فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 55 (آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رفعت خطیب، علی سرور یعقوبی* صفحات 1-24
    در این مقاله با نگاهی به رویکرد فمنیستی، به بررسی و مقایسه روایتهای چهار تن از نویسنگان زن و مرد معاصر پرداخته ایم. در این رویکرد پیشفرض ما وجود تفاوت در درونمایه های داستانی و شیوه روایت نویسندگان مرد و زن بوده است. پس از بررسی و تحلیل نیز این پیشفرض اثبات شده و این داستانها نشان میدهند که اولویت درونمایه های داستانی در آثار مردان مورد بررسی، سیاست، اجتماع و اقتصاد است؛ درحالیکه در روایتهای زنان درونمایه داستان بطور خاص مسایل زنان میباشد. در این راستا در داستانهای زنان مورد بررسی، الگوها و شاخصهایی دیده میشود که در آثار مردان نیست؛ مانند نوع نگاه به زن و تفاوت در شخصیت پردازی زن در میان دو دسته، بیان تجربه های زنانه، مردستیزی، خیانت، کلیشه های جنسیتی، تجاوز، خشونت علیه زنان و... . بدیهی است که تمام این موارد باعث میشوند که نوع روایت مردان از زنان با روایت زنان از خودشان متفاوت باشد.
    کلیدواژگان: روایت زنانه و مردانه، داستان، فمنیسم، محمود دولت آبادی، احمد محمود، فریبا وفی، سپیده شاملو
  • روناک صمدی، خلیل بیگ زاده*، رقیه صدرایی صفحات 25-42

    خاستگاه داستان نویسی نوین اروپا است که با فاصله زمانی چشمگیری به شرق راه یافت. اگرچه پیشینه ای از روایات کهن شفاهی و بعضا مکتوب از افسانه ها و حکایتها در همه کشورهای شرقی وجود داشته است، اما تفاوت اساسی میان این گونه های روایی با داستان کوتاه و رمان وجود دارد. ترجمه آثار داستان نویسان غربی، زمینه آشنایی با ژانر ادبی داستان را برای مناطق شرقی و به تبع آن نویسندگان ایران و مناطق مختلف آن به ویژه غرب ایران فراهم کرد که نگاهی به ساختار و محتوای داستانهای نویسندگان غرب ایران، گویای این تاثیرپذیری است. پژوهش حاضر، ضمن بررسی آثار شاخص داستانی این مناطق چگونگی آغاز داستان نویسی و سیر ساختاری و محتوایی داستان نویسی را در غرب ایران تحلیل کرده است. بررسیها بیانگر آن است که داستانهای نویسندگان این مناطق با زبان روایی ساده و ریالیستی (ریالیسم اجتماعی)، زندگی مردمانی را روایت میکنند که گرفتار فقر، جهل، روزمرگی و تنگناهای معیشتی هستند. از نظر عناصر داستانی نیز موضوع داستانها، رنگ اقلیمی، شیوه روایتگری و نوع شخصیت پردازی برجسته ترین شاخصهای ساختاری داستانهای نویسندگان غرب ایران است. موضوع داستانهای آنان عمدتا به مسایل و واقعیات موجود در در منطقه غرب ایران در دوره پهلوی همچون، فقر، بیکاری، ظلم و ستم خوانین محلی و خشونت علیه زنان اشاره دارد که بیشتر آنها به شیوه روایتگری و نقالی، در قالب شخصیتهای فرودست جامعه با رنگ و بوی اقلیمی بیان شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، تحلیل محتوایی، داستان، عناصر داستان، داستان نویسان غرب ایران
  • سیما جهانی، مرتضی میرهاشمی* صفحات 43-71
    از دیرباز مفاهیم و مولفه های موجودیت زن در جامعه همواره در فرآیند تعامل با مردان شناخته میشد؛ اما در پی تحولات و تکامل ساختار اجتماعی در عرصه های مختلف، فرصت حضور پررنگ زنان در ادبیات معاصر ایران پدید آمد. همچنین زنان توانستند از طریق ورود به دنیای رمان فردیت اجتماعی خود را که گویای دیدگاه های فکریشان بود را بگونه ای باورپذیر به نمایش بگذارند. شکل گیری رفتارهای متفاوت زبان زنان و مردان حاصل استفاده متفاوت آنها از نمودهای زبانی است. نگارش زنانه که در حوزه زبانشناسی جنسیت است شامل همه ابعاد زبان نظیر آوا، واژه، نظام صرفی و نحوی میشود. از اینرو در این نوشتار، درباره تاثیر متغیر جنسیت زن بر گفتگوها و اینکه به چسان این متغیر، اسباب تجلی الگوهای جنسیتی متفاوت و گونه های متمایز زبانی را فراهم می آورد؛ بحث خواهد شد. از آنجا که شخصیت پردازی زن در نوع گفتار و زبان او عاملی تعیین کننده است و این محصول نگرش نویسنده و دید جامعه به اوست به این سبب در این پژوهش سعی شده با بررسی چهار رمان سووشون، چراغها را من خاموش میکنم، چشمهایش و جای خای سلوچ بررسی گفتگوی زنان با رویکرد جامعه شناسانه تحلیل شود. همچنین گفتگوی ناهمخوان که منعکس کننده جهان بینی طبقات و اقشار گوناگون از زنان جامعه است، بررسی می شود در واقع هدف، بررسی رفتارهای زبانی شخصیتها ست نه نقش اجتماعی آنها. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که مولفه هایی نظیر توجه به جزییات هنگام توصیف، پرهیز از رکاکت و دشواژه ها، کاربرد دقیقتر رنگواژه ها، استفاده از صورتهای مودبانه کلام، گفتگوی درونی، عدم قطعیت کلام و مقید بودن به دستورمندی کلام، در زبان زنان بیشتر از مردان است. نظر به معیارهای زبان زنانه و مردانه و اختصاصات سبکی در این رمانها، زبان جنسیت زده در رمانهای زن نگاشته بیش از رمانهای مرد نگاشته متجلی شده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی زبان، جنسیت، گفتگو، شخصیتهای زن، چراغها را من خاموش میکنم، جای خالی سلوچ، چشمهایش، سووشون
  • شاپور نورآذر* صفحات 73-95

