فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال چهاردهم شماره 3 (بهار 1399)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال چهاردهم شماره 3 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر فیروزجاییان*، پرویز شریفی مقدم صفحات 1-28

    در بحث از آسیب شناسی سازمانی توجه به منابع انسانی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.تنبلی به عنوان یکی از آسیب های منابع انسانی در هر سازمانی از جمله نهاد دانشگاه مطرح می باشد؛ تنبلی اجتماعی می تواند آسیب های متعدد و پیامدهای منفی را برای فرد و اجتماع در کوتاه مدت و درازمدت به وجود بیاورد. تنبلی به معنای تن پروری، بیکارگی، کاهلی و اهمال و سستی به کار رفته است. هدف این تحقیق تحلیل عوامل فردی موثر بر تنبلی دانشجویان می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار سنجش آن پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه مازندران در سطوح مختلف تحصیلی (1393-1394)و حجم نمونه 390 نفر می باشد.برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم استفاده شده است. با توجه به ماهیت تحقیق، داده های مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه گرداوری شده است.در این تحقیق نظریه انتخاب عقلانی کلمن به عنوان چارچوب نظری انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین عوامل فردی شامل متغیرهایخودمداری، بیگانگی تحصیلی، فقدان علاقه و انگیزه به تحصیل با تنبلی دانشجویان رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. نتیجه آزمون مدل رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای فوق توانستند 43 درصد از تغییرات تنبلی دانشگاهی (فردی و گروهی) را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، تنبلی اجتماعی، تنبلی دانشگاهی، نظریه انتخاب عقلانی
  • یعقوب احمدی*، مهدی قادری صفحات 29-60

    طلاق و آسیب های ناشی از آن یکی از جدی ترین مسایل اجتماعی است که در یکی دو دهه اخیر خانواده ی ایرانی را با چالش های اساسی مواجه ساخته است. بررسی آمارهای موجود بیانگر روند افزایشی طلاق در میان اغلب استان های کشور بوده، به طوری که این آمار در استان کردستان از سال 1375 الی 1395 تقریبا 4 برابر شده است. هدف از این پژوهش، ارایه تحلیل و تبیینی جامع از دگرگونی های طلاق در این استان از 1385 الی 1395 است. روش تحقیق  از نوع اسنادی و مبتنی بر تحلیل ثانویه داده های سرشماری مرکز آمار ایران و سالنامه های آماری سازمان ثبت احوال بوده است. جامعه آماری شامل کل استان کردستان بوده است. نتایج حکایت از روند افزایشی آمار طلاق در میان کلیه شهرستان های استان داشته، با این وجود، این روند در بعضی سال ها با نوسانات اساسی همراه بوده است. مناطق روستایی نیز همچون مناطق شهری سیر صعودی را پیموده اند. بیشترین آمار طلاق در بین زنان به رده های سنی 24-20 ساله و در میان مردان به رده های سنی 29-25 ساله اختصاص داشته است. نهایتا، به رغم دستادوردهای مثبت طلاق (بویژه برای زنان)، رشد فزاینده آن باعث دگردیسی نهاد خانواده گشته و آسیب های اجتماعی، روانی و اقتصادی بی شماری را به جامعه تحمیل کرده است.

    کلیدواژگان: تغییرات ساختی، دگردیسی نهاد خانواده، طلاق، کردستان
  • مهران سهراب زاده، محمد سلیمان نژاد* صفحات 61-90

    در سال های اخیر پدیده خشونت در بین نوجوانان به دغدغه اصلی جامعه شناسان، خانواده ها و صاحب نظران تعلیم و تربیت تبدیل شده است. این مطالعه باهدف بررسی کیفی پدیده خشونت در بین نوجوانان دبیرستانی در صدد آن است تا درک روشنی از دلایل و زمینه های خشونت و گسترش آن در سطح مدارسفراهم نماید. ملاحظات نظری تحقیق بر اساس دیدگاه جامعه شناسان و نظریات مرتبط با آسیب های اجتماعی تدوین گردیده است. این پژوهش به روش کیفی و رویکرد گراندد تیوری انجام شده است. روش نمونه گیری، هدفمند و با راهبرد نمونه گیری نظری انجام شده و روش جمع آوری داده ها نیز مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با 17 نفر از دانش آموزان مشغول به تحصیل در دبیرستان ها و هنرستان های شهر دهلران بوده است. یافته ها متشکل از 37 کد مفهومی و 8 مقوله اصلی شامل قلدرمآبی اجتماعی، مقاومت و نافرمانی، خودابرازی بدنی، کاهش سطح تاب آوری اجتماعی، تکلم تنازع آمیز، میل طلبی و دگرآزاری جنسی، تنش و امکان فروپاشی خانوادگی و برون ریزی ملتهبانه خشم است که پدیده اصلی پژوهش با توجه به مقولات شکل گرفته «صورت های بازنمایی خشونت» نام گذاری شده است.

