعیت مسکن خانواده (330/0<p)، سابقه جدایی یا از دستدادن والدین و یا عزیزان (433/0<p)، سابقه مشکلات روانپزشکی برادر و خواهر (758/0p<)، راستدست و یا چپدست بودن (351/0<p)، و یکزبانه یا دوزبانه بودن (907/0<p)، در تحول روابط اجتماعی کودکان، تاثیری نداشته است.
نتیجه گیریبه طورکلی نتایج این پژوهش نشان میدهد که بر اساس نظریههای تحولی مانند نظریه تحول اجتماعی و نظریه یادگیری اجتماعی، روابط اجتماعی کودکان همراه با افزایش سن پیشرفت میکند. همچنین عدم تاثیر متغیرهای جمعیتشناختی خانوادهها در روابط اجتماعی کودکان، تاییدی بر اهمیت نظریه یادگیری اجتماعی، و نشانه اثرپذیری کودکان از عوامل اجتماعی شدن در محیط بیرون از خانواده، است.
کلیدواژگان: روابط اجتماعی، مهد کودک، وضعیت جمعیت شناختی خانواده ها -
صفحات 229-240زمینه و هدف
والدین کودکان کمشنوا در حمایت اجتماعی ادراک شده با مشکل مواجه هستند و نسبت به زندگی خود، نگرشی منفی دارند. از سوی دیگر، برنامه افق زمانی که منعکس کننده پسخوراندها، باورها، و ارزش های افراد در طول زمان است با حمایت اجتماعی ادراک شده، مرتبط است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش برنامه افق زمانی بر حمایت اجتماعی ادراک شده در مادران کودکان کمشنوا انجام شد.
روش:
پژوهش حاضر از نوع شبهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر از مادران کودکان کمشنوا در دامنه سنی 7 تا 10 سال در سال تحصیلی 97-1396 بودند که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب، و به تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند. گروه آزمایش در10 جلسه آموزش برنامه افق زمانی (هفتهای 2 جلسه، هر جلسه 60 دقیقه) شرکت کردند؛ در حالی که گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزار استفاده شده در این پژوهش، مقیاس ارزیابی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت، دهلم، زیمت و فارلی، 1988) بود. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
یافتهها:
نتایج نشان داد که آموزش برنامه افق زمانی، اثر معناداری بر حمایت اجتماعی ادراک شده در مادران کودکان کمشنوا در سطح کل (0/0001<p و 50/04=f) و در سطح خردهمقیاسهای حمایت از طرف خانواده (12/28F=)، حمایت از طرف دوستان (10/74F=)، و حمایت از طرف افراد مهم زندگی (13/65=f) داشته است (0/001<p).
نتیجهگیری:
افق زمان به این موضوع که افراد چگونه رفتارشان را به گذشته، حال، و آینده ربط میدهند و همچنین به بهزیستی فردی و تجربههای شخصی افراد، وابسته است و بر فرایندهای شناختی و همچنین روابط اجتماعی آنها تاثیر میگذارد؛ بنابراین به نظر میرسد که آموزش این برنامه نقش مهمی در حمایت اجتماعی ادراک مادران کودکان کمشنوا ایفا میکند.
کلیدواژگان: افق زمانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، کودکان کم شنوا -
صفحات 241-256زمینه و هدف
نارسایی توجه/ فزون کنشی، اختلالی عصبی تحولی است که در خط مقدم درمان آن، آموزش والدین جایگاه ویژه ای دارد. اغلب والدین دارای این کودکان رفتار تلافی جویانه و مقابله ای را نشان داده و راهبردهای والدگری غیر موثر را به کار می گیرند که ممکن است باعث افزایش علایم این اختلال شده و تعامل والد-کودک را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف کشف و تدوین ابعاد الگوی والدگری چندبعدی و اثربخشی آن بر تعامل والد- کودک انجام شد.
روشبا توجه به موضوع این پژوهش از طرح ترکیبی مدل اکتشافی استفاده شد. بدین صورت که ابتدا در مرحله کیفی با روش تحلیل محتوا و بررسی مقالات و کتب، مشکلات کودکان با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی و خانواده های آنها، شناسایی و کدگزاری شد و سپس الگوها و برنامه های آموزشی- درمانی درباره آموزش و درمان این مشکلات مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد، از یافته های کیفی جهت تدوین الگوی والدگری استفاده شد. در مرحله کمی این الگو، به 10 مادر دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی، طی 16 جلسه دو ساعته و به مدت دو ماه، آموزش داده شد و تعامل والد- کودک آنها با مادران گروه گواه، مقایسه شد. روش نمونه گیری در مرحله کیفی و کمی به صورت هدفمند و روش جایدهی افراد نمونه در گروه های آزمایش (10 نفر) و گواه (10نفر)، تصادفی انجام شد. ابزار پژوهش مقیاس تعامل والد- کودک پیانتا (1992) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS20 و تحلیل واریانس با سنجش مکرر استفاده شد.
یافته هادر تحلیل محتوا 11 مضمون اصلی و50 مضمون فرعی در زمینه مشکلات این کودکان شناسایی و با توجه به آنها، جلسات مداخله تدوین شد. نتایج مرحله کمی نشان داد که در نمره کل و تمامی خرده مقیاس ها (تعارض، روابط مثبت، و وابستگی) تفاوت میانگین ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری معنا دار بود (0/05>P)؛ بدین معنی که آموزش الگوی والدگری چند بعدی، می تواند تعامل والد-کودک را بهبود بخشد.
نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان داد آموزش الگوی والدگری چندبعدی (براساس مشکلات این کودکان) به دلیل اینکه تناسب بیشتری با سبب شناسی و نشانه های اختلال دارد و ترکیبی از روش هایی است که اثربخشی آنها در مطالعات مختلف تایید شده، بنابراین می تواند بر بهبود روابط والد- کوک موثر باشد.
کلیدواژگان: الگوی والدگری چند بعدی، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، تعامل والد- کودک -
صفحات 257-267زمینه و هدف
مطالعات نشان دادند که بین ترتیب تولد و میزان بهره هوشی، رابطه وجود دارد که در بیشتر پژوهشها، برتری هوشی به نفع فرزندان اول است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط ترتیب تولد فرزندان با میزان بهره هوشی در خانوادههای دارای فرزند کم توان ذهنی است.
روشپژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از حیث شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی خانوادههای دارای فرزند کمتوان ذهنی شهر تبریز در سال 1384 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 194 خانواده از جامعه آماری ذکر شده بود که به روش نمونهگیری خوشه ای انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته و آزمون هوش ریون جمع آوری شد. برای تحلیل دادهها نیز از روش همبستگی و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.
