فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 48 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 48 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • متین عامری گلستان*، رضا واعظی، سید مهدی الوانی، علی باقری صفحات 2-31

    مسیله کمبود آب در ایران به چالشی پیچیده تبدیل شده است و نیاز به راهکارهای نوآورانه برای حل آن احساس می شود. اما هر راه حلی، حتی با نوآوری، قطعی نیست، لذا همکاری بین نهادها و ذی نفعان در تعیین اولویت ها و یافتن راهکارهای اثربخش راهی برای نزدیک تر شدن به حل مسیله است. در این پژوهش، حکمرانی همکارانه به عنوان راهکاری برای حل مسیله آب مورد بررسی قرار می گیرد. هدف اصلی این مقاله شناسایی مولفه ها و تدوین چارچوب جامع برای حکمرانی همکارانه آب در ایران است. از منظر توسعه چارچوب، این پژوهش بنیادی محسوب می شود و به دلیل کمک به حل مسایل عملی، یک پژوهش کاربردی نیز هست. به منظور دستیابی به هدف، طی یک پژوهش کیفی با روش توصیفی، با 18 نفر از خبرگان حکمرانی آب مصاحبه انجام شد و داده ها با روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت. قلمرو موضوعی این تحقیق شامل بررسی حکمرانی همکارانه آب و عوامل اثرگذار بر آن از بستر تا خروجی است و قلمرو زمانی، ادبیات حکمرانی آب در ایران طی دو دهه گذشته است. مولفه های اصلی به دست آمده عبارتند از: «زمینه»، «محرک های همکاری»، «تعامل اصولی»، «انگیزه های مشترک»، «ظرفیت برای اقدام مشترک»، «تنش ها» و «خروجی ها»، که 32 زیرمولفه برای آن ها استخراج گردید. در نهایت این پژوهش نشان می دهد که حکمرانی همکارانه چه مولفه هایی را باید در نظر داشته باشد تا از طریق تعامل موثر و ایجاد انگیزه برای همکاری مشترک، به تحقق اهداف پایداری منابع آب کمک نماید.

    کلیدواژگان: حکمرانی همکارانه، حکمرانی، حکمرانی آب، ابرچالش آب، پایداری منابع آب
  • میثم نریمانی*، سینا آطاهریان، سید محمد صاحبکار خراسانی، محسن محمدی ایوانکی صفحات 32-71

    تغییر خط مشی ذاتا فرایندی پیچیده و چند بعدی بوده و به همین دلیل یکی از راه های متداول تبیین آن بهره جستن از نظریه های تغییر خط مشی است. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل فرایند تصویب قانون «تسهیل صدور مجزوهای کسب وکار» با استفاده از چارچوب ایتلاف مدافع ساباتیه و جنکینز- اسمیت است. در این پروهش از راهبرد پژوهش کیفی مبتنی بر جمع آوری داده های متنی و تحلیل محتوای تماتیک و برای تحلیل داده ها، از تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. قانون مذکور از چند بخش تشکیل شده است که این مقاله به تبیین بخش مرتبط با تغییر خط مشی صدور پروانه وکالت اختصاص دارد. پژوهش حاضر این موضوع را توضیح می دهد که فرایند تغییر خط مشی مذکور، از رهگذار ظهور ایتلاف های مختلف، رقابت آن ها با یکدیگر و ایجاد تغییرات پویا در آن به منظور هماهنگی با تغییرات بیرونی قابل توضیح است. این مقاله توضیح می دهد که چگونه یادگیری و تغییر رویکرد سیاست گذاران نسبت به خط مشی صدور پروانه وکالت، سبب تقویت ایتلاف موافقان و در نهایت تصویب و ابلاغ قانون شده است.