    کلیدواژگان: گراندد تئوری، خشونت، تاب آوری اجتماعی، مقاومت جبران، مسائل خانوادگی
  • روح الله باقری مجد*، میر سید عباس زاده، محمد حسنی، یدالله مهرعلی زاده، ابراهیم صالحی عمران صفحات 91-116

    هدف تحقیق حاضر تحلیل اثرات بازار و منافع گسترده آموزش عالی در ابعاد فردی و اجتماعی در نظام آموزش ایران بوده است. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بوده است. جامعه تحقیق اعضاء هیات علمی 5 دانشگاه کشور و نمونه بر اساس تصادفی طبقه ای 263 نفر بوده است. ابزار تحقیق برگرفته از ترکیبی از شاخص های سیاست های کلی اسناد بالادستی مدل کسب و کار لندن (2013)، و با روایی تاییدی و پایایی بالا، بوده است. روش تحلیل با استفاده از نرم افزار PLS، معادلات ساختاری بوده است. نتایج حاکی از اثر مثبت و معنی دار مولفه ی بازاری فردی بر غیر بازاری فردی، غیر بازاری اجتماعی و بازاری اجتماعی به صورت مستقیم بوده است، همچنین بازاری اجتماعی بر غیر بازای اجتماعی و غیر بازاری فردی اثر مستقیم داشته است. از طرفی بازاری فردی بر غیر بازاری اجتماعی و غیر بازاری فردی اثر غیر مستقیم داشته است.

    کلیدواژگان: بازاری اجتماعی، بازاری فردی، غیر بازاری اجتماعی، غیر بازاری فردی
  • امیر فرخ وندی*، فاطمه پارسی، سهیلا حاجی نوروز صفحات 117-150
    افزایش رفاه اجتماعی و کیفیت زندگی افراد جامعه از مهم ترین اهداف سیاست گذاران اجتماعی می باشد که برای تحقق این منظور بیش و پیش از هر اقدامی شناخت و سنجش نیازمندی های این افراد دارای اهمیت است. هدف اصلی پژوهش حاضر عبارت است از بررسی وضعیت موجود و همچنین سنجش نیازهای اقتصادی و اجتماعی کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خوزستان که در آن از هر دو روش کمی و کیفی استفاده شده است: 1- روش مصاحبه هدفمند و شیوه نمونه گیری غیر احتمالی گلوله برفی؛ 2- روش پیمایش، به کمک این پژوهش مشخص شد که اکثر افراد مورد بررسی از نظر اقتصادی اجتماعی در شرایط متوسط و پس از آن در شرایط خوبی قرار دارند. با این وجود غالب کارکنان مورد نظر سطح نیازمندی های خود به بهره مندی بیشتر از شاخص های اقتصادی اجتماعی را زیاد و خیلی زیاد عنوان داشته اند (5/86 درصد). با آزمون فرضیات تحقیق نیز این موارد مشخص شد: 1- عوامل تاثیرگذار بر سطح نیازمندی های اقتصادی اجتماعی کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خوزستان دو متغیر میزان تحصیلات و وضعیت استخدامی این افراد می باشد؛ 2- بین وضعیت موجود اقتصادی و وضعیت موجود اجتماعی کارکنان مورد بررسی رابطه برقرار است؛ 3- وضعیت اقتصادی کارکنان بر روی سطح نیازمندی های اجتماعی آنان تاثیرگذار می باشد ؛ 4- وضعیت اجتماعی این کارکنان بر روی سطح نیازمندی های اقتصادی آنان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، نیازهای اقتصادی اجتماعی، کارکنان
  • فرزانه صیفوری، سید امیرمسعود شهرام نیا*، عباس حاتمی، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 151-186

    جهانی شدن و توسعه دو گفتمان مستقل و متاثر از هم، کمتر در ارتباط با یکدیگر مورد توجه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر متاثر از جهانی شدن است و از میان نظریه پردازان در این زمینه، رولند رابرتسون را که از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده را برگزیده است. این مقاله تلاش می کند تا تاثیرجهانی شدن بر توسعه اجتماعی ایران در دو دولت خاتمی و احمدی نژاد از سال 1376 تا 1392 را به صورت مقایسه ای بررسی نماید. متغیر مستقل این پژوهش جهانی شدن و متغیروابسته، توسعه اجتماعی در ایران در دو دولت مذکور خواهد بود. از حیث بنیادهای نظری دراین بررسی ازالگوی تعمیم توسعه سیاسی و توسعه اجتماعی استفاده کرده ایم. در این الگوی نظری اولویت های توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی از یک کشور به کشور دیگر کاملا متفاوت درک می شوند. فرضیه پژوهش با توجه به آمار و ارقام معتبرجهانی توسعه اجتماعی در هر دو دولت ادامه یافت، رویکرد خاتمی مبتنی بر رفرم و اصلاحات جهانی و رویکرد احمدی نژاد مبتنی بر اندیشه های بومی و محلی بود، می باشد. بررسی های مقایسه ای نشان داد بسترهای توسعه اجتماعی دولت ها با توجه به رویکرد دولت ها می تواند متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه اجتماعی، اصلاحات جهانی و اندیشه های بومی، دولت خاتمی، دولت احمدی نژاد
  • عبدالحسین نیسی، عادل آذر*، عباس مقبل باعرض، ولی الله نقی پورفر صفحات 187-214

