فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحه 166
  • سید مهدی شریفی*، طاهر روشندل اربطانی، میثم لطیفی، جواد جواهری صفحات 167-202
    هدف

    صنایع خلاق یا فرهنگی مفهوم نسبتا نوظهوری است که در دهه های اخیر و در سیاستگذاری های اقتصادی و فرهنگی به آن توجه شده است. با توجه به وابستگی بسیار به خلاقیت نیروی انسانی، مدیریت صحیح منابع انسانی در این سازمانها از کلیدی ترین فعالیتهای مدیریت است. یکی از سازوکارهای مهم مدیریت منابع انسانی که می تواند نقش موثری در استفاده بهینه از سرمایه انسانی داشته باشد، نظام مدیریت عملکرد است. با توجه به مشخصه های خاص صنایع خلاق و فرهنگی، هدف اصلی این پژوهش ارایه الگو برای نظام مدیریت عملکرد در این حوزه بود.

    روش

    اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان، گردآوری و سپس با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد(رویکرد گلیزر) تحلیل و الگوی مد نظر استخراج شد.

    یافته ها

    الگوی استخراجی متشکل از 9 مولفه اصلی است که عبارتند از: مولفه های فرایندی، مولفه های کلیدی، مولفه های مبنایی، بافتار سازمانی، مولفه های اقتضایی، مولفه های مدیریتی، مولفه های ورودی مدیریت عملکرد، مولفه های خروجی مدیریت عملکرد و مولفه های اثربخشی مدیریت عملکرد، که مولفه های فرایندی، کلیدی و مبنایی، هسته محوری الگو را تشکیل داده اند.

    نتیجه گیری

    با تکیه بر الگوی ارایه شده، می توان یک نظام کارامد و متناسب مدیریت عملکرد برای اعمال در صنایع خلاق و فرهنگی ارایه کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، صنایع خلاق، صنایع فرهنگی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • علی ایمان زاده* صفحات 203-218
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مبانی دینی و روان شناختی ازدواج در بستر فرهنگ اسلامی بر کاهش گامافوبیا یا ترس از ازدواج در دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان زن مقطع دکتری دانشگاه تبریز بودند که از میان آنها 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی(15 نفر) و کنترل(15 نفر) جایگزین شدند. از ابزار پرسشنامه محقق ساخته گامافوبیا به عنوان پیش آزمون- پس آزمون در این پژوهش استفاده شد. برنامه آموزشی طراحی شده به عنوان متغیر مستقل در هشت جلسه یک ساعته، هفته ای دو جلسه روی آنها اجرا شد و در نهایت، داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و در نرم افزار اس.پی.اس.اس-13 تحلیل شدند. در تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری با طرح اندازه گیری مکرر و تک متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج، کاهش معنادار میانگین نمرات پس آزمون گامافوبیای گروه آزمایشی در مقایسه با نمرات گروه کنترل را نشان داد. به طور کل، آموزش مبانی دینی و روان شناختی ازدواج در بستر فرهنگ اسلامی در سطح معناداری سبب کاهش گامافوبیا یا ترس از ازدواج می شود.

    نتیجه گیری

    از برنامه آموزش فلسفه ازدواج بر مبنای دیدگاه اسلامی برای کاهش ترس از ازدواج دانشجویان تحصیلات تکمیلی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، ازدواج، فرهنگ اسلامی، گامافوبیا، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • مسعود ناری قمی*، مهدی ممتحن صفحات 219-244
    هدف

    هدف در این تحقیق، دستیابی به الگوهای نظری پایه بومی و اسلامی برای تربیت شخصیت معمار و ارزیابی امکان بهره گیری از شیوه های متداول برای اهداف اسلامی بود.

    روش

    پژوهش حاضر بر اساس روش تحقیق چندموردی به بحث تربیت «شخصیت» نوشاگرد معماری پرداخته است؛ بدین صورت که با استفاده از نقشه های تحلیل موقعیتی عرصه های اجتماعی به تحلیل گفتمانهای موجود در ادبیات آموزش معاری پرداخته شده است. از بین مدلهای موجود بررسی شخصیت، مدل پنج گانه کاستا و مک کرا استفاده شده است.

