فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 47 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فردین مومنی، علیرضا ابدالی مشهدی*، سید عطاء الله سیادت، بابک پاکدامن سردرود، مختار قبادی صفحات 5-25

    در این آزمایش اثر کودهای زیستی (عدم کاربرد کود های زیستی، باکتری بیوسوپرفسفات، باکتری بیوسولفور، باکتری ریزوبیومی و قارچ میکوریز) و محلول‏پاشی اسید سالیسیلیک (عدم کاربرد، مصرف نیم و یک میلی‏مولار) بر ویژگی های بیوشیمیایی و عناصر دانه دو رقم نخود (بیونیج و آزاد) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط دیم در سال زراعی 96-1395 در کرمانشاه انجام شد. بیشترین میزان پرولین در ارقام بیونیج و آزاد در تیمار اسید سالیسیلیک 5/0 میلی‏مولار همراه با بیوسوپرفسفات (به ترتیب 049/0 و 048/0 میلی‏گرم بر گرم وزن تازه برگ)، بالاترین میزان قند محلول برگ در تیمار یک میلی‏مولار اسید سالیسیلیک در ارقام بیونیج همراه با میکوریز و آزاد همراه با ریزوبیوم (به ترتیب 49/2 و 48/2 میلی‏گرم بر گرم وزن تازه برگ) و بیشترین میزان پروتئین محلول در تیمار یک میلی‏مولار اسید سالیسیلیک و همراه با میکوریز و بیوسولفور (به ترتیب 172/0 و 167/0 میلی‏گرم بر گرم وزن تازه برگ) به دست آمد. بالاترین میزان پروتئین دانه در رقم آزاد با کاربرد بیوسولفور و میکوریز (83/24 درصد)، بیشترین رافینوز دانه (853/0 درصد) در رقم آزاد و با تیمار عدم کاربرد کودهای زیستی، بیشترین میزان پتاسیم دانه (65/971 میلی‏گرم در 100 گرم) در تیمار یک میلی‏مولار اسید سالیسیلیک همراه با قارچ میکوریز، بالاترین عملکرد دانه (1821 کیلوگرم در هکتار) با محلول‏پاشی اسید سالیسیلیک نیم میلی مولار به همراه ریزوبیوم در رقم بیونیج به دست آمد. محلول پاشی 5/0 ‏میلی‏مولار اسید سالیسیلیک همراه با باکتری ریزوبیومی و قارچ میکوریز علاوه بر بهبود ویژگی بیوشیمیایی و محتوای عناصر، منجربه افزایش 31 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با تیمار شاهد گردید که به لحاظ اقتصادی بسیار قابل توجه بود.

    کلیدواژگان: پرولین، رافینوز، ریزوبیوم، عملکرد دانه و نیتروژن
  • فاضل رحمنی، سعید سیف زاده، حمید جباری*، علیرضا ولدآبادی، اسماعیل حدیدی ماسوله صفحات 27-43

    در این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول پاشی عنصر روی (Zn) بر برخی صفات فیزیولوژیک و زراعی ارقام گلرنگ تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (96-1395 و 97-1396) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. در این آزمایش عامل آبیاری در دو سطح شامل آبیاری کامل و تنش خشکی به صورت قطع آبیاری از مرحله پرشدن دانه در کرت های اصلی، عامل های فرعی شامل محلول پاشی عنصر روی از منبع کلات روی در سه سطح عدم محلول پاشی (شاهد) و محلول پاشی به میزان 6/0 و 2/1 کیلوگرم در هکتار و ارقام، شامل 5 رقم گلرنگ (صفه، گل مهر، گلدشت، پدیده و پرنیان) به صورت  فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهم کنش آبیاری×رقم بر دمای طبق، شاخص کلروفیل (Spad) و اجزای عملکرد دانه، برهم کنش رقم×محلول پاشی روی بر اجزای عملکرد دانه و برهم کنش آبیاری × رقم × محلول پاشی بر درصد روغن دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. محلول پاشی روی به دلیل افزایش محسوس تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق سبب زیادتر بودن عملکرد دانه به میزان 5/16 درصد در مقایسه با شرایط بدون کاربرد روی، در گیاه گلرنگ شد. همچنین محلول پاشی روی به میزان 2/1 کیلوگرم در هکتار در مرحله پر شدن دانه بیشترین اثر مثبت را در افزایش اجزای عملکرد دانه ارقام گلرنگ به خصوص رقم پرنیان داشت. در این بررسی رقم پرنیان به واسطه دمای طبق کم تر (4/28 درجه سانتی گراد) و شاخص کلروفیل (1/69) زیادتر از نظر تعداد طبق در بوته (4/28)، تعداد دانه در طبق (8/89) و وزن هزار دانه (46/40 گرم) برتری محسوسی نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه گلرنگ در شرایط تنش خشکی داشت. توجه به نتایج بهدست آمده، اگرچه تنش خشکی موجب خسارت به گلرنگ شد، اما محلول پاشی روی توانست بخشی از خسارت ناشی از تنش خشکی را جبران نماید.

