فهرست مطالب

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:2 Issue: 1, Winter 2019

  • تاریخ انتشار: 1397/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله خدابنده لو*، نادر آل ابراهیم، آزاده آموزگار، مهران گلنار صفحات 1-21

    از آنجا که زنان تقریبا نیمی از جمعیت هر کشور را تشکیل می دهند، آموزش عالی زنان یکی از مهمترین سرمایه گذاری هایی است که یک کشور می تواند انجام دهد. تحقیق حاضر گزارشی از وضعیت آموزش عالی زنان در کشورهای اسلامی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در دوسوم کشورهای اسلامی زنان در مقایسه با مردان از آموزش عالی کمتری برخوردارند اگرچه در مقایسه با گذشته، زنان بیشتری در رشته های علمی همچون رفاه و سلامت، علوم انسانی و علوم طبیعی تحصیل می کنند و حتی عدم برابری جنسیتی به نفع زنان در سطح آموزش عالی وجود دارد. اما کاهش چشمگیر زنان محقق تا سطح 30% در سطح جهان نشان میدهد که موانعی جدی وجود دارند که مانع از مشارکت زنان دررشته های علوم پایه و مهندسی می شوند. در سیر زمانی ارتقاء از دوره کارشناسی ارشد به دوره دکترا، تعداد زنان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد که علت آن را می توان تلاش آنها برای صعود از پله های فرصت های شغلی دانست. برابری جنسیتی باید به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شود، اگر جامعه جهانی مصمم به تحقق مجموعه اهداف توسعه است.

    کلیدواژگان: زنان، آموزش عالی، کشورهای اسلامی، ثبت نام، شاخص جنسیتی
  • طیبه ماهرو زاده * صفحات 23-39

    از آنجا که زنان تقریبا نیمی از جمعیت هر کشور را تشکیل می دهند، آموزش عالی زنان یکی از مهمترین سرمایه گذاری هایی است که یک کشور می تواند در مردم و آینده آن کشور داشته باشد. تحقیق حاضر گزارشی از آموزش عالی زنان در کشورهای اسلامی است. نتایج نشان می دهد که در 3/2 از کشورهای اسلامی زنان در مقایسه با مردان کمتر در آموزش عالی شرکت دارند. اگر چه در مقایسه با گذشته، بیشتر زنان در رشته های تحصیلی مربوط به رفاه و سلامت، علوم انسانی و علوم طبیعی در مقاطع تحصیلات تکمیلی تحصیل می کنند و حتی عدم برابری جنسیتی به نفع زنان در سطح آموزش عالی وجود دارد، اما کاهش چشمگیر زنان محقق به 30% در سطح جهان نشان میدهد که موانعی جدی وجود دارند که مانع از مشارکت زنان دررشته های علوم پایه و مهندسی می شوند. در بازه زمانی ارتقا از سطح کارشناسی ارشد به دکترا، تعداد زنان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و این به خاطر تلاش آنها برای صعود از پله های نردبان شغلی است. برابری جنسیتی فراتر از یک پرسش در مورد عدالت یا برابری است. کشورها، شرکت ها و موسساتی که زمینه های مناسب برای رشد زنان را فراهم می کنند، ظرفیت نوآوری و رقابت را افزایش می دهند. نوآوری و تعامل دیدگاه ها و تخصص های مختلف موجب بهره مندی تلاش های علمی می شوند. برابری جنسیتی راه حل های جدیدی را یشرو قرار می دهد و محدوده پژوهش را گسترش می دهد. این امر باید به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شود، اگر جامعه جهانی مصمم به دستیابی به مجموعه بعدی اهداف توسعه باشد.

    کلیدواژگان: زنان، آموزش عالی، کشوهای اسلامی، ثبت نام، شاخص جنسیتی
  • ناصر شیربگی*، جعفر افشین فر، روژین قصلانی، شراره صادقی، شهاب نصیری نیا صفحات 41-64

