فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد مصطفی رحیمی، آناهید شفیعی، فاطمه نبوی زاده، قربانگل اصحابی* صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    رژیم های غذایی نقش مهمی در سلامت انسان و جلوگیری از فرایند پیری دارد. بررسی حاضر میزان پروتئین ضد پیری Klotho  را در سرم  خون و بیان ژن Klotho  و سطح پروتئین های TGF-β (Transforming growth factor-β) و PDGF (Platelet-derived growth factor) را در کبد موش های پیر درمان شده با رژیم های غذایی متفاوت (پر چربی، پرپروتئین، کم کالری، پرپروتئین- کم کالری) نشان می دهد.

    مواد و روش ها

     بیست و پنج عدد موش 20 ماهه نژاد ویستار به 5 گروه کنترل پیر (دریافت کننده غذای نرمال)، گروه دریافت کننده غذای پر چربی، پرپروتئین، کم کالری و پرپروتئین- کم کالری تقسیم شدند، همچنین یک گروه موش های جوان 6 ماهه هم به عنوان گروه کنترل بالغ در نظر گرفته شد. موش ها به مدت 10 هفته با رژیم های غذایی درمان شدند. سطح سرمی پروتئینKlotho  و بیان ژن  Klotho به وسیله روش Real-time PCR و سطح پروتئین های TGF-β و  PDGF در کبد به وسیله کیت های مخصوص الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

     مقدار پروتئینKlotho  در سرم و بیان ژن آن در کبد موش های درمان شده با رژیم غذایی پر پروتئین و رژیم کم کالری نسبت به گروه موش های پیر نرمال  افزایش پیدا کرده بود (000/0=P). میزان فاکتورهای کبدی TGFβ و PDGF در رژیم غذایی پر پروتئین و رژیم کم کالری نسبت به موش های نرمال پیر افزایش معنی داری پیدا کرده است (000/0=P).

    نتیجه گیری

    بررسی حاضر نشان داد که رژیم های غذایی مختلف در افراد مسن بسیار مهم و تعیین کننده می باشد. به طور کلی رژیم کالری محدود با پروتئین زیاد اثرات مفیدتری نسبت به رژیم های بررسی شده دیگر، بر روی فاکتور ضد پیری دارد. همچنین این رژیم ها می توانند عملکرد کبد را تحت تاثیر قرار داده و فاکتور های حفاظتی را در آن زیاد کنند. مطالعات آتی نیازمند استفاده از مهار کننده های ژن Klotho می باشد تا اثرات مستقیم این ژن را در پیری مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: پیری، Klotho، TGFβ، رژیم غذایی پرپروتئین، رژیم غذایی پرچربی، رژیم غذایی کم کالری
  • الهام شریفی ذهابی، هادی عبدالله زاد*، محمدرضا گلپایگانی، خدیجه جمشیدی، میرامیر آغداشی، محمدرضا محمدحسینی آذر، شیرین فلاح پاکدل صفحات 9-18
    سابقه و هدف

    یکی از عوارض بیماری بتاتالاسمی، تجمع آهن به علت انتقال مکرر خون در این بیماران می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر شلاتوری آلفا لیپوییک اسید بر سطح سرمی آهن و شاخص های خونی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.

    مواد و روش ها

    22 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور به دو گروه دریافت کننده آلفا لیپوییک اسید (mg/d600) و دارونما تقسیم شدند و به مدت 8 هفته مکمل یا دارونما را مصرف نمودند؛ بعد از یک دوره شستشوی (washout) 3 هفته ای، به افرادی که قبلا مکمل مصرف می کردند این بار دارونما و افرادی که دارونما مصرف می کردند مکمل به مدت 8 هفته دیگر داده شد. در انتهای مطالعه، تغییرات سطح سرمی آهن، ظرفیت اتصالی کل آهن(TIBC)  و شاخص های خونی در بین دو نوع مداخله مقایسه شد.

    یافته ها

     سطح سرمی آهن، TIBC و شاخص های خونی در زمان مصرف مکمل تغییری پیدا نکرد (05/0>p). تغییرات شاخص های خونی، سطح سرمی آهن و TIBC در بین دو نوع مداخله نیز تفاوت معنی داری نداشت (05/0>p). تعدادگلبول های سفید در دوره مصرف دارونما در مردان بطور معنی داری افزایش یافت (04/0=p) و متوسط هموگلوبین گلبولی در دوره دارونما در کل افراد و در مردان کاهش معنی داری داشت (برای هر دو 02/0=p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مکمل آلفا لیپوییک اسید در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور اثرات معنی داری بر سطح سرمی آهن، TIBC و شاخص های خونی نداشت. انجام مطالعات دیگر با تعداد بیماران بیشتر و زمان مداخله طولانی تر ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بتا- تالاسمی، اضافه بار آهن، اسید تیوکتیک، کارآزمایی متقاطع
  • مینا موحدیان، زهرا یاری، سوسن محمدی، بهناز آبدار اصفهانی، فرشته پاشایی خامنه، آزیتا حکمت دوست* صفحات 19-26
    سابقه و هدف

    دانه سویا یکی از منابع پروتئین گیاهی به شمار می رود و دارای اجزای مختلفی از جمله اسید آمینه های شاخه دار ، پپتیدهای فعال زیستی، ایزوفلاون، فیبر محلول و اسیدهای چرب ضروری امگا 3 بوده و دارای اثرات درمانی مفیدی بر بیماری های مزمن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط مصرف سویا با شدت بیماری سیروز کبدی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 68 بیمار مبتلا به سیروز سرپایی، با میانگین سنی 54 سال وارد مطالعه شدند. به منظور ارزیابی مرحله بیماری از نمره Child-Pugh و MELD استفاده شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد غذایی معتبر 168 موردی مورد سنجش قرار گرفت. ارتباط بین سویا و منابع غذایی حاوی سویا، شاخص های آنتروپومتریک و شدت بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نسبت شانس  (OR) و فواصل اطمینان 95% (CI) با استفاده از رگرسیون لجستیک برای شاخص Child-Pugh (شدت بیماری به صورت کیفی) و رگرسیون ترتیبی برای شاخص MELD (شدت بیماری به صورت کمی) استفاده گردید.