    کلیدواژگان: دمای طبق، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه و قطع آبیاری
  • کامران میرزاشاهی*، فریدون نورقلی پور صفحات 45-63

    مدیریت کود نیتروژن برای تولید اقتصادی کلرنگ از اولویت خاصی برخوردار است. افزایش کارایی این عنصر علاوه بر افزایش سود اقتصادی، موجب کاهش آلودگی محیط زیست نیز می شود. بنابراین آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد طی دو سال (1391 و 1393) اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار مقدار نیتروژن خالص صفر شاهد (بدون مصرف نیتروژن)، 60 ، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار و چهار سطح زمان مصرف نیتروژن به صورت تقسیط شده (مصرف تماما هنگام کاشت T1، مصرف دو سوم هنگام کاشت و یک سوم شروع ساقه دهی T2، مصرف یک سوم هنگام کاشت و دو سوم شروع ساقه دهی T3 و مصرف یک سوم هنگام کاشت، یک سوم شروع ساقه دهی و یک سوم اوایل گلدهی T4) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تیمارها بر ارتفاع بوته، تعداد طبق بارور در متر مربع، عملکرد دانه، عملکرد روغن ، کارایی مصرف و جذب نیتروژن توسط دانه معنی دار بود. اثر اصلی نیتروژن بر تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن و کارایی جذب نیتروژن معنی دار گردید. همچنین، اثر اصلی تقسیط بر تعداد دانه در طبق، درصد روغن و کارایی جذب نیتروژن معنی دار بود. برهمکنش تیمارها در مقایسه با تیمار شاهد(بدون مصرف نیتروژن)حاکی از افزایش عملکرد دانه و به تبع آن عملکرد روغن بود. از طرفی، با افزایش مصرف نیتروژن در مقایسه با تیمار شاهد و نیز با تقسیط دو و سه مرحله ای آن (T2،  T3وT4) به ترتیب شاخص های کارایی نیتروژن کاهش و افزایش نشان داد. بنابراین، با توجه به شرایط اجرای این آزمایش و محاسبه نسبت فایده به هزینه، مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در هر بار یک سوم (T4) با عملکرد دانه 2226 کیلوگرم در هکتار و بیشترین نسبت فایده به هزینه (18/43) و کارایی مصرف نیتروژن (31 کیلوگرم در کیلوگرم) توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، روغن و کود شیمیایی
  • یونس میر*، ماشالله دانشور، احمد اسماعیلی صفحات 65-81