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل و نگرش های موثر بر مشارکت در کلاس های خصوصی تکمیلی بود. پژوهش با رویکرد تطبیقی و کمی و با روش توصیفی پیمایشی انجام شد. شرکت کنندگان از سه گروه اصلی دانش آموزان دبیرستانی، معلمان و والدین دانش آموزان انتخاب شدند. درمجموع 900 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. براساس یافته های مطالعه، دروس زبان انگلیسی، ریاضی و علوم (فیزیک، شیمی و زیست شناسی) بیشترین استفاده را برای تدریس تکمیلی خصوصی داشتند. یافته های تحقیق نشان داد والدین با درآمد بالاتر احتمال بیشتری دارد فرزندان خود را به کلاس های تدریس خصوصی بفرستند. از دیدگاه معلمان و والدین ، ​​اهداف اصلی شرکت در کلاس های تدریس خصوصی برای دانش آموزان، درک بهتر موضوعات و بهبود عملکرد آنها در امتحانات و آزمون های سراسری است. بیشتر معلمان و دانش آموزان به اثربخشی تدریس خصوصی اذعان داشتند. اگرچه والدین و معلمان متوجه شدند که ترکیبی از عوامل به تقاضای تدریس تکمیلی خصوصی دانش آموزان کمک می کند، اما رتبه بندی آنها با رتبه بندی دانش آموزان تفاوت معنی داری داشت. تدریس خصوصی تکمیلی، مانند کمک به دانش آموزان در انجام تکالیفشان، یکی از گزینه هایی است که والدین می توانند در هنگام ارزش گذاری و پاسخگویی به خواسته های فرزندانشان آن را برای پشتیبانی بیشتر و استفاده از منابع موجود در خانواده، در نظر بگیرند. اگرچه حوزه مدیریت مشارکت های مردمی و مدارس غیر انتفاغی وزارت آموزش و پرورش به عنوان متولی اصلی باید فعالیت های چنین مراکزی را تحت نظر داشته باشد، اما به نظر نمی رسد در عمل چندان موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: تدریس خصوصی تکمیلی، نظام آموزشی ایران، آموزش سایه ای، معلم خصوصی
  • سیده آزاده صفربگلو*، کامران محمدخانی، بابک نصیری قرقانی، مریم مصلح صفحات 65-78

    هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی مولفه های توانمندسازی کارکنان دانشگاه های آزاد ایران و دانشگاه های کانادا بوده است. این پژوهش تطبیقی بوده و از نظر روش آمیخته(کیفی-کمی) می باشد. ابزار پیمایش در این تحقیق مصاحبه و پرسشنامه بوده است.برای جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه با خبرگان که هیت علمی دانشگاه های آزاد ایران و دانشگاه های کانادا بوده اند و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.جامعه آماری بخش کمی شامل کارکنان دانشگاه آزاد ایران و دانشگاه های کانادا بوده است. با توجه به بررسی پیشینه تحقیق و استفاده از روش دلفی مولفه های اصلی توانمندسازی کارکنان عبارتند از: موثر بودن، معنی داری، احساس شایستگی، پاداش و قدردانی متناسب، غنی سازی شغلی، احیای محیط کار، مشارکت و کار گروهی، ارتباطات موثر سازمانی، بهینه سازی فرآیندها و روش ها، حق انتخاب، دانش و تجارب شغلی، شفافیت در اهداف، فرآیندهای آموزشی و تعهد سازمانی می باشند. یافته ها نشان داد که برای دانشگاه آزاد ایران ترتیب شاخص ها عبارتند از: موثربودن که در رتبه اول جای گرفت و احیاء محیط کاری و سپس معنی داری در اولویت های بعدی قرار داشتند. این شاخص ها در کانادا به ترتیب عبارتند از: موثربودن،ارتباطات موثر سازمانی و احیای محیط کاری

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی ایران د، انشگاه های کانادا
  • محبوبه تقی زاده، *فرشاد کاظم زاده صفحات 79-95

    هدف از این پژوهش عبارت است از تعیین سطح مهارت خواندن دانشجویان دختر و پسرمهندسی بر اساس CEFR و مقایسه سطح مهارت خواندن آنها در شبکه خودارزیابی DIALANG و شبکه خودارزیابی CEFR با سطح آنها بر اساس عملکرد ایشان در نمونه تمرین های مهارت خواندن. این پژوهش با مطالعه بر روی 162 دانشجوی دختر و پسر که در مقطع کارشناسی در دانشگاه علم و صنعت ایران مشغول به تحصیل بودند انجام پذیرفت. سپس از شبکه های خودارزیابی DIALANG و CEFR و چهار نمونه تمرین مهارت خواندن در چهار سطح A2، B1، B2 و C1 بر روی شرکت کنندگان در این پژوهش استفاده گردید. با در نظر گرفتن عملکرد فراگیران در نمونه تمرین های مهارت خواندن، نتایج نشان دادند که دانشجویان دخترمهندسی عملکرد بهتری نسبت به دانشجویان پسر داشته اند، البته لازم به ذکر است که تعداد قابل توجهی از فراگیران از هر دو گروه (حدود %40) زیر سطح B1 بوده اند. علاوه بر این، چون هر دو گروه از فراگیران توانایی خواندن خود را پایین تر از شبکه های DIALANG و CEFR ارزیابی کرده بودند، خودارزیابی آنها دقیقا مرتبط با عملکردشان در تمرین های مهارت خواندن نبوده است. با این وجود بالاترین تطابق مربوط به ارزیابی فراگیران دختر در شبکه DIALANG بوده است.

