فهرست مطالب

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/04
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد ناظری تهرودی، یوسف رمضانی*، فرشاد احمدی صفحات 273-284
    در این پژوهش سعی شده است که با استفاده از مقادیر ماهانه دبی برداشت چاه های کشاورزی، تراز سطح ایستابی و مقادیر کیفی هدایت الکتریکی مناطقی از استان خراسان جنوبی در سال آبی 1393-1392، محدودیت های بهره برداری از دشت موردبررسی قرار گیرد. در این راستا، از تلفیق شاخص های منبع آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی اصلاح شده و دبی برداشت استانداردشده استفاده شد. در نهایت جهت مدیریت خشک سالی آب زیرزمینی و بررسی خشک سالی هیدروژیولوژیکی از شاخص مدیریت خشک سالی هیدروژیولوژیکی HDMI استفاده شد. شاخص HDMI یکی از شاخص های مفید و کاربردی در این زمینه می باشد که کم تر موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان داد که در سطح منطقه موردمطالعه خشک سالی آب زیرزمینی در مناطق جنوب شرق محدوده موردمطالعه وجود دارد. شاخص مدیریت خشک سالی هیدروژیولوژیکی در محدوده موردمطالعه نشان داد که بهره برداری از آب زیرزمینی در بیش تر نواحی منطقه موردمطالعه با مشکل مواجه شده و بهره برداری از آب زیرزمینی این مناطق باید با تامل بیش تری انجام شود. با توجه به نتایج شاخص HDMI، حدود 86% مناطق موردمطالعه در وضعیت بهره برداری محدود، 10% در وضعیت بهره برداری بدون مشکل و 4% در وضعیت عدم بهره برداری قرار دارد. به طورکلی نتایج بررسی شاخص مدیریت خشک سالی هیدروژیولوژیکی در سطح منطقه موردمطالعه نشان داد که این شاخص توانایی بالایی در ارایه مدیریت صحیح آبخوان و آبخوان داری داشته و کمک شایانی به متصدیان امور آب در کشور دارد. با تکیه بر نتایج حاصله می توان بهره برداری آب در سطح آبخوان را محدود کرده و تبع آن تحویل آب را مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، چاه های کشاورزی، خشک سالی، دبی برداشت، هدایت الکتریکی
  • محمدحسین جهانگیر*، مریم طالعی صفحات 311-320

    با تحلیل سوابق تاریخی پدیده خشکسالی و با تکیه بر آمار و اطلاعات موجود می توان دوره بازگشت های خشکسالی را برای مناطق مختلف برآورد کرد. با ایجاد طرح های آمادگی برای پدیده خشکسالی می توان مشکلات ناشی از خشکسالی را تا حد زیادی کاهش داد. فراوانی به همراه شدت، مدت و گستره از مهم ترین ویژگی های موردمطالعه در مطالعات مربوط به خشکسالی می باشند. هدف از این پژوهش محاسبه فراوانی های نسبی خشکسالی حوضه خلیج فارس با کمک شاخص خشکسالی تبخیر و تعرق بارش استانداردشده (SPETI) و تهیه نقشه فراوانی آن ها بود. بدین منظور از شاخص SPETI به عنوان شاخص منتخب جهت بررسی خشکسالی ها در 10 ایستگاه واقع در داخل و خارج از حوضه با طول دوره آماری مشترکyr 30 ساله (2017-1988) در چهار مقیاس 12 و 9 و 6 و month 3 استفاده شد. پس از بررسی نتایج خروجی فراوانی های نسبی خشکسالی در هر مقیاس استخراج و نقشه های آن ترسیم شدند. نمودارهای روند بارش و دما نشان داد که داده های سالانه بارش و دما به ترتیب روند کاهشی و افزایشی داشته که دما با 28% افزایش همراه بوده است؛ بنابراین نتایج نشان داد که شاخص SPETI در ارایه پدیده های خشکسالی با افزایش دما و کاهش بارش مواجه بوده است. لذا این ایستگاه ها به عنوان ایستگاه با پتانسیل حساسیت به خشکسالی معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، حوضه خلیج فارس، درجه حرارت، . شاخص SPETI
  • محمد رحمانیان*، یاسر صفری صفحات 321-330
    صنعت سیمان می تواند باعث ورود فلزات سنگین به محیط زیست شود. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر تعیین مقدار آلودگی فلزات سنگین کادمیوم و نیکل درخاک های اطراف کارخانه سیمان یاسوج بود. بدین منظور تعداد 61 نمونه خاک از عمق صفر تا cm 30 اطراف کارخانه به صورت تصادفی نمونه برداری شد. ویژگی های مختلف خاک و غلظت کل فلزات کادمیوم و نیکل اندازه گیری شدند. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف استفاده شد. در سری داده های نرمال از روش کریجینگ و در سری داده های غیر نرمال از روش IDW برای تهیه نقشه های پهنه بندی استفاده شد. بیش ترین غلظت کادمیوم در قسمت شمالی کارخانه به مقدار mg/kg 12/11 مشاهده شد. نتایج پهنه بندی غلظت نیکل نشان داد مقدار نیکل در مناطق نمونه برداری شده بیش ترین مقدار را دارا بود. مقادیر کادمیوم در 10% نمونه های برداشت شده و نیکل در 100% نمونه ها بیش تر از مقادیر استاندارد گزارش شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران بود و این نمایانگر خطر تجمع این فلزات در خاک و آلایندگی کارخانه سیمان می باشد. به طورکلی غلظت بالای این فلزات در خاک های اطراف کارخانه سیمان نشان داد که این آلودگی در نتیجه فعالیت های مختلف فرآوری مواد در فرآیند تولید سیمان و حرکت وسایل نقلیه در اطراف کارخانه سیمان است. با توجه به این نتایج، پیشنهاد می شود که اقدامات پیشگیرانه محیط زیستی خط تولید سیمان برای کاهش انتشار آلاینده ها انجام شود.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیستی، پهنه بندی، فعالیت های صنعتی، کارخانه سیمان
  • احسان شهیری طبرستانی*، محمدسعید ذکایی صفحات 331-344