یافتهها:
نتایج تحلیل دادهها نشان داد که بین ترتیب تولد و بهره هوشی در خانوادههای سه و چهار فرزندی، تفاوت معنادار وجود ندارد و تنها تفاوت معنادار در خانوادههای پنج فرزندی است (0/04 <p). همچنین نتایج این بررسی به خوبی نشان داد که بین مرتبه سنی فرزندان و میزان بهره هوشی آنها ارتباط معناداری وجود دارد. این تفاوت به گونهای است که کودکان با مرتبه تولد اول دارای بالاترین میانگین، و گرو ه های با مرتبه تولد دوم و سوم، دارای پایین ترین میانگین هوش بهر هستند.
نتیجه گیریبهطور خلاصه ناهمسو با نتایج این پژوهش و نظریههای ترتیب تولد که مدعی برتری هوشی به نفع فرزندان اول هستند، این موضوع در نتایج دادههای این مطالعه مورد تایید قرار نگرفت؛ به عبارتدیگر اثرات ترتیب تولد، تابعی از اثرات حجم خانواده است و اثرات محض ترتیب تولد، تاثیری در هوش فرزندان ندارد.
کلیدواژگان: ترتیب تولد، بهره هوشی، کم توان ذهنی -
صفحات 268-279زمینه و هدف
نارساخوانی، اختلالی عصبی تحولی است که اخیرا پژوهشگران بر همبستههای شناختی این اختلال متمرکز شدهاند. شناسایی فرایندهای شناختی این گروه از افراد میتواند درک عمیقتری از این اختلال و هدایت برنامههای مداخلهای موثر، فراهم کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فرایندهای شناختی پاس (برنامهریزی، توجه، پردازش همزمان، و متوالی) در تبیین توانایی خواندن کلمه و درک متن در کودکان مبتلا به نارساخوانی انجام شد.
روشروش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانشآموزان نارساخوان مشغول به تحصیل در پایه دوم تا پنجم ابتدایی شهر اصفهان در سال 1397-1396 بود که نمونه ای به حجم 100 دانشآموز از این جامعه به صورت نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ماتریسهای پیشرونده ریون (1956)، آزمون خواندن و نارساخوانی (کرمی نوری و مرادی، 1384) و ویرایش دوم نظام سنجش شناختی (ناگلیری، داس و گلدشتاین، 2014) استفاده شد. دادهها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها:
نتایج نشان داد که "خواندن کلمه" با پردازش همزمان، متوالی، و توجه؛ و "درک متن" با پردازش همزمان، متوالی، برنامهریزی، و توجه، رابطه دارد (0/01≤p). بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، پردازش متوالی و همزمان، 49 درصد از واریانس متغیر "خواندن کلمه"؛ و برنامه ریزی و پردازش متوالی، 44 درصد از واریانس متغیر "درک متن" را پیش بینی می کنند.
نتیجهگیری:
نتایج نشان داد که کودکان نارساخوان، دارای عملکرد ناقص در سطح پردازش همزمان، متوالی، و برنامهریزی هستند. این یافتهها میتواند در فرایند تشخیص و طراحی مداخلات برای اختلال نارساخوانی، مفید باشد. در واقع شناسایی فرایندهای شناختی مربوط به فرایند خواندن میتواند درک عمیقتری از چگونگی تسهیل و بهبود عملکرد خواندن از طریق آموزش صریح فرایندهای پاس، فراهم آورد.
کلیدواژگان: نارساخوانی، نظریه پاس، عملکرد خواندن -
صفحات 280-293زمینه و هدف
طلاق والدین، یکی از عمدهترین رویدادهای تنشگر است که کودکان و نوجوانان با آن مواجه میشوند و اثرات کوتاهمدت و بلندمدت اقتصادی، اجتماعی، عاطفی، و هیجانی بر کودکان و نوجوانان به جای میگذارد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در تقویت حرمت خود و تابآوری کودکان و نوجوانان دارای والدین طلاق گرفته، بود.
روشروش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیشآزمون، پسآزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. نمونه مورد مطالعه 23 کودک و نوجوان پسر دارای والدین طلاق گرفته 10 تا 13 سال شهر کرج در سال 1396 بودند که به دلیل مشکلات رفتاری، عاطفی، و تحصیلی به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه 1 کرج ارجاع داده شده بودند که پس از غربالگری با پرسشنامه حرمت خود پپ (1999) و تابآوری کانر و دیویدسون (2003) به صورت در دسترس 20 نفر از آنها انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله هفتگی درمان متمرکز بر شفقت (گیلبرت، 2009) را به شکل گروهی در 8 جلسه 90 دقیقهای دریافت کردند؛ این در حالی بود که گروه گواه، هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازهگیری مکرر تحلیل شد.
یافتهها:
یافتههای این مطالعه تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در حرمت خود (5/67=F، 0/02=p) و تابآوری (12/68=F، 0/001=p) در مرحله پسآزمون و پس از دو ماه پیگیری نشان داد.
نتیجهگیری:
با توجه به اینکه میزان حرمت خود و تابآوری به شکل گستردهای بر کیفیت روابط میان فردی، تحصیلات، و سازشیافتگی کودکان و نوجوانان دارای والدین طلاق گرفته اثرگذار است، بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که مداخله درمان متمرکز بر شفقت با اصلاح و افزایش تعاملهای بین فردی، باعث افزایش حرمت خود و تابآوری کودکان و نوجوانان میشود.
کلیدواژگان: متمرکز بر شفقت، حرمت خود، تاب آوری، طلاق -
صفحات 294-311زمینه و هدف
نارساخوانی به عنوان یکی از شایعترین اختلالات یادگیری، علت بسیاری از موارد افت تحصیلی دانش آموزان دبستانی است. روش های مختلفی در سال های اخیر برای درمان این اختلال در سطوح پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار گرفته است که پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی و نوروفیدبک بر بهبود کنشهای اجرایی کودکان با اختلال نارساخوانی انجام شد.
روشروش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی کودکان پسر 8 تا 12 ساله مبتلا به نارساخوانی مراجعهکننده به مراکز ناتوانی های یادگیری ناحیه سه شهر تهران در سال 1398 تشکیل میدادند که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند، 36 دانش آموز انتخاب، و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (12 دانش آموز در هر گروه) به صورت تصادفی جایدهی شدند. برای یک گروه آزمایش، مداخله توانبخشی شناختی در 11 جلسه 60 دقیقهای؛ و برای گروه آزمایش دوم، مداخله نوروفیدبک در 30 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد؛ این در حالی است که افراد گروه گواه هیچ مداخلهای دریافت نکردند. هر سه گروه در مراحل پیش آزمون، پسآزمون، و پیگیری دو ماهه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای جمعآوری دادهها از آزمون رسمی خواندن و نارساخوانی نما (کرمینوری و مرادی، 1387) و فرم کوتاه پرسشنامه درجه بندی رفتاری کنش های اجرایی (جرارد و همکاران، 2000)؛ و برای تحلیل دادههای به دست آمده از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافتهها:
نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تاثیر توانبخشی شناختی و نوروفیدبک بر بهبود مولفه های کنش های اجرایی در هر دو مرحله پسآزمون و پیگیری مجدد، معنادار است (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد که بین تاثیر این دو شیوه در مولفههای کنش های اجرایی، تفاوت معنادار وجود ندارد (0/05>p)؛ اما بین نمرات هر دو گروه آزمایش با گروه گواه، تفاوت معنا دار مشاهده شد (0/05>P).
