فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی‌ام شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • یوسف نصیری* صفحات 1-19
    اهداف

     بررسی اثر ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa Roth.) بر کنترل علف های هرز، عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس گشنیز (Coriandrum sativum L.) در کشت مخلوط از اهداف مهم این پژوهش بودند. 

     مواد و روش ها:

    آزمایش به صورت اسپیلت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1397 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر اجرا شد. اثر علف های هرز به عنوان عامل اصلی در دو سطح کنترل علف های هرز و عدم کنترل علف های هرز و الگوهای مختلف کاشت در 7 سطح کشت خالص گشنیز، کشت خالص ماشک گل خوشه ای، کشت مخلوط گشنیز و ماشک گل خوشه ای (1:1) با فاصله های مختلف بوته ها روی ردیف های ماشک گل خوشه ای شامل: 5 (A)، 5/7 (B)، 10 (C)، 5/12 (D) و 15 (E) سانتی متر به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. 

     یافته ها:

    بیشترین تعداد ساقه های فرعی و درصد اسانس (29/0 درصد) در مخلوط E، تعداد چتر دربوته در همه تیمارهای مخلوط، تعداد دانه در چتر در تیمارهای C و D به دست آمد. بیشترین عملکرد بیولوژیکی (3013 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد دانه (2/689 کیلوگرم در هکتار) در کشت های خالص با کنترل علف هرز و بیشترین عملکرد اسانس در کشت خالص (85/1 کیلوگرم در هکتار) و کشت مخلوط گشنیز و ماشک گل خوشه ای با فاصله کشت 15 سانتی متر (86/1 کیلوگرم در هکتار) در شرایط کنترل علف های هرز به دست آمد. کمترین زیست توده علف های هرز (5/151 گرم در مترمربع) در کشت مخلوط با فاصله کاشت 5 سانتی متری ماشک گل خوشه ای بدون تفاوت معنی دار با فاصله های کاشت 5/7 و 10 سانتی متری ماشک گل خوشه ای ثبت شد. نسبت برابری زمین (LER) بر اساس عملکرد بیولوژیکی در همه تیمارهای مخلوط بزرگتر از یک بود و بیانگر برتری کشت مخلوط نسبت به تک کشتی هر یک از دو گیاه در تیمارهای مورد بررسی بود. 

     نتیجه گیری: 

    به طور کلی، برای دستیابی به عملکرد بیشتر اسانس گشنیز در کشت مخلوط با ماشک گل خوشه ای، فاصله ردیف های کاشت 15 سانتی متر ماشک در شرایط کنترل علف هرز و فاصله کاشت 5 سانتی متر ماشک بدون کنترل علف هرز مناسب می باشند. برای کنترل بیشتر بر علف های هرز، فواصل کاشت 5، 5/7 و 10 سانتی متری ماشک گل خوشه ای در کشت مخلوط با گشنیز موثر خواهند بود.

    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد دانه، زیست توده علف هرز، گشنیز، ماشک، نسبت برابری زمین
  • یعقوب راعی*، مهدی صیادی احمد آباد، کاظم قاسمی گلعذانی، سعید قاسمی صفحات 21-40
    اهداف

    به منظور ارزیابی اثر کودهای شیمیایی نیتروژنی و زیستی در کشت مخلوط لوبیاچیتی و خردل سیاه این آزمایش اجرا شد.

    مواد و روش ها

    فاکتور اول تیمار کودی و در چهار سطح عدم کاربرد کود، کودهای زیستی (ازتو بارور1 و بارور2)، کودهای زیستی + 50 درصد کود شیمیایی اوره (125 کیلوگرم در هکتار) و کودهای زیستی + 100 درصد کود شیمیایی اوره (250 کیلوگرم در هکتار) در نظر گرفته شد. الگوی کشت نیز به عنوان فاکتور دوم و در چهار سطح کشت خالص لوبیاچیتی، کشت خالص خردل سیاه، کشت مخلوط افزایشی با نسبت 50 درصد خردل سیاه و تراکم مطلوب کشت خالص لوبیاچیتی و کشت مخلوط افزایشی با تراکم مطلوب دو گونه در کشت خالص بود.

    یافته ها

    درصد پوشش سبز، شاخص کلروفیل برگ و عملکرد دانه در لوبیا چیتی و خردل سیاه و عملکرد روغن خردل سیاه توسط کود زیستی + 100% کود شیمیایی اوره افزایش یافتند. کمترین درصد روغن دانه از تیمار کود زیستی + 100% کود شیمیایی حاصل شد. بیشترین مقدار درصد پوشش سبز لوبیا چیتی و خردل سیاه (08/93 درصد) و حداکثر مقدار شاخص کلروفیل برگ لوبیا (61/23) در کشت مخلوط (تراکم مطلوب دو گونه در کشت خالص) حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه لوبیا چیتی (92/3269 کیلوگرم در هکتار) و خردل سیاه (65/2066 کیلوگرم در هکتار) و بیشترین عملکرد روغن خردل سیاه (65/865 کیلوگرم در هکتار) در کشت خالص آن ها بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص های نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی مشخص گردید که کشت مخلوط لوبیا چیتی و خردل سیاه سودمندتر ازکشت خالص بود.

    کلیدواژگان: خردل سیاه، شاخص کلروفیل، عملکرد روغن، کشت مخلوط، لوبیاچیتی
  • سعید شرفی* صفحات 41-60
    اهداف

    در راستای اهمیت کشت مخلوط گیاهان تیره بقولات با غلات، آزمایش حاضر جهت بررسی عملکرد علوفه در کشت مخلوط ذرت علوفه ای (Zea mays. L) با یونجه حلزونی (Medicago scutellata) در شرایط اراک انجام گرفت.

    مواد و روش ها:

     این آزمایش به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، طی دوسال اجرا شد. آبیاری به عنوان کرت اصلی در سطوح50، 75 و 100 درصد نیاز آبی ذرت و الگوهای کشت مخلوط ذرت و یونجه به عنوان کرت فرعی به صورت کشت خالص ذرت با وجین و بدون وجین علف های هرز، کشت 100 درصد ذرت توام با حالت های 50، 75 و 100 درصد یونجه بدون وجین علف های هرز، کشت خالص یونجه با وجین و بدون وجین علف های هرز در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج بیشترین وزن علوفه تر و خشک (به ترتیب 67 و 94/14 تن در هکتار) در کشت 100 ذرت+100 یونجه در تیمار 100 درصد نیاز آبی و در سال اول حاصل شد که علاوه بر استفاده موثر از زمین (نسبت برابری 45/1)، افزایش 83/5 و 02/5 درصدی علوفه تر و خشک را در پی داشت. در بخش کیفی با کاهش سهم یونجه، میزان پروتئین 91/10 درصد کاهش و میزان الیاف خام 63/29 درصد افزایش یافت. بیشترین مقدار الیاف قابل حل در محلول های اسیدی و خنثی (به ترتیب 46/46 و 78/69 درصد) در تیمار ذرت با وجین؛ بیشترین میزان خاکستر خام (72/11 درصد) در تیمار ذرت خالص بدون وجین و حداکثر ماده قابل هضم (63/36 درصد) در یونجه خالص بدون وجین،100 درصد نیاز آبی و سال دوم ثبت گردید. در کشت خالص ذرت با وجین و تیمارهای 75 و 100 درصد نیاز آبی، علوفه تر نسبت به تیمار 50 درصد نیاز آبی به ترتیب 62/1 و 55/2 برابر افزایش یافت. این میزان افزایش برای کشت خالص یونجه با وجین به ترتیب 82/1 و 76/2 بود.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی و بر اساس نتایج این پژوهش کشت مخلوط ذرت (نیاز آبی بالا) با یونجه یکساله (نیاز آبی کم)، بهبود کمیت و کیفیت علوفه، بهینه سازی مصرف آب و کنترل علف های هرز را در پی دارد.

    کلیدواژگان: درصد پروتئین، کشاورزی پایدار، کم آبیاری، کیفیت علوفه، نسبت برابری زمین
  • حسن دهقانیان، مرتضی برمکی*، عادل دباغ محمدی نسب، جمال سیف دواتی صفحات 61-76
    اهداف

    این پژوهشبه منظور ارزیابی کمی و کیفی علوفه و تعیین بهترین الگوی کشت مخلوط خلر با برخی غلات زمستانه شامل جو، یولاف و تریتیکاله انجام گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 13 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سالهای زرعی 1395 و 1396 اجرا گردید. تیمارها شامل کشت های خالص خلر، جو، یولاف و تریتیکاله و کشت مخلوط خلر با هریک از غلات در سه الگوی کشت 25:100، 50:100 و 50:80 بود.

    یافته ها

    بهره وری سیستم کشت مخلوط بر اساس LER و شاخص های کیفی علوفه از قبیل میزان پروتئین خام (CP)، دیواره سلولی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF)، میزان کل مواد قابل هضم علوفه (TDN) تحت تاثیر نوع کشت قرار گرفتند. به طوریکه، بیشترین مقدار این صفات به کشت خالص خلر تعلق داشت. همچنین، افزایش نسبت خلر در کشت مخلوط کیفیت علوفه تولیدی را بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

      بین تیمارهای مخلوط، ترکیب جو+ خلر و یولاف+ خلر (50:80) بیشترین کمیت و کیفیت علوفه را به خود اختصاص دادند. از طرفی، الگوهای کشت مذکور به ترتیب بیشترین LER (34/1 و 40/1) را نسبت به تیمارهای کشت خالص و مخلوط نشان دادند. بنابراین با استناد به نتایج این تحقیق می توان کشت مخلوط لگوم هایی با خصوصیات خلر و غلات دانه ریز زمستانه را با الگوی کشت %80 غله+ %50 خلر به عنوان یکی از سیستم های زراعی پایدار کارآمد از نظر تولید علوفه با کمیت و کیفیت بالا به کشاورزان مناطقی با اقلیم خشک و نیمه خشک توصیه نمود.