    یکی از مهم ترین اقدامات لازم برای پیشگیری و مقابله با اثرات مخرب سیلاب، شناسایی مناطق با بیش ترین پتانسیل سیل خیزی در سطح حوزه آبخیز و زیرحوزه های آن می باشد. در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مناطق با بیش ترین ظرفیت تولید رواناب و سیل در حوزه آبخیز استان مازندران تعیین شود. در این راستا از لایه های ارتفاع، شیب، کاربری اراضی، زمین شناسی، شدت جریان تجمعی و شدت بارش استفاده شد. پس از محاسبه وزن نهایی هرکدام از عوامل ورودی با استفاده از مدل فرآیند سلسله مراتبی در نرم افزار ARC-GIS10.5، از ترکیب لایه های ورودی برای ساخت نقشه درجه سیل خیزی محدوده مطالعاتی در پنج دسته مختلف شامل خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که 79/36% سطح استان مازندران معادل با وسعت km2 82/9244 دارای خطر سیل خیزی زیاد و خیلی زیاد است. هم چنین تقریبا نیمی از سطح این استان، معادل با وسعت km2 51/12028، در محدوده سیل خیزی متوسط قرار دارد. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان خطر سیل خیزی در هر یک از ایستگاه های هیدرومتری، با مشاهدات واقعی تعداد سیلاب ها که عمدتا با دوره بازگشت 50 و 100 سال هستند تا حد مطلوبی منطبق می باشد. این موضوع بیانگر دقت بالای روش به کار گرفته شده و صحت وزن های تخصیص یافته به هریک از عوامل موثر است که قابلیت بهره برداری از نتایج پژوهش برای اقدامات پیشگیرانه آتی را روشن می سازد.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز، مازندران، خطر سیل خیزی، مقایسات زوجی
  • مبین افتخاری، محمد اکبری* صفحات 345-359
    ارزیابی آسیب پذیری آب های زیرزمینی با هدف اولویت بندی این منابع از منظر بهره برداری، مدیریت و کنترل میزان آلودگی های واردشده در مناطق مختلف دارای اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی آسیب پذیری کیفی آبخوان دشت بیرجند با استفاده از مدل DRASTIC-LU بود. در این پژوهش مدل پایه DRASTIC با پارامتر کاربری اراضی توسعه یافته، استفاده شد. در این روش پارامترهای مدل پایه شامل عمق آب زیرزمینی، تغذیه خالص، محیط آبخوان، جنس خاک، توپوگرافی، مواد تشکیل دهنده منطقه سیرنشده و هدایت هیدرولیکی به همراه متغیر کاربری اراضی به عنوان توسعه مدل بر اساس وزن های استاندارد، در محیط GIS تحلیل و نقشه پهنه بندی آسیب پذیری تهیه شد. نقشه پهنه بندی آسیب پذیری مدل DRASTIC-LU، نشان داد که 27/62، 07/25، 17/10 و 38/2% از مساحت منطقه به ترتیب دارای آسیب پذیری کم تا متوسط، متوسط تا زیاد، کم و زیاد است. همچنین، تحلیل حساسیت مدل مورداستفاده جهت ارزیابی وزن های اختصاص یافته صورت گرفت. جهت صحت سنجی مدل، همبستگی مدل با غلظت نیترات انجام شد؛ همبستگی 86% به دست آمده، نشان دهنده همبستگی مناسب این مدل با غلظت نیترات به عنوان شاخص آلودگی آب های زیرزمینی است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آسیب پذیری، تحلیل حساسیت، دشت بیرجند، مناطق نیمه خشک
  • سعید صمدیان فرد*، مبارک سالاری فر، سحر جاویدان، فاطمه میکائیلی صفحات 360-373
    تخمین دقیق تبخیر و تعرق گیاه مرجع در برنامه ریزی های آبیاری اهمیت ویژه ای دارد. همچنین، عدم دسترسی به داده های لایسیمتری باعث شده است پژوهش گران به استفاده از روش های غیرمستقیم از جمله روش های داده محور روی آورند. در پژوهش حاضر، توانایی روش های داده محور رگرسیون فرآیند گاوسی (GPR)، رگرسیون بردار پشتیبان (SVR) و جنگل تصادفی (RF) در تخمین تبخیر و تعرق گیاه مرجع موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور، داده های هواشناسی دمای میانگین، سرعت باد، رطوبت نسبی و ساعات آفتابی در بازه زمانی 97-1392 در نه ایستگاه شمالی کشور از جمله آستارا، بندر انزلی، رشت، رامسر، نوشهر، ساری، بندر ترکمن، گرگان، گنبدکاووس جمع آوری شد. تبخیر و تعرق محاسبه شده با استفاده از روش فایو-پنمن-مونتیث به عنوان خروجی های هدف در نظر گرفته شده و چهار سناریو ترکیبی از پارامترهای هواشناسی برای واسنجی و صحت سنجی روش های موردمطالعه، مدنظر قرار گرفتند. دقت روش های مذکور با استفاده از پارامتر های آماری ضریب همبستگی، شاخص پراکندگی و ضریب ویلموت مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدلGPR4  با شاخص پراکندگی در محدوده 132/0 تا 179/0 در ایستگاه های آستارا، بندر انزلی، رشت، رامسر، نوشهر و ساری، مدلSVR4   با شاخص پراکندگی 116/0 تا 120/0 در ایستگاه های بندر ترکمن و گنبدکاووس و روش هارگریوز-سامانی با شاخص پراکندگی 509/0 در ایستگاه گرگان برآوردهای به مراتب دقیق تری از تبخیر و تعرق گیاه مرجع داشته اند.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، روش های داده محور، شمال کشور، فائو-پنمن-مونتیث، هارگریوز-سامانی
  • حسین پندی، صفورا اسدی کپورچال*، مجید وظیفه دوست، مجتبی رضایی صفحات 374-387
    با توجه به اهمیت منابع آب وخاک در توسعه کشاورزی پایدار، افزایش جمعیت جهان و نیاز روزافزون به تولیدات زراعی، پیش بینی عملکرد محصول با استفاده از مدل های شبیه ساز گیاهی و فناوری سنجش از دور بسیار با اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف برآورد عملکرد اجزای برنج شامل کاه، شلتوک و زیست توده رقم هاشمی طی مراحل مختلف رشد با مدل SWAP و ارایه معادلات رگرسیونی با استخراج شاخص های گیاهی NDVI و SAVI از تصاویر ماهواره ای سنتینل 2 و لندست 7 و 8 در موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. مقایسه متغیرهای آماری عملکرد گیاه برنج نشان داد که میانگین مقادیر ضریب تبیین (R2) و شاخص کارایی مدل (EF) در برآورد عملکرد اجزای برنج در مراحل مختلف رشد با مدل SWAP به ترتیب بیش تر از 7/0 و 9/0 و دارای خطای 93/1 تا 54/6% معادل 21/134 الی kg/ha 43/470 بود. اختلاف اندک بین مقادیر اندازه گیری شده و شبیه سازی شده نشان داد که مدل SWAP عملکرد برنج در منطقه موردمطالعه را با دقتی مناسب برآورد می کند. نتایج همچنین نشان داد که شاخص های NDVI و SAVI استخراج شده با دقتی بسیار خوب عملکرد اجزای برنج در مراحل مختلف رشد را برآورد می کنند. لیکن بیش ترین مقدار همبستگی مربوط به مرحله رشد زایشی بود. در نهایت، R2 برای شاخص NDVI در مراحل مختلف رشد و نیز در کل دوره رشد برای کاه، شلتوک و زیست توده نسبت به شاخص SAVI بیش تر بوده و شاخص NDVI از دقت بیش تری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: برنج، تصاویر ماهواره ای، زیست توده، شاخص های گیاهی، مدل SWAP
  • آزاد میرکی، جمیل بهرامی*، عطا امینی صفحات 388-401
    در این پژوهش تغییرات مشخصه های سیلاب ناشی از شکست سد وحدت (قشلاق)، در محل هایی که سطح مقطع رودخانه به دلیل فعالیت های انسان تغییریافته است، موردبررسی قرار گرفت. به این منظور از مدل HEC-RAS برای شبیه سازی شکست سد و روندیابی سیلاب ناشی از آن استفاده شد. داده های مربوط به بدنه سد و دبی رودخانه قشلاق در استان کردستان از شرکت آب منطقه ای استان کردستان تهیه شدند. در نرم افزار Map Arc پس از تبدیل مدل رقومی ارتفاع (DEM) به مدل سه بعدی (TIN)، پارامترهای موردنیاز و خطوط مربوط به مقاطع عرضی بر روی رودخانه رسم شدند. این داده ها به مدل HEC-RAS انتقال یافتند. با بررسی های صحرایی مقاطع عرضی اصلاح و ضریب مانینگ در پهنه های مختلف اندازه گیری شدند. از مسیر موردمطالعه تصاویر متعددی تهیه شد. ارتفاع پل و خاک ریزهای موجود در مسیر جریان با استفاده از GPS ایستگاهی اندازه گیری شدند. پل گریزه و محل خاک ریزی های موردمطالعه در این پژوهش که به ترتیب در 23 و km 33 پایین تر از سد وحدت قرارگرفته اند، جهت بررسی تغییرات مشخصه های سیلاب در اثر تنگ شدگی موضعی انتخاب شدند. تغییرات ارتفاع و پهنای آب در نقاط موردمطالعه بررسی شدند. نتایج نشان داد که در محل پل گریزه دبی اوج سیلاب ناشی از شکست سد و عمق آب به ترتیب برابر m3/s 79/4773 و m 10 است. این مقادیر در محل خاک ریزها به ترتیب معادل m3/s 04/4330 و m 8/10 است. مقایسه این اعداد با داده های محاسبه شده در مقاطع قبل از این موانع، بیانگر کاهش قابل ملاحظه ظرفیت عبور جریان است.
    کلیدواژگان: دبی اوج سیلاب، رودخانه قشلاق، روندیابی سیل، کردستان، HEC-RAS
  • حسین ابراهیم زاده آسمین*، مجتبی عباسیان، آرزو براهویی صفحات 402-414
    رشد اقتصادی عصاره تمام فعالیت ها و اقدامات اقتصادی دولت ها در یک دوره مشخص است که اگر مطلوب نباشد پیامدهای منفی از جمله تخریب محیط زیست را به همراه دارد. محیط زیست یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار به شمار می آید، طی دهه های اخیر، اهمیت محیط زیست افزایش یافته و کیفیت محیط زیست از اهمیت به سزایی برخوردار شده است. طوری که با رشد، افزایش شهرنشینی و توسعه جوامع، به کیفیت محیط زیست اهمیت بیش تری داده شده است. لذا در این مطالعه به بررسی اثر شاخص های منتخب اقتصادی و شهرنشینی بر انتشار CO2 در ایران طی سال های 1360 تا 1397  با استفاده از روش تحلیلی نقشه علی بیزین (BCM) در قالب پنج سناریو پرداخته شد. آزمون درجه اثرگذاری تغییرات متغیرهای اقتصادی بر آهنگ رشد انتشار CO2  با استفاده از تحلیل حساسیت یک طرفه نشان داد که از بین این پنج شاخص ابتدا تجارت با 78/58 و در درجه دوم اعتبار بخش خصوصی با 48/32 و بعد از آن مالیات با 85/4 و سپس رشد شهرنشینی با 21/4 و در نهایت سرمایه گذاری بخش خصوصی با 04/1 کاهش واریانس به ترتیب دارای بیش ترین  تاثیر بر انتشار CO2 بودند. نتایج سناریوهای پنج گانه نشان می دهدکه پس از تغییر احتمال وضعیت زیاد متغیرها وضعیت زیاد انتشار CO2 نیز احتمال بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، انتشار کربن دی اکسید، شهرنشینی، محیط زیست
  • سید مرتضی موسوی راد*، علی حسن زاده سبلوئی صفحات 415-429