نتیجهگیری:
بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که توانبخشی شناختی با ارتقای تواناییهای ذهنی و شناختی، و روش نوروفیدبک با ارایه پسخوراندهای مثبت و منفی به آزمودنی و تقویت مهارت خودنظمجویی، در بهبود کنشهای اجرایی کودکان نارساخوان موثر است.
کلیدواژگان: نارساخوانی، کنش های اجرایی، توانبخشی شناختی، نوروفیدبک -
صفحات 312-321زمینه و هدف
نارسایی توجه/ فزون کنشی یکی از شایع ترین اختلال ها در بین کودکان است که با نشانه هایی مانند فزون کنشی،بیش برانگیختگی، حواس پرتی، و نارسایی توجه همراه است. به دلیل مشکلاتی که این کودکان در خانواده ایجاد می کنند، والدین آنها به خصوص مادران از هیجان های منفی بسیاری مانند اضطراب و تنیدگی رنج می برند. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برکاهش تنیدگی و اضطراب مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود.
روشپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال تحصیلی 1396 بود که نمونه ای به حجم 30 مادر بر اساس ملاک های ورود و خروج از پژوهش و با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جایدهی شدند (15 مادر در هر گروه). هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از فرم کوتاه پرسشنامه اضطراب و تنیدگی (لوی باند، 1995) مورد ارزیابی قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند؛ این در حالی بود که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کواریانس مورد وارسی قرار گرفتند.
یافته هانتایج نشان داد که پس از مداخله، میانگین نمرات اضطراب (0/01< ، 22/13F=p) و تنیدگی گروه آزمایش (0/01P< ، 18/17F=) به طور معناداری کمتر از گروه گواه بود.
نتیجه گیرینتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دهنده سودمندی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنیدگی و اضطراب مادران دارای کودک با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود. این درمان به مادران آموزش داد تا بتوانند از افکار آزاردهنده رهایی یابند و به جای فاصله گرفتن، رویدادها را بپذیرند. پذیرش در مادران هنگامی رخ می دهد که هیجانات در حیطه آگاهی باشند و به همان صورت که هستند، تجربه شوند؛ بدون آنکه تلاشی برای تغییر فراوانی یا شکل آنها انجام شود.
کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنیدگی، اضطراب، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
-
Page 0
-
Pages 1-16Background and Purpose
Whereas Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) negatively affects the studentschr('39') academic performance and social relations; hence, failure to diagnose and treat it may result in serious pathological problems in their future life. Therefore, present study was done to compare the effectiveness of anger management training and narrative therapy on academic self-efficacy and academic resilience in students with ADHD.
MethodThe present study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The sample included thirty 11 to 12 -year old male students with ADHD who were studying at grades five and six of primary school in Bandaranzali in 2019. They were selected by convenience sampling and then randomly assigned to two experimental groups and one control group (10 students per group). To collect the data, Parent Rating Scale (Conners, 1990), Academic Resilience Questionnaire (Martin, 2002), and Academic Self-efficacy Scale (Jinks, 1999) were used. The first experimental group received twelve 60-min sessions of anger management training and the second experimental group received eight 45-min sessions of narrative therapy whereas the control group underwent no intervention. All the three groups were assessed at pretest, posttest and follow-up stages. ANCOVA and repeated measurers ANOVA were used to analyze the data.
ResultsResults showed that there was a significant difference between anger management training and narrative therapy in terms of their effectiveness on academic self-efficacy (F=403.2, P<0.000) and academic resilience (F=789.992, P<0.000). Considering academic self-efficacy, narrative therapy was more effective than anger management therapy (P<0.001) and in terms of academic resilience, anger management training was more effective than narrative therapy (P<0.001). Also, there was significant difference between anger management therapy and narrative therapy in terms of their effect on academic self-efficacy (F2.588=116.407, P<0.000) and academic resilience (F3.086=385.648, P, 0.000) in two-month follow-up period.
ConclusionResults showed that narrative therapy was more effective than anger management training in terms of increasing the academic self-efficacy. However, anger management training was more effective than narrative therapy in increasing academic resilience. By facilitating training, helping to behavior shaping and satisfying the affective needs of students, narrative therapy can be effective. Also, through training the problem-solving techniques, anger management training can result in self-control improvement, psychological adaptation, adaptation in interpersonal relations and positive performance in tasks.
Keywords: Anger management training, narrative therapy, academic self-efficiency, academic resilience, attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD) -
Pages 17-30Background and Purpose
The environment in which a child lives plays an important role in the physical, mental, and well-being of the child. The childchr('39')s home environment and parental teaching are among factors that have a pivotal role in the childchr('39')s cognitive function. The main objective of this study was to evaluate the validity and reliability of the home environment questionnaire based on executive functions in Mashhad.
MethodThe present study was a developmental research method. The sample of the study consisted of three hundred 8 to 12-year-old students (103 girls and 197 boys) in Mashhad in the academic year of 2019-20 academic year, who were selected using the cluster sampling method. The participants completed the Home Environment Executive Functions (HEFE) Questionnaire (Kurako et al, 2018) and the Barkley Deficits in Executive Functioning Scale--Children and Adolescents (BDEFS-CA) (2012). The reliability was assessed using Cronbachchr('39')s alpha method in SPSS software and the construct validity was evaluated by confirmatory factor analysis in Lisrel software. Moreover, the convergent validity was checked using the correlation method between two questionnaires at a significance level of 0.05.
ResultsThe items of the (HEFE) Questionnaire suggested that 5 subscales of this tool, i.e. control discipline ,stimulation, sensitivity responsivity, warmth and specific activities, had desirable fitness. Also, Cronbachchr('39')s alpha for the total score of the (HEFE) Questionnaire was estimated at 0.75. For the subscales of control discipline, stimulation, sensitivity responsivity, warmth, and specific activities, this value was 0.75, 0.68, 0.78, 0.81, and 0.83.
ConclusionBased on the obtained factors, the findings of the study revealed that the HEFE Questionnaire is a valid and reliable tool for assessing cognitive development activities between parents and children.