    کلیدواژگان: بهره وری، پروتئین خام، دیواره سلولی، قابلیت هضم علوفه، نسبت برابری زمین (LER)
  • بهمن پاسبان اسلام* صفحات 77-86
    اهداف

    آزمایش به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت، مقدار بذر هکتاری و ارزیابی عملکرد دانه و روغن کلزای بهاره در اراضی شور و کم بازده حاشیه دریاچه اورمیه اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    طرح آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی دو سال 1397 و 98 به اجرا درآمد. عوامل آزمایش شامل: تاریخ کاشت فاکتور اصلی  با 3 سطح: 10، 20 و 30 فروردین ماه و مقدار بذر فاکتور فرعی با سطوح 4، 6، 8  و10 کیلوگرم در هکتار بودند. ژنوتیپ به کار رفته  RGS003 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند با تاخیر در کاشت از 10 تا 30 فروردین ماه، درصد پوشش سبز مزرعه، شاخص کلروفیل برگ، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن و درصد روغن به طور معنی داری کاهش یافتند. با تاخیر در تاریخ کاشت از عملکرد دانه و روغن گیاهان کلزا در همه مقدار بذرهای مورد آزمایش به طور معنی داری کاسته شد. بیشترین عملکرد دانه و روغن از کشت10 فروردین ماه و مقدار بذر 6 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین درصد پوشش سبز مزرعه و شاخص کلروفیل برگ در اواسط مرحله گل دهی با عملکرد دانه و روغن نشان دهنده اهمیت بالای مقدار مناسب بذر در واحد سطح و محتوای کلروفیل برگ در پشتیبانی عملکرد بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی برای کشت کلزای بهاره در اراضی شور و کم بازده حاشیه دریاچه اورمیه و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه، تاریخ  کاشت10 فروردین ماه و مقدار بذر 6 کیلوگرم در هکتار قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تراکم بذر، زمان کاشت، درصد پوشش سبز مزرعه، درصد روغن دانه، عملکرد دانه
  • طه ایزان، عبدالله جوانمرد*، فریبرز شکاری، امین عباسی صفحات 87-111
    اهداف

    جنبه های زیستمحیطی و اقتصادی کاربرد کودهای شیمیایی، محققان و کشاورزان را به استفاده از منابع کودی جایگزین تشویق نموده است. اهداف این پژوهش، ارزیابی اثرات کودهای زیستی، شیمیایی و آلی به صورت انفرادی و تلفیقی بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات فیزیولوژیک آفتابگردان (Helianthus annus L.) در سطوح مختلف آبیاری بود.     

    مواد و روش ها

    آزمایشی دوساله به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی پیرانشهر واقع در استان آذربایجان غربی در سالهای 1395 و 1396 اجرا گردید. کرت های اصلی شامل آبیاری در 85 ، 70 و 55 درصد ظرفیت مزرعه ای و کرت های فرعی شامل تیمارهای کودی: 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده (255، 25 و 25 کیلوگرم در هکتار به ترتیب کود اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم)،10 تن در هکتار ورمی کمپوست، 15 تن در هکتار ورمی کمپوست، کود زیستی بیوسوپر+ ازتوباکتر، 10 تن در هکتار ورمی کمپوست+ بیوسوپر+ ازتوباکتر، 15 تن در هکتار ورمی کمپوست+ بیوسوپر+ ازتوباکتر، 10 تن در هکتار ورمی کمپوست+ بیوسوپر+ ازتوباکتر+ 50 درصد کود شیمیایی توصیه شده و 15 تن در هکتار ورمی کمپوست+ بیوسوپر+ ازتوباکتر+ 50 درصد کود شیمیایی بودند.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد، تنش شدید (55 درصد ظرفیت مزرعه ای) سبب کاهش قابل ملاحظه ارتفاع بوته، قطر ساقه، قطر طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، کلروفیل a، کلروفیل b، مقدار نسبی آب، وزن طبق و تعداد دانه در طبق گردید. بیشترین عملکرد دانه آفتابگردان (4230 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری نرمال (85 درصد ظرفیت مزرعه ای) و با کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست+ بیوسوپر+ ازتوباکتر+50 درصد کود شیمیایی حاصل شد. همچنین کمترین عملکرد دانه آفتابگردان (3051 کیلوگرم در هکتار) در تنش شدید و با کاربرد 100 درصد کود شیمیایی مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین (3/64 گرم) و کمترین وزن هزار دانه (4/41 گرم) به ترتیب در آبیاری نرمال با کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست+ کودهای زیستی+ 50 درصد کود شیمیایی و در آبیاری 55 درصد ظرفیت مزرعه ای با کاربرد 100 درصد کود شیمیایی به دست آمد.  

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین درآمد ناخالص با کاربرد 100 درصد کود شیمیایی (255، 25 و 25 کیلوگرم در هکتار به ترتیب کود اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم) و کودهای زیستی در شرایط آبیاری نرمال حاصل شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، تنش شدید، ظرفیت مزرعه ای، عملکرد دانه، کاربرد تلفیقی، کشاورزی پایدار
  • ریحانه کرمی، غلامرضا محسن آبادی، مجید مجیدیان*، مهیار مشتاقی صفحات 113-131
    اهداف

    این تحقیق با هدف بررسی اثر کاربرد تلفیقی کود زیستی نیتروژن و پتاسیم در سطوح مختلف از کود شیمیایی نیتروژن و پتاسیم بر عملکرد برگ و خصوصیات کیفی گیاه توتون رقم PVH19  انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 11 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1396-1395 در مرکز تحقیقات توتون رشت انجام شد. تیمار ها عبارت بودند از: T1: شاهد T2: کودهای شیمیایی نیتروژن+ پتاسیم T3: 100% نیتروژن +75 % پتاسیم + کود زیستی پتابارور 2 T4: 100% نیتروژن +50% پتاسیم + پتابارور 2 T5: 100% پتاسیم +75 % نیتروژن + کود زیستی ازتوبارور T6: 100% پتاسیم +50% نیتروژن + ازتوبارور T7: 75% نیتروژن + 75% پتاسیم + پتابارور 2 + ازتوبارور ؛ T8: 75% نیتروژن +50% پتاسیم + پتابارور 2 + ازتوبارور T9: 50% نیتروژن + 75% پتاسیم + پتابارور 2 + ازتوبارور T10: 50% نیتروژن +50% پتاسیم + پتابارور 2 + ازتوبارور T11: پتابارور 2 + ازتوبارور.

    یافته ها

    بیشترین عملکرد برگ تر در تیمار T4 به مقدار 47867 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. تیمار T10 بیشترین عملکرد برگ خشک با مقدار 5/6695 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. نتایج صفات کیفی نشان داد که بیشترین درصد نیکوتین، قندهای احیا و درصد نیتروژن در تیمار T7 به دست آمد. بیشترین درصد پتاسیم برگ در تیمار T9 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که امکان کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و زیستی بدون کاهش معنی دار عملکرد برگ توتون وجود دارد و می توان مصرف کودهای شیمیایی و اثرات مخرب ناشی از آن بر محیط زیست را بدون کاهش قابل ملاحظه در عملکرد کمی و کیفی کاهش داد. با توجه به نتایج این آزمایش به منظور افزایش صفات کمی و کیفی گیاه توتون رقم PVH19 تیمار50% نیتروژن +50 % پتاسیم + پتابارور 2 + ازتوبارور نسبت به بقیه تیمارها در شرابط آب و هوایی شهرستان رشت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توتون، عملکرد برگ، قندهای احیا، کود زیستی، نیکوتین
  • عبدالله حسن زاده قورتپه*، رضا امیرنیا، سعید حیدرزاده صفحات 133-146
    اهداف

    عناصر ضروری موجود در کودهای دامی در سطوح کافی برای تکمیل چرخه رشد گیاهان مورد نیاز بوده و تاثیر مهمی بر بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی دارد بدین ترتیب، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری و کود دامی بر خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه دارویی کاسنی  انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در سال زراعی  1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه  انجام شد. در این تحقیق اثر دو عامل، مقادیر مختلف کود دامی و سطوح رطوبتی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار بررسی شد. فاکتورهای آزمایش شامل: سطوح رطوبتی در سه سطح 50،  70 و  90 در صد رطوبت ظرفیت مزرعه ای  کود دامی در چهار سطح صفر، 10، 20  و 30 تن در هکتار کود دامی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که با تاخیر در آبیاری محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و درصد ظرفیت آنتی اکسیدانی ترکیبات در توانایی به مهار رادیکال آزاد به طور معنی داری کاهش یافت. در حالی که بیشترین میزان مالون دی آلدیید و هیدروژن پراکسید در شرایط تنش شدید بدست آمد. مقادیر مصرفی 30 تن در هکتار کود دامی در مقایسه با شاهد، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنویید را افزایش داد. محتوای فنل کل، فلاونویید، فسفر و پتاسیم به ترتیب منجر به افزایش 39، 29، 25 و 27 درصد در شرایط آبیاری مطلوب و 28، 25، 16 و 23 درصد در شرایط تنش متوسط و 22، 18، 14 و 20 درصد در شرایط تنش شدید در اثر مصرف 30 تن در هکتار کود دامی در مقایسه با تیمار شاهد شد. حداکثر درصد پروتئین (66/19 درصد)، عملکرد بیوماس (83/2506 کیلو گرم در هکتار) و عملکرد پروتئین (04/493 کیلو گرم در هکتار) در تیمار مصرفی 30 تن در هکتار کود دامی تحت شرایط آبیاری مطلوب بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش چنین استنباط می گردد که در شرایط کم آبیاری کاربرد کودهای دامی باعث بهبود و پایداری عملکرد گیاه دارویی کاسنی می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تنش، کشاورزی پایدار، کود، کم آبیاری
  • زهرا وطن پور*، روح الله متفکر آزاد، سدابه جهانبخش گده کهریز، علی موافقی، محسن سبزی نوجه ده صفحات 147-168
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات باکتری های افزاینده رشد (به عنوان یک روش بیولوژیک) بر کاهش اثرات منفی فلز سنگین کادمیوم و افزایش عملکرد دو رقم گندم نان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم گندم گنبد و کریم، چهارسطح کلرید کادمیوم ((CdCl2.H2O (0، 75، 150 و 300 میکرومولار) و نیز سه سطح باکتری (شاهد، ازتوباکترکروکوکوم و سودوموناس پوتیدا) بودند. صفات عملکرد دانه، ، مقدار کادمیوم جذب شده دراندام های ریشه، ساقه و دانه و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    با کاربرد ازتوباکتر بیشینه عملکرد دانه در سنبله مشاهده گردید. بررسی نتایج حاصل از اثر کادمیوم روی صفات زراعی اندازه گیری شده، بیشینه میزان این صفات را در شاهد (بدون کادمیوم) و کمینه را در بالاترین غلظت کادمیوم نشان داد. بیشترین میزان قندهای محلول در هر دو رقم در حضور کادمیوم و کمترین میزان در تیمار شاهد بدست آمد و ازتوباکتر نسبت به سودوموناس در مورد این صفت از برتری برخوردار بود. باکتری ها اثرات افزایشی پرولین در حضور کادمیوم را کاهش دادند. درمورد آنزیم های آنتی اکسیدانت حضور کادمیوم میزان کاتالاز و پراکسیداز را افزایش ولی میزان پلی فنل اکسیداز را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    در کل حضور باکتری ها سمیت حاصل از کادمیوم را کاهش داد و اثر باکتری روی جذب کادمیوم معنی دار بود و نیزمشخص شد رقم کریم نسبت به رقم گنبد در مقابل تنش ها مقاوم تر هست.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، آنزیم های آنتی اکسیدانت، باکتری، پرولین، گندم، کادمیوم
  • موسی ترابی گیگلو*، رسول حیدرنژاد، بهروز اسماعیل پور، رسول آذرمی صفحات 169-184
    اهداف

    به منظور ارزیابی تاثیر محرک رشد کیتوپلاس تحت شرایط تنش کم آبیاری، بر عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی و میزان اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد.