    به منظور بررسی امکان کاهش خسارت کمی و کیفی کلزا رقم نپتون در شرایط کم آبی با کاربرد محلول پاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی در شرایط آب و هوایی خرم آباد، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-95 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. آبیاری در دو سطح 20 و 70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی در کرت های اصلی و ترکیب عناصر ریزمغذی (B1 عدم مصرف و B2 محلول پاشی با نسبت 2 در هزار) و عامل اسید سالیسیلیک (غلظت های صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) در کرت های فرعی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرات ساده تنش کم آبی، محلول پاشی کود ریزمغذی و اسید سالیسیلیک بر کلیه صفات مورد آزمایش معنی دار بود. هم چنین برهم کنش سه گانه بر تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه، عملکرد روغن و کارتنویید معنی دار شد. بیش ترین عملکرد دانه و عملکرد روغن به ترتیب با میانگین 7/4424 و 7/2036 کیلوگرم در هکتار در تیمار آبیاری مطلوب و محلول پاشی کود ریزمغذی با غلظت 2 در هزار و اسید سالیسیلیک با غلظت 5/1 میلی مولار به دست آمد. تنش کم آبی کلروفیل کل، کارتنویید، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن را به ترتیب 14، 28، 20، 17، 27، 42، 14 و 49 درصد کاهش داد، اما محلول پاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی توانست ضمن افزایش مقاومت به شرایط تنش کم آبی، از طریق بهبود ویژگی های رشدی و فیزیولوژیک گیاه از جمله افزایش رنگیزه های فتوسنتزی شرایط مساعدی را برای رشد مطلوب تر گیاه، فراهم نموده و با افزایش اجزای عملکرد دانه نهایتا عملکرد دانه را در شرایط عدم تنش 29 درصد (5/1281 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط تنش 36 درصد (9/1064 کیلوگرم در هکتار) افزایش دهد. لذا کود ریزمغذی فرتی میکس سه گانه (آهن+روی+منگنز) با غلظت 2 در هزار به همراه غلظت 5/1 میلی مولار اسید سالیسیلیک جهت کاهش اثرات سوء تنش کم آبی و حصول عملکرد مناسب توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کارتنوییدها، کلروفیل، تغذیه برگی و اجزای عملکرد
  • حجت اسفرم مشگین شهر، بهرام میرشکاری*، داوود حسن پناه، فرهاد فرح وش، مهرداد یارنیا صفحات 83-97

    به منظور بررسی اثر تاریخ و عمق کشت غده بر برخی صفات زراعی ارقام سیب زمینی در کشت های پاییزه و بهاره، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در طی دو سال زراعی 1396 و 1397 اجرا شد. تاریخ کشت به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (10 آبان، 10 آذر و 10 اردیبهشت) و ترکیب چهار رقم سیب زمینی (اسپریت، مارفونا، ساوالان و آگریا) و چهار عمق کشت (10، 15، 20 و 25 سانتی متر) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتیجه صفات مورد بررسی نشان داد ارتفاع هر چهار رقم به طور میانگین 68 سانتیمتر در تاریخ کاشت آذرماه معنی دار بوده و در بالاترین ارتفاع بوته قرار گرفتند. بیشترین میانگین تعداد ساقه اصلی (4 ساقه) در طی دو سال در تاریخ کشت آبان ماه مشاهده شد. رقم ساوالان با 9 غده در بوته درکشت آبان ماه در عمق 10 و 15 سانتی متر دارای بیشترین تعداد بود. در تاریخ کشت 10 اردیبهشت، رقم مارفونا در چهار عمق کشت بیشترین وزن غده (به طور میانگین با 675 گرم) در بوته را داشت. تک ساقه ای در بوته ها صفت مطلوبی نیست. در رقم مارفونا درکشت آبان ماه سه عدد بود و در بوته های تک ساقه ای در کشت آذرماه کمتر از کشت آبان و اردیبهشت بود. بیشترین کارایی مصرف آب در تاریخ کاشت آبان و آذرماه در عمق های 10،15 و 25 در رقم اسپریت مشاهده شد. بیشترین عملکرد غده در تاریخ کاشت اردیبهشت نسبت به دو تاریخ کاشت آبان و آذر بود. رقم مارفونا در هر چهار عمق کشت در تاریخ کشت اردیبهشت ماه به ترتیب 86/35، 39/32، 45/27 و 02/25 تن در هکتار شد. درنهایت می توان نتیجه گرفت، کشت پاییزه سیب زمینی بخصوص در مناطقی که از کمبود آب دارند، مناسب است. بیشترین کارایی مصرف آب در کشت پاییزه در عمق های 10،15 و 25 سانتی متر، مربوط به رقم اسپریت بود.

