فهرست مطالب

نشریه دانش زیستی ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم حبیبی بی بالانی*، پریسا محمدپور، فاطمه موسی زاده صیاد محله صفحات 1-13
    از موارد بسیار مهم در گردشگری روستایی و طبیعت گردی تفریح و تفرج در مناطق جنگلی و دارای پوشش درختی است از همین رو دانستن اسامی محلی به عنوان بخش از داده های زبان شناسی اجتماعی دارای می باشد که این نوع مطاعه، نوعی از مطالعات زبانی می باشد که آن را به عنوان یک موضوع فرهنگی می شناسند که دارای ارتباط تنگاتنگ با روابط اجتماعی جامعه ای که به آن زبان سخن می گوید است. یکی از مواردی که در گویش های محلی نقش مهمی دارد، اسامی درختان و درختچه ها می باشد. استان-های گیلان، مازندران و گلستان دارای خرده فرهنگ های متفاوت و نیز تنوع گویشی و لهجه های مختلف ولی دارای منشاء مشترک می باشند. در این تحقیق سعی شد که با مراجعه حضوری به مناطق مختلف این استان ها و انجام مصاحبه و نیز بررسی منابع معتبر اسامی محلی درختان و درختچه ها ثبت گردد. در این تحقیق 90 نام محلی برای درختان در استان گیلان (چابکسر تا آستارا) که عمدتا اسامی مورد استفاده در لهجه های مختلف گویشی می باشند، ثبت گردید.
    کلیدواژگان: نام محلی، درختان، استان گیلان، گویش
  • فاطمه رسولیان، علیرضا صادقی پور* صفحات 15-21

    بیماری سنگ کلیه یک مشکل جهانی است و وابسته به نژاد، منطقه جغرافیایی و یا فرهنگی نمی‏باشد. در پژوهش حاضر اثر آب معدنی چشمه کندوان بر جلوگیری از تشکیل کریستال‎های اگزالات کلسیم در موش‎های صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفته است. کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم توسط اضافه نمودن کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول در آب آشامیدنی به ترتیب به مدت 3 و 35 روز القاء شد. گروه کنترل توسط آب آشامیدنی تیمار شد. گروه کنترل بیمار کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول را در آب آشامیدنی به ترتیب 3 و 35 روز دریافت کردند. گروه تجربی کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول را در آب معدنی چشمه کندوان به ترتیب به مدت 3 و 35 روز دریافت کردند. بعد از 38 روز، حیوانات توسط اتر بیهوش شده و کلیه سمت چپ آنها خارج شده و در فیکساتیو قرار گرفت. نمونه‎ها برای مطالعات بافت‎شناسی آماده شده و توسط هماتوکسیلین - ایوزین رنگ ‎آمیزی شدند. نتایج نشان داد تیمار آب چشمه کندوان موجب کاهش تعداد کریستال‎های اگزالات کلسیم در بافت کلیه حیوانات تجربی در مقایسه با گروه کنترل بیمار می‎گردد. همچنین، تیمار آب معدنی کندوان آسیب توبولو - اینتراستیشیال را دربافت کلیه حیوانات تیمار شده کاهش می‎دهد. بنابراین، آب چشمه کندوان می‎تواند مانع تشکیل کریستال های اگزالات کلسیم در کلیه شود.

    کلیدواژگان: آب معدنی چشمه کندوان، اگزالات کلسیم، کریستالیزاسیون، سنگ کلیه، رت
  • علیرضا صادقی پور*، علی مازوجی صفحات 23-27
    شکیل سنگ‏های ادراری یک مشکل جهانی است و هیچ گروه نژادی، جغرافیایی و فرهنگی را در بر نمی‏گیرد. انواع متعددی از سنگ‏های ادراری بر اساس ترکیب شیمیایی وجود دارند. سنگ‏های آهکی معمول‏ترین سنگ‏های کلیه هستند که بیش از 80% سنگ‏ها را تشکیل می‏دهند. سنگ‏های اگزالات کلسیم معمول‏ترند. در طب سنتی ایران، گیاهان دارویی بسیاری برای درمان سنگ‏های کلیوی استفاده می‏شوند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره هیدرواتانلی بخش‏های هوایی گیاه دم اسب بر کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم در بافت کلیه موش های صحرایی نر نژاد ویستار می باشد. در پژوهش تجربی حاضر در ابتدا، عصاره هیدرواتانلی گیاه در غلظت های 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم تهیه شد. کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم توسط اضافه نمودن کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول در آب آشامیدنی به ترتیب به مدت 3 و 38 روز القاء شد. گروه کنترل توسط آب آشامیدنی تیمار شدند. گروه های تجربی علاوه بر آب آشامیدنی حاوی کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول توسط غلظت های 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه به روش درون صفاقی به مدت 41 روز تیمار شدند. بعد از 41 روز، حیوانات توسط اتر بیهوش شده و کلیه سمت چپ آنها خارج شده و در فیکساتیو قرار گرفت. نمونه ها برای مطالعات بافت شناسی آماده شده و توسط هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان دادند که تیمار عصاره موجب کاهش تعداد کریستال های اگزالات کلسیم در بافت کلیه حیوانات تجربی در مقایسه با گروه کنترل بیمار می گردد. همچنین، تیمار عصاره آسیب توبولو-اینتراستیشیال را در حیوانات تیمار شده کاهش می دهد. بنابراین، گیاه می تواند مانع تشکیل سنگ کلیه در حیوانات تیمار شده گردد
    کلیدواژگان: دم اسب، اگزالات کلسیم، کریستالیزاسیون، سنگ کلیه، موش صحرایی
  • شاهین یوسف خان، علیرضا شهاب لواسانی*، اورنگ عیوض زاده صفحات 29-43

