فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 34 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • امیر شهسواری*، جمیله علم الهدی، غلامرضا ذاکرصالحی، اباصلت خراسانی، مریم خادمی صفحات 2-34
    امروز اجماع فراگیری درخصوص اثرگذار بودن نقش دانشگاه ها در نوآوری شکل گرفته به گونه ایکه حتی برخی تحت تاثیر دانشگاه های برتر جهان، دانشگاه ها را موتورهای نوآوری قلمداد نموده اند. این رویکرد در کشور ما نیز گسترش یافته و توانسته گفتمان سیاستی کشور را تحت تاثیر خود قرار دهد. ازاین رو درک درست از نقش دانشگاه ها در نوآوری یکی از شرایط لازم برای سیاستگذاری و توسعه دانشگاهی می باشد. ازسوی دیگر آیین نامه ارتقاء به عنوان یکی از مهم ترین و موثرترین اسناد سیاستی مرتبط با دانشگاه در کشور لازم است براساس فهم صحیحی از نقش دانشگاه ها در نوآوری طراحی شده باشد. در بخش اول نتایج پژوهش نشان می دهد دانشگاه ها، سهم اندکی در مشارکت مستقیم در نوآوری ازطریق تولید محصولات، نمونه های اولیه و اختراعات دارند. بلکه دانشگاه ها عموما از طریق روش های غیرمستقیم در توسعه نوآوری مشارکت می کنند. این درحالی است که در بخش دوم نتایج پژوهش نشان می دهد آیین نامه ارتقاء فقط به دسته ای از فعالیت ها شامل انتشار مقاله و فعالیت های آموزشی توجه نسبی نموده و از اهمیت سایر فعالیت ها ازجمله همکاری های پژوهشی صرفنظر نموده است. براین اساس تقویت جامعیت و توازن در آیین نامه برای پوشش اثربخش تر کانال های مشارکت دانشگاه ها در توسعه نوآوری؛ توجه بیشتر به کانال های تعاملی و همکارانه تبادل دانش و فناوری که ظرفیت جذب کمتری از سوی صنعت می طلبند؛ و افزایش انعطاف پذیری آیین نامه به منظور درنظر گرفتن عوامل موثر بر اهمیت و کاربرد متفاوت هر یک از کانال ها در حوزه های علمی و بخش های صنعتی گوناگون؛ و تمرکز بیشتر سیاست گذاران بر تقویت تقاضای علم و فناوری و ظرفیت جذب طرف تقاضا از جمله پیشنهادات سیاستی برآمده از این پژوهش است.
    کلیدواژگان: : دانشگاه، نوآوری، ارتباط با صنعت، آیین نامه ارتقاء، سیاست آموزش عالی
  • ناهید کیائی طالقانی*، حسن رضا زین آبادی، حمیدرضا آراسته، حسین عباسیان صفحات 36-54
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی کژکارکردهای پژوهش در نظام آموزش عالی ایران، از نوع کیفی و با روش تحلیل محتوا انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 22 نفر از پژوهشگران برتر، خبرگان و سیاستگذاران پژوهش کشور در سال 98-1397 به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد. قابلیت اعتبار، انتقال پذیری، اطمینان و تاییدپذیری داده ها برای مقبولیت مطالعه، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد که پدیده کژکارکردی های پژوهش در نظام آموزش عالی ایران در مرحله قبل از پژوهش در قالب "لابی گری در تعریف پروژه"، " عدم توجه به نیازسنجی پژوهش" و " در نظر نگرفتن اهمیت ذی نفعان پژوهش"، در مرحله انجام پژوهش در قالب " عدم رعایت مالکیت فکری و معنوی"، " کم کاری استاد در تحقیق دانشجویی"، " عدم قوام روش شناختی"، " کاهش میزان تحلیل مسایل"، " خرید و فروش مقاله و پایان نامه"، " سرقت علمی"، " داده سازی"، "جعل و تحریف داده"، و در مرحله بعد از انجام فرایند پژوهش ، "ضعف در کاربردی کردن نتایج پژوهش"، "مشکلات داوری" و " همپوشانی انتشارات و کیفیت پایین بعضی مجلات" اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: کژکارکرد، پژوهش، نظام آموزش عالی
  • ازیتا اخلاقی*، بهرام صالح، مهدی نویدادهم صفحات 56-80
    با توجه به گذشت بیش از 8 سال از زمان تصویب و ابلاغ  سند تحول بنیادین نظام اموزش و پرورش و بروز نگرانی هایی در باره تاخیر در پیشرفت اجرا سند، مساله اصلی مقاله حاضر تحلیل آینده این سند ، بعنوان مهمترین سند سیاستی کشور در عرصه تعلیم و تربیت است . لذا سوال اصلی مقاله  آن است که با توجه به نقش افرینی بازیگران مرتبط ، اجرا و پیاده سازی سند در چه شرایطی قرار خواهد قرار گرفت ؟ نظریه تحقیق سیاستگذاری تکثرگرا و رویکرد تحقیق بازیگر محور بوده که  با روش های اکتشافی  و خبره محور انجام شده و ابزار گردآوری اطلاعات دو  پرسشنامه (ماتریس) محقق ساخته بوده است . تکنیک تحلیل داده ها نیز نرم افزار سیاست پژوهی و آینده پژوهی مکتور بوده است . پاسخگویان  این تحقیق نیز 35 نفر از مدیران ، خبرگان و سیاست گذاران حوزه تعلیم و تربیت کشور بوده اند .یافته ها نشان داد از 58 بازیگر اولیه مرتبط با سند، 14 بازیگر کلیدی هستند که در میان آنها  اجماع و توافق کاملی درباره مفاد ، اهداف و اجرای سند وجود ندارد .به عبارتی انسجام نهادی کافی میان بازیگران کلیدی برای اجرا سند برقرار نیست . همچنین  در باره  اهداف یا مسایل یا محورهای اصلی سند تحول نیز سازگاری کاملی میان عاملان و نهادها وجود ندارد . به عبارتی  هرچند نهادها مخالفتی با مضامین سند ندارند اما اصرار ، اهتمام و جدیتی که برای اجرا و پیاده سازی این سند ملی در افق پیش رو لازم است را ندارند . لذا پیش بینی می شود در افق  پیش رو ، اجرا و پیاده سازی سند  با چالش های اساسی از سوی نهادها و بازیگران روبرو شود و نهاد متولی (شورای عالی آموزش و پرورش) لازم است با ایجاد مفاهمه سیاستی و سازگاری نهادی زمینه ایجاد توافق و  هماهنگی بیشتر را فراهم آورد .