Keywords: Home environment, executive functions, Psychometric properties -
Pages 31-40Background and Purpose
Whereas high-risk behaviors result in serious individual and social damages, identifying these behaviors and factors influencing them is highly important. In this regard, during the recent years, thinking patterns of the way these behaviors shape and persist has been investigated by the psychologists and clinicians. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of rumination and psychological hardiness in predicting high-risk behaviors of adolescents.
MethodThe present research was a descriptive correlational study. The study population included all the male students studying at the first cycle of secondary school at Sarayan city in the academic year of 2019-2020, among which 205 students were selected as the sample group through convenience sampling. Ruminative Responses Scale (Nolen-Hoeksema& Morrow, 1991), Psychological Hardiness Questionnaire (Kiamarie et al., 1998) and Risky Behavior Questionnaire (Mohammadi et al., 2011) were used to gather the required data. Data were analyzed by the statistical methods of mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient, and simultaneous multiple regression.
ResultsResults showed that there was a significant positive relationship between rumination and high-risk behaviors (P <0.001), while psychological hardiness and its components had a significant negative relationship with high-risk behaviors (P <0.001). Additionally, rumination and psychological hardiness explained 26.6% of adolescent high-risk behaviors variance (P <0.01).
ConclusionBased on the results of this research, it can be concluded that reducing the subjective interpretations and modifying the psychological indicators like resilience can reduce the adolescent risky behaviors.
Keywords: Rumination, psychological hardiness, high-risk behaviors -
Pages 41-54Background and Purpose
Aggression is a social damage which is increasing in the society. In addition, aggression is one of the most important issues of childhood and adolescence which is related to parent-child relationships and family conflicts. Therefore, present study aimed to modeling the structural relationships of conflicts between the parents and adolescents with aggression through the moderating role of moral disengagement in female students.
MethodThis was a study with descriptive-correlational design and structural equations. The study population included all the female students studying at the secondary schools of Qom in the academic year of 2019-2020. A sample of 607 students was selected by multi-stage cluster sampling to participate in this research. The participants answered Parent-Child Relationship Scale (Fine, Moreland, & Schwebel, 1983), Moral Disengagement Scale (Caprara et al., 2006) and Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992). To analyze the data, structural equations modeling with AMOS was used.
ResultsResults showed that effect of adolescent-parent conflict on moral disengagement (P<0.01, β=0.67) and aggression (P<0.01, β=0.47) was positive and significant. The effect of moral disengagement on aggression (P<0.01, β=0.26) was positive and significant. Moral disengagement had a positive and significant mediating role in the relationship between parent-adolescent conflict and adolescent aggression (P<0.01, β=0.17).
ConclusionBased on the results of the present research, it can be concluded that the parent- adolescent conflict leads to the increase of moral disengagement and aggression in female students. Also, moral disengagement increases the relationship between parent-adolescent conflict and aggression.
Keywords: Parent-adolescent conflict, moral disengagement, aggression -
Pages 55-65Background and Purpose
During the recent years, different types of aggression have been one of the most common behavioral problems in children. The surrounding environment and exposure to effective behavioral patterns play important roles in shaping the child’s behavior. Considering the necessity of having exact knowledge of the factors influencing the aggressive behaviors, the present research was conducted to predict the aggression in children based on domestic violence and communication patters.
MethodThe research was a descriptive-correlational study. The study population included all the male and female students of the public primary schools in Shiraz in the academic year of 2019-2020. A sample of 136 students was selected by multi-stage cluster sampling. Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992), Child Exposure to Domestic Violence Scale (Edleson, Johnson, & Shin, 2007) and Family Communication Patterns Questionnaire (Ritchie & Fitzpatrick, 1990) were used to collect the data. By using SPSS Statistics 22, data were analyzed by mean, standard deviation, and regression analysis.
ResultsResults of regression analysis showed that combination of childrenchr('39')s exposure to parental conflict, exposure to violence in school or neighborhood, and conformity orientation is the best predictor of aggression in children, which explains 65% of its variance in total.
ConclusionBased on the results of this study, it can be concluded that aggression in children can be explained by factors in the family like parental conflict and factors outside the family like the school environment. Implications of the results obtained are discussed in the article.
Keywords: Aggression in children, domestic violence, family communication patterns -
Pages 66-78Background and Purpose
Alexithymia is defined as difficulties in identifying and describing the feelings, externally oriented thinking and limited imaginative processes. Most of studies on alexithymia have been performed on adults and less research has been done to assess alexithymia in children. Therefore the purpose of this study was to construct, validate and identify the factor structure of a childrenchr('39')s alexithymia scale.
MethodThis research was a descriptive-survey study. The study population included all the primary school students of Qorveh city in the academic year 2019-2020. A sample of 260 students was randomly selected from this population by cluster sampling. Toronto Alexithymia Scale (Rieffe et al., 2006) for establishing concurrent validation and Researcher-made Questionnaire of Childrenchr('39')s Alexithymia were completed by the parents. Data were analyzed by SPSS 22 and LISREL 8.5 using correlation coefficient, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. Also the content validity of this scale was confirmed by four experts in the field of psychology.
ResultsFactor analysis showed that the five factors of difficulty in identifying the feelings, difficulty in describing the feelings, difficulty in imagination, difficulty in distinguishing the feelings from the physiological changes, and objective thinking with the specific value greater than 1, explained 59.26% of item variance. Results of confirmatory factor analysis showed that model fit indices were good. Findings of this research showed that Cronbachchr('39')s alpha for the whole scale was 0.70. The value of Cronbachchr('39')s alpha for each of the factors of difficulty in identifying the feelings, difficulty in describing the feelings, difficulty in imagination, difficulty in distinguishing feelings from physiological changes, and objective thinking were 0.89, 0.81, 0.88, 0.60, and 0.71 respectively.
ConclusionBased on the results of this study, it can be concluded that the 26-item Childrenchr('39')s Alexithymia Scale is a suitable tool for being used in fields of psychology, education and research and its use is suggested to all professionals and researches in the area of psychology.
Keywords: Construction, validation, factor structure, alexithymia -
Pages 79-95Background and Purpose
Oppositional Defiant Disorder (ODD) is one of the most common behavioral disorders in children and adolescents. Genetic and environmental factors play equal roles in clinical manifestations of ODD. This disorder is very common in the pre-school and primary school children and significantly affects their academic performance and adaptation. This research aims to compare the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy on the executive functions and parent-child interaction of children with ODD.
MethodThis study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included all the 7 to 9-year old girls with ODD who were studying at grades one to three of the primary school in Tonekabon city during the academic year 2019-2020. Through random two-stage sampling, 39 students were selected as the study sample and then randomly assigned to two experimental groups and one control group (13 students per group). The first experimental group received eight 90-min sessions of play therapy and the second experimental group underwent twelve 90-min sessions of parent-child interaction training; while, the control group received no intervention. Child Symptom Inventory (Gadow & Sprafkin, 1994), Behavior Rating Inventory of Executive Function (Gioia et al., 2000), and Parent-Child Relationship Survey (Fine et al., 1983) were used for data collection. Data were analyzed by Analysis of Covariance.