    مواد و روش ها

    تیمارها شامل 3 سطح آبیاری (آبیاری در فواصل آبیاری 7، 14 و 21 روز) و سه غلطت تیمارهای کیتوپلاس (صفر، 5 و10میلی لیتردرلیتر) بود. در طول اجرای آزمایش، محلول پاشی در سه مرحله با فاصله زمانی 15 روز یک بار انجام شد و یک هفته بعد از آخرین محلول پاشی، صفاتی مانند شاخص کلروفیل، قطر ساقه اصلی، مقاومت روزنه ای، عملکرد اقتصادی و عملکرد بیولوژیک گیاه، میزان اسانس و ترکیبات اسانس برای هر نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمایش نشان داد که اثرات متقابل تنش کم آبیاری و تیمار محرک رشدی کیتوپلاس بر صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی مورد مطالعه در پژوهش معنی داری بود. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات نشان داد که بیشترین مقدار و درصد اسانس در گیاهان تحت تیمار  ml.l-1 10 کیتوپلاس مشاهده شد که این میزان به ترتیب برابر با 01/1 میلی گرم در 30 گرم نمونه خشک و 38/3 % بود. از طرف دیگر با افزایش تنش آبیاری، طول خوشه گل، وزن خشک بوته، کلروفیل کل و هدایت روزنه ای در گیاهان به طور معنی داری کاهش یافت. تیمار با کیتوپلاس در غلظت ml.l-1 10 تحت شرایط آبیاری درهر 14 روز یک بار سبب افزایش میزان  شاخص کلروفیل، وزن تر و  خشک، تعداد گره و میانگره شد. 

    نتیجه گیری

    در بررسی میزان منتول و استرهای منتول در گیاهان تیمارشده و قرار گرفته تحت تنش آبیاری بیشترین میزان منتول (31/25 درصد) در گیاهان تحت تاثیر محرک رشدی کیتوپلاس (درغلظت 5 میلی لیتر) تحت شرایط آبیاری بعد از هر 7 روز مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اسانس، تنش کم آبیاری، کیتوپلاس، محرک رشدی، نعناع فلفلی
  • فاطمه رحمانی، مهناز کریمی*، حسین مرادی صفحات 185-202
    اهداف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر بستر کشت و اسید هیومیک بر رشد، گل دهی و عمر گلجایی لیلیوم انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول کمپوست تراشه چوب (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد)، فاکتور دوم اسید هیومیک در سه سطح صفر، 250، 500 میلی گرم بر لیتر و تیمار شاهد ترکیب پیت ماس+ پرلیت (به نسبت 2 به 1 حجمی) بود.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده اثر بستر کشت، اسید هیومیک و برهمکنش آن ها بر ارتفاع ساقه معنی دار بود. بلندترین ارتفاع ساقه در بستر شاهد با غلظت های 250 و 500 میلی گرم اسید هیومیک به دست آمد. اثر بستر کشت بر تعداد غنچه تشکیل شده معنی دار بود. بیش ترین تعداد غنچه در 25% و 75% کمپوست تراشه چوب ثبت شد. بیش ترین و کمترین عمر گلجاییبه ترتیب در بستر 100 درصد تراشه چوب با اسید هیومیک 500 میلی گرم در لیتر و در بستر شاهد با غلظت صفر میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. در 75% کمپوست تراشه چوب و اسید هیومیک 500 میلی گرم در لیتر بیش ترین میزان کلسیم برگ حاصل شد. گیاهان کاشته شده در بستر شاهد که با اسید هیومیک 500 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شده بودند بیش ترین میزان پتاسیم برگ را داشتند. بیش ترین نیتروژن برگ در کمپوست 100% و اسید هیومیک 500 میلی گرم در لیتر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، کمپوست تراشه چوب واسید هیومیک در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه لیلیوم موثر بوده و می تواند جایگزین پیت ماس باشد.

    کلیدواژگان: بستر کشت، پیت، پرلیت، شاخه بریدنی، نیتروژن
  • پریسا لطف الهی، الناز موحدزاده، سولماز عظیمی* صفحات 203-215
    اهداف

    بررسی ارتباط تنوع، تعداد کل کنه ها و تعداد کنه های بالغ و نابالغ با نوع کشت ازاهداف اصلی این آزمایش می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور تعیین فراوانی و تنوع کنه های Oribatida، نمونه برداری های منظم و تصادفی از افق های مختلف خاک متعلق به 21 زیستگاه شهرستان مرند استان آذربایجان شرقی در تابستان سال 1393 صورت گرفت. بعد از  استخراج کنه های موجود در نمونه های خاک، از آن ها اسلایدهای میکروسکوپی تهیه و مورد شناسایی قرار گرفتند. بعد از محاسبه شاخص تنوع شانون-وینر، بررسی ارتباط تنوع، تعداد کل کنه ها و تعداد کنه های بالغ و نابالغ با نوع کشت انجام گرفت.

    یافته ها

    تعداد 59 گونه متعلق به 44 جنس و 28 خانواده جمع آوری و شناسایی شد که اکثر کنه ها را افراد بالغ تشکیل دادند. گونه های Epilohmania cylindrica cylindrica و Discoppia (Cylindrappia) cylindricaبیشترین درصد فراوانی نسبی را به خود اختصاص داده اند. کنه ی غالب D. (Cylindroppia) cylindrica  بیشترین درصد فراوانی در کشت های گندم را به خود اختصاص داد. تعداد 9 گونه تنها از مرتع، 11 گونه تنها از گندم، 4 گونه تنها از آفتابگردان و 4 گونه نیز تنها از باغ جمع آوری شدند. بیشترین شاخص های تنوع در باغ مخلوط 3، مزارع آفتابگردان و مراتع به دست آمد و پایین ترین شاخص های تنوع در مزارع گندم به دست آمد. تنوع و تعداد کنه های بالغ و نابالغ در کشت ها و افق های مختلف تفاوت معنی داری نشان ندادند. تعداد کل کنه ها نیز در کشت های مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد ولی افق های مختلف از نظر تعداد کل کنه ها اختلاف معنی داری را در سطح احتمال % 5 نشان دادند. افق دوم، بیشترین تعداد کنه ها را داشت ولی افق سوم تعداد کمتری را نشان داد. بیشترین تنوع کنه ها در افق دوم و کمترین تنوع در افق سوم مشاهده شد. از میان انواع کشت، آفتابگردان بیشترین تعداد کنه را به خود اختصاص داد. اثر متقابل نوع کشت و افق در هیچ کدام از صفات معنی دار نبود. بیشترین تعداد کل کنه در افق دوم با بافت لوم رسی مشاهده شد کهتعداد کنه های بالغ در آن بیشتر از کنه های نابالغ بود. بیشترین تنوع کنه ها در افق اول با بافت لوم رسی شنی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس شاخص تنوع گونه ای و فراوانی کنه ای به دست آمده می توان نتیجه گرفت که انواع کشت و مکان های مورد بررسی از نظر آلودگی و یا عدم آلودگی به مواد شیمیایی و فلزات سنگین در یک سطح قرار دارند. تفاوت فراوانی و تنوع کنه های اریباتید در افق های مختلف ناشی از حساسیت این کنه ها به رطوبت است. رطوبت در افق بالایی خاک در زمان نمونه برداری منجر به مهاجرت این کنه ها به افق دوم با میزان رطوبت بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی، اکوسیستم، بافت خاک، شاخص تنوع، موجود زنده
  • شاپور ظریفیان*، جواد رستمی، اسماعیل پیش بهار صفحات 217-229
    چکیده
     
    اهداف
    هدف تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر بکارگیری سیستم های نوین آبیاری در توسعه کشاورزی پایدار در روستاهای شهرستان بستان آباد بود.
     
    مواد و روش ها
    جامعه آماری تحقیق 19688 کشاورز صاحب زمین زراعی آبی در43 روستای شهرستان بستان آباد بودند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 227 نفر محاسبه و با روش نمونه گیری مرحله ای انتخاب شدند. داده های تحقیق توسط پرسشنامه جمع آوری شد که ضریب پایایی آن در حد 75/0 بود. برای آزمون فرض های تحقیق باتوجه به اسمی دو وجهی بودن مقیاس متغیر وابسته از مدل رگرسیون لاجیت استفاده شد.
     
    یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد 76 درصد پاسخگویان با مشکل کمبود آب در حد زیاد و خیلی زیاد مواجه بودند. 86 درصد کشاورزان معتقد بودند که این فناوری در حد زیاد و خیلی زیاد در افزایش محصول و کاهش مصرف آب کشاورزی تاثیر دارد.  حدود 58 درصد کشاورزان مورد مطالعه آبیاری تحت فشار را پذیرفته و بکار گرفته بودند.
     
    نتیجه گیری
    تحلیل رگرسیون لاجیت نشان داد متغیرهای: نوع منبع آب، قابل مشاهده بودن اثرات فناوری، نگرش کشاورز نسبت به مشکل کمبود آب، میزان وام بانکی، نوع مالکیت منبع آب، نوع شغل، وضعیت خدمات پس از فروش، سطح مالکیت اراضی، شرکت در کلاس های ترویجی و میزان اگاهی کشاورز از ویژگی های فناوری . این متغیرها حدود 35 درصد تغییرات واریانس متغیر وابسته را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: پذیرش، ترویج کشاورزی، رگرسیون لاجیت، سیستم آبیاری، کشاورزی پایدار
  • زهرا هوشمندان مقدم فرد، علی شمس*، جعفر یعقوبی، جلال صبا، حسین عساکره صفحات 231-251
    چکیده
     
    اهداف
    تغییرات اقلیمی روی بخش کشاورزی تاثیرات قابل توجهی گذاشته است وکشاورزان عکس العملهای متفاوتی در این زمینه دارند. هدف این تحقیق توصیفی همبستگی شناسایی راهکارهای سازگاری مورد استفاده و عوامل موثر بر رفتار کشاورزان در این زمینه می باشد.
     
    مواد و روش ها
    این تحقیق کاربردی و به روش توصیفی همبستگی بود و جامعه آماری آن کلیه کشاورزان استان زنجان بودند که با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان 393 نفر مشخص و از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی انتخاب و مطالعه شدند.
     