    کلیدواژگان: سیاست آموزشی، سند تحول بنیادین، آینده پژوهی، آموزش و پرورش، تحلیل بازیگر محور
  • مهتاب پوراتشی* صفحات 82-101
    کارآفرینی و اقداماتی که دانشگاه ها می توانند برای ارتقا و بهبود فعالیت های کارآفرینی و ارتباط با صنعت به انجام رسانند، از مباحث مهمی است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. مقاله حاضر کوشید ضمن کنکاش در تجارب دانشگاه های منتخب جهان در زمینه کارآفرینی، از طریق یک مطالعه پیمایشی گزینه های حمایتی از کارآفرینی در دانشگاه های ایران را براساس نظر خبرگان و صاحبنظران اولویت بندی کند. در بخش اول، تجارب هفت دانشگاه برتر در زمینه کارآفرینی مورد بررسی قرار گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از اطلاعات موجود در سایت های رسمی و اسناد مربوطه صورت گرفت. در بخش دوم، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای اولویت بندی گزینه ها بهره گرفته شد. یافته ها حاکی از آن بود که اقدامات حمایتی دانشگاه های مورد مطالعه به چهار گروه قابل دسته بندی است که عبارتند از: علمی-آموزشی، فرهنگی-تشویقی، حمایت مادی، و حمایت معنوی. نتایج تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که در اقدامات حمایتی دانشگاه ها در زمینه کارآفرینی، معیار تحقق اهداف بالادستی با وزن نسبی 341/0 دارای برتری بیشتری نسبت به دیگر معیارهاست. همچنین، حمایت مادی بهترین گزینه حمایتی از کارآفرینی با وزن 284/0 شناخته شد. سایر گزینه-های حمایتی به ترتیب اولویت عبارت بودند از: علمی-آموزشی، حمایت معنوی، و فرهنگی-تشویقی.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی، مراکز کارآفرینی، تحلیل سلسله مراتبی
  • آرش موسوی، حسن احمدی* صفحات 102-127
    نظام ملی نوآوری به عنوان رویکرد سیستمی به نوآوری، دربرگیرنده عناصر و ارتباطاتی است که در جهت تولید، انتشار و استفاده از دانش جدید و سودمند از نظر اقتصادی، با یکدیگر در تعاملند و در درون مرزهای یک کشور عمل می کنند. رویکرد نظام ملی نوآوری، که نهادها و کارکردهای مختلف دخیل در توسعه علمی و فناورانه کشورها را در بردارد، یکی از رویکردهای مناسب برای تحلیل وضعیت علم، فناوری و نوآوری و ارایه سیاست ها و راهکارهای همه جانبه برای تقویت نوآوری در کشور است. هدف پژوهش حاضر استخراج ویژگی های اصلی نظام ملی نوآوری ایران است که جهت دست یابی به آن از رویکرد ترکیب نظام مند تحقیقات استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که ضعف در سیاستگذاری، سیستم نظارت و ارزیابی از سیاستگذاری تا اجرا ، حکمرانی نظام ملی نوآوری کشور، تسهیل و جهت دهی تحقیقات و فعالیت های نوآوری، تحقیق و توسعه، کارآفرینی، توسعه نیروی انسانی، انتشار فناوری، تسهیل، هدایت و تامین مالی فعالیت های تحقیق و توسعه و شکاف در بین بازیگران نظام ملی نوآوری از جمله ویژگی های منفی نظام ملی نوآوری ایران بود. و ویژگی های مثبت نظام ملی نوآوری ایران نیز شامل توسعه کمی (توسعه دانشگاهی، توسعه نیروی انسانی، تحقیقات توسعه ای و کاربردی و پژوهشگران جوان و مستعد) می باشد.