    در مطالعه حاضر، فرآیند انعقاد الکتروشیمیایی (الکتروکواگولاسیون) در صنایع معدنی به منظور حذف یکی از فلزات سنگین، کادمیوم، از محلول باردار لیچینگ کارخانه فرآوری مس، موردبررسی قرارگرفت. روش سطح پاسخ (RSM) برای بهینه سازی عوامل موثر بر حذف این فلز، در فرآیند الکتروکواگولاسیون، استفاده شد. بدین منظور جهت بهینه سازی آزمایش ها، از طرح آزمایش باکس بنکن (BBD) استفاده شد. تاثیرات سه پارامتر مستقل مانند pH (X1)، زمان الکترولیز (X2)، چگالی جریان (X3) به منظور بررسی حذف کادمیوم از محلول باردار لیچینگ بررسی شد. از مدل درجه دوم برای پاسخ راندمان حذف کادمیوم استفاده شد. مهم ترین متغیرهای مستقل و تعامل بین آن ها با استفاده از آزمون ANOVA ارزیابی شد. این پژوهش نشان داد که شرایط عملیاتی بهینه حذف کادمیوم 96/96% در pH اولیه: 83/6، زمان الکترولیز: min 116 و چگالی جریان: A/m262/می باشد.. نتایج نشان داد که قابلیت فرآیند الکتروکواگولاسیون می تواند به عنوان یک روش قابل اطمینان به منظور حذف کادمیوم از پساب های صنعتی به ویژه در کارخانه های فرآوری مواد معدنی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: انعقاد الکتروکواگولاسیون، حذف، فلزات سنگین، کادمیوم
  • سارا پرویزی*، علی طالبی، حسین ملکی نژاد، مریم صادقی صفحات 430-443