ResultsThe results of the present study showed that there is a difference between the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy on behavior regulation skills (F=52.23, P=0.001) of children with ODD; But between the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy and parent-child interaction therapy on metacognitive skills (F=11.71, P=0.001), positive emotions (F=6.77, P=0.005), identification (F=11.06, P=0.018), no disorientation in relation to the role (F=4.86, P=0.001), and communication (F=6.49, P=0.005), there is no difference.
ConclusionIt seems that by improving social cognition and facilitating self-regulation and behavioral inhibition in children, both therapies are effective on the executive functions and parent-child interaction in children with ODD.
Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, executive functions, oppositional defiant disorder (ODD), parent-child interaction -
Pages 96-107Background and Purpose
Due to the importance of childrenchr('39')s and adolescentschr('39') quality of school life, the World Health Organization has raised the issue concerning the necessity of improving the quality of school life, which includes the studentschr('39') welfare and their satisfaction with positive experiences in school activities. Therefore, present research aimed to investigate the role of social skills in predicting the sense of coherence and quality of school life in grade 6 students in Tabadkan district.
MethodThis research was a descriptive-correlational study. The study population included all the male and female grade 6 primary school students in Tabadkan during the academic year 2018-2019. A sample of 384 students was selected by convenience sampling. Social Skills Questionnaire (Keramati, 2007), Sense of Coherence Scale (Antonovsky, 1993), and Quality of School Life Scale (Ainley & Bourke, 1989) were used to collect the data. Pearson regression coefficient and simultaneous multiple linear regression were used to analyze the data with SPSS 22.
ResultsData analysis showed that there was significant positive relationship between sense of coherence and quality of school life (P <0.001). Also, dimensions of social skill explained 21.4 % of sense of coherence and 17.4 % of quality of school life (P <0.001).
ConclusionResults of this study showed that improving the social skills can increase the studentchr('39')s sense of coherence and quality of school life. Implications of results are discussed in the article.
Keywords: Social skills, sense of coherence, quality of school life -
Pages 108-119Background and Purpose
Sluggish cognitive tempo (SCT) includes a series of symptoms used to describe a special type of attention- concentration disorder and slow information processing. Present study was done to investigate the effectiveness of psychosocial program on the speed and accuracy of information processing in children with SCT.
MethodThis study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The study population included all the 9 to 12-year old students with symptoms of SCT who were studying at the public schools of Tehran in the academic year 2016-2017. A sample of 60 students with SCT was selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group. Slugging Cognitive Tempo Scale (Boronz, 2019) was used to identify these students and the d2 Test of Attention (Brickenkamp, 1981) was used to assess the speed and accuracy of information processing. The experimental group received eight 60-min sessions of psychosocial program, while the control group underwent no intervention. Data were analyzed by MANCOVA.
ResultsFindings showed that there was a significant difference in the mean score of the experimental and control group in terms of speed and accuracy of information processing (F=32.4, P<0.001) and scores of the experimental group increased compared to the control group in the post-test stage.
ConclusionBased on the results of this study, it can be concluded that the psychosocial program can increase the speed and accuracy of information processing and thus it can significantly reduce the behavioral and academic problems of children with SCT.
Keywords: Psycho-social program, sluggish cognitive tempo, speed, accuracy of information processing -
Pages 120-131Background and Purpose
Play therapy is an innovative psychotherapy technique in child therapy. This therapy can fulfill the needs of children in different ages and it can significantly affect their behavior change, adaptability, and social skills. Present study aimed to compare the effectiveness of individual and group play therapy on the coping behaviors of students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).
MethodThis study was an experimental research with pretest- posttest control group design. The study population included all the male and female students with ADHD in Tehran in the academic year 2018-2019. A sample of 60 students was selected by purposive sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group (20 per group). The experimental group underwent ten 45-min sessions of individual play therapy and ten 60-min sessions of group play therapy, but the control group received no intervention. Oppositional Behaviors Questionnaire (Falahi et al., 2017) and Conner’s ADHD Rating Scale (1999) were used to gather the data. Data were analyzed by ANCOVA.
ResultsFindings showed that both individual and group play therapy were effective in increasing the component of problem coping (F=217.93), decreasing the component of solution aversion (F=1153.09) and destructive coping (F=317.57) in primary students with ADHD (p<0.01). Also, based on the findings of follow-up test, group play therapy was more effective than individual play therapy in terms of increasing the component of problem coping (MD=-3.61) and decreasing the components of solution aversion (MD=4.65) and destructive coping (MD=3.66) in primary school students with ADHD (p<0.01).
ConclusionIndividual and group play therapy are effective in increasing the coping behaviors of primary school students with ADHD but based on the results, group play therapy can be more effective in improving the mental and behavioral situation of children.
Keywords: Individual play therapy, group play therapy, coping behaviors, ADHD -
Pages 132-143Background and Purpose
Art therapy helps people to cope with their unknown feelings and emotions and, as a result, to achieve the self-awareness and the ability to overcome problems in a variety of ways. Emotion regulation plays a pivotal role in children’s mental health and it can contribute to their future achievements. The goal of this research was to study the effect of expressive art therapy on emotion regulation of primary school students in Isfahan.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design. The sample included thirty two 8-9 year-old boys studying at grade two of primary school in Isfahan in 2017, who were selected by purposive sampling. Then the participants were randomly assigned to either the experimental or control group (16 students per group). The experimental group received twelve 60-90 sessions of expressive art therapy whereas the control group underwent no intervention. Emotion Regulation Questionnaire (2001) was used to gather the data. Finally, data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA).
ResultsBased on the results of ANCOVA, expressive art therapy was effective on positive emotion regulation; in such a way that there was significant difference between the experimental and control group in terms of emotion regulation scores (p<0.05, F=4.72). Also, results showed that expressive art therapy had a significant positive effect on positive emotion regulation and reappraisal (p≤0.000, F=8.39) whereas it had not a significant effect on negative emotion regulation (p≥0.755, F=0.10).
ConclusionThrough using self-expression, imagination, active participation, mind-body relationship and by activating and strengthening the cerebral cortex networks, expressive arts therapy can improve the positive emotion regulation skills which can help children to cope with stressful situations and to manage their behaviors.