    یافته ها

    در مجموع، چهار قطب در شخصیت معمار مشخص شد: «ظهور فردیت»؛ «خودشکوفایی»؛ «وجدان اجتماعی» و «مسئولیت اجتماعی» که بر اساس آنها، چهار هدف تربیتی تعریف شد: تربیت خودشکوفایی درونی برای ظهور بیرونی فردیت؛ تربیت وجدان اجتماعی درونی برای ظهور شخصیت مسیول اجتماعی؛ تربیت خودشکوفایی درونی برای ظهور شخصیت مسیول اجتماعی؛ تربیت وجدان اجتماعی درونی برای ظهور بیرونی فردیت. در حوزه اسلامی، موضوعات مربوط به مسئولیت اجتماعی بر خلاف رویکردهای رایج معماری(برگرفته از غرب) اصالت دارد.

    نتیجه گیری

    رویکرد به آموزش فطری و کاربست نگرش اسلامی مذکور در آموزش معماری به صورت تلاش برای حذف رقابتهای بین دانشجویان برای خودنمایی و برتر بودن در میان هم گروهان و نیز اینکه بتوان خودشکوفایی را دستمایه تولید شخصیت مسیول اجتماعی قرار داد، قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تربیت معمار، شخصیت، وجدان اجتماعی، مسئولیت، فردیت معمار
  • علی اصغر کیا، علیرضا عبداللهی نژاد، مجتبی افلاکی* صفحات 245-266
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات استرس شغلی بر تفکر خلاق خبرنگاران انجام شده است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه ی آماری این پژوهش را خبرنگاران، سردبیران، دبیرهای خبری و نیروهای فعال در دو خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) تشکیل دادند که  با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه 110 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، استرسی شغلی بر تفکر خلاق خبرنگاران اثرگذار است که در این بین، مولفه حمایت مسیولین بیشترین اثرگذاری را داراست.

    نتیجه گیری

    نتایج همچنین حکایت از آن دارد که بهبود وضعیت استرس شغلی و مولفه های آن یعنی نقش، ارتباط، حمایت مسیولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا و تغییرات می تواند  به بهبود و ارتقا تفکر خلاق در میان خبرنگاران و کارکنان رسانه های مورد بررسی  بیانجامد

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تفکر خلاق، خبرنگاران، خبرگزاری. ایسنا. ایکنا
  • بهروز اسکندرپور* صفحات 267-282
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف تدوین مدل سرمایه فرهنگی در دانشگاه پیام نور انجام شد.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش در مرحله اول، اکتشافی و کیفی و در مرحله دوم، از نوع کمی و کاربردی بود. جامعه آماری در مرحله اول، 15 نفر از اعضای هییت علمی رشته مدیریت دانشگاه پیام نور بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند و از آنان مصاحبه عمیق به عمل آمد و در مرحله دوم، کلیه دانشجویان پیام نور استان اردبیل بودند که 384 نفر به عنوان حجم نمونه از جدول مورگان و به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    با حذف کدهای تکراری، کدگذاری نهایی به 127 کد مفهومی خلاصه شد و در پایان، تعداد 77 شاخص به عنوان شاخصهای سرمایه فرهنگی در دانشگاه پیام نور انتخاب شدندکه در ادامه با استفاده از نظرات هفت تن از اعضای هییت علمی و تحلیل عاملی اکتشافی در 10 مفهوم سرمایه فردی، سرمایه عینی و نهادی، خرد فرهنگی، احساس تعلق فرهنگی، آگاهی فرهنگی، تحول گرایی، فرهنگ مداری دانشگاه، تعهدمداری، حمایتهای فرهنگی و هوش فرهنگی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    بعد از تایید روایی مطالعه توسط اعضای هییت علمی از طریق مصاحبه، مدل سرمایه فرهنگی برای دانشگاه پیام نور تدوین شد.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، دانشگاه پیام نور، سرمایه عینی و نهادی، سرمایه فردی
  • رضا عبدالرحمانی، علیرضا زرگر*، محمد براتی صفحات 283-304
    هدف