    نظیری نیشابوری بزرگترین غزلسرای دوره مغولان گورکانی و از شاعران بلند آوازه سده دهم و یازدهم هجری است اما آنگونه که شایسته این شاعر بزرگ است مورد توجه قرار نگرفته است. پژوهش پیش روی شگردهای بکارگیری گونه های تشبیه، بسامد آنها و نگرش نظیری نیشابوری به انواع تشبیه را به شیوه تحلیلی - توصیفی، از لحاظ شکلهای هشتگانه تشبیه، محتوا، ارکان، مرکب و مفرد، طرفین تشبیه (حسی و عقلی) و درونمایه در غزلیات و قصاید نظیری مورد بررسی قرار داده است و تحلیل آماری و علمی از هریک از تشبیهات ارایه خواهد نمود تا معیارهای زیباشناسی شعر نظیری تبیین گردد.

    کلیدواژگان: نظیری نیشابوری، سبک هندی، تشبیه، غزلیات، قصاید
  • علی اکبر اجاکه* صفحات 97-120

    عماد خراسانی یکی از شاعران گمنام معاصر است که متاسفانه تاکنون درمورد وی تحقیق مناسب و درخوری انجام نشده است. نیمی از اشعار او را غزلیات تشکیل می دهد که در جلد اول دیوانش آمده است. وی در غزلسرایی دنباله رو شاعران غزلسرای گذشته به ویژه سعدی و حافظ است. غزلیاتش عاشقانه است و کمتر از مضامین فلسفی و اجتماعی بهره دارد. اما در جلد دوم دیوان (قالبهای دیگر) به مضامین اجتماعی و انتقادی روی آورده است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای انجام شده است، ویژگیهای سبکی اشعار وی، در سه سطح فکری، زبانی و ادبی بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در سراسر اشعار خصوصا غزلیات او اوزان شاد، همراه با اوزان غمگین و سنگین در خلق فضاهای غنایی مناسب موضوع کاملا موثر عمل می کنند. زبان عماد در اشعارش ساده و روان وقابل فهم است و از تصنع و پیچیدگی به دور است. به کارگیری واژگان در معنای کهن و استفاده از افعال قدیمی، خصوصا در غزلیاتش چشم گیر است. در دیگر قالبها (جلد دوم) از واژگان عامیانه و امروزی استفاده کرده است. عماد برخی از ویزگیهای نحوی سبک خراسانی را با بسامدی بالا استفاده می کند مانند: جابه جایی ارکان جمله، جهش ضمیر و .. از نظر ویژگیهای ادبی نیز تشبیه و استعاره بسامد فراوانی در اشعار وی دارد. استعارات اشعار وی نیز عموما کلیشه ای و قریب هستند و کنایات فعلی و ایما نیز بسامد بیشتری نسبت به دیگر کنایات دارد. تلمیح و ایهام نیز در میان صنایع بدیعی بسامد بیشتری نسبت به دیگر صنایع بدیعی دارند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، عماد خراسانی، ویژگیهای ادبی، ویژگیهای فکری
  • علی اکبر کمالی نهاد*، مهدی دهرامی صفحات 121-141