    کلیدواژگان: کلید واژه: نظام ملی نوآوری، رویکرد سیستمی، کارکرد، سیاست علم و فناوری، نظام ملی نوآوری ایران
  • محسن مرزه حاجی آقایی، حمیدرضا آراسته*، بیژن عبدالهی، حسن عباسیان صفحات 128-148
    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی ساختار موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی مازندران در ابعاد رسمیت، تمرکز و پیچیدگی بود. در این پژوهش که کیفی و کاربردی است، داده ها به روش پیمایشی و میدانی جمع آوری گردیده است. بدین منظور تعداد نه نفر از اعضای هییت موسس، امنا و صاحب نظران آموزش عالی غیرانتفاعی به روش نمونه گیری هدفمند در دسترس تا مرز اشباع نظری انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختارمند قرار گرفتند. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل و کدگذاری شدند. روایی پژوهش با تطبیق توسط مصاحبه شوندگان و بررسی همکار تعیین گردید. همچنین پایایی با روش پایایی آزمون (شاخص ثابت) محاسبه گردید. در نهایت 263 گویه مشخص از سوی مشارکت کنندگان مطرح گردید. آن ها در قالب سه مولفه اصلی یعنی رسمیت، تمرکز و پیچیدگی گنجانده شدند. مصاحبه شوندگان در مولفه اصلی رسمیت، بیشترین اهمیت را به مضمون وجود قوانین و مقررات در زمینه های مختلف در موسسات غیرانتفاعی و در مولفه اصلی تمرکز، بیشترین اهمیت را با 50 بار تکرار به جایگاه خصوصی سازی آموزش عالی در ایران دادند. در مولفه پیچیدگی نیز بیشترین اهمیت را با 29 بار تکرار به نقش و تاثیر هیات موسس و هیات امنا در امور این موسسات دادند.
    کلیدواژگان: رسمیت، تمرکز، پیچیدگی، آسیب شناسی، موسسات غیرانتفاعی
  • ندا رجبانی، فاطمه ثقفی*، حامد شکوری گنجوی، عالیه کاظمی صفحات 150-171
    در چند دهه اخیر، رشد مصرف انرژی به ویژه در بخش خانگی کشور افزایش چشمگیری داشته است. در سال 1395، 42% از برق کشور و 5/32% از گاز طبیعی در بخش خانگی مصرف شد. با توجه به این سهم از مصرف انرژی، هدف از پژوهش، طراحی مدل مفهومی شبکه اهداف مصرف انرژی برق و گاز خانگی است. این پژوهش با استفاده از روش کیفی تفکر مبتنی بر ارزش انجام شد. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از منظر نتایج تحلیلی و توصیفی است. برای گردآوری داده ها از مرور اسناد، ادبیات و مصاحبه با سیاستگذاران و خانوارهای تهرانی استفاده شد وعوامل موثر بر کاهش مصرف انرژی خانگی در دو دسته عوامل بنیادی و واسطه ای در دو سطح رفتار مصرف کننده و الزامات سیاستی لازم برای تغییر رفتار استخراج شد. نتایج نشان داد علت افزایش مصرف از سوی مصرف کننده ناشی از 3 عامل عدم درک آثار مصرف بی رویه، ناآگاهی در زمینه روش های مدیریت اثربخش مصرف انرژی و عدم شناخت و دسترسی به تجهیزات کاهش مصرف و سبد بهینه انرژی های مختلف برای کاهش مصرف انرژی است. سیاست گذاران نیز به دلیل درک ناکافی از دانش روش های کاهش مصرف انرژی خانگی و عدم تسهیل پیاده سازی سیاست های مستدل، نتوانسته اند مصرف بخش خانگی را کنترل کنند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف انرژی، سیاست گذاری انرژی، تفکر مبتنی بر ارزش، تفکر مبتنی بر گزینه
  • دکتر مرتضی مرادی، رابعه زندی پاک* صفحات 172-199
    فناوری خوشه بندی، رویکردی نوآورانه جهت مدیریت بهتر محیط زیست و توسعه پایدار است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی فناوری خوشه بندی، بر توسعه پایدار با در نظر گرفتن متغیرهای میانجی و تعدیل گر است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. برای تست فرضیات، از پرسش نامه 35 سوالی طبق طیف 5 گزینه ای لیکرت، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان بیش از 60 واحد خوشه صنعتی ادوات کشاورزی نگارخاتون واقع در شهرستان فامنین در استان همدان به تعداد 600 نفر است. حجم نمونه 234 نفر، که بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه ای نسبی انتخاب شده است. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و به منظور بررسی اعتبار سازه با استفاده از نرم افزار Lisrel از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از مدل تحلیل مسیر و برای تحلیل متغیر میانجی از آزمون سوبل و برای تحلیل متغیر تعدیل گر از از روش آزمون رگرسیون چندگانه تعدیل شده، استفاده شد. نتایج نشان داد، خوشه و ویژگی های شخصیتی، رفتاری، فردی و سازمانی می توانند بر عملکرد محیط زیست و توسعه پایدار به طور مستقیم و غیرمستقیم، تاثیر مثبت و معنی داری بگذارند. نتایج متغیر میانجی و تعدیلگر، نشان داد، مدیریت منابع انسانی سبز، تعهد سازمانی، رفتار سازگار با محیط زیست و عملکرد محیط زیست نقش متغیر میانجی و نوگرایی سبز نقش متغیر تعدیل گر را در ارتباط بین متغیرهای دیگر، ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: فناوری خوشه بندی، مدیریت منابع انسانی سبز، رفتار سازگار با محیط زیست، توسعه پایدار، نوگرایی سبز
  • سید محمدصادق تابعی*، احمد رشیدی، رضا اختیاری امیری صفحات 200-226
    همگام با افزایش جمعیت و بهره برداری روزافزون و نادرست از منابع محدود، آسیب ها و مخاطرات زیست محیطی ابعاد پیچیده تری پیدا کرده است که نیازمند رسیدگی های فوری است. کاسپین نیز به عنوان بزرگ ترین دریاچه جهان، از این قاعده مستثنی نیست. به رغم اقداماتی که در چند دهه اخیر در راستای ایجاد همگرایی و مقابله با مخاطرات زیست محیطی این دریا توسط دولت های ساحلی و نهادها و سازمان های بین المللی صورت گرفته است، تغییر چندانی در شرایط کلی آن شاهد نیستیم. در این شرایط، این پرسش مطرح است که پیش گیری و مقابله با مخاطرات زیست محیطی دریای کاسپین، چگونه می تواند به همگرایی منطقه ای منجر شود؟ فرضیه پژوهش این است که تلاش برای پیش گیری و کنترل مخاطرات زیست محیطی کاسپین از رهگذر ایجاد همگرایی زیست محیطی، به همگرایی منطقه ای منجر می شود. هدف پژوهش تاکید بر نقش کلیدی جامعه در مبارزه با مخاطرات زیست محیطی کاسپین و ایجاد همگرایی در این حوزه است. بدین منظور، این پژوهش در چارچوب نظریه نوکارکردگرایی و از طریق کاربست روش توصیفی-تحلیلی به پیش برده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد با بهره گیری از دیپلماسی عمومی زیست محیطی و عناصر تاثیر گذاری چون رسانه ها، سمن های ملی و بین المللی و نهادهای آموزشی، دینی و حکومت و سازمان ها و نهادهای بین المللی، جامعه پذیری زیست محیطی کشورهای ساحلی کاسپین، همگرایی زیست محیطی و متعاقبا همگرایی منطقه ای می تواند محقق شود.
    کلیدواژگان: محیطزیست، دریای کاسپین، جامعهپذیری زیستمحیطی، دیپلماسی عمومی زیست محیطی، همگرایی منطقه ای
  • امیر ناظمی، مریم جوان شهرکی، احمد برومند کاخکی*، عقیله محمودزاده، نیما شیوندی صفحات 228-251
    این مقاله به بررسی امکان تغییر در آینده از طریق تغییر در ذهنیت سازندگان آن پرداخته است. بدین منظور تاثیر داستان ها (به عنوان یکی از مهم ترین کانال های انتقال محتوا) بر نگرش کودکان (به عنوان یکی از اصلی ترین سازندگان آینده) مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس با فرض نقش اسطوره ها و استعاره های موجود در شکل گیری رویکردهای جامعه فعلی می توان با بازتعریف داستان ها و افسانه ها، باعث تغییر نگرش و ذهنیت در نسل بعدی شد تا آینده ای بدیل به همراه داشته باشد. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل لایه ای علت ها وآزمودن دو فرضیه تحقیق، روایتهای مختلف فیلم و انیمیشن از کهن روایت «زیبای خفته» که به فاصله 55 سال توسط کمپانی دیزنی ساخته شده است؛ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. به نظر می رسد در روایت جدید، مفاهیم کلیدی همچون بیگانه هراسی، دموکراسی، احترام به طبیعت، مفهوم عشق حقیقی، مطلق گرایی و نگرش های قومی، نژادی و جنسیتی با رویکردی متفاوت از روایت اصلی برای کودکان ارایه شده است و از آنها به عنوان طرح واره های نیازمند تغییر استعمال شده است. نتایج تحقیق در گام نخست در گروه کانونی و سپس با استفاده از پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که طرح واره های کلیدی در روایت مدرن تر دچار دگرگونی شده اند که بر اساس روش تحلیل لایه ای علت ها، این امر می تواند با تغییر ذهنیت در کودکان منجر به شکل گیری آینده ای متفاوت شود.