    یافته ها

     تفاوت معنی داری در متغیرهای زمینه ای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مشاهده نشد. بین شدت بیماری به صورت کیفی (Child-Pugh) با سهک های دریافت سویا و محصولات آن ارتباط معنی داری دیده شد (05/ 0<p). همچنین ارتباط بین شدت بیماری به صورت کمی (MELD) با میزان دریافت سویا و محصولات آن بر اساس سهک های طبقه بندی شده مورد بررسی قرار گرفت. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین گروه دریافت کننده مقادیر بیشتر سویا و شدت کمتر بیماری مشاهده شد (05/ p<p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که مصرف سویا با شدت سیروز کبدی ارتباط معکوس دارد. جهت تایید نتایج مطالعه حاضر، به انجام مطالعات آینده نگر و مطالعات مداخله ای نیاز است.

    کلیدواژگان: سیروزکبدی، شدت بیماری، شاخص CHILD-pugh، شاخص MELD
  • هاله ماهری نیا، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، مریم دلفان صفحات 27-34
    سابقه و هدف

    نقصان در مصرف گلوکز باعث اختلال در ظرفیت آنتی اکسیدانی می شود. تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل پروبیوتیک مصرف گلوکز را در بیماران دیابتی تنظیم کرده، دفاع آنتی اکسیدانی را بهبود می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر 4 هفته تمرین هوازی همراه با مکمل یاری پروبیوتیک بر سطوح سرمی SOD (Superoxide dismutase) و ظرفیت تام ضد اکسایشی  TAC (Total antioxidant capacity) در رت های نر مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تجربی بود. بدین منظور32 سر رت نر دیابتی به پنج گروه تقسیم شدند; کنترل سالمNC (n=6) ، کنترل دیابتی DC (n=6)، کنترل مکمل دیابتی  SDC(n=6)، گروه تمرین دیابتی  TD(n=7)، مکمل تمرین دیابتی  STD(n=7). پس از القاء دیابت از مکمل پروبیوتیک استفاده شد. پس از بیهوشی رت ها، سرم خون به طور مستقیم از بطن چپ آنها دریافت شد. جهت تعیین سطوح SOD و ظرفیتTAC  تام از روش الایزا و مقایسه گروه ها توسط آنالیز واریانس دو راهه با سنجش اثر تقابلی در سطح آلفای 05/0 استفاده شد.

    یافته ها 

    تغییرات سطوح  TACدر گروه SDT نسبت به گروه های DT و DC  و NC به ترتیب (02/0=p) و (03/0=p) (001/0=p) معنی دار بود. گروهDT  و SDC نسبت به گروه DC نیز تفاوت معنی داری داشتند. تغییرات سطوح SOD در گروه SDT نسبت به گروه های DC و NC به ترتیب (01/0=p) و (03/0=p) معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج  نشان داد 4 هفته تمرین هوازی به همراه مکمل پروبیوتیک مقادیر گلوکز را در رت های دیابتی کاهش داد. همچنین تمرین هوازی باعث افزایش TAC در رت های دیابتی شد و مقادیر SOD تحت تاثیر تمرین و مکمل احتمالا می تواند دفاع ضد اکسایشی را در بیماران دیابتی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تمرین هوازی، مکمل پروبیوتیک، فشار اکسیداتیو
  • فرشته بهمنیار، سیده مرضیه حسینی، زهرا هادیان، لیلا میرمقتدایی*، سعیده شجاعی علی آبادی* صفحات 35-42
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر به دلیل تغییر در سبک زندگی، تقاضای مصرف کنندگان برای مصرف غذاهای آماده ازجمله همبرگر افزایش یافته است. در همبرگرهای کم گوشت، میزان اندک گوشت و جایگزینی آن با پروتئین سویا موجب بروز مشکلاتی در همبرگر می گردد. همچنین به دلیل آلرژن بودن سویا، انتخاب مصرف کنندگان مبتلا به آلرژی را با محدودیت همراه می کند. هدف از این مطالعه جایگزین کردن پودر پروتئین سویا و آرد سوخاری با آرد دانه کینوآ و باکویت در همبرگرهای کم گوشت است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه 30 گرم آرد دانه کینوآ و باکویت به طور جداگانه جایگزین پودر پروتئین سویا و آرد سوخاری در همبرگر 30 درصد گوشت شد و ویژگی های شیمیایی، پایداری امولسیون، ویژگی های پخت، بافت و رنگ با نمونه کنترل مقایسه شد.

    یافته ها

      جایگزینی پودر پروتئین سویا و آرد سوخاری با آرد دانه کینوآ و باکویت تفاوت معنی داری در ویژگی های پخت و فعالیت آبی نمونه ها ایجاد نکرده است (05/0<P). ولی پایداری امولسیون و ویژگی های بافتی نمونه پخته شده در نمونه کنترل به طور معنی داری)05/0>P)، بیشتر از دو تیمار دیگر شد. درحالی که در بررسی رنگ، نمونه های خام حاوی آرد کینوآ بالاترین شاخص L* (روشنایی) و کمترین a* (قرمزی) را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، این جایگزینی می تواند ازنظر ویژگی های پخت، فعالیت آبی و رنگ برای همبرگر کم گوشت مطلوب باشد.