    کلیدواژگان: قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار، ظرفیت گذاری، ائتلاف مدافع، تحلیل مضمون، خط مشی گذاری عمومی
  • مهدی پاکزاد*، مرسده پهلوانیان، سید سپهر قاضی نوری صفحات 72-103

    شرکت های دانش بنیان، بازنمایی برای فعالیت های نوآورانه در منطقه است و توزیع نامتوازن آن یکی از عوامل شکاف نوآوری میان مناطق محسوب می شود. این پژوهش توسعه نامتوازن شرکت های دانش بنیان در استان های کشور به طور خاص سه استان آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی و هرمزگان را بررسی می کند. در این راستا بر کارکردهایی که برای شکل گیری و رشد فعالیت دانش بنیان در منطقه لازم است یعنی تجاری سازی، تحقیق و توسعه، نوآوری مبتنی بر فناوری سطح بالا و تربیت نیروی انسانی متخصص تمرکز شد و عوامل زمینه ای موثر بر رشد شرکت های دانش بنیان که بازنمایی از کارکردهای شناسایی شده است با رویکردی کمی بررسی شد. برخی از این عوامل عبارتند از سهم استان از تعداد هیات علمی، تعداد مقالات ، تعداد کارگاه های تحقیق و توسعه، ارزش افزوده بخش صنعت و فعالیت های حرفه ای علمی و فنی، ارزش افزوده بخش اطلاعات و ارتباطات. در مرحله بعد، با تمرکز بر مفهوم تخصصی سازی هوشمند، تخصصی سازی فعالیت شرکت های دانش بنیان پیگیری و مبتنی بر چارچوب مفهومی نظام نوآوری منطقه ای، همسویی اقدامات بازیگران دو زیرنظام ایجادکننده دانش و بهره بردار از دانش و همچنین دولت بررسی شد. داده ها از طریق مطالعه کتابخانه ای آمارهای رسمی و اسناد و مراجعه به سایت شرکت های دانش بنیان جمع آوری شده است. در نهایت مبتنی بر یافته ها پیشنهاداتی مانند تعریف سازوکار تبادل نیروی انسانی، ایجاد شبکه های بین استانی، تسهیل تجاری سازی و... ارایه شده است. برای تخصصی سازی فعالیت های دانش بنیان نیز مبتنی بر شرایط منطقه بر حمایت هدفمند و جهت دار شرکت های دانش بنیان و تعدیل در نحوه ارزیابی شرکت های دانش بنیان تاکید شده است.