Keywords: Expressive arts therapy, emotion regulation, primary school students -
Pages 144-155Background and Purpose
Research has shown that children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) lack problem-solving skills to face with problems in different situations. Different techniques have been used to treat and rehabilitate these children. This study aimed to investigate the effect of group cognitive rehabilitation therapy on problem-solving skills of students with ADHD.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The study population included all the students with ADHD who were studying in District 12 of Tehran during the first semester of academic year 2017-2018. A sample of 30 students was selected by convenience sampling based on inclusion and exclusion criteria and then randomly assigned to either the experimental or control group (15 per group). The experimental group underwent ten 30-45-min sessions of group cognitive rehabilitation therapy, while the control group received no intervention. Child Symptom Inventory (Sprafkin & Gadow, 1994) and London Tower Test (Shalis, 1984) were used to collect the data. Data were analyzed by ANCOVA.
ResultsFindings showed that group cognitive rehabilitation therapy had a significant effect on improving the problem-solving skills of students with ADHD (p<0.01).
ConclusionBased on the results of this study which indicated the effect of group cognitive rehabilitation therapy on problem-solving skills of students with ADHD, it can be concluded that via reinforcing the brain areas related to attention and concentration, this therapeutic method can improve the academic and behavioral performance of these children.
Keywords: Group cognitive rehabilitation therapy, problem-solving, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) -
Pages 156-168
The problems of childhood can be generally divided into two large, but overlapping groups of internalizing and externalizing problems. Internalizing and externalizing behavioral problems can negatively affect the different functions of children and adolescents. Present study aimed to investigate the role of parenting styles, parental stress and children’s executive functions deficits in predicting the childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems.
MethodThe present research was a descriptive correlational study. The study population included all the male primary school students in district 2 of Rasht city in the academic year of 2018-2019 and their parents. From this population, a sample of 375 students was selected by multistage cluster sampling. They completed Parenting Stress Index (Abidin, 1990), Parenting Questionnaire (Frick, 1991), Barkley Deficits in Executive Functioning Scale (Barkley, 2011), and Child Behavior Checklist (Achenbach & Rescorla, 2001). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and step-wise regression method.
ResultsFindings showed that there was a significant negative correlation between positive parenting, father involvement and awareness and childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems. It was also found that corporal punishment, poor monitoring and authority had a significant positive correlation with childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems. Also, results showed that parental stress and childrenchr('39')s executive functions deficits (and its components) had a significant positive correlation with childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems (P> 0.01). Results of regression indicated that executive functions, father involvement, corporal punishment, authority, awareness, positive parenting, and poor monitoring were predictors of internalizing problems, whereas father involvement, executive functions, positive parenting, stress, corporal punishment, emotional self-regulation, awareness, authority, and poor monitoring were predictors of childrenchr('39')s externalizing problems (P> 0.01).
ConclusionBased on the findings of this study, it can be concluded that positive parenting, father involvement and awareness are negative predictors of childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems, whereas corporal punishment, poor monitoring, authority, parental stress, and childrenchr('39')s executive functions deficits are positive predictors of childrenchr('39')s internalizing and externalizing problems. Findings of the present study can help to the development and implementation of effective preventive and therapeutic interventions for behavioral disorders in children.
Keywords: Parenting styles, parental stress, executive functions, internalizing, externalizing problems -
Pages 169-182Background and Purpose
Reading and mathematics abilities play a significant role in the life of students and can be associated with emotional-behavioral problems. Due to the frequency of adaptive problems in students with specific learning disorders, the present study was conducted to compare the emotional-behavioral problems and aggression in students with and without specific learning disabilities (SLD).
MethodThis research was a descriptive cross-sectional study. The study population included all the primary school students with and without (reading and math) learning disability in Rasht city in the academic year 2018-2019. Two groups of students with dyslexia (14 students) and dyscalculia (16 students) were selected by convenience sampling and a group of students without learning disability (28 students) was selected by purposive sampling. Aggression Questionnaire for Primary School Students (Shahim, 2006) and Connerschr('39') Parent Rating Scale (1996) were used to gather the data.
ResultsOne-way analysis of variance showed that there was a significant difference between the groups in terms of emotional-behavioral problems (F= 43.72, P<0.01). Results also showed that there was a significant difference between the groups in terms of aggression (F=10.88, P<0.01). According to the results of the Games-Howell post-hoc test, this difference was in favor of the normal group. But no significant difference was observed between the two groups of students with dyslexia and dyscalculia in terms of aggression level (P>0.05).
ConclusionResults indicate that students with SLD have conduct problems, impulsivity, interpersonal and communication problems and because of these problems, they may experience educational deficiencies. In addition, whereas these students experience continuous failures, they are more susceptible to emotional-behavioral problems.
Keywords: Emotional-behavioral problems, specific learning disability, aggression -
Pages 183-194Background and Purpose
As students form the cornerstone of educational systems, features and variables related to their mental health should be considered carefully. Research has shown that self-control and academic performance are important factors related to the level of anxiety in students. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on self-control and academic performance of students with the moderating role of test anxiety.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design, which had two control groups and two experimental groups. The study population included all the grade 6 female students in Sari in 2017. A sample of 40 students was selected by multi-stage cluster sampling and then was randomly divided into 20 students in experimental groups (10 students in high level of test anxiety, 10 students in low level of test anxiety), and 20 students in control group (10 students in high level of test anxiety, and 10 students in low level of test anxiety). The study tools included Self-control Scale (Tangney, 2004), Academic Performance Questionnaire (Pham & Taylor, 1999), and Test Anxiety Inventory (Spielberger, 2010). The experimental groups received eight 45-min sessions of mindfulness training, while the control groups underwent no intervention. Data were analyzed by multivariate ANCOVA.
ResultsFindings of the research showed that cognitive therapy based on mindfulness was effective on the self-control of students with high level of test anxiety (F=41.07, P<0.001), but it had no effect on the self-control of students with low level of test anxiety (F=0.06, P>0.80). Also, this intervention was effective on the academic performance of students with high level of test anxiety (P<0.001, F=28.64), but it had no effect on the academic performance of students with low level of test anxiety (F=0.3, P>0.68).
ConclusionBased on the results of this study, it can be concluded that test anxiety has a moderating role in the effectiveness of mindfulness training on self-control and academic performance of students. Therefore, test anxiety must be emphasized as a factor influencing the effectiveness of mindfulness training on the self-control and academic performance of students.
Keywords: Mindfulness, self-control, academic performance, test anxiety -
Pages 195-205Background and Purpose
Students with learning disabilities are always exposed to a variety of psychological disorders, which can reduce their mental health and increase the risk of depression and anxiety in them. Therefore, present study aimed to investigate the effect of minfullness training on the depression and anxiety in children with learning disabilities.
MethodThis research was a quasi-experimental study with two-group pretest-posttest design. The sample included thirty 10-11 year-old male students with learning disabilities in Shiraz in the academic year of 2017-2018. They were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group (15 per group). Both groups completed Anxiety and Depression Scale (Ebesutani, 2017) at pretest and posttest stages. The experimental group underwent fifteen 45-min sessions of mindfulness training, while the control group recieved no training. Univariate ANCOVA was used to analyze the data.