    مضامین و محتواهای شعری قابلیت تکرار، تطور و بازآفرینی دارند و برخی از آنها در دیوان شاعران مختلف بارها تکرار شده‏اند؛ به‏گونه ای که مخاطب آشنا با شعر، با خواندن اشعار شاعران مختلف یا ابیات و تصاویر شعری یک شاعر خاص، به سمت اشعار دیگری رهنمون میشود و بین آنها وجوه مشترکی مییابد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به معرفی گونه های مختلف تکرار در شعر و بررسی عوامل تکرار مضمون و اندیشه در غزلیات سعدی پرداخته و نتایج تحلیل نشان داد که سعدی در غزل به دلایل و عوامل مختلفی مثل: تکرارهای برخاسته از سبک عمومی دوره، یکسانی حالات عاطفی، پروراندن و تاکید بر اندیشه ای خاص، تداعی مجدد مضمون به دلیل قافیه و ردیف یکسان، توجه شاعر به شبکه تناسبات مورد پذیرش شاعران و استفاده چندباره از یک منبع و... مضامین و اندیشه ها را تکرار کرده است. او با خلاقیت هایی که در بازآفرینی و تغییر مضامین داشته، مانع نشستن غبار ملال بر برخی از موضوع های تکراری خود و گذشتگان شده و یکپارچگی و استمرار اندیشگانی و عاطفی خود را در غزلیات آشکار ساخته است.

    کلیدواژگان: تصویر، تکرار، خلاقیت، غزلیات سعدی، مضمون
  • فاطمه حاجی قاسملو، آیت شوکتی*، مجتبی صفرعلیزاده صفحات 143-166

    نسخ خطی،گنجینه های ارزشمند هر ملتی هستند، که بازگوی فرهنگ و تمدن یک ملت هستند. در پژوهش حاضر ویژگیهای سبک شناسی نسخه درالنثیر فی النصیحه و التحذیر، اثر دبیر اعلم از نویسندگان دوره قاجار مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است که جزء آثار تعلیمی فابل است؛ تاکنون هیچ پژوهشی در این راستا صورت نگرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی نسخه خطی درالنثیر فی النصیحه و التحذیر، از جهت رسم الخط و سبک شناسی است. این تحقیق که بر اساس اسنادی- توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای بررسی و تحلیل شده، در صدد پاسخگویی به این پرسش است که بارز ترین ویژگیهای سبکی درالنثیر چیست؟ یافته های پژوهش حاضر گواه آن است که به جهت تسلط دبیر اعلم به زبان عربی و ترکی در نسخه فوق میتوان تاثیر پذیری از  این دو زبان را دریافت همچنین ویژگیهای سبک نثر قاجار که همانا بازگشت به سبک کتب قدیمی است، در لابلای این نسخه مشهود است. مولف این اثر به آثاری نظیر مثنوی، گلستان، کلیله و دمنه و... نظر داشته است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، دبیراعلم، تقی عنوان نگار، درالنثیر فی النصیحه و التحذیر، نسخه خطی
  • مرجان علی اکبرزاده زهتاب* صفحات 167-190
    تمثیل که با مصداقی کردن مفاهیم ذهنی جایگاه خاصی در ادبیات تعلیمی و عرفانی پیدا کرده است، از نظرگاه سبک شناسی نیز به عنوان یکی از آرایه ها در سطح ادبی قابل بررسی است. مصادیق ملموس راه سریع و مناسبی برای تفهیم آموزه های اخلاقی و اندیشه های عرفانی است. در میان عرفای پارسیگوی، مولانا گوی سبقت را در تمثیلهای عرفانی ربوده است. او در مثنوی معنوی، فیه ما فیه، مجالس سبعه و مکاتیب آراء خود را به زینت تمثیل آراسته تا مفاهیم عمیق عرفانی تقریب ذهن مخاطبان و اهل ذوق شود. در پژوهش حاضر، با شیوه کتابخانه ای، به گونه ای تحلیلی- توصیفی به مدد شواهد مثال و سرانجام ارایه جدول به بررسی مفاهیم و ساختار تمثیلهای عرفانی دو کتاب «فیه ما فیه» و «مجالس سبعه» پرداخته شده، نیز به این پرسش پاسخ داده شده است که «در تمثیلهای این دو کتاب، پیوند میان ارکان تمثیل یعنی: مثال (مصداق) با ممثل (مفهوم) چگونه است؟» حوزه های معنایی تمثیلات در سه سطح خداشناسی، انسان شناسی و هستی شناسی جای گرفته اند که انسان شناسی بیشترین فراوانی را دارد و موضوع عرفان و معرفت بیشترین بسامد را شامل میشود.
    کلیدواژگان: مولانا، تمثیل، فیه ما فیه، مجالس سبعه
  • مهدی وفایی جو *، محمد رضایی، حمید رضایی صفحات 191-211