    کلیدواژگان: شرکت دانش بنیان، نظام نوآوری منطقه ای، قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، تخصصی سازی هوشمند، تخصصی سازی فعالیت دانش بنیان
  • محسن رحیم زاده، امیر ذاکری*، محمدرضا پارسانژاد صفحات 104-140
    دولت و نهادهای حمایتی معمولا برنامه هایی جهت توسعه صادرات شرکت ها طرح ریزی و اجرا می کنند که اثربخشی آن ها مورد سوال و ارزیابی است. در این پژوهش به ارزیابی اثربخشی برخی برنامه های توسعه صادرات شرکت های دانش بنیان کشور در ورود به بازارهای بین المللی و افزایش صادرات آن ها پرداخته ایم. این مقاله به دنبال بررسی تاثیر حمایت ها بر روی تبدیل شدن شرکت های بدون تجربه صادراتی به صادراتی و همچنین تاثیر حمایت ها بر روی افزایش صادرات شرکت های با تجربه صادراتی، می باشد. رویکرد این پژوهش کاربردی و براساس آمار حمایت های صادراتی و صادرات محقق شده در سال های 1393 تا 1398 است که با روش تحلیل رگرسیون و آزمون مقایسه زوجی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که حمایت های صورت گرفته در سه محور ارایه خدمات اطلاعاتی، فعالیت های تسهیل کننده و آموزش و یادگیری به شرکت های دانش بنیان بدون تجربه صادراتی، در شروع صادرات این شرکت-ها موثر بوده است، اما این حمایت ها تاثیر قابل ملاحظه ای بر روی افزایش صادرات شرکت هایی که دارای تجربه صادراتی بوده اند، نداشته است. پیشنهاد کاربردی این تحقیق لزوم توجه جدی به نیازمندیهای متفاوت شرکتهای بدون تجربه صادراتی و شرکتهای باتجربه است، در غیر اینصورت تخصیص حمایتهای نسبتا مشابه به هر دوسته سبب تضییع منابع خواهد شد. این امر خود تاکیدی است بر لزوم تدقیق ماموریتهای نهادهای حامی صادرات تا تصویر روشنی از دو هدف مختلف افزایش کمی تعداد شرکتهای دارای تجربه صادرات و/یا افزایش صادرات کشور از طریق افزایش صادرات شرکتهای با تجربه و میزان توزیع منابع بر این اساس ارایه شود.
    کلیدواژگان: برنامه توسعه صادرات، نهاد توسعه صادرات، بین المللی شدن، شرکت های دانش بنیان، ارزیابی سیاست
  • کیارش فرتاش، مصطفی صفدری رنجبر*، امیر قربانی صفحات 142-170
    وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بازیگران زیرمجموعه آن به عنوان یکی از زیرنظام های مهم در نظام ملی نوآوری، نقش کلیدی در ساختار، کارکردها و عملکرد نظام ملی نوآوری ایفا می کنند. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی کارکردها و زیرکارکردهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نظام ملی نوآوری انجام شده است. این پژوهش از نظر روش شناسی یک پژوهش آمیخته است که در بخش کیفی از تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل اهمیت- عملکرد بهره برده است. در بخش کیفی، بررسی اسناد بین المللی، قوانین و مقررات و اسناد بالادستی و تحلیل داده های مرتبط با گروه های کانونی با ذینفعان مختلف منجر به تهیه فهرستی از 60 زیرکارکرد ذیل 7 کارکرد اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گردید. سپس، برای دستیابی به زیرکارکردهای اولویت دار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پرسشنامه اهمیت- عملکرد برای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری ارسال گردید و 33 پرسشنامه تکمیل شده جمع آوری شد. براساس تحلیل اهمیت-عملکرد، 40 زیرکارکرد به عنوان زیرکارکردهای اولویت دار (عملکرد پایین و اهمیت بالا) وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انتخاب شدند. شناسایی زیرکارکردهای اولویت دار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می تواند مبنایی برای تحلیل کارکردی و عملکردی دقیق تر و اثربخش تر و تدوین سیاست ها و برنامه ها در راستای تقویت نقش این وزارت در نظام ملی نوآوری باشد.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، کارکردها، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تحلیل اهمیت-عملکرد
  • سعیده شهبازین* صفحات 172-204
    مهاجرت پدیده ای ناشی از تغییرات اجتماعی-اقتصادی است که علاوه بر مقصد، مبدا را نیز تحت تاثیر می گذارد. به دلایل تغییرات اجتماعی بسیاری به ویژه در چند دهه اخیر، میزان و شدت آن در کشور افزایش یافته است. ازآنجایی که مهاجرت در واکنش به شرایط اجتماعی و اقتصادی در جامعه رخ می دهد هرگونه سیاست گذاری و ایجاد تغییر در مناطق مبدا و مقصد، منجر به تغییرات چشمگیری در زمینه مهاجرت می شود. درنتیجه باتوجه یه الگوی کنونی مهاجرت در کشور که عمده مناطق مهاجرفرست آنرا استان های مرزی تشکیل می دهند و شدت و روند آن نیز رو به فزونی است، می توان آنرا به عنوان یک مسیله اجتماعی عنوان کرد و درپی چاره جویی برای آن بود. بنابراین، این مطالعه با استفاده از مطالعات مرتبط با مهاجرت مناطق مرزی و بررسی مشکلات و علل آن، به بررسی مهاجرفرستی گسترده مناطق مرزی و چالش و راهکارهای آن پرداخته است. باتوجه به تاثیر مهاجرت و ناپایداری جمعیت در مناطق مرزی بر امنیت سیاسی و ملی، نیازمند تدوین مجموعه قوانین و راهکارهایی برای کاهش مهاجرت و تشویق جمعیت به ماندگاری در منطقه هستیم. درنظرگرفتن عواملی مانند سرمایه گذاری های محلی، بازارچه های مرزی، ایجاد ایستگاه های هم اندیشی و... می تواند بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: مناطق مرزی، مهاجرفرستی، ناپایداری جمعیت، سیاستگذاری
  • هادی ویسی* صفحات 206-222
    به طور کلی، روند توسعه در ایران، نامتوازن و ناپایدار است. هدف پژوهش حاضر ارایه راهبرد و مدلی از توسعه بر اساس اصول آمایش سرزمین، دریاگرایی و اقتصاد دریاپایه بر اساس توانایی و ظرفیت های سواحل مکران است که می تواند علاوه توسعه محلی و منطقه ای، تاثیرات مثبتی در سطح ملی داشته باشد. پرسش اصلی پژوهش این است که مزیتهای منطقه مکران چیست و چگونه می توان از ظرفیت های آن برای توسعه منطقه ای و ایران استفاده کرد؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که منطقه و سواحل مکران به دلیل دسترسی مستقیم به آبهای اقیانوسی، بکر بودن و موقعیت راهبردی و کریدوری از ظرفیت و توانمندی بسیار بالایی برای برنامه های توسعه اقتصادی، صنعتی، خدماتی، شهری و گردشگری برخوردار است که می تواند دروازه امید و پیشران توسعه پایدار ایران گردد. در چارچوب برنامه توسعه و بر اساس اصول آمایش سرزمین و راهبرد دریایی و ساحلی ایران، ضرورت ایجاد کانونهای جمعیتی و صنعتی در سواحل مکران، خدمات و هاب بندرگاهی و گذرگاهی (کریدور)، ایجاد قطب صنعت گردشگری و سرگرمی، مکان یابی و استقرار صنایع فراوری نفت، گاز و پالایشی و پتروشیمی و معدنی، و استقرار صنایع بزرگ آب شیرین کن، مهم ترین زیرساخت های لازم برای توسعه در سواحل مکران است.
    کلیدواژگان: راهبرد دریایی، آمایش سرزمین، منطقه مکران، بندر چابهار، توسعه پایدار
  • محمدامیر ریزوندی، روح الله ابوجعفری* صفحات 224-242