    کلیدواژگان: همبرگر، آرد کینوآ، آرد باکویت
  • الهه آقااسماعیلی، هاجر عباسی*، محمد فاضل صفحات 43-58
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت گلوتن در کیفیت محصولات بر پایه غلات و محدودیت مصرف این فرآورده ها توسط مبتلایان به سلیاک، فرموله کردن محصولات بدون گلوتن با کیفیت مناسب و بررسی تاثیر افزودنی های مختلف بر ویژگی های کیفی آنها اهمیت ویژه ای دارد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش تاثیر لسیتین (2-0%) و سلولاز و همی سلولاز (2-0%) بر ویژگی های بافتی، دانسیته و رطوبت کیک بدون گلوتن بر پایه کنجاله دانه کتان و آرد برنج با استفاده از روش سطح پاسخ مدل سازی گردید و ویژگی های نمونه های بهینه و شاهد در طول 14 روز نگهداری مقایسه شدند.

    یافته ها 

    همی سلولاز و لسیتین به ترتیب در بهبود پیوستگی و ارتجاعیت بافت محصول موثر بودند. تاثیر متقابل مصرف لسیتین و سلولاز در سطوح مناسب در کاهش دانسیته محصول چشمگیر ارزیابی شد. همچنین مصرف سلولاز و همی سلولاز منجر به حفظ بهتر رطوبت در محصول گردید. با در نظر گرفتن مهمترین پارامترهای کیفی، غلظت بهینه متغیرها 67/1% لسیتین، 65/1% سلولاز و 33/0% همی سلولاز تعیین گردید. پیوستگی بافتی نمونه بهینه طی 14 روز نگهداری کاهش اندکی در مقایسه با شاهد (دارای آرد گندم و فاقد کنجاله کتان، آرد برنج و دیگر متغیر پژوهش)، ارتجاعیت بافت آن بیش از نمونه شاهد و سرعت کاهش آن بسیار اندک و غیرمعنی دار در زمان ارزیابی شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    محصول بدون گلوتن تولید شده حاوی املاح، لینولنیک اسید، اولییک اسید و فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتر و پراکسید پایین تری در مقایسه با نمونه شاهد بود و از نظر مهمترین پارامترهای حسی از جمله طعم، بافت، ظاهر کلی و پس طعم، تفاوت معنی داری با شاهد نشان نداد.

    کلیدواژگان: خواص فراسودمندی، سلولاز، همی سلولاز، کنجاله کتان، روش سطح پاسخ
  • الهام فرهمند، هادی رضوی*، سعید محتسبی صفحات 59-68
    سابقه و هدف

    استفاده از خمیر ترش یک روش مناسب برای تولید عطر و طعم طبیعی در نان است. گامانونالاکتون یکی از ترکیبات فرار مولد عطر میوه ای است. هدف مطالعه حاضر بررسی توانایی لاکتوباسیلوس سانفراسینسیس برای تولید گامانونالاکتون در خمیر ترش و همچنین بررسی شرایط بهینه برای تولید آن است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه برای تهیه خمیر ترش از مخلوط آرد های چاودار و جو به همراه سبوس گندم و سوربیتول استفاده شد. تخمیر توسط لاکتوباسیلوس سانفرانسینسیس 4332  ATCCانجام شد. آزمایش ها با روش سطح پاسخ با 5 فاکتور طراحی شدند که شامل: زمان، دما، راندمان خمیر، درصد سوربیتول و درصد سبوس بود. استخراج ترکیبات فرار خمیر ترش با روش ریز استخراج فاز جامد از فضای فوقانی انجام شد وترکیبات فرار استخراج شده توسط کروماتوگرافی گازی آنالیز شد.

    یافته ها

     تاثیر هریک از عوامل بر میزان تولید گامانونالاکتون با روش طراحی مرکب مرکزی مدل سازی شد. نتایج نشان داد که خمیر ترش با افزودن 20 % سبوس گندم و 6% قند سوربیتول، با راندمان خمیر 400 که به مدت 72 ساعت در دمای °C 37 تخمیر شود، بهترین شرایط برای تولید گامانونالاکتون است (ppm3/26).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه توانایی لاکتوباسیلوس سانفراسینسیس برای تولید ترکیبات فرار مطلوب مثل گامانونالاکتون با عطر میوه ای در خمیرترش اثبات شد. دستاورد این مطالعه می تواند منجر به تولید نان حاوی خمیر ترش با عطر مطلوب گردد که موجب تشویق مصرف کنندگان برای مصرف نان سالم حاوی خمیر ترش و عاری از افزودنی شیمیایی می گردد.

    کلیدواژگان: خمیر ترش، عطر و طعم، کروماتوگرافی گازی، ریز استخراج فاز جامد فضای فوقانی، گامانونالاکتون
  • پرهام محسنی، سیمین عربی*، مریم فهیم دانش صفحات 69-80
    سابقه و هدف

    غذاهای پروبیوتیکی دارای ویژگی های درمانی مانند جلوگیری از اسهال، سرطان، عفونت ها و بهبود دهنده مکانیسم لاکتوز     می باشند. در این پژوهش اثر افزودن فندق (به مقدار 15%) و باکتری لاکتوباسیلوس کازیی (log cfu/g 108) در جهت تولید کره پروبیوتیک حاوی فندق مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     پس از تهیه نمونه های کره (500گرم) و نگهداری آنها به مدت 60 روز در یخچال (°C4) و 120 روز در فریزر (°C18-)، ویژگی های فیزیکی شیمیایی (محتوای رطوبت، عدد اسیدی، عدد پراکسید، عدد یدی)، حسی (عطر، طعم، بافت و پذیرش کلی) محصول و زنده مانی لاکتوباسیلوس کازیی در آن بررسی شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد که کره پروبیوتیک حاوی فندق در مقایسه با کنترل عدد پراکسید، عدد اسیدی، محتوای رطوبت، سفتی بافت و شاخص روشنایی کمتر و عدد یدی، شاخص قرمزی و شاخص زردی بالاتری داشتند. در طول نگهداری به مدت 60 روز در یخچال (°C4) و 120روز در فریزر (°C18-) نیز عدد پراکسید، عدد اسیدی، شاخص قرمزی و زردی نمونه ها افزایش و محتوای رطوبت، عدد یدی، سفتی بافت و شاخص روشنایی نمونه ها با گذشت زمان کاهش یافت. بقای باکتری در دوره نگهداری، مناسب اما مقدار لاکتوباسیلوس کازیی در هر دو دما کاهش یافت و در ارزیابی حسی، هر دو نمونه مورد تایید قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    کره پروبیوتیکی حاوی مغز فندق به دلیل دارا بودن مقادیر بالای اسیدهای چرب ضروری به عنوان فراورده فراسودمند در مقیاس صنعتی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کره، فندق، لاکتوباسیلوس کازئی، پروبیوتیک
  • حامد غفوری اسکویی، افشین جوادی*، محمدرضا سعیدی اصل، صدیف آزادمرد دمیرچی، محمد آرمین صفحات 81-90
    سابقه و هدف