    شهرآشوبها به عنوان یکی از مهمترین آثار در تاریخ اجتماعی و شناسایی عناصر فرهنگ عامیانه ایران به شمار میروند. این آثار که اغلب منظوم هستند، به معرفی مشاغل و حرفه ها در جامعه میپردازند و میتوانند اوضاع اجتماعی و فرهنگی عصر خود را بخوبی ترسیم نمایند و اطلاعات مفیدی در زمینه جامعه شناسی و تاریخی و عناصر فرهنگ عامیانه یک شهر یا منطقه ارایه کنند. منظومه مورد بررسی در این پژوهش و سراینده آن نیز، بنابر شواهد متعلق به روزگار طلایی شهرآشوب سرایی در ادب فارسی و همعصر با سلطان سلیمان صفوی (حکومت 1073 تا 1105 ه.ش) است. این اثر در مقایسه با تمام شهرآشوبهای شناسایی شده خطی و چاپی در تاریخ ادب فارسی، با اختلاف بسیار، بزرگترین و عظیمترین شهرآشوب هم از نظر شمار ابیات و حجم اثر و هم به لحاظ کیفی و هنری-ادبی و شمول بر نکات اجتماعی و کلیات و دقایق نوع ادبی خود) به شمار میرود. این پژوهش به معرفی این منظومه و سراینده آن و همچنین تحلیل و بررسی  مختصات سبکی آن میپردازد. لازم به ذکر است که نسخه خطی مذکور توسط نگارندگان این مقاله تصحیح شده و در دست انتشار است.

    کلیدواژگان: وحیدالزمان قزوینی، شهرآشوب، شعر عصر صفوی، سبک، نسخه خطی
  • نسرین سیدزاده*، نازیلا فرمانی انوشه صفحات 213-240

    قصیده از کهنترین قالبهای شعری است که از آغاز دوره پیدایش شعر فارسی، شاعران آن را عرصه بیان احساسات خود قرار داده و بسیاری از مدایح و توصیفات خود را در این قالب سروده اند. قصیده فارسی تا پایان قرن ششم دوره درخشان شکوفایی خود را پشت سر نهاده و از قرن هفت به بعد رو به افول نهاد و از معیارها و ساختار اصیل خود دور شد؛ اما در دوره مشروطه، با ساختار اصیل خود احیا شد. در دوره معاصر نیز شاعران بسیاری در این قالب شعر سروده اند که از میان آنها مظاهر مصفا به دلیل بهره گیری از این قالب شعری با سنت شکنی خاص خود در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است. مظاهر مصفا ادامه دهنده بسیاری از سنتهای شعر فارسی است؛ اما در قصیده به دنبال آن سنتهای کلاسیک نبوده است؛ اگرچه برخی قصاید او مانند قصاید قدما مستحکم و با صلابت است، با این حال نوگرایی زمان نیز بر اشعار وی حاکم است؛ پرسش این است که قصاید او دارای چه ساختار و ویژگیهایی است که قصاید او را از قصیده سرایان معاصر و کهن متمایز میکند.در این مقاله باهدف ارایه بهترین الگو و زمینه برای آشنایی با ساختار و محتوای قصاید مصفا از روش های آماری پژوهش و تحلیلهای مبتنی بر آن استفاده کردیم تا چهل قصیده وی را از وجوه مختلف موسیقی بیرونی، بیان، بدیع و... بررسی کنیم. بدین منظور اشعار وی، در سه سطح زبانی، ادبی و فکری به همراه بسامد بکارگیری آرایه ها (لفظی یا معنوی) بررسی شد و با مقایسه صور خیال تقلیدی (کلیشه ای) و صور خیال ویژه مصفا که حاصل نگرش خاص اوست، چگونگی انعکاس پدیده های نو و کهن در قصاید وی بررسی گردید.

    کلیدواژگان: مصفا، سبک شعر، صور خیال، عناصر و ساختار قصیده
  • یدالله سرمست، مرتضی حاجی مزدارانی*، حسین یزدانی صفحات 241-260

    یکی از مهمترین ترفندها و تمهیدات هنری کلام، استفاده از شیوه های مختلف ارایه پیامی واحد در جهت اعجاب مخاطب است که تحلیل و بررسی این شیوه ها علاوه بر اینکه زیباییهای نهفته شعر بهتر آشکار میشود، سبب میگردد تا مخاطبان و کاربران زبان، با ذهن و دنیای فکری و عواطف شاعر بیشتر مانوس شوند و یکی از راه های شناخت دقیق یک شاعر و بررسی میزان موفقیت وی در عرصه شاعری، توجه به میزان بهره گیری وی از قوه تخیل و تصویرسازی میباشد، چرا که این مهم، ملاک تمییز یک شعر تاثیرگذار از نظم معمولی است، مقاله حاضر به بررسی تشبیه و طبقه بندی انواع ساختار آن در قصاید زلالی خوانساری میپردازد تا میزان موفقیت و هنرمندی شاعر خوش قریحه در بکارگیری انواع تشبیه، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. تشبیه علاوه بر اینکه از موضوعات محوری و مهم حوزه بلاغت و بیان محسوب میشود بررسی و تحلیل ساختار متنوع و متعدد و عناصر تشکیل دهنده آنچه از نظر شکل و چه از جهت محتوا میتواند مبین و معرف سبک و زبان خاص یک شاعر باشد.