    آینده نگران دگرگونی بسیار بزرگ تری را ممکن یا حتی محتمل می دانند، هنگامی که ربات های مجهز به هوش مصنوعی جای انسان ها را بگیرند. ربات ها قوی ترند. آنها می توانند دقیق تر عمل کنند و اطلاعات بیشتری را سریع تر پردازش کنند. حتی می توانند یاد بگیرند. ما از محدودیت های این ربات ها و واکنش خود به آنها آگاه نیستیم یا نمی دانیم رباتیک شدن هوش مصنوعی با چه سرعتی رخ خواهد داد. ژاپنی ها ربات هایی برای مراقبت از سالمندان اختراع کرده اند که بیماری سالخورده را بلند می کند و به آرامی استحمام می دهد. احتمالا بتوانیم این ربات را برای آواز خواندن یا حرف زدن با بیمار به نحوی که به بهترین شکل آرامش بخش باشد برنامه ریزی کنیم. اما نگرانی اصلی از بابت محاسن این ربات ها نیست، بلکه مسیله بر سر تاثیر آنها بر مشاغل است. مثلا این دیدگاه روبه رشد است که در راندن کامیون ها، ماشین های بی راننده احتمالا ظرف پنج سال زمام کار را در دست می گیرند. نگرانی از این بابت است که اقتصاد بازار به تنهایی قادر نخواهد بود مشاغل جدیدی با دستمزد مشابه برای کسانی که در حال از دست دادن شغل های خود هستند، ایجاد کند.

    کلیدواژگان: دگرگونی، اقتصاد دانش بنیان، آینده
|
  • Matin Ameri Golestan *, Reza Vaezi, Seyed Mehdi Alvani, Ali Bagheri Pages 2-31

    The water scarcity issue in Iran has transformed into a complex challenge, necessitating innovative solutions for its resolution. However, no solution, even with innovation, can be guaranteed as absolute. Hence, collaboration among institutions and stakeholders in prioritizing and devising effective solutions becomes a pathway to getting closer to addressing the issue. This research examines collaborative governance as a solution for the water problem in Iran. The main objective of this paper is to identify components and develop a comprehensive framework for collaborative water governance in Iran. From a framework development perspective, this research is considered foundational, but due to its practical problem-solving contributions, it also falls into the category of applied research. To achieve this goal, a descriptive research approach was employed, involving interviews with 18 water governance experts. The data were analyzed using thematic analysis. The subject scope of this study encompasses an examination of collaborative water governance from context to outcomes, with a temporal scope covering the literature on water governance in Iran over the past two decades. The main components identified include “context”, “drivers”, “principled engagement”, “shared motivations”, “capacity for joint action”, “tensions”, and “outputs”, with 32 sub-components extracted. Ultimately, this study indicates that collaborative governance must consider these components to facilitate the achievement of sustainable water resource goals through effective engagement and the cultivation of shared collaboration incentives.