    مسئله اصلی در تحقیق حاضر این بود که چه اندازه حضور دانشجویان ایرانی در کشورهای بیگانه با پیامدهای امنیتی همراه است؛ بدین معنا که این حضور چه اندازه در گرایشهای دینی، جاسوسی، شرکت و فعالیت در محافل ضد ایرانی، عدم بازگشت به وطن و پذیرش تابعیت دوگانه یا مضاعف و تغییر هویت فردی دانشجویان اعزامی به خارج از کشور موثر است.

    روش

    این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایش و روش گردآوری اطلاعات میدانی انجام شد و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بود. حجم نمونه برابر با 250 در نظر گرفته شده است. روش نمونه گیری بر اساس گروه های یادشده، روش طبقه ای نامتناسب، سپس تصادفی سیستماتیک بود که با استفاده از جدول مورگان به دست آمد. روایی پرسشنامه از طریق روایی منطقی و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد که برابر با 811/0 بوده است.

    یافته ها

    داده های توصیفی نشان می دهد که میانگین نمره تاثیر فرهنگ بیگانه در دانشجویان اعزامی به خارج از کشور(3.53) بیشتر از دانشجویان داخل کشور (3.07) است. برای بررسی تاثیر فرهنگ بیگانه بر دانشجویان، از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری مانکووا استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد بین گروه های دانشجویان خارج از کشور و داخل، از لحاظ تاثیرپذیری فرهنگ بیگانه تفاوت معناداری وجود دارد(926/5F= و 001/0=P) و بیانگر این است که فرهنگ بیگانه تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ بیگانه، دانشجویان اعزامی به خارج، نگرش امنیتی، هویت، گرایشهای مذهبی، نفوذ
  • بهنوش جووری* صفحات 305-338
    هدف

    تحقیق حاضر به منظور ارایه الگوی ساختاری- تفسیری از راهبردهای سازمانی نشاط آفرین برای منابع انسانی دانشگاه ها سال 1398 انجام شد.

    روش

    جمع آوری داده ها با استفاده از فن دلفی و بر مبنای پاسخگویی 15 نفر از خبرگان دانشگاهی در شهر تهران صورت پذیرفت. برای بررسی چگونگی رابطه متقابل بین راهبردهای شناسایی شده و سطح بندی آنها، به ترتیب از دو روش کمی تصمیم گیری؛ یعنی ارزیابی و آزمون تصمیم گیری(دیمتل) و مدل سازی ساختاری- تفسیری(آی.اس.ام) استفاده شد.

    یافته ها

    بر مبنای یافته های حاصل از روش کمی ارزیابی و آزمون تصمیم گیری، در روابط میان راهبردهای تدوین شده، پنج راهبرد کلان شامل سازوکارهای ساختاری بالنده محور، مدیریت راهبردی منابع انسانی، برندسازی توانمندی های دانشگاه برای جامعه هدف، تقویت حمایت از مسیولیتهای فردی و خانوادگی اعضا و پرورش ظرفیتهای روان شناختی مثبت در اعضا، به عنوان راهبردهای سازمانی نشاط آفرین در فضای دانشگاه ها به اجماع نظر خبرگان رسید.

    نتیجه گیری

    راهبرد «ساختاری بالنده محور» از بالاترین نفوذگذاری و راهبرد «برندسازی توانمندی های اعضای دانشگاه» از بیشترین نفوذپذیری برخوردار است. همچنین به منظور نشاط آفرینی سازمانی در اعضای دانشگاه های مورد بررسی، به ترتیب در اهمیت، راهبرد های ساختاری بالنده محور، مدیریت راهبردی منابع انسانی، تقویت حمایت از نقشهای سازمانی و خانوادگی اعضا، پرورش ظرفیتهای روان شناختی مثبت در اعضا و برندسازی توانمندی های اعضای دانشگاه، اولویت بندی شدند؛ که شایسته است مورد توجه مسیولان دانشگاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، منابع انسانی دانشگاهی، فن دلفی، روشهای کمی تصمیم گیری
|
  • Pages 167-202

    Cultural Industries” or "Creative Industries" is a concept that has been used in recent decades and is considered on economic and .cultural policy-making. Due to the high dependence on employee’s creativity, proper managing of human resources in these organizations is one of the key activities of the management. One of the important mechanisms of HRM that can play an effective role in optimizing the use of human capital is the performance management. Given the specific characteristics of the cultural and creative industries, the main purpose of this research was providing a pattern or model for performance management system in this field.