    کلیدواژگان: سبک، تشبیه، زلالی خوانساری، قصاید
  • محمدمعین صفاری* صفحات 261-283

    تقابلهای دوگانه یکی از رویکردهای شتتاعران و نویستتندگان برای بیان اندیشتته های و افکارشتتان استتت. در این رویکرد، براستتاس نظریه تقابلهای دوگانه، برای پی بردن به افکار، اندی شه ها و ایدیولوژی شاعران و نوی سندگان که در این دوگانگی ها نهفته است، باید آنها را کنار یکدیگر قرار داد و سپس با مد نظر قرار دادن تفاوتها و شباهتها به معنای آنها پی برد. مثنوی موالنا یکی از آثار ادبی ا ست که با بهره گیری از تقابلهای دوگانه، بسیاری از تفکرات متافیزیکی و ماورایی در آن مطرح شده است. این پژوهش با رویکردی توصتتیفی-تحلیلی، مثنوی موالنا را بر استتاس نظریه تقابلهای دوگانه کاویده استتت. یافته های پژوهش بیانگر آن استتت که موالنا با مطرح کردن تضادها و دوگانگی ها در مثنوی به صتتورت آشکار، تلاش میکند با رویارو کردن آنها، بین تقابلها ارتباط معنایی برقرار کند و یا به ارتباط معنایی جدید بر سد. وی با رویاروکردن عقل و عشق، دنیا و آخرت، ج سم و روح، صورت و معنا، پیر و ستالک و . . . نظام فکری عرفانی خویش را بر تقابلهای دو تایی بنیان میکند و نشتان میدهد این آموزه ها فراتر از اندیشه های حسی و مادی است

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، تقابلهای دوگانه، مولوی، مثنوی
  • پروین ابیضی اسفهلان*، احمد محمدی صفحات 285-307

    موضوع پژوهش حاضر بررسی و مقایسه مضامین مشترک در تحفه الغرایب طبری و عجایب نامه همدانی است. فن عجایب نامه نویسی و پژوهش در شگفتیهای عالم توسط نویسندگان علاقمند در ادوار مختلف مورد توجه واقع شده است. اغلب پژوهشگران، کتابها و نوشته های مربوط به موضوع عجایب نامه نویسی را در ردیف کتب جغرافیا دسته بندی کردهاند ولی باید توجه داشت که گستره مطالب موجود دراین کتب، فراتر ازحدود جغرافیایی است و مصادیق مورد اشاره درآنها به منزله دانشنامهای از علوم مختلف-البته بعضا با چاشنی تخیل و اغراق- قابل بررسی هستند. دو اثر مورد مطالعه دراین تحقیق در فاصله تقریبی نیم قرن از یکدیگر نگارش یافته اند که به خاطر قدمت کتاب تحفه الغرایب، برخی از مضامین این کتاب در عجایب نامه همدانی دیده میشود.سوال اصلی پژوهش: همدانی در اثر خود تا چه اندازه از مضامین تحفه الغرایب بهره جسته و چه وجوه اختلافی بین مضامین مشترک دوکتاب دیده میشود؟پاسخ احتمالی این پرسش اینکه همدانی حدود نیمی از مضامین کتاب تحفه الغرایب در زمینه عجایب نویسی را از بابهای بیست و یکم تا بیست و ششم این کتاب اخذ کرده است. وجوه اختلاف بین این مضامین بسیار اندک و عمدتا مربوط به مکان آن پدیده ها و یا نام پدیده های شگفت است.