    Keywords: Collaborative governance, Governance, water governance, Water Challenge, Sustainability of Water Resources
  • Meysam Narimani *, Sina Ataherian, Seyed Mohamad Sahebkar Khorasani, Mohsen Mohammadi Pages 32-71

    Policy change is inherently a complex and multidimensional process, and for this reason, one of the usual ways to explain it is to use policy change theories. The purpose of this article is to review and analyze the process of approving the " Ocupational Licensing Facilitation " law by using the Sabatier and Jenkins-Smith's Advocacy Coalition Framework. In this study, a qualitative research strategy based on textual data collection and thematic content analysis was used, and qualitative content analysis was used for data analysis. The aforementioned law consists of several parts, this article explains the part that is related to the change of the issuing attorney's license policy. The current research explains that the policy change process can be explained by the emergence of different coalitions, their competition with each other and dynamic changes in it in order to coordinate with external changes. The current research explains that the policy change process can be explained by the emergence of different coalitions, their competition with each other and dynamic changes in it in order to coordinate with external changes. This article explains how learning and changing the approach of policymakers towards the policy of issuing attorney's license has strengthened the coalition of supporters and finally approved and promulgated the law.

    Keywords: occupational Licensing Facilitation law, Capacity limitation, advocacy coalition framework, Content Analysis, Public Policy
  • Mahdi Pakzad *, Mercedeh Pahlavanian, Seyed Sepehr Ghazinoory Pages 72-103

    Knowledge-based companies are a representative for innovative activities in the region, and its uneven distribution is considered one of the factors of the innovation gap between regions. This research examines the uneven development of knowledge-based companies in the provinces of the country,. In this regard, the functions that are necessary for the formation and growth of knowledge-based activities in the region, were focused on, and the background factors affecting the growth of knowledge-based companies that represent the identified functions was investigated with a quantitative approach. Some of these factors include the share of the province in the number of academic staff, the number of articles, the number of research and development workshops, etc. In the next stage, focusing on the concept of smart specialization, the specialization of the activities of knowledge-based companies was pursued, and based on the conceptual framework of the regional innovation system, the alignment of the actions of the actors of the two sub-systems of knowledge creation and knowledge utilization, as well as the government, was investigated. The data was collected through the library study of official statistics and documents and referring to the website of knowledge-based companies. Finally, based on the findings, suggestions such as defining the human resource exchange mechanism, creating inter-provincial networks, facilitating commercialization, etc. have been presented. For the specialization of knowledge-based activities based on the conditions of the region, targeted and directed support of knowledge-based companies and adjustment in the evaluation method of knowledge-based companies have been emphasized.