    یافته ها
      نتایج نشان داد میزان استفاده کشاورزان از 14 راهکار مرتبط با سازگاری بیشتر از حد متوسط و در 15 راهکار دیگر، کمتر از حد متوسط می باشد و میزان استفاده 1/79 درصد کشاورزان از راهکارهای سازگاری در حد متوسط بود. ضریب همبستگی نشان داد که بین متغیرهای ادراک اقلیمی، دوره آموزشی شرکت کرده، دانش سازگاری، توان تامین اعتبارات، درآمد غیر کشاورزی، درآمد کشاورزی، مساحت زمین دیم، مساحت زمین آبی، دسترسی به نهاده ها، استفاده از منابع اطلاعاتی، سرمایه اجتماعی، مواجهه با پیامدهای تغییر اقلیمی، تجربه کشاورزی، تعداد اعضای خانوار و کیفیت خاک مزرعه با به کارگیری راهکارهای سازگاری توسط کشاورزان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. رگرسیون خطی چندگانه نیز نشان داد که دسترسی به نهاده ها، استفاده از منابع اطلاعاتی، مساحت زمین آبی، سرمایه اجتماعی، دوره آموزشی شرکت کرده، مواجهه با پیامدهای تغییر اقلیمی و مساحت زمین دیم 4/51 درصد از تغییرات رفتار سازگاری کشاورزان را تبیین می کنند.
     
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که هر چقدر کشاورزان دارای سرمایه انسانی، اجتماعی، فیزیکی بالاتری بودند و در سالهای اخیر بیشتر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی بودند، از راهکارهای سازگاری استفاده بیشتری می کنند. پیشنهاد می شود که برنامه ریزی بیشتری در راستای افزایش سرمایه انسانی و اجتماعی کشاورزان و نیز آگاه سازی کشاورزان در خصوص تاثیرات بلندمدت تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: استان زنجان، تغییرات اقلیمی، رفتار سازگاری، عوامل موثر، کشاورزان
  • شهروز خرمی*، حسین راحلی، دنیا بایزید صفحات 253-266
    چکیده
    اهداف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر رونق تجارت الکترونیک برای محصولات کشاورزی در محیط تجارت جهانی با تاکید بر پایداری کشاورزی انجام پذیرفت. بدین منظور با استفاده از تجمیع شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به شناسایی و دسته بندی عوامل موثر بر رونق تجارت الکترونیک برای محصولات کشاورزی در سال 1397-98 پرداخته است.
     
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش حاضر، شرکت ها و متخصصین فعال در تجارت الکترونیک بودند، که از  236 شرکت شناسایی شده 94 مورد با استفاده از فرمول کوکران به دست آمد و نمونه ها به صورت کاملا تصادفی اطلاعات جمع آوری گردید. جهت جمع آوری داده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون فریدمن  استفاده گردیده است.
     
    یافته ها
     در این تحقیق روایی سوالات پرسشنامه توسط متخصصان حوزه  بررسی  و جهت آگاهی از پایایی پرسشنامه از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شد که به میزان 82/. مورد تایید قرار گرفت. در این تحقیق عوامل موثر بر تجارت الکترونیکی با روش تحلیل عاملی اکتشافی شناسایی شد که جنبه های مختلف اقتصادی،  سیاسی، آموزشی، ویژگی های محصول، زیست محیطی، زیرساختی و امنیتی و بازاریابی شامل می شد.
     
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد، مجموع عوامل موثر بر تجارت الکترونیکی که شامل 25 عامل بود در هشت گروه قابل دسته بندی است و آزمون فریدمن نیز ترتیب آنها را نشان داد که به ترتیب که به ترتیب شامل عوامل موثر اقتصادی،  سیاسی، آموزشی، ویژگی های محصول، زیست محیطی، زیرساختی و امنیتی و بازاریابی می باشند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، تجارت الکترونیک، محصولات کشاورزی، تحلیل عاملی اکتشافی
  • فاطمه کشمیری، سیدعلی حسینی یگانی*، سید مجتبی مجاوریان صفحات 267-293
    چکیده
    اهداف
    در مطالعه حاضر با توجه به اهمیت مدیریت مصرف آب مجازی و همچنین لزوم توجه به مسئله عدم حتمیت در بخش کشاورزی، الگوی کشتی در راستای بهینه سازی مصرف آب مجازی با تاکید بر عدم حتمیت بارندگی و قیمت محصولات برای کشاورزان منطقه گهرباران ساری ارایه شده است.
     
    مواد و روش ها
    به منظور دستیابی به اهداف، از یک مدل برنامه ریزی ریاضی در شرایط توام با عدم حتمیت با هدف حداقل سازی مصرف آب مجازی و دستیابی به معادل قطعیت مبتنی بر معیار ارزش معرض خطر دنباله دار استفاده شده است. برخی از داده های مورد نیاز نظیر درجه باور کشاورزان به سطوح مختلف قیمت و  بارندگی، از طریق مصاحبه با کشاورزان منطقه مورد مطالعه در سال 1397 جمع آوری شد. در نهایت گروه بندی هایی برای درجه باور و مقیاس زمین کشاورزان صورت گرفت.
     
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که الگوی فعلی کشت به لحاظ مصرف آب مجازی و دستیابی به سود مطمین، بهینه نیست. همچنین مقایسه نتایج بهینه سازی الگوی کشت در گروه های مختلف درجه باور نیز حاکی از آن بود که الگوی پیشنهادی در گروه های قضاوت های ذهنی حتمی تر و گروه بزرگ مقیاس زمین، صرفه جویی بیشتری را در مصرف آب مجازی نسبت به قضاوت های غیرحتمی تر و گروه کوچک مقیاس حاصل می نماید.
     
    نتیجه گیری
    برمبنای نتایج این تحقیق، کشاورزان منطقه در شرایط توام با عدم حتمیت، آب را به صورت بهینه مصرف نمی کنند که بایستی اقدامات لازم در این زمینه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، آب مجازی، بارندگی، عدم حتمیت، گهرباران
  • امیرعباس تقی زاده*، علی اصغر زینانلو، رقیه امینیان دهکردی صفحات 295-309
    چکیده
    اهداف
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر میانگین گیری متحرک، از عملکرد زیتون، حذف اثر سال آوری و خالص سازی داده ها جهت مطالعه ی سازگاری برخی ژنوتیپ های زیتون انجام شده است.
     
    مواد و روش ها: جهت دستیابی به اهداف، از 100 ژنوتیپ و رقم طی 6 سال باغی، از سال1391تا 1396، کاشته شده در ایستگاه تحقیقاتی طارم  استان زنجان استفاده شده است. این آزمایش بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. پس از جمع آوری داده های عملکرد بر اساس کیلوگرم/درخت، به منظور تصحیح داده ها به وسیله روش میانگین گیری متحرک و حذف اختلال ناشی از اثر ژنوتیپی سال آوری، به ترتیب تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس داده های اصلی و تصحیح شده، انجام شد.
     
    یافته ها: نتایج نشان دادند، که سهم جزء محیطی واریانس کل برای داده های تصحیح شده از74/35 درصد به 61/19 درصد کاهش یافته است. همچنین مقدار جزء وراثت پذیر از 02/15 به 51/38 درصد افزایش یافته است. آزمون -t استیودنت جفت شده روی جفت سال های متناظر وجود اختلاف قابل ملاحظه ی بین میانگین داده های اصلی و تصحیح شده را تایید نمود. با استفاده از ضریب تغییرات ژنوتیپی و میانگین عملکرد مشخص گردید که حداقل دو ژنوتیپ ‘KHBA’ و ‘NO7’  و رقم مانزانیا مشمول تغییر وضعیت سازگاری برای دو نوع داده می باشند. همچنین با توجه به هشت پارامتر سازگاری محاسبه شده ی دیگر، در غالب حالات جایگاه ژنوتیپ ها با تغییر رتبه همراه بوده است.
     
    نتیجه گیری: در نهایت مشخص شد، دخالت دادن یا حذف اثر درونی سال آوری می تواند به طرز چشمگیری در انتخاب ژنوتیپ سازگار موثر باشد. با توجه به اهمیت حذف اثرات سال آوری در دوره مطالعه، نیاز است تا محاسبات سازگاری برای مواد ژنتیکی آزمایشی، برروی داده های تصحیح شده اعمال گردد تا حقیقت پتانسیل ژنتیکی ژنوتیپ ها برای نمود سازگاری واقعی و وراثت پذیر مشخص گردد
    کلیدواژگان: تصحیح داده ها، پارامترهای سازگاری، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، ضریب تغییرات ژنوتیپی، تجزیه مرکب
  • زهرا مرزبان، محمدرضا اصغری پور*، احمد قنبری، علیرضا نیکویی، محمود رمرودی، اسماعیل سید آبادی صفحات 311-330
    چکیده
    اهداف
    یکی از مشکلات اساسی حال حاضر، آلودگی اکوسیستم های آبی و خاکی به دلیل ورود آلاینده های ناشی از فعالیت های انسان است. مدیریت کشاورزی برای استفاده بهینه از منابع و کاهش اثرات محیطی، افزون بر حفاظت از منابع، افزایش درآمد کشاورزان منطقه را به همراه دارد. با توجه به محدودیت منابع و اثرات محیطی فعالیت های کشاورزی بر اکوسیستم ها تعیین الگوی کشت مناسب ضروری است.
     
    مواد و روش ها: در این مقاله با استفاده از برنامه ریزی غیرخطی چندهدفه (MOP) با هدف حداکثرسازی سودخالص و حداقل سازی اثرات محیطی موثر بر اکوسیستم از جمله سمیت آب، سمیت خشکی، اسیدی شدن/غنی شدن خشکی، اشغال زمین، اسیدی شدن آب و غنی شدن آب، الگوی کشت بهینه محصولات زراعی آبی شرق استان لرستان پیشنهاد شده است.
     
    یافته ها: در الگوی کشت پیشنهادی MOP، سطح زیر کشت چغندرقند 22 و لوبیا 2 درصد نسبت به الگوی جاری افزایش و سطح زیر کشت کلزا 50 درصد، سیب زمینی 34 درصد، نخود 21 درصد، جو 4 درصد و عدس 3 درصد نسبت به الگوی جاری کاهش یافت. با اجرای الگوی پیشنهادی MOP در منطقه انتشار فلزات سنگین و آفت کش ها به اکوسیستم آبی 19669315 تن و اکوسیستم خاکی 57807822 تن، انتشار SO2 به هوا 3627 تن، انتشارPO4-  به خاک 1003 کیلوگرم در منطقه نسبت به وضع موجود کاهش خواهد یافت.
     
    نتیجه گیری: با توجه به یافته های این مطالعه توجه به حفاظت از اکوسیستم در بهینه سازی الگوی کشت امری ضروری است. با استفاده از مدل پیشنهادی می توان علاوه بر انتخاب الگوی مناسب و استفاده بهینه از منابع آب و زمین، در راستای افزایش سود و کاهش اثرات محیطی بر اکوسیستم گام برداشت.
    کلیدواژگان: سمیت آبی، سمیت خاکی، کاربری زمین، یوتریفیکاسیون، بهینه سازی، سود خالص
  • فاطمه فتحی *، منصور زیبایی صفحات 331-345
    اهداف

    منابع آب و خاک ازمهمترین منابع کشاورزی هستند که حفاظت از آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در این پژوهش تلاش شده است با اهداف چندگانه، الگوی کشت همسو با کشاورزی پایدار برای دشت فیروزآباد تعیین گردد. هدف اقتصادی این پژوهش حداکثرسازی سود و اهداف زیست محیطی شامل کاهش آب مصرفی، کودشیمیایی و آفت کش ها در نظر گرفته شد.