    سوسیس دارای مقدار پایینی از ترکیبات زیست فعال همچون اسیدهای چرب امگا 3 و فیبر می باشد. از این رو مصرف کنندگان ترجیح می دهند از محصولات گوشتی جدید با خصوصیات بهبود یافته حسی و تغذیه ای استفاده کنند. دانه بزرک حاوی مقدار زیادی از ترکیبات زیست فعال همچون اسیدهای چرب ضروری، فیبر و آنتی اکسیدان می باشد که با افزودن پودر این دانه روغنی به محصولات گوشتی، می توان خصوصیات آنتی اکسیدانی، امگا 3 و فیبرهای غذایی را در این محصول افزایش داد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، تاثیر پودر دانه بزرک  در سه سطح صفر (کنترل)، 3 و 6 درصد بر ترکیبات شیمیایی، میزانpH ، نیتریت باقیمانده، اندیس تیوباربیتوریک اسید، مشخصات بافتی، ریزساختار و ارزیابی حسی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. میزان روغن نمونه ها با توجه به میزان روغن پودر بزرک از میزان روغن فرمولاسیون کم شد. تمام نمونه ها در دمای 4 درجه سلسیوس ذخیره و در روزهای 1، 14، 28 و 42 آزمایشات انجام شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد که افزودن پودر بزرک باعث کاهشpH ، میزان نیتریت و رطوبت باقیمانده و افزایش پروتئین، خاکستر، فیبر و کل کالری (05/0<p) شد. محتوای نیتریت در مدت زمان ذخیره سازی کاهش یافت. علاوه بر این پودر بزرک نیز باعث کاهش پارامترهای بافتی شد. نتایج ریزساختاری سوسیس نشان داد که با افزایش محتوای پودر بزرک، کاهش تراکم و اندازه حفره ها مشاهده شد. به طور کلی، افزودن پودر بزرک تا 3٪ هیچ تاثیری بر پارامترهای ارزیابی حسی درسوسیس ندارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از پودر دانه بزرک در فرمولاسیون سوسیس، سبب افزایش ویژگی های تغذیه ای بدون تغییر در ویژگی های حسی محصول شد که با توجه به نتایج به دست آمده، می توان سوسیس های فرموله شده با پودر بزرک را به عنوان یک محصول جدید گوشتی فرآوری شده، به بازار معرفی کرد که حاوی مقدار مناسبی از ترکیبات زیست فعال است و می تواند کمبودهای سوسیس های متداول را جبران کند.

    کلیدواژگان: سوسیس گوشت گاو، پودر بزرک، غذای فراسودمند، میکروساختار، نیتریت
  • محمدرضا کوشکی*، پالیز کوهی کمالی، رزیتا کمیلی فنود صفحات 91-96
    سابقه و هدف

    با توجه به حجم بالای تولید شیر پاستوریزه و فرادما ساده و طعم دار که نشان از مصرف بالای این قبیل فراورده ها مخصوصا بین جوانان و نوجوانان دارد و از طرفی کاهش میزان چربی و قند (ساکارز) به عنوان مهم ترین اهداف ملی پیشگیری از بیماری های غیرواگیر نظیر دیابت و بیماری های عروقی قلب، این تحقیق با هدف تعیین میزان چربی در شیرهای ساده پاستوریزه و فرادما و تعیین میزان چربی و ساکارز در شیرهای طعم دار پاستوریزه و فرادما مصرفی در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مجموعا تعداد 47 نمونه شیر پرمصرف و پرخطر از 20 نام تجاری شامل 20 نمونه شیر پاستوریزه و فرادما ساده (چربی کل) و تعداد 27 نمونه شیر پاستوریزه و فرادما طعم دار (قند و چربی کل)، به طور تصادفی با مراجعه به فروشگاه های عرضه مواد لبنی در مناطق مختلف شهر تهران در سال 1395 نمونه برداری شد و کلیه آزمون های تعیین میزان قند و چربی بر اساس استاندارد ملی ایران انجام گردید و با حد مجاز استاندارد ملی ایران مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین چربی کل در شیرهای پاستوریزه و فرادما ساده شهر تهران 47/0 ±12/3 و در شیرهای طعم دار پاستوریزه و فرادما 79/0±30/2 درصد بود. 90 درصد نمونه های شیر ساده پاستوریزه و فرادما از نظر میزان چربی کل با استاندارد ملی ایران مطابقت داشتند. میزان چربی کل 48/81 درصد نمونه های شیر طعم دار، پاستوریزه و فرادما با استاندارد ملی ایران مطابقت داشتند. آزمون ساکارز 27 نمونه شیر طعم دار مورد بررسی نشان داد میزان کمینه، بیشینه به ترتیب 45/1، 06/14درصد و میانگین ساکارز در شیرهای طعم دار پاستوریزه و فرادما 95/1 ±66/6 بود. میزان ساکارز 6/92 درصد نمونه های شیر طعم دار، با استاندارد ملی ایران انطباق داشتند.

    نتیجه گیری

    وضعیت میزان چربی کل و ساکارز نمونه های شیرهای ساده و شیر طعم دار مطلوب و قابل قبول است.