    کلیدواژگان: چارچوب مرجع مشترک اروپا (CEFR)، تمرین های مهارت خواندن، خودارزیابی مهارت خواندن، پیچیدگی تمرین، DIALANG
  • مهدی رجبلو*، بدری شاه طالبی، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 97-115

    نظام آموزش عالی و ابعاد گوناگون آن همواره در معرض تاثیر‌پذیری از گفتمان های بیرونی همچون " نظام رتبه بندی‌ بین المللی دانشگاه" ها است. امروزه برنامه درسی به عنوان هسته اصلی و روایتگر ارزش‌ها ، باورها و اولویت‌های سیاست گزاران آموزش عالی در خط مقدم کنش عقلانی با پدیده رتبه بندی دانشگاه ها است . در واقع ، سیر تحول کمی و کیفی نظام آموزش عالی ایران در چهار دهه اخیر باعث ورود آن به مرحله جدیدی شده که گریزی از آن نیست ، چرا که گذر کم و بیش بطیی ولی پیوسته از نسل اول به نسل چهارم دانشگاه در ایران باعث شده است که اینک سیاست گزاران نظام آموزش عالی با این پرسش اساسی روبرو شوند که آیا می‌توان رتبه بندی‌های بین‌المللی دانشگاه را همچون گفتمانی تحول گرا برای برنامه درسی مدنظر قرار داد. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل گفتمان مبتنی بر بهره گیری از رویکرد فرکلاف درصدد تحلیل متون مرتبط و استخراج مضمون های مناسب با عنایت به سه مرحله توصیف ، تفسیر و تبیین است. یافته های تحقیق نشان می دهد که پدیده رتبه بندی بین المللی دانشگاه ها دارای ویژگی های یک گفتمان تحول خواه در نظام آموزش عالی است که همه ابعاد آن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. مقاله پیشنهاد می دهد نظام برنامه درسی آموزش عالی ایران می تواند ازطریق ترکیب گفتمان سنتی و جدید، خود را برای رویارویی بهتر با چالش های نسل چهارم دانشگاه هاآماده سازد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، گفتمان
|
  • Rouhollah Khodabandelou *, Nader Aleebrahim, Azadeh Amoozegar, Golnar Mehran Pages 1-21

    Educational research is one of the fundamental infrastructure factors that improve sustainable development of a country. The aim of this mixed method study was to explore research trends by employing scintiometric approach in order to visualize and structure Iranian educational research litrature. Based on the bibliometric technique, all 3,812 existing documents from 2000 to 2018 are investigated. Additionally, we employ bibliometric analyses on a sample of 100 most cited papers to identify articles of higher quality or impact. Major trends in Iranian educational research literature which have been investigated including variations across publication years, identifying active research areas, and the most prolific authors. The results of the thematic analysis showed that educational psychology in the schools, technology based research in higher education, improvement in language learning and micro view to teaching and learning are valuable Iranian educational research themes. Implications for research institutions, education policy makers, and educational researchers are discussed

    Keywords: Educational research, Iran, Bibliometric analysis, Bibliometric mapping, Thematic Analysis
  • Tayebeh Mahrouzadeh * Pages 23-39

    Tertiary education of women is one of the most important investments a country can make in its people and its future because women form almost half of the population of each country. The present research reports the tertiary education of women in Islamic countries. It demonstrates that in two third of the Islamic countries there are fewer women in tertiary education in comparison with men. Although, comparing with the past, more women are majoring in academic fields related to Welfare and Health, the Humanities, and Natural Sciences, and there is even a gender imbalance in favor of women at the tertiary level overall, the significant reduction in the number of female researchers to less than 30% globally indicates that there are serious barriers impeding the full participation of women in Science and Engineering. During the period of transition from Master’s to PhD, the number of women decreases significantly. Therefore, gender parity should be considered a priority by all if the global community is determined to achieve the next set of development goals.

    Keywords: tertiary education, gender parity, Women, Islamic countries, enrollment
  • Naser Shirbagi *, Jafar Afshinfar, Rozhin Ghaslani, Sharareh Sadeghi, Shahab Nasirinia Pages 41-64

    The purpose of present research was investigating factors and attitudes affecting participation in private touring classes. A descriptive survey method with a quantitative approach was used. The participants were selected from three   groups: high school students, their teachers and parents. Using a stratified random sampling method, 900 individuals were selected as samples. Based on the findings of the study, English, math, and sciences   were the most used subjects for private supplementary tutoring. Research findings revealed that parents with higher incomes are more likely to send their children to private tutoring classes.   From the views of teachers and parents, the main goals of participating in private tutoring classes for students are to better understand the subjects and improve their performance in the exams and national tests. Most teachers and students acknowledged the effectiveness of private tutoring. Although parents and teachers noticed that a combination of factors contributed to the demand for private supplementary tutoring of students, their ratings were significantly different from what the students rated. Private tutoring, like helping the students with their homework, is one of the options parents may consider when they want to value and respond to the demands of their children for additional support and resources available within the family. Although Ministry of Education as the main administrator should monitor the activities of such centers, it does not appear to be very successful in practice.