    مواد و روش ها

    با توجه به این که نبود قطعیت جزء جدایی ناپذیر تصمیم گیری در بخش کشاورزی به شمار می آید، لذا این نااطمینایی با الگوی فازی در این تحقیق تعدیل شد. شرایط کم آبیاری و تنش آبی و همچنین اتخاذ سیستم آبیاری مناسب با متغیرهای متفاوت تصمیم وارد مدل شدند و با در نظرگرفتن حد بالا و پایین اهداف به شکل فازی و نه اعداد قطعی شرایط واقعی دشت فیروزآباد در سال نرمال و کم آبی مدلسازی شد.

    یافته ها

    الگوی بهینه کشت با استفاده ازبرنامه ریزی فازی برای سال های دارای شرایط نرمال و کم آبی ارایه گردید. بگونه ای که درجه عضویت هر سه هدف تقریبا به یک میزان ایجاد رضایتمندی را نشان دادند. الگوهای کشت ارایه شده در شرایط کم آبی شامل گندم 25، گندم 49، جو 44، ذرت 3، چغندرقند 48 و برنج می باشد و همین محصولات با سطوح مختلف کم آبیاری در سال نرمال پیشنهاد شد. نتایج حاکی از آن است که الگوی ارایه شده با میانگین ده ساله دشت فیروز آباد تفاوت آشکاری ندارند و محصولات انتخابی بر اساس سیستم های مختلف آبیاری و تنش آبی انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    جهت همسویی با کشاورزی پایدار و حفاظت از منابع آب و خاک، لزوما نیازی به تغییر الگوی کشت منطقه نخواهد بود و با انتخاب نوع سیستم آبیاری مناسب، زمان آبیاری و تغییر سهم سطوح زیرکشت دشت به محصولاتی متناسب با الگوی ارایه شده توسط مدل فازی می توان به کشاورزی پایدار دست یافت.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فازی، دشت فیروزآباد، کشاورزی پایدار، منبع آب، منبع خاک
  • حسین بیرامی *، محمد حسن رحیمیان، معصومه صالحی، رستم یزدانی بیوکی، مهدی شیران تفتی، مجید نیکخواه صفحات 347-357
    اهداف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دورهای مختلف آبیاری با روش قطره ای (تیپ) بر عملکرد و اجزاء عملکرد کینوا (رقم تیتیکاکا) در کشت بهار در یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایشات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دورهای مختلف آبیاری (3، 7، 10، 14، 17 و 20 روز) و در سه تکرار انجام گردید. آب آبیاری دارای هدایت الکتریکی 10 دسی زیمنس بر متر بود. در پایان فصل رشد پارامترهایی مانند ارتفاع بوته، طول و عرض پانیکول، تعداد پانیکول در بوته، قطر ساقه، وزن هزار دانه، زیست‌توده، عملکرد دانه و شاخص برداشت اندازه گیری و اثر دور آبیاری بر این پارامترها بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان‌دهنده اثر معنی دار حجم آب آبیاری بر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از عرض پانیکول و تعداد پانیکول در هر بوته بود. بیشترین مقادیر زیست‌توده در دور آبیاری 10 روز (7/9 تن در هکتار)، عملکرد دانه در دور آبیاری سه روز (2/3 تن در هکتار) و شاخص برداشت در دور آبیاری سه روز (1/39 درصد) مشاهده شد. کمترین مقادیر زیست‌توده (8/6 تن در هکتار)، عملکرد دانه (7/1 تن در هکتار) و شاخص برداشت (2/25 درصد) در دور آبیاری 20 روز  مشاهده شد.  ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه با وزن هزار دانه (**821/0=r) و طول پانیکول (**711/0=r) همبستگی بالایی داشت.

    نتیجه گیری

    در تیمارهای مختلف دور آبیاری، شاخص بهره وری آب بین 24/0 تا 62/0 کیلوگرم بر مترمکعب کینوا متغیر بود. بر اساس این شاخص، مقادیر بهینه دور آبیاری کینوا و حجم آب مصرفی توسط سیستم قطره ای (تیپ) به ترتیب در حدود 14 روز و 4350 مترمکعب در هکتار به دست آمد که در شرایط مشابه با این پژوهش، قابل توصیه می‌باشد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، اجزای عملکرد، حجم آب مصرفی، کینوا
  • سهراب مام نبی، صفر نصرالله زاده *، کاظم قاسمی گلعذانی، یعقوب راعی صفحات 359-378
    اهداف

    ارزیابی تاثیر تیمارهای کودی بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی، اجزای عملکرد، عملکرد بوته و روغن کلزا (رقم دلگان) تحت سطوح مختلف فراهمی آب از اهداف این تحقیق بود.

    مواد و روش ها

    دو آزمایش مزرعه ای در سال های 1397 و 1398 به صورت کرت های خرد شده بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. سطوح آبیاری، آبیاری بعد از تبخیر 70 ، 100 ، 130 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاسA به کرت های اصلی و تیمارهای کودی F0: شاهد، F1: کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر)، F2: تلقیح با باکتری های تقویت کننده رشدگیاه (PGPR)، F3: ورمی کمپوست و F4: تیمار تلفیقی (3/1 کود شیمیایی + 3/1 ورمی کمپوست + تلقیح PGPR) به کرت های فرعی اختصاص داده شدند.

    یافته ها

    دمای برگ تحت تنش خشکی افزایش یافت، اما میزان نیتروژن و فسفر برگ‌های کلزا، درصد آب برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه و برگ در بوته، طول و تعداد خورجین ها در بوته، تعداد دانه در خورجین و بیوماس بوته و به تبع آنها عملکرد دانه کاهش یافتند. کاربرد تیمارهای کودی به ویژه تیمار تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی (F4) همه ی این صفات را بهبود بخشید (بجز قطر ساقه) و منجر به افزایش عملکرد بوته کلزا بخصوص در تنش متوسط (I3) و شدید (I4) شد. درصد روغن نیز در تیمارهای تلقیح شده با باکتری محرک رشد بهبود یافت.

    نتایج

    افزایش درصد روغن و عملکرد دانه در نهایت موجب افزایش عملکرد روغن گیاهان کلزا شد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ترکیب کودهای شیمیایی و زیستی می تواند روشی موثر در بهبود عملکرد مزرعه ای و اقتصادی (روغن) گیاهان کلزا در شرایط تنش خشکی باشد.

    کلیدواژگان: خشکی، کلزا، ورمی کمپوست، صفات مورفولوژیکی، عملکرد، روغن
|
  • Yousef Nasiri * Pages 1-19
    Background and Objective

    Evaluation of hairy vetch (Vicia villosa Roth) effect on weed control, yield, yield components and essential oil of coriander (Coriandrum sativum L.) in mixed cropping were important objectives of this study.  

    Materials and Methods

    Experiment was carried out as a split plot based on randomized complete block design (RCBD) with 3 replications at the field of Agricultural and Natural Resources Research of Meshginehshahr in 2018. The effect of weed control as the main factor was included two levels of control and non-control of weeds and different planting pattern in 7 level: coriander sole cropping, hairy vetch sole cropping, intercropping of coriander and hairy vetch (1:1) with different spacing of plants on hairy vetch rows including 5 (A), 7.5 (B), 10 (C), 12.5 (D) and 15 (E) cm, were as sub factor.  

    Results

    The highest number of lateral branches and essential oil percentage (0.29%) of coriander were obtained in E, number of umbrella per plant in all intercropping treatments, and the number of grains per umbrella in C and D treatments. The highest biological yield (3013 kg.ha-1) and grain yield (689.2 kg.ha-1) of coriander were obtained in sole cropping with weed control treatment, and the highest essential oil yields were obtained in sole cropping (1.85 kg.ha-1) and intercropping of coriander with hairy vetch at 15 cm distances on rows (1.86 kg.ha-1) in weed control conditions. The lowest weed biomass was recorded in intercropping with 5 cm distances of seeds on rows of hairy vetch without any differences with 7.5 and 10 cm distances of seeds, which led to decreases of weed biomass by 14.2 and 9.2 % compared to sole cropping of coriander and hairy vetch, respectively. Land equivalent ratio (LER) based on biological yield in all intercropping treatments was greater than 1 and indicated the superiority of intercropping over sole cropping in both crops in the studied treatments.  

    Conclusion

    In general, to achieve higher yield of coriander essential oil in intercroping with hairy vetch, planting distance of 15 cm of hairy vetch under weed control and planting distance of 5 cm of hairy vetch without weed control are appropriate. For more control on weed, planting of hairy vetch at distances of 5, 7.5 and 10 cm will be effective in intercroping with coriander.

    Keywords: Coriander, Essential Oil, Grain Yield, Land Equivalent Ratio (LER), Vetch, Weed Biomass
  • Yagoub Raei *, Mehdi Sayyadi Ahmadabad, Kazem Ghassemi Golezani, Saeid Ghassemi Pages 21-40
    Background and Objective

    In order to evaluate the effect of application of biological and chemical nitrogen fertilizers on the intercropping of pinto bean and black mustard, this experiment was conducted.

    Materials and Methods

    The first factor was considered at four levels: No fertilizer, bio-fertilizers (azotobarvar 1 and barvar 2), bio-fertilizer + 50% chemical fertilizers urea (125 kg.ha-1) and bio-fertilizers + 100% chemical fertilizers urea (250 kg.ha-1). The cropping pattern was also classified as the second factor in four levels: pure bean, pure black mustard, incremental intercropping with a ratio of 50% black mustard, optimum density of pinto bean mono-cropping, and an incremental intercropping with optimum density of two species in mono-cropping.

    Results

    Ground cover percentage, leaf chlorophyll index and grain yield in pinto bean and black mustard and also the oil yield of black mustard increased by application of bio-fertilizer + 100% urea fertilizer. The lowest seed oil content was obtained from bio-fertilizer + 100% chemical fertilizer treatment. The highest percentage ground cover of pinto bean and black mustard (93.08%) and maximum leaf chlorophyll index of pinto bean (23.61) were obtained in incremental intercropping with optimum density of two species in mono-cropping. The highest grain yield of pinto bean (3269.92 kg.ha-1) and black mustard (2066.65 kg.ha-1) and yield of black mustard oil (865.65 kg.ha-1) were obtained in their pure cultivation.

    Conclusion

    Based on the land equivalent ratio and relative value total indices, it was evident that intercropping of pinto bean and black mustard was more beneficial than mono-cropping.