    کلیدواژگان: عجایب نامه، طبری، همدانی، نثر فارسی قرن چهار و پنج، مضامین مشترک
|
  • Rafat Khatib, Ali Sorour Yaghobi * Pages 1-24
    in this article, with a view to the feminist approach, we have studied and compared the theories of four contemporary men and women . in this default approach , we have found the difference in fiction and narrative style of male and female writers . the results of this study show that the main themes in men " s works are politics , society and economics, while the theme of the story is the theme of women. in this regard, in the case of women , we have seen patterns and patterns that are not in the works of men ; such as the type of woman 's look and difference in characterization of woman among the two categories, expression of female experiences, betrayal, betrayal, gender stereotypes, rape, violence against women and … . needless to say , the story of men 's narration of women is different from women .
    Keywords: masculine, feminine narrati, story, feminism, mahmoud dowlatabadi, ahmad mahmood, fariba vafi, ahmad shamloo
  • Ronak Samad, Khalil Baygzadeh *, Roghaya Sadraie Pages 25-42

    The literary origin of the modern-day style is geographically ascribed to the West (Europe), which reached the East at considerable intervals. Although there has been a history of ancient oral and sometimes written legends and anecdotes in all Eastern countries, there is a fundamental difference between these types of narratives with short stories and novels. Translating the works of Western storytellers provided an introduction to the literary genre of fiction for the eastern regions, and consequently for Iranian writers, and especially for western Iran, a look at the structure and content of Western Iranian writers' stories suggests this influence. The present study, while investigating the effects of the fictional index of these areas, has analyzed how the storytelling began and the structural and content development of storytelling in western Iran. Studies show that the stories of the writers of these areas, in simple realistic narrative (social realism), narrate the lives of people suffering from poverty, ignorance, day-to-day living, and the bottlenecks of living. In terms of fictional elements, the subject of stories, climate, narrative style, and personality type are the most prominent structural indicators of Western Iranian writers' stories. The subject of their stories mainly focuses on issues and realities in western Iran (Pahlavi era) such as poverty, unemployment, local oppression, violence against women, most of them narrative and narrative, in the form of subordinate personalities of color. And the smell of climate is expressed.

    Keywords: Structural, Content Analysi, storytelling, Western Iran Writer
  • Sima Jahani, Morteza Mir Hashimi * Pages 43-71
    From long time ago, woman’s being concepts and components always was known in the process of interacting with mens, but due to social structure developments and evolution in different fields. The opportunity of women’s strong presence in Iran’s contem porary literature had been created. Although women by entering to the world of novels were able to display their social individuality which is seemed to be their intellectual views ina believable way. Forming woman’s and men’s different language behavior is the result of their different use of language charts. Feminie writhing which is in gender linguistic field contains all dimensions of writing which is in gender linguistic field contains all dimensions of language like voice, world, morphology and syntatic system. Flence in this article, the effect of female gender variable on coversations and how this variable provides manifestation of different gender patterns and distinctive linguishtic species will be discussed. Since the characterization of a woman is a determining factor in her type of speech and language and this is the result of the author’s attitude and society’s view of her, there fore in this research attemped to analyze the woman’s discourse review with a sociological approach by studying four novels. Surashun, I turn off the lights, her eyes and missing soluch. Also an inconsistent speech which reflecting closes world view and different layers of society’s woman will be studied, infact the purpose is reviewing linguistic behaviors of characters not their social rols. Findings of current research suggest that components like attention to details while describing, avoiding bawdiness and taboo words, more accurate applying of color words, using polite forms of speech, internal conversations, uncertainty of speech and bounding to speech grammer in women language is higher than men. According to women’s and men’s language criteria and stylistic features in these novels, gender strucking language in women written novels has become more manifested than men writhe novels.
    Keywords: language sociology, Gender, Conversation, women characters, I turn of the lights, missing soluch, Her Eyes, Suvashun
  • Shapour Nourazar * Pages 73-95

    Naziri Neyshabouri is the greatest lyricist in the Gorkani Mogolan period and one of the most famous poets in the tenth and eleventh centuries AH. But it has not been taken into consideration as befits this great poet. The present study investigated the techniques of using kinds of simile, their frequency and Neyshabouri's attitude to different kinds of simile in analytical-descriptive manner, in terms of eight forms of simile, content, elements, compound and singular, both parties of simile (sensational and intellectual) and theme in Naziri's odes and lyric poems. Statistical and scientific analysis of each of the similes will be presented to elaborate the aesthetic criteria of Naziri's poetry.

    Keywords: Naziri Neyshabouri, Indian Style, Simile, lyrics, odes
  • AliAkbar Ojakeh * Pages 97-120

    Emad Khorasani is one of the anonymous contemporary poets who, unfortunately, has not been properly researched. Half of his poems are lyric poems that appear in the first volume of his divan. In Ghazalsarai, he is a follower of the poets of Ghazalsara in the past, especially Saadi and Hafez. His lyric poems are romantic and use less philosophical and social themes. But in the second volume of the Divan (other formats) he has turned to social and critical themes. In this library-style article, the stylistic features of his poems are examined at three levels: intellectual, linguistic, and literary. The results of the research show that throughout his poems, especially his lyric poems, happy weights, along with sad and heavy weights, are quite effective in creating suitable lyrical spaces. Emad's language is simple, fluent and understandable in his poems and is far from artificial and complex. The use of words in the ancient sense and the use of old verbs, especially in his lyric poems, is remarkable. In other formats (Vol. II) he has used slang and modern words. Emad uses some syntactic features of Khorasani style with high frequency, such as: displacement of sentence elements, pronoun mutation, etc. In terms of literary features, metaphor and metaphor have many frequencies in his poems. The metaphors of his poems are generally stereotyped and close, and the current allusions and ima are more frequent than other allusions. Insinuation and ambiguity are also more common among innovative industries than other innovative industries.