    تاثیر جایگزینی آرد گندم با آرد کینوآ با نسبت های 20،15،10،5،0 درصد (وزنی/ وزنی) بر خصوصیات ریولوژیکی خمیرنان باگت شامل آزمون فارینوگراف (میزان جذب آب، زمان توسعه خمیر، زمان پایداری، درجه نرم شدن خمیر) و آزمون اکستنسوگراف (انرژی مصرفی، مقاومت به کشش، قابلیت کشش و عدد نسبت) بررسی شد. نتایج نشان داد با افزودن آرد کینوآ جذب آب افزایش می یابد. آرد جایگزین شده در آزمون فارینوگراف زمان توسعه خمیر و زمان پایداری خمیر را افزایش و درجه نرم شدن خمیر پس از 10 و 12 دقیقه را ابتدا افزایش سپس با درصد بالای آرد کینوآ کاهش می یابد. در آزمون اکستنسوگراف با افزودن آرد کینوآ انرژی نسبت به شاهد کاهش و مقاومت به کشش 5 و 10 درصد کینوآ افزایش و سپس کاهش می یابد می توان نتیجه گرفت افزودن آرد کینوا تا سطح5 درصد می تواند در تولید نان باگت ،جهت بهبود کیفیت نان باگت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آرد کینوآ، خصوصیات رئولوژیکی و حسی، سفتی بافت، نان باگت
  • مهتاب پازکی، مریم عیدی*، فهیمه باغبانی آرانی صفحات 45-51

    سرطان دهان یکی از انواع سرطان های سر و گردن می باشد. سرطان های سر و گردن، پنج درصد همه سرطان ها را شامل می شوند که تقریبا نیمی از آن ها در محدوده حفره دهان رخ می دهند. فاکتورهای زیادی در شروع و پیشرفت سرطان دهان دخیل هستند. یکی از مهمترین این فاکتورها، miRNAs و مکانیسم های وابسته به آن هستند. Mir-96 به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آپاپتوز، تکثیر و تهاجم سلولی دخیل می باشد. بنابراین، تحقیقات در رابطه با نقش و ارتباط آن با سرطان دهان می تواند سبب بهبود و پیشرفت در تشخیص و درمان این گروه از بیماران شود. در این مطالعه 30 نمونه توموری و مجاور توموری سرطان دهان پس از مطالعات هیستوپاتولوژیک جمع آوری شدند. پس از استخراج RNA و طراحی پرایمر اختصاصی Mir-96 و U6، میزان بیان Mir-96 با روش Real-time PCR مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان بیان Mir-96 در نمونه های توموری 3.44 برابر بالاتر از نمونه های نرمال بود (p <0.001). همچنین میزان بیان Mir-96 در نمونه های افراد الکلی بالاتر از افراد غیرالکلی بود (p <0.01). همچنین میزان بیان Mir-96 در نمونه های افرادی که دچار متاستاز شده بودند، بالاتر از افرادی بود که دچار متاستاز نشده بوند (p <0.01). از سوی دیگر، میزان بیان Mir-96 در نمونه های افرادی که سابقه سرطان پوست داشتند، بالاتر از افراد بدون سابقه سرطان بود (p <0.05). Mir-96 پتانسیل خوبی به عنوان مارکر تشخیصی و درمانی برای سرطان دهان دارد.