    افزایش گازهای گلخانه ای در چند دهه اخیر و افزایش دمای ناشی از آن، سبب بر هم خوردن تعادل سیستم اقلیمی کره زمین شده و تغییرات اقلیمی گسترده ای را در اغلب نواحی کره زمین به وجود آورده است. در این پژوهش، ابتدا مدل SWAT برای حوضه جامیشان واسنجی شد. در مرحله درجه بندی و اعتبارسنجی ضرایب NS و R2 به ترتیب 6/0، 61/0، 52/0 و 54/0 به دست آمد. با توجه به نتایج تحلیل حساسیت در منطقه مشخص شد که از میان 20 پارامتر موثر بر رواناب، شماره منحنی به عنوان مهم ترین پارامتر بود. سپس مقادیر دما و بارش برای دوره آتی بر اساس سناریو تغییر اقلیم با خروجی های مدل چرخش عمومی جو HadCM3 برای سه سناریو A2، B1 و A1B با استفاده از مدل LARS-WG ریزمقیاس شدند. سپس به منظور شبیه سازی رواناب حوضه، داده ها به مدل SWAT معرفی شد و نتایج نشان داد رواناب در دوره آماری 2015 و 2026 نسبت به دوره مشاهداتی در هر سناریو A2، A1B و B1 به ترتیب به میزان متوسط 6، 7 و 6% افزایش پیداکرده و این موضوع، نشان دهنده تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب در دوره آینده نزدیک 2016 تا 2026 می باشد. این پژوهش نشان داد که تغییر در پارامترهای هواشناسی منجر به تغییر قابل توجهی در رژیم هیدرولوژیکی مانند رواناب حوضه خواهد شد. افزایش میزان بارش و دما احتمالا در آینده سبب ایجاد سیل در منطقه می شود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل LARS-WG، مدلSWAT، مدل HADCM3
  • سید امیر شمس نیا*، داود خدادادی دهکردی صفحات 444-458

    خشکسالی از مهم ترین بلایای طبیعی است که به دلیل فراوانی رخداد نیازمند ارزیابی و پایش به خصوص در حوزه کشاورزی می باشد. در پژوهش حاضر از شاخص شناسایی خشکسالی (RDI) جهت پایش خشکسالی و ارزیابی مکانی شدت آن در مناطق مرکزی و جنوبی استان فارس استفاده شد. رابطه شدت و مدت زمان تداوم خشکسالی طی سال های مختلف دوره آماری موردنظر (1991-1990 تا 2013-2012) موردبررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی مکانی از مدل کریجینگ در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شد. براساس مقایسه میان نیم تغییرنماهای مختلف مدل کریجینگ، مناسب ترین مدل انتخاب شد. بر اساس نتایج به دست آمده شدت خشکسالی، تداوم و روند آن طی دوره آماری موردمطالعه تعیین شد. نتایج نشان داد در ایستگاه های شهرستان های داراب و نیریز طی سال های 2000 تا 2002 و 2008 تا 2010 خشکسالی های شدیدی رخ داده است. در ایستگاه های شهرستان های فسا و جهرم نیز در بیش تر سال ها نوسانات اقلیمی منجر به وقوع خشکسالی با شدت های کم تا زیاد شده است. در ایستگاه منطقه لارستان نیز نتایج نشان داد خشکسالی های متعددی رخ داده است و تعداد رخداد خشکسالی ها در دهه 2000 تا 2010 بسیار زیاد بوده است. در ارزیابی مکانی خشکسالی، با استفاده از مدل کریجینگ، نتایج نشان داد بر اساس مقایسه انجام گرفته مناسب ترین نیم تغییرنما، مدل کروی است. ارزیابی آسیب پذیری خشکسالی در مناطق موردمطالعه نیز نشان داد مناطق شمالی شهرستان نیریز، استهبان، فسا، داراب و لارستان دچار آسیب بیش تری گردیده اند. لذا استفاده از شاخص های خشکسالی، روش های پایش و پهنه بندی شدت خشکسالی جهت مدیریت بهتر و برنامه ریزی جهت پیش آگاهی ضروری می باشد و استفاده از آن جهت تصمیم گیری های مدیریت منابع آب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: استان فارس، خشکسالی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، نیم تغییرنما
  • حسین افضلی مهر، ساناز هادیان*، احسان شهیری طبرستانی، میثم محمدی صفحات 459-472

    برآورد اثر انتقال رسوب به ویژه بار معلق در برنامه ریزی و مدیریت رودخانه ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بار معلق رسوب در برآورد ضریب زبری و شدت آشفتگی جریان در رودخانه های هراز، رستم آباد و بهشت آباد بود. به منظور درک بهتر این روابط، اقدام به برداشت مشخصات هندسی مقاطع، اندازه گیری سرعت جریان و بار معلق در مقاطع گوناگون این رودخانه ها شد. سپس تنش برشی، ضریب مانینگ و ضریب ون کارمن با استفاده از روابطی در هر مقطع محاسبه شد. همچنین با اندازه گیری نوسانات سرعت، شدت آشفتگی تعیین شد.  بررسی تاثیر بار معلق بر ضریب زبری و ضریب ون کارمن نشان داد که در اکثر مقاطع در اثر وجود بار معلق، ضریب زبری و ضریب ون کارمن کاهش یافته است. در رودخانه های هراز، رستم آباد و بهشت آباد نسبت ضریب زبری در شرایط وجود بار معلق به ضریب زبری بدون وجود بار معلق به طور میانگین به ترتیب 9/0، 94/0 و 6/0 به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که توزیع شدت آشفتگی مستقل از دبی جریان بوده و همواره شکل حاصل برای این توزیع همگرا است و حداکثر مقدار آن نه در بستر بلکه در بالای بستر رخ داده است. هم چنین توزیع شدت آشفتگی در حضور بار معلق در رودخانه های شنی- قلوه سنگی به صورت همگرا بوده و بر اساس معادله لایه مرزی قابل تحلیل است. با انجام آنالیز کوادرانت پیشامدهای غالب در سه عمق جریان بررسی شدند. در نواحی نزدیک بستر پدیده های غالب به ترتیب درونی، بیرونی و پرتاب بودند و سهم پیشامد جاروب در این بخش قابل چشم پوشی بود.