    کلیدواژگان: کشت پاییزه، سیب زمینی و کارایی مصرف آب
  • حامد نریمانی*، رئوف سید شریفی، فاطمه آقایی صفحات 99-114

    به منظور بررسی اثر متانول بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، برخی اسمولیت های سازگار و صفات بیوشیمیایی گندم تحت شرایط قطع آبیاری، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح آبیاری (آبیاری کامل به عنوان شاهد، قطع آبیاری در 50 درصد مرحله سنبله دهی و قطع آبیاری در 50 درصد مرحله شکم خوش (آبستنی) به ترتیب به عنوان محدودیت ملایم و شدید آبی بر اساس کد 55 و 43 مقیاس BBCH) و محلول پاشی متانول در چهار سطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد و محلول پاشی 10، 20 و 30 درصد حجمی متانول) بود. نتایج نشان داد محلول پاشی 30 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل موجب افزایش 83/42، 01/36، 69/29، 93/57 و 98/49 درصدی محتوای کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنویید، درصد پروتئین و عملکرد دانه و کاهش 77/63 و 58/75 درصدی به ترتیب محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید، نسبت به عدم محلول پاشی تحت شرایط قطع آبیاری در مرحله شکم خوش گردید. محلول پاشی 30 درصد حجمی متانول در شرایط قطع آبیاری در مرحله شکم خوش موجب افزایش محتوای پرولین و قندهای محلول (به ترتیب 42/125 و 93/91 درصد) نسبت به عدم محلول پاشی متانول در شرایط آبیاری کامل شد. همچنین محلول پاشی 30 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل موجب کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز) شد. به نظر می رسد محلول پاشی 30 درصد حجمی متانول می تواند عملکرد دانه گندم را در شرایط قطع آبیاری به واسطه ی بهبود صفات بیوشیمیایی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، پرولین، مالون دی آلدهید و محتوای کلروفیل
  • نعمت الله صداقت*، عباس بیابانی، حسین صبوری، مرتضی نصیری، الهیار فلاح، سعید صفی خانی صفحات 115-131

    به منظور بررسی تجزیه و تحلیل شاخص های رشد و صفات مرفوفیزیولوژیک برنج، آزمایشی در قالب طرح آماری به روش کرت های یک بار خرد شده با سه سطح آبیاری و شش سطح محلول پاشی با سه تکرار در معاونت موسسه تحقیقات برنج (مازندران، آمل) در سال 1396 به اجرا در آمد. با اندازه گیری وزن خشک کل و سطح برگ در شش نوبت در طول رشد برنج، روند تغییرات شاخص های رشد به روش تابعی نسبت به روز پس از نشاکاری رسم شد. نتایج نشان داد که عامل آبیاری از نظر عملکرد شلتوک، عملکرد بیولوژیک و ارتفاع بوته در سطح احتمال یک درصد و از نظر تعداد پنجه بارور در سطح پنج درصد معنی دار شد. عامل کود در هیچ یک از صفات مورد بررسی معنی دار نگردید. برهم کنش آبیاری و کود از نظر عملکرد شلتوک در سطح احتمال پنج درصد و از نظر عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید. بیش ترین عملکرد شلتوک با میانگین 7284 کیلوگرم در هکتار و کم ترین آن با میانگین 4690 کیلوگرم در هکتار به ترتیب مربوط به آبیاری غرقابی در شرایط محلول پاشی نیتروژن+ پتاسیم و آبیاری تناوب خشکی و رطوبت در شرایط محلول پاشی با آب معمولی بوده است. بیش ترین شاخص سطح برگ در آبیاری اشباع به مقدار (27/5) و کم ترین آن مربوط به تیمار آبیاری تناوب خشکی و رطوبت به مقدار (17/4) در رقم کشوری به دست آمد. بنابراین با توجه به دستیابی حداکثر شاخص سطح برگ، تجمع کل ماده خشک و سرعت رشد محصول در آبیاری اشباع می توان آن را در بین روش های آبیاری برنج به عنوان گزینه برتر تحت شرایط مشابه با مطالعه حاضر پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: برنج، شاخص سطح برگ، عملکرد و ماده خشک
  • مریم جوادزاده، کاظم خاوازی*، نوید قنواتی، علیرضا جعفرنژادی، تیمور بابایی نژاد صفحات 133-147

