فهرست مطالب

مجله حقوق کودک
پیاپی 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تقی آزاد ارمکی، مریم شعبان * صفحات 11-30

    پژوهش حاضر به دنبال مطالعه و تحلیل جامعه مدنی مرتبط با کودکان در ایران است. در این راستا با رویکرد کیفی و روش های مونوگرافی و تحلیل محتوا به تحلیل دو نمونه از انجمن های فعال حوزه کودکان در ایران پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهند که «رویکرد آسیب شناسانه» بر جامعه مدنی مرتبط با کودک در ایران، سایه افکنده است که بیانگر تسلط «رویکرد آمریکایی انگلیسی» بر جامعه مدنی مرتبط با کودکان در ایران است و نیز برخلاف عنوان مجوزها، انجمن ها به شکل مستقیم و غیر مستقیم، وابسته به سازمان های دولتی بوده و به سه هدف «کسب حمایت مالی»، «کسب مشروعیت» و «شهرت» به دنبال جلب نظر مثبت سازمان های دولتی می باشند. انجمن های مذکور، در عمل به دنبال «سودآوری اقتصادی» هستند. بنابراین سلطه «خردابزاری» و «منطق بازار» بر عقلانیت ذاتی، دامن گیر جامعه مدنی در ایران به خصوص در زمینه های مرتبط با کودکان شده است و کودکان به عنوان مخاطبان ناآگاه و فاقد «عقل انتقادی» این مراکز، گویی به صورت هدفمند منظور شده اند و نیز حوزه مدنی در ایران، رسالت اصلی خود را در احقاق حقوق و بهبود وضعیت کودکان آسیب دیده و در معرض آسیب، فراموش نموده و یا نسبت به منافع اقتصادی انجمن در اولویت های بعدی قرار گرفته اند. جامعه مدنی مرتبط با کودکان در ایران، دچار ناهنجاری شده و «بیمار» است به شکلی که نیازمند احیا و بازبینی تخصصی فوری می باشد.

    کلیدواژگان: کودک، جامعه مدنی، اقتصادی شدن، سطله رویکرد آسیب شناسی، جامعه شناسی
  • محمدرضا حسینی * صفحات 31-59

    توسعه روزافزون فضای سایبر و استفاده از فناوری های ارتباطات و اطلاعاتی نقش موثری در تولید، انتشار و انتقال اطلاعات داشته و سطح دسترسی به محتوای برخط را برای آحاد جامعه فراهم ساخته است. از این رو فضای مجازی به عنوان یک ابزار توانمندساز قابلیت ترویج آزادی های اساسی همچون آزادی بیان، آزادی دسترسی به اطلاعات را و وسیله موثر برای ارتقای حقوق بشر محسوب می گردد، اما در عین حال، شرایطی را فراهم می سازد تا در آن حقوق افراد نقض یا محدود گردد. در این میان حقوق کودکان به عنوان آسیب پذیرترین قشر جامعه معمولا مورد تعرض و سوءاستفاده قرار می گیرد. در دنیای معاصر کودکان زمان زیادی را برای فعالیت های آموزشی، تفریحی و سرگرمی در اینترنت و فضای مجازی سپری می کنند. در این فضا با توجه به گستردگی دامنه آن، مخفی بودن هویت کاربران، سرعت بالا، فرامرزی بودن، فقدان مکانیزم اعمال صلاحیت دولت ها می تواند بر حوزه شناخت و ادراک کاربران تاثیر عمیقی گذاشته و افراد به خصوص کودکان و نوجوانان را با خطرات خاص مواجه نماید. از این رو حقوق کودک باید از سوی دولت ها و سایر نهادهای دولتی و مدنی و سایر متولیان امور کودکان مورد حمایت و صیانت ویژه قرار گیرد. سوال اصلی تحقیق این است که دولت ها به موجب حقوق بین الملل عرفی و اسناد معتبر بین المللی نسبت به حمایت از کودکان در فضای سایبر چه تعهدات سلبی و ایجابی دارند؟ چه ساز و کارهای فنی، قانونی و ساختاری را برای حمایت از کودکان را در برابر آسیب های این فضا در دسترس است؟ رویه دولت ها و نهادهای بین المللی و جامعه مدنی در صیانت از حقوق کودک از یکسو و حفظ جریان آزاد اطلاعات و آزادی بیان چگونه بوده است؟ برای پاسخ به این سوالات، محقق با استفاده از روش توصیفی به دنبال ارایه چارچوب منسجمی برای حمایت از کودکان در فضای مجازی می باشد.