    Keywords: Bio-fertilizers, Black mustard, Chemical Fertilizers, pinto bean, Seed Oil
  • Saeed Sharafi * Pages 41-60
    Backgroubd & Objective

    Due to the importance of a legume-cereal intercropping system, and in order to the investigate of forage yield in intercropping of maize (Zea mays. L) and snail medic (Medicago scutellata) an experiment counducted in Arak conditions.

    Material & Methods

    In this study, treatments were three different irrigation levels, including 50%, 75%, and 100% water requirement of maize as the main plot, cropping patterns of maize and snail medic including sole-cropping maize with and without hoeing, the cropping pattern of 100% maize with 50, 75 and 100% snail medic without hoeing, sole-cropping snail medic with and without hoeing as the subplot. The experiments conducted in splitplots design based on randomized complete blocks with three replications in two years.

    Results

    The results showed that the highest wet and dry forage weights in the treatment with 100% water requirement and the cropping pattern of 100% maize with 100% snail medic were obtained in the first year of the experiments (67 and 14.94 tons per hectare). In addition to the effective application of land (land equivalent ratio = 1.45), wet and dry forage weights increased by 5.83% and 5.02%, respectively. The analysis of forage quality showed that with decreasing portion of the snail medic, the percentage of protein and fiber increased by 10.91% and 29.63%, respectively. The highest percentage of acid detergent fiber and neutral detergent fiber in the treatment of maize with hoeing (46.46% and 69.7%, respectively), the highest percentage of crude ash in the treatment of maize sole cropping without hoeing (11.72%) and the highest percentage of digestible matter in snail medic sole cropping without hoeing (36.63) were recorded in the treatment with 100% water requirement in the second year of the experiments. Also, in treatments with 75% and 100% water requirement in maize sole cropping with hoeing, wet forage weight were respectively 1.62 and 2.55 times the treatment with 50% water requirement of maize sole cropping with hoeing. This increase for snail medic sole cropping with hoeing was 1.82 and 2.76, respectively.

    Conclusion

    According to the results, using of the crop with low water requirement like snail medic in intercropping system increase the quality and quantity of forage and the optimization of water consumption, and it will also control the weeds.

    Keywords: Deficit Irrigation, Forage Quality, LER, Protein Percentage, Sustainable Agriculture
  • Hassan Dehghanian, Morteza Barmaki *, Adel Dabbagh Mohamadi Nasab, Jamal Seifdavati Pages 61-76
    Background and Objective

    This study was conducted to evaluate the quantity and quality of forage and to determine the best cultivation pattern of Grass Pea mixed with some winter cereals including barley, oats and triticale.

    Materials and Methods

    The experiment was conducted as randomized complete design with 13 treatments and three replications in the research farm of Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran. Treatments included mono cropping of grass pea, barley, oat and triticale, and mixed grasspea cultivation with each cereal in three seeding ratios (grain: grass pea; 25: 100, 50: 100, and 500:80).

    Results

    The LER based mixing system productivity and forage quality indexes such as crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and acidic fiber (ADF) content, total forage digestibility (TDN) and other qualitative traits were affected by the type of mixed culture. As such, most of these qualitative traits belonged to sole culture of grass pea. Increasing the proportion of grass pea in mixture intercrops improved forage quality.

    Conclusion

    Among of mixed treatments, two mixing patterns including 80% barley + 50% grass pea and 80% oats + 50% grass pea, had the highest quantity and quality of forage. Also, these cropping patterns showed the highest LER (1.34 and 1.40, respectively) compared to pure and other mixed cropping treatments. Therefore, based on the results of this study, it can be concluded that the mixing of grass pea with winter cereals at the 80% cereal + 50% legume as one of the most efficient and sustainable cropping systems in terms of high quality and quantity forage production, Advised farmers in arid and semi-arid regions.

    Keywords: Productivity, Crude Protein, Cell Wall, Forage Digestibility, Land Equivalent Ratio (LER)
  • Bahman Pasban Eslam * Pages 77-86
    Background and objective

    The present research was done in order to determine the optimum planting date, seed amount and to evaluate the grain and oil yields of spring rapeseed in saline and marginal areas around Urmia lake.

    Materials and Methods

    The RGS003 genotype was used for cultivation. The experiment was conducted as split plot based on a RCBD design in three replications with two factors including sowing date (30 March and 9 and 19 April) and seed amount (4, 6, 8 and 10 Kg seeds per hectare). The study was carried out in East Azarbaijan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center (Khosrow Shah Station) during 2018 and 2019 cropping seasons.

    Results

    The results indicated that the green field cover percent, Leaf chlorophyll index, plant height, pods per plant, 1000 seeds weight, grain oil percent and grain and oil yields were decreased significantly by delaying planting date from March 30 to April 19. Also this delay led to a significant decrease in grain and oil yields at all seed amounts. The highest amounts of grain and oil yields achieved from March 30 planting time and 6 Kg seeds per hectare. Correlations among the green field cover percent, Leaf chlorophyll in mid flowering stage with grain and oil yields were significantly positive. These indices had an important role in yield determining.

    Conclusion

    It is concluded that 30 March planting date and 6 Kg.ha-1 seeds amount can be suggested for spring rapeseed cultivation in saline and marginal areas around Urmia Lake and lands with similar climate.

    Keywords: Grain Yield, Green Field Cover Percent, Planting Date, seed density, Seed Oil Percent
  • Taha Izan, Abdollah Javanmard *, Fariborz Shekari, Amin Abbasi Pages 87-111
    Background and objectives

    The environmental and economic impacts of chemical fertilizers application have encouraged agronomists and growers to evaluate the use of alternative nutrient sources. The objectives of this study were to evaluate the effects of biological, chemical and organic fertilizers, as alone and integrative application on yield, yield components and physiological traits of sunflower under different irrigation levels.  

    Materials and methods

    A two- field experiments were carried out as split plot based on randomized complete blocks design (RCBD) with three replications at the Piranshahr agricultural research station, West Azarbaijan province, Iran, during during 2016 and 2017. The main plots included different irrigation levels (Irrigation at 85, 70 and 55% field capacity) and the sub plots were including different fertilization levels: 100% of recommended chemical fertilizer (255, 25 and 25 kg ha-1 urea, triple superphosphate and potassium sulfate, respectively), 10 ton ha-1 vermicompost, 15 ton ha-1 vermicompost, biosuper+ azotobacter biofertilizer, 10 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter, 15 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter, 10 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter, 10 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter+ 50% chemical fertilizer and 15 ton ha-1 and vermicompost+ biosuper+ azotobacter+ 50% chemical fertilizer.   

    Results

    The results demonstrated that the irrigation at 55% of field capacity significantly decreased the plant height, stem diameter, head diameter, thousand seed weight, seed yield, biological yield, chlorophyll a, chlorophyll b, relative water content, head weight and number of seeds per head of sunflower. The highest achene yield of sunflower (4230 kg ha-1) was achieved in the normal irrigation with application of 15 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter+ 50% chemical fertilizer. Also, the lowest achene yield (3051 kg ha-1) was observed in the severe stress conditions (Irrigation at 55% of field capacity) with application of chemical fertilizer. In addition, the highest (46.3 g) and the lowest (41.4) thousand seed weight was achieved in the irrigation at 85% field capacity with application of 15 ton ha-1 vermicompost+ biosuper+ azotobacter+ 50% chemical fertilizer and irrigation at 55% field capacity with application of chemical fertilizer, respectively.  

    Conclusion

    The results of this study showed that the highest gross return was achieved by application of 100% chemical fertilizer (255, 25 and 25 kg ha-1 urea, triple superphosphate and potassium sulfate, respectively) and biofertilizers in the normal irrigation conditions (85% of field capacity).

    Keywords: Achene Yield, Economic Analysis, Field Capacity, Integrate Application, Sustainable Agriculture, Severe Stress
  • Reyhane Karami, Majid Majidian *, Mahyar Moshtaghi Pages 113-131
    Objective & Background

    The aim of this study was to investigate the effect of the combined application of nitrogen and potassium biofertilizer at different levels of nitrogen and potassium chemical fertilizer on leaf yield and qualitative characteristics and of tobacco PVH19 cultivar.

    Materials & Methods

    a field study was done in 2016-2017 cropping seasons. A randomized complete block design with 11 treatments and three replications was used at Tobacco Research Institute in Rasht. Treatments were combined of nitrogen and potassium fertilizer, potassium biofertilizer (Potabarvar2= BK) and nitrogen biofertilizer (Azetobarvar= BN). Treatments include: T1: control, T2:FK100+ FN100T3:FN100+FK75+BKT4:FN100+FK50+BKT5:FK100+FN75+BNT6:FK100+FN50+BNT7:FN75+BN+FK75+BKT8:FN75+BN+FK50+BKT9:FN50+BN+FK75+BK T10: FN50+BN+FK50+BK T11: BK+BN.

    Results

    Mean comparison showed that maximum yield of green leaf (47867 kg.h-1) was obtained from FN100+FK50+BK treatment. Maximum dry matter income FN50+BN+FK50+BK treatment was 6695.5 kg.ha-1. Result of qualitative analysis showed that the highest percentage of nicotine, reducing sugars and nitrogen percentage treatments were in FN75+BN+FK75+BK combined treatment. Result showed that maximum of percentage of potassium in leaves was obtained from FN50+BN+FK75+BK treatment.

    Conclusion

    Results of this experiment showed that, using integrated biofertilizer and chemical fertilizer without significant decline in leaf yield of tobacco, could be reduce chemical fertilizer and its impacts on environment. Based on the results obtained from this study in order to increasing leaf yield and qualitative characteristics and of tobacco PVH19 cultivar was obtained from FN50+BN+FK50+BK treatment and was suggested in Rasht reign conditions.

    Keywords: Biofertilizer, Leaf Yield, Nicotine, Reducing Sugars, Tobacco
  • Abdollah Hassanzadeh Ghortepeh *, Reza Amirnia, Saeid Heydarzadeh Pages 133-146
    Background & Objective

    Essential elements in animal manure are needed at sufficient levels to complete the plant growth cycle and have an important effect on improving the quantitative and qualitative yield of Chicory plant. Thus, this study was done to investigate the effect of different levels of irrigation and animal manure on physiological characteristics of chicory.

    Materials & Methods

    A factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the Faculty of Agriculture, Urmia University of Agriculture in 2017. Experimental treatments consisted of three levels of moisture (50, 70 and 90% of field capacity) and four levels of manure application (0, 10, 20 and 30 ton.ha-1).

    Results

    The results showed that with delay in irrigation the content of photosynthetic pigments and DPPH radical scavenging were significantly decreased. However, the highest amount of malondialdehyde and hydrogen peroxide was obtained under severe stress conditions. Application of 30 ton/ha of manure increased chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid levels. The amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde decreased significantly with increasing amounts of animal manure. Total phenol, flavonoid, phosphorus and potassium content increased by 39, 29, 25 and 27% in optimum irrigation conditions and 28, 25, 16 and 23% in moderate stress conditions and 22, 18, 14 and 20% in severe stress conditions, respectively, by application of 30 ton/ha of manure compared to the control treatment. Maximum protein percentage (19.66%), biomass yield (2506.83 kg.ha-1) and protein yield (493.04.04 kg.ha-1) were obtained at 30 ton/ha/ manure under optimum irrigation conditions.

