فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 58 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 58 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی سیف برقی*، مریم مهاجری صفحات 1-28
    این تحقیق، مدلی یکپارچه برای تعیین اندازه انباشته مشترک اقتصادی در حوزه تولید و توزیع در زنجیره تامین دو سطحی شامل یک فروشنده و چند خرده فروش ارایه می نماید. عمده مطالعات انجام شده در این زمینه با در نظر گرفتن فرض اندازه دسته ارسالی یکسان، مدلسازی و حل شده است در حالی که در این تحقیق، با آزادسازی فرض یکسان بودن دسته های ارسالی و مجاز بودن کمبود در قالب کمبود پس افت، مدلی ریاضی ترکیبی عدد صحیح غیر خطی به منظور بهینه سازی هزینه های کل زنجیره تامین، شامل هزینه راه اندازی خط تولید فروشنده، هزینه های نگهداری فروشنده و خرده فروشان هزینه های ارسال و سفارش دهی و کمبود خرده فروش ها با ساختار ارسال متفاوت با مطالعات پیشین ارایه شده است. به منظور حل عددی مدل یک الگوریتم تکاملی دیفرانسیلی متناسب با ساختار مدل و متغیرهای تصمیم صفرو یک ارایه گردیده است و نتایج حل مدل نشان داده است الگوریتم تکاملی دیفرانسیلی پیشنهادی عملکرد خوبی در رسیدن به جواب مساله داشته است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین دو سطحی، اندازه انباشته اقتصادی مشترک، دسته های ارسالی با اندازه متفاوت، کمبود پس افت
  • جواد بهنامیان*، امیر افسر صفحات 29-57
    در مطالعات مختلف مربوط به مسایل زمانبندی، معمولا تمرکز بر برنامه ریزی ماشین ها و تخصیص کارها به ماشین ها و تعیین توالی کارها، به منظور بهینه سازی زمان اتمام کارها، می باشد. با توجه به ارتباط بین اقتصاد، انرژی و نگرانی های زیست محیطی، مصرف انرژی یکی از موارد مهم در برنامه ریزی سیستم های مختلف می باشد. در این مقاله یک مساله زمانبندی ماشین های موازی ناهمگن که در آن سرعت پردازش هر کار روی هر یک از ماشین ها قابل تنظیم است، بررسی می شود و از آنجا که انرژی مصرفی ماشین ها با سرعت پردازش آن ها رابطه ای مستقیم دارد، هدف مساله کمینه سازی مجموع هزینه های انرژی مصرفی و جریمه دیرکرد در تحویل تقاضای مشتریان می باشد. به منظور بهینه سازی مساله، یک الگوریتم فراابتکاری ممتیک و یک الگوریتم فراابتکاری ژنتیک پیشنهاد شده است و در پایان نتایج بدست آمده از دو الگوریتم فراابتکاری پیشنهادی را با یکدیگر و با نتایج حاصل از خروجی نرم افزار بهینه سازی گمز، مقایسه و تحلیل می نماییم.
    کلیدواژگان: زمانبندی ماشین های موازی ناهمگن، هزینه دیرکرد، هزینه انرژی، الگوریتم ممتیک
  • لعیا الفت، مقصود امیری، ایمان رئیسی وانانی، منصور اسماعیل زاده* صفحات 59-104
    امروزه، برای سازمانها دشوار است که بدون بهبود عملکرد تامین کننده و روابط با تامین کننده بقا یابند و یا مزیت رقابتی کسب کنند، بنابراین برای تحقق نیازهای شرکت تولیدکننده، تامین کنندگان باید مدیریت و توسعه داده شوند. از طرفی توسعه ی تامین کننده نیازمند معرفی معیارهایی دقیق و جامع است. هدف این مقاله، شناسایی ابعاد و مقوله های توسعه ی تامین کننده براساس معیارهای مرتبط با آن، با استفاده از روش فراترکیب است. بدین منظور، ابتدا با انتخاب 102 مطالعه از 136 مطالعه ی یافت شده و کدگذاری متون آنها با نرم افزار اطلس تی آی ، 23 مفهوم برای معیارها شناسایی شدند، سپس به کمک تحلیل ادبیات و خروجی نرم افزار وی او اس ویوور ، مفاهیم شناسایی شده در چهار مقوله-ی ملموس، ناملموس، روابط و محیطی و دو بعد درونی و بیرونی طبقه بندی شدند. برای بررسی روایی، از مثلث بندی منابع داده و پژوهشگر استفاده شده است. با نظرسنجی از خبرگان صنعت خودرو، ضریب روایی محتوا و شاخص روایی محتوا محاسبه شدند که 4 معیار بطور مستقیم حذف و تعدیلات و تلفیقاتی در معیارها صورت گرفت و در نهایت 17 معیار برای توسعه ی تامین کننده در صنعت خودرو نهایی شدند. مقدار ضریب کاپای بدست آمده، پایایی معتبری را برای معیارهای شناسایی شده نشان می دهد. در پایان برای معیارهای مرتبط با توسعه ی تامین کننده یک مدل دوبعدی ارایه شده است. باتوجه به فقدان مقوله بندی معیارهای مرتبط با توسعه ی تامین کننده در پژوهشهای قبل و بویژه پژوهشهای داخلی، معیارهای شناسایی شده و مقوله بندی آنها می تواند برای پژوهشگران این حوزه مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: معیارهای مرتبط با توسعه ی تامین کننده، روش فراترکیب، صنعت خودرو
  • علیرضا علی نژاد، ابوالفضل کاظمی*، مرضیه کریمی صفحات 105-138