    Keywords: stylistics, Emad Khorasani, literary features, intellectual features
  • AliAkbar Kamalinahad *, Mahdi Dehrami Pages 121-141

    Repeatable poetic themes and contents, evolution and recreation, and some of them have been repeated in various poets’ works; so that the audience is familiar with poetry, by reading various poets or poetic verses and images of a particular poet, leads to another poets’ poem and find some common features among them. The purpose of this paper is to study the repetition in poem and the study of the reasons of repetition themes and ideas in Saadi's sonnets which has been paid to this issue by analytical - descriptive approach. The results has showed that The reasons of repetition of theme and thoughts in Saadi’s sonnets are different; such as iterations from the general style of the period, the same emotional states, encouraging a special emphasis on thinking, associated with this content because of the rhyme and the same row, according to network poet proportions acceptance of poets and multiple use of a source. he with creativities in recreation and changing the themes, prevented the dust and boredom of repeated old issues and on the other hand the integrity and continuity and emotionality has been shown in his sonnets.

    Keywords: repetition, images, themes, Saadi’s sonnets, creativity
  • Fatemeh Hagighasemloo, Ayat Shokati *, Mojtaba Safaralizadeh Pages 143-166

    Manuscripts are valuable treasures of every nation, reflecting the culture and civilization of a nation. In the present study stylistic features and Alnsyhh Dralnsyr version Althzyr, the Secretary-Alam authors analyzed and evaluated the Qajar period that the work is didactic fable; So far no research has been done in this regard. The aim of this study was to investigate Dralnsyr per Alnsyh and Althzyr manuscript, containing orthography and stylistics. The study, based on documentary-based descriptive and library studies analyzed, sought to answer this question: What is the most obvious stylistic features Dralnsyr; The findings of this study indicates that due to the domination of the Secretary-Alam Arabic and Turkish language version of the above can be unaffected by these two get The Qajar prose style features, which is a return to the style of the old books, are also evident in this edition. The author of this work has considered works such as Masnavi, Golestan, Kalileh and Damna.

    Keywords: stylistics, Dabir alam, tagi onvan negar, Dorronasir va nasihatottahzir, manuscripts
  • Marjan Ali Akbarzade Zehtab * Pages 167-190
    Allegory, which has found a special place in educational and mystical literature by applying mental concepts, can also be studied from a stylistic point of view as one of the poetic industries at the literary level. Tangible examples are a quick and convenient way to understand moral teachings and mystical ideas. Among the Persian mystics, Maulana has taken the lead in mystical allegories. In the Masnavi  Manavi, Fih Ma Fih, Majales Sabe and Makatib of thought have adorned themselves with the adornment of allegory in order to bring the deep mystical concepts closer to the minds of the audience and mystics. In the present study, using the library method, analytical-descriptive methods with the help of exemplary evidence and finally presenting the table to examine the concepts and structure of mystical allegories, two books "Fih Ma Fih" and "Majales Sabe" have been discussed. It is also answered in the question, "In the allegories of these two books, what is the connection between the elements of the allegory, that is, what is the example with the parable?" The semantic domains of allegory are located at three levels: theology, anthropology, and ontology. Anthropology has the highest frequency, and the subject of mysticism and knowledge includes the highest frequency.
    Keywords: Maulana, allegory, Fih Ma Fih, Majales Sabe
  • Mehdi Vafaeijo *, Mohamad Rezaei, Hamid Rezaei Pages 191-211

    Shahrashobs is one of the most important works in the social history and identification of elements of Iranian folk culture. These works are often poised to introduce jobs in society and can well depict the social and cultural conditions of their time and provide useful information on the sociology and history and elements of folk culture of a city or region. The poem is investigated in this research and its composer, according to the evidence, appurtenant to brilliant epoch of composing Shahrashob(a poem describing the occupations and métiers, or describing goodness and abominations in a town),  in Persian literature, and contemporary with the king of Safavi sultan solomon (the rule of 1695 to 1727 AD). This opus in comparison to manuscript and typographic opus in the history of Persian literature, with the abundant disparity, is supreme and best Shahrashob   (both in terms of the number of distiches , (both in terms of workmanship and artistic-literary  , and inclusion social punctilios and  minutes of the literary type itself)..  There is only one copy of this opus at the Library of Tehran University numbered 4344.  This research introduces the opus and its composer, as well as analyzes some of its literary and intellectual properties.  It should be noted that the manuscript is emended by the authors of this article and is circulation.