    Keywords: Iranian educating system, private supplementary tutoring, Shadow Education, Konkur
  • Seyedeh Azadeh Safarbaglou *, Kamran Mohhamadkhanei, Babak Gharaghanei, Maryam Mosleh Pages 65-78

    The present study identifies the empowerment dimensions of the staff of the Islamic Azad University of Iran and Canadian universities through understanding the key role of staff in the success of universities. The method used in this research was comparative with a mixed approach (quantitative-qualitative) and the required data were collected through in-deep interview and a researcher-made questionnaire. The statistical sample of the qualitative section consisted of 18 experts and that of the quantitative section included all staff of the selected branches of Islamic Azad University and selected universities of Canada. For qualitative data analysis in content analysis we used Delphi technique, and the inferential statistics were used for quantitative data analysis. In the first step, through a secondary analysis of theoretical foundations and interviews with experts, a model of psychological empowerment with 14 components was identified. First-order and second-order confirmatory factor analysis was used to investigate the ideal relationship between the 14 components with the psychological empowerment construct. Based on the confirmatory factor analysis, the model for assessing the staff's psychological empowerment constructs of the studied universities had an appropriate fit (proper desirability) and the components covered the psychological empowerment construct. One-sample t-test was used to investigate the level of attention paid by the university to the staffs' psychological empowerment components. Based on the findings, both universities resemble each other in terms of the components of "effectiveness, significance, and feeling of competence, proper appreciation, job enrichment, and effective organizational communication, optimization of processes and methods, and educational processes". The research findings also explain the difference between the two universities, such that the level of attention to the components of "right to choose, organizational commitment, transparency in goals and knowledge and job experiences" at Islamic Azad University of Iran and the level of attention to the component of "work environment revitalization" in Canadian universities are poor and lower than the test value for the staff's psychological empowerment.

    Keywords: Empowerment, Islamic Azad University of Iran, Universities of Canada
  • Mahboubeh Taghizadeh *, Farshad Kazemzadeh Pages 79-95

    The purposes of this study were to determine a reading ability level based on the CEFR for male and female engineering students and to compare their reading levels on the CEFR and DIALANG self-assessment grids with the level based on their performance on the reading tasks. The participants were 162 Iranian male and female undergraduate students at the Iran University of Science and Technology. DIALANG and CEFR reading self-assessment grids and four reading tasks at four levels (i.e., A2, B1, B2, and C1) were administered to the participants. Considering the students’ performance on the reading tasks, the results revealed that female learners outperformed the male learners; however, a considerable number of learners (about 40%) in both groups were considered ‘Below B1’. The results also showed that learners’ self-assessment did not closely correspond with their performance on the reading tasks as both groups of learners rated their reading ability lower on the CEFR and DIALANG grids; nevertheless, the highest matches were related to the female learners' ratings on the DIALANG grid.

    Keywords: CEFR, DIALANG, Reading task, Self-assessment of reading, task complexity
  • Mehdi Rajabloo *, Badri Shahtalebi, MohammadHossein Yarmohamadian Pages 97-115

    The higher education system and its various dimensions are always subject to the influence of external discourses such as the "international ranking system of universities". Today, the curriculum as the core and reflector of the values, beliefs, and priorities of higher education policymakers is at the forefront of rational interaction with the ranking phenomenon of universities. In fact, the qualitative and quantitative evolution of the Iranian higher education system in the last four decades has led to a new phase that is not to be missed, as the slow but steady transition from the first generation to the fourth generation of universities in Iran has caused. Now that higher education policymakers are faced with the fundamental question of whether international university rankings can be considered as a transformational discourse for the curriculum. The present study, using discourse-based analysis, takes advantage of the forklift approach to analyze relevant texts and extract appropriate themes with three stages of description, interpretation and explanation. Research findings show that the phenomenon of international ranking of universities has the characteristics of a transformative discourse in the higher education system that affects all its dimensions. The paper suggests that Iran's higher education curriculum can adapt itself to the fourth generation of university challenges by combining traditional and modern discourse.

    Keywords: Higher education, Curriculum, Discourse