    کلیدواژگان: شیر پاستوریزه، شیر فرادما، شیر طعم دار، چربی، ساکارز
  • فاطمه اخوان*، سعید تهموزی دیده بان، محمد حجتی صفحات 97-103
    سابقه و هدف

    به دلیل نیاز روزافزون به آگاهی بیش تر در مورد اثرات بازدارندگی گیاهان، با توجه به نوع جغرافیا و تاثیر آب و هوا بر روی آن ها، اثرات ضدباکتریایی اسانس چند گیاه از خانواده لامیاسه بر روی پنج باکتری گرم مثبت در مقایسه با سه آنتی بیوتیک بررسی شد.

    مواد و روش ها

     روش دیسک دیفیوژن با اندازه گیری قطر هاله بازدارنده در حجم 10، 15 و 20 میکرولیتر از اسانس های آویشن، مرزه، رزماری، پونه و نعناع با سه بار تکرار در مقایسه با سه آنتی بیوتیک پنی سیلین و کلرامفنیکل، تتراسایکلین بر روی باسیلوس سریوس، استافیلوکوکوس اوریوس، انتروکوکوس فکالیس، انتروکوکوس فاسیوم و لیستریامونوسیتوژنز استفاده شد. ترکیبات شیمیایی اسانس ها با استفاده از روش گاز-کروماتوگرافی توسط شرکت فروشنده آنالیز شد (05/0<p).

    یافته ها

     اثر بازدارندگی اسانس ها، با افزایش مقدار آنها به شکل معنی داری افزایش یافت و باعث افزایش قطر هاله ی عدم رشد شد. آویشن و مرزه کاهش معنی داری روی رشد باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک ها داشتند. پونه و نعناع و رزماری در مقایسه با اسانس ها، قطر هاله عدم رشد کوچکتر و در مقایسه با آنتی بیوتیک ها، در 20 میکرولیتر اختلاف معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آویشن و مرزه اثر بازدارندگی زیادی روی سرعت رشد باکتری های موادغذایی دارند. مقدار 20 میکرولیتر از آنها با بیشترین اثر بازدارندگی، ماندگاری مواد غذایی را بالا می برد. در مقایسه با آنتی بیوتیک ها و اسانس ها، مرزه بیشترین اثر بازدارندگی بر روی انترووکوس ها و آویشن، بر روی باسیلوس سریوس، لیستریامونوسیتو‍‍زنز و استافیلوکوکوس اوریوس نشان دادند.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، اسانس، باکتری گرم مثبت، ضد باکتری
  • گلناز رجاییه، ناصر کلانتری، فاطمه محمدی نصرآبادی، عفت محمدی، امیرحسین تکیان* صفحات 105-120

    یکی از مشکلات مهم سلامت در بسیاری از کشورهای جهان، کمبود ویتامین A  می باشد که باعث عوارض جدی در کودکان شده است. در سراسر جهان، حدود 8/2 میلیون کودک 6-4 ساله، تحت تاثیر علایم بالینی کمبود ویتامین A  قرار دارند. بر اساس مطالعات انجام شده، در ایران نیز در برخی از استان های کشور، شیوع کمبود این ویتامین افزایش یافته که بهبود آن، تدوین و اجرای سیاست های مبتنی بر شواهد علمی در سطح تولیت نظام سلامت را می طلبد. پژوهش حاضر در همین جهت در قالب مرور دامنه (Scoping Review) به بررسی سیاست ها و تجربیات سایر کشور ها، اثربخشی، نقاط ضعف و قوت، مزیت ها و محدودیت های هر یک می پردازد. یافته های حاصل از این بررسی نشان می دهند که به صورت کلی برنامه ها و سیاست های مرتبط با کمبود ویتامین A را می توان در چهار دسته طبقه بندی نمود: مکمل یاری، غنی سازی مواد غذایی، تغییرات رژیم غذایی و مداخلات بهداشتی. با در نظر گرفتن اثربخشی و نقاط قوت برنامه ها (مانند سریع اثر بودن مکمل یاری، پایداری تغییرات رژیم غذایی یا غنی سازی) و ضعف (مانند وابسته بودن به منابع خارجی در مکمل یاری یا هزینه های بالای غنی سازی و مقاومت محلی در تغییرات رژیم غذایی)، بهترین رویکرد کاهش کمبود ویتامین A، به کارگیری ترکیبی از مداخلات است و در تدوین و اجرای آن باید به بافتار جامعه، جلب حمایت ذی نفعان، پایش و ارزشیابی فرآیند و نتیجه برنامه توجه گردد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری سلامت، شیوع کمبود ویتامین A، غنی سازی، مکمل یاری، دریافت غذایی، تحلیل اسناد
|
  • AM. Rahimi, A. Shafie, F. Nabavizadeh, G. Ashabi* Pages 1-8
    Background and Objectives

    Different diets have important roles in human health and aging. In the current study, we aimed to characterize the Klotho, an anti-aging protein, gene expression and protein level in the serum and assess the protein levels of Transforming growth factor-β and Platelet-derived growth factor in old rats which treated with different diets (high-fat, high-protein, low calorie, high-protein and low calorie).

     Materials & Methods

    Twenty-five old and five adult rats were treated with high-fat, high-protein, low calorie, high-protein and low-calorie diets for ten weeks. Then, serum protein levels of Klotho, transforming growth factor-β and platelet-derived growth factor and gene expression of Klotho in the liver were assessed using enzyme-linked immunosorbent assay.

    Results

    Protein level of Klotho in the blood serum and expression level of Klotho gene in the liver were increased in high-protein, low-calorie and low-calorie high-protein diets in comparison to control old group (p = 0.000). The levels of transforming growth factor-β and platelet-derived growth factor were increased in low-calorie high-protein group, compared to old group in the liver (p = 0.000).