    کلیدواژگان: آنالیز کوادرانت، بار معلق، شدت آشفتگی، ضریب زبری، ضریب ون کارمن
  • محمدرضا غریب رضا، حمیدرضا معصومی*، بهنوش جعفری گرزین، حسین رحیم زاده، نظام اصغری پور دشت بزرگ صفحات 485-500
    رودخانه ها به عنوان شریان زنده حوزه آبخیز موجب حیات آن و از دیرباز تعیین کننده گستره و استقرار تمدن ها به ویژه در دشت های ساحلی بوده اند. رودخانه تجن در دشت ساحلی ساری به طور مستقیم از پیامدهای صنعتی شدن، توسعه کشاورزی و شهرها و روستاها دچار آلودگی منابع آب و رسوب شده است. هدف این پژوهش، تعیین کیفیت رسوبات سطحی رودخانه تجن در بازه شهری تا دریا بر اساس غلظت عناصر سمی As, Cr, Cd, Cu, Ni, Pb, Zn و آشکارسازی سطح آلودگی ناشی از آن ها قرار گرفت. استراتژی نمونه برداری مبتنی بر برداشت 25 نمونه رسوب سطحی بر اساس پراکنش کانون های نقطه ای و غیرنقطه ای آلودگی و ریخت شناسی رودخانه ای بود. نمونه ها آماده سازی شده و غلظت عناصر سمی و سولفور با استفاده از دستگاه ICP-MS در وزن خشک با دقت mg/kg و درصد کربن آلی کل به دست آمد. با استفاده از فاکتور غنی شدگی و استانداردهای کیفیت رسوب (ISQGs, PEL, SEL)، سطح آلودگی ناشی از عناصر سمی آشکارسازی شد. نتایج به خوبی بازه های آلوده و پاک رودخانه تجن را مشخص کردند طوری که جنوب شرق و پایین دست شهر ساری از شبه فلز سمی As و بالادست بازه شهری و مجاور خروجی پساب های شهرک های صنعتی به رودخانه از فلز سمی Cr و بالاخره کل بازه موردمطالعه از فلز سمی Ni دارای سطح مخاطره آمیز بودند. همچنین غنی شدگی Pb در رسوبات پایین دست بازه شهری به دلیل سوخت فسیلی ثابت گردید. نتایج پژوهش بر اثرگذاری آلودگی های شهری-روستایی (زهکشی آب های سطحی، زباله و نخاله ساختمانی)، پساب های صنعتی و کشاورزی و معادن شن و ماسه در آلودگی منابع آب و رسوب رودخانه تجن تاکید دارند.
    کلیدواژگان: آلودگی بوم شناسی، رسوبات سطحی، رودخانه تجن، عناصر سمی، غنی شدگی
  • هدایت الله هرمزی، رضا برنا*، منیژه ظهوریان صفحات 501-509

    در این پژوهش با هدف بررسی روند تغییرات بارش در استان خوزستان از داده های روزانه، ماهانه و سالانه داده های بارش ایستگاه های سینوپتیک منتخب برای یک دوره آماری 30 ساله (2016- 1987) استفاده شد. جهت بررسی روند تغییرات بارش، شاخص های مربوط به بارش که توسط گروه کارشناسی ETCCDMI تعریف شده، با نرم افزار RClimDex برآورد شد. در ادامه روند صعودی و نزولی تغییرات مقادیر حدی بارش با استفاده از روش آزمون نا پارامتری من-کندال موردبررسی قرار گرفت. همچنین به منظور تعیین آهنگ تغییرات بارش از روش تخمین گر شیب سن استفاده شد. نتایج نشان داد همه شاخص های مرتبط با بارش (به جز تعداد روزهای با بارندگی بیش تر از mm 25 و روزهای خیلی مرطوب) دارای تغییرات معنی دار در سطح 5% بودند. از نظر ایستگاهی، ایستگاه دزفول با 41/26% بیش ترین میزان کاهش بارش و ایستگاه شوشتر با 64/3% کم ترین میزان کاهش بارش را داشته است. ایستگاه بهبهان نیز 87/14% افزایش بارش داشته است.

    کلیدواژگان: بارش، جنوب غرب ایران، روند، من-کندال
|
  • Mohammad Nazeri Tahroudi, Yousef Ramezani *, Farshad Ahmadi Pages 273-284
    In this research, it has been tried to investigate the limitations of using the plain’s groundwater through using the monthly values ​​of discharge of agricultural wells, groundwater level and quality values ​​of electrical conductivity in areas of South Khorasan Province in 2013-2014. In this regard, a combination of groundwater resource index, modified standard electrical conductivity index and standardized well discharge index was used. Finally, hydrogeological drought management index (HDMI) was used to manage the groundwater drought and to investigate hydrogeological drought. HDMI is one of the useful and practical indices in this field that has been less studied. The results of groundwater resource index showed that in the study area, groundwater drought is clearly seen in the southeastern regions of the study area. Hydrogeological drought management index in the studied area showed that operation of groundwater in most of the studied area has a problem and operation of groundwater in these areas should be limited. About 86% of the studied areas are in limited operation condition, 10% are in problem-free operation condition and 4% are in non-operation condition. In general, the results of hydrological drought management index at the study area indicated that this index has high ability to provide an aquifer management and has a great help to water managers in the country. Relying on the results, it is possible to restrict water use at the aquifer and manage the water delivery.
    Keywords: Agricultural wells, Electric conductivity, Flow discharge, Groundwater Drought, groundwater level
  • MohammadHossein Jahangir *, Maryam Talei Pages 311-320