    یکی از مهم ترین دلایل کاهش عملکرد در خاک های تحت اثر شوری، سمیت نمک، ویژگی های شیمیایی و فیزیکی نامناسب خاک ها می باشد که می تواند اثر منفی زیادی بر بوم نظام های زراعی و عملکرد گیاهان زراعی بگذارد. این تحقیق با هدف بررسی میزان اثر باکتری های محرک رشد و کود گوگرد بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در خاک های شور سدیمی انجام پذیرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتور اول سه سطح خاک شور سدیمی شامل نسبت سدیم جذب سطحی شده 13 با هدایت الکتریکی 8، نسبت سدیم جذب سطحی شده 15 با هدایت الکتریکی 10 و نسبت سدیم جذب سطحی شده 17 با هدایت الکتریکی 14، فاکتور دوم چهار سطح باکتری های محرک رشد شامل شاهد، B. subtilis، P. alcaliphila، R. pusense و فاکتور سوم دو سطح کود گوگرد شامل عدم کاربرد و 10 تن در هکتار بود. نتایج نشان داد که برهم کنش کود گوگرد و خاک های شور سدیمی بر زیست توده، تعداد سنبله در گلدان، عملکرد در گلدان، شاخص برداشت و سطح برگ معنی دار بود. کاربرد کود گوگرد در سطح شور سدیمی (نسبت سدیم جذب سطحی شده 13 با هدایت الکتریکی 8) نسبت به عدم کاربرد آن در همان سطح شور سدیمی، عملکرد دانه را به طور معنی دار به میزان 54/5 درصد افزایش داد. هم چنین بیش ترین عملکرد دانه (57/11 درصد) و شاخص برداشت از کاربرد باکتری R. pusense در سطح شور سدیمی (نسبت سدیم جذب سطحی شده 13 با هدایت الکتریکی 8) حاصل شد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان دهنده اثر مثبت کاربرد کود گوگرد و باکتری های محرک رشد در افزایش عملکرد و اجزای عملکرد گندم در خاک های شور سدیمی بود.

    کلیدواژگان: بوم نظام های زراعی، زیست توده، گلخانه و وزن هزار دانه
|
  • Fardin Momeni, Alireza Abdali Mashhadi*, Seyed Ataolah Siadat, Babak Pakdaman Sardrood, Mokhtar Ghobadi Pages 5-25

    In the present experiment the effect of biofertilizers(non-application of biofertilizers, biosuperphosphate bacteria, biosulfur bacteria, rhizobium bacterium, and mycorrhizal fungus) and foliar application of salicylic acid (non-application, consumption of half and a millimolar)on biochemical chractristics and seed elements in two chickpea cultivars (Bivanij and Azad)was conducted as a factorial form based on randomized complete blocks design with three replications under rainfed conditions in Kermanshah during the cropping year 2016-17. The highest amount of proline was obtained in Bivanij and Azad cultivars in 0.5 millimolar salicylic acid treatment with   biosuperphosphate (0.049 and 0.048 miligram per gram fresh leaf weight, respectively), the highest soluble sugar content of one millimolar salicylic acid treatment in Bivanij cultivars with mycorrhiza and Azad cultivars with rhizobium (2.49 and 2.48 milligram per gram fresh leaf weight, respectively) and the highest amount of soluble protein in one millimolar  treatment of salicylic acid with mycorrhiza and biosulfur (0.172 and 0.167 milligram per gram fresh leaf weight, respectively) was obtained. The highest amount of grain protein in Azad cultivar with application of biosulfur and mycorrhiza (24.83 percent), highest grain raffinose (0.853 percent) in Azad cultivar and with non-application treatment of biofertilizers, highest amount of grain potassium (971.65 milligram per 100 gram) in the treatment of one millimolar salicylic acid with mycorrhizal fungus, the highest grain yield (1821 kilogram per hectare ) was obtained by spraying half a millimolar salicylic acid with rhizobium in Bivnij cultivar. Foliar application of 0.5 millimolar salicylic acid with rhizobium bacteria and mycorrhizal fungus, in addition to improving the biochemical properties and content of elements, led to a 31 percent increase in grain yield compared to the control treatment, which was very economically significant.