    از دیدگاه هربرت سایمون دانشمند شهیر مدیریت، جوهره و اساس مدیریت تصمیم گیری است. اهمیت تصمیم گیری زمانی بیشتر نمایان می شود که بخواهیم آن را فراتر از سطح فردی، در سطح سازمانی بررسی کنیم. زیرا سازمان ها به عنوان سیستم های پیچیده تصمیم گیری بر مبنای دیدگاه های گوناگونی به این مقوله مهم می پردازند. بر این اساس پرداختن به عقلانیت زیربنای تصمیم گیری از اهمیت بسزایی برخوردار است. پژوهش های متداول در ادبیات مدیریت، اکثرا تصمیم گیری را بر مبنای عقلانیت غالب در دنیای غرب مطالعه می کنند. با توجه به بافت فرهنگی حاکم بر کشور ما بررسی عقلانیت زیربنای تصمیم گیری با رویکرد اسلامی امری ضروری است. در این پژوهش مدل ارزیابی عقلانیت در سازمان از دیدگاه اسلام که قبلا توسط پژوهشگران طراحی شده است، تبیین شده است. سنجه طراحی شده در اختیار مدیران قرار گرفت و داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار Amos-22 مورد تحلیل قرار گرفت. خروجی های نرم افزار نشان داد که ابعاد سنجه ی عقلانیت در سازمان از دیدگاه اسلام در سطح P≤ 0.01 از پایایی معنی دار برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: عقلانیت، سازمان، ابعاد عقلانیت، رویکرد اسلامی
|
  • Aliasghar Firouzjaeian *, Parviz Sharifi Moghadam Pages 1-28

    Abut organizational pathology, notice to human resources have high important. Loafing as one of human resource harm is introduced in every organization and university too. Social loafing can arise many problems and negative consequences for the individual and society in the short term and the long term Loafing imply as breeding, sloth and negligence and dereliction. The aim of this study was to analyze the sociological factors that affect the social loafing (Case Study: Mazandaran University) is. Methodology of the survey and questionnaire tool measurement is made. The population of this research included all of Mazandaran University and a sample of 390 people from a stratified random sampling method is used. Given the nature of research and the concepts and values, the data needed to conduct field research through questionnaire method. In this study, we selected Coleman rational choice theory as the theoretical framework. The results showed that there is significant relation between individual factors including variables autonomy, academic alienation and lack of interest and motivation to study with loafing among students. Also, the results of regression model show that these three variables could explain 43% of dependent variable variance.

    Keywords: organizational pathology, Social Loafing, Academic Loafing, Rational Choice Theory
  • Yaghou Ahmadi *, Mehdi Ghaderi Pages 29-60

    According to published reports, Kurdistan province has experienced positive growth in recent years; Divorce rates have almost quadrupled over the past two decades (from 1996 to 2016), and divorce rates in some of its cities (such as Sanandaj and Saqez) have often been higher than the national average. The aim of this study is to provide a comprehensive analysis and explanation of the changes and fluctuations of divorce in Kurdistan province, especially in the last decade (1996-2016). The research method of the present study was documentary and based on the secondary analysis of the census data of the Statistics Center of Iran and the statistical yearbooks of the Record Organization of the Recent Decade (2006-2016). The statistical population of this study was the whole of Kurdistan province, which includes ten cities. Comparison of divorce statistics among the cities of the province shows that the increasing trend of divorce has not gone smoothly and has been accompanied by fundamental fluctuations. Also, divorce in rural areas has been growing exponentially and, like urban areas, has been on the rise. According to the age groups studied, the highest number of divorces registered among women was in the age group of 24-20 years and among men in the age group of 29-25 years. In general, it can be argued that the increasing growth of divorce in this province has led to the transformation of the family institution, which on the one hand has relatively good achievements for members of society (especially women) and on the other hand, social, psychological and psychological damage. There have even been countless economic ones.