    Conclusion

    Results revealed that expression of Klotho decreased in old rats while low-calorie high-protein and particularly low-calorie high-protein diets increased this protein. Moreover, these protective diets could enhance transforming growth factor-β and platelet-derived growth factor in liver of rats,veryfieing improvement of the liver function.

    Keywords: Aging, Klotho, TGF-β, High-protein diet, High-fat diet, Low-calorie diet
  • E .Sharifi, H .Abdolahzad*, MR .Golpayegani, Kh. Jamshidi, M.Aghdashi, MR. Mohammad Hoseiniazar, Sh. Falah Pages 9-18
    Background and Objectives

    Accumulation of iron is the most common consequences of repeated blood transfusions in β-thalassemia major patients. Iron chelating effects of alpha-lipoic acid have been reported by several studies. The aim of this study was to investigate effects of supplementation with alpha-lipoic acid, as a chelator, on serum iron and hematological indices in these patients.

     Materials & Methods

    Twenty-two β-thalassemia major patients were selected to receive 600 mg alpha-lipoic acid or placebo capsules for 8 w. After a 3-week washout period, order of intervention was replaced as patients who previously received placebo were administered the supplement vise versa for another 8 w. At the end of the study, changes in serum iron, total iron binding capacity and hematological parameters between the treatments were assessed.

    Results

    Serum concentrations of iron and total iron binding capacity and hematological parameters did not change within the supplementation (p > 0.05). Changes in iron, total iron binding capacity and hematological indices were not significantly different between the two interventions (p > 0.05). White blood cell counts in placebo use increased significantly in males (p = 0.04). The mean corpuscular hemoglobin in placebo patients decreased significantly in all patients and males (p = 0.02 for both).

    Conclusion

    Results of this study revealed that alpha-lipoic acid supplementation included no beneficial effects on iron, total iron binding capacity and hematological indices in β-thalassemia major patients. Further studies with more participants and longer times are indispensable.

    Keywords: Beta-thalassemia, Iron overload, Thioctic acid, Cross-over study
  • M .Movahedian, Z. Yari, S .Mohamadi, B. Abdar Esfahani, F. Pashayee Khamene, A. Hekmatdoost* Pages 19-26
    Background and Objectives

    Soybean is one of the sources of plant-based proteins and contains various nutrients, including branched chain amino acids, bioactive peptides, isoflavones, soluble fibers and essential omega-3 fatty acids. Furthermore, they include beneficial therapeutic effects on chronic diseases. Target of the current study was investigation of possible associations between soy intake and disease severity in cirrhotic patients.

     Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 68 out-patients with cirrhosis were participated. Child-Pugh and MELD scores were used to assess stages of the disease. Diet was assessed using valid food frequency questionnaires with 168 items. Associations between soy and soy-based products, anthropometric measurements and disease severity were investigated. Odds ratio and 95% confidence interval were used with logistic regression for Child-Pugh index (qualitative disease severity index) and ordinal regression for MELD index (quantitative disease severity index).

    Results

    No significant differences were seen for the highlighted variables between the two groups at the baseline. Significant inverse associations were seen between severity of the disease (Child-Pugh and MELD) and soybean and its product consumption (p < 0.05).

    Conclusion

    Although results of the current study revealed significant inverse associations between soy consumption and severity of hepatic cirrhosis, further studies and clinical trials are needed to verify results of this study.

    Keywords: Liver Cirrhosis, Disease severity, CHILD-Pugh index, MELD index
  • H. Maherinia, M .Peeri*, MA. Azarbayjani, Maryam Delfan Pages 27-34
    Background and Objectives

    Deficiency Glucose Intake Impaired Antioxidant Capacity. Aerobic Exercise Combined with Probiotic Supplementation Regulates Glucose Intake in Diabetic Patients. Purpose of this study was to investigate effects of four weeks of aerobic exercise training with complementary probiotic supplementation on serum SOD and TAC levels in type 2 diabetes of male rats.

     Materials & Methods

    The present study was an experimental study. In general, 32 diabetic male rats were divided into five major groups of healthy NC control (n = 6), DC diabetic control (n = 6), SDC diabetic supplement control (n = 6), TD diabetic exercise group (n = 7) and STD diabetic exercise supplement (n = 7). After induction of diabetes, a probiotic supplement was used for 4 w. After the mice were anesthetized, blood serum was received directly from the animal left ventricle. ELISA method and comparison of groups by (2-way ANOVA) at an alpha level of 0.05 were used to calculate SOD levels and total TAC capacity.

    Results

    Changes in TAC levels in SDT group in comparison to DT, DC and NC groups (p = 0.02 and p = 0.03) were significant (p = 0.001), respectively. The DT and SDC groups were significantly different from DC group. Changes in SOD levels of the SDT group in comparison to DC and NC groups were significant (p = 0.01 and p = 0.03), respectively.

    Conclusion

    Results of the present study showed that four weeks of aerobic exercise in combination with probiotic supplementation decreased glucose levels in diabetic mice. Furthermore, aerobic exercise increased TAC in diabetic mice and SOD values affected by exercise and supplementation could possibly improve oxidative defense in diabetic patients.

    Keywords: Type 2 diabetes, Aerobic exercise training, Probiotic supplement, Oxidative pressure
  • F. Bahmanyar, M. Hosseini, Z. Hadian, L. Mirmoghtadaie*, S .Shojaee Aliabadi Pages 35-42
    Background and Objectives

    In recent years, consumers demands for ready meals such as hamburgers have increased due to changes in human lifestyle. In low-meat hamburgers, replacement of meat with soy protein can make problems such as dryness, brittleness, darkness and undesirable taste of hamburgers. Soy, often used in these products, is one of the most important allergic compounds that limits options of the allergic consumers. The aim of this study was to replace soy protein powder and bread crumbs with quinoa and buckwheat flours in low-meat hamburgers.