    کلیدواژگان: کودک، فضای مجازی، تهدیدات و آسیب های سایبری، بزه کاری، اسناد بین المللی
  • منوچهر توسلی نائینی*، مینو طباطبایی، راحله جاگیری صفحات 61-83

    توجه جامعه بین الملل به مساله کودکان معلولین و لزوم توان بخشی آنان برای بازیافت حداکثر توانایی ممکن، در اواسط قرن نوزدهم آغاز و این روند با فراز و نشیب هایی همچنان ادامه داشت تا این که در آغاز هزاره جدید میلادی با تصویب کنوانسیون حقوق معلولین در سال 2006 به اوج خود رسید. در این میان، مساله حقوق اجتماعی و توان بخشی کودکان معلول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از مسایل مهمی که باعث می شود به حقوق اجتماعی و توان بخشی معلولین به طور خاص توجه شود، موقعیت متفاوتی است که معلولین در آن قرار گرفته اند و در طول تاریخ این تفاوت سبب شده است که از حقوق خود محروم گردند. در قرن اخیر با وضع قوانین مختلف از سوی سازمان ها و نهادهای بین المللی در جهت حقوق معلولین گام های موثری برداشته شده است و دولت ها نیز با پیوستن به این قوانین که مهم ترین آن ها کنوانسیون حمایت از معلولین می باشد، حقوق معلولین را پذیرفته اند، اما نکته ای که حایز اهمیت است، مبنای این قانونگذاری ها و نیز چگونگی اجرای آن هاست، این که قوانین به درستی اجرا می شوند یا فقط روی کاغذ پذیرفته شده اند. متاسفانه در فاصله تدوین و اجرای قوانین مذکور در کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران شکاف بزرگی مشهود است و تا رسیدن به آنچه در اسناد بین المللی پذیرفته ایم، فاصله وجود دارد.

    کلیدواژگان: معلولین، حقوق اجتماعی، فرصت برابر، کنواسیون حقوق معلولین، قواعد استاندارد
  • سید رضا احسان پور * صفحات 85-111

    قطع عضو تناسلی زنان که گاه به آن ختنه زنان گفته می شود، توسط سازمان بهداشت جهانی به «هرگونه عملی، شامل برداشتن تمام یا بخشی از ناحیه خارجی آلت تناسلی زنان و یا سایر جراحات وارده به این عضو بدون توجیه پزشکی» تعریف شده است. ختنه نمودن زنان پیشنه ای به بلندای دو هزار سال دارد. برخی مورخان مبادرت به این عمل را به پنج قرن پیش از میلاد در مصر باستان نسبت می دهند. برای ختنه، محاسنی نیز همچون کاهش شهوت جنسی و تضمین عفت دختران نیز ذکر شده که حتی در فرض صحت، عوارض دهشتناک آن غیر قابل چشم پوشی است. ختنه زنان نوعی اعمال خشونت جنسیتی است که توسط سازمان های مختلف بین المللی مانند سازمان ملل به عنوان عملی زیان بار و نقض حقوق بشر زنان و دختران شناسایی شده است. امروزه دست کم دویست میلیون زن و دختر در 28 کشور آفریقایی و بخش هایی از آسیا متاثر از این امر هستند. برای مقابله با این پدیده شوم، بسیاری از کشورهای آفریقایی اولا به معاهدات بین المللی (مانند کنوانسیون حقوق کودک) یا منطقه ای (مانند منشور آفریقایی حقوق و رفاه کودک) پیوسته اند؛ ثانیا انجام این اعمال و حتی معاونت در آن را مورد جرم انگاری قرار داده اند. با این وجود، عرف و سنت های قدیمی مانعی اساسی در راه حذف این رفتار غلط در آفریقا به شمار می آید.

    کلیدواژگان: ختنه، دختران، آفریقا، اسناد بین المللی، جرم انگاری، مجازات
  • زهرا ابراهیمی*، زهرا مشرف جوادی صفحات 113-140

    کودکان به عنوان مخاطبان حق سلامت و نسل آینده هر جامعه ای، به حمایت های دولت، والدین و سرپرستان قانونی خود نیاز دارند تا از دوره کودکی وارد بزرگسالی شوند. کنوانسیون حقوق کودک در مواد متعددی به موضوع سلامت کودکان اشاره کرده و کمیته حقوق کودک از دولت ها می خواهد در ایفای تعهدات خود در خصوص کودکان، شرایط کودکی و ظرفیت های در حال تحول کودکان را مد نظر قرار دهند. از همین رو در کنوانسیون حقوق کودک چهار اصل اساسی: حق بر بقا و رشد، عدم تبعیض، حق بر شنیده شدن و در نظرگرفتن مصالح عالی کودک مانند چتر حمایتی بر تمام حق های بشری کودکان سایه افکنده است. از آنجایی که حق کودک بر سلامت حقی فراگیر است و از زمان تولد و حتی پیش از تولد تا دوران نوجوانی با چالش های مختلفی رو به رو است، علاوه بر اصول اساسی، اصول دیگری نیز ضمیمه می شود تا محتوای حق کودک بر سلامت کامل گردد. حق بر آموزش و دریافت اطلاعات، در امان ماندن از سوءاستفاده و بدرفتاری، منع رویه های زیان بار و تهدیدات دنیای دیجیتال اصول خاص حاکم بر تعریف حق بر سلامت کودکان است. لازم است دولت ها حق بر سلامت کودکان را در تمام زمینه ها در نظر گرفته و کودک را به عنوان فرد دارنده حق شناسایی کنند.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، کودک، تعهدات دولت
  • محمدجواد عربیان *، سیده پریسا میرابی، علی زند صفحات 141-174