    کلیدواژگان: Mir-96، سرطان دهان، بیومارکر، RT-PCR
  • علی کاظمی*، محمدصادق داوری، مهسا شکری، فواد نعیم آبادی، موسی الرضا محمدی صفحات 53-59

    ساکارومایسس سرویزیه کاربرد های گسترده ای نظیر تولید خمیر مایه نان و اتانول زیستی را دارد. متدولوژی سطح پاسخ یاRSM مجموعه ای از تکنیک های آماری برای ساخت مدل های تجربی است. در این تحقیق تعیین شرایط بهینه تولید اتانول زیستی از نشاسته توسط مخمر با استفاده از روش RSM انجام شد. ابتدا مخمر ساکارومایسس در محیط آگارتکثیر، سپس بترتیب توسط سه آنزیم آلفا-آمیلاز، دکستراناز و آنزیم آمیلوگلوکوزیداز، نشاسته 5 درصد به گلوکز هیدرولیز شد. 250 میلی لیترازمحلول گلوکز در دمای 30 درجه سانتی گراد و سرعت rpm150 در انکوباتور شیکردار به مدت 36 ساعت قرارداده شد. مقدار الکل حاصل با دو روش اکسیداسیون دی کرومات و دستگاه الکل سنج ارزیابی و متغیر های دما، زمان (هفته) و میزان اسیدیته بترتیب درمحدوده 25 تا 98 درجه سانتی گراد، هفته اول تا ششم و اسیدیته 3 تا 7 درنظر گرفته شد. با ورود داده ها بهRSM ، بهترین شرایط ارزیابی شد. طبق داده های برنامه بیشترین تولید الکل در 4pH= و دمای 30 درجه سانتیگراد همچنین در 7pH= ، دمای 80 درجه سانتیگراد در مدت 5 هفته به میزان 5/12 میلی لیتر بود. کمترین میزان تولید الکل در مدت 1 هفته ، در 7pH= و دمای 98 درجه سانتی گراد 3 میلی لیتر بود که درعمل نیز تست شد و همخوانی داشت. استفاده ازRSM مزایایی چون افزایش بازده واکنش های شیمیایی، جلوگیری از هدر رفت مواد اولیه، زمان و انرژی را دارا است که می تواند در انواع واکنشهای زیستی استفاده شود

    کلیدواژگان: ساکارومایسس سروزیه، اتانول زیستی، گلوکز، روش سطح پاسخ
|
  • Ghassem Habibi Bibalani *, Parisa Mohamadpour, Fatemeh Mosazaded Sayadmahaleh Pages 1-13
    One of the most important things in rural tourism and nature tourism and recreation in forested areas with tree cover knows local names trees as part of social linguistic data. Social linguistics is a type of linguistic study that is recognized as a cultural subject that is closely related to the social relations of the community that speaks that language. One of the things that play an important role in local dialects is the names of trees and shrubs. The Gilan Province (Chabouksat City to Astara City) have different subcultures, as well as different dialects, but have a common origin. In this study, it was tried to visit different areas of these province and conduct interviews and also to study the authoritative sources of local names of trees and shrubs. In this study, about 90 local names for the trees in Gilan Province, which are mainly the names used in this provinces in different dialects, were recorded.
    Keywords: Local name, trees, Gilan province, Dialect
  • Fatemeh Rasoulian, Alireza Sadeghipour * Pages 15-21

    Urolithiasis is a worldwide problem, sparing no geographical, cultural, or racial groups. In the present study, effect of Kandovan’s mineral water on calcium oxalate crystallization was studied in adult male rats. Crystallization of calcium oxalate was induced by adding ammonium chloride and ethylene glycol in drinking water for 3 and 35 days, respectively. Control group was treated by drinking water. Experimental group were treated by Kandovan’s mineral water for 38 days. After 38 days, animals were anesthetized by ether and left kidneys removed and put them in buffered formaldehyde. Specimens were prepared for histological studies and stained by H&E. results showed that treatment of Kandovan’s mineral water decreased number of crystals in kidney sections of experimental animals in comparison with control group. Also, administration of mineral water decreased tubule-interstitial damages in treated animals. So, the mineral water could prevent formation of primary nucleus of kidney stones.