    Conclusion

    Therefore, according to the findings of this study, in the condition of water deficiate, application of animal manure in the condition of water deficiate, improved Cichorium medicinal plant performance and stability.

    Keywords: Antioxidant, Animal Manure, Drought Stress, Sustainable Agriculture
  • Zahra Vatanpour *, Rouhollah Motafakker Azad, Sodabe Jahanbakhsh Godeh Kahriz, Ali Movafeghi, Mohsen Sabzie Nojah Deh Pages 147-168
    Background and Objective

    The aim of this study was to evaluate the effects of growth-enhancing bacteria on reducing the negative effects of cadmium heavy metal in two varieties of bread wheat.

    Materials and Methods

    The experiment was performed on a completely randomized basis with three replications in the Mohaghegh Ardabili University.The experimental factors included two wheat cultivars (Gonbad and Karim),four levels of CdCl2.H2O (0, 75, 150 and 300 µm) and three bacterial levels (control ,Azotobacter Crococum and Pseudomonas potida).The grain yield, the amount of cadmium absorbed in the root,stem and seed organs and the activity of antioxidant enzymes were measured.

    Results

    The maximum grain yield was observed in spike using Azotobacter. Examination of the results of the effect of cadmium on the measured agricultural traits showed the maximum of these traits in the control and the minimum in the highest concentration of cadmium. The highest amount of soluble sugars in both cultivars was obtained in the presence of cadmium and the lowest amount in the control treatment and Azotobacter was superior to Pseudomonas in this regard. Bacteria reduced proline in the presence of cadmium. In the case of antioxidant enzymes, the presence of cadmium increased the amount of catalase and peroxidase but reduced the amount of polyphenol oxidase.

    Conclusion

    In general, the presence of bacteria reduced the toxicity of cadmium and the effect of the bacterium on the absorption of cadmium was significant and it was found that the Karim cultivar was more resistant to stress than the Gonbad cultivar.

    Keywords: Grain Yield, Antioxidant enzymes, Bacteria, Proline, Wheat, Cadmium
  • Mousa Torabi Giglou *, Rasoul Heydarnajad Giglou, Behrouz Esmaeilpour, Rasoul Azarmi Pages 169-184
    Background and Objective

    In order to evaluate the effect of Kitoplas growth stimulus under conditions of low irrigation stress on yield, morphological characteristics, and essential oil content of peppermint herb, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications.
     

    Materials and Methods

    Treatments included three levels of irrigation (intervals of 7, 14, and 21 days) and Kitoplas (0, 5, and 10 milliliters per liter).During the experiment, the spray was performed in three steps with a time interval of 15 days. One week after the last spraying, traits such as chlorophyll index, main stem diameter, stomatal resistance, the biological and economic yield of the plant, essential oil content, and percent were evaluated for each sample.

    Results

    The results of the experiment showed that the interaction of water stress and growth stimulation treatment of Kitoplas on the physiological and morphological traits studied in the present study had a significant effect. The results of traits mean comparison showed that the highest amount and percentage of essential oil was observed in plants treated with 10 ml.L-1 of Kitoplas, which was 1.01 mg per 30 g of samples and 3.38%, respectively. On the other hand, with increasing water stress, flower spike length, plant dry weight, total chlorophyll, and stomatal conduction decreased significantly. Treatment with a 10 ml.l-1 Kitoplas growth stimulus under the terms of irrigation every 14 days, increased total chlorophyll index, fresh and dry weight, the number of nodes, and internodes.

    Conclusion

    in the study of menthol and menthol esters in treated and irrigated plants, the highest amount of menthol (25.31%) was observed in plants under the interaction of Kitoplas growth stimulus ether (5 ml) Under irrigation conditions, it was observed after every 7 days.

    Keywords: Essential Oil, Growth Stimulus, Kitoplas, Peppermint, Water Stress
  • Fateme Rahmani, Mahnaz Karimi *, Hossein Moradi Pages 185-202
    Background and Objective

    The present study was performed to investigate the effect of growth media and humic acid on growth, flowering and vase life of lilium.

    Materials and Methods

    The experiment was conducted as factorial in completely randomized design with four replications.The first factor was wood chip compost (0, 25, 50, 75 and 100%) and the second factor was humic acid at three levels (0, 250, 500 mg L-1). The control treatment consisted of peat moss + perlite (2: 1 V/V).

    Results

    The results showed that the effect of growing media, humic acid and their interaction on stem height was significant. The highest stem height was observed in control medium at concentrations of 250 and 500 mg L-1 humic acid. The effect of media on the number of buds was significant. The highest number of buds was obtained in 25% and 75% of compost. The highest vase life was obtained in 100% compost and 500 mg L-1 humic acid. The lowest vase life was obtained at control treatment and 0 mg L-1 humic acid concentration. The highest amount of calcium was observed in 75% of compost and 500 mg L-1 humic acid. The highest leaf nitrogen was obtained in 100% compost and 500 mg L-1 humic acid.

    Conclusion

    According to the results, wood chip compost and humic acid are effective in improving the qualitative and quantitative characteristics of lilium and can be substituted for peat moss.

    Keywords: Cut Flowers, Growing Media, Nitrogen, Peat, Perlite
  • Parisa Lotfollahi, Elnaz Movahedzadeh, Solmaz Azimi * Pages 203-215
    Objectives

    Investigating the relationship between diversity, total number of mites and number of adult and immature mites with the type of culture were the main objective of this experiment.

    Materials and Methods

    In order to determine the frequency and diversity of Oribatida mites, regular and random sampling of different soil horizons belonging to 21 habitats of Marand region of East Azerbaijan province was performed in the summer of 2014. Sampling was performed by digging soil profiles and sampling from different horizons. After extracting the mites from the soil samples, microscopic slides of them were prepared and identified. Then, the texture type of the studied soils was determined. Finally, after calculating the Shannon-Wiener diversity index, the relationship between diversity, total number of mites and number of adult and immature mites with the type of culture was investigated using MSTAT-C software.

    Results

    59 species belonging to 44 genera and 28 families were collected and identified, most of which were adults. Among them Epilohmania cylindrica cylindrica and Discoppia (Cylindrappia) cylindrica species have the highest relative abundance. The dominant mite D. (Cylindroppia) cylindrica had the highest percentage in wheat fields. 9 species were collected only from pastures, 11 species only from wheat fields, 4 species only from sunflower fields and 4 species only from gardens. The highest diversity indices were obtained in mixed garden 3, sunflower fields and pastures and the lowest diversity indices were obtained in wheat fields. The diversity and number of adult and immature mites did not show significant differences in different cultures and horizons. The total number of mites did not show a significant difference in different cultures, but different horizons showed a significant difference in the total number of mites at a probability level of 5%. The second horizon had the highest number of mites and the third horizon showed a smaller number. The highest variability was observed in the second horizon and the lowest variability was observed in the third horizon. Among the cultures, sunflower had the highest number of mites. The interaction effect of cultivation and horizon was not significant in any of traits. The highest total number of mites was observed in the second horizon with clay loam texture in which the number of adult mites was more than immature mites. The greatest variability was observed in the first horizon with sandy clay loam texture.

    Conclusion

    Based on the index of species diversity and frequency of mites obtained, it can be concluded that the types of crops and localities studied are on the same level in terms of contamination or non-contamination with chemicals and heavy metals. The difference in the frequency and variety of oribatid mites in different horizons is due to the sensitivity of these mites to moisture. Moisture in the upper soil horizon at the time of sampling has led to the migration of these mites to the second horizon with higher moisture content.

    Keywords: Diversity Index, Ecosystem, Organism, Pollution, Soil texture
  • Shapour Zarifian *, Javad Rostami, Esmail Pishbahar Pages 217-229
    Abstract
    Background and Obgective: The research goal was identification the factors affecting the use of modern irrigation systemsfor sustainable agricultural development in rural areas of Bostan Abad city.
     
    Materials and Methods
    The statistical population of the study was 19688 farmers on 43 villages of Bostan Abad city. The sample size was determined, 227 farmers by using Cochran formula and were selected by Sampling stage method. Data collected by a questionnaire with reliability coefficient 0.75. According to the nominal scale of dependent variable, Logit regression model was used to test the research hypotheses.
     
    Results
    The results showed that 76% of respondents had high water scarcity problem. Eighty-six percent of the farmers believed that the technology would increase crop yields and reduce agricultural water use. About 58 percent of farmers accepted pressure irrigation.
     
    Conciusion: Logit regression analysis showed variables: source of water, visibility of technology effects, the farmer's attitude, the amount of the loan, water ownership, employment, services, land water, extension class and  farmer  awareness of the technology have significant impact on the adoption of technology. These variables explained about 35% of the variance changes in the dependent variable.
    Keywords: Adoption, Agricultural Extension, Irrigation system, Logit Regression, Sustainable Agriculture
  • Zahra Hooshmandan Moghaddam Fard, Ali Shams *, Hafar Yaghoubi, Jalal Saba, Hossein Asakereh Pages 231-251
    Abstract
    Background and Objective
    Climate change has had a significant impact on agriculture, and farmers are reacting differently. The purpose of this descriptive correlational study is to identify the Adaptation strategies used and the factors affecting farmers' behavior in this area.
     
    Materials and Methods
    The statistical population of this apllied-correlational study consisted of all farmers of Zanjan province who 393 were selected by using Krejcie and Morgan sampling table and were selected through a multi-stage randomized sampling method.
     
    Results
    The results showed that farmer's use of 14 adaptation strategies was above average and in other 15 strategies was below average and 79.1% of farmers had used adaptation strategies on average. Correlation coefficient showed that climate perception, training attendance, adaptation knowledge, access to credit, non-agricultural income, agricultural income, rainfed land area, irrigated land area, access to inputs, use of information resources, social capital, soil quality of farm, farm expericne, household size and exposure to climate change had positive and significant relationship with farmers' adaptation strategies. Multiple linear regression showed that access to inputs, use of information resources, irrigated land area, social capital, training attendance, exposure to climate change and rainfed land area explainded 51.4% of the variance of farmers' adaptation behavior.
     
    Conclusion
    This study showed that the higher the human, social, and physical capital of farmers, and the more they have been affected by climate change in recent years, the more they use adaptation strategies. It is suggested that more planning be done to increase the human and social capital of farmers, as well as to inform farmers about the long-term effects of climate change on the agricultural sector.
    Keywords: Zanjan Province, Climate Change, Adaptation Behavior, Effective Factors, Farmers
  • Shahroz Khorami *, Hossein Raheli, Donya Bayazidnejad Pages 253-266
    Abstract
    Background and Objective
    The purpose of this study was to identify the factors affecting the e-commerce boom for agricultural products in the world trade environment with an emphasis on agricultural sustainability. Agricultural products paid in 2018-19.
     