     Materials & Methods

    In this study, 30 g of each quinoa and buckwheat flour were used as soy protein and breadcrumb replacers in hamburgers with 30% meat. Chemical properties, emulsion stability, cooking properties, texture and color of low-meat hamburgers formulated with quinoa and buckwheat flours were compared with those of control sample.

    Results

    No significant differences (p > 0.05) were observed in cooking properties and water activity between the hamburgers formulated with quinoa and buckwheat flours and the control sample. Furthermore, L* (lightness) was significantly higher and a* (redness) lower in raw hamburgers formulated with quinoa. In control sample, emulsion stability and texture properties were significantly higher (p < 0.05).

    Conclusion

    Based on the results, this replacement may be appropriate in cooking properties, water activity and color for low-meat burgers.

    Keywords: Hamburger, Quinoa flour, Buckwheat flour
  • E. Aghaesmaeili, H. Abbasi*, M. Fazel Pages 43-58
    Background and Objectives

    Due to important roles of gluten in qualitative properties of cereal-based products and consumption restrictions of these products by celiac patients, formulation of gluten-free products with appropriate quality and investigation of effects of various additives on qualitative properties of the products are important.

     Materials & Methods

    In this study, effects of lecithin emulsifier (0–2%) and two enzymes of cellulase and hemicellulase (0–2%) on textural properties (hardness, cohesiveness and springiness), density and moisture contents of gluten-free cakes were modeled based on flaxseed meal and rice flour using response surface method. Furthermore, characteristics of optimal and control samples were compared with each other within 14 d of storage.

    Results

    Hemicellulose and lecithin were effective on improvement of cohesiveness and springiness of the product texture, respectively. Interactions between lecithin and cellulase at appropriate levels included significant effects on decreases in the product density. Furthermore, cellulase and hemicellulase improved water absorption ability of the product. Considering the most important qualitative parameters, the optimum concentrations of the variables included 1.67% lecithin, 1.65% cellulase and 0.33% hemicellulose. Textural cohesiveness of the optimal sample within 14 d of storage decreased more slightly, compared to control (samples included wheat flour without flaxseed meal, rice starch and other variables). Moreover, springiness of the sample was more than that of control, decreasing slowly during the storage (p<0.05).

    Conclusion

    The formulated gluten-free product included higher minerals, linolenic acid, oleic acid and antioxidant activity and lower peroxide value, compared to control. There was no significant difference between the product and control in the most important sensorial properties such as flavor, texture, overall appearance, taste and after taste.

    Keywords: Functional properties, Cellulase, Hemicellulase, Flaxseed Meal, Response surface method methodology
  • E. Farahmand, H. Razavi*, S. Mohtasebi Pages 59-68
    Background and Objectives

    Sourdough processing is a well-known method to improve food flavor. One of the most important lactic acid bacteria isolated from sourdoughs is Lactobacillus sanfranciscensis. Because of the bacterial ability for acidification and liberation of the volatile compound precursors, it can strongly affect dough rheology and aromatic properties. In this study, the best conditions for production of ɣ-nonalactone (with fruity aroma) in sourdough were investigated for the first time.

     Materials & Methods

    To prepare sourdough, a mixture of rye and barley flour and wheat bran was used. Fermentation was carried out using Lactobacillus sanfranciscensis ATCC 4332. Experiments were designed using response surface methodology and five factors, including time, temperature, dough yield and sorbitol and bran proportions. Volatiles were extracted from sourdough using headspace solid-phase microextraction method. Extracted volatile compounds were measured using gas chromatograph coupled with a mass selective detector.

    Results

    Effects of independent variables on ɣ-nonalactone production were modeled using central composite design. Experimental data were similar to the predicted data; therefore, results of this model were reliable. Based on the results, fermentation at 37 ºC for 72 h with DY of 400, sorbitol of 6% and 20% of bran provided the most optimum conditions for the production of fruity aroma (26.3 ppm).

    Conclusion

    Investigation of the aromatic profile of sourdough fermented by L. sanfranciscensis showed that this strain was capable of producing desirable aroma during fermentation. Based on the results, time and temperature included strong effects on production of ɣ-nonalactone. In comparison, dough yield did not include significant effects while addition of bran and sorbitol included mild effects.

    Keywords: Sourdough, Flavor, Gas chromatography, HS-SPME, ɣ-nonalactone
  • P. Mohseni, S. Arabi*, M .Fahimdanesh Pages 69-80
    Background and Objectives

    Probiotic foods include therapeutic characteristics such as anti diarrhea, cancer and pediatric infections characteristics as well as improving lactose digestion. In this study, addition of hazelnut (15%) with lactobacillus casei (108 log CFU/g) for the introduction of probiotic butters with hazelnut powder was investigated.

     Materials & Methods

    Butter samples (500 g) were packaged and stored at 4 and -18 °C for 60 and 120 d, respectively, and the storage effects on physicochemical (moisture content and acid, peroxide and iodin values), sensory properties (texture, aroma, flavor and overall acceptability) of the butter samples and lactobacillus casei survivals were assessed.

    Results

    Results showed that samples containing hazelnut with probiotic bacteria included peroxide value, acidity, moisture content, hardness and lightness (L*) indices lower than and iodine value, redness (a*) and yellowness (b*) indices higher than those of control samples. During storage at 4 and -18 °C for 60 and 120 d respectively, peroxide value, acidity, redness (a*) and yellowness (b*) indices increased. Furthermore, moisture content, iodine value and hardness and lightness (L*) indices decreased. However, results from refrigerator and frozen treatments were in standard ranges. Furthermore, Lactobacillus casei decreased at 4 and -18 °C; however, survival rates of the probiotic bacteria were appropriate at all storage times. In sensory evaluation, both samples were approved.

    Conclusion

    The probiotic butter flavored with hazelnut is suggested in industrial scales due to the high essential fatty acids of hazelnut as a functional food.