    کلیدواژگان: تحلیل لایه ای علت ها، کهن روایت، آینده
  • مصطفی اسدزاده*، حسام الدین آشنا صفحات 252-271
    نظریه سینمای دولتی ایران بیانگر نحوه مواجهه دولت جمهوری اسلامی با رسانه سینماست؛ رسانه ای که رهبران انقلاب از همان ابتدا با تاکید بر اهمیت آن، «تغییر فرم» آن را در حکومت اسلامی وعده دادند و خواستار نظارت و دخالت دولت در آن شدند. با تاسیس «بنیاد سینمایی فارابی» در سال 1362، این خواسته محقق و از آن تاریخ، سینمایی که دولت خواهان تولید و توزیع آن بود، با اعمال سیاست های سینمایی فارابی و هدایت و حمایت این «بنیاد» شکل گرفت.در این پژوهش تلاش شده تا سیاستگذاری های سینمایی «بنیاد سینمایی فارابی»، نوع سینمای مورد هدایت و حمایت بنیاد و نیز روایت سیاستگذاران سینما و مدیران فارابی در پنج دولت بعد از انقلاب، با رویکرد نهادگرایی تاریخی و روش «تحلیل روایت»، در سه بخش تولید فیلم، نمایش آن و جشنواره فیلم فجر شناسایی و تحلیل شود.یافته های این تحقیق نشان می دهد سیاستگذاران و مدیران بنیاد سینمایی فارابی از زمان تاسیس تاکنون در اندیشه تولید فیلم ایرانی و ایجاد سینمای ملی بوده اند اما هرکدام با برداشتی خاص و متفاوت از رسانه سینما و مفهوم سینمای ملی و مخاطبان آن، اقدام به سیاستگذاری در سینما و ایجاد نظام خاص تولیدوتوزیع فیلم در ایران کرده اند. بر مبنای این تحقیق، سیاستگذاران سینمای ایران فهم یکسانی از اینکه کدام نوع سینما می تواند در خدمت مردم و انقلاب باشد، ندارند. آنها همچنین در مواجهه با منتقدان خود توافقی در تعریف مشترک از فرهنگ، ارزش، مردم، سینمای ملی و منافع ملی ندارند، از این رو برای اثبات حقانیت خود دایم در نزاع ارزشی با همدیگرند.
    کلیدواژگان: دولت، سیاست، سیاستگذاری، سینما، فیلم
  • عباس اسدی، حسینعلی کلهر*، فاطمه جنگجو صفحات 272-292
    خصوصی سازی در شکل ظاهری عبارتست از فرآیندی که طی آن وظایف و تاسیسات بخش دولتی در هر سطحی به بخش خصوصی انتقال داده می شود. سیاست خصوصی سازی به عنوان بخشی از یک سیاست تعدیل ساختار اقتصادی از اوایل دهه 80میلادی از طرف تعداد معدودی کشور صنعتی به اجرا گذاشته شد و رفته رفته به سایر کشورها سرایت پیدا کرد. کشور ایران در مقایسه با سایر کشورها جزء متاخرین اجرا کننده برنامه های خصوصی سازی است. هدف مشترک خصوصی سازی در کشورهای مختلف با شرایط و ویژگی های متفاوت از جمله ایران، تقریبا چیزی جزء بهبود بخشیدن به اوضاع و شرایط اقتصادی نمی تواند باشد. از جمله صنایع بزرگی که در ایران در مالکیت و انحصار تام دولت قرار دارند، رادیو و تلویزیون هستند. این در حالی است که به استناد تجربه های تاریخی و علمی موجود در جهان ایجاد انحصار و موقعیت های ویژه و رانتی برای شخصیت های حقیقی یا حقوقی در عرصه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... اغلب موارد پیامدهای منفی و خسارات هنگفتی به دنبال دارد. با توجه به مطالب ذکر شده و اهمیت آن ها، هدف این پژوهش بررسی امکان تاسیس رسانه های دیداری و شنیداری خصوصی در راستای رسانه ملی و در کمک به اجرای اهداف حاکمیتی کشور در کنار رسانه ملی و همچنین بررسی ضرورت ورود بخش خصوصی به این بخش می باشد ؟
    کلیدواژگان: رسانه دیداری، رسانه شنیداری، خصوصی سازی رسانه، رسانه ملی، نظام حقوقی ایران
  • حامد رحمانی*، فائقه ناظمی جنابی صفحات 294-315
    در این پژوهش سعی شده تا با تحلیل استنادی تمام پژوهش های ملی و مقایسه آنها با پژوهش های بین المللی، ابعاد و حوزه های مهم حکمرانی الکترونیک که متاسفانه علیرغم اهمیت زیاد تاکنون در کشور مغفول مانده مشخص شوند. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش تحلیل استنادی است. جامعه آماری آن شامل 15 مقاله و 4 پایان نامه ی داخلی و 737 مقاله بین المللی از 6 بانک اطلاعاتی برای مقالات داخلی و پایگاه اسکاپوس برای مقالات بین المللی است، این پژوهش فاقد مدل نمونه گیری است به دلیل آنکه تمام مقالات بدون محدودیت زمان و حوزه ی پژوهش با روش تمام شماری موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، مطالعه ی کتابخانه ای و جستجوی نظام مند در بانک های اطلاعاتی و آنالیز ریزالت پایگاه اسکاپوس و پیاده سازی و تحلیل داده ها در نرم افزار اکسل در قالب آمار توصیفی است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که درحالی که اهمیت موضوع حکمرانی الکترونیک در سطح ملی تا حدی است که منجر به تصویب و ابلاغ لایحه ای بنام حکمرانی الکترونیک در کشور شده است اما کمیت پژوهش های انجام شده بسیار کم است و همین میزان اندک از پژوهش ها هم کاملا پراکنده و به دوراز روندی نظام مند هستند.