    By analyzing the historical records of the drought phenomenon and relying on the available statistics and information, it is possible to estimate the period of drought returns for different regions. By creating drought preparedness plans, the problems caused by drought can be greatly reduced. Frequency along with severity, duration and range are the most important features studied in drought studies. The purpose of this study was to calculate the relative drought frequencies of the Persian Gulf basin with the help of the standardized precipitation evapotranspiration drought index (SPETI)  and to prepare a map of their frequencies. For this purpose, SPETI index was used as a selected index to study droughts in 10 stations located inside and outside the basin with a common statistical period of 30 years (1988-2017) in four scales of 12, 9, 6 and 3 months. After reviewing the output results, the relative frequencies of drought were extracted and mapped at each scale. Trend graphs of precipitation and temperature showed that the annual data of precipitation and temperature had a decreasing and increasing trend, respectively, with a temperature increase of 28%; hence, the results showed that SPETI index in presenting drought phenomena was faced with an increase in temperature and a decrease in precipitation. Therefore, these stations are introduced as stations with the potential for drought sensitivity.

    Keywords: Evaporation, transpiration, Persian Gulf basin, SPETI, Temperature
  • Mohamad Rahmanian *, Yaser Safari Pages 321-330
    Cement manufacturing can be an entrance source for heavy metals to the environment. Hence, the purpose of this study was to determine the amount of pollution of heavy metals, cadmium and nickel, in the lands around the Yasouj Cement Company. For this purpose, 61 soil samples from zero to 30 cm depth around the plant were randomly sampled. Some of soil properties and total concentration of Cd and Ni were measured. Kolmogorov-Smirnov test was used to examine the normality of the data. In the normal and abnormal data series, kriging and IDW methods were used to prepare zoning maps. The highest concentration of cadmium was observed in the northern part of the plant (11.12 mg/kg). The results of nickel concentration zoning showed that the amount of nickel was highest in the sampled areas. The levels of cadmium in 10% of the samples and nickel in 100% of the samples were higher than the standard values reported by the Department of Environmental of Iran, and this indicates the risk of accumulation of these metals in the soil and pollution of the cement plant. Generally, high concentrations of these metals in soils around the cement factory showed that the pollutants are as a result of the different activities such as material processing in the process of cement production and the movement of vehicles around the cement company. According to these results, it is recommended that environmental preventive measures be taken to reduce the emission of pollutants in the cement production line.
    Keywords: cement company, Environmental pollution, industrial activities, Zoning
  • Ehsan Shahiri Tabarestani *, MohammadSaeid Zokaei Pages 331-344

    One of the most important steps to prevent and deal with the destructive effects of floods is to identify areas with the highest flood potential in the watershed and its sub-basins. In this research, an attempt was made to determine the regions with the highest capacity of runoff and flood production in Mazandaran Province basin using the hierarchical analysis process (AHP) model. On this basis, six factors including heights, slope, land use, geology, flow accumulation, and rainfall were used. After calculating the final weight of each input factor using the hierarchical process model in ArcGIS (V. 10.5) software, a combination of input layers was used to construct a flooding map of the study area in five different categories including very high, high , Medium, low, and very little. Results showed that 38.79% of the Mazandaran Province, equivalent to the area of 9244.82 km2, has a high and very high flooding hazard. Moreover, almost half of this province, equivalent to the area of 12028.51 km2 has a moderate flooding hazard. The results reveal that flooding hazard at each hydrometric stations was in good agreement with the historical observations of floods, that most of them have the return periods of 50- and 100-year. It implies the high accuracy of the method and the weights assigned to each of the effective factors. This clarifies the usability of this research results for future preventive implementation.