    Method

    The information needed for this study is collected through interviews with experts and then by using the grounded theory (Glaser approach), analyzed and the desired model extracted.

    Results

    The extracted model consists of 9 main components: process components, key components, baseline components, organizational context, organization’s specific conditions, management components, input components of the performance management, output components of performance management and effective components of performance management, which process, key, and baseline components are the core of the model.

    Conclusion

    based on the presented model, an efficient and appropriate performance management system can be provided for application in creative and cultural industries.

    Keywords: performance management, creative industries, cultural industries, the grounded theory
  • Pages 203-218
    Objectives

    The aim of this research is to study the effectiveness of teaching the religious and psychological foundations of marriage in the context of Islamic culture on reducing Gamophobia or fear of marriage in graduate students of Tabriz University.

    Method

    The present study is a semi-experimental research with pretest and posttest design with one-month follow-up with the control group. The research population is all female doctoral students of Tabriz University. Among them, 30 students were randomly assigned to experimental (15) and control (15 students) groups. A researcher-made questionnaire of Gambafia is used as pre-test and post-test in this research. The training program is designed as an independent variable in 8 sessions of one hour, two sessions a week. Finally, the data were analyzed using covariance analysis and analyzed by SPSS version 13 software. In analyzing data, multivariate covariance analysis with repeated and single variable design was used.

    Results

    The results showed a significant reduction in the mean scores of the experimental group Gamophobia in comparison with the control group scores. Generally, the teaching of the religious and psychological principles of marriage in the context of Islamic culture significantly reduced the level of gamafobia or fear of marriage.

    Conclusion

    Based on the results of the study, it is suggested that the marriage philosophy training program based on an Islamic perspective be used to reduce the fear of marital graduate students.

    Keywords: effectiveness, marriage, islamic culture, gamophobia, graduate students
  • Pages 219-244
    Objectives

    This study is about making the personality of architectural freshman upon multi-case study research method .

    Method

      Here the big-five model of Costa and McCrae is used as basic model of personality.

    Results

    In summery there were four common internal and external poles in architects’ personality: “self-expression”, “self –actualization”, “social responsibility” & “social conscience “, upon which four missions for training of architects personality was defined: training of self-expression towards social responsibility, training of self-expression towards social conscience, training of self –actualization towards social responsibility & training self –actualization towards social conscience. In Islamic view subjects of “social responsibility” & “social conscience “ are of essential importance despite their ignorance in current architectural education.

    Conclusion

      From this study it has been cleared that if we are to introduce Islamic pattern in architectural training it is important to take the approach towards ethical education and try to exclude contest of students for self-expression and overcoming other counterparts and there should be an effort to use self-actualization attitude towards making the personality of social conscience.

    Keywords: architectural training, personality, social responsibility, social conscience, architect’s self-expression
  • Pages 245-266
    Objectives

    The present research aims at analyzing the effects of occupational stress on Creative thinking of journalists and reporters.

    Method

    The method of the survey is applied and correlation structural equation model. The statistical community consisted of reporters, chief editors, news editors and active personnels in two news agencies of university students of iran (ISNA) and inernational quran news agency (IKNA) . Cochran formula is used and 110 persons are selected randomly as samples.

    Results

    The results of the article indicate the effectiveness of occupational stress on Creative thinking of journalists and reporters. The effectivness of promotion by the government is needed in this field.

    Conclusion

    The authors of the research conclude the following factors as important items in reducing the occupational stress and promoting the Creative thinking of journalists and reporters: promoting and support by government, cooperation among colleagues and partners, control, demand and other changes.