    تصمیمات مکان یابی، مسیریابی و تخصیص در زنجیره تامین بی تردید یکی از مباحث بسیار مهم این فلسفه مدیریتی محسوب می شوند که تاثیر فراوانی بر کاهش هزینه های زنجیره تامین و رضایت مشتریان دارد. این تحقیق به ارایه یک رویکرد یکپارچه از شبکه-های توزیع پرداخته است. توابع هدف در مدل ریاضی پیشنهادی شامل حداقل کردن مجموع هزینه های مرتبط با وسایل حمل و نقل، هزینه اجاره انبارها و حداقل کردن ریسک سیستم می باشد. مدل پیشنهادی دارای پیچیدگی محاسباتی زیادی می باشد و حل آن با روش های دقیق در زمان معقول امکان پذیر نمی باشد. بنابراین یک الگوریتم فرا ابتکاری چندهدفه جدید به نام الگوریتم جستجوی هارمونی چندهدفه ارایه شده است. به منظور اثبات اثربخشی و کارایی الگوریتم در حل مدل پیشنهادی، ابتدا با استفاده از روش تاگوچی پارامترهای الگوریتم در بهترین سطوح ممکن تنظیم می شوند. سپس مسایل نمونه تصادفی تولید و عملکرد الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم های ژنتیک مرتب سازی نامغلوب و ژنتیک رتبه بندی نامغلوب ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: مکان یابی، مسیریابی، مدل برنامه ریزی ریاضی، الگوریتم فراابتکاری چندهدفه، روش تاگوچی
  • مسعود فضلی*، احمد جعفرزاده افشاری، مصطفی حاجی آقائی کشتلی صفحات 139-192

    در سال های اخیر ساختمان سبز توجه گسترده ای را به خود جلب کرده است. افزایش تعداد پروژه های ساختمانی در ایران تاثیرات قابل توجهی بر محیط زیست گذاشته است و اجرای ساختمان سبز یک راه مفید برای کاهش خطرات زیست محیطی است. پروژه های ساختمان سبز به طور ناخواسته با ریسک هایی مواجه هستند که از بازدهی آنها می کاهد، بنابراین شناسایی و رتبه بندی ریسک می تواند نقش موثری در موفقیت پروژه های ساختمانی سبز داشته باشد. با توجه به اینکه تحقیقات اندکی در زمینه ی ارزیابی ریسک در پروژه های ساختمانی سبز در ایران صورت گرفته است، این مطالعه تلاش می کند با ارایه مدلی جامع از کلیه معیارها و ریسک های پروژه های ساختمانی سبز، اقدام به رتبه بندی نهایی ریسک های پروژه های ساختمانی سبز کند. بدین منظور در گام نخست به شناسایی و غربال ریسک ها از دیدگاه کارشناسان پروژه های ساختمانی سبز و معرفی معیارهای ارزیابی ریسک پرداخته، سپس با استفاده از روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA)، وزن معیارها را به دست می آوریم. درنهایت رتبه بندی ریسک های پروژه های ساختمانی سبز، با توجه به نتایج گام های اولیه و استفاده از روش ارزیابی تناسب جامع (COPRAS) صورت گرفته است. این اولین تلاش در حل یک پروژه ساختمانی سبز با ترکیب روش های SWARA و COPRAS و با در نظر گرفتن یک مطالعه موردی (شهرستان آمل) است. نتایج نشان می دهد که ریسک های کیفیت پایین مواد و تجهیزات، مقاومت از طرف ذینفعان برای تصویب ایده های سبز و نداشتن اهداف واقع بینانه از اهمیت بالایی برخوردار هستند. چارچوب پیشنهادی می تواند به ذینفعان پروژه های ساختمان سبز کشورهای درحال توسعه کمک کند تا ریسک های پروژه را بهتر مدیریت کنند.