    Keywords: Proline, Raffinose, Rhizobium, Grain yield, Nitrogen
  • Fazel Rahmani, Saeed Seyfzade, Hamid Jabbari*, Alireza Valadabadi, Esmaeil Hadidi Masouleh Pages 27-43

    In the present research in order to investigate the effect of foliar application of zinc (Zn) on some physiological and agronomic traits of safflower cultivars under drought tension, an experiment was conducted as a split plot factorial based on randomized complete blocks design with three replications for two years (2016-2018) at the experimental field of Seed and Plant Improvement Research Institute in Karaj. In this experiment, irrigation factor in two levels including complete irrigation and drought tension in the form of irrigation-cut from seed filling stage in the main plots, sub-factors including foliar application of zinc from zinc chelate source at three levels of non-foliar application (control) and foliar application at the rate of 0.6 and 1.2 kilogram per hectare and cultivars including 5 safflower cultivars(Sofeh, Golmehr, Goldasht, Padideh and Parnian) were devided into subplots as the factorial arrangement. The results showed that the interaction of irrigation × cultivar on head temperature, chlorophyll index (spad) and grain yield components, interaction of cultivar ×foliar application of zinc on grain yield components and interaction of irrigation × cultivar × foliar application on grian oil percentage was significant at one percent level.  Foliar application of zinc due to a significant increase in the number of heads per plant and the number of seeds per head increased grain yield by 16.5 percent compared to conditions without the use of zinc in safflower. Also, foliar application of zinc at the rate of 1.2 kilogram per hectare in the grain filling stage had the most positive effect on increasing the grain yield components of safflower cultivars, especially Parnian cultivar. In this investigation, Parnian cultivar due to lower head temperature (28.4 degree centigrade) and higher chlorophyll index (69.1) in terms of number of heads per plant (28.4), number of seeds per head (89.8) and one-thousand grain weight (40.46 gram) had a significant superiority over other studied safflower cultivars under drought tension conditions. According to the obtained results, although the drought tension is causing damage to safflower, but foliar application of zink partially compensated the damage caused by drought tension.

    Keywords: Head temperature, Leaf area index, Seed yield, Irrigation-cut
  • kamran mirzashahi* Pages 45-63

    Nitrogen fertilizer management has a special priority for safflower economic production. Increasing the efficiency of this element, in addition to increasing economic benefits, also reduces environmental pollution. Therefore, a factorial experiment was conducted in the form of statistical design of complete randomized blocks with three replications at Safiabad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center during two years (2012 and 2014). Experimental treatments included four amounts of pure zero  nitrogen control (without nitrogen application), 60, 120 and 180 kilogram per hectare and four levels of nitrogen application time as split (consumption of all when planting T1, consumption of two thirds when planting and one third the beginning of the stem elongation T2, consumption of one third when planting and two thirds of the beginning stem elongation T3 and consumption of one third during planting, one third of the beginning of stem elongation and one third of early flowering T4 ). The results showed that the interaction of treatments on plant height, number of fertility heads per meter square, seed yield, oil yield, use efficiency and nitrogen uptake by seed were significant. The main effect of nitrogen on the number of seeds per head, one thousand seed weight, oil percentage and nitrogen uptake efficiency were significant. Also, the main effect of split on the number of seeds per head, oil percentage and nitrogen uptake efficiency was significant. The interaction of treatments compared to control treatment (without nitrogen application) showed an increase in seed yield and consequently oil yield. On the other hand, with increasing nitrogen application compared to control treatment and also with its two and three stages split (T2, T3 and T4) nitrogen efficiency indices decreased and increased, respectively. Therefore, according to the conditions of this experiment and the calculation of the ratio of benefit to cost, application of 60 kiligram pure nitrogen per hectare one-third at a time (T4) with seed yield of 2226 kilogram per hectare and  the highest ratio of benefit to cost (43.18) and nitrogen use efficiency (31 kilogram per kilogram) is recommended.