    Keywords: Vahidalzaman Qazvini, Shahrashob, Safavi poetry, style, Manuscript
  • Nasrin Sayyedzade *, Nazila Farmani Anooshe Pages 213-240

    The ode  is known as one of the oldest forms of poetry that poets have used  it as a field for expressing their feelings since the birth time of the Persian Poetry , and they have written many of their Panegyrics and illustrations in this format. The glorious period of the flourishing of Persian Idyll came to an end in the sixth century, and then from the beginning of the seventh century onward it declined gradually and deviated from its originality and main structure. However, it was revived together with its original structure within the Constitutionalism era. In the contemporary period, many poets have written poems in this format. This research focused on Mazaher Mosaffa (the manifestations of the Purity) as a main figure in this field due to the use of this form and style of poetry with his own venture to break the tradition. The Mazaher Musaffa continues many traditions of Persian poetry. But he would not follow the classical traditions in the Idyll. Although some of his poetic Odes have proven to be as strong, solid and mature as those written by the ancient elders, the modernity of the time mostly dominates his works. His question is what is the structure and characteristics of his odes and poems that distinguish his works from contemporary and ancient poets? .This article aims at providing the best model and context to get acquainted with the structure and content of Mosaffa's poems; we applied the statistical methods in research and conducted the analysis. For this purpose, his poems were examined in three levels: linguistic, literary and intellectual, along with the frequency of using arrays (verbal or spiritual).Finally, New and ancient phenomena were examined within his works.

    Keywords: Mosffa( Purity), Poetry Style, Imaginations Forms, Elements, Structure of the
  • Yadollah Sarmast, Morteza Mazdaraei *, Hossein Yazdani Pages 241-260

    The use of figures of speech is the distinctive characteristic of the poetic expression as it reveals and fabricates the aesthetic vision of the artist and creates a sense of wonder in the reader through defamiliarization. The study of the figures of speech enables the readers to get familiar with the artistic vision of life as depicted in a poet’s works. It is through the use of figures of speech that a poet creates a unique vision and image of life in his/her poetry; this poetic recreation of the world sets a poet apart from mere versifiers. The present study focuses on the use and the structure of similes in Zolalili Khonsari’s Odes to bring this unique feature of his poetry into spotlight. It must be mentioned here that the use of similes as a major topic of prosody fabricates the idiosyncratic features of a poet’s style.

    Keywords: style, Simile, Zolalili Khonsari, odes
  • MohammadMoein Saffari * Pages 261-283

    Dual contrasts are one of the approaches of poets and writers to express their thoughts and thoughts. In this approach, based on the theory of dual contrasts, to understand the thoughts, ideas, and ideologies of poets and writers that lie in these dichotomies, they must be brought together and then understood by considering their differences and similarities. Molavi's Masnavi is one of the literary works in which many metaphysical and supernatural ideas have been exploited by the use of dual opposites. In this descriptive-analytical approach, this study has explored Molavi's Masnavi based on the theory of dual conflicts. The findings of the study indicate that Rumi, by raising the contradictions and dichotomies in Mathnavi, explicitly attempts to make semantic connections or confrontations with them by confronting them. He encounters reason and love, the world and the hereafter, body and soul, form and meaning, old and seeker. . . His mystical system of thought builds on dual contradictions and shows that these teachings go beyond sensory and material thoughts.

    Keywords: Structuralism, Dual Conflicts, Molavi's Masnavi
  • Parvin Abyazi Esfahlan *, Ahmad Mohammadi Pages 285-307

    The subject of the present study is the study and comparison of common themes in the Tohfatol Al-Gharib of Tabari and the Ajayeb nameh of Hamedani. The technique of writing and researching wonders of the world has been considered by interested writers in different eras. Most researchers have categorized books and writings on the subject of exotica in the category of geographical books, but it should be noted that the scope of the contents of these books exceeds the geographical limits and the examples mentioned in them as an encyclopedia of The various sciences - albeit sometimes with the imagination and exaggeration - can be examined.The two works studied in this study were written about half a century apart, and due to the antiquity of the book of Tohfatol Al-Gharib, some of the contents of this book can be seen in the wonders of Hamedani's letter.The main question of the research: To what extent has Hamedani used the themes of the Tohfatol Al-Gharib in his work and what are the differences between the common themes of the two books?The possible answer to this question is that Hamedani has taken about half of the themes of the book Tohfatol Al-Gharib in the field of writing miracles from chapters twenty-one to twenty-six of this book. The differences between these themes are very small and are mainly related to the location of those phenomena or the name of the amazing phenomena.

    Keywords: Ajayeb nameh, Tabari, Hamedani, Persian Prose of the Fourth a, common topics