    Materials and Methods
    The statistical population of the study consisted of companies and experts in e-commerce, from 236 identified companies 94 cases were obtained using Cochran formula and the samples were completely randomly collected. A researcher-made questionnaire was used to collect data. In order to analyze the data, exploratory factor analysis and Friedman test were used.
     
    Resykts: The validity of the questionnaire was used by experts in the field and Cronbach's alpha coefficient of 0.82 was used to determine the reliability of the questionnaire. It was confirmed. In this study, the factors affecting e-comerce were identified by exploratory factor analysis, which included various aspects, economic, political, educational, product features, environmental, infrastructure and security, and marketing.
     
    Conclusion
    The results showed that total factors affecting e-commerce comprised of 25 factors can be classified into eight groups and Friedman test showed that they included economic, political, educational, and attributes, respectively. Product, environment, infrastructure and security and marketing.
    Keywords: Sustainable Agriculture, E-Commerce, Agricultural Products, Exploratory factor analysis
  • Fatemeh Kashiri Kolaei, Seyed-Ali Hosseini-Yekani *, Seyed Mojtaba Mojaverian Pages 267-293
    Abstract
    Objective &
    Background
    In the present study, considering the importance of virtual water consumption management and the need to pay attention to the issue of uncertainty in the agricultural sector, a cropping pattern to optimize virtual water consumption with emphasis on the uncertainty of rainfall and crop prices is presented for farmers in Sari Goharbaran.
     
    Materials &
    Methods
    In order to achieve the objective, a mathematical programming model under uncertain conditions has been used to minimize virtual water consumption and to achieve the certainty equivalent based on the tail value at risk measure. Some of the required data, such as the belief degree of farmers about different levels of price and rainfall, were collected through interviews with the farmers in the study area in 2018. Finally, groupings were made for the belief degree and scale of the farmers' land.
     
    Results
    The results indicated that the current cropping pattern is not optimal in terms of virtual water consumption and achieving certain profit. Comparison of the results of optimization of cropping pattern in different belief degree groups also showed that the proposed model in more subjective judgment groups and large scale land group, save more on virtual water consumption than more uncertain judgments and small scale land group.
     
    Conclusion
    According to the results of this study, farmers in the region do not use water optimally in conditions of uncertainty, and the necessary measures should be taken in this regard.
    Keywords: Cropping Pattern, Goharbaran, Rainfall, uncertainty, Virtual Water
  • Amir Abbas Taghizadeh *, Ali Asghar Zeinanloo, Roghayeh Aminian Dehkordi Pages 295-309
    Abstract
    Background &
    Objective
    This study was conducted to investigate the effect of moving averages, olive yield, elimination of Biennial bearing effect and data purification to study yield stability of some olive genotypes.
     
    Materials &
    Methods
    For this purpose, 100 genotypes and cultivars during 6 years, from 1391 to 96, were planted at Tarom Research Station in Zanjan province. This experiment was performed based in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. After collecting performance data based on kilogram / tree, in order to correct the data and eliminate the noise caused by the Biennial bearing effect of annoying, data analysis was performed based on the original and corrected data, respectively.
     
    Results
    The results showed that the environmental component of the total variance for the corrected data decreased from 35.74% to 19.61%. Also, the heritability component increased from 15.02 to 38.51%. The paired t-test for the pair of corresponding years confirmed the significant difference between the mean and the corrected mean data. Using genotypic variation coefficient and mean yield, it was determined that at least three genotypes 'NO7', 'KHBA' and ' MANZANILLA' of state change are in stability. Also, with respect to eight other computational stability parameters, in most cases, genotypes were ranked with rank change
     
    Conclusion
    Finally, it was determined that interfering with or eliminating the Biennial bearing effects can significantly affect the selection of stable genotypes. According the importance of eliminating the effects of Biennial bearing during the study period, it is necessary to apply the calculations on genetic material to the corrected data to determine the truth of the genetic potential of genotypes to show true and heritability compatibility.
    Keywords: Coefficient of Variation Genotype, Combined Analysis, Data Correction, Genotype-Environment Interaction, Stability Parameters
  • Zahra Marzban, Mohammad Reza Asgharipour *, Ahmad Ganbari, Alireza Nikouei, Mahmoud Ramroudi, Esmaeel Seyedabadi Pages 311-330
    Abstract
    Background and Objective
    One of the major problems at present time is the pollution of aquatic and terrestrial ecosystems due to the introduction of pollutants of human origin. Agricultural management to maximize resources utilization and reduce environmental impacts, in addition to protecting resources, will increase the incomes of local farmers.
     
    Materials and Methods
    The present research, using nonlinear multi-objective programming (MOP) with aimed to maximize net profit and minimize environmental impacts, including the aquatic ecotoxicity, terrestrial ecotoxicity, terrestrial acid/nutrition, land occupation, aquatic acidification and aquatic eutrophication through optimum cropping pattern for the east of Lorestan Province.
     
    Results
    In the proposed MOP cropping pattern, urea under cultivation of sugar beet increased by 22% and bean 2% compared to the current pattern and urea under cultivation of canola reduced by 50%, potato 34%, chickpea 21%, barley 4% and lentil 3% compared to the current pattern. The implementation of this model in the region reduced the emissions of heavy metals and pesticides into the aquatic ecosystem (19669315 ton) and terrestrial ecosystem (57807822 ton), SO2 to the air (3627 ton) and PO4 to the soil (1003 kg) compared to the existing situation.
     
    Conclusion
    According to the results of this study, the conservation of ecosystems is necessary to optimize the cropping pattern. Using the proposed model, in addition to selecting the appropriate model and optimizing the use of water and land resources, we can take steps to increase profits and reduce environmental impacts on the ecosystem.
    Keywords: Aquatic Toxicity, Terrestrial Toxicity, Land Occupation, Eutrophication, optimization, Net Profit
  • Fatemeh Fathi *, Mansour Zibaei Pages 331-345
    Background and Objective

    Water and soil resources protecting in agriculture has particular importance. This study attempts to determine optimal crop patterns in Firozabad plain taking to account agriculture sustainability with three objectives. For this purpose, utilizing Fuzzy mathematical programming, profit-maximizing as the economic goal and reduction in water, fertilizer and pesticides uses as environmental goals were considered.

    Materials and Methods

    Deficit irrigation and water stress conditions, as well as the adoption of an appropriate irrigation system, was modeled with different decided variables to show the actual conditions of the plain in normal and drought years, by considering the upper and lower targets in the fuzzy model.

    Results

    Results showed that all the three objectives contribute approximately the same levels of satisfaction and there are no clear differences between crop patterns with and without dry farming. In the case of drought years, wheat 25, wheat 49, barley 44, corn 3, sugar beet 48 and rice, and the same products with different levels of deficit irrigations were recommended in the normal year. Optimal crop pattern was determined and comparing it with the average crop pattern in the past 10-year in the region.

    Conclusion

    To align with sustainable agriculture and protecting water and soil resources in Firozabad plain, it is not necessary to change the crop pattern of the area. The main difference is due to choose of an irrigation system, irrigation time, and changing the share of plains cultivation levels to products suitable.

    Keywords: Fuzzy Mathematical Programming, Firozabad Plain, Sustainable Agriculture, Water resource, Soil Resource
  • Hossein Beyrami *, Mohammad Hassan Rahimian, Masoumeh Salehi, Rostam Yazdani Biouki, Mahdi Shiran-Tafti, Majid Nikkhah Pages 347-357
    Background and Objective

    This study was done to investigate the effects of different irrigation frequency with tape system on quinoa yield and yield components in spring at Yazd.

    Materials and Methods

    The experiments were conducted as a randomized complete block design with different irrigation frequency (3, 7, 10, 14, 17 and 20 days) and in three replications. Electrical conductivity of irrigation water was 10 dS.m-1. At the end of the study, quinoa harvest was done manually and after drying, plant height, panicle length, panicle width, number of branch, number of panicle per plant, 1000-seed weight, dry biomass, grain yield and harvest index were measured and the effect of different irrigation frequency on these parameters were investigated.

    Results

    The results showed significant effect of irrigation interval on all studied traits except panicle width and number of panicle per plant. The highest biomass (9.7 ton.ha-1), seed yield (3.2 ton.ha-1) and harvest index (39.14%) were observed in 10, 3 and 3 days irrigation interval, respectively. The lowest biomass (6.8 ton.ha-1), seed yield (1.7 ton.ha-1) and harvest index (25.2 %) was observed in 20 days irrigation interval. Results of correlation coefficients showed that seed yield was highly correlated with 1000-seed weight (r = 0.821**) and Panicle length (r = 0.711**).

    Conclusion

    Water use efficiency of quinoa varied from 0.24 to 0.62 kg m-3 at different treatments of applied water. According to this index, the optimum irrigation frequency of quinoa and the applied water volume by the drip irrigation system (tape) were about 14 days and 4350 m3 ha-1, respectively, which is recommended under conditions similar to the this study.

    Keywords: Applied Water, Drip Irrigation, Quinoa, Yield Components
  • Sohrab Mamnabia, Safar Nasrollahzadeh, Ghasem Ghassemi-Golezani, Yaghoub Raei Pages 359-378
    Background and Objective

    The objective of this research was to evaluate the effect of fertilizer treatments on some morpho-physiological traits, yield and yield components and oil of rapeseed (cv. Delgan) under different levels of water supply.

    Materials and Methods

    A field experiments was conducted in two years of 2018 and 2019 as split-plot based on RCB design in three replications. Irrigation intervals as irrigation after 70, 100, 130 and 160 mm evaporation from class A pan were located in main plots and fertilizer treatments as F0: control, F1: chemical fertilizer (nitrogen and phosphorus) , F2: inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR), F3: vermicompost and F4: combined fertilization (1/3 F1 + 1/3 F3 + inoculation PGPR) were allocated to sub-plots.

    Results

    Leaf temperature increased under drought stress, but the amount of nitrogen and phosphorus in rapeseed leaves, leaf water content, plant height, stem diameter, number of branches and leaves per plant, length and number of siliques per plant, grains per silique, plant biomass, and subsequently grain yield per plant were decreased. Application of fertilizer treatments, especially the combination of bio-fertilizers and chemical fertilizers (F4), improved all these traits (except stem diameter) and resulted in increased rapeseed plant yield, particularly under moderate (I3) and severe (I4) stresses. Oil percentage was also improved in the treatments inoculated with the growth promoting bacteria.

    Conclusion

    Increasing oil percentage and grain yield eventually increased oil yield of rapeseed plants. It was concluded that combination of chemical and bio-fertilizers could be an effective method to improve field and economic (oil) performance of rapeseed plants under water stress conditions.

    Keywords: Drought, Rapeseed, Vermicompost, Morphological Traits Yield, Oil