    Keywords: Knowledge-Based Company, Regional Innovation System, law to Support Knowledge-Based Companies, Smart Specialization, Specialization of Knowledge-Based Activity
  • Mohsen Rahimzade, Amir Zakeri *, Mohammadreza Parsanejad Pages 104-140
    The government and supporting institutions usually plan and implement programs for the development of companies' exports, whose effectiveness is questioned and evaluated. In this research, we have evaluated the effectiveness of some export development programs of the country's knowledge-based companies in entering international markets and increasing their exports. This article seeks to investigate the effect of support on the transformation of non-exporter companies into exporters, as well as the effect of support on the increase of exports of companies with export experience. The approach of this research is practical and the statistics of the years 2014 to 2019 have been used, which has been analyzed by regression analysis method. The obtained results indicate that the support provided in the three areas of providing information services, facilitating activities and training and learning to knowledge-based companies without export experience has been effective in starting the export of these companies. But these supports have not had a significant effect on the increase in exports of companies that have export experience. The practical suggestion is the need to pay attention to the different needs of companies without export experience and experienced companies. This in itself is an emphasis on the necessity of clarifying the missions of export supporting institutions in order to provide a clear picture of two different goals of quantitatively increasing the number of companies with export experience and/or increasing the country's exports through increasing the exports of experienced companies and the amount of resource distribution based on this.
    Keywords: Export development program, export development agency, Internationalization, knowledge-based company, Policy evaluation
  • Kiarash Fartash, Mostafa Safdari Ranjbar *, Amir Ghorbani Pages 142-170
    The Ministry of Science, Research and Technology and its subordinate actors, as one of the crucial sub-systems in the national innovation system, play a vital role in the structure, functions, and performance of the national innovation system. In this regard, the current research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the functions and sub-functions of the Ministry of Science, Research, and Technology in the national innovation system. In terms of methodology, this research is mixed research that has benefited from thematic analysis in the qualitative part and importance-performance analysis in the quantitative part. In the qualitative part, the review of international documents, laws and regulations, and upstream documents and the analysis of data related to focus groups with different stakeholders led to the preparation of a list of 60 sub-functions under the 7 main functions of the Ministry of Science, Research, and Technology. Then, to achieve the priority sub-functions of the Ministry of Science, Research, and Technology, the importance-performance questionnaire was sent to universities, research institutes, and science and technology parks, and 33 completed questionnaires were collected. Based on the importance-performance analysis, 40 sub-functions were selected as priority sub-functions (low performance and high importance) of the Ministry of Science, Research and Technology. Identifying the priority sub-functions of the Ministry of Science, Research and Technology can be a basis for a more accurate functional and performance analysis and formulation of policies and programs in order to strengthen the role of this Ministry in the national innovation system.
    Keywords: national innovation system, Functions, Ministry of Science, Research, Technology, Importance-Performance Analysis
  • Saeedh Shahbazin * Pages 172-204
    Migration is a phenomenon caused by socio-economic changes that affects the origin as well as the destination. Due to many social changes, especially in the last few decades, its rate and intensity have increased in the country. Since migration occurs in response to social and economic conditions in the society, any policies and changes in the origin and destination regions lead to significant changes in the field of migration. As a result, according to the current pattern of immigration in the country, where most of the out-migrant areas are border provinces, and its intensity and trend are increasing, it can be considered as a social problem and a solution should be sought for it. Therefore, this study, using studies related to migration of border areas and investigating its problems and causes, has investigated the widespread immigration of border areas and its challenges and solutions. Considering the impact of migration and population instability in border areas on political and national security, we need to formulate a set of laws and solutions to reduce migration and encourage the population to stay in the region. Considering factors such as local investments, border markets, creation of like-minded stations, etc. can be very useful.
    Keywords: Border areas, Migration, population scarcity, Policy-making
  • Hadi Veicy * Pages 206-222
    Generally, the development process in Iran is unbalanced and unstable. The aim of the current research is to present a strategy and model of development based on the principles of land use planning, maritime orientation and coastal economy based on the ability and capacities of the coasts of Makran, which can have positive effects at the national level in addition to local and regional development. The main research question is what are the advantages of Makran region and how can its capacities be used for regional development and Iran? The results of the research show that Makran region have a very high capacity and ability for economic, industrial, service, urban and tourism development programs due to direct access to ocean waters, virginity and strategic location and corridor. This region can be the gate of hope and the driver of Iran's sustainable development. In the framework of the development program and based on the principles of land use planning and maritime and coastal strategy of Iran, the necessity of creating population and industrial centers on Makran coasts, port and transit hubs (corridors), creating tourism and entertainment hubs, locating and establishing processing industries Oil, gas, refining, petrochemical and mining, and the establishment of large water desalination industries are the most important infrastructures necessary for development in the Makran coast.
    Keywords: Maritime Strategy, Land use planning, Makran region, Chabahar Port, Sustainable development
  • MohammadAmir Rizvandi, Roohallah Aboojafari * Pages 224-242

    Those looking forward see the possibility—or even likelihood—of a far greater transformation,as robots equipped with artificial intelligence replace humans. Robots are stronger. They can actwith more precision. They can process more information faster. They can even learn. We do notknow the limits of these robots and our reactions to them, or how fast AI robotization will occur.The Japanese have invented robots for eldercare—lifting an aged patient and gently giving hima bath. Presumably, we could program the robot to sing or talk to the patient in a way that wasoptimally soothing. The focus of concern, however, is not the virtues of these robots but theirimpacts on jobs. There is, for instance, a growing view that in truck driving, driverless vehicles will take over, possibly as soon as five years. The worry is that our market economy will not, onits own, be able to create new jobs with comparable pay for those who are losing their jobs.

    Keywords: transformation, Knowledge-Based Economy, Future