    کلیدواژگان: حکمرانی الکترونیک، تحلیل استنادی، لایحه حکمرانی الکترونیک
|
  • Amir Shahsavari *, Jamileh Alamolhoda, Qolameza Zakersalehi, Abasalt Khorasani, Maryam Khademi Pages 2-34
    The proper understanding of the role of universities in innovation is one of the requirements for policy making. Without this understanding, policy actions can undermine the role of universities and neglecting the capacities and benefits of this institution in the development of innovation.The Promotion Regulations as one of the most important and most relevant policy documents related to the university in the country are required based on a proper understanding of the role of universities in innovation. Therefore, the purpose of this study is to investigate the understanding and perspective of the Promotion Regulations about the role of universities in innovation. This research is a documentary research, and its methodology consist of two parts of the metha-synthesis and then a documentary analysis of the Promotion Regulations based on the theoretical framework developed in the first part. Research results show that universities have a small share of direct participation in innovation, but universities are generally indirectly involved in the development of innovation through a variety of channels. However, the promotion regulations relate only to a number of channels, including publication of the article and educational activities, and ignores the importance of other channels. To enhance the comprehensiveness and balance of the regulations to cover the more effective coverage of the universities' participation channels in the development of innovation, paying more attention to interactive channels and increasing the flexibility of the regulations are the policy suggestions derived from this research.
    Keywords: University, Innovation, Industry Relations, Promotion Regulation, Higher Education Policy
  • Nahid Kiaie Taleghani *, Hasan Reza Zein Abadi, Hamidreza Arasteh, Hosyn Abbasian Pages 36-54
    The purpose of this study was to identify of research malfunction in the Iranian higher education system using a qualitive content analysis method. Data were collected through deep and semi - structured interviews with 22 of top researchers, experts and research policy makers in 2018-2019 by a purposeful sampling method. The validity, portability, reliability, and verifiability of the data for the acceptability of the study were confirmed. Findings showed that the phenomenon of research malfunction in the Iranian higher education system in the pre-research phase in the form of "lobbying for project definition", "disregarding research needs assessment" and "disregarding the importance of the research beneficiaries", at the stage of doing research in form of "Lack of Intellectual and Intellectual Property ", "Insufficient Mastering in Student Research", "Methodological Inconsistency", "Reducing Problem Analysis", "Purchase and sale of article and theses", "Plagirarism", "Data-making, falsification and distortion of data", and later in the research process, "weaknesses in the applicability of research results "," judgment problems "and " overlap of publications and low quality of some journals" is falling.
    Keywords: Malfunction, Research, higher education system
  • Azita Akhlaghi *, Bahram Saleh, Mahdi Navidadham Pages 56-80
    More than 8 years have passed since the agreement and announcement of the document on the Fundamental Reform Document of Education system and concerns have been raised about delays in the implementation of the document. The main issue of this article is the future analysis of this document as the most important policy document of the country in the field of education. Therefore, the main question of the article is that according to the role-playing of the relevant actors, how the document would be implemented? The theory of this research is pluralistic policy-making and its approach is actor-centered, which was done with exploratory and expert-oriented methods. The data collection tool was two questionnaires (matrices) of research. The data analysis technique was MACTOR as a policy, research, and futures study software. The subjects consisted of 35 managers, experts, and policy makers in the field of education. The results showed that out of the 58 initial actors involved in the document, 14 are key actors, among whom there is no total agreement on the provisions, goals, and implementation of the document. In other words, there is not enough institutional cohesion among the key actors to execute the document. In addition, there is no general agreement between the actors and institutions about the goals or issues or the main axes of the Fundamental Reform of the Document. In other words, although the institutions do not oppose the contents of the document, they do not have the insistence and seriousness that is necessary for the implementation of this national document in the future. Therefore, it is predicted that in the future, the implementation of the document will face major challenges from institutions and actors, and the responsible institution (Supreme Education Council) is required to create a policy agreement and institutional compatibility to provide more agreement and coordination.
    Keywords: Educational policy, Fundamental transformation document, Future, Research, education, actor-based analysis
  • Mahtab Pouratashi * Pages 82-101
    The steps that universities can take to promote and improve entrepreneurial activities and communication with industry is one of the important topics that has attracted a lot of attention. This study investigated selected universities in the world in the field of entrepreneurship, through a survey study to prioritize options to support entrepreneurship in Iranian universities based on the opinions of experts. Data collected by using information available on official sites and related documents. In the second part, the hierarchy analysis process was used. The findings showed that the supporting activities of universities were as follows: science-educational, cultural-incentive, material support, and spiritual support. Hierarchical analysis showed that in supportive activities of universities, the criterion of achieving upstream goals with a relative weight of 0.341 had higher priority than other criteria. Also, the material support was considered to be the best alternative with a relative weight of 0.284. Other alternative supports were as follows: science-educational, spiritual support, and cultural-incentive, respectively.
    Keywords: Entrepreneurship, Higher Education, entrepreneurship centers, Analytical Hierarchy Analysis
  • Arash Mousavi, Hasan Ahmadi * Pages 102-127
    The National Innovation System as a systematic approach to innovation includes elements and communications that interact with each other to produce, disseminate and apply new and economically beneficial knowledge and operate within the borders of a country. The National Innovation System approach, which encompasses the various institutions and functions involved in the scientific and technological development of countries, is one of the most appropriate approaches to analyzing the state of science, technology and innovation and providing comprehensive policies and strategies to foster innovation in the country. The purpose of the present study is to extract the main features of the national innovation system of Iran that is used to achieve this by a systematic combination of research methods. The results show that weaknesses in policy making, monitoring and evaluation system from policy making to implementation, governance of national innovation system, facilitating and directing research and innovation activities, research and development, entrepreneurship, human resource development, technology diffusion Negative features of Iran's national innovation system were facilitating, directing, and financing research and development activities and gaps between actors in the national innovation system. And the positive features of Iran's national innovation system include quantitative development (academic development, human resource development, developmental and applied research, and young and talented researchers).