    کلیدواژگان: ریسک پروژه، مدیریت ریسک، پروژه های ساختمانی سبز، روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی، روش ارزیابی تناسب جامع
  • اکبر مرادی مجد، علیرضا امیرتیموری، سهراب کردرستمی*، محسن واعظ قاسمی صفحات 193-214

    تحلیل پوششی داده ها (DEA) یک تخمین گر است. این تخمین گر سعی می کند که یک ارتباط بین ورودی های متعدد و خروجی های متعدد و همچنین تکنولوژی تولید را تخمین بزند. DEA واحدهای تصمیم گیرنده (DMU) را به دو بخش واحدهای کارا و واحدهای ناکارا تقسیم بندی می کند. در این صورت واحدهای کارا مرجعی برای واحدهای ناکارا خواهد بود. در مدل های سنتی DEA بهبود کارایی تنها برای واحدهای ناکارا صورت می گیرد و واحدهای کارا بدون تغییر باقی می مانند. اما از آنجا که تکنولوژی تخمین زده شده همواره از تکنولوژی واقعی کوچکتر است یا به عبارت دیگر این تکنولوژی تخمین زده شده همواره زیر مجموعه ای از تکنولوژی واقعی می باشد بنابراین می توان آن را به میزان بسیار کمی گسترش داد. در نتیجه می توان راهکاری برای بهبود واحدهای کارا نیز ارایه کرد. در این مقاله الگوریتمی جهت گسترش مجموعه امکان تولید (PPS) با توجه به خواص هندسی آن و همچنین بهبود واحدهای کارا ارایه می شود. این کار به وسیله ی ساختن واحدهای مجازی خارج از مجموعه امکان تولید انجام می شود. همچنین به منظور تشریح روش مطرح شده مثال های عددی و کاربردی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، واحدهای تصمیم گیرنده، مجموعه امکان تولید، ابرصفحه سازا، تکنولوژی واقعی
  • ندا معنوی زاده*، سروش آقامحمدی بوسجین، پریسا کریمی آشتیانی صفحات 215-245

    این پزوهش به طراحی شبکه ی جمع آوری زباله های خطرناک پرداخته و برای انجام این کار از مفاهیم مکانیابی، مسیریابی، موجودی و زنجیره ی لجستیک معکوس استفاده شده است. موارد مربوط به ریسک احداث مراکز و حمل مواد به عنوان پارامترهای اجتماعی در این پژوهش به عنوان یک تابع هدف جداگانه در کنار تابع هدف اقتصادی، در نظر گرفته شده است. مساله مورد نظر در قالب مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط با دو تابع هدف فرموله شده است. در نظر گرفتن سیاست موجودی با استفاده از تسهیلات موجود، و محدودیتهای زمانی ارسال و ظرفیت وسایل سیستم حمل نقل از جمله ویژگی های دیگر مدل میباشد. با توجه به پیچیدگی محاسباتی مدل ارایه شده، برای حل این مدل از دو الگوریتم فراابتکاری NSGA-II و MOPSO استفاده شده است و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه شده اند. طبق نتایج، روش NSGA-II عملکرد بهتری را در هر چهار شاخص فاصله گذاری، فاصله از آرمان و بیشترین گسترش نشان میدهد. همچنین نتایج نشان میدهد که زمان حل این روش به طور متوسط 6% کمتر از روش حل رقیب میباشد. طبق نتایج حاصل از تحلیل حساسیت، هزینه های سیستم به ازای در نظر گرفتن ناوگان خارجی تغییرات بیشتری را نسبت به استفاده از ناوگان داخلی، از خود نشان میدهد.