    Keywords: occupational stress, creative thinking, reporters, news agency, isna, ikna
  • Pages 267-282
    Objectives

    The present study is conducted with the aim of developing a cultural capital model at Payame Noor University.

    Method

    The research method in this research is exploratory and qualitative in the first stage and in the second stage it is quantitative and applied. In the first stage, the statistical population was 15 faculty members of Payame Noor University, who were selected purposefully. An in-depth interview was conducted with them, and in the second stage, the statistical population was all students of Payam-e-Noor in Ardabil province, and 384 people were selected as the sample size from Morgan's table and in a random stratified manner.

    Results

    After removing duplicate codes and final coding, the research findings were reduced to 127 conceptual codes. At the end, 77 indicators were selected as indicators of cultural capital in Payame Noor University and then using the opinions of seven faculty members and analysis. Exploratory factors include ten concepts: "individual capital", "objective and institutional capital", "cultural wisdom", "sense of cultural belonging", "cultural awareness", "evolutionism", "university culture orientation", "orbital commitment", " "Cultural Support" and "Cultural Intelligence" were categorized.

    Conclusion

    After confirming the validity of the study by faculty members through interviews, a cultural capital model was developed for Payame Noor University.

    Keywords: cultural capital, payame noor university, objective, institutional capital, individual capital
  • Pages 283-304
    Objectives

    The main issue of this research is to what extent the presence of Iranians as students in foreign countries is associated with security consequences. In other words, this article seeks to examine the impact of the presence of Iranians as students in foreign countries with a security approach. To put it differently, to what extent is this presence effective in religious tendencies, espionage, participation and activity in anti-Iranian circles, non-return to the homeland and acceptance of dual or dual citizenship and change of individual identity of student members abroad?

    Method

    The method of this research is descriptive-analytical. The method of collecting field information and its tools has made the researcher's questionnaire. The sample size is considered to be 250. The sampling method, based on the above groups, is a disproportionate, then systematic, randomized stratified method obtained using Morgan's table. The validity of the questionnaire was obtained through logical validity and reliability by Cronbach's alpha coefficient, which was equal to 0.811.

    Results

    Descriptive data have shown that the average score of foreign culture in students sent abroad (3.53) is higher than students in the country (3.07). Mancova's single-variable covariance analysis test was also used to assess the effect of foreign culture on students.

    Conclusion

    The results of the univariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between groups of students abroad and inside in terms of the influence of foreign culture (P = 5.92 and P = 0.001). And it shows that foreign culture has been influential.

    Keywords: alien culture, iranians as students in foreign countries, identity, security approach, religious approaches, infiltration
  • Pages 305-338
    Objectives

    The purpose of this study is to present a model of organizational vigor-creating strategies in the environment Universities.

    Method

    Data collection was done using a study method, a targeted observation, a semi-structured interview, as well as a review of the documents related to the strategic and operational program of the Universities at 2019. The research methodology is a hybrid method. In the qualitative section, based on the analysis of the responses of 15 experts at Universities., and using the Delphi's Method for organizational vigor-creating of members, In the following, to identify and study the mutual relationship between strategies and their ranking, two methods of quantitative decision making, namely, decision making trial and evaluation laboratory (DEMATEL), and interpretive structural modeling (ISM) were applied using Excel software.

    Results

    So, based on the findings, a matrix questionnaire on organizational vigor-creating strategies of academic members was set up and provided to experts and scholars, and the leveling of strategies and the importance of influence and penetrabilityof cause-effect factors were determined using DEMATEL-ISM technique.

    Conclusion

    Ultimately, strategy leveling was drawn using the interpretive structural modeling (ISM) technique. according to the findings of ISM section, in order to create organizational vigor in the members (faculty member and experts) of Universities., the strategies of maturing-oriented structure, strategic human resource management, strengthening the support for organizational and family role of members, developing positive psychological capacities in members and empowerment branding of university members were prioritized, respectively which is hoped to be of interest to the stakeholders.

    Keywords: Organizational Vigor, academic human resources, delphi's method, quantitative decision making methods