ResultsDate analysis showed a significant decrease in the experiment group in terms of mean depression score (F=29.20 P < 0/05) and mean anxiety score (F=16.94 P < 0/05).
ConclusionBased on the results of the present research, it can be suggested that mindfulness training is an appropriate mechanism to decrease depression, anxiety, and probably other psychological problems in children with learning disabilities. This training increases the individualchr('39')s attention to his/her own feelings and thoughts and as a result it can reduce stress.
Keywords: Mindfulness training, depression, anxiety, learning disabilities -
Pages 206-215Background and Purpose
Neglecting the children is a risk factor for their emotional and social development that has a long-term effect on all dimensions of their lifespan development. Emotion regulation training can be one of the effective interventions to reduce the consequences of neglect. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training on social adjustment of neglected children.
MethodThis research was an experimental study with pretest-posttest control group design. The study population included all male and female working children covered by Welfare Department of Kashan city in 2018. A sample of 20 children aged 12 to 14 were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group. The experimental group received eight 90-min sessions of emotion regulation training, while the control group underwent no intervention. Strengths and Difficulties Questionnaire (Goodman, 1997) was used to gather the data. Data were analyzed by univariate analysis of covariance (ANCOVA).
ResultsThe results of ANCOVA showed that emotion regulation training had a significant effect on social adjustment of neglected children (P>0.05, F=167.4)
ConclusionBased on the results of this study, it can be concluded that emotion regulation training moderates the mental evaluations and reactions of the individual and thus it results in appropriate cognitive, motivational, and behavioral reactions.
Keywords: Emotional regulation, social adjustment, child labor -
Pages 216-228Background and Purpose
Man is a social being. The social aspect of child development shapes the basis of his/her life. Social life demands mental readiness, social skills, self-confidence, and social adjustment. This study aimed to determine the development of social relationships in children aged 4 to 6 in the kindergartens of Qom province, based on the demographic status of their families.
MethodTo carry out this causal-comparative study, 300 children aged 4 to 6 (150 boys and 150 girls) were selected by multi-stage cluster sampling from ten kindergartens of Qom province in 2016. Development of social relationships in these children was determined based on the subscale of the social relationship in Newsha Cognitive, Social Communication and Motor Development Scale for Persian Speaking Children (Jafari et al., 2009) and Researcher-made Demographic Test. Descriptive statistical techniques, Kruskal-Wallis test, and Mann-Whitney U- were used to analyze the data.
ResultsResults showed that development of social relationships in these children improved with age. The demographic variables, including the paternal level of education (p <0.714), maternal level of education (p<0.574), paternal income (p <0.796), maternal income (p <0.479), housing status of the family (p<0.330), history of parental death or divorce or death of a loved one (p <0.433), history of psychiatric problems in siblings (p<0.758), being right-handed or left- handed (P <0.351), being monolingual or bilingual (p <0.907) had no effect on the development of social relationships in these children.
ConclusionIn general, results of this study showed that based on developmental theories like social development theory and social learning theory, childchr('39')s social relationships improves with age. Also, noneffectiveness of family demographic factors on the childchr('39')s social relationships indicates the importance of social learning theory and it shows that children are affected by socialization factors outside the family.
Keywords: Social relationships, kindergarten, demographic status of families -
Pages 229-240
Background and Purpose
Parents of children with hearing impairment have problems in their perceived social support and have a negative attitude to their own life. On the other hand, time perspective program that reflecting the feedbacks, beliefs and values of individuals over time, is related to perceived social support. The present research aimed to investigate the effect of time perspective program training on the perceived social support in mothers of children with hearing impairment.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The sample included 30 mothers of 7-10 year-old children with hearing impairment in the academic year 2017-2018. They were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group. The experimental group underwent ten 60-min sessions of time perspective program training (twice per week), while the control group was assigned to a waiting list. The study tool was the Scale of Perceived Social Support (Zimet, Dahlem, Zimet & Farley, 1988). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.
ResultsResults showed that time perspective program training had a significant effect on the perceived social support in mothers of children with hearing impairment (F=50.04, P<0.0001). It was also effective on them at the subscales of support by family (F=12.28), support by friends (F=10.74) and support by significant others (F=13.65) (P<0.001).
ConclusionThe time perspective is dependent on how people relate their behavior to the past, present, and future as well as to their welfare and personal experiences and it can affect on their cognitive processes and social relationships. Therefore, it seems that training this program can play an important role in the perceived social support of mothers who have children with hearing impairment.
Keywords: Time perspective, perceived social support, children with hearing impairment -
Pages 241-256Background and Purpose
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder. Its treatment specifically needs parental training. Most parents of children with ADHD show revengeful and confrontational behavior towards them and use ineffective parenting strategies that may increase the symptoms of this disorder and influence the parent-child interaction.
MethodRegarding the subject of this research, the exploratory mixed methods design was used. First, at the qualitative stage, problems of children with ADHD and problems of their parents were identified and encoded through content analysis and review of articles and books. Then, educational and therapeutic models and programs related to these problems were investigated. Next, the qualitative findings were used to create a parenting model. At the quantitative stage, this model was taught to 10 mothers of children with ADHD over 16 two-hour sessions for two months. Then their parent-child interaction was compared with the control group. Purposive sampling was used at the qualitative stage. The sample was selected by purposive sampling at the quantitative stage and then randomly assigned to either the experimental or control group (10 per group). Child-Parent Relationship Scale (CPRC) (Pianta, 1992) was used as the study tool. Data were analyzed by repeated-measures ANOVA at 95% confidence level with SPSS20.
ResultsIn content analysis, 10 themes and 50 sub-themes in the area of problems of children with ADHD were identified and then the sessions were organized based on them. Results of quantitative stage showed that the mean difference of the total score and all the sub-scales (conflict, positive relationship, and dependency) was significant at pretest, posttest and follow-up stages (P<0.05), indicating that multidimensional parenting model training can enhance parent-child interaction.
ConclusionResults showed that multidimensional parenting model training (based on the problems of children with ADHD) is more suitable for the etiology and symptoms of this disorder and it is a mixture of different methods that have been shown to be effective based on different studies, so it can be effective on the enhancement of parent-child relationship.
Keywords: Multidimensional parenting model, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), parent-child interaction -
Pages 257-267Background and Purpose
Research indicate the relationship between birth order and intelligence quotient (IQ), generally suggesting that the first-borns have a higher IQ. This study aims to investigate the relationship between birth order and IQ in the children of families with intellectually disabled children.
MethodThis research was a fundamental study in terms of its goal and a descriptive and casual study in terms of gathering data. The study population included all the families with intellectually disabled children in Tabriz in 2016. The sample included 194 families selected by cluster sampling from this population. Data were collected by researcher-made questionnaire and Ravenchr('39')s intelligence test. Correlation and One-way ANOVA were used to analyze the data.