    کلیدواژگان: لجستیک معکوس، مدیریت پسماند خطرناک، مکان یابی-مسیریابی-موجودی، بهینهسازی چند هدفه، روشهای فراابتکاری
  • ابراهیم علی محمدی اصل، علیرضا بافنده زنده*، هوشنگ تقی زاده صفحات 247-278
    در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم، استراتزی های دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در دوره زمانی 1398 تا 1413 شبیه سازی شده است. بر اساس ادبیات تحقیق متغیر های« روند دانشجو»، « منابع فیزیکی»، « کیفیت اموزشی»، « منابع انسانی»، «تحقیقات و انتشارات» و «عملکرد مالی» بعنوان متغیرهای کلیدی موثر در تدوین استراتژی های دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در نظر گرفته شده اند. سپس با کمک گرفتن از نظریه های معتبر در حوزه ادبیات مساله و دیدگاه های افراد خبره، روابط علی در قالب توابع ریاضی تعریف شده و در نهایت اقدام به شبیه سازی شده است. سناریوهای تدوین شده بر اساس 3 هدف کاهش هزینه ها، افزایش درآمدها و رشد کیفیت آموزشی تدوین و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق نشان داد با اجرای سناریو افزایش تعدیل نیرو در دانشگاه آزاد تبریز، میزان نرخ هزینه دانشگاه آزاد تبریز 5 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. سناریو دوم تحقیق نیز نشان داد که در صورتی که میزان بودجه پژوهشی به میزان 40 درصد تغییر داده شود درامدهای غیر شهریه ای 19 درصد رشد خواهد داشت. شبیه سازی سناریو سوم نیز نشان داد که افزایش 25 درصد سرمایه گذاری های جدید در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز موجب می شود تا نرخ جذب دانشجو در بلند مدت به میزان 17 درصد افزایش یابد. با توجه به نتایج به دست آمده از سناریوهای مطرح شده، پیشنهاد می گردد تا دانشگاه آزاد اسلامی تبریز دو استراتژی افزایش بودجه پژوهشی و استراتژی سرمایه گذاری های جدید را در پیش بگیرد.
    کلیدواژگان: استراتژی، پویایی شناسی، شبیه سازی
  • سید محمد هاشمی نژاد*، احسان محمدیان امیری صفحات 279-306
    امروزه مدیران در بخش های دولتی و خصوصی، داشتن آگاهی در مورد قوانین و مسایل سبز را امری مهم و ضروری برای بقای سازمان های خود می‏دانند. اگر چه امروزه محققان، هر یک از موضوعات مدیریت زنجیره تامین سبز و مدیریت منابع انسانی سبز را به صورت جداگانه ترویج داده اند، اما تاخیر زیادی در یکپارچه سازی این دو موضوع وجود داشته است. لذا در این پژوهش سعی در ارایه یک چارچوب یکپارچه و منسجم برای ارزیابی و بهبود فی ما بین مدیریت منابع انسانی سبز و مدیریت زنجیره تامین سبز (GHRM-GSCM) با استفاده از رویکرد فازی شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از بررسی جامع ادبیات پژوهش، مصاحبه و نظر خبرگان در صنعت کانه آرایی آریا ، نسبت به شناسایی اولیه ی شاخص های ارزیابی در مدیریت منابع انسانی سبز و مدیریت زنجیره ی تامین سبز اقدام به عمل آمد. در مرحله ی بعد با استفاده از تکنیک DEMATEL فازی و ANP فازی روابط علی _ معلولی، وزن هر یک از معیارها و زیرمعیارها مشخص شدند. نتایج این ارزیابی نشان می دهد که عوامل رهبری، انعطاف پذیری و زیست محیطی به ترتیب اهمیت، به عنوان عوامل تاثیرگذار شناسایی شده اند و بهینه سازی این عوامل توسط صنعت کانه آرایی آریا می تواند منجر به بهینه شدن سایر عوامل (عوامل تاثیر پذیر) گردد.
    کلیدواژگان: یکپارچه‏سازی، مدیریت منابع انسانی سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز، روش DEMATEL فازی، روش ANP فازی _
  • مهدی یزدانی* صفحات 307-335