    Keywords: drinking water, Kandovan’s spring, Calcium oxalate, Crystal Growth, Kidney Calculi, Rat
  • Alireza Sadeghipour *, Ali Mazooji Pages 23-27
    Urolithiasis is a worldwide problem, sparing no geographical, cultural, or racial groups. Kidney stones are composed of inorganic and organic crystals amalgamated with proteins. Crystallisation and subsequent lithogenesis can happen with many solutes in the urine. Calcareous stones are still by far the most common nephroliths accounting for more than 80% of stones. In Iranian folk medicine, many plants are used for treatment of kidney stones. In the present study, effect of Equaisetum arvense L. aerial parts hydro-alcoholic extract on calcium oxalate crystallization was studied in male rats. At first, hydro-alcoholic extract of plant at doses of 25, 50 and 100 mg/kg were prepared. Crystallization of calcium oxalate was induced by adding ammonium chloride and ethylene glycol in drinking water for 3 and 38 days, respectively. Control group was treated by drinking water. Experimental groups were treated by plant extract at doses 25, 50 and 100 mg/kg for 41 days, interperitoneally. After 41 days, animals were anesthetized by ether and left kidneys removed and put them in buffered formaldehyde. Specimens were prepared for histological studies and stained by H&E staining method. Results showed that treatment of extract decreased number of crystals in kidney sections of experimental animals in comparison with control group. Also, administration of plant extract decreased tubule-interstitial damages in treated animals. So, the plant could prevent formation of calcium oxalate crystals in kidney.
    Keywords: Equaisetum arvense L, Calcium oxalate, Crystallization, Kidney stone, Rat
  • Shahin Yusefkhan, Alireza Shahab Lavasani *, Orang Eyvazzadeh Pages 29-43

    This study was aimed to study the effect of wheat flour replacement with Quinoa flour at ratios 0,5,10,15 and 20%(w / w) on rheological properties of baguette breads including Farinograph test (water uptake, paste development time, stability time, The degree of softening of the dough) and the extensograph test (energy consumption, tensile strength and ratio). The results indicated that water absorption improved with the addition of quinoa flour. Development and stability time of dough and the degree of softening after 10 and 12 minutes were increased and then decreased with a high percentage of quinoa flour. extensograph test showed that addition of Quinoa flour, the energy decreased compared to the control sample, and extensibility increased untile 5 and 10% and then decreased. Texture of breads containing quinoa flour were softer than the control sample. The best partial replacement of wheat flour by Quinoa flour is up to 5%.in baguette bread.

    Keywords: Quinoa flour, rheological, sensory characteristics, Firmness, baguette bread
  • Maryam Eidi, Maryam Eidi *, Fahimeh Baghbani Arani Pages 45-51

    Oral cancer is one of the types of head and neck cancers. Five percent of all cancers occur in the head and neck, and almost half of them occur in the oral cavity. Many factors are involved in the onset and progression of oral cancer. One of the most important factors is miRNA and also its mechanism. Mir-96 is, directly and indirectly, involved in apoptosis, proliferation, and invasion of tumors. Therefore, investigation of its role and relation to oral cancer can improve the process of diagnosis and then treatment in patients. In this study, 30 oral tumor and 30 their marginal samples were collected and histo-phatological study were done. Then, RNA extraction was performed, specific primers were designed for Mir-96 and U6 and the expression of Mir-96 was evaluated by a real-time PCR reaction. The results showed that Mir-96 expression in tumor samples was 3.44 times higher than normal ones (p < 0.001). Also, the level of Mir-96 expression was significantly higher in the tumor samples of alcoholic patients than non-alcoholic patients (p < 0.01). Also, the level of Mir-96 expression was significantly higher in tumor samples with metastases than those without metastases (p < 0.01). On the other hand, the expression of Mir-96 in the tumor sample of subjects with prior skin cancer was significantly lower than the tumor sample of subjects with no previous history of cancer (p < 0.05). Mir-96 has good potential as a diagnostic and therapeutic marker in oral cancer.

    Keywords: Oral cancer, biomarker, qRT-PCR, Mir-96
  • Ali Kazemi *, MohamadSadegh Davari, Mahsa Shokri, Foad Naeem Abadi, Mosareza Mohamadi Pages 53-59

    Saccaromyces cerevisiae has many different uses such as baker's yeast and bioethanol production. Response surface methodology (RSM) is a complex of statistical techniques for experimental model creation. In this study was done to determination of optimal condition of bioethanol production from starch by yeast using RSM. Initially saccaromyces cerevisiae was proliferated on agar then by α-amylase, dextranase and amyloglucosidase respectively, then starch 5% was hydrolyzed to glucose. 250 cc glucose was put at 30 C° and velocity of 150 rpm for 36 h. Bioethanol quantity was evaluated by dichromate oxidation and ethanol measurement methods and temperature, time and pH variables were considered at 25-98 C°, 1 to 6 weeks and 3 to7, respectively. The highest bioethanol production was 12.5 ml at 30 C°, pH 4 also at 80 C°, pH 7 for 5 weeks. The lowest bioethanol production was 3 ml at 98 C°, pH 7 for 1 week which was practically compatible. Regarding the results, RSM method has many benefits such as increase in efficiency of chemical reactions, prevention of wasting raw material, time, money and energy which could use in different biological reactions.

    Keywords: Saccharomyces cerevisiae, bioethanol, glucose, response surface methodology