    استفاده از بازی های رایانه ای در میان کودکان به سرعت در حال گسترش است و به یکی از ابعاد عادی زندگی روزمره تبدیل شده است. این بازی ها با برخورداری از پتانسیل های نوآورانه می تواند انگیزه های درمانی، تقویت مهارت های کاربردی و تسهیل در تعالیم و مفاهیم درسی را فراهم آورد. علاوه بر ابعاد مثبت این بازی ها واجد آثار و عوارض منفی بوده و از سوی دیگر غرق شدن کورکوانه کودکان و نوجوانان در فضای بازی های رایانه ای برابر خواهد بود، با غوطه وری شرکت های سازنده این بازی ها در سودها و منافع سرشار. این پژوهش با هدف تضمین حق بازی، شادی و سرگرمی، به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از قوانین و مقررات داخلی و میثاق های بین المللی و سایر منابع کتابخانه ای، به حمایت از حقوق کودکان در برابر بازی های زیان بار با توسل به نظریه های جامعه شناختی، قوانین داخلی و اسناد بین المللی را مورد مداقه قرار داده است. این تحقیق بر آن است تا با بررسی فواید و مضرات بازی های رایانه ای به تشریح انواع حمایت و بیان الزامات و بایسته های قانونی حمایت و مصون سازی استفاده کنندگان از عوارض نامناسب زیان بار این بازی ها بپردازد.

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، حقوق، حمایت از کودکان، حق بر شادی
|
  • Taghi Azad Armaki, Maryam Sha’ban* Pages 11-30

    This study seeks to study and analyze the civil society related to children in Iran. In this regard, with the qualitative approach and the method of monography and content analysis, she has analyzed two examples of active children's domain associations in Iran. The results show that the "pathological approach" to child-related civil society in Iran casts a shadow, indicating the dominance of the "American-English approach" to child-related civil society in Iran. And, unlike the title of licenses, associations are directly and indirectly affiliated with government agencies and seek to attract positive reviews from organizations for the three purposes of "obtaining financial support", "gaining legitimacy" and "reputation". They are government. Therefore, these associations, in effect, seek "economic profitability"; therefore, the domination of "rationality" and "market logic" over the inherent rationality that permeates civil society in Iran, especially in related fields. They are targeted with children; and children are purposely targeted as ignorant audiences and without the "critical intellect". In addition, the civil society in Iran has neglected its primary mission to seek the rights and improve the status of children affected and at risk of being harmed, forgotten, or in the forefront of the community's economic interests. Therefore, the civil society associated with children in Iran is malformed and "sick", which requires urgent specialized resuscitation and review.

    Keywords: Child, Civil Society, Economics, Pathology Approach, Sociology
  • MohammadReza HosseinI* Pages 31-59

    The increasing development of cyberspace and the use of ICTs have had an effective role in the production, dissemination and transmission of information and have provided the community with access to online content. As such, cyberspace is an enabling tool to promote fundamental freedoms such as freedom of speech, freedom of access to information and an effective means of promoting human rights, however, at the same time it can provide the conditions for breach, violation or restriction of individual's rights. Amongst them, children's rights, as the most vulnerable segment of society, are often abused and invaded. In the contemporary world, children spend a great deal of time on educational, leisure and entertainment activities in cyberspace and online. In this space with the expanse of its domain, anonymity, the high speed, the lack of borders, the lack of mechanisms of government oversight, would have an intensive impact on the domain of users' cognition and perception and pose special risks to individuals, especially children and adolescents. Therefore, the rights of the child must be protected by governments, non-governmental organizations, civil institutions and other child affairs authorities. The main question of this study is what are the positive and negative obligations of governments to protect children in cyberspace under international customary law and internationally accredited documents? What technical, legal and structural mechanisms are available to protect children against online' damages? What has been the practice of governments and international institutions and civil society in protecting children's rights on the one hand and maintaining a free flow of information and freedom of expression on the other? To answer these questions, the researcher uses a descriptive method to provide a coherent legal framework for protecting children in cyberspace.