    Keywords: Flooding hazard degree, GIS, Mazandaran Basin, Pair comparison
  • Mobin Eftekhari, Mohammad Akbari * Pages 345-359
    Groundwater vulnerability assessment is important in order to prioritize these resources from the perspective of exploitation, management and control of pollution in different areas. The purpose of this study was to evaluate the qualitative vulnerability of Birjand plain aquifer using DRASTIC-LU model. In this research, the DRASTIC base model with the land use parameter of the developed lands was used. In this method, the basic model parameters including groundwater depth, net nutrition, aquifer environment, soil type, topography, unsaturated area constituents, and hydraulic guidance were analyzed in GIS environment along with land use variable as a model development based on standard weights and the vulnerability zoning map was prepared. Vulnerability zoning map of DRASTIC-LU model showed that 62.27, 25.07, 17.17, and 2.38% of the area have low to medium, medium to high, low and high vulnerability, respectively. In addition, the sensitivity analysis of the model used to evaluate the assigned weights was performed. To validate the model, the correlation of the model with the nitrate concentration was performed; the obtained correlation of 86% indicated the appropriate correlation of this model with the nitrate concentration as an indicator of groundwater pollution.
    Keywords: Birjand plain, Groundwater, Semi-arid regions, Sensitivity analysis, vulnerability
  • Saeed Samadianfard *, Mobarak Salarifar, Sahar Javidan, Fatemeh Mikaeili Pages 360-373
    Accurate estimation of reference evapotranspiration has great importance in irrigation scheduling. Moreover, the lack of availability of lysimetric data has led researchers to use indirect methods, including data-driven approaches. In the present study, the ability of Gaussian process regression (GPR), support vector regression (SVR) and random forest (RF) data-driven methods was investigated to estimate the evapotranspiration of the reference plant. For this purpose, meteorological data on average temperature, wind speed, relative humidity and sunny hours in the period 2013-18 were collected in nine northern stations of Iran including Astara, Bandar Anzali, Rasht, Ramsar, Nowshahr, Sari, Turkmen port, Gorgan, and Gonbad Kavous. Evapotranspiration calculated using FAO-Penman-Montith method was considered as the target output and four combined scenarios of meteorological parameters were considered to calibrate and validate the studied methods. The accuracy of the mentioned methods was compared using the statistical parameters of correlation coefficient, scatter index, and Wilmott’s coefficient. The results showed that GPR4 model with scatter index in the range of 0.132 to 0.179 in Astara, Bandar Anzali, Rasht, Ramsar, Nowshahr and Sari stations, SVR4 model with dispersion index of 0.116 to 0.120 in Turkmen and Gonbad Kavous stations and the Hargreaves-Samani method with a scatter index of 0.509 at Gorgan station had much more accurate estimates of the evapotranspiration of the reference plant.
    Keywords: data driven methods, FAO Penman–Monteith method, Hargreaves-Samani equation, north of Iran, Reference Evapotranspiration
  • Hosein Pandi, Safoora Asadi Kapourchal *, Majid Vazifedoust, Mojtaba Rezaei Pages 374-387
    Given the importance of soil and water resources in the development of sustainable agriculture, increasing world population and the growing need for crop production, predicting crop yields using plant simulation models and remote sensing technology is very crucial. The aim of this study was to estimate the yield of rice components including straw, paddy and biomass of Hashemi cultivar during different growth stages with SWAP model and to provide regression equations by extracting NDVI and SAVI plant indices from Sentinel-2 and Landsat-7 and 8 satellite images. It was done in the National Rice Research Institute. Comparison of statistical variables indicated that the mean values of coefficient of determination (R2) and model efficiency factor (EF) in estimating the yield of rice components in different stages of growth with SWAP model were more than 0.70 and 0.90, respectively, and with an error of 1.93 to 6.54% was equivalent to 134.21 to 470.43 kg/ha. The slight difference between the measured and simulated values showed that the SWAP model estimates the rice yield in the study area with appropriate accuracy. The results also showed that the extracted NDVI and SAVI indices with very good accuracy estimate the yield of rice components at different stages of growth. However, the highest amount of correlation was related to the reproductive development stage. Finally, R2 for NDVI at different growth stages as well as  the entire growth period for straw, paddy, and biomass were higher than the SAVI index, revealing more accuracy of NDVI than SAVI.
    Keywords: Biomass, rice, satellite images, SWAP model, Vegetation indices
  • Azad Miraki, Jamil Bahrami *, Ata Amini Pages 388-401
    In this study, changes in flood characteristics due to the failure of Vahdat Dam (Gheshlagh) in areas where the cross section of the river has changed, because of human activities, were investigated. For this purpose, the HEC-RAS model was used to simulate the failure of the dam and the resulting flood flow. Data on the dam structures and flow of the Gheshlagh River in Kurdistan Province, on which the Vahdat Dam is located, were obtained from the Kurdistan Regional Water Company. Using the ArcMap software, after converting the digital elevation model (DEM) to a three-dimensional model (TIN), the required parameters and lines related to the cross sections on the river were drawn. This data was transferred to the HEC-RAS model. Through field studies, cross sections were corrected and Manning coefficient was measured in different zones. After preparing images of bridges and embankments along the flow path, the height of the bridge and the embankments in the flow path were measured using station GPS. The Grize Bridge and the location of the studied embankments in this study located 23 and 33 km downstream of the Vahdat Dam, respectively, were selected to investigate the changes in flood characteristics due to local narrowing. Changes in water height and width in the study areas were investigated. At the site of the Grize Bridge, the peak of flooding due to dam failure and water depth was 4773.79 m3/s and 10 m, respectively. These values ​​at the embankments were 4330.04 m3/s and 10.8 m, respectively. Comparing these numbers with the data calculated in the previous sections of these contracted sites indicates a significant reduction in the flow capacity.
    Keywords: Flood Routing, HEC-RAS, Gheshlagh River, Kurdistan, Peak Flood
  • Hossein Ebrahimzadeh Asmin *, Mojtaba Abbasian, Arezoo Barahoie Pages 402-414
    Economic growth is the essence of all economic activities and actions of governments in a certain period, which if not desirable, has negative consequences, including environmental degradation. The environment is one of the main pillars of sustainable development; in recent decades, the importance of the environment has increased and the quality of the environment has become very important. With the growth of urbanization and the development of communities, more importance has been given to the quality of the environment. The aim of this study was to evaluate the effect of the selected economical indicators and urbanization on the emission of CO2 in Iran during the year's 1980 to 2018 using Bayesian causal map (BCM) analysis method in five scenarios. Testing the degree of impact of changes in economic variables on the growth rate of CO2 emissions using one-way sensitivity analysis showed that among these five indicators, first trade with 58.78 and secondly private sector credit with 32.48 and then tax with 4.85, followed by urban growth with 4.21 and finally private sector investment with a reduction of variance of 1.04, respectively, had the greatest impact on CO2 emissions. The results of the five scenarios show that after changing the probability of high status of variables, high probability of CO2 emission is also more likely.
    Keywords: CO2 Emissions, Economic, Environment, urbanization
  • Seyed Morteza Moosavirad *, Ali Hasanzadeh Sablouei Pages 415-429

    In the present study, the electrochemical coagulation process (electrocoagulation) in the mining industry was investigated in order to remove one of the heavy metals, cadmium, from the leaching solution of the copper processing plant. The response surface methodology (RSM) was used to optimize the factors affecting the removal of this metal in the electrocoagulation process. For this purpose, Behnken Box Designv(BBD)  was used to optimize the experiments. The effects of three independent parameters such as pH (X1), electrolysis time (X2), current density (X3) were investigated in order to investigate the removal of cadmium from the leaching solution. The quadratic model was used to respond to the cadmium removal efficiency. The most important independent variables and the interaction between them were evaluated using ANOVA test. This study showed that the optimal operating conditions for cadmium removal are 96.96% at initial pH: 6.83, electrolysis time: 116 min and current density: 69.262 A/m2. The results showed that the ability of electrocoagulation process can be considered as a reliable method to remove cadmium from industrial effluents, especially in mineral processing plants.

    Keywords: Cadmium, Electrocoagulation, heavy metals, Removal
  • Sara Parvizi *, Ali Talebi, Hossein Malekinezhad, Maryam Sadeghi Pages 430-443

    The increase in greenhouse gases in recent decades and the resulting increase in temperature have upset the balance of the planet's climate system and caused widespread climate change in most parts of the world. In this study, first the SWAT model was calibrated for Jamishan watershed. The calibration and validation stages, NS and R2 coefficients were 0.6, 0.61, 0.52, and 0.54, respectively. According to the results of sensitivity analysis in the region, it was found that among the 20 parameters affecting runoff, the curve number was the most important parameter. Then, the values of temperature and precipitation for the next period based on the climate change scenario were subscaled with the outputs of the HadCM3 general atmosphere rotation model for the three scenarios A2, B1 and A1B using the LARS-WG model. Later, in order to simulate the watershed runoff, the data were introduced to the SWAT model and the results showed that the runoff in the statistical period of 2015 and 2026 increased by 6, 7 and 6% respectively compared to the observation period in each scenario A2, A1B and B1 and this shows the impact of climate change on runoff in the near future from 2016 to 2026. This study showed that changes in meteorological parameters will lead to significant changes in hydrological regime such as watershed runoff. Increasing rainfall and temperature are likely to cause floods in the region in the future.