    در این مقاله، مساله زمان بندی خط تولید جریان کارگاهی مونتاژ دو مرحله ای با در نظر گرفتن زمان های آماده سازی مستقل از توالی و با هدف کمینه سازی مجموع زمان تکمیل کل سفارشات مطالعه می شود. در این مسئله چند سفارش برای یک نوع محصول وجود دارد. هر محصول سفارش داده شده از چند قطعه متفاوت تشکیل شده است. در ابتدا، قطعات در یک محیط جریان کارگاهی با وجود چند ماشین (ایستگاه) مختلف تولید می شوند و سپس در یک ایستگاه مونتاژ تبدیل به محصول نهایی می شوند. این مقاله سه الگوریتم فراابتکاری جستجوی همسایگی متغیر موازی، ایمنی مصنوعی و شبیه سازی تبرید را برای حل این مسئله ارایه داده است. روش طراحی آزمایشات تاگوچی جهت تنظیم پارامترها و عملگرهای الگوریتم های ارایه شده به کار گرفته شده است. همچنین با استفاده از آزمایش های عددی، عملکرد الگوریتم های پیشنهادی ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر موازی پیشنهاد شده از الگوریتم های دیگر برای حل این مساله بهتر عمل می کند.

    کلیدواژگان: مسئله جریان کارگاهی مونتاژ دو مرحله ای، زمان بندی، زمان های آماده سازی مستقل از توالی، الگوریتم فراابتکاری
|
  • Maryam Mohajeri Pages 1-28
    This paper investigates a joint economic lot sizing model for a two echelon supply chain consisting of a single-vendor and multiple buyers. Recent studies have focused on the problem assuming equal batch sizes for each retailer and analytical models have been proposed. Based on hill’s study on unequal batch sizes which improves the performance of the model, the purpose of this study is to proposes a mixed integer nonlinear programing model considering unequal batch sizes while shortage is permitted and a boundary constraint on the backorder at the retailer is imposed. The objective function consists of supplier’s set up cost, holding cost, fixed shipment cost and retailer’s ordering cost, holding cost and shortage cost. An optimal solution is obtained and the results show that releasing the assumption of equal batch sizes delivers a more cost efficient solution. A sensitivity analysis is then conducted to explore the effect of changing parameters on the solution.
    Keywords: Two echelon supply chain, single vendor multi buyer, joint economic lot sizing, unequal batch sizes, Shortage
  • Amir Afsar Pages 29-57
    In general, numerous studies have paid a special attention to machine planning,job allocating andjob sequencing in scheduling problems to optimize makespan. Due to the relation among economy, energy and environmental concerns, energy use is one of the most important issues in different systems planning. In this paper, a scheduling of heterogeneous parallel machines is studied, in which the job process speed on every machine is settable. Since there is a direct link between used energy of machines and process speed, the purpose of the paper is to minimize total used energy and tardiness-related costs in delivering customers' demand. In order to optimizing the problem, two meta-heuristic algorithms, Memetic algorithm and Genetic algorithm, are developed, finally the results of both algorithms are analyzed and then compared to each other as well as to the results of the GAMS optimization software. Keyword: heterogeneous parallel machines scheduling, total lateness costs, Energy costs. Memetic algorithm
    Keywords: Heterogeneous parallel machines scheduling, Total lateness costs, Energy costs, Memetic algorithm
  • Laya Olfat, Maghsood Amiri, Iman Raeesi Vanani, Mansour Esmaeilzadeh * Pages 59-104
    Today, it is difficult for organizations to survive without improving supplier performance and supplier relationships or gain competitive advantage. Therefore, suppliers must be managed and developed to meet the needs of the producer company. On the other hand, the supplier's development requires the introduction of precise and comprehensive criteria. The purpose of this paper is to identify the dimensions and categories of supplier development based on the criteria related to it, using the Meta-synthesis method. For this purpose, by first selecting 102 studies from 136 studies, coding their texts with Atlas TI software, 23 concepts were identified for the criteria. Subsequently, through the analysis of literature and the output of VOSviewer software, the identified concepts were classified into four tangible, intangible, environmental, and external dimensions and internal dimensions. To verify validity, triangulation of data sources and researcher has been used. The content validity ratio and content validity index were calculated by a survey of automobile industry experts, four of the criteria were directly eliminated, and modifications and modifications were made on the criteria, and finally, 17 criteria for the development of suppliers in the automotive industry were finalized. The amount of Kappa coefficient obtained shows the reliability of the identified criteria. In the end, a two-dimensional model is proposed for the supplier-development criteria. Due to the lack of categorization of the criteria related to the supplier's development in previous studies, and in particular in domestic research, the identified criteria and their categorization can be useful for researchers in this field.
    Keywords: Supplier Development’ criteria, Meta-synthesis Method, industry automotive
  • Alireza Alinezhad, Abolfazl Kazemi*, Marzieh Karimi Pages 105-138