    Keywords: Plant height, Oil, Chemical fertilizer
  • Yones Mir*, Mashala Daneshvar, Ahmad Esmaeili Pages 65-81

    In order to investigate the possibility of reducing the quantitative and qualitative damage of rapeseed Neptune cultivar in water deficit tension conditions by applying foliar application of salicylic acid and micronutrients in Khorramabad climate, an experiment was conducted as a factorial split plot in a randomized complete blocks statistical design with three replications at Faculty of Agriculture Lorestan University in cropping year 2016-2017. Irrigation at two levels of 20 and 70 percent of field capacity depletion was applied in the main plots and composition of micronutrients (B1 non- consumption and B2 foliar application with a ratio of 2 per thousand) and salicylic acid factor (concentrations of zero, 0.5, 1 and 1.5 millimolar) were compared in sub-plots. The results showed that the simple effects of water deficit tension, foliar application of micronutrients fertilizer and salicylic acid on all tested traits were significant. Also, the triple interaction on number of pods per plant, seed yield, oil yield and carotenoids was significant. The highest seed yield and oil yield were obtained with an average of 4424.7 and 2036.7 kilogram per hectare in the optimal irrigation treatment and foliar application of micronutrients fertilizer with a concentration of 2 per thousand and salicylic acid with a concentration of 1.5 millimolar, respectively. Water deficit tension decreased total chlorophyll, carotenoid, number of stalks per plant, number of seeds per stalk, one-thousand seed weight, grain yield, oil percentage and oil yield by 14, 28, 20, 17, 27, 42, 42, 14 and 49 percent, respectively. However, foliar application of salicylic acid and micronutrients, while increasing resistance to water deficit tension conditions, could improve plant growth and physiological characteristics, including increasing photosynthetic pigments, provide favorable conditions for better plant growth and by increasing the grain yield components, finally increase the grain yield by 29 percent (1281.5 kilogram per hectare)in non tension conditions and 36 percent (1064.9 kilogram per hectare) in tension conditions. Therefore, a triple fertimix micronutrient fertilizer (iron + zinc + manganese) with a concentration of 2 per thousand is recommended along with a concentration of 1.5 millimolar of salicylic acid to reduce the negative effects of water deficit tension and achieving acceptable yield.

    Keywords: Carotenoids, Chlorophyll, Leaf nutrition, Yield components
  • Hojjat Asfarm Meshginshahr, Bahram Mirshekari*, Davoud Hassanpanah, Farhad Farahvash, Mehrdad Yarnia Pages 83-97

    In order to investigate the effect of effect of date and depth of tuber cultivation on some agronomic traits of potato cultivars in autumn and spring cultivations, a split factorial experiment was carried out based on randomized complete blocks design with three replications in Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Station during the two cropping year 2017-2018. Planting date as the main-factor at three levels (10 Novomber, 10 December and 10 May) and a combination of four potato cultivars (Esprite, Marfona, Savalan and Agria) and four planting depths (10,15,20 and 25 centimeters) as a sub-factor was considered. The results of the investigated traits showed that the height of all four cultivars was significant on average 68 centimeters on the planting date of December and they were at the highest plant height. The highest average number of main stems (4 stems) during two years was observed in November planting date. Savalan cultivar with 9 tubers per plant had the highest number   in November cultivation at a depth of 10 and 15 centimeters. On 10 May planting date, Marfona cultivar had the highest tuber weight (on average with 675 grams) per plant in four planting depths. Single stem in plants is not a desirable trait. In Marfona cultivar, it was three in November and in single-stemmed plants in December, it was less than in November and May. The highest water use efficiency was observed in the cultivar of Sprite in 10, 15 and 25 depths in November and December planting dates. The highest tuber yield was in planting date May compared to two planting dates November and December. The Marfona cultivar at four sowing depths in May planting date 35.86, 32.39, 27.45 and 25.02 ton per hectare, respectively. Finally, it can be concluded that autumn cultivation of potato is suitable, especially in areas with water shortages. The highest water use efficiency in autumn cultivation at depths of 10, 15 and 25 centimeters was related to Esprit cultivar.