    Keywords: Children, Cyberspace, Cyber Threats, Violation, International Documents
  • Manuchehr Tavassoli Naini*, Minou Tabatabaie, Raheleh Jagir Pages 61-83

    Attention to the issue of children with disabilities and the necessity of rehabilitation for regaining maximum possible extent of their abilities was initiated in the mid-19th century; this trend continued with ups and downs until attention to the rights of disabled persons reached its pinnacle at the beginning of the new millennium through the enactment of the Convention on the Rights of Disabled Persons in 2006. Meanwhile, the issue of social and rehabilitation rights of the Children with disabilities is also of utmost importance. One of the important issues that make social rights and rehabilitation of persons with disabilities more particularly relevant is the different circumstances in which the disabled are placed and throughout history this difference has caused them to be deprived of their rights. In the recent century, with condition of various laws, organizations in many countries and many international bodies have taken effective steps through legislation with respect to disability rights; and countries through adopting these laws, of which the Convention on the Rights of Persons with Disabilities is the most important; have accepted the rights of the disabled. However, it is noteworthy that the basis of this legislation and how to implement it is of utmost importance; whether the laws are implemented thoroughly or just being written on down. Unfortunately, the interval between codification of the law and its administration in developing countries such as Iran a huge gap is noticeable and there is a long way to go to meet the international standards.

    Keywords: Persons with Disability, Social Rights, Equal Opportunity, Convention on the Rights of Persons with Disabilities, Standards Rules
  • Seyed Reza Ehsanpour* Pages 85-111

    Female genital mutilation, sometimes referred to as female circumcision, is defined by the World Health Organization as "any act, including removing all or parts of the external area of women’s genitals or other injuries to this organ without medical justification." The female circumcision has a history of over two thousand years. Some historians attribute this to ancient Egypt circa 500 BCE. In regards to circumcision, it has been noted that it may result in loss of sexual urges and preserving chastity, but even with those assumptions the terrible effects cannot be overlooked. Female circumcision is a form of sexual violence recognized by various international organizations such as the United Nations as a harmful act and a violation of women’s rights. Today, at least two hundred million women and girls are affected in 28 African countries and parts of Asia. To counter this evil phenomenon, many African countries have joined international treaties (such as Convention on the Rights of the Child) or regional ones (such as the African Charter of the Rights and Child Welfare); secondly, they have criminalized this exercise and even being an accessory to it. However, traditional customs are a fundamental obstacle to eliminating this wrong behavior in Africa.

    Keywords: Circumcision, Girls, Africa, International Instruments, Criminalization, Punishment
  • Zahra Ebrahimi*, Zahra Moshrefjavadi Pages 113-140

    Children as the recipients of the right to health and the future of any society need the support of the government, their parents and legal guardians while entering adulthood. The Convention on the Rights of the Child has referred to the issue of child health in several articles and the Committee on the Rights of the Child has called on governments to consider childhood conditions and children's evolving capacities when fulfilling their obligations toward them. Thus, the Convention on the Rights of the Child has four core principles that underpin all children's rights: the right to life and survival, non-discrimination, the right to be heard and consideration of child’s best interests such as all human rights. Since children's right to health is a general right and encounters various challenges from the time of birth and even before that to adolescence, some principles are added to the basic principles in order to supplement the content of their right to health and complete them. The right to education, protection from abuse and misbehavior and prohibition from harmful practices and threats of the digital world are specific principles governing the definition of children's right to health. Governments need to consider this right of children in all areas and recognize children as individuals possessing rights.

    Keywords: The Right to Health, Child, Government Obligations
  • MohammadJavad Arabian*, Seyedeh Parisa Mirabi, Ali Zand Pages 141-174

    The use of computer games among children is rapidly expanding and it has become an integral part of children's daily lives. These games, with their innovative potential, can provide motivation for therapy, enhance practical skills and facilitate teaching and learning concepts. In addition to the positive aspects, playing these games has negative effects and on the other hand, kids drowning in computer games will lead to earn profits and benefits by the companies that make these games.This study, with descriptive-analytical method using domestic laws and regulations and internationals treaties and other library resources; was carried out to examine the protection of the children's rights from harmful computer games by applying sociological theories; domestic law and international documents and has used descriptive, analytical method aimed to ensure the right to play, enjoy and entertain. The present study was conducted aimed to examine the benefits and disadvantages of computer games to express legal requirements and protections and protect users from harmful effects of these games.

    Keywords: Computer Games, Rights, the Protection of Children, Right to Happiness