    Locational decisions, routing and allocation in supply chain management philosophy is undoubtedly one of the most important issues that affect the frequency of the supply chain cost reduction and customer satisfaction. This paper presents an integrated approach to the distribution network. The objective function of the proposed mathematical model consists of minimizing the total costs associated with transportation and warehouse rental costs and also minimize the risk of system. The model has high computational complexity and the exact method of solving it is not possible in a reasonable time. The result is an innovative multi-objective algorithm known as the objective harmony search algorithm is presented. To demonstrate the effectiveness and efficiency of the proposed algorithm to solve the model using the Taguchi method algorithm parameters are adjusted in the best possible rates. Then a random sample of the issues and the performance of the proposed algorithm with NSGA-ǁ and NRGA evaluated.

    Keywords: Location, Routing, Mathematical programming model, Multi-objective metaheuristic algorithms, Taguchi method
  • Masoud Fazli *, Ahmad J. Afshari, Mostafa Hajiaghaei Keshteli Pages 139-192

    Green building has attracted widespread attention in recent years. Increasing building projects in Iran has had significant environmental impacts and green building implementation is an appropriate approach to reduce the environmental risks. Green building projects are unwittingly exposed to risks that reduce their efficiency, Therefore, identifying and ranking the risk can play a significant role in the success of green building projects. Due to the few studies in this area in Iran, This study aims to provide a new comprehensive framework of all the criteria and risks of green building projects. For this purpose, the first step aims to identify and to screen the risks from the viewpoint of experts in green building projects and introduction of risk assessment criteria. After that, the next step is to apply the SWARA method to obtain the weight of the criteria. Finally, Ranking of the risks of green building projects which is taking into account the results of the initial steps, has been done using the COPRAS method. This is the first attempt to solve a green building project by using a hybrid of SWARA and COPRAS through a case study (Amol). The results show that risks of: the low quality of materials and equipment, the stakeholder resistance to approve the green ideas and lack of realistic goals are very important. The proposed framework can help stakeholders of green building projects in developing countries to manage project risks more efficiently.

    Keywords: Project Risk, risk management, Green Building Projects, SWARA, COPRAS
  • Akbar Moradi, Alireza Amirteimoori, Sohrab Kordrostami *, Mohsen Vaez Ghasemi Pages 193-214

    Data Envelopment Analysis (DEA) is an estimator. This estimator tries to assess a relationship between multiple inputs and multiple outputs, and an identified technology. In traditional DEA models, firms are classified into two divisions, efficient and inefficient. Efficient firms are considered as a reference for inefficient firms. In traditional DEA models, the efficiency improvement has been inspected for inefficient firms and efficient firms are assumed to be unchanged. Since the estimated technology is rationally smaller than the real technology or in other words, the estimated technology is always the subset of the true technology, we can expand it a little. Thus, we can improve efficient firms. This is done by creating some virtual DMUs. In this paper, an algorithm is proposed to expand the Production Possibility Set (PPS) and to improve efficient firms. To illustrate the proposed approach, numerical and applied examples are provided. The results are explained and discussed.