    Keywords: Autumn planting, Potato, Water use efficiency
  • Hamed Narimani*, Raouf Seyed Sharifi, Fatemeh Aghaei Pages 99-114

    In order to investigate the effect of methanol on the activity of antioxidant enzymes, some compatible osmolytes and biochemical traits of wheat under cut off irrigation conditions, the present experiment as factorial was conducted based on randomized complete blocks design with three replications at the research farm of Faculty of Agriculture and Natural Resources of University of Mohaghegh Ardabili, during 2015-2016 cropping year. The investigated factors were included irrigation levels (full irrigation as control, cut off irrigation in 50 percent of spike stage and cut off irrigation in 50 percent of the booting stage (pregnancy) as mild and sever water restriction, respectively; according to codes 55 and 43 of the BBCH scale) and methanol foliar application at four levels (foliar application with water as control and foliar application 10, 20 and 30 percent by volume of methanol). The results showed that foliar application of 30 percent by volume of methanol under full irrigation conditions increased 42.83, 36.01, 29.69, 57.93 and 49.98 percent of chlorophyll b content, total chlorophyll, carotenoids, protein percentage and grain yield and decreased hydrogen peroxide and malondialdehyde content 75.58 and 63.77 percent, respectively; in comparison with non-foliar application under cut off irrigation at the booting stage. Foliar application of 30 percent by volume of methanol under cut off irrigation conditions in booting stage increased proline and soluble sugars content (125.42 and 91.93 percent, respectively) in comparison with non-foliar application of methanol under full irrigation conditions. Also, foliar application of 30 percent by volume of methanol under full irrigation conditions decreased the activity of antioxidant enzymes (catalase, peroxidase and polyphenol oxidase). It seems that foliar application of 30 percent by volume of methanol can increase grain yield of wheat under cut off irrigation conditions due to improving biochemical traits.

    Keywords: Drought tension, Proline, Malondialdehyde, Chlorophyll Content
  • Nematollah Sedaghat*, Abbass Biabani, Hosien Sabouri, Mortaza Nasiri, Allahyar Fallah, Saeed Safikhani Pages 115-131

    In order to investigate the analysis of growth indices and morphophysiological traits of rice, an experiment in the form of statistical split plots design with three levels of irrigation and six foliar application with three replications was conducted at Deputy of Rice Research Institute (Mazandaran- Amol) in 2017. By measuring the total dry weight and leaf area six times during rice growth, the trend of changes in growth indices was plotted by functional method relative to the day after transplanting. The results showed that the irrigation factor was significant in terms of paddy yield, biological yield and plant height at the level of one percent probability and in terms of the number of fertile tillers at the level of five percent. Fertilizer factor was not significant in any of the investigated traits. Irrigation and fertilizer interaction was significant in terms of paddy yield at five percent probability level and biological yield at one percent probability level.The highest yield of paddy with an average of 7284 kilogram per hectare and the lowest with an average of 4690 kilogram per hectare were related to submerged irrigation under nitrogen + potassium foliar application conditions and alternating drought and moisture irrigation under normal water foliar application conditions. The highest leaf area index in saturated irrigation was obtained at the rate of (5.27) and the lowest was related to alternating drought and moisture irrigation treatment at the rate of (4.17) in Keshvari cultivar. Therefore, considering the achievement of maximum leaf area index, total dry matter accumulation and crop growth rate in saturated irrigation, it can be suggested among rice irrigation methods as a superior option under similar conditions to the present study.

    Keywords: Rice, Leaf area index, Yield, Dry matter