    Keywords: climate change, HADCM3 Model, LARS-WG model, SWAT model
  • Seyed Amir Shamsnia *, Davoud Khodadadi Dehkordi Pages 444-458

    Drought is one of the most important natural disasters that due to the frequency of occurrence needs to be assessed and monitored, especially in the field of agriculture. In the present study, the Reconnaissance Drought Index (RDI) was used to monitor drought and spatially assess its severity in central and southern regions of Fars province. The relationship between the severity and duration of drought during different years of the statistical period (1990-1991 to 2012-2013) was investigated. Kriging model was used in the geographic information system (GIS) environment for spatial evaluation. Based on the comparison between the different semivariogram of the kriging model, the most suitable model was selected. Based on the results of drought severity, its continuity and trend were determined during the statistical period. The results showed that severe droughts occurred in Darab and Neyriz stations during 2000-2002 and 2008-2010. In Fasa and Jahrom stations, in most of the years, climate fluctuations have led to drought with low to high intensities. At Larestan station, the results also showed several droughts have occurred, especially during the years 2000 to 2010. In spatial evaluation of drought using the Kriging model, the results showed that the best semivariogram is the spherical model. The evaluation of drought vulnerability in the studied areas also showed that the northern areas of Nayriz, Estahban, Fasa, Darab and Larestan have suffered more damage. Therefore, the use of drought indices, drought intensity monitoring and mapping methods are essential for better management and planning for advance planning and it is recommended for water resources management decisions.

    Keywords: Drought, Fars province, Geographic information systems, Semivariogram
  • Hossein Afzalimehr, Sanaz Hadian *, Ehsan Shahiri Tabarestani, Meysam Mohammadi Pages 459-472

    Estimating the effect of sediment transport, especially suspended load, is important in river planning and management. The aim of this study was to investigate the effect of suspended sediment load on the roughness coefficient and the intensity of flow turbulence in Haraz, Rostamabad and Beheshtabad Rivers. In order to better understand these relationships, the geometric characteristics of the sections, the flow velocity and the suspended load were measured in different sections of these rivers. Then shear stress, Manning coefficient and Von karman coefficient were calculated using related equations in each section. The intensity of turbulence was also determined by measuring velocity fluctuations. The study of the effect of suspended load on roughness coefficient and Van Carmen coefficient showed that in most sections roughness coefficient and Van Carmen coefficient have decreased due to the presence of suspended load. In Haraz, Rostamabad and Beheshtabad Rivers, the ratio of roughness coefficient in the presence of suspended load to roughness coefficient without suspended load was 0.9, 0.94 and 0.6, respectively. The results of this study showed that the turbulence intensity distribution is independent from the flow rate and the distribution is always convergent and its maximum value occurred not in the bed but above the bed. Besides, the distribution of turbulence intensity in the presence of suspended load in gravel-boulder rivers is convergent and can be analyzed based on the boundary layer equation. Quadrant analysis was performed on the dominant events at three flow depths. In the areas close to the bed, the predominant phenomena were inward, outward and ejection, respectively, and the contribution of the sweeping event in this section was negligible.

    Keywords: Coefficient, Quadrant analysis, Roughness, suspended load, Turbulence Intensity, Von-Karman coefficient
  • Mohammadreza Gharibreza, Hamidreza Masoumi *, Behnoush Jafari Gorzin, Hosein Rahimzadeh, Nezam Asgharipour Dashtbozorg Pages 485-500
    Rivers, as the living artery of the watershed, have caused its life and have long determined the extent and establishment of civilizations, especially in the coastal plains. The Tajan River in the coastal plain of Sari has been directly polluted by water and sediment resources as a result of industrialization, agricultural development, and towns, and villages. The aim of this study was to determine the quality of surface sediments of Tajan River in the city to sea range based on the concentration of toxic elements As, Cr, Cd, Cu, Ni, Pb, Zn and to detect the level of pollution caused by them. The sampling strategy was designed to collect 25 surface sediment samples based on the distribution of point and non-point pollution sources and river morphology. Samples were conditioned and concentration of toxic elements and sulfur were measured using ICP-MS at dry weight with accuracy of mg/kg and percentage of total organic carbon. Using enrichment factor and sediment quality standards (ISQGs, PEL, SEL), the level of contamination caused by toxic elements was detected. The results well identified the polluted and clean ranges of the Tajan River. Accordingly, the southeast and downstream of the urban area of Sari were polluted by the toxic metal of As and upstream of the urban area, and adjacent to the effluent of industrial estates to the river were contaminated considerably by the toxic metal of chromium. Finally, superficial sediments of the Tajan River along the studied range were polluted significantly by the toxic metal of Ni at a risky level. Also, Pb enrichment was proven in the downstream sediments of the urban area due to fossil fuels. The research results emphasize the effect of urban-rural pollution (surface water drainage, construction waste and rubbish), industrial and agricultural effluents and sand mines on the pollution of water resources and sediment of Tajan River.
    Keywords: Ecological pollutants, Enrichment, surface sediments, Tajan River, Toxic elements
  • HedayatAllah Hormozi, Reza Borna *, Manizheh Zohourian Pages 501-509

    In this study, in order to investigate the trend of precipitation changes in Khuzestan Province, the data used were daily, monthly and annual data of precipitation of selected synoptic stations for a statistical period of 30 years (1987-2016). To study the trend of precipitation changes, precipitation-related indices defined by the ETCCDMI expert group were estimated using RClimDex software. Then, the ascending and descending trend of changes in precipitation limit values ​​was investigated using Mann-Kendall non-parametric test method. The age slope estimator method was also used to determine the rate of precipitation change. The results showed that all precipitation-related indicators (except for the number of days with more than 25 mm and very wet days) had significant changes at the level of 5%. In terms of stations, Dezful station with 26.41% had the highest rainfall and Shushtar station with 3.64% had the lowest rainfall. Behbahan station also had a 14.87% increase in rainfall.

    Keywords: Precipitation, southwestern Iran, Trend, Mann-Kendall