    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Improvement, Supporting hyperplane, Production possibility set (PPS), Real technology
  • Neda Manavizadeh *, Soroush Aghamohamadi Bosjin, Parisa Karimi Ashtiani Pages 215-245

    This paper proposes a bi-objective model for the waste collection problem and considers the location, routing and inventory of the system simultaneously. Considering the reverse flow of the system is another feature of the current study. In the proposed model, the total costs of the system are minimized. In addition, the related risks of opening new centers and transportaion are included as the second objective function of the problem. Considering the delivery time and cpacity of vehicels constraints, are the other features of the model. Due to the NP-hardness of the model, two metaheuristic algorithms namely a non dominated sort ordering genetic algorithm (NSGA-II) and a multi objective particle swarm optimization algorithm (MOPSO) are applied to solve the problem. According to the results, NSGA-II is able to reach better answers in all the propsed metrics. According to sesitivity analysis, foreign transportation fleets make a great impact on the costs of the system.

    Keywords: hazardous waste management, Reverse Logistic, location-routing-inventory, Multi-Objective Optimization, Metaheuristic Algorithms
  • Ebrahim Alimohammadi As, Alireza Bafandeh Zendeh *, Houshang Taghizadeh Pages 247-278
    The study aims to simulate the strategies of Islamic Azad University, Tabriz branch during 2019- 2034 period through system dynamics approach. Based on research literature, the variables of student trend, physical resources, educational quality, human resources, research and publication and financial operation were considered as key effective variables in formulating the mentioned strategies. The interaction between variables i.e, the dynamic hypothesis is demonstrated by causal-loop diagrams and state-current maps. Then, the causal relations were defined in the form of mathematical functions and finally simulated by using reliable theories in the field of problem-solving literature and experts' opinion. The scenarios were formulated and analyzed based on three main objects, namely cost reduction, increase of revenue and educational quality development. Our results showed that by the implementation of downsizing scenario in Tabriz Azad university, the tuition rate of the university experienced a decrease of five percent. The second scenario showed that if research budget experiences a change of 40%, non-fee revenues would grow 19%. The simulation of the third scenario revealed that, 25% increment of new investments in Tabriz Azad University leads to the growth of student attraction rate by 17% in long term. Taking the results of three scenarios into consideration makes us to suggest that it is advisable that Tabriz Azad University should follow the two strategies of increasing research budget and making use of new investments.
    Keywords: Strategy, System Dynamics, simulation
  • Seyed Mohammad Hasheminejad *, Ehsan Mohammadian Amiri Pages 279-306
    Nowadays, managers in the public and private sectors consider having knowledge of green laws and issues as essential to the survival of their organizations. Although today researchers have promoted each issue of green human resource management and green supply chain management separately, but there has been a great deal of delay in integrating these two issues. Therefore, this study first attempts to provide an integrated and coherent framework for linking green human resource management and green supply chain management (GHRM-GSCM). For this purpose, firstly, using a comprehensive literature review of the research, interviews and expert opinion on the ornamental industry, the initial identification of evaluation indicators in green supply chain management and green human resources management was undertaken. In the next step, were determined the causal relations by using the fuzzy DEMATEL method and the fuzzy ANP method with the weight of each of the criteria and sub-criteria. The results of this assessment show that the factors of leadership, flexibility, and environmental importance are identified as effective factors, and optimizing these factors by the Arya array industry can caused to the optimization of other factors (influencing factors).
    Keywords: Integration, Green Human Resource Management, Green Supply Chain Management, Fuzzy DEMATEL Method, Fuzzy ANP Method
  • Mehdi Yazdani * Pages 307-335

    This paper deals with the problem of two-stage assembly flow shop scheduling with considering sequence-independent setup times. The objective is to minimize total completion times of all orders. In this problem, there are several orders for one type of product. Each ordered product is formed of several different parts. At first, the parts are manufactured in a flow shop stage with some different machines and then they are assembled into a final product on a single machine. This paper presents three meta-heuristic algorithms, namely Parallel Variable Neighborhood Search (PVNS), Artificial Immune Algorithm (AIA) and Simulated Annealing (SA), for solving under studied problem. The Taguchi experimental design method as an optimization technique is employed to tune different parameters and operators of presented algorithms. Also, Numerical experiments are used to evaluate the performance of the proposed algorithms. The results show that the PVNS algorithm performs better than the other algorithms.

    Keywords: Two-stage assembly flow shop problem, Scheduling, Sequence-independent setup times, Meta-Heuristic Algorithm