    Keywords: National Innovation System, systematic approach, Function, Science, Technology Policy, National Innovation System of Iran
  • Mohsen Marze Haji Aghaee, Hmidreza Arasteh *, Bizhan Abdollahi, Hasan Abbasian Pages 128-148
    The purpose of the present research was to investigate the structural pathology of the non-profit higher education institutes of Mazandaran Province emphasizing their formality, centralization and complexity dimensions. The data in this qualitative and applied research have collected in a survey and field method. For this purpose nine individual including Founding Board, Board of trustees and other clear-sighteds in non-profit higher education were selected via purposeful available sampling method till theoretical saturation border and interviewed via a semi-structured interview method. Data extracted from interviews were coded and and analysed via content analysis method. Research validity was identified via comparing by interviewees and collegue revision. Reliability was also calculated via test reliability method ( fixed indicator). At the end, 263 variables were posed from interviewees. They were categorized into 3 main component of formality, centralization and complexity. Interviewees gave the most importance to the main component of regulations in different aspects under the formality component, privatization in Iran’s higher education under the centralization component with 50 repeats, in the complexity component, the most important was given to the influence of Founding board and the Board of Trustees in the affairs of these institutions with 29 repeats.
    Keywords: Formality, Centralization, Complexity, pathology, Non-profit institutes
  • Neda Rajabani, Fatemeh Saghafi *, Hamed Shakouri Ganjavi, Aliyeh Kazemi Pages 150-171
    Energy consumption growth has recently increased significantly, especially in the residential sector of the country. In 2015, the residential sector consumption was 42% and 32/5% of the total country consumption of natural gas and electricity respectively. Considering the significant contribution of this sector to country’s energy consumption, the purpose of this research is designing a conceptual model for explaining consumer behavior of electricity and gas in the residential sector. This research used of Value focuses thinking as a qualitative research method. This research with the purpose in view are known as applied research, with the object in view is descriptive and analytic studies.Data gathering is done by documentary analysis, literature review and interviews with policy makers and Tehran's households. The factors affecting the reduction of residential energy consumption are presented at two categories of fundamental and means factors in two levels of consumer behavior and policy requirements for consumer behavior. The results showed that the reason for the increase in consumer consumption was caused by three factors of lack of understanding of the effects of excessive consumption, lack of awareness about effective energy management methods and lack of knowledge and access to equipment for reducing energy consumption and an optimal basket of different energies to reduce energy consumption. Also, policymakers have not been able to control the residential consumption due to inadequate understanding of science related to energy consumption reduction methods for residential sector, and the lack of facilitating the implementation of reasonable policies.
    Keywords: Pattern of energy consumption, Energy policymaking, Value-focused thinking, Alternative-focused thinking
  • Dr. Morteza Moradi, Rabeah Zandipak* * Pages 172-199
    Clustering technology is an innovative approach to better environmental management and sustainable development. The aim of this study is to investigate clustering technology on sustainable development taking into account the mediating and moderating variables. The present research is applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of nature and method. To test the hypotheses, a 35-question questionnaire was used according to the 5-choice Likert scale. The statistical population of the study includes employees of more than 60 units of industrial clusters of Negarkhaton agricultural implements located in Famenin city in Hamadan province with 600 people. The sample size is 234 people, which is selected according to the relative class method based on Karajsi and Morgan table. Reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis was used to evaluate the validity of the structure using Lisrel software. In order to analyze the findings, the path analysis model was used and to analyze the mediating variable, Sobel test was used and for the moderator variable analysis, the modified multiple regression test method was used. The results showed that clusters and personality, behavioral, individual and organizational characteristics can have a positive and significant effect on environmental performance and sustainable development directly and indirectly. The results of the mediator and moderator variable showed that green human resource management, organizational commitment, environmentally friendly behavior and environmental performance play the role of mediator variable and green modernity play the role of moderator variable in the relationship between other variables.
    Keywords: Clustering technology, Green human resource management, Eco-friendly behavior, Sustainable development, Green modernization
  • Seyed Mohamadsadegh Tabei *, Ahmad Rashidi, Reza Ekhtiari Amiri Pages 200-226
    Following the expansion of the population and the inaccurate growing use of limited resources, environmental damage and hazards have become more complex that requiring urgent consideration. Caspian, as the largest lake in the world, faces irreparable damage and dangers. Although over the past two decades, significant work has been carried out by international organizations and coastal states, but it has not yielded a satisfactory result. In this context, the research question is how can the Caspian Sea environmental hazards lead to regional integration? In response to this central question, our research hypothesis is that attempts to prevent and control Caspian environmental risks through leading to environmental convergence lead to regional integration. The purpose of this research is to emphasize on the key role of the community in struggle against Caspian environmental risks and to create integration in this field. In this regard, this research has been done within the framework of the new functionalism theory and through the use of a descriptive-analytical method. Findings of the research confirm that, in process of coping with the Caspian environmental risks, the environmental socialization, environmental convergency and then regional integration in Caspian field can be realized through environmental public diplomacy and using effective elements such as the media, national and international NGOs and educational institutions, religious institutions, governmental institutions and international organizations.