    Keywords: Divorce, Structural Change, Family, women, Social Institution
  • Mehran Sohrabzadeh, Mohamad Solimannjad * Pages 61-90

    In recent years, the phenomenon of violence among adolescents has become a major concern for sociologists, families, and education experts. This study aims to provide a qualitative study of the phenomenon of violence among high school adolescents in order to provide a clear understanding of the causes and grounds for violence and its spread at the school level. Theoretical considerations of the research have been developed based on the views of sociologists and theories related to social harms. This research has been done by qualitative method and grand theory approach. The sampling method was purposeful with a theoretical sampling strategy and the data collection method was a semi-structured in-depth interview with 17 students studying in high schools and vocational schools in Dehloran. The findings consist of 37 conceptual codes and 8 main categories including social bullying, resistance and disobedience, physical self-harm, decreased level of social resilience, conflicting speech, sexual desire and alteration, stress and the possibility of family breakdown and inflammatory outbursts of anger. "Forms of Representation of Violence" are named after the categories.

    Keywords: Granded Theory, Violence, social resilience, Resistance-Compensation, family issues
  • Rouhollah Bagherimajd *, Mir Seyed Abbaszadeh, Mohammad Hasani, Yadollah Mehralizadeh, Ebrhim Salehi Omran Pages 91-116

    The purpose of this study was to analyze the interaction between the market and wider benefits of higher education to individuals and society of the educational system in Iran. The method used in this study was correlational. Statistical population used in this survey faculty 5 universities of the country and based on a stratified random sample of 263 peopel were selected. Research questionnaire was the based on a combination of indicators of general policy documents and the model of business London (2013), Validity and reliability was suitable. Analysis method, was, structural equation with Using PLS software. The results indicate a significant, direct and positive effect on the non-market-individual, non-market-social and market-social by market-individual. The market-social on non-market-social and non-market-individual has a direct effect. on the other hand, the market-individual on non-market-social and non-market-individual has a indirect effect.

    Keywords: Market-Social, Market-Individual, Non-Market-Social, Non-Market- Individual
  • Amir Farokhvandi *, Fatemeh Parsi, Soheila Haji Norouz Pages 117-150
    To achieve social welfare and development in human communities and groups, attention to needs of those is necessary and important. To do this, first, must accomplish to needs assessment than achieve comprehensive insight to the most important needs and of the community. The aim of the present study was to assess of current condition and needs of employees of martyr organization of Khuzestan province according to the two dimensions of economic and social. Their research was accomplished by both quantitative and qualitative research methods (Purpose interview, Snowball Sampling and Survey). In this study it was found that the majority of those surveyed in terms of socio-economic, are average and then are in good condition. Nevertheless, most of them are believed that level of their neediness to benefit more from the socio-economic indicators is high and very high (86/5 percent).
    Keywords: Social Welfare, Economic, Social Needs, Employees
  • Farzaneh Seifoori, Seyed Amir Masoud Shahram Nia *, Abbas Hatami, Seyed Javad Emam Jomeh Zadeh Pages 151-186

    The globalization and the development of the independent and interdependent discourses have been less considered in comparison to each other. The present study is influenced by the impact of globalization on development. It has chosen Roland Robertson from among the theorists in this field. This paper, with an emphasis on the social aspects of globalization, aims to compare the impact of globalization on the social development of the Islamic Republic of Iran in two administrations led by Khatami and Ahmadinejad from 1997 to 2013. Thus, the independent variable of this study will be the globalization and variability of the social development of Iran in these two administrations. In terms of the theoretical foundations in this research, the patterns of generalization of political development and social development are selected. The research hypothesis was looked at with regard to the world-leading statistics on social development in both administrations, Khatami's approach based on reform and global reform, and Ahmadinejad's approach based on indigenous and local criteria. The research method is comparative. Studies in the present paper show that the trend of globalization in both administrations has contributed to the growth and development of social aspects, and has greased the wheels for a different continuation of this process in Iran as compared to other countries.

    Keywords: Globalization, Social Development, Global Reforms, Indigenous Thoughts, Khatami Government, Ahmadinejad Government
  • Abdol Hossein Neys, Adel Azar *, Abbas Moghbel Baerz, Valiallah Naghipour Far Pages 187-214

    According to H. Simon the famous author of management, decision making is the essence of management. The importance of decision making become more when we want to study it beyond individual level, in organizational level. Because organizations as complex systems of decision making deal with this subject base on various perspectives. Therefore, investigating the rationality underlying the decision making is of vital importance. Current studies in management literature investigate the decision making according to west world dominant rationality (instrumental rationality). Considering the cultural context of our country, investigating the rationality of decision making base on Islamic thoughts is essential. In this paper, the model of rationality evaluation by Islamic approach is explained. The questionnaire distributed among managers and the gathered data is analyzed by factor analysis method using Amos-22 software. The results show that dimensions of rationality measure from Islam view are reliable at P≤ 0.01 level.

    Keywords: rationality, organizations, rationality dimensions, Islamic approach