    Keywords: Butter, Hazelnut, Lactobacillus casei, Probiotic
  • H. Ghafouri Oskuei, A. Javadi*, MR .Saeidi Asl, S. Azadmard Damirchi, M .Armin Pages 81-90
    Background and Objectives

    Sausage is poor in bioactive compounds such as omega-3 fatty acids and fibers. Therefore, consumers prefer to use novel meat products with improved nutritional and sensory properties. Flaxseeds contain several bioactive compounds such as essential fatty acids, fibers and antioxidants. Addition of the oilseeds to meat products can increase antioxidant properties, omega-3 and dietary fibers of the products.


     Materials & Methods

    In this study, effects of flaxseed powder at 0 (control), 3 and 6% on chemical compounds, pH, residual nitrite, thiobarbituric acid index, textural properties, microstructure and sensory evaluation of the samples were investigated. Quantity of the oil in the batches containing flaxseed powder was deducted from the total oil based on the flaxseed powder contents. All samples were stored at 4 °C and the experiments were carried out on Days 1, 14, 28 and 42.

    Results

    Use of flaxseed powder in sausage formulation increased the nutritional properties without altering sensory properties of the product. Based on the results, addition of flaxseed powder decreased pH, nitrite and residual moisture contents and increased protein, ash, fiber and total calories (p > 0.05). Nitrite contents decreased during storage. In addition, flaxseed powder decreased the textural parameters. Microstructural results of sausages showed decreases in density and size of the pores by increasing flaxseed powder contents. In general, addition of flaxseed powder up to 3% included no effects on sensory evaluation parameters in sausages (p > 0.05).

    Conclusion

    Based on the results, sausages formulated with flaxseed powder can be used as novel processed meat products that contain appropriate quantities of bioactive compounds and compensate nutrient lacks of the conventional sausages.

    Keywords: Beef meat sausage, Flaxseed powder, Functional food, Microstructural, Nitrite
  • MR. Koushki*, P. Koohy Kamaly, R. Komeily Fanood Pages 91-96
    Background and Objectives

    Considering high levels of pasteurized and UHT milks (simple and flavored) production and consumtion in Iran, especially in adolescents and young people, decreases in total fat and sucrose levels as the most important national goals for the prevention of non-communicable diseases such as cardiovascular diseases and diabetes are important. Therefore, the aim of this study was to assess total fat and sucrose contents of pasteurized and UHT milks as well as flavored milk.

     Materials & Methods

    In this study, total fat and sucrose contents of 47 highly consumed milk samples from 20 brands, including 20 milk (total fat) and 27 flavored milk samples were collected randomly from various markets in Tehran, Iran, 2016. Total fat and sucrose were assessed using methods of Iranian National Standards. Result values were compared with INS limit values.

    Results

    The total fat means of simple and flavored milk samples included 3.12% ±0.47 and 2.30% ±0.79, respectively. The total fat levels of 90 and 81.48% of milk and flavored milk samples were similar to levels of INS limits, respectively. Minimum, maximum and mean of sucrose contents in flavored milk samples included 1.45, 14.06 and 6.66% ±1.95, respectively. The sucrose level of 92.6% in flavored milk samples was similar to the level of INS limits.

    Conclusion

    Total fat and sucrose levels of milk and flavored milk samples were acceptable.

    Keywords: Pasteurized milk, UHT milk, Flavored milk, Fat, Sucrose
  • F. Akhavan*, S. Tahmuzi Didehban, M .Hojjati Pages 97-103
    Background and Objectives

    To investigate antibacterial activity of various volumes of five natural Lamiaceae plant essential oils on five Gram-positive bacteria, compared to those of three antibiotics on these bacteria.

     Materials & Methods

    In this study, disk diffusion method was used and inhibition zone diameters of 10, 15 and 20 microliters of thyme, savory, rosemary, pennyroyal and spearmint essential oils against Bacillus cereus and Enterococcus faecium, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis were recorded. Chemical compositions of the essential oils were analyzed using gas chromatography.

    Results

    Inhibitory effects of the essential oils increased significantly with increasing their volumes, enhancing the bacterial growth inhibition zone. Thyme and savory significantly decreased the bacterial growth, compared antibiotics. Rosemary, mint and peppermint included smaller diameters of growth inhibition zones, compared to essential oils, with no significant differences at 20 μl, compared to antibiotics.

    Conclusion

    Results have shown that thyme and savory include great inhibitory effects on growth rates of food bacteria. In fact, 20 microliters of these herbals increase the shelf life of foods with great inhibitory effects. Comparison of the effects of antibiotics and essential oils has demonstrated that savory includes the greatest inhibitory effect on Enterococcus and thyme on Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus.

    Keywords: Antibacterial, Antibiotics, Essential oil, Gram-positive bacteria
  • G. Rajaeieh, N. Kalantari, F .Mohammadi Nasrabadi, E. Mohamadi, AH .Takian* Pages 105-120

    One of the major health problems in most of the countries is vitamin A deficiency, which causes serious complications in children. Worldwide, nearly 2.8 million children aged 4–6 years old are affected by clinical and subclinical symptoms of vitamin A deficiency. Based on the studies from Iran, prevalence of vitamin A deficiency has increased in some provinces. This problem needs  improvements through interventions and policies powered by scientific evidence-based policy analyses of the health systems. Therefore, the present review study investigated policies, experiences, effectiveness, strengths, advantages and limitations of other countries for the highlighted parameters.  Findings from this review suggested that vitamin A deficiency programs and policies could be classified into four major categories of supplementation, food fortification, dietary changes and health interventions. Considering effectiveness and strength of the programs (such as fast effectiveness of supplementations, sustainability of dietary changes or enrichments) and weakness (such as dependence on external sources of supplementation or high costs of enrichment and local resistance to dietary changes).
    The best approach to decrease vitamin A deficiency is a combination of interventions as well as development and implement of community contexts, stakeholder supports and monitoring of the processes and outcomes of the programs.

    Keywords: Health Policy, Prevalence of Vitamin A Deficiency, Supplementation, Food fortification, Dietary intakes, Document analysis