    Keywords: environment, Caspian Sea, Environmental socialization, Environmental public diplomacy, Regional Integration
  • Amir Nazemi, Maryam Javan Shahraki, Ahmad Borumand Kakhki *, Aghileh Mahmoudzadeh, Nima Sheivandi Pages 228-251
    This paper explores the possibility of change in the future by changing the mind - set of its creators. For this purpose, the effect of stories on the attitude of children as one of the most important channels of content transfer (as one of the main creators of the future) has been studied. On this basis, considering the role of myth and metaphors in the formation of current society approaches, it can change attitude and vision in the next generation to have an alternative future. In this paper, using casual layered analysis method, the testing of two research hypotheses, different film versions of film and animation were analyzed by Walt Disney’s “Sleeping Beauty ", which was built for 55 years by the Disney company. It seems that in the new narrative, key concepts or schemas requiring change, such as xenophobia, democracy, respect for nature, the concept of true love, absolutism, and ethnic, racial and gender attitudes, are presented in a different way from the original narrative for children. The results of the research were evaluated in the first step in the focal group and then by using a questionnaire.The results show that the key shortcomings have undergone a change in the more modern version. The change that is based on the casual layered analysis method can lead to a different future formation.
    Keywords: Causal Layered Analysis, Ancient Narrative, Future
  • Mostafa Asadzadeh *, Hesamodin Ashna Pages 252-271
    The theory of Iranian state cinema illustrates how the government of the Islamic Republic is confronted with the cinema media, which the leaders of the revolution, from the outset emphasizing its importance, promised to "transform" it into Islamic rule and called for government oversight and intervention. With the establishment of the Farabi Cinema Foundation in 1984, this researcher's desire and, from that date, the cinema that the government wanted to produce and distribute, was shaped by the application of Farabi's cinema policies and the guidance and support of this foundation. In this study, we try to study the cinematic policymaking of Farabi Cinema Foundation, the type of cinema directed and sponsored by the foundation, as well as narratives of cinema policymakers and managers in the five post-revolutionary states, using historical institutionalism and narrative analysis in three parts. Identify and analyze the film production, its screening and the Fajr Film Festival.This study show that policymakers and directors of the Farabi Cinema Foundation have been thinking of producing Iranian films and creating national cinema since its establishment, but each with a distinct and different understanding of cinema media and the concept of national cinema and its audiences, has attempted policymaking and creating cinema. They have made a special system of film production in Iran. According to this study, Iranian cinema policymakers do not have the same understanding of what kind of cinema can serve the people and the revolution.
    Keywords: State, Politics, Policy Making, Cinema, Film
  • Abbas Assadi, Hoseinali Kalhor *, Fatemeh Jangjoo Pages 272-292
    Outward privatization is the process by which the tasks and facilities of the public sector are transferred to the private sector at every level. The privatization policy as part of a policy of adjusting the economic structure since the early 1980s has been implemented by a few industrialized nations and has gradually spread to other countries. Compared to other countries, Iran is one of the latest implementers of privatization programs. The common goal of privatization in different countries with different conditions and characteristics, such as Iran, is almost nothing to improve the economic situation. One of the major industries in Iran that are fully owned and controlled by the state are radio and television. However, based on historical and scientific experiences in the world, the creation of monopolies and special and rent-seeking positions for real or legal persons in various economic, cultural, social and other fields often have negative consequences and significant damages to Following. Considering the above mentioned issues and their importance, the purpose of this study is to investigate the possibility of establishing private audiovisual media in the national media and to assist in the implementation of the sovereignty goals of the country alongside the national media, as well as to investigate the necessity of private sector entry into this sector. It seeks to answer the question of what laws and laws have been put in place by the state and its institutions and what are the legal obstacles and solutions in this regard.
    Keywords: Visual Media, Audio Media, Media Privatization, National Media, Iranian Legal System
  • Hamed Rahmani *, Faegheh Nazemi Jenabi Pages 294-315
    In this research, we have tried to citation analysis of all national studies and compare them with international studies, dimensions and areas of electronic governance which unfortunately, despite the great importance in the country has been neglected so far. It’s an applied research that uses descriptive-analytic surveyn with using citation analysis method. The statistical population of this study included 15 papers and 4 internal theses and 737 international papers from 6 databases for internal articles and scopus database for international articles. This research does not have a sampling model due to all articles are surveyed without time and research context limitation. Data gathering tool is library study and systematic search in databases and scopus's analyze results and implementation and analysis of data in excel software is in the form of descriptive statistics. The results of this study indicate that while the importance of electronic governance at the national level has led to the adoption and issuance of a bill titled electronic governance in the country but the quantity of internal researchs are very low and this amount of researchs is also quite scattered.
    Keywords: e-governance, citation analysis, e-governance bill