ResultsData analysis showed that there was no significant difference in the birth order and IQ in families with three and four children, whereas the difference was significant in families with five children (P<0.04). Also, results showed that there was a significant relationship between the birth order and IQ of the children, in such a way that the first-borns have the higher mean IQ, while second-born and third-born children have the lowest IQ.
ConclusionIn short, contrary to research literature and birth order theories that claim superiority of intelligence in first-born children, this research did not establish such a relationship. Results showed that birth order effects are a function of family size and birth order has no pure effect on the intelligence of children.
Keywords: Birth order, intelligence quotient(IQ), intellectually disabled -
Pages 268-279Background and Purpose
Dyslexia is a neurodevelopmental disorder. Recently, researchers have focused on the cognitive correlates of this disorder. Identifying the cognitive processes of children with dyslexia can provide a deeper understanding of this disorder and guide the effective intervention programs for it. Therefore, the present study aimed to investigate the role of four cognitive processes of Planning, Attention, Simultaneous, and Successive (PASS) in explaining the ability of word reading and text comprehension in children with dyslexia.
MethodThis research was a descriptive correlational study. The study population included all the students with dyslexia who were studying at grades two to five of primary school in Isfahan in the academic year of 2017-2018. A sample of 100 students was selected by multistage sampling. Ravenchr('39')s Progressive Matrices (1956), Reading and Dyslexia Test (Karami Noroozi & Moradi, 2005), Assessment System-second edition (Naglieri, Das & Goldstein, 2014) were used to collect the data. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and regression analysis.
ResultsFindings showed that "word reading" was associated with simultaneous and successive processing and attention, and "text comprehension" was associated with simultaneous and successive processing, planning and attention (P≤0.01). Based on the regression analysis, the simultaneous and successive processing predicts 49% of the variance of "word reading", whereas successive processing and planning predict 44% of the variance of "text comprehension".
ConclusionResults showed that children with dyslexia have dysfunction in simultaneous and successive processing and planning. These finding can be helpful in the process of diagnosing this disorder and designing interventions for it. In fact, identifying the cognitive processes involved in "reading" can provide a deeper understanding of how to facilitate and improve reading performance through explicit training of PASS processes.
Keywords: Dyslexia, PASS theory, reading performance -
Pages 280-293Background and Purpose
Parental divorce represents one of the most stressful events for children and adolescents and it has short-term and long-term economic, social, affective and emotional effects on them. This study aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on fostering the self-esteem and resilience in children and adolescents with divorced parents.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group and two-month follow-up design. The study population included twenty three 10-13-year-old male children and adolescents with divorced parents in Karaj in 2017. After screening with Self-Esteem Scale (Pepper, 1999) and Conner-Davidson Resilience Scale (2003), 20 of these students were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group. The experimental group received eight 90-min weekly sessions of compassion-focused therapy (Gilbert, 2009), while the control group underwent no intervention. Data were analyzed by repeated measure ANOVA.
ResultsFindings showed significant difference between the experimental and the control group in terms of self-esteem (F=5.67, p<0.02) and resilience (F=12.68, p=0.001) at the pretest, posttest and two-month follow-up stages.
ConclusionWhereas self-esteem and resilience have widespread effects on the quality of interpersonal relations, education, and adjustment of children and adolescents with divorced parents, based on the results of this study, it can be concluded that the compassion-focused therapy increases the self-esteem and resilience of these children by modifying and increasing their interpersonal interactions.
Keywords: Compassion-focused, resilience, self-esteem, divorce -
Pages 294-311Background and Purpose
Dyslexia as one of the most prevalent learning disabilities may cause many cases of academic failure in primary school students. During the recent years, several research and clinical methods have been used to treat children with this disability. Present study was conducted to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation and neurofeedback on improvement of executive functions in children with dyslexia.
MethodThis research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design with 2-month follow-up period. The study population included all the 8 to 12-year old children with dyslexia who had referred to centers for learning disability in District 3 of Tehran in 2019, among which a sample of 36 students were selected by purposive sampling and then randomly assigned to one of the two experimental groups or the control group. One of the experimental groups received eleven 60-min sessions of rehabilitation with working memory training software and the second experimental group received thirty 45- min sessions of neurofeedback intervention, whereas the control group received no intervention. All the three groups were assessed at the stages of pretest, posttest, and two-month follow-up period. To collect the data, Reading and Dyslexia Test (Karami Nouri & Moradi, 2008) and Behavior Rating Inventory of Executive Function (Gerard et al., 2000) were used. Repeated measures analysis of variance were used to analyze the data.
ResultsResults of data analysis indicated that cognitive rehabilitation and neurofeedback were significantly effective in improving the components of executive functions at both pretest and posttest stages (P<.05). Also, comparison of means showed that there was no significant difference between the cognitive rehabilitation and neurofeedback in terms of their effects on the components of executive functions (P>.05). However, scores of the experimental groups were significantly different from those of the control group (P<0.05).
ConclusionBased on the findings of this study, it can be concluded that cognitive rehabilitation by promoting the mental and intellectual abilities, and neurofeedback by providing positive and negative feedbacks and reinforce self-regulation can be effective in improving executive functions in children with dyslexia.
Keywords: Dyslexia, executive functions, cognitive rehabilitation, neurofeedback -
Pages 312-321Background and Purpose
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common disorders among children, which is associated with symptoms such as hyperactivity, hyperarousal, distraction, and attention deficit. Parents of these children, especially their mothers, suffer from negative emotions such as anxiety and stress. Therefore, this study aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on anxiety and stress in mothers of children with ADHD.
MethodThis research was a quasi-experimental pretest-posttest control group design. The study population included all the mothers of children with ADHD referring to the counseling centers of Isfahan in 2017. The sample included 30 mothers selected by convenience sampling based on inclusion and exclusion criteria. They were assigned to either the experimental or control group (15 per group). Both groups were assessed by Anxiety and Stress Scale- Short Form (Lovibond, 1995) at pretest and posttest stages. The experimental group received eight 90-min sessions of (ACT), while the control group received no intervention. Data were analyzed by ANCOVA.
ResultsResults showed that the mean anxiety score (F=22.13, P<0.01) and the mean stress score (F=18.17, P<0.01) significantly decreased in the experimental group in comparison to the control group.
ConclusionThe results of the study indicated that ACT was effective in reducing the stress and anxiety in mothers of children with ADHD. This therapy taught mothers to get rid of annoying thoughts and to accept the events instead of getting away from them. Acceptance occurs in mothers when the emotions are in the field of consciousness and are experienced as they are, without an effort to change their frequency or shape.
Keywords: Acceptance, commitment therapy, stress, anxiety, attention deficit hyperactivity disorder